Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-07, 13:29   #1321
Kropkaa
Rozeznanie

Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Ja na swoją pierwszą wizytę wybrałam się niedawno.Aby wreszcie umówić się na tą wizytę to czaiłam się z zapisaniem chyba z miesiąc.Bo zawsze coś mi wypadało,a to miałam obawy.Teraz wiem że były one nie potrzebne.
Wybrałam się państwowo.Wizytę wspominam miło,pani doktor była ok,gabinet tak samo.W rejestracji kobiety były spoko.A najważniejsze były dla mnie to aby była zachowana intymność i tak było.Nikt nie miał prawa wejść do gabinetu kiedy byłam tam Ja.Zresztą oddzielny był pokój do "wywiadu" i oddzielny do badania.

Nie jest regułą że trzeba iść do prywatnego.Ale większość kobiet na swoją wizytę wybiera właśnie prywatnego lekarza.Jak zawsze znajdą się plusy i minusy

Dlatego Moonrose śmigaj na wizytę i nie bój się bo nie ma czego. Pozdrawiam

Zapuszczam paznokcie dzień:2
Kropkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-07, 13:30   #1322
motylek1007
Zakorzenienie

o wlasnie wracajac do rodzinnego (ostatni raz bylam w postawówce hehe)
Dali mi w NFZ jakas kartke ktora mam dac lekarzowi rodzinnemu zeby wpial do mojej kartoteki.
Poszlam do recepcji owego lekarza rodzinnego, ale oczywiscie nie moga wpiac normalnie tylko musze sie zarejestrowac i czekac w kolejce tylko po to zeby mu to dac....

na kartce nic szczegolnego nie ma i nie mowili ze cos ze mna nie tak.

Ktos sie orientuje o co chodzi?

najlepszy byl tekst tej niemilej pani recepcjinistki z NFZ u ginekologa ze mam powiedziec czy bede chodzila regularnie czy nie bo ona nie wie ile kartek mi doczepic w kartotece i biada teraz jak chodzic nie bede i papier marnowac

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-08, 13:41   #1323
seroxatomanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moonrosa Pokaż wiadomość
Wcześniej już pisałam na tym wątku, że powinnam iść. Nie poszłam, przestraszyłam się...
Mam straszne bóle podczas okresu.Wczoraj ledwo z łóżka wstałam. "Zjadłam" 2 tabletki nospy forte, troszeczkę tylko pomogła. I w nocy mnie zabolało tak że się obudziłam i trzymało mnie ponad godzinę. Dodatkowo wylatuje ze mnie taki duży kawałek o szerokości do ok 2 cm ( pierwsze skojarzenie jak to zobaczyłam to pomyślałam "kawałek wątroby mi wypadł!" jakoś tak kształtem przypomina wątrobę)

Chciałabym się zapytać czy z czymś takim powinnam iść do ginekologa, czy to minie, lub coś jeszcze innego... A jeśli już iść to lepiej do NFZ czy prywatnie (ile kosztuję?)
kochana-przestan panikowac z tym odrywaniem watroby hahaha-to normalne-kawalek sciany macicy sie zluszczyl-poprostu taki wiekszy!!
Stary 2008-12-08, 18:28   #1324
eNola9
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!

A ja mam pytanko z innej beczki, mam za sobą juz sporo wizyt u ginekologa, za kazdym razem bardzo sie stresuje bo mnie najzwyczajniej w swiecie to badanie BOLI!, lekarka zawsze używa dla mnie wziernika małego plastikowego który jest ponoc dla dziewic, mimo ze dziewicą nie jestem, jestem zbudowana prawidłowo, wszystko jest zdaniem lekarzy ok, to skąd ten ból? czemu to tak mnie boli? skoro nie ma przyczyny fizycznej? cytologia to dla mnie koszmar... i czy jestem w stanie urodzic naturalnie? staramy się z mężem o dziecko, ale jak pomyśle o porodzie to zastanawiam sie czy dam radę, czy wytrzymam ból?
eNola9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-08, 21:41   #1325
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez eNola9 Pokaż wiadomość
A ja mam pytanko z innej beczki, mam za sobą juz sporo wizyt u ginekologa, za kazdym razem bardzo sie stresuje bo mnie najzwyczajniej w swiecie to badanie BOLI!, lekarka zawsze używa dla mnie wziernika małego plastikowego który jest ponoc dla dziewic, mimo ze dziewicą nie jestem, jestem zbudowana prawidłowo, wszystko jest zdaniem lekarzy ok, to skąd ten ból? czemu to tak mnie boli? skoro nie ma przyczyny fizycznej? cytologia to dla mnie koszmar... i czy jestem w stanie urodzic naturalnie? staramy się z mężem o dziecko, ale jak pomyśle o porodzie to zastanawiam sie czy dam radę, czy wytrzymam ból?
moze po prostu za bardzo sie spinasz podczas wizyty?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-08, 22:04   #1326
anitka12345
BAN stały

Cytat:
Napisane przez barbie19861 Pokaż wiadomość
zapisalam sie na pierwsza wizyte u ginekologa i mam kilka pytań. chce zazywac tabletki antykoncepcyjne i nie wiem w ktorym momencie mam powiedziec o tym lekarzowi? jak bedzie przebiegac ta wizyta? zapisując sie na wizyte w przychodni poinformowano mnie ze mam zabrac pesel i ubezpieczenie. ok pesel mam tylko skąd mam wziąść zaświadczenie o ubezpieczeniu a nie chce pytac rodziców zeby nie domyslili sie ze ide do ginekologa, prosze pomóżcie jak najszybciej bo to juz jutro!!
jeżeli pracujesz to takie zaświadczenie Ci w pracy powinny wydać,jeżeli jesteś dziewicą bedziesz badana przez odbyt,jeżeli nie jesteś to przez pochwe wziernikiem to nie boli,chodz do przyjemnych tez nie należy,powodzenia
anitka12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-09, 19:13   #1327
serduszkowa
Rozeznanie

uf... moją pierwszą wizyte tez mam już za soba. Mimo, że jestem dziewicą gin powiedział, że aż taka ciasna nie jestem i wziernik mały sie zmieścił a i usg dopochwowe mi zrobił. Przyjemne to nie było, ale dało sie przezyć. Nie ma sie co bać dziewczyny! Chociaż jeszcze wczoraj sama panikowałam i spać nie mogłam.. Strach ma wielkie oczy, powodzenia!!!
serduszkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-12, 15:24   #1328
eNola9
Przyczajenie

no wlasnie nie spinam się, ból jest za kazdym razem mimo nawilzenia, rozluznienia i prawidlowej budowy moze jakis lekarz sie wypowie?
eNola9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-12, 17:41   #1329
inloveagain
Przyczajenie

Dot.: pierwsza wizyta

Panie doktorze a czy ginekolog moze miec cos do tego jak wydepilowane jest moje miejsce intymne? Pytam ponieważ od dawna stosuje brazylijska metode poniewaz nienawidze tych wlosow...a od dawna nie bylam u lekarza i wybieram sie w poniedzialek a chodzbym nawet bardzo chciala to mi przez ten czas nie urosna! czy moze mi pani doktor zwrocic uwage lub w jakis sposob skomentowac ten fakt? prosze o szybka odpowiedz!
inloveagain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-12, 18:45   #1330
ella12
Raczkowanie

Nie powinien nic do tego mieć, chyba, że w ten sposób zbytnio podrażniasz sobie okolice krocza. Możesz przeczytać rady o tym, co dobrze jest wziąć pod uwagę w czasie wizyty u ginekologa: http://forum.vulvodynia.pl/topic/jak...e-u-ginekologa

Edytowane przez ella12
Czas edycji: 2008-12-12 o 18:47 Powód: literówka
ella12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-12, 21:21   #1331
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez inloveagain Pokaż wiadomość
Panie doktorze a czy ginekolog moze miec cos do tego jak wydepilowane jest moje miejsce intymne? Pytam ponieważ od dawna stosuje brazylijska metode poniewaz nienawidze tych wlosow...a od dawna nie bylam u lekarza i wybieram sie w poniedzialek a chodzbym nawet bardzo chciala to mi przez ten czas nie urosna! czy moze mi pani doktor zwrocic uwage lub w jakis sposob skomentowac ten fakt? prosze o szybka odpowiedz!
może jedynie skomentować to tak, że łatwiej o infekcje

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-15, 18:27   #1332
sheepi
Raczkowanie

Przepraszam jeśli to pytanie w tym wątku już padało, ale czy może nie znacie jakiejś zaufanej i przyjaznej pani doktor w Krakowie? Postanowiłam wreszcie udać się na pierwszą wizytę, a nie chcę iść w ciemno, bo czytałam wiele nieprzyjemnych opinii na temat nieudanych wizyt. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
sheepi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-15, 19:26   #1333
serduszkowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sheepi Pokaż wiadomość
Przepraszam jeśli to pytanie w tym wątku już padało, ale czy może nie znacie jakiejś zaufanej i przyjaznej pani doktor w Krakowie? Postanowiłam wreszcie udać się na pierwszą wizytę, a nie chcę iść w ciemno, bo czytałam wiele nieprzyjemnych opinii na temat nieudanych wizyt. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
myśle, że powinnas poszukać tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=80711
serduszkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-18, 19:52   #1334
Agatka_90
Rozeznanie

uff ja tez juz PO a jaka ulgaa, ze wszystko ok
nie bojcie sie dziewczyny, mnie bolal brzuch z nerwow, a nie potrzebnie
na pewno bede chodzic do tej babki juz zawsze
Agatka_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 12:43   #1335
aaann
Przyczajenie

Też zastanawiam się nad pierwszą wizytą u ginekologa. Mam kilka pytań bardziej administracyjnych na początek. Do ginekologa nie trzeba zapisywać się prywatnie, na płatna wizytę, prawda? Nie wiem jak to dokładnie działa w NFZ. Do ginekologa trzeba mieć skierowanie czy tylko w ośrodku zdrowia zapisuje się na wizytę do specjalisty od razu? Długo się czeka?

A co do samej wizyty... Lekarz przeprowadza wywiad, tak? Czy jeśli jestem dziewicą, to również w jakiś sposób bada czy "ogląda" szyjkę macicy? Mi by przede wszystkim chodziło i zbadanie piersi. Na coś takiego jak mammografia chyba się umawia gdzie indziej i długo czeka(?), a czy ginekolog bada piersi? Jeśli tak, to jak?
aaann jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-30, 12:46   #1336
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez aaann Pokaż wiadomość
Też zastanawiam się nad pierwszą wizytą u ginekologa. Mam kilka pytań bardziej administracyjnych na początek. Do ginekologa nie trzeba zapisywać się prywatnie, na płatna wizytę, prawda? Nie wiem jak to dokładnie działa w NFZ. Do ginekologa trzeba mieć skierowanie czy tylko w ośrodku zdrowia zapisuje się na wizytę do specjalisty od razu? Długo się czeka?

A co do samej wizyty... Lekarz przeprowadza wywiad, tak? Czy jeśli jestem dziewicą, to również w jakiś sposób bada czy "ogląda" szyjkę macicy? Mi by przede wszystkim chodziło i zbadanie piersi. Na coś takiego jak mammografia chyba się umawia gdzie indziej i długo czeka(?), a czy ginekolog bada piersi? Jeśli tak, to jak?
skoro znalazłaś wątek to może go po prostu poczytasz?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-30, 14:16   #1337
aaann
Przyczajenie

sporo do czytania, tak Ci powiem...
może znajdzie się przychylna duszyczka i odpowie...
aaann jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 14:18   #1338
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez aaann Pokaż wiadomość
sporo do czytania, tak Ci powiem...
może znajdzie się przychylna duszyczka i odpowie...
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=300299
może to Ci coś pomoże

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-30, 14:27   #1339
Butterflyo6
Przyczajenie

dziewczyny, a nie boicie się brać tabletek? mimo, że jestem młoda osobą, jestem jeszcze tzw. 'stary rocznik' bo mam swoje (dla jednych głupie ) zasady których się trzymam.. i jak na razie nie jestem przekonana do tabletek, bo boję się w przyszłości urodzić chore dzieci.. wiem wiem, ile osób bierze i brało tabletki i jakoś pół świata to nie są chore dzieci, jak mnie kiedyś koleżanka uświadomiła - chyba to jakoś zakręciłam.. hm moja specjalność też wybieram się do ginekologa, sprawdzić ogólnie, czy ze mną wszystko OK, zastanawiam się nad tabletkami ale mimo wszystko bardzo się boję, choć wiem że teraz wszystko jest na o wiele wyższym poziomie, ale nigdy nie ma 100% gwarancji, boje się, aby w przyszłości sobie nie pluć w brodę..
Butterflyo6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 23:17   #1340
Arya90
Zakorzenienie

Dziewczyny a ja miałam swoją pierwszą wizytę dwa miesiące temu i miałam tylko badanie usg, z pełnym pęcherzem, ponieważ jeszcze nie współżyłam. Tzn musiałam nie siusiać ileś tam godzin i potem badanie usg .

A co do tabletek to ja też się zastanawiam nad ich stosowaniem, ale z innego względu- skutków ubocznych.
Myślę, że co do dzieci, to dziś już to są tylko przesądy, że mogą przez branie tabsów urodzić się chore.
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-01, 13:55   #1341
inga90
Przyczajenie

witam wszystkich, mam 18 lat i zastanawiam się nad pierwszą wizytą u ginekologa, właściwie nie mam większych problemów z miesiączkowaniem(od 6 lat, dość regularnie w przedziale 26-30 dni), ale kiedyś chyba pójść muszę, żeby zbadać się i sprawdzić czy wszystko w porządku, prawda?problem w tym, że panicznie się boję, jestem bardzo wrażliwa na ból, poza tym nie chciałabym iść do lekarza mężczyzny, bo po prostu się wstydzę...byłabym ogromnie wdzięczna za jakieś porady i słowa otuchy...pozdrawiam wszystkich i życzę szczęśliwego Nowego Roku
inga90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-01, 15:47   #1342
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez inga90 Pokaż wiadomość
witam wszystkich, mam 18 lat i zastanawiam się nad pierwszą wizytą u ginekologa, właściwie nie mam większych problemów z miesiączkowaniem(od 6 lat, dość regularnie w przedziale 26-30 dni), ale kiedyś chyba pójść muszę, żeby zbadać się i sprawdzić czy wszystko w porządku, prawda?problem w tym, że panicznie się boję, jestem bardzo wrażliwa na ból, poza tym nie chciałabym iść do lekarza mężczyzny, bo po prostu się wstydzę...byłabym ogromnie wdzięczna za jakieś porady i słowa otuchy...pozdrawiam wszystkich i życzę szczęśliwego Nowego Roku
moim skromnym zdaniem nie boj sie faceta-gina bo sa delikatniejsi. a jak jeszcze dodasz w wywiadze ze to twoja pierwsza wizyta zeby sprawdzic czy wszystko po prostu jest ok to bedzie jeszcze delikatniejszy
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-01, 15:59   #1343
Agatka_90
Rozeznanie

Cytat:
mialam ten sam problem, ale na prawde nie ma czego sie bac !
w poczekalni pisalam non stop smsy do przyjaciolki, brzuch bolal mnie z nerwow ale kiedy wchodzisz do gabinetu wszystko idzie latwo badanie trwalo chwilke i w ogole nie bolalo - bylam u kobiety popytaj kolezanek, znajomych, niech poleca Ci dobrego lekarza. ja poszlam z polecenia mamy i nie zaluje.
nie denerwuj sie, bedzie dobrze a poczujesz jaka to ulga kiedy wyjdziesz z gabinetu i bedziesz wiedziala, ze masz to juz za soba i wszystko jest ok
trzymaj sie, buziaki
Agatka_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-01, 22:08   #1344
inga90
Przyczajenie

dziękuję Wam za miłe słowa umówię się chyba prywatnie do lekarza mojej mamy(mężczyzny) aczkolwiek pomyślę jeszcze...
inga90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-02, 14:54   #1345
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
dziękuję Wam za miłe słowa umówię się chyba prywatnie do lekarza mojej mamy(mężczyzny) aczkolwiek pomyślę jeszcze...
jak to jest lekarz twojej mamy to tym bardziej nie masz sie czego bac. A jeszcze mozesz sie dowiedziec od mamy jaki jest.
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-03, 15:14   #1346
tracheola
Raczkowanie

ja tez sie wybieram pierwszy raz i sie strasznie boje niedawno zaczelam wspolzyc i chce po prostu sie zbadac ale to dla mnie takie trudne.
tracheola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 16:48   #1347
PrzebitaGumka
Raczkowanie

Dziewczyny a to prawda , że jeśli dziewczyna jest dziewicą to ginekolog bada przez odbyt ?
PrzebitaGumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-09, 16:49   #1348
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

prawda - przyjaciółka była tak badana, twierdzi, że nie jest to tak nieprzyjemne jakby się mogło wydawać

Edytowane przez 9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Czas edycji: 2009-01-09 o 16:51
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 17:02   #1349
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez PrzebitaGumka Pokaż wiadomość
Dziewczyny a to prawda , że jeśli dziewczyna jest dziewicą to ginekolog bada przez odbyt ?
prawda, ale nie ma się czego bać
przeżyłam to wiem

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-01-09, 17:37   #1350
PrzebitaGumka
Raczkowanie

O matko. Jak to wygląda ?
PrzebitaGumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości