|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 | |||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pierwszy pies
Cytat:
![]() Cytat:
Uwielbiam wtulić się w jego futro, bo go kocham i takie drobne wady mi nie przeszkadzają. Pies ma swój zapach, owszem, ale nie można powiedzieć, że śmierdzi, bo temu można zapobiegać Czasami myślę, co czują te nasze biedne psy. Jak to człowiek musi śmierdzieć Te wszystkie mydła, kremy, balsamy, perfumy Ich nosy to są dopiero przy nas biedne Cytat:
Napisałam tylko, że niektórzy myślą, że jeżeli mają ogród, to spacer niepotrzebny Mój najchętniej też cały dzień by siedział na polku, ale na razie się nie da... Też nie mówię, że ja całymi dniami chodzę z nim na spacery, bo wiem, że ma ich mało. Niestety nie mogę tylko jemu poświęcać czasu, bo również mam swoje obowiązki. Ale skoro wzięłam sobie go na wychowanie, to choćbym padała ze zmęczenia na twarz, pójdę i chociaż te 30 minut porzucam mu piłkę na łąkach ![]() Wszystko też zależy od rasy, bo taki ONek, czy podhalan logiczne, że będzie lepiej czuł się w ogrodzie, niż np. golden czy labrador, którego głównym zadaniem jest towarzyszenie człowiekowi. I wkurza mnie niezmiernie, gdy wiedzę jak ktoś próbuje zrobić z tych dwóch rodzinnych ras psa podwórzowego, do pilnowania posesji. Cytat:
Ale znam na przykład osoby, które z dwoma dużymi goldenami pojechały na tydzień do Chorwacji i problemu nie było ![]() A co do poświęceń - ja właśnie się zastanawiam (dla niektórych wyda to się dziwne) czy poświęcić wyjazd na dobre studia, bo to aby mój pies miał szczęśliwe życie? ![]() Cytat:
Na przykładzie Twojej cioci znów powiem, żeby mierzyć siły na zamiary... Jeżeli nie dawała sobie rady z psem, nie lepiej było go oddać ludziom, którzy go będą potrafili wychować? Jakbym ja nie miała czasu dla swego psa, a on całymi dniami by leżał smutny, bez ruchu, to chociaż z krwawiącym sercem, ale dałabym go ludziom, którzy pokochają go równie mocno, ale dadzą mu to, na co zasługuje
Edytowane przez Kikunka Czas edycji: 2008-11-21 o 20:49 |
|||||
|
|
|
|
#542 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nienawidze jak ktos je przypina do budy i nara Potem sie dziwic, że są agresywne... Dobrze wychowany ON z dobrymi genami jest spokojny jak baranek do czasu, kiedy jego wlascicielom nie zagraza niebezpeczenstwo. W innych przypadkach nadaje sie do dzieci, sportowców i ogólnie dla wszystkich.
|
|
|
|
|
|
#543 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pewnie masz rację, ja nie znam tak dobrze rasy jaką jest Owczarek Niemiecki. Są to na pewno psy bardzo mądre i wszechstronne. A co do wychowania i dobrych genów, to nawet uznawane za ludożerców - bull teriery, pitbulle i inne psy "ras agresywnych" mogą być potulnymi barankami ![]() Znam jedną bull terierkę, która bała się mojego ciapowatego Goldena, który muchy by nie skrzywdził ![]() Ah... i żeby uściślić, nie chodziło mi o to, że ONek będzie lepiej czuł się w ogrodzie przez całą dobę, tylko na pewno byłoby mu chyba lepiej podczas nieobecności właścicieli na posesji niż samemu w domu
Edytowane przez Kikunka Czas edycji: 2008-11-22 o 12:41 |
|
|
|
|
|
#544 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
O tak - ONki to bardzo mądre psy. Dla mnie to pies idealny EDIT: moja ciotka ma ONka i ma ogród - pies jak chce wyjsc do ogrodu to latem sam wychodzi(sa otwarte drzwi), a zimą staje przy drzwiach i czeka. Śpi i ogólnie mieszka w domu i tylko jak ma ochote troche pobiegac to to sygnalizuje. Na spacery oczywiscie tez wychodzi(najdluzszy rano - jakies 2/3 godzinki w lesie).
Nie mogłem w to uwierzyć, lecz Ty wiedziałaś już, Że to śmierć odwiedziła nasz dom. I krzyczałem - nie zabieraj Jej, Zostaw Małą, zostaw proszę cię, Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie... Edytowane przez kukis Czas edycji: 2008-11-22 o 12:47 |
|
|
|
|
|
#545 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szalę przeważyło to, że goldek jest mniejszy i mi - jaką kobiecie - łatwiej go utrzymać niż ONka ![]() I właśnie takie rozwiązanie bardzo się mi podoba
|
|
|
|
|
|
#546 |
|
Zadomowienie
|
Oj tak - u ciotki o ten pies ma jak w raju
![]() Mi Onek bardziej odpowiada charakterem od goldena. Według mnie golden to pies fajny, sympatyczny i milutki, ale jednka wole czuc, że jak wychodze z moim psem na spacer to jestem w 100% bezpieczna Psa niestety juz nie mam, ale kto wie...
Nie mogłem w to uwierzyć, lecz Ty wiedziałaś już, Że to śmierć odwiedziła nasz dom. I krzyczałem - nie zabieraj Jej, Zostaw Małą, zostaw proszę cię, Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie... Edytowane przez kukis Czas edycji: 2008-11-22 o 14:18 |
|
|
|
|
#547 |
|
Raczkowanie
|
Witam serdecznie.
Nosimy się z zamiarem kupna pieska ( małego) . Co myślicie o Jacku russel terierku? Może ktoś z Was ma takiego? Jaka to rasa? |
|
|
|
|
#548 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale tego trzeba się spodziewać biorąc teriera. Są bardzo czujne.
|
|
|
#549 |
|
Raczkowanie
|
Słyszałam że Jacki Russelki mogą doprowadzić mieszkanie do ruiny.Czy to dlatego że są takie żywiołowe czy może to zależy od charakteru pieska.Podoba nam się ten piesek,ale nie chcemy w domu "demolki".
|
|
|
|
|
#550 |
|
Zadomowienie
|
Mogę Ci powiedzieć, że mój pies nic nie zniszczył, dosłownie zero
Jeden będzie niszczył, drugi nie. Przekonasz sie jak kupisz swojego.Pamietaj, że decydując se na teriera musisz sie liczyc z tym, że to mały wulkanik energi i jazgotek,musicie mu poświęcić dużo czasu, bawic się z nim.
|
|
#551 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Każdy terier jest żywiołowy. Jest szczeniakiem do około 8 roku życia. [miałam foksteriera - ostatni raz usłyszałam "och jaki piękny szczeniaczek" jak miał 11,5 ROKU!] Biegi, skoki, nadmiar energii to norma. Wymaga mocnej, stanowczej ręki, bo lubi rządzić. Zaniedbany i niewybawiony może niszczyć - ale winę za to ponosi tylko właściciel. Przypominam też, że niemal każdy szczeniak ma jakieś zniszczenia na swoim sumieniu. Ważne, żeby z tego wyrósł. Cytat:
Żaden ze znanych mi bliżej terierów [różnych ras: welsh, airedale, west highland, jack, parsons, foksterier] nie jazgocze. Żaden nie szczeka bez sensu na kogo popadnie. Pomijam tutaj Yorki, którym bliżej do pinczerków/ratlerków niż do terierów.
Edytowane przez arrachnee Czas edycji: 2008-11-23 o 18:43 Powód: dopisek |
||||
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#552 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dodatkowo jak coś złapie, np. brudną skarpetkę- nie dogonisz ani nie złapiesz tej kupy mięśni, ja odzyskuję ukradzione rzeczy bo się słucha, co niełatwo uzyskać są po prostu okropne- ale za to je kocham ![]() Cytat:
poza tym- nie porównuj russelli do sznaucerów, zupełnie inne psya i ktoś napisał że wredne- nie zaprzeczam, dużo jacków jest wrednych : P Cytat:
![]() oprócz biegania(ile jego dokładnie?) przyda się nauka różnych sztuczek i potrzebne komendy- bedziecie mogli to zapewnić? a ile- to zależy od psa, ja z russellem robię 4-6 sesji dziennie, po ok. 5min dobrze wychowany i z ustabilizowaną psychiką pies wytrzyma cały dzień sam
|
|||
|
|
|
|
#553 |
|
Zadomowienie
|
a czy ja piszę, że tylko zabawa? ogólnie ujęłam sprawę, że potrzebują dużo ruchu.
Treser z psiego przedszkola, który zna się na psach bo pracuje w zawodzie wiele lat stwierdził, że sznaucer miniaturka (tylko miniaturka) ma charakter teriera stwierdził, że są bardzo podobne pod względem zachowania i potrzeb.
|
|
#554 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie spotkałam sznaucera równie aktywnego co terrier- po pierwsze terriery są psami myśliwskimi, sznaucery nie- to drugie no i nie każdy terrier jazgocze cały czas jak sznaucer- chociaż wszędzie są odstępstwa od reguły... ale NIKT mi nie wmówi że są bardzo podobne albo nawet takie same ![]() a i jeszcze jedna sprawa- porównałabyś pinczera do terriera? bo pinczery to sznaucery bez sierści... Edytowane przez tinkussia Czas edycji: 2008-11-23 o 19:45 |
|
|
|
|
|
#555 |
|
Zadomowienie
|
Mylisz się sznaucery mają w sobie instynkt myśliwski w przeszłości były używane to tępienia gryzoni. To psy pracujące.
|
|
#556 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
teraz sznaucery przeważnie biegają po ringach, szczególnie mini
|
|
|
|
|
|
#557 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[po raz kolejny podkreślam, że pomijam Yorki]sznaucerki rzeczywiście są aktywne jak są młode teriery "normalizują się"/ dorastają w wieku emerytalnym - nawet bardzo stary terier pobiegnie za piłką
Edytowane przez arrachnee Czas edycji: 2008-11-24 o 12:14 Powód: literówka |
||
|
|
|
|
#558 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jako młode wszytskie psy są aktywne : P |
|
|
|
|
|
#559 | ||
|
Zakorzenienie
|
ujadanie to także kwestia wychowania
Teriery są czujne i dlatego reagują - starsze i dobrze wychowane będę reagować na określone odgłosy. Nie ma to nic wspólnego z jazgotem, czyli w moim rozumieniu, ujadaniem na byle co. Cytat:
Inna sprawa: są różne rodzaje psiej aktywności. W odniesieniu do terierów jest to aktywność typu "biegam, skaczę dopóki nie padnę". Przy czym regenerują się bardzo szybko.
|
|
|
|
#560 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() tak samo jak z leniucha psa aktywnego : P w przypadku mojego psa jeszcze nie doprowadziłam go do stanu wyczerpania w ciągu jednego dnia kiedyś padł po tygodniu ciągłych nawalanek z labradorką- ale już go to nie rusza
|
|
|
|
|
|
#561 |
|
Zakorzenienie
|
a jaki pies się nada dla leniwych, nieruchliwych właścicieli (czy w ogóle istnieje taka rasa)?
mnie się podoba buldog francuski ale może lepiej pozostać przy kotach
|
|
|
|
|
#562 | |
|
Zakorzenienie
|
jak bardzo leniwych?
Mówimy o psie w domu bez ogródka?Absolutne psie minimum to trzy min. 15 minutowe spacery + jeden chociaż pół godzinny. Pies musi chodzić, aby jego organizm funkcjonował prawidłowo. Jeżeli to dla Was za dużo, to zostaje kot. Znam psy kompletne nieruchliwe, ale to raczej cecha osobnicza. Lepiej byłoby przygarnąć trochę starszego psa z już ustalonymi preferencjami ruchowymi. W obrębie ras najlepiej sprawdzi się typowy kanapowiec: maltańczyk, pekińczyk, pinczerek, itd. Znałam też kilka bardzo wyciszonych spanieli. Absolutnie żaden z psów pracujących (zwłaszcza myśliwskich!).
|
|
|
|
#563 |
|
Zadomowienie
|
arrachnee spaniele to są psy myśliwskie
pinczery raczej lubią biegać, maltańczyki są normalniej zbydowane więc też pewnie lubią. Ja bym się bardziej skłaniała ku właśnie pekińczykom, buldogom francuskim(chociaż z nimi też różnie bywa), na pewno lhasa apso, znam jednego i jest strasznym leniem : P może bishon frise? albo małe szpice, chociaż tu też nie jestem pewna
|
|
|
|
|
#564 |
|
Zakorzenienie
|
no cóź, widać jestem skazana na kota
|
|
|
|
|
#565 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#566 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bieg biegowi nie równy I nie do końca jest zależna od budowy psa - spójrz na dość krótkie nóżki swojego Jacka ![]() effci zależy na psie, który nie wymaga spacerów, a nie na takim, który będzie siedział bez ruchu przez cały dzień. Spokojne w domu są raczej psy dużych ras, które potrzebują długich spacerów. Maluchy-kanapowce-"psy torebkowe" dziczą w domu, ale wystarczy im krótszy spacer. effciu, pomyśl o psie "torebkowym" Z większych ras domatorami są buldogi angielskie
|
|
|
|
#567 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak pisałam wyżej z psa ruchliwego można zrobić leniwca i odwrotnie, ale czy będzie on wtedy szczęśliwy..?a jakie pekińczyki mają przednie łapy? nie dość, że krótkie to francuskie(krzywe) to im w bieganiu nie pomaga a tu prezentacja krótkich nóżek mojego jacka:http://i303.photobucket.com/albums/n...6/P1070252.jpg ![]() taaak, tak samo jak stateczne sznaucery olbrzymy każdy pies potrzebuje ruchu, czy mały, czy duży, duże psy po prostu nie mają JAK się ruszać więc są stateczne to po prostu mit, że wszytskie małe pieski nie potrzebują ruchu, a wszystkie duże są stateczne wiesz co to agility?kieszonkowy piesek: http://www.youtube.com/watch?v=iAawo...eature=related stateczny duży pies: http://www.youtube.com/watch?v=4HqF-...eature=related oczywiście są rasy, które nie potrzebują dużo ruchu, to fakt, ale 30min spacer to minimum... plus parę krótkich, na siku pies który nie życzy sobie spacerów jest albo chory, albo mu za zimno/mokro- jak w przypadku mojego psa
|
|
|
|
|
|
#568 |
|
Przyczajenie
|
Mam do Was sprawę. Może znacie się lepiej na wychowaniu szczeniąt i tresurze to, może polecicie mi jakieś ebooki, albo publikację które podpowiedzą mi jak wychować mojego malca.
To jest mój pierwszy pies mieszaniec shih tzu. I o ile miałam zawsze dobry kontakt i wpływ na psy dorosłe to nie wiem jak postępować z moim rozrabiaka. Mały zaczyna sprawiać mi kłopoty. Po pierwsze to wycie i szczekanie nad ranem. (Pies śpi w klatce)Teraz już wiem ze on się nie boi, tylko nudzi mu się jak się wyśpi i zmusza mnie do tego żeby się z nim bawić. A jeśli zaczyna swój koncert o 5 rano to budzi cały blok i nie wiem jak go tego oduczyć.Potrafi szczekać i wyć dopóki go nie wypuszczę i nie zacznie zabawy( zębami) A szczekając wchodzi na takie tony że zaraz szkło zacznie pękać. A po 2 jego ulubiona zabawa jest gryzienie rak i nóg. Nie chce żeby się tego uczył bo staje się agresywny. Warczy na mnie i mnie atakuje. Tzn jak jestem z nim sama to jest spokojny i posłuszny. Ale jak już się robi ruch w domu , czyli jak np wraca do domu mój narzeczony, czy w weekend kiedy cały czas jesteśmy razem to jest z małym masakra. Nie da się go pogłaskać, wziąć na ręce bo tylko gryzie i to już mocno. A próby odciągnięcia go od gryzienia, wzięcia na ręce kończą się warczeniem i rzucanie się na mnie z zębami. Muszę go siłą brać na ręce i uspakajać , ale to długo nie podziała. Juz nie mam do niego siły chwilami i boje się ze wyrośnie na agresywnego psa. Pomóżcie. Edytowane przez johana0 Czas edycji: 2008-11-24 o 14:07 |
|
|
|
|
#569 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zostaw klatkę na noc otwartą. Nie pomyślałaś o tym, że skoro to młody psiak to chce mu się siku? a nie załatwi się do własnego legowiska. Wyprowadzisz go, i będzie spokój. Poza tym wydaje mi się, że poświecasz mu za mało czasu, on też ciebie potrzebuje, a o narzeczonego jest najzwyczajniej w świecie zazdrosny. wyjdźcie razem z psem na spacer, ale nie 5min dookoła bloku, tylko taki dłuższy, żeby psiak mógł się wybiegac.a no i nie bierz go na ręce, bo to dla niego nagroda. nie jest agresywny, to po prostu szczeniak, kup mu zabawki, kości do jedzenia- będzie miał zaspokojoną chęć gryzienia |
|
|
|
|
|
#570 |
|
Zadomowienie
|
Mój Roki ma 5 zabawek, ale i tak największą frajdę sprawia mu podgryzanie mnie i wszystkich dookoła. To taka zabawa dla niego, nie gryzie mocno ale gyzie. Mówię mu fe, niewolno, ale to i tak nie działa a nawet chyba bardziej go to podnieca heh. A i kolejna jego zabawa to wieszanie się na nodze. Im więcej razy go z niej ściąne tym jeszcze bardziej on chce sie na niej uwiesić
Czubek mały
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:06.

.

Potem sie dziwic, że są agresywne... Dobrze wychowany ON z dobrymi genami jest spokojny jak baranek do czasu, kiedy jego wlascicielom nie zagraza niebezpeczenstwo. W innych przypadkach nadaje sie do dzieci, sportowców i ogólnie dla wszystkich.

Jeden będzie niszczył, drugi nie. Przekonasz sie jak kupisz swojego.