Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-27, 09:30   #1981
nataliaaaaaa
Raczkowanie

Dot.: Re: wizyta u ginekologa

Mam pytanie do Was: mianowicie co mam odpowiedziec jak sie zapyta czy wspolzyje : oczywiscie nie jestem dziwica ale z moim nie uprawiamy seksu tylko zabawy?? Bo niektórych wspolzyci=seks?
I jak bedzie wygladalo badanie jesli nie jestem dziwica?
nataliaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 11:06   #1982
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nataliaaaaaa Pokaż wiadomość
Mam pytanie do Was: mianowicie co mam odpowiedziec jak sie zapyta czy wspolzyje : oczywiscie nie jestem dziwica ale z moim nie uprawiamy seksu tylko zabawy?? Bo niektórych wspolzyci=seks?
I jak bedzie wygladalo badanie jesli nie jestem dziwica?
to powiesz, że nie jesteś dziewicą, ale do pełnego stosunku jeszcze w Twoim wypadku nie doszło.
a co do badania, no to chyba oczywiste w przypadku nie-dziewic
Stary 2009-07-27, 11:08   #1983
nataliaaaaaa
Raczkowanie

ale jest bardzo bolesne?
Stary 2009-07-27, 11:15   #1984
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
ale jest bardzo bolesne?
zobacz, jest taki obszerny wątek gdzie dziewczyny o wszystkim piszą, a Ty nie możesz go przejrzeć i rozwiać wątpliwości?
czy boli, to już zależy od kobiety wg. mnie. no i od tego, kto ją bada.
Stary 2009-07-27, 12:03   #1985
arisa
Zadomowienie

Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez skaz Pokaż wiadomość
asiek325 takie zachowanie jest zupełnie nie dopuszczalne : / chyba nim ktoś zostanie ginekologiem powinien przejść badania psychologiczne, bo niektórzy to na prawdę nie wiedzą jak się obchodzić z kobietami, ani taktu ani szacunku...

A takie pytanie mam do Was.
Czy jak idę prywatnie do ginekologa to mam darmowe usg czy dodatkowo płatne? A może zależy od gabinetu?
Zależy od gabinetu.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 19:39   #1986
Vicana
Przyczajenie

Witam dziewczyny
Jutro czeka mnie pierwsza wizyta u ginekologa, mam 13 lat. Przede wszystkim chciałabym iść profilaktycznie - żeby sprawdzić czy wszystko jest ok, poza tym chciałabym się poradzić w sprawie nawracających infekcji. Samo badanie mnie nie przeraża, bardziej to, że jestem zapisana do poradni dla dziewcząt w Szpitalu Bielańskim, który, jak na mój gust jest przerażający. Najprawdopodobniej idę sama, mama w tym czasie pracuje. Ewentualnie gdyby nie chcieli mnie przyjąć (choć u innych lekarzy nie miałam z tym problemu), powiem, że w razie czego, to na oddziale nefrologicznym znajduje się moja 22-letnia siostra.

Można powiedzieć, że traktuję tę wizytę jako nowe wyzwanie i doświadczenie, może nie jest to dobre podejście, ale przynajmniej się nie boję, za to jestem bardzo ciekawa, jak to wszystko wygląda.
Vicana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 10:11   #1987
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vicana Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny
Jutro czeka mnie pierwsza wizyta u ginekologa, mam 13 lat. Przede wszystkim chciałabym iść profilaktycznie - żeby sprawdzić czy wszystko jest ok, poza tym chciałabym się poradzić w sprawie nawracających infekcji. Samo badanie mnie nie przeraża, bardziej to, że jestem zapisana do poradni dla dziewcząt w Szpitalu Bielańskim, który, jak na mój gust jest przerażający. Najprawdopodobniej idę sama, mama w tym czasie pracuje. Ewentualnie gdyby nie chcieli mnie przyjąć (choć u innych lekarzy nie miałam z tym problemu), powiem, że w razie czego, to na oddziale nefrologicznym znajduje się moja 22-letnia siostra.

Można powiedzieć, że traktuję tę wizytę jako nowe wyzwanie i doświadczenie, może nie jest to dobre podejście, ale przynajmniej się nie boję, za to jestem bardzo ciekawa, jak to wszystko wygląda.
Odważna jesteś.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 23:17   #1988
Vicana
Przyczajenie

Dziękuję.
Jestem po wizycie, lekarka była bardzo miła, wiadomo, pytanie o datę pierwszej i ostatniej miesiączki itd. Zbadała piersi, pobrała próbkę śluzu do posiewu, sprawdziła brzuch. Nie miałam co prawda normalnego badania, z wizernikem itd, ale nie wydaje mi się to jakąś straszną perspektywą, teraz poczułam tylko tyle, że sprzęt był zimny. Mam się stawić za tydzień. Mam nadzieję, że nie dostanę wtedy jeszcze okresu, bo zapomniałam o jednej sprawie. Wyszłam z gabinetu bardzo zadowolona, że to zrobiłam, jakbym przełamała jakąś barierę. Naprawdę nie ma się czego bać.
Vicana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 11:42   #1989
ddhu
Przyczajenie

,,]a w jakim celu ta wizyta jesli mozna wiedziec?
jesli dziewczyna jeszcze nie wspołżyła lekarz moze zbadać przez odbyt"

odpowiedź: musze sie udac do ginekologa ponieważ mam brązową wydzieline i dziwne swedzenie w pochwie! a czy badanie przez odbyt boli?
ddhu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 12:41   #1990
nati461
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ddhu Pokaż wiadomość
,,]a w jakim celu ta wizyta jesli mozna wiedziec?
jesli dziewczyna jeszcze nie wspołżyła lekarz moze zbadać przez odbyt"

odpowiedź: musze sie udac do ginekologa ponieważ mam brązową wydzieline i dziwne swedzenie w pochwie! a czy badanie przez odbyt boli?
Badania u ginekologa nie bola, sa po prostu niezbyt przyjemne Nie masz sie czego bac

Cel: 70cm, ambitnie, a jak!
Zapuszczam od 18.07.2009 od tego czasu prostuje tylko grzywke i tylko czasem susze wlosy
nati461 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 13:00   #1991
TrzyGroszki
Przyczajenie

Hej, hej!
Od jakiś 4-5 miesięcy mam dziwną miesiączkę, jej dziwność objawia się tym, że plamię dzień, przerwa ze 2 dni, znów plamię, znów przerwa, znów plamię, przerwa i dopiero rozpoczyna mi się właściwy okres trwający około 7 dni, dodam jeszcze, że bardzo obfity i bardzo bolesny...
Myślałam, że to mi się ustabilizuje, przejdzie samo, ale niestety... Ostatnio bolał mnie też jajnik (tak przynajmniej myślę, że to był jajnik), Poczułam taki dziwny ból, nie pulsacyjny tylko trwały; pamiętam, że krzyczałam, bo jeszcze nigdy nic mnie tak nie bolało.
Wyżaliłam się Mamie, jest Ona położną, także zna tego typu problemy od podszewki. Zaproponowała mi wizytę u ginekologa, zgodziłam się, bo to wszystko jest dość uciążliwe, ale boję się okropnie.
Przede wszystkim spora część dziewczyn chce iść do kobiety-ginekologa i ja sama chętnie też bym się do takiej pani wybrała, a co jeśli tutaj mam samych panów-ginekologów, a do większego miasta raczej nie pojadę?
Jeśli już pójdę do lekarza na miejscu - zna moją Mamę, co jeśli opowie jej wszystko ze szczegółami? Czy może w ogóle tak postąpić?
O tym, że boję się badania na fotelu ginekologicznym, to nawet nie wspominam
No i miałam też chłopaka, wiadomo, ze książek raczej razem cały czas nie czytaliśmy . Nie współżyłam, ale wydaje mi się, że moja błona może być rozciągnięta, czy lekarz może to w jakiś sposób skomentować podczas badania?
TrzyGroszki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 13:07   #1992
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TrzyGroszki Pokaż wiadomość
Hej, hej!
Od jakiś 4-5 miesięcy mam dziwną miesiączkę, jej dziwność objawia się tym, że plamię dzień, przerwa ze 2 dni, znów plamię, znów przerwa, znów plamię, przerwa i dopiero rozpoczyna mi się właściwy okres trwający około 7 dni, dodam jeszcze, że bardzo obfity i bardzo bolesny...
Myślałam, że to mi się ustabilizuje, przejdzie samo, ale niestety... Ostatnio bolał mnie też jajnik (tak przynajmniej myślę, że to był jajnik), Poczułam taki dziwny ból, nie pulsacyjny tylko trwały; pamiętam, że krzyczałam, bo jeszcze nigdy nic mnie tak nie bolało.
Wyżaliłam się Mamie, jest Ona położną, także zna tego typu problemy od podszewki. Zaproponowała mi wizytę u ginekologa, zgodziłam się, bo to wszystko jest dość uciążliwe, ale boję się okropnie.
Przede wszystkim spora część dziewczyn chce iść do kobiety-ginekologa i ja sama chętnie też bym się do takiej pani wybrała, a co jeśli tutaj mam samych panów-ginekologów, a do większego miasta raczej nie pojadę?
Jeśli już pójdę do lekarza na miejscu - zna moją Mamę, co jeśli opowie jej wszystko ze szczegółami? Czy może w ogóle tak postąpić?
O tym, że boję się badania na fotelu ginekologicznym, to nawet nie wspominam
No i miałam też chłopaka, wiadomo, ze książek raczej razem cały czas nie czytaliśmy . Nie współżyłam, ale wydaje mi się, że moja błona może być rozciągnięta, czy lekarz może to w jakiś sposób skomentować podczas badania?
a ile masz lat?
lekarza obowiązuje tajemnica lekarska.
a błona może być naciągnięta nie tylko od kontaktów seksualnych (mam teraz na myśli petting) ale też od jakichś ćwiczeń wysiłkowych albo tamponów. skomentować zawsze może, zależy to od lekarza, moja lekarka nic nie komentuje, robi co trzeba i tyle. ale tym się nie przejmuj, zdrowie jest ważniejsze
Stary 2009-07-30, 13:11   #1993
ewelline
Zadomowienie

Lekarza obowiazuje tajemnica lekarska, chociaz jak sie dobrze znaja to roznie bywa ale jesli juz to raczej nie bedzie jej mowil czy jestes dziewica czy nie. Nie powinien nic komentowac. Sama mozesz go poprosic ze oczekujesz by nic co powiesz w gabinecie nie wyszlo po za te drzwi. chociaz to oczywiste ze tak powinno byc.
I nie boj sie nie taki diabel straszny jak go maluja
ewelline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 13:19   #1994
TrzyGroszki
Przyczajenie

Dziękuję Wam, Dziewczyny!
Wiem o tajemnicy lekarskiej, reszta chyba zależy od człowieka, mimo że nie powinien nic wygadać...
Nie chcę mu się po prostu tłumaczyć, gdyby prawił mi jakieś aluzje, chyba, ze miałoby to związek z moim zdrowiem.

Mam prawie 19 lat i mimo że sytuacja podbramkowa, bo coś tam się dzieje i muszę iść, żeby to wyjaśnić, to już wcześniej myślałam o kontroli, dobrze wiedzieć czy wszystko w porządku, tak po prostu.
Jednak nie poszłam, bo bałam się bardzo i stchórzyłam, grr
TrzyGroszki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 13:31   #1995
mia_gf
Raczkowanie

Hej
Mam 17 lat, jestem dziewicą no i pierwszy raz idę do ginekologa. Chcę poprosic o tabletki. Myślę, że nie powinno byc problemu z przepisaniem, ale raczej chcę się zapytac czy te wszystkie badania są potrzebne przy pierwszym wypisywaniu tabletek (badanie krwi, póby wątrobowe itd.) Np. moja siostra pierwsze dostała bez tych badań, a dopiero gdy miała po nich jakieś problemy zrobili jej dokładne badania i wypisali inne.

Chcę też spytac, czy bardzo istotne jest to kiedy się pójdzie do ginekologa względem cyklu. Słyszałam, że najlepiej jakoś 10 dni po miesiączce. Czy to robi szczególną różnicę??

mia_gf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 13:58   #1996
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mia_gf Pokaż wiadomość
Hej
Mam 17 lat, jestem dziewicą no i pierwszy raz idę do ginekologa. Chcę poprosic o tabletki. Myślę, że nie powinno byc problemu z przepisaniem, ale raczej chcę się zapytac czy te wszystkie badania są potrzebne przy pierwszym wypisywaniu tabletek (badanie krwi, póby wątrobowe itd.) Np. moja siostra pierwsze dostała bez tych badań, a dopiero gdy miała po nich jakieś problemy zrobili jej dokładne badania i wypisali inne.

Chcę też spytac, czy bardzo istotne jest to kiedy się pójdzie do ginekologa względem cyklu. Słyszałam, że najlepiej jakoś 10 dni po miesiączce. Czy to robi szczególną różnicę??
no widzisz siostra miała problemy, bo jej badań nie zrobili, więc Ty dla bezpieczeństwa je zrób zanim zaczniesz brać tabletki.
w środku cyklu jest dobrze iść jak zamierza się robić cytologię. ale skoro jesteś dziewicą, to i chyba nie ma jak jej zrobić
także po prostu idź po miesiączce.
Stary 2009-07-30, 19:52   #1997
xblackxshadowx
Rozeznanie

Ja poszłam 2 tyg przed następną miesiączką (która przez stres się spóźniła kilka dni o.O). Byłam u faceta, bo tylko taki u nas w ośrodku jest, mama powiedziałą mi, że zaczął olewająco podchodzić do wszystkiego, więc musze się gdzieś indziej wybrać na cytologię,
Też jestem dziewicą, ale zmieścił mi się taki mały wziernik, troszkę zabolało jak go rozciągnął. Na koniec sam spytał czy chce mieć przepisane tabletki (zażyczyłam sobie NuvaRing) i teraz muszę wybrać się po następną receptę.
xblackxshadowx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 21:36   #1998
ewelline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xblackxshadowx Pokaż wiadomość
Na koniec sam spytał czy chce mieć przepisane tabletki (zażyczyłam sobie NuvaRing) i teraz muszę wybrać się po następną receptę.
smieszy mnie jak lekarz pyta pacjentke jakie chce tabletki, swiadczy to tylko o jego olewatorskim podejsciu do antykoncepcji hormonalnej. Tak jak by byly to cukierki i pytanie : czy chcesz mietowe czy owocowe a moze mleczne, czy w czekoladzie???
Powinien uzasadnic jeszcze dlaczego przepisuje ci dane tabletki o skladzie hormonu jaki jest najkorzystniejszy dla organizmu. Na miejscu jest ewentualnie pytanie o cen jaka mozna sobie pozwolic na tabletki, wiadomo ze sa tabletki o tym samym skladzie w mniejszej i wiekszej cenie.
Stary 2009-07-30, 22:04   #1999
xblackxshadowx
Rozeznanie

Napisałam, że jest olewający ;p
Nie pytał jakie chcę tabletki tylko czy chcę tabletki, a ja powiedziałam, że chcę nie chcę tabletek tylko chcę ringa, no to dał mi receptę na ringa.
NuvaRing ma niby najmniejszą dawkę hormonu.
Co do ceny to faktycznie z tabletkami to można się zastanawiać, bo są takie za 3 złote i są takie za 50, a ring u mnie w wiosce kosztuje 52 (bardzo dziwne, bo pytałam się w większym mieście to kosztował 54, a chyba powinien być tańszy o.O)
xblackxshadowx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 12:02   #2000
nataliaaaaaa
Raczkowanie

Sluchajcie dziewczyny jak Wy chodzicie po recepte na tabletki antykoncepcyjne co miesiac to tez sie umawiacie na wizyte i musicie za nia placic?
Stary 2009-07-31, 12:04   #2001
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Sluchajcie dziewczyny jak Wy chodzicie po recepte na tabletki antykoncepcyjne co miesiac to tez sie umawiacie na wizyte i musicie za nia placic?

ja dostaję receptę na 6 opakowań.
jak Ci każe co miesiąc przychodzić i jeszcze płacić, to ja radzę zmienić lekarza albo jej/mu powiedzieć co myślisz bo to jest rozbój w biały dzień.
Stary 2009-07-31, 12:22   #2002
ewelline
Zadomowienie

moja gin bierze 5zl za taka wizyte po recepte
Stary 2009-07-31, 13:27   #2003
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie place za wizyty bo chodze na nfz. recepty mam na 3 miesiace co 3 miechy chodze i gin zawsze mnie bada.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-31, 14:21   #2004
skaz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kamila2006 Pokaż wiadomość
ja nie place za wizyty bo chodze na nfz. recepty mam na 3 miesiace co 3 miechy chodze i gin zawsze mnie bada.

No ok, ale chodzi o wizyty prywatne. Jak to jest z tymi receptami?
skaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 14:23   #2005
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skaz Pokaż wiadomość
No ok, ale chodzi o wizyty prywatne. Jak to jest z tymi receptami?
dostaje się receptę na więcej opakowań i już. przecież to bez sensu, żeby co miesiąc chodzić po receptę i płacić za "wizytę".
Stary 2009-08-04, 13:01   #2006
nataliaaaaaa
Raczkowanie

Hej.wiem ze pewnie na moje p[ytaniee juz padla nie raz odpowiedz ale nie mam czasu przeszukiac watku wiec mam nadzieje ze mi odpowiecie bo za 2 godz mam 1 wizyte...Czy moge zalozyc tuniczke zeby troszke mi przykrywala czy ja tez musze sciagnac i w samym staniczku lub bluzce...buty tez sciagac?
Stary 2009-08-04, 13:24   #2007
ewelline
Zadomowienie

Cytat:
Hej.wiem ze pewnie na moje p[ytaniee juz padla nie raz odpowiedz ale nie mam czasu przeszukiac watku wiec mam nadzieje ze mi odpowiecie bo za 2 godz mam 1 wizyte...Czy moge zalozyc tuniczke zeby troszke mi przykrywala czy ja tez musze sciagnac i w samym staniczku lub bluzce...buty tez sciagac?
Oczywisci e ze mozesz zalozyc tunike !!! bedziesz sie czula swobosniej
A skoro sciagniesz spodnie czy tam majtki to chyba i tak musisz sciagnac buty , po co je zakladac z powrotem??? no ale mozesz ubrac

A gore sciagnac bedziesz musiala tylko dobadania piersi, ale to raczej jak juz ubierzesz dol

Co do butow. moja mama mi opowiadala jak jej kolezanka szla pierwszy raz do gina byla niska i nosila duze koturny. Byla to zima, ona juz tam sie rozbiera i postanowila zostac w butach , zapytala czy moze je ubrac. Gin jej powiedzial ze skoro bedzie sie czula swobodniej to prosze, a ta wyszla w potegnych buciorach na koturnie i wysokich po kolana. Mysle ze to smiesznie wygladalo, bo gdy zobaczyla jego mine wiecej na nastepnych wizytach nie zakladala butow.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-04, 13:25   #2008
ChokoGirl
Raczkowanie

Możesz założyć tuniczkę, żeby nie paradować z gołym tyłkiem zanim wejdziesz na fotel. Na nim to i tak wszystko Ci się podwinie
Ja jak już jestem na fotelu to troszkę podciągam do góry bluzkę, bo lekarzowi trochę przeszkadza jak uciska brzuch.
Do badania ginekologicznego nie musisz się rozbierać z bluzki. Co innego jeśli będziesz mieć potem badane piersi.
Buty zdejmij.

ChokoGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 15:12   #2009
pineapple
Raczkowanie

Pierwsza wizyta za mną. Veni, vidi, vici. W sumie nic strasznego. Króciutki wywiad, badanie, usg. Cytologię podobno robi się po 21 roku życia. Szkoda, że nie zbadała mi piersi. Zapomniałam poprosić^^
pineapple jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 15:13   #2010
lialove
Przyczajenie

Pierwsza wizyta u ginekologa przede mną. Mam 14 lat ,nie dostałam jeszcze miesiączki, od 2 lat mam upławy , w ostatnim czasie czułam swędzenie w miejscach intymnych ale na szczęście już przeszło. Moja mama powiedziała że pójdziemy na pierwszą wizytę wraz z przyjściem mojej pierwszej miesiączki ( z tego co opowiadały mi koleżanki żadna z nich nie była u ginekologa gdy dostały okres). Nie boję się ginekologa lecz czy jest taka potrzeba by go odwiedzać, czy się nie zbłaźnię?(mam tylko 14 lat) , w jakim wieku najlepiej odbyć pierwszą wizytę? Proszę o odpowiedź na nurtujące mnie pytania.

Pozdrawiam
lialove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości