|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: pierwszy raz...u ginekologa
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#212 |
|
Zakorzenienie
|
ja jak byłam u ginekologa pierwszy raz to normalnie mnie badała a nie współżyłam wcześniej...ta ginekolożka to chyba naprawdę w podeszłym wieku
![]()
|
|
#213 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() sylwia18 No żebyś wiedziała, że w podeszłym. Ale mimo wszystko wolę taką niż gdybym trafiła na jakąś gruboskórnego babsztyla, który zniechęciłby mnie do instytucji ginekologa ![]() Normalnie jakoś mi teraz źle, bo naczytałam się już wczesniej na Wizażu jakie to badania powinien zrobić lekarz przed przepisaniem tabletek a ona mi nic z tego nie zrobiła. I zastanawiam się czy nie iść jeszcze raz do lekarza, żeby zrobił mi badania i wypisał na nowo
|
|
|
|
#214 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ani badan, ani porzadnego wywiadu a pigulki przepisane wg. "widzimisie" pacjenta.
|
|
|
|
|
|
#216 |
|
Zadomowienie
|
Mnie pani ginekolog zbadała , po czym wypisała 2 opakowania i zapisała mnie na badanie cytologiczne , tak też można ..
|
|
|
|
|
#217 |
|
Przyczajenie
|
ja bylam pierwszy raz u ginekologa 5 czerwca,mam 19 lat i jestem dziewicą a badanie mialam normalnie.Bylam u pana doktora i polecam wam meżczyzne bo kobiety są nie mile a faceci delikatni i bardziej wyrozumialsi.Pan doktor zrobil mi badanie dwuręczne i po klopocie
nie bojcie sie nie taki diabel straszny jak go malują jakby co to piszcie na maila wiolka_ww@poczta.onet.pl studiuję medycyne i mam pojęcie o ginekologi dlatego jakby co to piszcie odpowiem na każde pytanie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#218 |
|
Raczkowanie
|
Pytanko o 1 wizyte...
Mam male pytanko o wizyte u ginekologa bo planujemy z moim chlopakiem na taka wizyte sie udac(prywatnie) - myslimy o tabletkach...a ja jeszcze nigdy wczesniej nie bylam u ginekologa i troszke sie boje.Chciala bym sie dowiedziec co powinnam ze soba zabrac, ile moze potrwac taka wizyta, ile (tak mniej wiecej) wyniesie koszt tej wizyty i jakich badan powinnam sie spodziewac.. prosze odpowiedzcie mi
ps. czy np. to ze wspolzylam juz ma jakis wplyw na wizyte? wybaczcie mi brak wiedzy bo bedzie moj 1 raz pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
|
#219 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanko o 1 wizyte...
Cytat:
Pani ginekolog (bo chyba dla mneijszego stresu na pierwsza wizytę lepiej jest jednak wybrać Panią niż pana ) zaprosiła mnie na badanie, ale powiedziała że aby mnie nie stresowac zrobi mi usg Tak więc nawet się nie musiałam rozbierać wystarczyło rozpiąc lekko spodnie i zbadała mnie bezstresowo
|
|
|
#220 |
|
Zakorzenienie
|
a ja polecam skorzystać z wyszukiwarki i poszukać wątków na ten temat. naprawdę jest ich bardzo dużo. jeden jest szczególnie rozbudowany. tam na pewno znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania, a także zobaczysz, że nie ma się czego obawiać. bo nie ma.
|
|
#221 |
|
Wtajemniczenie
|
Skorzystaj z wyszukiwarki, tam znajdziesz odpowiedź na pytania.
Jeśli chodzi o ceny to różnie bywa, może przejdź się tam przed wizytą i dowiedz się z jakimi kosztami musisz się spodziewać.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#222 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny znalazlam ciekawa strone jest opisane jak przebiega badanie ginekologiczne mysle ze sie przyda dziewczyna ktore ida na pierwsza wizyte
http://www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/badania/gin.html |
|
|
|
|
#223 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa
Wlasnie tez mam problem z pojsciem do ginekologa a musze ze wzgledu na przedluzajacy sie brak miesiaczki.. tak ciagle przedluzam te pojscie a wyjezdzam15 lipca i wracam 26 lipca i tak sobie ciagle wmawiam ze moze jeszcze dostane tego okresu a jak nie to ze pojde po przyjezdzie ale do zwyklej przechodni ale penwie tzreba dlugo czekac.Mam pytanie czy do gin trzeba isc tam gdzie ejst sie przydzielonym wedlug rrejonu do innych lekarzy czy mozna pojsc gdzie indziej??Bo chcem tak zorbic jak mi sie uda bo nie chcem nikogo znajomego spotkac.Zastanawia mnie to czy jak nie jestem dziewica czy o bardzo konkretne szczegoly pyta i czy to gdzies zapisuje?
|
|
|
|
|
#224 |
|
Zadomowienie
|
Ja chodzę nie do przychodni gdzie mam lekarza rodzinnego a do przychodni studenckiej, więc pewnie możesz iść gdzie indziej (ale to tylko takie moje przypuszczenia). Z terminami bywa różnie, najczęsciej trzeba trochę poczekać (u mnie czasem nawet miesiąc:/).
Lekarz założy ci kartę gdzie zapisze wszystko co uzna za stosowne, typu data pierwszej i ostatniej miesiączki, zaobserwowane zmiany, rodzaj kuracji, o ile jakaś będzie, nie wiem co jeszcze, ale przecież obowiązuje go tajemnica lekarska
|
|
#225 |
|
Raczkowanie
|
narazie mam przerwe w wizytach u gin, ale byc moze sie niedlugo wybiore.u mnie jest tak ze dzwonie rano na rejestracje-kto pierwszy - ten lepszy
, a (zwykle tak bylo) popoludniu przychodzilam na wizyte.mialam jedna przychodnie gdzie miesiac sie czekalo na wizyte, to byl m.in pierwszy powod aby zrezygnowac, inne powody ze lekarze w moim odczuci przyjmowali w caly swiat, wielka biurokracja itd.mysle ze mozesz isc gdzie chcesz, w moim przypadku wymagana jest deklaracja, a chyba jest wymagane wszedzie, no i karta chipowa nfz. mysle ze pyt o miesiaczki to podstawa, badanie na foletu i indywidualne rozmowy, ew przepisanie lekow, ja sie nie spotkalam z natretnymi pytaniami to co napisalam mnie spotkalo.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#226 |
|
Raczkowanie
|
wiem ze napewno byl juz gdzies podobny watek ale jakos nie moge znalezc. moje pytanie dotyczy tego w jaki sposób mam sie umówic na to spotkanie nie ide do lekarza prywatnie tylko tak normlnie do lekarza z nfz.powinnam zadzwonic wczesniej i powiedziec ze chce sie umówic na wizyte czy moge tam normalnie isc zarejstrowac sie tak jak u normalnego lekarza w przychodni???prosze o szybką odpowiedz.
|
|
|
|
|
#227 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: pierwsza wizyta u ginekologa
Ja pamiętam jak szłam pierwszy raz do ginekologa to po porstu poszłam do przychodni i zarejstrowałam się i już... W sumie to było dosyć dawno więc nie wiem jak to teraz jest z tymi przychodniami (bo tfu tfu na szczęscie mogę lekarzy unikać
)... ale chyba aż tyle się nie zmieniło. Więc myślę, że wystaczy iść i się zarejstrować.
|
|
#228 |
|
Raczkowanie
|
To wszystko zależy od przychodni. Należałam kiedyś do takiej, że musiałam iść i się zapisac na wizytę. Czekałam na nią do tygodnia. I w sumie mi to nie przeszkadzało, bo przychodziłam na konkretną godzinę, nie musiałam czekać w kolejce i miałm pewność, że zostanę przyjęta... do czasu.. Kiedy musiałam pilnie skonsultowac się z lekarzem to nie było szans dostac się bez kolejki. Poszłam więc do innej przychodzni i tam kiedy przyszłam wtedy byłam przyjęta. Radze się przejść lub zadzwonić i zapytać się jak to wygląda tam u Ciebie
|
|
|
|
|
#229 |
|
Raczkowanie
|
zgadzam sie z biedronką - radziłam bym zadzwonić i dowiedzieć sie różnych szczegółów na ten temat
ja przed pierwsza wizyta strasznie sie bałam - sama nie wiem teraz czemu
|
|
|
#230 |
|
Raczkowanie
|
fhancuzeczko! ja też pamiętam mój stres i obawy przed pierwszą wizyta (jak się zachować, co mówić, jak to będzie wyglądac..) eh..
na samo wspomnienie o tym, śmieję sie sama z siebie. Ale widac większość z Nas "tak ma"![]()
|
|
|
|
|
#231 |
|
Raczkowanie
|
ja znam poprostu przez opowiadanie, ze jedna dziewczyna chodzi do gin, i mowila ze "miejsca" sa zarezerwowane do pazdziernika
, w drugiej przychodni wiem ze na czas pracy gin tj 6 godzin przyjmowane jest zaledwie 10-12 pacjentek.w mojej przychodni na czas ok 3 godzin sa przyjmowane 16-18 pacjentek+ i bylam wczoraj swiadkiem ze sa panie jeszcze bez numerkow. jedna pani mowila ze gin miala konczyc lekko po 3 a skonczyla gdzies po 5. u mnie wyglada to tak ze sie rejestruje w dniu w ktorym przyjmuje gin, a to o ktorej zostaniesz przyjeta zalezy od twojego refleksu ->im wczesniej sie rejesrujesz tym mniejszy masz numerek. . do miesiaca temu rejestrowalam sie telefonicznie, rej tel przyjmowane sa od 8:30 i jak dzwonilam o tej, to mialam raz 2 numerek, raz 5 itp.kiedys dzwonilam ok 11 i mialam 16.teraz widze ze lepiej przyjsc i rej sie osobiscie stojac w kolejce od 7 rano, w zeszly pon przyszlam o 7:30, (przed przych byla dosc spora kolejka emerytow)i o 8:20 bylam przy okienku, dostalam numer "2".emeryci i ludzie po 40 zwykle rejestruja sie do internisty,ida na badania czy tez do chirurga.30 minut pozniej przyszlam z chlopakiem-mialam miec zakladaa spirale i zostalam przyjeta dopiero po 1,5 godzinie...bo 2 babki sie wepchly machajac przed oczyma skierowaniem na usg, a to zajelo z 30 min/jedna."1" tez siedziala z 30 min. mysle ze tak jak do normalnego lekarza.to tez zalezy od przychodni
|
|
|
|
|
#232 |
|
Przyczajenie
|
Pierwsza wizyta u ginekologa,co zrobic ?
Mam do Was, Wizażanki kilka bardzo nurtujących mnie pytań.
1. Nigdy nie byłam u ginekologa,nie mam pojęcia jak to wszystko przebiega i jak się przygotować, strasznie się wstydzę rozebrać przed obcą osobą, która na dodatek ma mi zajrzeć...TAM .A najbardziej frustruje mnie sprawa całkowitej depilacji w intymnym miejscu,czy mam to zrobić? 2. Kolejnym problemem są moje wargi sromowe...są "wyciągnięte" w dół.Bardzo się tego wstydzę,nie wiem czy to normalne mieć takie .Mam też upławy,ale widziałam,że taki problem ma więcej kobiet więc tym się już nie martwię.Gorzej będzie powiedzieć mamie,że chcę iść do lekarza.Boję się jej reakcji,tymbardziej,że ona też jest lekarką.Nie chcę żeby pani ginekolog jej cokolwiek przekazała,chcę to zachować dla siebie...3. Już od jakiegoś dłuższego czasu mam miesiączkę co 35 a nawet 40 dni,wiem,że powinno to być 28 dni,ale czy może to być objaw jakiejś choroby ? Proszę Was o jakiekolwiek wskazówki,one na pewno mi ułatwią życie,rozwieją wszelkie wątpliwości,a przede wszystkim pogodzę się z moim chłopakiem w kwestii takiej wizyty,jesli mnie przekonacie On na to nalega a ja po prostu się boję.Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam,Kaśka |
|
|
|
|
#233 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwsza wizyta u ginekologa,co zrobic ?
Cytat:
Nikt na to nie zwraca uwagi!!2. Twoje wargi sromowe są jak najbardziej w porządku. Kobiety mają różną budowę, a lekarz najlepiej o tym wie. Upławy mogą mieć różne podłoże, lekarz Ci powie. Mamie chyba nie musisz mówić,a jeśli musisz, a jeśli jest lekarką, a tymbardziej mamą, to nie masz się czego bać, na pewno poprze Twoją wizyte. Co do okresu to niewiem. Myślę że nie masz czym się martwić, idź i zobaczysz że to nic strasznego Nie ma nawet co zbyt wiele uwagi przywiązywać do tego. To dentysta jest straszny!
|
|
|
#234 |
|
Zadomowienie
|
Widzę, że jesteś nowa... Było już kilka wątków na ten temat, ale zajrzyj tu, może dzięki temu rozwiejesz swoje wątpliwości:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ierwsza+wizyta |
|
|
|
|
#235 |
|
Zadomowienie
|
Widzę, że jesteś nowa... Było już kilka wątków na ten temat, ale zajrzyj tu, może dzięki temu rozwiejesz swoje wątpliwości:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ierwsza+wizyta |
|
|
|
|
#236 | |
|
Wtajemniczenie
|
cytat:
Cytat:
po pierwsze witaj na forum ![]() a teraz wracając do sedna uważam, że nie musisz się bać takiej wizyty to jest tylko lekarz, ja sama miałam strach przed pierwszą wizytą u mojego gina, a teraz chodzę z przyjemnością i nawet sobie z nim żartuję na każdej wizycie na pierwszą wizytę zabierz swoją legitymację i... uśmiech ![]() lekarz jak to lekarz widział już sporo "tych miejsc" i dla niego to normalka więc postaraj się żeby o tym, tak nie myśleć, powiedz najlepiej, że to Twoja pierwsza wizyta i że się boisz a lekarz sam spróbuje rozładować napięcie. depilować czy nie? - to Twoja idywidualna sprawa, to Ty powinnaś się czuć z tym dobrze, powiem tak, że: lekarz ma leczyć a nie podziwiać ![]() z mamą porozmawiaj jak jest lekarzem, to na pewno zrozumie i poprze Cię i doradzi, a wszystkich lekarzy obejmuje dochowanie tajemnicy lekarskiej więc się nie martw gin nie powie Twojej mamie. cykle zdarzają się różnej długości każdy organizm jest inny, a to wyjaśni Ci lekarz już ![]() mam nadzieję, że będzie dobrze ![]() w razie wątpliwości pisz, ktoś z pewnością pomoże, doradzi pozdrówki dla Ciebie |
|
|
|
|
|
#237 |
|
Zakorzenienie
|
czesc
Witamy na forum. Wiem ze sie denerwujesz przed pojsciem do ginekologa, ale to zupelnie normalne. Ja tez sie denerwowalam. Ale moja Mama polecila mi pewna pania ktora okazala sie bardzo miła osobą. Jeśli Twoja Mama jest lekarką to może poproś Ją o wskazanie jakiejś lekarki. Pani doktor nie zwraca uwagi na to czy jesteś wydepilowana czy nie. Jestem studentka medycyny więc mogę Cie zapewnić ze wargi sromowe większe jak i mniejsze mają różną budowe i jest to sprawa indywidualna. A co do upławów to powinnaś koniecznie pojść do lekarza bo mogą być one oznaką jakiegoś niegroźnego stanu zapalnego ale wymagającego leczenia. Lekarza obowiązuje tajemnica lekarska więc nie obawiaj się ze lekarka opowie o szczegółach wizyty Twojej Mamie. Pozdrawiam
|
|
#238 |
|
Przyczajenie
|
Strasznie Wam dziękuję,jakoś mi już lepiej
pogadam z mamą i umówię się na wizytę, macie rację , to lekarz jak każdy inny i ja nie będę jego jedyną pacjentką,ale są ich setki.Buźka dla WAS ![]() ![]() Kaśka
|
|
|
#239 |
|
Zakorzenienie
|
polecam Ci stronke
http://www.pierwszawizyta.pl/ powodzenia
|
|
|
|
|
#240 |
|
Wtajemniczenie
|
Rozumiem twoj nie pokoj kazda z nas to przechodzi jak idzie pierwszy raz to normalne ale nie masz sie czego bac tak jakwczeniej pisaly dziwczyny tutaj wklejam link jak przebiega badanie ginekologiczne bedzie dobrze
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:02.

.Mam też upławy,ale widziałam,że taki problem ma więcej kobiet więc tym się już nie martwię.Gorzej będzie powiedzieć mamie,że chcę iść do lekarza.Boję się jej reakcji,tymbardziej,że ona też jest lekarką.Nie chcę żeby pani ginekolog jej cokolwiek przekazała,chcę to zachować dla siebie...