|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#481 |
Rozeznanie
|
Dot.: Dlaczego nie dawać Pedigree, Chappi, Whiskas itp?
To już zmienia postać rzeczy. To "wege" to jest określenie czego? Wegetarianizmu czy weganizmu?
![]() |
#482 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#483 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 |
Rozeznanie
|
http://paleodiet.com/comparison.html
"SURVIVAL WITHOUT Animal protein Impossible " Dzięki za wyjaśnienie.
![]() |
#485 |
Konto usunięte
|
Zniszczyłaś mnie tym argumentem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 |
BAN stały
|
ja kamie swojego maltanczyka royal canin sucha plus kurak gotowany plus mokre pedigree z puszki, ale odrobinka,taki mix, ale on jest niejadkiem. od malego jest na suchym royalu, innej karmy nie lubi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 |
Konto usunięte
|
moj pies juz sie dorobil kamienia na zebach od dawania mu czasem, tego co my jemy na kolacje
![]() rano daje mojemu sucha karme, zazwyczaj purina ( bo ma ok 15-30% miesa, a nie 4% jak np pedigree), a na wieczor karme z puszki z lidla (je tylko te z puszki, innych nie lubi) trzeba miec nie pokolei w glowie, zeby nie dawac psu miesa, tylko dlatego, ze sie jest wegetarianka. a gdzie tu jest dobro psa? mieso jest podstawa diety psa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#488 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() "Mokre" obecnie sama przyrządzam. Swego czasu podawałam Animondę Carny Kitten, skład b. dobry (> 90% mięsa), różne rodzaje do wyboru i cena niewygórowana 3-4zł/200g - uważam że nieźle ![]() Co do suchej to jestem na etapie dobierania odpowiedniej "dorosłej" karmy. Mój kotek ma 11 m-cy i szukam czegoś dobrej jakości, co mu zasmakuje tak jak obecna karma. Niektóre firmy, np. Husse czy RC, chętnie wysyłają próbki, więc warto skorzystać i wstępnie wypróbować.
![]() |
![]() |
#489 |
Rozeznanie
|
Dziękuje Lady opium
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#490 |
BAN stały
|
moj Daisy tez ma kamien, za 2 lata ide mu sciagnac do weta mimo, ze je royala. gwarancji nie ma, nie daje sobie czyscic zebow, czasami jedynie denta stix i karma oczyszczajaca zeby.
co to tego Chappi i Pedigree przypomnialo mi sie jak kiesyd w Telexpresie na Tvp 1 pokazywali najstarszego psa w Polsce, to byl kundelek i wiecie czym go ta kobieta karmila....wlasnie w/w. sama pokazywala w tv i pelno workow sie tego walalo u niej na podworku. takze jak widac nie zaszkodzil mu, bo pies nie chorowal. nie ma reguly. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jeszcze jedno mnie zastanawia - czy Twoi rodzice jedzą mięso? Równie dobrze można by posłużyć się przykładem w stylu "jeżeli operacje powiększania piersi stają się coraz bardziej popularne to dlaczego nie spróbować" - tylko że skutki próbowania mogą być nieodwracalne, to też trzeba brać pod uwagę. Edytowane przez agusiajnw Czas edycji: 2011-07-01 o 10:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#492 |
Rozeznanie
|
Pies morale ma głęboko w poważaniu, bo potrzebuje mięsa.
![]() |
#493 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyna napisala, ze jesli z psiakiem dzialoby sie cos niedobrego, to odstawilaby ta karme i zaczelaby dawac mu mieso. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#494 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czemu zawsze musi się znaleźć jakiś adwokat? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#496 |
Konto usunięte
|
a ja mojemu dalam dzisiaj watrobke
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 |
Raczkowanie
|
droga koleżanko od niekarmienia psa mięsem, ze względów moralnych właśnie powinnaś dawać mu to do czego jego organizm jest przystosowany. próbować i eksperymentować możesz na sobie
żeby nie było, ja jestem wegetarianką z ambicjami na wegankę ale nie zapominajmy o tym że człowiek jest wszystkożercą. pies jest mięsożercą i karmiąc go mlekiem ryżem i marchewką się go po prostu powoli wycieńcza i zabija |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie jest to w żadnym wypadku wtykanie nosa w nieswoje sprawy ![]() Cytat:
Jak ktoś ma opory przed podawaniem mięsa powinien przygarnąć chomika ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie to wyciagasz rzeczy nie zwiazane z tematem. Po trzecie, autorka sie nie uzewnetrznila, tylko wyjasnila, dlaczego chce dac psu taka, a nie inna karme. Tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#500 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 |
Zakorzenienie
|
Sorki, ale pociągnę off'a: karmienie zdrowego psa (który bez problemu przyswaja białko zwierzęce) dietą bezmięsną jest tak samo etyczne jak trzymanie go całe życie w kojcu 2 m x 2 m. To jakiś absurd. Rozumiem względy wegetarian co do własnych wyborów, ale ich poglądy nie powinny mieć wpływu na karmienie psów wbrew ich naturze (tzn. wbrew naturze psa, a nie jego właściciela). Jeśli kogoś boli karmienie własnego pupila mięsem, to powinien zrezygnować z trzymania zwierząt, które wymagają diety mięsnej. Proste i logiczne.
![]() |
#502 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#503 |
Zakorzenienie
|
Żeby nie było - sama przez kilka lat nie jadłam mięsa i przez ten czas miałam też psa. W życiu do głowy mi nie przyszło, żeby psa przestawiać na dietę bezmięsną pomimo tego, że niektórzy wytykali mi wtedy hipokryzję. A nawiasem - dietę wegetariańską musiałam zarzucić, bo chociaż była dobrze zbilansowana, to dla mojego organizmu niestety była i tak do bani. Tak więc nawet nie każdego człowieka da się przestawić na roślinki, a co tu dopiero mówić o czystej krwi drapieżniku (ja wiem, że psy udomowiono daawno temu, że od wieków karmione bardziej jak świnie niż psy, ale dla psa mięso jest najlepszym, najlepiej przyswajalnym źródłem białka i nie tylko.) Nie wolno zaklinać rzeczywistości w imię własnych przekonań.
Dobrze, że koty są bardziej niezłomne w swych upodobaniach żywieniowych, bo i je ktoś próbowałby przestawiać na wegetarianizm, podając podobne argumenty co u psów. Na szczęście nie słyszałam o nikim, kto trzymałby kota na diecie wegetariańskiej.. ![]()
![]() |
#504 |
Zakorzenienie
|
Podczytując wątek, zainteresowałam się tym co je mój pięcioletni kundelek (suczka). Pozstanowiłam zając sie jej jedzeniem (sucha karmą) i zmienić na "lepsze" karmę Pedegree którą dostawała cały czas. Zaobserwowałam (nie powiem, zwróciłam na to uwagę, po przeczytaniu o śmieciowym jedzeniu psów i kotów tutaj w wątku), że pies pomimo, że dostaje ano pełna miskę ciągle "żebrze" o dodatkowe jedzenie w ciągu dnia.
Po wnikliwym przeanalizowaniu rynku ![]() - ACANA Lamb & Apple - ACANA Grasslands Dog - ORIJEN Regional Red - BOSCH Adult Mini Kupiłam na razie małe (400g) paczuszki, bo nie wiedziałam jak jej przypadna do gustu. Dzisiaj kurier przywiózł nowe jedzonko i o dziwo piesek zajada sie, aż miło patrzeć. Czy spotkałyście się z karmami które tu wymieniłam? jesli tak jakie macie doświadczenia i opinie na ich temat? POzdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#505 |
Zadomowienie
|
Jak miałam jeszcze małego kotka nie byłam tego świadoma i karmiłam kociaka tym świństwem
![]()
![]() |
#506 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#507 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Cytat:
(A w ogóle najchętniej to bym gotowała sama. Jeśli kiedyś czas mi na to pozwoli, to może.. Aczkolwiek kot gardzi domowym żarciem, za to psu smakuje najbardziej "domowe" ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#508 |
Zadomowienie
|
Ja mam problem z mokrą karmą, bo mój kotek jest baaardzo wybredny. Nie tyka nawet dobrych renomowanych karm
![]()
![]() |
#509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#510 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- Cytat:
Polecam wszystkim gorąco fontannę-poidło. Od tej pory, co kupiłam go, pije dużo i chętnie ![]()
Pomóż kociakom - kupuj na aukcjach charytatywnych na allegro: NADIR_stowarzysz, miauczykotek, Koty_sos, SosDlaZwierzat, TOZ_Szczecin, kocipazur_org, Nakarm zwierzaka jednym klikiem: www.pustamiska.pl www.poomoc.pl Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:03.