Jak wyglądała Wasza pierwsza wizyta u gina i ile miałyście lat? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-08, 14:34   #1
monika13k
Raczkowanie

Jak wyglądała Wasza pierwsza wizyta u gina i ile miałyście lat?

Nie byłam jeszcze u ginekologa, jestem dziewicą, i zwyczajnie chciałabym sie troche rozeznać przed wizyta jak to wygląda?
monika13k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 14:37   #2
madzia2306
Zakorzenienie

Dot.: Jak wyglądała Wasza pierwsza wizyta u gina i ile miałyście lat?

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=90095 możesz tutaj poczytać co nie co o wizycie u ginekologa

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 17:13   #3
akarola1
Przyczajenie

ja mam 18 ;] pierwszy raz byla w listopadzie 2009 (17 lat). Cholernie sie balam ale musialam isc bo mialam problemy z jajnikami i nerkami.
Powiedzialam sobie to nic takiego przeciez;P no i w poczekalni nawet nie mialam stracha. czekalam na swoja kolej) weszlam, usiadlam, babka( skierowana zostalam do kobiety chociaz nalegalam zeby byl to facet;P) zadala mi pytania : kiedy pierwszy okres mialam kiedy ostatni. choroby weneryczne w rodzinie czy wspolzylam (tez bylam dziewica) noo i kazala mi isc sie rozebrac usiasc na pilocie.. i sie nie denerwowac.. bardzo sympatyczna kobieta. nic sie nie stresowalam;]
nie ma czego sie bac) powodzenia;P
akarola1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 21:59   #4
rothko
Przyczajenie

Mam małe, szybkie pytanko: mam na widoku pierwszą wizytę u gina (wybieram się po tabletki anty) i chciałabym uniknąć badania per rectum. Nie współżyłam, używam od długiego czasu (jakieś 5 lat) tamponów- czy w takim wypadku lekarz zbada mnie "normalnie"?
Baaardzo proszę o odpowiedź...
rothko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 22:12   #5
201604250941
Konto usunięte

Jak używałaś tamponów to myślę, że tak. Tylko to trochę boli wtedy, ale nie jakoś mocno. Takie uszczypnięcie. Powiedz lekarzowi, że nie chcesz w ten sposób to Cię zbada normalnie. Oni się tylko boją, że ty się na nich zdenerwujesz jak zaboli czy coś i będziesz narzekać. Ale jak sama poprosisz to już Twój wybór był, nie ich.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 22:35   #6
Villemooo
Przyczajenie

Pierwszy raz byłam w wieku niecałych 20lat. Późno, ale zmusiła mnie sytuacja - może i dobrze. Wspominam tą wizytę źle, bo mimo dobrych opinii w internecie lekarz był bardzo niemiły i nie zwracał uwagi, że badanie przynosiło mi ogromny ból. Kolejna była już lepsza - u pani ginekolog. Bardzo miłej i sympatycznej
Villemooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 23:00   #7
kotka 7
Przyczajenie

witaj koleżanko czy możesz opowiedzieć coś więcej na temat badania?czy miałaś do wyboru sposób badania i czy byłaś na wizycie prywatnie?chciałabym dodać ze mam 20 lat i mam silne bóle miesiączkowe,czy kóraś z was dziewczyny miała podobny problem?czy mam spodziewać ię badania transwaginalnego?

Edytowane przez kotka 7
Czas edycji: 2010-03-08 o 23:05
kotka 7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-09, 09:17   #8
pomaranczkav
Raczkowanie

ja byłam jak miałam 19 lat.. no i generalnie nic mi nie było, tylko chciałam tabletki anty.. Pani była mega miła nawet nie zauważyłam, że mi coś wsadza zagadała mnie zwyczajnie no i po paru sekundkach było po sprawie generalnie wspominam baardzo miło za miesiąc znów muszę iść ale to już na pełnym relaksie

uwielbiam to uczucie, kiedy mówiąc głupek, myślę "Boże jak ja GO kocham"

"ty nie jesteś kobietą, ty jesteś wyzwaniem"
pomaranczkav jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-09, 12:37   #9
Alciaaa
Rozeznanie

Ja ide za tydzien, mam 15lat zobaczymy jak mnie beda badac, ale chyba wolalabym tak normalnie, nie per rectum
Alciaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-09, 13:33   #10
rothko
Przyczajenie

Candycotton, dzięki wielkie za odp., już jestem spokojniejsza ^^

Edytowane przez rothko
Czas edycji: 2010-03-09 o 13:35
rothko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-09, 15:15   #11
Matka1978
Raczkowanie

Ja po raz pierwszy byłam jakoś tak chyba w wieku 15 lat albo nawet wcześniej. Nie pamiętam już dlaczego... W każdym razie było to na początku lat 90-tych. Pamiętam, że poszłam najpierw do przychodni (ze swoją mamą) i tam mnie nie przyjęli, ponieważ nie miałam 18 lat! Widocznie wtedy tzw. Poradnie K przyjmowały tylko dorosłe pacjentki, co wydaje mi się paranoją, biorąc pod uwagę, że pierwszy okres dostałam w wieku 11 lat.

W końcu wylądowałam prywatnie u jakiejś Pani doktor (mama poradziła mi, żeby lepiej ten pierwszy raz iść do kobiety). Badanie odbyło się przez odbyt i nie wspominam go najmilej...

Później, kiedy chodziłam do ginekologa już sama, w pełni świadomie, zawsze wolałam wybierać lekarzy niż lekarki. Wydają mi się znacznie delikatniejsi.
Matka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-09, 16:17   #12
aga696
BAN stały

Od pierwszej wizyty minęło 7lat, ledwo ją pamiętam. Pani była sympatyczna i chodze do niej do dziś. Na dobrego lekarza trzeba po prostu trafić.
aga696 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-09, 16:23   #13
vicky42
Raczkowanie

Miałam 18 lat gdy poszłam pierwszy raz do ginekologa ale trawiłam na wredną babę , która była nie miła. Zmieniłam ją na inną panią doktor, ta była lepsza pod względem charakteru ale nie pod względem leczenia Teraz chodzę do faceta ginekologa i on jest miły i leczy przyczyny a nie objawy. Pamiętam ,że kiedyś mówiłam sobie ,że nigdy nie pujdę do faceta ginekologa , a tu proszę jestem zadowolona!!!
vicky42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-10, 08:14   #14
monika13k
Raczkowanie

a ja az się wstyd przyznać mam 20 lat i jeszcze nie byłam, ale naprawdę nie mam żadnych problemów. sama nie wiem czy isc dopiero jak już bede miala 1 raz za soba, bo nie chce być badana przez odbyt. wiem, że musze isc do ginekologa dlatego staram sie juz nastawić psychicznie
monika13k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-10, 10:01   #15
Matka1978
Raczkowanie

monika13k - ja radziłabym ci iść jeszcze przed 1. razem, choćby po to, żeby dobrać odpowiednią dla ciebie metodę antykoncepcji. Poza tym, jeśli trafisz na wrażliwego lekarza nie będziesz musiała obawiać się badania.

Ja pamiętam, że poza tym pierwszym razem, kiedy byłam badana per rectum, już nigdy więcej się to nie zdarzyło, mimo, że chodziłam regularnie do ginekologa z powodu bolesnych miesiączek. Już nie pamiętam jak mnie badał, ale dało się spokojnie przeżyć.

Niemiła natomiast była wizyta, kiedy przyszłam do niego podejrzewając, że mogę być w ciąży (miałam chyba właśnie ze 20 lat), choć tak naprawdę nie doszło do pełnego stosunku. Lekarz krótko mówiąc opieprzył mnie, że rozpoczynam współżycie bez zabezpieczenia. Na szczęście spóźniony okres okazał się nie być objawem ciąży, a od tamtej pory zaczęłam brać pigułki antykoncepcyjne.

Wizyta u ginekologa, poza ew. ustaleniem metody antykoncepcji, jest też bardzo istotna z powodu ewentualnego wykrycia jakichś zapaleń i innych nieprawidłowości. Na przykład cytologię powinno się chyba robić nawet jeżeli się jeszcze nie współżyło.

W każdym razie ja zachęcam do wizyty u ginekologa. Może poradź się koleżanek do którego pójść. Pozdrawiam!
Matka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-15, 10:25   #16
poziomka_1
Raczkowanie

Smile Dot.: Jak wyglądała Wasza pierwsza wizyta u gina i ile miałyście lat?

Cytat:
Napisane przez monika13k Pokaż wiadomość
a ja az się wstyd przyznać mam 20 lat i jeszcze nie byłam, ale naprawdę nie mam żadnych problemów. sama nie wiem czy isc dopiero jak już bede miala 1 raz za soba, bo nie chce być badana przez odbyt. wiem, że musze isc do ginekologa dlatego staram sie juz nastawić psychicznie

Ja również mam prawie 20 lat (za 4 miesiące) i w zeszłym tygodniu byłam na pierwszej wizycie Zapisałam się do kobiety. Również jestem dziewcią i nie byłam badana przez odbyt tylko normalnie Nie było tak źle Nie denerwuj się tylko zarejestruj się i do boju Nawet jeśli nie masz żadnych problemów to idź chociaż po to, żeby być pewną, że jest wszystko ok Powodzenia
poziomka_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-15, 10:33   #17
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika13k Pokaż wiadomość
ja poszłam do ginekologa mając dwadzieścia lat w zeszłym roku, wiem późno ale poszłam bo siostra mnie namówiła na szczęście ze mną wszystko w porządku, poszłam do faceta który prowadził równiez ciążę mojej siostry, wizyta przebiegła bardzo miło, trochę sie krępowałam ale dałam radę potem byłam jeszcze drugi raz i juz zero jakiegokolwiek krępowania... lekarz jak każdy inny... żaden zboczeniec..., tak więc smiało leć do ginekologa ja sama żałowałam że tak zwlekałam z wizytą...

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości