|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1531 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!
Cześć dziewczyny!
Poprzeglądałam trochę to Wasze forum i powiem szczerze, że bardzo podniosło mnie na duchu. ![]() Podejrzewam u siebie grzybicę pochwy, wczoraj powiedziałam o wszystkim mamie. Niestety, na razie nie mogę iść do lekarza (1 dzień miesiączki), wybieram się za jakiś tydzień. Miesiączkę od 3-4 miesięcy mam regularną (co 28 dni) i wszystko jest ok, nic mnie nie boli.. Jednak zauważyłam u siebie coś dziwnego - teraz zamiast krwi pojawiła się brązowawa niejednolita wydzielina, tylko czasem pojawia się krew, w skąpych ilościach. Czy któraś z Was miała coś podobnego? Pozdrowienia
|
|
|
#1532 |
|
Przyczajenie
|
Witam. W zasadzie będzie to mój pierwszy post na tym forum, poleciła mi je koleżanka i postanowiłam spróbować. W sumie nie piesze w swoim imieniu a kuzynki która ma okropny problem i tylko mi się zwierza, a ja nie wiem jak jej pomóc, wiem tylko tyle, że badanie ginekologiczne nie jest straszne bo mam już kilkanaście za sobą, ale w jej przypadku może być inaczej. Otóż kuzynka jest osobą dość otyłą, od kilku lat choruje na wysiłkowe nietrzymanie moczu, przez co cały czas nosi wkładki Na szczęście, o ile można tu mówić o szczęściu ma tylko wysiłkowe nietrzymanie moczu czyli przy kaszlu czy kichnięciu. To samo z gazami zdarza się że musi np. stanąć idąc żeby wiadomo wstrzymać lub mocno zacisnąć pośladki. Miała badany pęcherz i nietrzymanie moczu ma właśnie od otyłości. Ale nie w tym rzecz, otóż niestety przy kontakcie z moczem i dość dużą wilgotnością jej uda nie wyglądają za ciekawie, ma liczne trudno powiedzieć wypryski, pryszcze itd. Niestety ciężko w takich warunkach dość długo utrzymać ładny zapach, owszem to wiąże się z częsta zmianą wkładek i podmywań itd.
Dziewczyna ma 22 lata i bardzo chciałaby iść do ginekologa i w zasadzie badań się nie obawia jak tego, jak lekarz zareaguje na jej uda oraz jak będzie reagował jej pęcherz i odbyt, przy dotyku i nacisku narządów płciowych. Dodatkowo wspomnę, że nigdy nie miała nieregularnych miesiączek zawsze ma w wyznaczonym terminie i zawsze trwa 4 dni bez żadnych bóli brzucha itd. (tutaj to jej zazdroszczę ) Ale wie że w tym wieku kontrolnie powinna się zbadać. Ten strach ją tak paraliżuje że oprócz mnie nie rozmawia z nikim, nawet z mamą o tym. A ja nie wiem jak jej pomóc, bo nie mam takiego problemu. Nie liczę na to, że ktoś również ma taki problem, ale może Pan lekarz by się wypowiedział. Będę wdzięczna za wszelką pomoc, myślę że jak ktoś coś doradzi to pokażę jej wasz odpowiedzi. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc
|
|
|
|
|
#1533 |
|
Przyczajenie
|
Myślę, że Sudocrem załatwi sprawę z tymi 'pryszczami'. Zawsze go stosuję, jak pojawiają mi się jakieś odparzenia na dekolcie. Krem ten jest polecany przy profilaktyce i łagodzeniu skutków zapalenia skóry w przebiegu nietrzymania moczu oraz odleżyn. Małe opakowanie kosztuje ok. 10 zł, jest on dostępny tylko w aptece.
Pozdrowienia
|
|
|
#1534 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1535 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1536 |
|
Zadomowienie
|
dorotadud wróciłam po tygodniowym wyjeździe, wchodzę na wizaż i widzę, że ty zamiast zapomnieć o wizycie i starać się o tym nie myśleć dalej odwiedzasz wątek i się zadręczasz. Nie bój się, będzie git
|
|
|
|
|
#1537 |
|
Raczkowanie
|
a ja mam takie pytanko, wszytskie dziewice sa pzrez odbyt badane?...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1538 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny! Ja mam niecałe 15 lat. Zamiast marnować czas na zadręczanie się, cieszę się myślą, że po tej wizycie będę zdrowa i mój koszmar się zakończy.
Pomyślcie sobie, że dzięki tej wizycie coś się w Was zmieni, pokażecie, że żaden lekarz Wam niestraszny ( ). A kiedy już wyjdziecie z gabinetu koniecznie sobie to czymś wynagrodźcie, np. wyjściem do kina z koleżankami. Uszy do góry! Dla mnie jutro jest sąd ostateczny - idę się zapisać. Trzymajcie kciuki!
|
|
|
#1539 |
|
Raczkowanie
|
raz mi się zdażyło tylko ... to już nie długo zastanawiam sie tylko czy moje życie zmieni sie po wizycie ... i jak się zmieni ??? czy będe zadowolonai szczęśliwa czy będzie gorzej niż jest???
|
|
|
|
|
#1540 |
|
Zadomowienie
|
Na pewno będzie lepiej, kamień spadnie Ci z serca i odetchniesz z ulgą, że wszystko jest w jak najlepszym porządku
Sama zobaczysz.
|
|
|
|
|
#1541 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1542 |
|
Raczkowanie
|
witam wszystkich
|
|
|
|
|
#1543 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A badanie nie boli
|
|
|
#1544 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje
|
|
|
|
|
#1545 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pytanie podstawa,tak jak napisałaś, kiedy ostatnio miałaś okres. Zapyta pewnie jeszcze o to: czy miesiączka jest regularna, co ile dni występuje, ile trwa, czy współżyłaś już. Nie martw się, żadnych trudnych pytań nie będzie
|
|
|
#1546 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie sie o nic więcej nie pytała jak date ost okresu i czy współżyje...
|
|
|
|
#1547 |
|
Przyczajenie
|
hej wszystkim
![]() otóż..też mam podobny problem..ide na pierwszą wizyte do ginekologa z mamą-to ona mi to zaproponowała i nie wiem czego mam sie spodziewac,bo mam straszą siostre,ktora gdy była pierwszy raz miała tylko robione podobno usg.czy ja też mogę mieć robione takie badanie??odp.!! |
|
|
|
|
#1548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1550 |
|
Zadomowienie
|
odkładałam pierwszą wizytę jak najdłużej mogłam, heh, ale w końcu powiedziałam sobie: Słuchaj, masz 22 lata, rusz dupe i sprawdź chociaż czy wszystko jest okey!
więc poszłam i.... po prostu weszłam do gabinetu. nie ma strachu o nic jestem dziewicą (okey, wiem, że to szokuje ludzi, ale jestem ) chociaż lekarz nie chciał mi uwierzyć i byłam badana normalnie, w sensie, że na pewno nie przez odbyt. tego badania się już raczej nie stosuje. miałam też przepisane tabletki na nadżerkę. cała sprawa z ginekologiem tylko poważnie brzmi. pamiętajmy, że taka ich praca, a przed nami czy po nas będzie jeszcze masa innych kobiet
|
|
|
#1551 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1552 |
|
Przyczajenie
|
kurcze dziewczęta mam prośbe...prosze powiedzcie mi co mam powiedziec lekarzowi gin jeśli zapyta o pierwszy raz...bo moja sytuacja jest taka, ze pierwszego razu nie było,ale mysle ze dziewica tez juz nie jestem, przez piesczoty z chł oraz tampony
kurcze jakos nie mam pojecia jak to ogarnac a wybieram sie na wizyte jutroo i stresuje sie strasznie
|
|
|
|
|
#1553 |
|
Rozeznanie
|
Powiedz zgodnie z prawdą, że nie współżyłaś ja swojemu ginekologowi nie opowiadałam o pettingu, powiedziałam tylko, że uzywam tamponów i tyle nie przy badaniu i tak wszystko wyjdzie czy błona dziewicza jest czy jej nie ma
|
|
#1554 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ginekologowi powiedz jak jest - nie współżyłaś, używasz tamponów, pieściliście się z chłopakiem. będzie dobrze ginekolog też człowiek.
|
|
|
|
#1555 |
|
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny
jutro mam pierwsza wizyte u ginekologa w prywatnej przychodni i wlasnie nie wiem jak to jest, zarejestrowalam sie przez internet gdzie zalozylam konto i podalam imie i nazwiasko,adres i jutro jak pojde to bede musiala sobie zalozyc karte[?] bo w tej przychodni jestem 1 raz (i ogolnie w prywatnej tez). Moje pytnai brzmi; kto zalada ta karte? czy przed pojsciem do poczekalni mam sie udac do pani rejestrujacej i poproscic ja o zalozenie karty czy moze pani doktor to zrobi jak juz wejde do gabinetu? blagam o odpowiedz, bardzo sie denerwuje sama wizyta i ten problem to dodatkowy stres, nie chce popelnic jakiejs gafy
|
|
|
|
|
#1556 |
|
Zakorzenienie
|
poszlabym do recepcji, powiedziala ze ide do pani X, jestem pierwszy raz i w związku z tym musze czy musze zakladac karte.
U denstysty mialam zakładaną w recepcji (daja formularz do wypełnienia), do ginekologa nie, tylko w gabinecie mi zalozyla, wiec nie ma reguły, chociaz budynek ten sam to byl
|
|
#1557 |
|
Przyczajenie
|
No wlasnie, ja jak bylam u dentysty to karte sie zakladalo w recepcji. ja niestety o tym nie pomyslamal i siedzac na fotelu pomocnica dentystki ochrzanila mnie czemu nie mam zalozonej karty
no qrcze juz nie wiem jak to jest bede musiala chyba zapytac ale to tak glupio troche pytac o to...
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1558 |
|
Zakorzenienie
|
jak ja teraz umawiałam się do ginekologa przez internet to pani mi w potwierdzeniu napisałą że przed wizytą zapraszają do rejestracji więc chyba trzeba pójść zanim się wejdzie do gabinetu
|
|
#1559 |
|
Zakorzenienie
|
idziesz pierwszy raz to masz prawo nie wiedziec
|
|
#1560 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jeszcze sprawdze w mailach.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:29.

) Ale wie że w tym wieku kontrolnie powinna się zbadać. Ten strach ją tak paraliżuje że oprócz mnie nie rozmawia z nikim, nawet z mamą o tym. A ja nie wiem jak jej pomóc, bo nie mam takiego problemu. Nie liczę na to, że ktoś również ma taki problem, ale może Pan lekarz by się wypowiedział. Będę wdzięczna za wszelką pomoc, myślę że jak ktoś coś doradzi to pokażę jej wasz odpowiedzi. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc 

<3<3