Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-07, 12:39   #1531
versus94
Przyczajenie

Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Cześć dziewczyny!
Poprzeglądałam trochę to Wasze forum i powiem szczerze, że bardzo podniosło mnie na duchu.

Podejrzewam u siebie grzybicę pochwy, wczoraj powiedziałam o wszystkim mamie. Niestety, na razie nie mogę iść do lekarza (1 dzień miesiączki), wybieram się za jakiś tydzień. Miesiączkę od 3-4 miesięcy mam regularną (co 28 dni) i wszystko jest ok, nic mnie nie boli.. Jednak zauważyłam u siebie coś dziwnego - teraz zamiast krwi pojawiła się brązowawa niejednolita wydzielina, tylko czasem pojawia się krew, w skąpych ilościach. Czy któraś z Was miała coś podobnego?
Pozdrowienia
Stary 2009-02-07, 16:25   #1532
kingamoja
Przyczajenie

Witam. W zasadzie będzie to mój pierwszy post na tym forum, poleciła mi je koleżanka i postanowiłam spróbować. W sumie nie piesze w swoim imieniu a kuzynki która ma okropny problem i tylko mi się zwierza, a ja nie wiem jak jej pomóc, wiem tylko tyle, że badanie ginekologiczne nie jest straszne bo mam już kilkanaście za sobą, ale w jej przypadku może być inaczej. Otóż kuzynka jest osobą dość otyłą, od kilku lat choruje na wysiłkowe nietrzymanie moczu, przez co cały czas nosi wkładki Na szczęście, o ile można tu mówić o szczęściu ma tylko wysiłkowe nietrzymanie moczu czyli przy kaszlu czy kichnięciu. To samo z gazami zdarza się że musi np. stanąć idąc żeby wiadomo wstrzymać lub mocno zacisnąć pośladki. Miała badany pęcherz i nietrzymanie moczu ma właśnie od otyłości. Ale nie w tym rzecz, otóż niestety przy kontakcie z moczem i dość dużą wilgotnością jej uda nie wyglądają za ciekawie, ma liczne trudno powiedzieć wypryski, pryszcze itd. Niestety ciężko w takich warunkach dość długo utrzymać ładny zapach, owszem to wiąże się z częsta zmianą wkładek i podmywań itd.
Dziewczyna ma 22 lata i bardzo chciałaby iść do ginekologa i w zasadzie badań się nie obawia jak tego, jak lekarz zareaguje na jej uda oraz jak będzie reagował jej pęcherz i odbyt, przy dotyku i nacisku narządów płciowych.
Dodatkowo wspomnę, że nigdy nie miała nieregularnych miesiączek zawsze ma w wyznaczonym terminie i zawsze trwa 4 dni bez żadnych bóli brzucha itd. (tutaj to jej zazdroszczę ) Ale wie że w tym wieku kontrolnie powinna się zbadać. Ten strach ją tak paraliżuje że oprócz mnie nie rozmawia z nikim, nawet z mamą o tym. A ja nie wiem jak jej pomóc, bo nie mam takiego problemu. Nie liczę na to, że ktoś również ma taki problem, ale może Pan lekarz by się wypowiedział. Będę wdzięczna za wszelką pomoc, myślę że jak ktoś coś doradzi to pokażę jej wasz odpowiedzi. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc
kingamoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-07, 17:14   #1533
versus94
Przyczajenie

Myślę, że Sudocrem załatwi sprawę z tymi 'pryszczami'. Zawsze go stosuję, jak pojawiają mi się jakieś odparzenia na dekolcie. Krem ten jest polecany przy profilaktyce i łagodzeniu skutków zapalenia skóry w przebiegu nietrzymania moczu oraz odleżyn. Małe opakowanie kosztuje ok. 10 zł, jest on dostępny tylko w aptece.

Pozdrowienia
Stary 2009-02-07, 22:06   #1534
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
zobaczysz że zanim zdążysz pomyśleć że jesteś na fotelu to już będziesz z nigo schodziła
ufff... jestem po
Powiem tylko tyle : NIE MA SIĘ CZEGO BAĆ!
Byłam u super pani i naprawde było sympatycznie mimo strasznego stresu przed wejściem.
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-07, 22:19   #1535
dorotadud
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lukrecja222 Pokaż wiadomość
ufff... jestem po
Powiem tylko tyle : NIE MA SIĘ CZEGO BAĆ!
Byłam u super pani i naprawde było sympatycznie mimo strasznego stresu przed wejściem.
super mnie dopiero to czeka
dorotadud jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-08, 19:43   #1536
free..
Zadomowienie

dorotadud wróciłam po tygodniowym wyjeździe, wchodzę na wizaż i widzę, że ty zamiast zapomnieć o wizycie i starać się o tym nie myśleć dalej odwiedzasz wątek i się zadręczasz. Nie bój się, będzie git
free.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-08, 20:14   #1537
dorciaczek
Raczkowanie

a ja mam takie pytanko, wszytskie dziewice sa pzrez odbyt badane?...

dorciaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-08, 20:45   #1538
versus94
Przyczajenie

Dziewczyny! Ja mam niecałe 15 lat. Zamiast marnować czas na zadręczanie się, cieszę się myślą, że po tej wizycie będę zdrowa i mój koszmar się zakończy.
Pomyślcie sobie, że dzięki tej wizycie coś się w Was zmieni, pokażecie, że żaden lekarz Wam niestraszny (). A kiedy już wyjdziecie z gabinetu koniecznie sobie to czymś wynagrodźcie, np. wyjściem do kina z koleżankami. Uszy do góry!

Dla mnie jutro jest sąd ostateczny - idę się zapisać. Trzymajcie kciuki!
Stary 2009-02-08, 21:42   #1539
dorotadud
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez free.. Pokaż wiadomość
dorotadud wróciłam po tygodniowym wyjeździe, wchodzę na wizaż i widzę, że ty zamiast zapomnieć o wizycie i starać się o tym nie myśleć dalej odwiedzasz wątek i się zadręczasz. Nie bój się, będzie git
raz mi się zdażyło tylko ... to już nie długo zastanawiam sie tylko czy moje życie zmieni sie po wizycie ... i jak się zmieni ??? czy będe zadowolonai szczęśliwa czy będzie gorzej niż jest???
dorotadud jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-08, 22:20   #1540
free..
Zadomowienie

Na pewno będzie lepiej, kamień spadnie Ci z serca i odetchniesz z ulgą, że wszystko jest w jak najlepszym porządku Sama zobaczysz.
free.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-09, 10:03   #1541
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorciaczek Pokaż wiadomość
a ja mam takie pytanko, wszytskie dziewice sa pzrez odbyt badane?...
O ile dobrze wiem to są normalnie badane, tylko mniejszy wziernik jest stosowany. No bo jak można pochwę przez odbyt zbadać?
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-09, 11:40   #1542
Neska9315
Raczkowanie

witam wszystkich.Ja tez wlasnie musze sie wybrac do ginekologa poniewaz mam problemy ze zdrowiem i boje sie tam wybrac.Mam 15 lat i nie jestem dziewica i mam takie pytanie czy jak pojde do ginekologa to rodzice dowiedza sie od niego moze ze nie jestem dziewica??bo boje sie jakby na to zareagowali i nie chce zeby sie dowiedzieli...i czy to badanie bedzie bolec??
Neska9315 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-09, 12:23   #1543
ChokoGirl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Neska9315 Pokaż wiadomość
witam wszystkich.Ja tez wlasnie musze sie wybrac do ginekologa poniewaz mam problemy ze zdrowiem i boje sie tam wybrac.Mam 15 lat i nie jestem dziewica i mam takie pytanie czy jak pojde do ginekologa to rodzice dowiedza sie od niego moze ze nie jestem dziewica??bo boje sie jakby na to zareagowali i nie chce zeby sie dowiedzieli...i czy to badanie bedzie bolec??
lekarza obejmuję tajemnica więc Twoi rodzice nie powinni się od niego dowiedzieć, że nie jesteś dziewicą.

A badanie nie boli

ChokoGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-09, 13:08   #1544
Neska9315
Raczkowanie

dziekuje.Mam jeszcze jedno pytanie w zwiazku z ta wizyta...co mesze zabrac ze soba idac do lekarza??i co musze wiedziec oprocz tego kiedy ostatni raz mialam okres??czy to wystarczy czy potrzeba wiedziec cos wiecej??
Neska9315 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-09, 14:07   #1545
ChokoGirl
Raczkowanie

Cytat:
dziekuje.Mam jeszcze jedno pytanie w zwiazku z ta wizyta...co mesze zabrac ze soba idac do lekarza??i co musze wiedziec oprocz tego kiedy ostatni raz mialam okres??czy to wystarczy czy potrzeba wiedziec cos wiecej??
ja chodzę prywatnie, więc biorę ze sobą tylko kasę. Na wcześniejszych stronach było pisane co wziąć, chyba jakaś legitymacja potrzebna, zresztą nie wiem, przejrzyj wątek.

Pytanie podstawa,tak jak napisałaś, kiedy ostatnio miałaś okres. Zapyta pewnie jeszcze o to: czy miesiączka jest regularna, co ile dni występuje, ile trwa, czy współżyłaś już. Nie martw się, żadnych trudnych pytań nie będzie

ChokoGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-09, 14:15   #1546
Sabcia87
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli idziesz do NFZ a pracujesz to legitymacje ubezpieczeniową, jeśli sie uczysz, legitymacje bodajże...

Mnie sie o nic więcej nie pytała jak date ost okresu i czy współżyje...
Stary 2009-02-10, 16:50   #1547
agusiek
Przyczajenie

Smile Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!

hej wszystkim
otóż..też mam podobny problem..ide na pierwszą wizyte do ginekologa z mamą-to ona mi to zaproponowała i nie wiem czego mam sie spodziewac,bo mam straszą siostre,ktora gdy była pierwszy raz miała tylko robione podobno usg.czy ja też mogę mieć robione takie badanie??odp.!!
agusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 16:54   #1548
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiek Pokaż wiadomość
hej wszystkim
otóż..też mam podobny problem..ide na pierwszą wizyte do ginekologa z mamą-to ona mi to zaproponowała i nie wiem czego mam sie spodziewac,bo mam straszą siostre,ktora gdy była pierwszy raz miała tylko robione podobno usg.czy ja też mogę mieć robione takie badanie??odp.!!
cały wątek jest o tym czego się spodziewać, wystarczy poczytać widocznie Twoja siostra potrzebowała akurat USG mieć zrobione, to nie jest zasada.
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 18:36   #1549
solange421
Zakorzenienie

GG do solange421 Wyślij wiadomość przez MSN do solange421 Send a message via Skype™ to solange421

Cytat:
Napisane przez agusiek Pokaż wiadomość
hej wszystkim
ja za pierwszym razem miałam robione USG,ale tylko na prośbę, to nie jest konieczne, chyba że ginekolog tak stwierdzi
solange421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-11, 22:29   #1550
czarny flamaster
Zadomowienie

odkładałam pierwszą wizytę jak najdłużej mogłam, heh, ale w końcu powiedziałam sobie: Słuchaj, masz 22 lata, rusz dupe i sprawdź chociaż czy wszystko jest okey!
więc poszłam i.... po prostu weszłam do gabinetu. nie ma strachu o nic jestem dziewicą (okey, wiem, że to szokuje ludzi, ale jestem ) chociaż lekarz nie chciał mi uwierzyć i byłam badana normalnie, w sensie, że na pewno nie przez odbyt. tego badania się już raczej nie stosuje. miałam też przepisane tabletki na nadżerkę. cała sprawa z ginekologiem tylko poważnie brzmi. pamiętajmy, że taka ich praca, a przed nami czy po nas będzie jeszcze masa innych kobiet

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 14:39   #1551
Martunia18
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
odkładałam pierwszą wizytę jak najdłużej mogłam, heh, ale w końcu powiedziałam sobie: Słuchaj, masz 22 lata, rusz dupe i sprawdź chociaż czy wszystko jest okey!
więc poszłam i.... po prostu weszłam do gabinetu. nie ma strachu o nic jestem dziewicą (okey, wiem, że to szokuje ludzi, ale jestem ) chociaż lekarz nie chciał mi uwierzyć i byłam badana normalnie, w sensie, że na pewno nie przez odbyt. tego badania się już raczej nie stosuje. miałam też przepisane tabletki na nadżerkę. cała sprawa z ginekologiem tylko poważnie brzmi. pamiętajmy, że taka ich praca, a przed nami czy po nas będzie jeszcze masa innych kobiet
Też bylam badana normalnie mimo że mialam błonę dziewiczą i nie jestem z tego zadowolona Na dodatek lekarz przeprowadzil normalnie badanie z wziernikiem i usg przezpochwowe Spytal się tylko czy stouje tampony bo nie współżyłam Mam iść jeszcze raz i spytam się czy moja błona dziewicza jest zachowana
Martunia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 14:48   #1552
ksienka
Przyczajenie

kurcze dziewczęta mam prośbe...prosze powiedzcie mi co mam powiedziec lekarzowi gin jeśli zapyta o pierwszy raz...bo moja sytuacja jest taka, ze pierwszego razu nie było,ale mysle ze dziewica tez juz nie jestem, przez piesczoty z chł oraz tamponykurcze jakos nie mam pojecia jak to ogarnac a wybieram sie na wizyte jutroo i stresuje sie strasznie
ksienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 15:12   #1553
malenstfo24
Rozeznanie

Powiedz zgodnie z prawdą, że nie współżyłaś ja swojemu ginekologowi nie opowiadałam o pettingu, powiedziałam tylko, że uzywam tamponów i tyle nie przy badaniu i tak wszystko wyjdzie czy błona dziewicza jest czy jej nie ma

6 Lipiec 2013
<3<3

14.08.2016 Bartek moj Najwiekszy Skarb

malenstfo24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-24, 00:49   #1554
Sheilaleigh
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ksienka Pokaż wiadomość
kurcze dziewczęta mam prośbe...prosze powiedzcie mi co mam powiedziec lekarzowi gin jeśli zapyta o pierwszy raz...bo moja sytuacja jest taka, ze pierwszego razu nie było,ale mysle ze dziewica tez juz nie jestem, przez piesczoty z chł oraz tamponykurcze jakos nie mam pojecia jak to ogarnac a wybieram sie na wizyte jutroo i stresuje sie strasznie
dziewicą jesteś do pierwszego stosunku seksualnego. to, czy masz błonę dziewiczą na to nie wpływa, bo wiadomo, że może ona zostać przerwana przez używanie tamponów albo właśnie pieszczoty ze swoim chłopakiem.

ginekologowi powiedz jak jest - nie współżyłaś, używasz tamponów, pieściliście się z chłopakiem.

będzie dobrze ginekolog też człowiek.

Forum POCZEKALNIA. Alternatywa dla rzeczywistości. Najlepsze miejsce ciekawych rozmów.
www.poczekalnia.net
Sheilaleigh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-26, 10:38   #1555
czerwoniasta
Przyczajenie

czesc dziewczyny jutro mam pierwsza wizyte u ginekologa w prywatnej przychodni i wlasnie nie wiem jak to jest, zarejestrowalam sie przez internet gdzie zalozylam konto i podalam imie i nazwiasko,adres i jutro jak pojde to bede musiala sobie zalozyc karte[?] bo w tej przychodni jestem 1 raz (i ogolnie w prywatnej tez). Moje pytnai brzmi; kto zalada ta karte? czy przed pojsciem do poczekalni mam sie udac do pani rejestrujacej i poproscic ja o zalozenie karty czy moze pani doktor to zrobi jak juz wejde do gabinetu? blagam o odpowiedz, bardzo sie denerwuje sama wizyta i ten problem to dodatkowy stres, nie chce popelnic jakiejs gafy
czerwoniasta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-26, 10:41   #1556
motylek1007
Zakorzenienie

poszlabym do recepcji, powiedziala ze ide do pani X, jestem pierwszy raz i w związku z tym musze czy musze zakladac karte.
U denstysty mialam zakładaną w recepcji (daja formularz do wypełnienia), do ginekologa nie, tylko w gabinecie mi zalozyla, wiec nie ma reguły, chociaz budynek ten sam to byl

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-26, 10:56   #1557
czerwoniasta
Przyczajenie

No wlasnie, ja jak bylam u dentysty to karte sie zakladalo w recepcji. ja niestety o tym nie pomyslamal i siedzac na fotelu pomocnica dentystki ochrzanila mnie czemu nie mam zalozonej karty no qrcze juz nie wiem jak to jest bede musiala chyba zapytac ale to tak glupio troche pytac o to...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-26, 11:03   #1558
tancerka212
Zakorzenienie

jak ja teraz umawiałam się do ginekologa przez internet to pani mi w potwierdzeniu napisałą że przed wizytą zapraszają do rejestracji więc chyba trzeba pójść zanim się wejdzie do gabinetu
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-26, 11:03   #1559
motylek1007
Zakorzenienie

idziesz pierwszy raz to masz prawo nie wiedziec

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-26, 11:07   #1560
czerwoniasta
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tancerka212 Pokaż wiadomość
jak ja teraz umawiałam się do ginekologa przez internet to pani mi w potwierdzeniu napisałą że przed wizytą zapraszają do rejestracji więc chyba trzeba pójść zanim się wejdzie do gabinetu
Hm, mi nic takiego nie napisali no ale pewnie bedzie tak jak u Ciebie Jeszcze sprawdze w mailach.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości