Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-26, 11:28   #1561
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez czerwoniasta Pokaż wiadomość
Hm, mi nic takiego nie napisali no ale pewnie bedzie tak jak u Ciebie Jeszcze sprawdze w mailach.
najlepiej idz najpierw do rejestracji to tam sie wszystkiego dowiesz

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-26, 11:32   #1562
czerwoniasta
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
najlepiej idz najpierw do rejestracji to tam sie wszystkiego dowiesz
no chyba tak bedzie najlepiej dzieki za odpowiedzi dziewczyny
czerwoniasta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-28, 16:52   #1563
ksienka
Przyczajenie

dzieki dziewczyny! zawsze latwiej jak zna sie czyjes zdanie na dany temat jesli chodzi o wizyte to bylam i nie bylo tak strasznie... pozdrawiam, i zachęcam wszystkich do poczytania-naprawde łattwiej sie przełamać..
ksienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-28, 19:22   #1564
monia_Kg
Przyczajenie

Smile Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Hej dziewczyny
Właśnie wybieram się na pierwszą wizyte do ginekologa i trochę się stresuje...Idę konkretnie dlatego,że mam straszne bóle podczas miesiączki ,zdażało mi się nawet tracić przytomność i trafić do szpitala;/...Doradzcie mi jak mam się zachować i jak ubrać?!
I jeszcze jedno pytanie czy ginekolog może też coś poradzić w sprawie piersi?..chodzi mi dokładnie o to że mam 18 lat a mam bardzo małe piersi czy mógłby przepisać jakieś leki hormonalne ??z góry dziękuje za odpowiedź
monia_Kg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-28, 23:18   #1565
izusia13
Przyczajenie

hej
wy chodziie w wieku 17,18 lat pierwszy raz do ginekolaga a ja dziś przeżyłam ten koszmar,a mam 13... no niezbyt przyjemne ,ale da się przeżyc.
monia_Kg:
ja byłam w podobnym przypadku jak Ty ,lecz mam o wiele większy problem,bo podczas (wyjatkowo) tej miesiączki strasznie krwawie i lecą mi wielkie skrzepy... eh ohydnee.
co do ubioru to normalnie,spodnie majtki itd. a co do zachowania to napewno sie nie denerwuj ja popełniłam ten błąd i trwało to o wiele dłużej bo zaczelam sie trzęść itp. spokojnie sie rozluźnij i wszystko będzie spoko.
pozdrawiam. ;]
izusia13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-01, 13:31   #1566
monia_Kg
Przyczajenie

dziękuje Izuś ale ty byłaś u prywatnego czy na kase chorych??
monia_Kg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-01, 17:32   #1567
izusia13
Przyczajenie

na kasie chorych. to było tak na szybkiego,wogóle nie miałam pojęcia że skończe u ginekologa. ale jutro mama mnie jakos prywatnie zapisuje ale juz bez usg tylko palec....
pozdrawiam
Stary 2009-03-02, 21:56   #1568
kamila27b
Raczkowanie

Dzisiaj miałam pierwszą wizytę u ginekologa. Stwierdziłam, że pójdę do faceta, gdyż nie jedna z Was pisała tutaj, że faceci robią to delikatniej.
Nie wiem czy ja się nie rozluźniłam czy lekarz był niedelikatny. Zaznaczyłam, że jestem pierwszy raz, że nigdy nie współżyłam. Gdy tylko włożył mi palec by zbadać czy prawidłowo mam położoną macice, myślałam że zaraz się zwinę z bólu! Czy któraś była padana w ten sposób i było to bolesne? A raczej czy zawsze to badanie jest bolesne czy tylko mój przypadek jest taki beznadziejny?
Lekarz stwierdził, że przez pochwe nie da rady tego zbadać i zrobi to przez odbyt. Ale to również było bardzo bolesne Jak zaczął naciskać mi podbrzusze..... uhhhh Chyba następnym razem pójdę do kobiety. Cały dzień czuję to nie przyjemne uczucie, już nawet jak siadam. Bolało jak cholera.

http://www.mojeciuchy.pl/u/kamilab/

lub

http://szafa.pl/profil/kamila27b

Zobacz, być może któryś z moich ciuszków Ci się spodoba.
W swoich ofertach posiadam głównie NOWE
ubrania, torby,kurtki.

ZAPRASZAM!
kamila27b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-03, 11:31   #1569
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamila27b Pokaż wiadomość
Dzisiaj miałam pierwszą wizytę u ginekologa. Stwierdziłam, że pójdę do faceta, gdyż nie jedna z Was pisała tutaj, że faceci robią to delikatniej.
Nie wiem czy ja się nie rozluźniłam czy lekarz był niedelikatny. Zaznaczyłam, że jestem pierwszy raz, że nigdy nie współżyłam. Gdy tylko włożył mi palec by zbadać czy prawidłowo mam położoną macice, myślałam że zaraz się zwinę z bólu! Czy któraś była padana w ten sposób i było to bolesne? A raczej czy zawsze to badanie jest bolesne czy tylko mój przypadek jest taki beznadziejny?
Lekarz stwierdził, że przez pochwe nie da rady tego zbadać i zrobi to przez odbyt. Ale to również było bardzo bolesne Jak zaczął naciskać mi podbrzusze..... uhhhh Chyba następnym razem pójdę do kobiety. Cały dzień czuję to nie przyjemne uczucie, już nawet jak siadam. Bolało jak cholera.
hmmm nie wiem jak u reszty dziewczyn ale ja np wczoraj byłam u ginekologa i w ogóle mnie to badanie palcami nie bolało... pani byla delikatna, mówiła co robi, naciskała mnie bezboleśnie a raczej od środka coś tam sobie macała. Żadnego bólu nie doznałam przy tym badaniu. może byłaś tak spięta że miałaś bardzo sucho w pochwie i bolało.. ale lekarz też nie wykazał sie delikatnoscią więc na następny raz lepiej idź do innego który dostarczy ci wiecej komfortu bo w końcu to nie ma być katorga... ja wyszłam wczoraj z gabinetu wręcz "odprężona" bo pani tak fajnie poprowadziła wizytę.
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-03, 14:20   #1570
izusia13
Przyczajenie

ja byłam u pani ginekolog. i była strasznie miła i delikatna a co do bólu to ciut bolało,ale bardziej można powiedziec że było to nieprzyjemne. ale podczas usg (jak mi to cos w tyłek włożyli tak głęboko) to na serio bolało ;/
Stary 2009-03-03, 21:21   #1571
cu.Kinia
Wtajemniczenie

GG do cu.Kinia

Cytat:
Ja identyczne odczucia miałam po pierwszej wizycie u ginekologa-kobiety. Też wtedy jeszcze nie współżyłam i badano mnie " normalnie ". Niedawno byłam drugi raz, tym razem prywatnie i u mężczyzny. W ogóle nie bolało, pytał, czy nie boli, wszystko delikatnie zbadał, wytłumaczył. Może po prostu miałaś pecha i trafiłaś na niedelikatnego lekarza.
cu.Kinia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-03, 23:38   #1572
kamila27b
Raczkowanie

No mam taką nadzieję, że to był raczej pechowy przypadek, na takiego lekarza trafiłam, niż żeby się okazało, że ból występuje bo ze mną coś jest nie tak. Jak na razie to jestem zrażona do ginekologów

lub

ubrania, torby,kurtki.

ZAPRASZAM!
Stary 2009-03-04, 11:07   #1573
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
No mam taką nadzieję, że to był raczej pechowy przypadek, na takiego lekarza trafiłam, niż żeby się okazało, że ból występuje bo ze mną coś jest nie tak. Jak na razie to jestem zrażona do ginekologów
ja się właśnie tego obawialam że kiedyś trafię na jakiegoś strasznego gina i będę zrażona do ginekologow ale na szczęście tak się nie stało i wizytę u gina traktuję wręcz jako miłą i odprężającą szczególnie jak pani mówi że wszystko w porządku a szyjka "piękna" myślę że jak pójdziesz do kogoś poleconego to od razu zmienisz nastawienie- możesz poszukać sobie lekarza na stronie dobrylekarz.pl chyba.. lepiej wpisz w google dobrylekarz i tam jest lista lekarzy( w tym ginekologów) w zależności od miast i pacjenci zostawiają swoje opinie. jak już coś wybierzesz to wtedy startuj
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-04, 15:33   #1574
cu.Kinia
Wtajemniczenie

GG do cu.Kinia

Dziewczyny, doskonale to rozumiem, bo sama byłam zrażona do ginekologów, ale trafiłam w końcu pod dobry adres.
I rzeczywiście, jest taka strona jak dobrylekarz.pl . Dzięki niej dowiedziałam się, w którym miejscu nie zostawiać pieniędzy, bo jednak zachwalanie koleżanek nie zawsze zgadza się z opinią większości obcych osób.
cu.Kinia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-06, 19:29   #1575
agniesikk
Zakorzenienie

I ja postanowiłam wziąć byka za rogi- po weekendzie mam zamiar zapisać się na pierwszą wizytę.
Mam 16 lat, jeszcze nie mam "przymusu", żeby zacząć się badać, ale stwierdziłam, że jak już teraz pójdę, to będę mieć całe życie z górki, mniejszy stres w związku z wizytą, itp. A będę mieć świadomość, że dbam o swoje zdrowie.
Trzymajcie kciuki, żebym nie speniała
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-06, 19:37   #1576
pyska17
Rozeznanie

GG do pyska17

JA tez chciałabym się wybrać do ginekologa...otóż to,że w lutym miałam 2razy miesiączkę po 4dniach przerwy i wczoraj znowu dostałam...Mam boleści,miesiączkuję długo a jest nieregularna.I chciałabym się iść zbadać czy wszystko jest okej i w porządku. I mam pytanie czy mogłabym poprosić panią ginekolog o tabletki antykoncepcyjne dla uregulowania miesiączki i dla zabezpieczenia?Boję się reakcji mamy,ale w sumie powinna być pozytywna,ale nie chciałabym aby ze mną jechała a tym bardziej wchodziła do środka.
pyska17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-06, 20:19   #1577
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
I ja postanowiłam wziąć byka za rogi- po weekendzie mam zamiar zapisać się na pierwszą wizytę.
Mam 16 lat, jeszcze nie mam "przymusu", żeby zacząć się badać, ale stwierdziłam, że jak już teraz pójdę, to będę mieć całe życie z górki, mniejszy stres w związku z wizytą, itp. A będę mieć świadomość, że dbam o swoje zdrowie.
Trzymajcie kciuki, żebym nie speniała
brawo dla Ciebie
trzymamy kciuki

Cytat:
Napisane przez pyska17 Pokaż wiadomość
JA tez chciałabym się wybrać do ginekologa...otóż to,że w lutym miałam 2razy miesiączkę po 4dniach przerwy i wczoraj znowu dostałam...Mam boleści,miesiączkuję długo a jest nieregularna.I chciałabym się iść zbadać czy wszystko jest okej i w porządku. I mam pytanie czy mogłabym poprosić panią ginekolog o tabletki antykoncepcyjne dla uregulowania miesiączki i dla zabezpieczenia?Boję się reakcji mamy,ale w sumie powinna być pozytywna,ale nie chciałabym aby ze mną jechała a tym bardziej wchodziła do środka.
skoro masz 18lat to nie musisz isc z mamą, mozesz jej powiedziec po wizycie, ze juz bylas i tyle

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-06, 20:54   #1578
pyska17
Rozeznanie

GG do pyska17

ymm nie mam 18 właśnie o to chodzi;/ mam 17,ale nie muszę iść z mamą?
a sądzicie,że to normalnie mieć w przeciągu 2.5 i pół tyg miesiączkę dwa razy i teraz na początku marca to samo?;/ Siostra mówiła,że to normalne,ale dla mnie to normalne nie jest.
pyska17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-06, 23:25   #1579
kamila27b
Raczkowanie

Słuchaj, w moim przypadku (chodzi mi tu o wizytę z mamą), ona ze mną poszła, bo zwyczajnie nie znam się na tym wszystkim, rejestrowaniu się tam i ogólne takie sprawy. Siedziała w poczekalni, wcale nie musi wchodzić z Tobą do gabinetu. Lekarz tylko poprosił żeby wesżła na chwilę i podpisała zgode na badanie ginekologiczne ponieważ jestem nie pełnoletnia. Nie wiedzialam, że będzie wymagał jej podpisu, jakbym poszła sama to bym pocałowała klamke.

lub

ubrania, torby,kurtki.

ZAPRASZAM!
Stary 2009-03-07, 08:15   #1580
x3independencex3
Raczkowanie

bylam w czwartek u ginekologa...1 raz;D
stres jak nigdy w zyciu ..;p.
Weszlam...zrobil ze mna tzw. wywiad ;p.
Kiedy kazal mi sie rozebrac... bylam przerazona;p ... mam 19 lat rocznikowo i dalej jestem dziewicą...;p z tym ze poszlam po tabletki . Jak mu powiedzialam ze chcialabym antykoncepcyjne tabsy kazal mi usiąść na tym dziwnym fotelu ;O Zanim zdążyłam powiedziec ze jestem dziewica,....mialam cos metalowego tam...;p hehe ogolnie nic nie bolalo...uczucie dziwne...a tabsy...dostalam NOVYNETTE. ;p
Stary 2009-03-08, 10:40   #1581
Neska9315
Raczkowanie

Cytat:
Słuchaj, w moim przypadku (chodzi mi tu o wizytę z mamą), ona ze mną poszła, bo zwyczajnie nie znam się na tym wszystkim, rejestrowaniu się tam i ogólne takie sprawy. Siedziała w poczekalni, wcale nie musi wchodzić z Tobą do gabinetu. Lekarz tylko poprosił żeby wesżła na chwilę i podpisała zgode na badanie ginekologiczne ponieważ jestem nie pełnoletnia. Nie wiedzialam, że będzie wymagał jej podpisu, jakbym poszła sama to bym pocałowała klamke.
ja mialam isc w czwartek do gonekologa ale nie poszlam bo jak sie okazalo to nie wtedy mialam wizyte umowion(mala pomylka)ale moja mama tam dzwonila i jak sie wlasnie okazalo to ja musze znia isc do tego ginekologa...ona nie bedzie przy badaniu alewlasnie ma tam cos podpisac...ale boje sie jednego jak ja jestem niepelnoletnia to czy po tym badaniu i tym wszystkim ona moze sie dowiedziec od lekarza tego co ja jemu mowila??ze nie jestem dziewica i takie tak inne rzeczy??z gory dzieki za odpowiedz
Neska9315 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-08, 12:47   #1582
kamila27b
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Neska9315 Pokaż wiadomość
ja mialam isc w czwartek do gonekologa ale nie poszlam bo jak sie okazalo to nie wtedy mialam wizyte umowion(mala pomylka)ale moja mama tam dzwonila i jak sie wlasnie okazalo to ja musze znia isc do tego ginekologa...ona nie bedzie przy badaniu alewlasnie ma tam cos podpisac...ale boje sie jednego jak ja jestem niepelnoletnia to czy po tym badaniu i tym wszystkim ona moze sie dowiedziec od lekarza tego co ja jemu mowila??ze nie jestem dziewica i takie tak inne rzeczy??z gory dzieki za odpowiedz
Nie wiem jak to jest w przypadku niepełnoletności, ale lekarzy obowiązuje tajemnica lekarska. Myślę, że nie powie Twojej mamie o tym że nie jesteś dziewicą, ani o wszystkim o czym rozmawiałaś z nim. Ale z racji tej, że jestes niepełnoletnia, to Twoja mama gdy będzie chciała, może sama z siebie zapytać się go o co będzie chciała. Ale sama nie doświadczyłam takiej sytuacji ani nic otym nie słyszałam, więc raczej nei sugeruj się moją wypowiedzią. Lepiej niech powiedzą te, które naprawdę miały taką sytuację.

lub

ubrania, torby,kurtki.

ZAPRASZAM!
Stary 2009-03-08, 21:19   #1583
Cocaine essence
Zakorzenienie

Dziewczyny, a jak lekarze odnoszą się do wypisywania recept na tabletki?
Mam 17 lat, wybieram się po raz pierwszy, ide sama, bez rodziców, czy moge mieć problemy i nieprzyjemności z powodu chęci rozpoczecia stosowania takiej metody antykoncepcji?
Duzo czytałam na ten temat, także tu na forum, ale mam w tej sprawie mieszane uczucia, nie chciałabym jakiś komentarzy ze strony lekarza, że jestem za młoda itd.
Chcialabym się tez dowiedziec jak w praktyce wyglada sprawa z badaniem krwi przed wypisaniem ich. Czy jest ono niezbedne? Wolałabym pojsc od razu z wynikami niz krecic sie 10 razy.
Nie powiem lekki stresik jest

Cocaine essence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-08, 22:06   #1584
doloresd
Wtajemniczenie

Przed wypisaniem tabletek lekarz powinien skierować cię na badanie krwi (morfologia) oraz na próby wątrobowe, zada ci także pytanie dot. jakie choroby występowały u ciebie w rodzinie i z tego powodu skierować na dodatkowe badania. Co do tabletek : skończyłaś już lat 16, a więc bez problemów powinien lekarz ci wypisać, choć jak ja miałam 20 lat to trafiłam na ginekologa, który twierdził, że jestem za młoda i tabletek nie wypisze.. Zależy na kogo trafisz - ja przed zapisaniem się na wizytę orientuję się (w necie, od koleżanek) jaki ginekolog jest godny polecenia i nie mam problemu
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-08, 22:14   #1585
Cocaine essence
Zakorzenienie

Dziękuje za szybką odpowiedź.
Ja upatrzyłam już sobie z koleżanką młodą lekarke, w nadziei, że bedze miała w miare nowoczesne podejscie do sprawy. Teraz tylko się umówić i liczyć, że bedzie ok.

Stary 2009-03-09, 00:22   #1586
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez doloresd Pokaż wiadomość
Przed wypisaniem tabletek lekarz powinien skierować cię na badanie krwi (morfologia) oraz na próby wątrobowe, zada ci także pytanie dot. jakie choroby występowały u ciebie w rodzinie i z tego powodu skierować na dodatkowe badania. Co do tabletek : skończyłaś już lat 16, a więc bez problemów powinien lekarz ci wypisać, choć jak ja miałam 20 lat to trafiłam na ginekologa, który twierdził, że jestem za młoda i tabletek nie wypisze.. Zależy na kogo trafisz - ja przed zapisaniem się na wizytę orientuję się (w necie, od koleżanek) jaki ginekolog jest godny polecenia i nie mam problemu
akurat morfologia jest tu najmniej ważna...
najważniejszy jest poziom różnych hormonów i krzepnięcie
próby wątrobowe oczywiscie tez
poza tym usg, cytologia i badanie piersi.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-09, 07:51   #1587
Neska9315
Raczkowanie

Cytat:
Nie wiem jak to jest w przypadku niepełnoletności, ale lekarzy obowiązuje tajemnica lekarska. Myślę, że nie powie Twojej mamie o tym że nie jesteś dziewicą, ani o wszystkim o czym rozmawiałaś z nim. Ale z racji tej, że jestes niepełnoletnia, to Twoja mama gdy będzie chciała, może sama z siebie zapytać się go o co będzie chciała. Ale sama nie doświadczyłam takiej sytuacji ani nic otym nie słyszałam, więc raczej nei sugeruj się moją wypowiedzią. Lepiej niech powiedzą te, które naprawdę miały taką sytuację.
to proszeo jeszcze jakies wypowiedzi
Stary 2009-03-09, 10:53   #1588
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neska9315 Pokaż wiadomość
to proszeo jeszcze jakies wypowiedzi
też mi się wydaje że obowiązuje tajemnica lekarska, przecież podczas badania możesz poprosić lekarza żeby nie odpowiedał na takie pytanie Twojej mamy...
Ja pamiętam swoją wizytę w wieku 17 lat. Wchodzimy z mamą przed badaniem do gabnetu i lekarz mówi że to rozsądne że mnie tu przyprowadziła, bo większość rodziców ma opory, a moja mama z tekstem: "jak jest taka dorosła na wpółżycie to na badanie też może przyjść" Dodam że moja mama nic nie wiedziała z własnych domysłów tak powiedziała
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-09, 13:07   #1589
Neska9315
Raczkowanie

no to jak tak to dobrzemoze jakos mi sie uda jeszcze sobnie poczytam inne informacje na tenb temat i moze sie zmobilizuje i pojde do tego ginekologa dziekuje wam wszystkim
Stary 2009-03-09, 13:39   #1590
Cocaine essence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
akurat morfologia jest tu najmniej ważna...
najważniejszy jest poziom różnych hormonów i krzepnięcie
próby wątrobowe oczywiscie tez
poza tym usg, cytologia i badanie piersi.
Powinien mnie skierować.. a czy realnie jest zachowana taka procedura?
Bo wiele dziewczyn mówi, że dostały recepty przy pierwszej wizycie, więc Ci lekarze po prostu strzelają, że im to nie zaszkodzi?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości