Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-23, 10:16   #2731
madzia2306
Zakorzenienie

Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez franuska66 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny wczoraj przeżyłam pierwszą wizytę u ginekologa i szczerze powiedziawszy było ok trafiłam na bardzo dobrego lekarza miły przeprowadził ze mną wywiad potem przebadał i zrobił USG dopochwowe przez cały czas do mnie mówił i był bardzo delikatny na początku troszkę bolało ale jak się rozluźniłam było już ok czyli wniosek taki nie ma co się napinać i denerwować a po USG wyszło, że oba jajniki mam zdrowe, a te bóle to po prostu z nerwów

---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ----------

to lekarz nie zrobił ci USG dopochwowego na wizycie ?
nie wszyscy ginekolodzy mają mozliwość zrobienia usg podczas wizyty ja dostałam skierowanie i czekałam chyba ok miesiąc...

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 14:28   #2732
myszunia124
Raczkowanie

GG do myszunia124

jesli sa na forum dziewczyny z lublina to prosze o podpowiedz do jakiego ginekologa warto pojsc na pierwsz wizyte
myszunia124 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 22:33   #2733
lila881
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez franuska66 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny wczoraj przeżyłam pierwszą wizytę u ginekologa i szczerze powiedziawszy było ok trafiłam na bardzo dobrego lekarza miły przeprowadził ze mną wywiad potem przebadał i zrobił USG dopochwowe przez cały czas do mnie mówił i był bardzo delikatny na początku troszkę bolało ale jak się rozluźniłam było już ok czyli wniosek taki nie ma co się napinać i denerwować a po USG wyszło, że oba jajniki mam zdrowe, a te bóle to po prostu z nerwów

---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ----------

to lekarz nie zrobił ci USG dopochwowego na wizycie ?
Raczej nie zrobił przecież byłam badana przez odbyt, mało sympatyczna była ta pani doktor. W sumie poza "dzień dobry, proszę się położyć i wszystko jest raczej w pożądku" nic innego od niej nie usłyszałam. Mój błąd chciałam zaoszczędzić i poszłam do przychodni studenckiej, a tam ginekolodzy przyzwyczajeni są do krótkich wizyt po tabletki. Przykre tym bardziej, że była to moja pierwsza wizyta z której na dobrą sprawę nic nie wynikło.
lila881 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-24, 11:26   #2734
tikida
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez myszunia124 Pokaż wiadomość
jesli sa na forum dziewczyny z lublina to prosze o podpowiedz do jakiego ginekologa warto pojsc na pierwsz wizyte
Ja na pierwszą wizytę polecam dr Jolantę Osińską - Stępień, przyjmuje w Luxmedzie na Radziwiłłowskiej.
Pani doktor jest przesympatyczna, bardzo taktowna, wszystko dokładnie wyjaśni. Na pierwszej wizycie byłam właśnie u niej i bardzo podobało mi się jak rozmawia z pacjentem. Z gabinetu wyszłam z uśmiechem. Od razu miałam zrobioną cytologię.
Stary 2010-02-24, 12:07   #2735
myszunia124
Raczkowanie

GG do myszunia124

Cytat:
Napisane przez tikida Pokaż wiadomość
Ja na pierwszą wizytę polecam dr Jolantę Osińską - Stępień, przyjmuje w Luxmedzie na Radziwiłłowskiej.
Pani doktor jest przesympatyczna, bardzo taktowna, wszystko dokładnie wyjaśni. Na pierwszej wizycie byłam właśnie u niej i bardzo podobało mi się jak rozmawia z pacjentem. Z gabinetu wyszłam z uśmiechem. Od razu miałam zrobioną cytologię.

dziękuje za podpowiedzcytologie mialas robiona jako dziewica czy nie jesli moge zapytac
Stary 2010-02-24, 13:18   #2736
tikida
Rozeznanie

jako nie dziewica
Stary 2010-02-24, 16:07   #2737
myszunia124
Raczkowanie

GG do myszunia124

ahm a za cytologie placilas oddzielnie czy w kosztach wizyty?
Stary 2010-02-24, 16:17   #2738
tikida
Rozeznanie

Za cytologię płaci się oddzielnie (jakieś 20zł). Chyba, że masz skończone 25 lat, to wtedy jest bezpłatna na NFZ.
Stary 2010-02-24, 21:26   #2739
jomic
Zakorzenienie

nie zawsze sie płaci. Owszem, od 25 roku źżycia nalezy się raz na trzy lata. Ale ja nie mialam 25 lat, żadnych wielkich wskazań- ot zwykle badanie kontrolne i pierwsza cytologia w zyciu i nic nie doplacałam
jomic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-24, 23:33   #2740
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jomic Pokaż wiadomość
nie zawsze sie płaci. Owszem, od 25 roku źżycia nalezy się raz na trzy lata. Ale ja nie mialam 25 lat, żadnych wielkich wskazań- ot zwykle badanie kontrolne i pierwsza cytologia w zyciu i nic nie doplacałam
no dokladnie, ale to wszystko zalezy od lekarza... ja mam 20 lat, 2 bezplatne cytologie za soba, 2 u roznych lekarzy.
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 16:27   #2741
crawik15
Raczkowanie

A ja mam takie pytanie.. w czwartek wybieram się po raz pierwszy do ginekologa z powodu nieprzyjemnego zapachu wydobywającego się z TAMTYCH okolic nic mnie nie boli,nie swędzi,jedynie ten zapach jest wręcz odrażający,czuje go nawet jak siedze i moje pytanie brzmi: jak ja mam o tym powiedzieć panu doktorowi..? "panie doktorze,brzydko mi tam pachnie"?
crawik15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 17:14   #2742
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez crawik15 Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie.. w czwartek wybieram się po raz pierwszy do ginekologa z powodu nieprzyjemnego zapachu wydobywającego się z TAMTYCH okolic nic mnie nie boli,nie swędzi,jedynie ten zapach jest wręcz odrażający,czuje go nawet jak siedze i moje pytanie brzmi: jak ja mam o tym powiedzieć panu doktorowi..? "panie doktorze,brzydko mi tam pachnie"?

Po prostu powiedz mu, że jesteś zaniepokojona bo wyczuwasz zapach z okolic intymnych i nie wiesz co się dzieje

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 19:57   #2743
myszunia124
Raczkowanie

GG do myszunia124

Cytat:
Napisane przez crawik15 Pokaż wiadomość
powiedz poprostu ze obawiasz sie ze masz jakas infekcje bo wyczuwasz niepokojacy zapach,dla niego to nic dziwnego
Stary 2010-03-02, 21:19   #2744
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Za cytologię płaci się oddzielnie (jakieś 20zł). Chyba, że masz skończone 25 lat, to wtedy jest bezpłatna na NFZ.
ja mam 20 lat miałam robiona cytologie za darmo na NFZ

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-05, 10:48   #2745
marlena1987
Przyczajenie

Witam, mam 22 lata i jeszcze nie byłam ani razu u ginekologa, wybieram się do niego chyba od 3 - 4 lat ;-( Chciałabym wybrać się prywatnie do jakieś Pani ginekolog, może któraś z Was zna jakąś dobrą lekarkę w województwie łódzkim? I jak należy się przygotować do pierwszej wizyty??
marlena1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-05, 10:59   #2746
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marlena1987 Pokaż wiadomość
Witam, mam 22 lata i jeszcze nie byłam ani razu u ginekologa, wybieram się do niego chyba od 3 - 4 lat ;-( Chciałabym wybrać się prywatnie do jakieś Pani ginekolog, może któraś z Was zna jakąś dobrą lekarkę w województwie łódzkim? I jak należy się przygotować do pierwszej wizyty??
Tu masz cały wątek o polecanych ginekologach. Poczytaj a na 100% znajdziesz jakiegoś dobrego.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=80711

Co do przygotowania to pewnie ginekolog zapyta o kilka rzeczy: kiedy miałaś ostatnią miesiączkę, w jakim wieku zaczęłaś miesiączkować, czy masz regularne miesiączki, czy współżyjesz. Z resztą prześledź kilka stron tego wątku, bo to nie raz się przewijało
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-05, 16:17   #2747
say-hello
Zakorzenienie

a ja mam dość nietypowe pytanie ile przeciętnie trwa taka wizyta u ginekologa? chodzi mi o wywiad, rozmowę o tabletkach antykoncepcyjnych i potrzebne badania (ginekologiczne, piersi, cytologia)?
dziękuję za odpowiedzi
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-05, 16:21   #2748
tikida
Rozeznanie

Standardowo (wywiad, badanie, cytologia) 10 min, z badaniem piersi pewnie do 15min. A samo badanie na fotelu to jakaś minuta
Stary 2010-03-06, 09:10   #2749
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Standardowo (wywiad, badanie, cytologia) 10 min, z badaniem piersi pewnie do 15min. A samo badanie na fotelu to jakaś minuta
10 minut? To ja nawet majtek bym nie zdążyła ściągnąć.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 10:04   #2750
tikida
Rozeznanie

arisa, bez przesady . Może ty potrzebujesz więcej czasu, pytanie było o standardową długość wizyty. Tam gdzie ja chodzę (LuxMed) na pacjętkę przypisane jest 10min, czyli np. klientka z nr 1 wchodzi o godz. 15.00, o 15.10 ma wejść nr 2, 15.20 nr 3 itd.

Wizyta przebiega mniej więcej tak:
1. Przywitanie i wywiad - dzień dobry, mówisz co cie sprowadza, kiedy miałaś miesiączkę - to trwa ok. 3 min
2. Następnie lekarz prosi, żebyś się rozebrała i usiadła na fotelu, w międzyczasie on się przygotowuje do badania (np. bierze szkiełko do cytologii, wyjmuje wziernik) 2 min
3. Badanie - 2 min
4. Ubranie się a lekarz idzie do biurka i wpisuje do karty informacje - 1 min
5. Rozmowa końcowa, pytanie, pożegnanie 2 min

Ja się w czasie spokojnie mieszczę. Nie lubię przedłużania, np. zbędnych pytań, pogawętek, powolnego rozbierania się, no i nie wiem czego tam jeszcze. Niektóre pacjentki jednak potrafią siedzieć w gabinecie na takiej wizycie jak moja i 30min. Pomijam oczywiście przypadki ciąży, usg, poważnych chorób, osób mniej sprawnych i starszych.
Stary 2010-03-06, 10:42   #2751
_Lena_
Raczkowanie

Ja swoją pierwszą wizytę bardzo przeżywałam, ale tylko dlatego, że bałam się badania przez odbyt (wtedy jeszcze byłam dziewicą)
I powiedziałam sobie, że jeśli Pani doktor będzie chciała mnie badać 'od tyłu' to się nie dam.
Ale oczywiście jak mi wytłumaczyła, że spokojnie u mnie da się normalnie to odetchnęłam z ulgą.
I mimo tego, że byłam dziewicą miałam od razu zrobioną cytologię.

Teraz absolutnie nie przerażają mnie wizyty u ginekologa. Lubię je nawet. Wiem, że muszę iść i tyle.
Dobry ginekolog to podstawa.
_Lena_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 12:48   #2752
myszunia124
Raczkowanie

GG do myszunia124

ja jakoś się brzydzę tych wszystkich narzedzi...oni dezynfekuje te wszystkie wzierniki itd??moze głupie pytanie ale jestem jescze przed swoja pierwsza wizyta i rozne mysli mi do głowy przychodza
Stary 2010-03-06, 13:09   #2753
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez myszunia124 Pokaż wiadomość
ja jakoś się brzydzę tych wszystkich narzedzi...oni dezynfekuje te wszystkie wzierniki itd??moze głupie pytanie ale jestem jescze przed swoja pierwsza wizyta i rozne mysli mi do głowy przychodza
moj ginekolog uzywa wziernikow jednorazowych. nawet widze jak je otwiera.
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 13:18   #2754
myszunia124
Raczkowanie

GG do myszunia124

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
moj ginekolog uzywa wziernikow jednorazowych. nawet widze jak je otwiera.
uspokoiłas mnie
Stary 2010-03-07, 00:34   #2755
Nescca
Przyczajenie

Pierwsza wizyta u ginekologa wydaje się przerażająco krepująca ( ja zwlekałam dość długo poszłam ok 4 lat po rozpoczęciu współżycia) , jednak nie jest aż tak strasznie Ja chodzę do bardzo sympatycznej lekarki u której zapominam o wstydzie. Najbardziej bałam się pierwszej wizyty, przerażało mnie ze mam pokazywać swoje intymne miejsca komuś leząc na tym fotelu i w świetle dziennym do tego hahhaha. Ale jednak wizyta była sympatyczna a nawet powiedziałabym ze najlepsza ze wszystkich które przeszłam do tej pory Na szczęście u mojej ginekolog nigdy nie wpadł nikt bez pukania, używa zawsze jednorazowych małych wzierników plastikowych, na fotelu zawsze jest papierowy ręcznik, badanie usg i pobieranie cytologi bezbolesne i można otrzymać odpowiedz na nurtujące pytania nigdy jeszcze mnie nie zbyła. Z pierwszej wizyty wyszłam uśmiechnięta i czułam ulgę ze mam to za sobą a jednocześnie poczułam się bardziej kobieco. Lubie dbać o swoje zdrowie wiec wizyta u tego lekarza nie jest dla mnie nie mila , lubię wiedzieć ze jestem zdrowa i co się dzieje z moim ciałem. Jednak jeszcze nie mogę się przekonać by odwiedzić ginekologa mężczyznę ale mam nadzieje ze nie będę musiała prędko zmienić lekarza!
Stary 2010-03-07, 21:22   #2756
say-hello
Zakorzenienie

a ja się umówiłam na wizytę pierwszą i niestety - okres mnie zaskoczył ;/ co teraz?
Stary 2010-03-08, 10:27   #2757
franuska66
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
a ja się umówiłam na wizytę pierwszą i niestety - okres mnie zaskoczył ;/ co teraz?
Miałam podobnie też zapisałm się na pierwszą wizytę i musiał odwołać bo akurat w ten sam dzień dostałam okres zadzwoniłam do lekarza i przełożyłam, jakoś nie widzi mi się badanie podczas okresu... chociaż słyszałam że są ginekolodzy którzy badają pomimo krawienia ...
franuska66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 15:55   #2758
Alciaaa
Rozeznanie

Ja mam 15lat, dzis sie zapisalam na wizyte, szybko bedzie bo juz 16 marca w sumie sie ciesze, ale tez troszke sie boje (nie wiem czego, ale sie boje). Spytam sie was, moze wiecie;
Czy ginekolog moze stwierdzic czy mam nadmierne owlosienie (hirsutyzm) czy nie? Bo ja twierdze, ze to mam, chociaz kolezanka z kl ma duzo gorzej niz ja, ale u mnie i tak jest wiecej wloskow i sa ciemniejsze niz powinny byc. I nie wiem czy ona mogla by mi cos przepisac, czy bede musiala isc do endokrynologa?
Alciaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 17:00   #2759
Elli8
Przyczajenie

Ja bym chciała wiedzieć, czy utrata dziewictwa ma wpływ na to, jakie ginekolog będzie chciał mi przepisać tabletki. Bo wybieram się z nieregularnym i baardzo bolesnym okresem. To jedno. A dwa to czy jak on sam nic nie powie, to ja mam mu powiedziec, że chcę badania, żeby dobrał mi odpowiednie tabletki anty?
Elli8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 20:52   #2760
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alciaaa Pokaż wiadomość
Ja mam 15lat, dzis sie zapisalam na wizyte, szybko bedzie bo juz 16 marca w sumie sie ciesze, ale tez troszke sie boje (nie wiem czego, ale sie boje). Spytam sie was, moze wiecie;
Czy ginekolog moze stwierdzic czy mam nadmierne owlosienie (hirsutyzm) czy nie? Bo ja twierdze, ze to mam, chociaz kolezanka z kl ma duzo gorzej niz ja, ale u mnie i tak jest wiecej wloskow i sa ciemniejsze niz powinny byc. I nie wiem czy ona mogla by mi cos przepisac, czy bede musiala isc do endokrynologa?
a jesteś brunetką ? brunetki mają to do siebie, że ich włoski są bardziej widoczne
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości