|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2731 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!
Cytat:
|
|
|
#2732 |
|
Raczkowanie
|
jesli sa na forum dziewczyny z lublina to prosze o podpowiedz do jakiego ginekologa warto pojsc na pierwsz wizyte
|
|
|
|
|
#2733 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2734 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pani doktor jest przesympatyczna, bardzo taktowna, wszystko dokładnie wyjaśni. Na pierwszej wizycie byłam właśnie u niej i bardzo podobało mi się jak rozmawia z pacjentem. Z gabinetu wyszłam z uśmiechem. Od razu miałam zrobioną cytologię. |
|
|
|
|
|
#2735 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziękuje za podpowiedz cytologie mialas robiona jako dziewica czy nie jesli moge zapytac
|
|
|
|
|
|
#2736 |
|
Rozeznanie
|
jako nie dziewica
|
|
|
|
|
#2737 |
|
Raczkowanie
|
ahm a za cytologie placilas oddzielnie czy w kosztach wizyty?
|
|
|
|
|
#2738 |
|
Rozeznanie
|
Za cytologię płaci się oddzielnie (jakieś 20zł). Chyba, że masz skończone 25 lat, to wtedy jest bezpłatna na NFZ.
|
|
|
|
|
#2739 |
|
Zakorzenienie
|
nie zawsze sie płaci. Owszem, od 25 roku źżycia nalezy się raz na trzy lata. Ale ja nie mialam 25 lat, żadnych wielkich wskazań- ot zwykle badanie kontrolne i pierwsza cytologia w zyciu i nic nie doplacałam
|
|
|
|
|
#2740 |
|
Zadomowienie
|
no dokladnie, ale to wszystko zalezy od lekarza... ja mam 20 lat, 2 bezplatne cytologie za soba, 2 u roznych lekarzy.
|
|
|
|
|
#2741 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie.. w czwartek wybieram się po raz pierwszy do ginekologa z powodu nieprzyjemnego zapachu wydobywającego się z TAMTYCH okolic
nic mnie nie boli,nie swędzi,jedynie ten zapach jest wręcz odrażający,czuje go nawet jak siedze i moje pytanie brzmi: jak ja mam o tym powiedzieć panu doktorowi..? "panie doktorze,brzydko mi tam pachnie"?
|
|
|
|
|
#2742 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu powiedz mu, że jesteś zaniepokojona bo wyczuwasz zapach z okolic intymnych i nie wiesz co się dzieje
|
|
|
|
#2743 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2744 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam 20 lat miałam robiona cytologie za darmo na NFZ
|
|
#2745 |
|
Przyczajenie
|
Witam, mam 22 lata i jeszcze nie byłam ani razu u ginekologa, wybieram się do niego chyba od 3 - 4 lat ;-( Chciałabym wybrać się prywatnie do jakieś Pani ginekolog, może któraś z Was zna jakąś dobrą lekarkę w województwie łódzkim? I jak należy się przygotować do pierwszej wizyty??
|
|
|
|
|
#2746 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=80711 Co do przygotowania to pewnie ginekolog zapyta o kilka rzeczy: kiedy miałaś ostatnią miesiączkę, w jakim wieku zaczęłaś miesiączkować, czy masz regularne miesiączki, czy współżyjesz. Z resztą prześledź kilka stron tego wątku, bo to nie raz się przewijało
|
|
|
|
|
|
#2747 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam dość nietypowe pytanie
ile przeciętnie trwa taka wizyta u ginekologa? chodzi mi o wywiad, rozmowę o tabletkach antykoncepcyjnych i potrzebne badania (ginekologiczne, piersi, cytologia)?dziękuję za odpowiedzi
|
|
#2748 |
|
Rozeznanie
|
Standardowo (wywiad, badanie, cytologia) 10 min, z badaniem piersi pewnie do 15min. A samo badanie na fotelu to jakaś minuta
|
|
|
|
|
#2749 |
|
Zadomowienie
|
10 minut? To ja nawet majtek bym nie zdążyła ściągnąć.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane |
|
|
|
|
#2750 |
|
Rozeznanie
|
arisa, bez przesady
. Może ty potrzebujesz więcej czasu, pytanie było o standardową długość wizyty. Tam gdzie ja chodzę (LuxMed) na pacjętkę przypisane jest 10min, czyli np. klientka z nr 1 wchodzi o godz. 15.00, o 15.10 ma wejść nr 2, 15.20 nr 3 itd.Wizyta przebiega mniej więcej tak: 1. Przywitanie i wywiad - dzień dobry, mówisz co cie sprowadza, kiedy miałaś miesiączkę - to trwa ok. 3 min 2. Następnie lekarz prosi, żebyś się rozebrała i usiadła na fotelu, w międzyczasie on się przygotowuje do badania (np. bierze szkiełko do cytologii, wyjmuje wziernik) 2 min 3. Badanie - 2 min 4. Ubranie się a lekarz idzie do biurka i wpisuje do karty informacje - 1 min 5. Rozmowa końcowa, pytanie, pożegnanie 2 min Ja się w czasie spokojnie mieszczę. Nie lubię przedłużania, np. zbędnych pytań, pogawętek, powolnego rozbierania się, no i nie wiem czego tam jeszcze. Niektóre pacjentki jednak potrafią siedzieć w gabinecie na takiej wizycie jak moja i 30min. Pomijam oczywiście przypadki ciąży, usg, poważnych chorób, osób mniej sprawnych i starszych. |
|
|
|
|
#2751 |
|
Raczkowanie
|
Ja swoją pierwszą wizytę bardzo przeżywałam, ale tylko dlatego, że bałam się badania przez odbyt (wtedy jeszcze byłam dziewicą)
I powiedziałam sobie, że jeśli Pani doktor będzie chciała mnie badać 'od tyłu' to się nie dam. ![]() Ale oczywiście jak mi wytłumaczyła, że spokojnie u mnie da się normalnie to odetchnęłam z ulgą. I mimo tego, że byłam dziewicą miałam od razu zrobioną cytologię. Teraz absolutnie nie przerażają mnie wizyty u ginekologa. Lubię je nawet. Wiem, że muszę iść i tyle. Dobry ginekolog to podstawa.
|
|
|
|
|
#2752 |
|
Raczkowanie
|
ja jakoś się brzydzę tych wszystkich narzedzi...oni dezynfekuje te wszystkie wzierniki itd??moze głupie pytanie ale jestem jescze przed swoja pierwsza wizyta i rozne mysli mi do głowy przychodza
|
|
|
|
|
#2753 |
|
Zadomowienie
|
moj ginekolog uzywa wziernikow jednorazowych. nawet widze jak je otwiera.
|
|
|
|
|
#2754 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2755 |
|
Przyczajenie
|
Pierwsza wizyta u ginekologa wydaje się przerażająco krepująca ( ja zwlekałam dość długo poszłam ok 4 lat po rozpoczęciu współżycia) , jednak nie jest aż tak strasznie
Ja chodzę do bardzo sympatycznej lekarki u której zapominam o wstydzie. Najbardziej bałam się pierwszej wizyty, przerażało mnie ze mam pokazywać swoje intymne miejsca komuś leząc na tym fotelu i w świetle dziennym do tego hahhaha. Ale jednak wizyta była sympatyczna a nawet powiedziałabym ze najlepsza ze wszystkich które przeszłam do tej pory Na szczęście u mojej ginekolog nigdy nie wpadł nikt bez pukania, używa zawsze jednorazowych małych wzierników plastikowych, na fotelu zawsze jest papierowy ręcznik, badanie usg i pobieranie cytologi bezbolesne i można otrzymać odpowiedz na nurtujące pytania nigdy jeszcze mnie nie zbyła. Z pierwszej wizyty wyszłam uśmiechnięta i czułam ulgę ze mam to za sobą a jednocześnie poczułam się bardziej kobieco. Lubie dbać o swoje zdrowie wiec wizyta u tego lekarza nie jest dla mnie nie mila , lubię wiedzieć ze jestem zdrowa i co się dzieje z moim ciałem. Jednak jeszcze nie mogę się przekonać by odwiedzić ginekologa mężczyznę ale mam nadzieje ze nie będę musiała prędko zmienić lekarza!
|
|
#2756 |
|
Zakorzenienie
|
a ja się umówiłam na wizytę pierwszą i niestety - okres mnie zaskoczył ;/ co teraz?
|
|
#2757 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
też zapisałm się na pierwszą wizytę i musiał odwołać bo akurat w ten sam dzień dostałam okres zadzwoniłam do lekarza i przełożyłam, jakoś nie widzi mi się badanie podczas okresu... chociaż słyszałam że są ginekolodzy którzy badają pomimo krawienia ...
|
|
|
|
|
|
#2758 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam 15lat, dzis sie zapisalam na wizyte, szybko bedzie bo juz 16 marca
w sumie sie ciesze, ale tez troszke sie boje (nie wiem czego, ale sie boje). Spytam sie was, moze wiecie;Czy ginekolog moze stwierdzic czy mam nadmierne owlosienie (hirsutyzm) czy nie? Bo ja twierdze, ze to mam, chociaz kolezanka z kl ma duzo gorzej niz ja, ale u mnie i tak jest wiecej wloskow i sa ciemniejsze niz powinny byc. I nie wiem czy ona mogla by mi cos przepisac, czy bede musiala isc do endokrynologa? |
|
|
|
|
#2759 |
|
Przyczajenie
|
Ja bym chciała wiedzieć, czy utrata dziewictwa ma wpływ na to, jakie ginekolog będzie chciał mi przepisać tabletki. Bo wybieram się z nieregularnym i baardzo bolesnym okresem. To jedno. A dwa to czy jak on sam nic nie powie, to ja mam mu powiedziec, że chcę badania, żeby dobrał mi odpowiednie tabletki anty?
|
|
|
|
|
#2760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:48.

wczoraj przeżyłam pierwszą wizytę u ginekologa 

nic mnie nie boli,nie swędzi,jedynie ten zapach jest wręcz odrażający,czuje go nawet jak siedze