|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Border Collie czy Golden prosze o porade
Border Collie to niezwykly pies ale nie zadowoli go spacerek do lasu. Ma niespozyta energie. Czytalam wypowiedz kobiety ktora caly dzien wybijala mu pilke rakieta tenisowa a on w zaden sposob nie chcial sie zmeczyc.
Radze wybrac goldenka. Pies równie piekny ale latwiejszy w zmeczeniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Zakorzenienie
|
jesli kupisz goldena z rodowodem, to ryzyko dysplazji czy dystrofii rogówki jest znacznie mniejsze
![]() powodzenia w poszukiwaniu psiego przyjaciela ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Raczkowanie
|
Wszystko co napisały dziewczyny jest świętą prawdą, zalwży od warunków jakie możesz zapewnić psiakowi! a ja wam powiem ze najzdrowsze są jednak kundelki-z racji zawodu nie powinnam się z tego cieszyć ale jeżeli o posiadanie bezproblemowego psa tak niestety jest!
Chociaż są jak zwykle wyjątki od reguły!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Raczkowanie
|
na pewno NIE kupuj bordera
to jest pies typowo sportowy, zmeczyc go fizycznie jest niemal niemozliwe, potrzebuje wysilku psychicznego. jesli trafisz na bardziej pobudliwego bedzie roznosil Ci mieszkanie z nudow.. to pies raczej dla osob zywo zaangazowanych w psie sporty, a nie dla rodziny z dzieckiem. zwlaszcza jesli jak zrozumialam - to bedzie Wasz pierwszy pies jest pelno innych wesolych ras, tez pieknych, chociaz golden w Waszym przypadku wydaje mi sie idealny. nie musi byc tylko kanapowym miskiem, na pewno bedzie wspanialym towarzyszem dlugich spacerow i przyjacielem syna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Zakorzenienie
|
to ja jeszcze tak nieśmiało zapytam:
może dog niemiecki? Te piechy są wielkie, ale to najlepsi przyjaciele rodziny, zwłaszcza dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Zakorzenienie
|
Dziękuje za rady. Wszystkie są dla mnie bezcenne. Miło uslyszeć opinie lekarza weterynarza
![]() Co myślimy...analizujemy, szperamy w necie. Border to dla mnie wyzwanie, ten pies jest bardzo inteligentny. Widzieliśmy co wyprawia i jakie potrafi sztuczki. Siedzieliśmy na plaży i w osłupieniu patrzyliśmy na wyczyny i popisy.Ale jeśli nie uprawiasz z nim psich sportów znajduje sobie zajęcie typu: niszczenie mebli, odzieży.. Kochają zabawe, pilke, komendy, szukanie, ruch W sierpniu jest "olimpiada" borderków w Sopocie. Zamierzamy pojechać tam i poznać bliżej rase. Goldeny..ach goldeny piękne, do tulenia psisko. Mamy do nich słabość. Znaleść zdrowego to marzenie. Mamy znajomych którzy pożegnali Barnabe właśnie przez dysplazje. Był z hodowli w Warszawie i kiedy właściciele prosili o pomoc, doradztwo nie obchodził ich pies. Robili wszystko dla niego, jeździli do profesorów. Niestety.. To mnie smuci. Moze odezwie się właścicielka borderka lub goldenka ![]()
![]() |
#337 |
Raczkowanie
|
ja co prawda wlascicielka bordera nie jestem ale mam z nimi sporo stycznosci na treningach
te psy sa po prostu pokrecone, owszem robia wspaniale sztuczki i pracuja z pasja ale jest tez druga strona medalu: w domu bywaja naprawde upierdliwe, czesto nie potrafia sie wyciszyc, znosza wszystko zeby tylko moc cos zaaportowac, calymi dniami zaganiaja cienie. to wszystko moze brzmi uroczo, ale na dluzsza mete moze byc niezle meczace.. mi po prostu border nie pasuje jako pies rodzinny pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#338 |
Zakorzenienie
|
yassue dziękuje
Mam jeszcze pytanie skoro trenujesz psy ![]()
![]() |
#339 |
Raczkowanie
|
no pewnie, goldeny uwielbiaja aportowanie i zabawe. to tez b. radosne psy
![]() ja nie trenuje psow, jedynie swojego wlasnego prywatnego ale na treningach spotykam znajomych z m.in. borderami czy wlasnie goldenkiem. edit: tu mozesz zobaczyc dogdancing w wykonaniu goldena ![]() http://www.youtube.com/watch?v=U4B_QZS4YR8 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 |
Zakorzenienie
|
neonko - zajrzyj na dogomanię - sa tu wątki wielbicieli obu ras :
Goldeny - http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=65 Bordery http://www.dogomania.pl/forum/showth...t=border+colie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Raczkowanie
|
Nie ulega wątpliwości, że border collie to bardziej wymagająca rasa niż golden. Trzeba się dobrze zastanowić czy takiemu żywiołowemu, nie lubiącemu nudy psu jesteśmy w stanie zapewnić odpowiednie warunki.
Goldeny to cudowne psiaki rodzinne, które również uwielbiają ruch i zabawe. Moja koleżanka ma psa tej rasy, jest wspaniałym, łagodnym, wesołym towarzyszem zabaw dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 | |
Raczkowanie
|
bordery bywaja strachliwe, dzieci moga tego nie rozumiec i je nieswiadomie tlamsic. pozniej zostaje taki ulegly pies bojacy sie wyjsc spod stolu.
calkiem szybko ucza sie sztuczek, a jeszcze szybciej zalapuja wszelkie zle nawyki mp. kopanie w ziemi, zaganianie wszystkiego (np dzieci, podgryzajac je za kostki), niszczenie mebli itp. no i podstawa - border wymaga PRACY, ZMECZENIA, fizycznego jak i umyslowego. zwykly spacer w zadnym wypadku mu tego nie zapewnia. wtedy moga wystapic wariactwa wymienione wczesniej Cytat:
![]() ![]() dzieciak bedzie szczesliwy z goldenkiem, a jak sie wkreci w psie sporty czy cos, to zawsze mozna kupic drugiego psa ![]() ![]() ps. ja mam bordera. co cwiczymy i i tak dla niego za malo: agility, obedience, frisbee. sprobujemy niedlugo flyball'u, moze owiec. aa, i jak wiekszosc borderow, moj NIE lubi dzieci |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widze na twoim avatarze bordera. Mozesz wkleic jego inne zdjecia? Dziekuje za wszystkie rady. ![]()
![]() |
![]() |
#344 |
Raczkowanie
|
jasne
tu jego pierwsze zawody (frisbee) krakow 24.06.2007: http://i43.photobucket.com/albums/e3...q/IMG_7489.jpg http://i43.photobucket.com/albums/e3...q/IMG_7491.jpg http://i43.photobucket.com/albums/e3...q/IMG_7487.jpg tutaj pozuje niczym pies z plastiku: http://i43.photobucket.com/albums/e353/kamaq/16-3.jpg tutaj 'plywa' czyli jedna z faz: http://i43.photobucket.com/albums/e353/kamaq/10-3.jpg http://i43.photobucket.com/albums/e353/kamaq/07-3.jpg dodam jeszcze, ze jest to pies kupiony specjalnie do sportu, od razu z nastawieniem na 100% pracy. na mizianie i milego pieska mam mix beagle'a ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 |
Zakorzenienie
|
Uswiadomilismy sobie ze nie mozemy pozwolic sobie na Bordera. Pracujemy bardzo duzo, a ten pies wymaga szalenstwa non stop. Szkoda bo bardzo lubie wyzwania ale czasu mi brak.
Napewno dostarcza ci niesamowitych wrazen i adrenaliny ![]() Pies Twoj wspanialy, szczegolnie zdjecie w wodzie cudowne. Patrze na nie i widze wolnego psa, cieszacego sie niesamowicie!! Milo popatrzec i pomarzyc. ![]()
![]() |
#346 |
Raczkowanie
|
Przejrzałam wypowiedzi moich poprzedników doradzających ci wybór psa i uważam , że powiedzieli ci wszystko co powinnaś wiedzieć o rasach psów które wymieniałaś .
Powiem ci , że miesięcznik MÓJ PIES organizuję akcję '' Wybierzemy ci psa '' . Wystarczy odpowiedzieć na pytania z ankiety i wysłać to meilem . Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej to po prostu napisz do mnie na PW . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Golden bedzie naprawde rewelacyjnym psem, zwlaszcza u myslacych wlascicieli ![]() ![]() grunt to wybrac dobra hodowle - popularnosc tych psow sprawila, ze niektore osoby rozmnazaja je tylko dla zysku, np w pseudohodowlach albo na jakies lewe mioty ![]() http://www.goldenretriever.fora.pl/hodowla-f77.html a ze swojej strony polecam przynajmniej obejrzec hodowle - zimny nosek, z gangu goldena ![]() edit: a moze flat coated retriever? sa troche bardziej energiczne i smuklejsze, a charakter praktycznie taki sam: http://www.fcr.fora.pl/szczenieta-f6.html i do sportu spokojnie by sie nadawal (zaczac mozna w pozniejszym wieku, jakby np dzieciak chcial). zreszta golden podobnie - jak na poczatek ewentualnej 'kariery sportowej' to idealny pies. wybaczy bledy i wszystko obroci w zabawe ![]() i daje linka do hodowli z gangu goldena: http://www.zgangugoldena.yoyo.pl/naszegoldeny.htm widzisz kolo imion psow HD/A, ED/0? to wynik badan na dysplazje stawow biodrowych i lokciowych. A- wolne od dysplazji, 0 rowniez ![]() Cytat:
![]() raz to widzialam - jakas babka chciala psa do sportu, to dali jej do wyboru airdale teriera i owczarka malinois. no fantastycznie, charaktery z dwoch biegunow. przy airdale moze trafic na nieruchawe drewienko, przy malinois na znerwicowanego, histerycznego swira. moze juz sie wyrobili, ale taka 'porada' to mnie porazila ![]() znowu edytuje ![]() moim zdaniem najladniejsze ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kmq Czas edycji: 2007-07-02 o 10:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
kmq jak Ci na imie?
![]() Dziekuje nie wiem co bym bez Was zrobiła ![]()
![]() |
#349 | |
Raczkowanie
|
kamowa
![]() i jak, orientowalas sie juz ogolnie w hodowlach itp? ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 |
Przyczajenie
|
Hej ja mam borderka, ktory ma 6 miesiecy. Jasne ze lubi prace caly czas lata z zabawkami i tylko czeka zeby "wlozyc" mi ja do reki. Bawimy sie z nim ile mozemy chodzimy na szkolenie, ale nie ma z nim wiekszych problemow (raz wyrwal kwiata z doncziki podczas naszej nie obecnosci) kiedy nas nie ma raczej spi a przynajmniej dom wyglada tak jak go pozostawilismy. Zdarza sie ze spi ze mna do 14 ...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 |
Przyczajenie
|
Obydwie rasy są świetne !
Ale jeżeli szukasz przyjaciela rodziny a w szczególności psa dla 12 letniego syna polecam Golden Retrievera , sama mam tej rasy pieska oraz własną hodowlę "Alius". Jak poprzedniczki mówią Goldena ja również polecam tylko i wyłącznie z rodowodem oraz z zaufanej Hodowli mogę polecić kilka , moja sunia szczeniaki będzie rodzić w kwietniu 2008 roku. Cena za takiego szczeniaka wynosi od 1200 zł do 1600 zł. Ryzyko dysplazji czy wady wzroku jest wtedy praktycznie 1% w szczególności kiedy mama jak i ojciec oraz ich dziadkowie nie mieli dysplazji. Psy z allegro po 300 zł to poprostu zwykłe mieszanki , po kilku miesiacach wychodzą u nich okropne wady genetyczne i pieniadze na samą operację kosztują ponad 4000 tys. Goldeny to spokojne psy , chętne do zabaw i nauki ![]() ![]() Pozdrawiam
![]() |
#352 |
Przyczajenie
|
Ja mam ponad rocznego border i powiem Ci szczerze ta rasa to wyzwanie. Chec ruchu i pracy rośnie mu z dnia na dzien na poczatku jak mial parę miesięcy twierdziłam ze ludzie przesadzaja z pracocholizemm u tych psów teraz wiem ze maja racje. Aki odkąd wstaje szaleje po 20 min biegania za frisbee odpoczywa 10 min i chce znów sie barwic
![]() A co do BC kontra Golden Aki wykończył 2 letniego golden Z NIEZŁĄ KONDYCHA W 15 MIN ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 |
Raczkowanie
|
Dot.: psina
a ja jak widac na avatarku mam 10cio tygodniowego pitbullka a jest ze mna od 2 tygodni i juz go tak bardzo pokochalam
![]() a tak propo moze wychowywal ktos z was pitbulla? bardzo prosze o wszelkie porady i wskazowki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam! Zastanawiam się nad kupnem pekińczyka. Chciałabym przeczytać wasze opinie na temat tej rasy... Czy te pieski nadają się do małych mieszkań??? Czy są nadmiernie szczekliwe?? Proszę o poradę. Mile widziane zdjecia waszych pupili. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
BAN stały
|
Dot.: Proszę o pomoc
Hej.
Ja tez kiedys zastanawialam sie nad pekinczykiem.Zawsze wydawalo mi sie ze to takie malutkie,milutkie stworzonko! ![]() Hmm....zmienilam troche zdanie kiedy kupili takiego pieska moi sasiedzi.Kiedy bym maly owszem slodziutki.A teraz hm.....podrosl,troche sie zmienil,nie jest juz taki puchaty i malutki(zawsze wydawalo mi sie,ze pieski z tej rasy sa malusie)i ciagle szczeka,na wszystko i wszystkich.Jeejku czasem az nie da sie z nim wytrzymac... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Raczkowanie
|
Dot.: Proszę o pomoc
To podobno jedna z najgłośniejszych ras
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej!
![]() - nadawał się do małych mieszkań -nie był nadmiernie szczekliwy - był miniaturowy Pomóżcie! ![]() Edytowane przez marta2992 Czas edycji: 2007-09-15 o 18:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czekam Na Szybką Odpowiedź!!!
Yorkshire terrier...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czekam Na Szybką Odpowiedź!!!
Zalezy od yorka... Te które znam w sumie się nie odzywają.
Wszystko zależy od psa. Nawet rasy rzekomo nieszczekliwe ![]() Dodam jeszcze że to właśnie psy małych ras uważane są za najbardziej szczekające. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.