|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1561 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!
Cytat:
|
|
|
#1562 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#1563 |
|
Przyczajenie
|
dzieki dziewczyny! zawsze latwiej jak zna sie czyjes zdanie na dany temat
jesli chodzi o wizyte to bylam i nie bylo tak strasznie... pozdrawiam, i zachęcam wszystkich do poczytania-naprawde łattwiej sie przełamać..
|
|
|
|
|
#1564 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
![]() Właśnie wybieram się na pierwszą wizyte do ginekologa i trochę się stresuje ...Idę konkretnie dlatego,że mam straszne bóle podczas miesiączki ,zdażało mi się nawet tracić przytomność i trafić do szpitala;/...Doradzcie mi jak mam się zachować i jak ubrać?!I jeszcze jedno pytanie czy ginekolog może też coś poradzić w sprawie piersi?..chodzi mi dokładnie o to że mam 18 lat a mam bardzo małe piersi czy mógłby przepisać jakieś leki hormonalne ??z góry dziękuje za odpowiedź
|
|
|
|
|
#1565 |
|
Przyczajenie
|
hej
![]() wy chodziie w wieku 17,18 lat pierwszy raz do ginekolaga a ja dziś przeżyłam ten koszmar,a mam 13... no niezbyt przyjemne ,ale da się przeżyc. monia_Kg: ja byłam w podobnym przypadku jak Ty ,lecz mam o wiele większy problem,bo podczas (wyjatkowo) tej miesiączki strasznie krwawie i lecą mi wielkie skrzepy... eh ohydnee. co do ubioru to normalnie,spodnie majtki itd. a co do zachowania to napewno sie nie denerwuj ja popełniłam ten błąd i trwało to o wiele dłużej bo zaczelam sie trzęść itp. spokojnie sie rozluźnij i wszystko będzie spoko. ![]() pozdrawiam. ;] |
|
|
|
|
#1566 |
|
Przyczajenie
|
dziękuje Izuś
ale ty byłaś u prywatnego czy na kase chorych??
|
|
|
|
|
#1567 |
|
Przyczajenie
|
na kasie chorych. to było tak na szybkiego,wogóle nie miałam pojęcia że skończe u ginekologa. ale jutro mama mnie jakos prywatnie zapisuje ale juz bez usg
tylko palec....pozdrawiam
|
|
|
|
|
#1568 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj miałam pierwszą wizytę u ginekologa. Stwierdziłam, że pójdę do faceta, gdyż nie jedna z Was pisała tutaj, że faceci robią to delikatniej.
Nie wiem czy ja się nie rozluźniłam czy lekarz był niedelikatny. Zaznaczyłam, że jestem pierwszy raz, że nigdy nie współżyłam. Gdy tylko włożył mi palec by zbadać czy prawidłowo mam położoną macice, myślałam że zaraz się zwinę z bólu! Czy któraś była padana w ten sposób i było to bolesne? A raczej czy zawsze to badanie jest bolesne czy tylko mój przypadek jest taki beznadziejny? Lekarz stwierdził, że przez pochwe nie da rady tego zbadać i zrobi to przez odbyt. Ale to również było bardzo bolesne ![]() Jak zaczął naciskać mi podbrzusze..... uhhhh Chyba następnym razem pójdę do kobiety. Cały dzień czuję to nie przyjemne uczucie, już nawet jak siadam. Bolało jak cholera.
http://www.mojeciuchy.pl/u/kamilab/ lub http://szafa.pl/profil/kamila27b Zobacz, być może któryś z moich ciuszków Ci się spodoba. W swoich ofertach posiadam głównie NOWE ubrania, torby,kurtki. ZAPRASZAM! |
|
|
|
|
#1569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1570 |
|
Przyczajenie
|
ja byłam u pani ginekolog. i była strasznie miła i delikatna
a co do bólu to ciut bolało,ale bardziej można powiedziec że było to nieprzyjemne. ale podczas usg (jak mi to cos w tyłek włożyli tak głęboko) to na serio bolało ;/
|
|
|
|
|
#1571 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1572 |
|
Raczkowanie
|
No mam taką nadzieję, że to był raczej pechowy przypadek, na takiego lekarza trafiłam, niż żeby się okazało, że ból występuje bo ze mną coś jest nie tak. Jak na razie to jestem zrażona do ginekologów
http://www.mojeciuchy.pl/u/kamilab/ lub http://szafa.pl/profil/kamila27b Zobacz, być może któryś z moich ciuszków Ci się spodoba. W swoich ofertach posiadam głównie NOWE ubrania, torby,kurtki. ZAPRASZAM! |
|
|
|
|
#1573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczególnie jak pani mówi że wszystko w porządku a szyjka "piękna" myślę że jak pójdziesz do kogoś poleconego to od razu zmienisz nastawienie- możesz poszukać sobie lekarza na stronie dobrylekarz.pl chyba.. lepiej wpisz w google dobrylekarz i tam jest lista lekarzy( w tym ginekologów) w zależności od miast i pacjenci zostawiają swoje opinie. jak już coś wybierzesz to wtedy startuj
|
|
|
#1574 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, doskonale to rozumiem, bo sama byłam zrażona do ginekologów, ale trafiłam w końcu pod dobry adres.
![]() I rzeczywiście, jest taka strona jak dobrylekarz.pl . Dzięki niej dowiedziałam się, w którym miejscu nie zostawiać pieniędzy, bo jednak zachwalanie koleżanek nie zawsze zgadza się z opinią większości obcych osób. |
|
|
|
|
#1575 |
|
Zakorzenienie
|
I ja postanowiłam wziąć byka za rogi- po weekendzie mam zamiar zapisać się na pierwszą wizytę.
Mam 16 lat, jeszcze nie mam "przymusu", żeby zacząć się badać, ale stwierdziłam, że jak już teraz pójdę, to będę mieć całe życie z górki, mniejszy stres w związku z wizytą, itp. A będę mieć świadomość, że dbam o swoje zdrowie. Trzymajcie kciuki, żebym nie speniała
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1576 |
|
Rozeznanie
|
JA tez chciałabym się wybrać do ginekologa...otóż to,że w lutym miałam 2razy miesiączkę po 4dniach przerwy i wczoraj znowu dostałam...Mam boleści,miesiączkuję długo a jest nieregularna.I chciałabym się iść zbadać czy wszystko jest okej i w porządku. I mam pytanie czy mogłabym poprosić panią ginekolog o tabletki antykoncepcyjne dla uregulowania miesiączki i dla zabezpieczenia?Boję się reakcji mamy,ale w sumie powinna być pozytywna
,ale nie chciałabym aby ze mną jechała a tym bardziej wchodziła do środka.
|
|
|
|
|
#1577 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymamy kciuki ![]() Cytat:
|
|
|
#1578 |
|
Rozeznanie
|
ymm nie mam 18 właśnie o to chodzi;/ mam 17,ale nie muszę iść z mamą?
a sądzicie,że to normalnie mieć w przeciągu 2.5 i pół tyg miesiączkę dwa razy i teraz na początku marca to samo?;/ Siostra mówiła,że to normalne,ale dla mnie to normalne nie jest. |
|
|
|
|
#1579 |
|
Raczkowanie
|
Słuchaj, w moim przypadku (chodzi mi tu o wizytę z mamą), ona ze mną poszła, bo zwyczajnie nie znam się na tym wszystkim, rejestrowaniu się tam i ogólne takie sprawy. Siedziała w poczekalni, wcale nie musi wchodzić z Tobą do gabinetu. Lekarz tylko poprosił żeby wesżła na chwilę i podpisała zgode na badanie ginekologiczne ponieważ jestem nie pełnoletnia. Nie wiedzialam, że będzie wymagał jej podpisu, jakbym poszła sama to bym pocałowała klamke.
|
|
|
|
#1580 |
|
Raczkowanie
|
bylam w czwartek u ginekologa...1 raz;Dstres jak nigdy w zyciu ..;p. Weszlam...zrobil ze mna tzw. wywiad ;p. Kiedy kazal mi sie rozebrac... bylam przerazona;p ... mam 19 lat rocznikowo i dalej jestem dziewicą...;p z tym ze poszlam po tabletki . Jak mu powiedzialam ze chcialabym antykoncepcyjne tabsy kazal mi usiąść na tym dziwnym fotelu ;O Zanim zdążyłam powiedziec ze jestem dziewica,....mialam cos metalowego tam...;p hehe ogolnie nic nie bolalo...uczucie dziwne...a tabsy...dostalam NOVYNETTE. ;p
|
|
|
#1581 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1582 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#1583 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a jak lekarze odnoszą się do wypisywania recept na tabletki?
Mam 17 lat, wybieram się po raz pierwszy, ide sama, bez rodziców, czy moge mieć problemy i nieprzyjemności z powodu chęci rozpoczecia stosowania takiej metody antykoncepcji? Duzo czytałam na ten temat, także tu na forum, ale mam w tej sprawie mieszane uczucia, nie chciałabym jakiś komentarzy ze strony lekarza, że jestem za młoda itd. Chcialabym się tez dowiedziec jak w praktyce wyglada sprawa z badaniem krwi przed wypisaniem ich. Czy jest ono niezbedne? Wolałabym pojsc od razu z wynikami niz krecic sie 10 razy. Nie powiem lekki stresik jest
|
|
|
#1584 |
|
Wtajemniczenie
|
Przed wypisaniem tabletek lekarz powinien skierować cię na badanie krwi (morfologia) oraz na próby wątrobowe, zada ci także pytanie dot. jakie choroby występowały u ciebie w rodzinie i z tego powodu skierować na dodatkowe badania. Co do tabletek : skończyłaś już lat 16, a więc bez problemów powinien lekarz ci wypisać, choć jak ja miałam 20 lat to trafiłam na ginekologa, który twierdził, że jestem za młoda i tabletek nie wypisze.. Zależy na kogo trafisz - ja przed zapisaniem się na wizytę orientuję się (w necie, od koleżanek) jaki ginekolog jest godny polecenia i nie mam problemu
|
|
|
|
|
#1585 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuje za szybką odpowiedź.
![]() Ja upatrzyłam już sobie z koleżanką młodą lekarke, w nadziei, że bedze miała w miare nowoczesne podejscie do sprawy. Teraz tylko się umówić i liczyć, że bedzie ok.
|
|
|
#1586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najważniejszy jest poziom różnych hormonów i krzepnięcie próby wątrobowe oczywiscie tez poza tym usg, cytologia i badanie piersi.
|
|
|
#1587 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1588 |
|
Zakorzenienie
|
też mi się wydaje że obowiązuje tajemnica lekarska, przecież podczas badania możesz poprosić lekarza żeby nie odpowiedał na takie pytanie Twojej mamy...
Ja pamiętam swoją wizytę w wieku 17 lat. Wchodzimy z mamą przed badaniem do gabnetu i lekarz mówi że to rozsądne że mnie tu przyprowadziła, bo większość rodziców ma opory, a moja mama z tekstem: "jak jest taka dorosła na wpółżycie to na badanie też może przyjść" Dodam że moja mama nic nie wiedziała z własnych domysłów tak powiedziała
|
|
|
|
|
#1589 |
|
Raczkowanie
|
no to jak tak to dobrzemoze jakos mi sie uda jeszcze sobnie poczytam inne informacje na tenb temat i moze sie zmobilizuje i pojde do tego ginekologa dziekuje wam wszystkim
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#1590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo wiele dziewczyn mówi, że dostały recepty przy pierwszej wizycie, więc Ci lekarze po prostu strzelają, że im to nie zaszkodzi?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:47.

Jeszcze sprawdze w mailach.

...Idę konkretnie dlatego,że mam straszne bóle podczas miesiączki ,zdażało mi się nawet tracić przytomność i trafić do szpitala;/...Doradzcie mi jak mam się zachować i jak ubrać?!

szczególnie jak pani mówi że wszystko w porządku a szyjka "piękna"
myślę że jak pójdziesz do kogoś poleconego to od razu zmienisz nastawienie- możesz poszukać sobie lekarza na stronie dobrylekarz.pl chyba.. lepiej wpisz w google dobrylekarz i tam jest lista lekarzy( w tym ginekologów) w zależności od miast i pacjenci zostawiają swoje opinie. jak już coś wybierzesz to wtedy startuj
Dodam że moja mama nic nie wiedziała z własnych domysłów tak powiedziała