|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1321 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!
Ja na swoją pierwszą wizytę wybrałam się niedawno.Aby wreszcie umówić się na tą wizytę to czaiłam się z zapisaniem chyba z miesiąc.Bo zawsze coś mi wypadało,a to miałam obawy.Teraz wiem że były one nie potrzebne.
Wybrałam się państwowo.Wizytę wspominam miło,pani doktor była ok,gabinet tak samo.W rejestracji kobiety były spoko.A najważniejsze były dla mnie to aby była zachowana intymność i tak było.Nikt nie miał prawa wejść do gabinetu kiedy byłam tam Ja.Zresztą oddzielny był pokój do "wywiadu" i oddzielny do badania. Nie jest regułą że trzeba iść do prywatnego.Ale większość kobiet na swoją wizytę wybiera właśnie prywatnego lekarza.Jak zawsze znajdą się plusy i minusy ![]() Dlatego Moonrose śmigaj na wizytę i nie bój się bo nie ma czego. Pozdrawiam
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2
|
|
|
|
|
#1322 |
|
Zakorzenienie
|
o wlasnie wracajac do rodzinnego (ostatni raz bylam w postawówce hehe)
Dali mi w NFZ jakas kartke ktora mam dac lekarzowi rodzinnemu zeby wpial do mojej kartoteki. Poszlam do recepcji owego lekarza rodzinnego, ale oczywiscie nie moga wpiac normalnie tylko musze sie zarejestrowac i czekac w kolejce tylko po to zeby mu to dac.... na kartce nic szczegolnego nie ma i nie mowili ze cos ze mna nie tak. Ktos sie orientuje o co chodzi? najlepszy byl tekst tej niemilej pani recepcjinistki z NFZ u ginekologa ze mam powiedziec czy bede chodzila regularnie czy nie bo ona nie wie ile kartek mi doczepic w kartotece i biada teraz jak chodzic nie bede i papier marnowac
|
|
#1323 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1324 |
|
Przyczajenie
|
A ja mam pytanko z innej beczki, mam za sobą juz sporo wizyt u ginekologa, za kazdym razem bardzo sie stresuje bo mnie najzwyczajniej w swiecie to badanie BOLI!, lekarka zawsze używa dla mnie wziernika małego plastikowego który jest ponoc dla dziewic, mimo ze dziewicą nie jestem, jestem zbudowana prawidłowo, wszystko jest zdaniem lekarzy ok, to skąd ten ból? czemu to tak mnie boli? skoro nie ma przyczyny fizycznej? cytologia to dla mnie koszmar... i czy jestem w stanie urodzic naturalnie? staramy się z mężem o dziecko, ale jak pomyśle o porodzie to zastanawiam sie czy dam radę, czy wytrzymam ból?
|
|
|
|
|
#1325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1326 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1327 |
|
Rozeznanie
|
uf... moją pierwszą wizyte tez mam już za soba. Mimo, że jestem dziewicą gin powiedział, że aż taka ciasna nie jestem i wziernik mały sie zmieścił a i usg dopochwowe mi zrobił. Przyjemne to nie było, ale dało sie przezyć. Nie ma sie co bać dziewczyny! Chociaż jeszcze wczoraj sama panikowałam i spać nie mogłam.. Strach ma wielkie oczy, powodzenia!!!
|
|
|
|
|
#1328 |
|
Przyczajenie
|
no wlasnie nie spinam się, ból jest za kazdym razem
mimo nawilzenia, rozluznienia i prawidlowej budowy moze jakis lekarz sie wypowie?
|
|
|
|
|
#1329 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: pierwsza wizyta
Panie doktorze a czy ginekolog moze miec cos do tego jak wydepilowane jest moje miejsce intymne? Pytam ponieważ od dawna stosuje brazylijska metode poniewaz nienawidze tych wlosow...a od dawna nie bylam u lekarza i wybieram sie w poniedzialek a chodzbym nawet bardzo chciala to mi przez ten czas nie urosna! czy moze mi pani doktor zwrocic uwage lub w jakis sposob skomentowac ten fakt? prosze o szybka odpowiedz!
|
|
|
|
|
#1330 |
|
Raczkowanie
|
Nie powinien nic do tego mieć, chyba, że w ten sposób zbytnio podrażniasz sobie okolice krocza. Możesz przeczytać rady o tym, co dobrze jest wziąć pod uwagę w czasie wizyty u ginekologa: http://forum.vulvodynia.pl/topic/jak...e-u-ginekologa
Edytowane przez ella12 Czas edycji: 2008-12-12 o 18:47 Powód: literówka |
|
|
|
|
#1331 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1332 |
|
Raczkowanie
|
Przepraszam jeśli to pytanie w tym wątku już padało, ale czy może nie znacie jakiejś zaufanej i przyjaznej pani doktor w Krakowie? Postanowiłam wreszcie udać się na pierwszą wizytę, a nie chcę iść w ciemno, bo czytałam wiele nieprzyjemnych opinii na temat nieudanych wizyt. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
|
|
|
|
|
#1333 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1334 |
|
Rozeznanie
|
uff ja tez juz PO
a jaka ulgaa, ze wszystko ok ![]() nie bojcie sie dziewczyny, mnie bolal brzuch z nerwow, a nie potrzebnie ![]() na pewno bede chodzic do tej babki juz zawsze
|
|
|
|
|
#1335 |
|
Przyczajenie
|
Też zastanawiam się nad pierwszą wizytą u ginekologa. Mam kilka pytań bardziej administracyjnych na początek. Do ginekologa nie trzeba zapisywać się prywatnie, na płatna wizytę, prawda? Nie wiem jak to dokładnie działa w NFZ. Do ginekologa trzeba mieć skierowanie czy tylko w ośrodku zdrowia zapisuje się na wizytę do specjalisty od razu? Długo się czeka?
A co do samej wizyty... Lekarz przeprowadza wywiad, tak? Czy jeśli jestem dziewicą, to również w jakiś sposób bada czy "ogląda" szyjkę macicy? Mi by przede wszystkim chodziło i zbadanie piersi. Na coś takiego jak mammografia chyba się umawia gdzie indziej i długo czeka(?), a czy ginekolog bada piersi? Jeśli tak, to jak? |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1337 |
|
Przyczajenie
|
sporo do czytania, tak Ci powiem...
może znajdzie się przychylna duszyczka i odpowie... |
|
|
|
|
#1338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może to Ci coś pomoże
|
|
|
#1339 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny, a nie boicie się brać tabletek? mimo, że jestem młoda osobą, jestem jeszcze tzw. 'stary rocznik' bo mam swoje (dla jednych głupie
) zasady których się trzymam.. i jak na razie nie jestem przekonana do tabletek, bo boję się w przyszłości urodzić chore dzieci.. wiem wiem, ile osób bierze i brało tabletki i jakoś pół świata to nie są chore dzieci, jak mnie kiedyś koleżanka uświadomiła - chyba to jakoś zakręciłam.. hm moja specjalność też wybieram się do ginekologa, sprawdzić ogólnie, czy ze mną wszystko OK, zastanawiam się nad tabletkami ale mimo wszystko bardzo się boję, choć wiem że teraz wszystko jest na o wiele wyższym poziomie, ale nigdy nie ma 100% gwarancji, boje się, aby w przyszłości sobie nie pluć w brodę..
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1340 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a ja miałam swoją pierwszą wizytę dwa miesiące temu i miałam tylko badanie usg, z pełnym pęcherzem, ponieważ jeszcze nie współżyłam. Tzn musiałam nie siusiać ileś tam godzin i potem badanie usg
. A co do tabletek to ja też się zastanawiam nad ich stosowaniem, ale z innego względu- skutków ubocznych. Myślę, że co do dzieci, to dziś już to są tylko przesądy, że mogą przez branie tabsów urodzić się chore. |
|
|
|
|
#1341 |
|
Przyczajenie
|
witam wszystkich, mam 18 lat i zastanawiam się nad pierwszą wizytą u ginekologa, właściwie nie mam większych problemów z miesiączkowaniem(od 6 lat, dość regularnie w przedziale 26-30 dni), ale kiedyś chyba pójść muszę, żeby zbadać się i sprawdzić czy wszystko w porządku, prawda?problem w tym, że panicznie się boję, jestem bardzo wrażliwa na ból, poza tym nie chciałabym iść do lekarza mężczyzny, bo po prostu się wstydzę...byłabym ogromnie wdzięczna za jakieś porady i słowa otuchy...pozdrawiam wszystkich i życzę szczęśliwego Nowego Roku
|
|
|
|
|
#1342 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1343 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() w poczekalni pisalam non stop smsy do przyjaciolki, brzuch bolal mnie z nerwow ale kiedy wchodzisz do gabinetu wszystko idzie latwo badanie trwalo chwilke i w ogole nie bolalo - bylam u kobiety popytaj kolezanek, znajomych, niech poleca Ci dobrego lekarza. ja poszlam z polecenia mamy i nie zaluje.nie denerwuj sie, bedzie dobrze trzymaj sie, buziaki
|
|
|
|
|
|
#1344 |
|
Przyczajenie
|
dziękuję Wam za miłe słowa
umówię się chyba prywatnie do lekarza mojej mamy(mężczyzny) aczkolwiek pomyślę jeszcze...
|
|
|
|
|
#1345 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1346 |
|
Raczkowanie
|
ja tez sie wybieram pierwszy raz i sie strasznie boje niedawno zaczelam wspolzyc i chce po prostu sie zbadac ale to dla mnie takie trudne.
|
|
|
|
|
#1347 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a to prawda , że jeśli dziewczyna jest dziewicą to ginekolog bada przez odbyt ?
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1348 |
|
Konto usunięte
|
prawda - przyjaciółka była tak badana, twierdzi, że nie jest to tak nieprzyjemne jakby się mogło wydawać
Edytowane przez 9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 Czas edycji: 2009-01-09 o 16:51 |
|
|
|
|
#1349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przeżyłam to wiem
|
|
|
#1350 |
|
Raczkowanie
|
O matko. Jak to wygląda ?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:34.

" jakoś tak kształtem przypomina wątrobę) 
mimo nawilzenia, rozluznienia i prawidlowej budowy

umówię się chyba prywatnie do lekarza mojej mamy(mężczyzny) aczkolwiek pomyślę jeszcze...