|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#661 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szukam szczeniaczka albo dorosłego pieska do bloku
Cytat:
Nawet jeśli by chciała w typie rasy, to co w tym strasznego? Należy psa karać za to, że jest z pseudohodowli? Zostawić go w schronisku do śmierci i "a niech tam gnije, bo jest w typie rasy"? Takie odnoszę wrażenie, że pies bez papierów, który przypomina jakąś tam rasę jest dla Ciebie gorszy i należałoby go uśpić. Wg Ciebie oczywiście. Mam nadzieję, że się mylę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#662 |
psy-chopatka
|
Tak jak już gunia napisała, udaj się na forum dogomania i załóż wątek w dziale :przygarne psa, napewno znajdzie się dla ciebie odpowiedni psiak
![]()
![]() |
#663 |
Zadomowienie
|
Czy czytanie ze zrozumieniem jest takie trudne
![]() ![]() I prosze o nie przekrecanie moich wypowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#664 |
Zadomowienie
|
Są ludzie, którzy jeżeli dwiedzą się że pies był kastrowany to go nie wezmą- chyba z oczywistych, i jakże głupich powodów.Ja przyznaję rację żartownisiowi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#665 |
Zakorzenienie
|
Są.
Tak samo jak są tacy którzy zakładaja rodziny zastępcze i adoptują dzieci żeby mieć na wódke. Ale nie rozumiem po co najeżdżać na dziewczyne która chce adoptować psa. I proszę mi wskazać gdzie jest mowa o yorku przez autorke? CHCE MAŁEGO PSA, a tu sie okazuje że chce założyć pseudohodowle yorków, ma już caly plan i brakuje jej tylko suczki którą zamierza za łatwą cene zdobyć w schronisku. Problem niechcianych psów, przepełnionych schronisk, rasowy=rodowodowy itd to jest inna beczka.
![]() |
![]() |
#666 | |
Kici kici miau miau
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#667 |
Przyczajenie
|
Chce pieska ;) O czym musze pamietac ?
Znalazłam ogloszenie ze ktos znalazl pieska wyrzuconego z auta
![]() Tak mi sie jakos przykro zrobiło ![]() ![]() Tylkko nie wiem o co chodzi z jakas ksiazeczka dla psa ? ten zostal znaleziony wiec jej napewno nie ma ![]() Wole zabrac tego pieska niz isc do schroniska bo łzy polecialy by mi juz przy wejsciu ![]() Wiec o czym powinnam pamietac jak zdecyduje sie na przygarniecie tego pieska ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#668 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chce pieska ;) O czym musze pamietac ?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#669 |
Zakorzenienie
|
Otóż to...zgadzam się w 100%. Książeczkę to u weterynarza zrobisz. Ale przede wszystkim musisz się przygotować na to, że nie musi być różowo z tym psem. Może się okazać, że będzie potrzebował dużo czasu żeby Ci zaufać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#670 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() jak narazie mam dobre relacje z kotami i z chomikiem ![]() ![]() a u weterynarza mozna stwierdzic ile pies ma lat? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#671 |
Zakorzenienie
|
Na pewno się tego dowiesz (przynajmniej mniej więcej) jak będziesz z psiakiem na badaniach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#672 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#673 |
Zadomowienie
|
Pamietaj o tym , ze piesek potrzebuje duzo milosci i dobrej opieki.Zastanow sie przede wsztystkim czy masz czas na zwierzaka , bo tak jak napislay dziewczyny pies nie jest zabwka.Ksiazeczke zalozy Ci weterynarz i okresli wiek psa.
Sama bylam swiatkiem tego jak ludzie wyrzucaja psa z samochodu.Tylko bylam w takim szoku , ze nie zwrocilam uwagi na marke samochodu i numer tablic. Wzielam szczeniaka, a po paru godzinach oddalam go w dobre rece znajomym.Piesek ma sie dobrze. Edytowane przez rimlora Czas edycji: 2009-03-28 o 19:53 Powód: bledy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#674 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
My też przygarnęliśmy kiedyś psa wyrzuconego z samochodu w lesie. Nawet dobrze się stało że go wzięliśmy, bo gdybym miała iść do schroniska to chybabym całe wzięła.
![]() |
![]() |
#675 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli pies/suka nie jest rasowy/a, wysterylizuj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#676 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#677 |
Zakorzenienie
|
Sukę bym radziła wysterylizować pomimo dobrej opieki (ewentualne choroby i problemy związane z ciążą urojoną będą z głowy). Jej to będzie "tymdyrymdy" a może oszczędzić jej cierpienia większego niż okres rekonwalescencji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#678 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#679 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#680 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:52 ---------- Poprzedni post napisano o 00:48 ---------- Jeśli pies nie ma być hodowlany to jednak lepiej wysterylizować. A jak psina będzie miała po cieczkach ciążę urojoną to niestety wzrasta ryzyko guzów listwy mlecznej. Poza tym ropomacicze, które wbrew pozorom nie dotyczy tylko suk blokowanych hormonalnie. No i trzecia kwestia - pilnowanie suki w trakcie rui. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#681 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#682 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A pilnować oczywiście można - szczeniąt nie będzie, ale z ropomaciczem czy guzami gruczołów mlekowych nigdy nie wiadomo... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#683 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kastracja (od wł. castrare), zwana też wytrzebieniem – jedna z metod sterylizacji, polegająca na chirurgicznym usunięciu gonad męskich (jąder) lub żeńskich (jajników). Kastracja powoduje ubezpłodnienie, a także zaburzenie gospodarki hormonalnej organizmu. ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Kastracja ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#684 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z Rimlorą i jeżeli nie ma takiej potrzeby, to po co kastrować, kastracja zmienia zachowanie psa, zazwyczaj jest zalecana jeżeli trudno poradzić sobie z psem i jego samczymi zachowaniami, ale jeżeli nie ma problemu z psem to po co kastrować.
Najlepiej jeżeli już zdecydujesz się wziąć psa, a będą z nim problemy wychowawcze, skonsultować się z weterynarzem bądź szkoleniowcem. Życzę dużo cierpliwości i czasu abyś pomogła pieskowi ponownie uwierzyć w ludzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#685 |
Raczkowanie
|
Wszystkie zwierzęta nierodowodowe należy kastrować/sterylizować. W Polsce mamy największy odsetek bezpańskich zwierząt w całej Europie. I problemem jest zapanowanie nad niekontrolowanym rozmnażaniem. Od czegoś trzeba zacząć. Wszystkiemu winni są ludzie, więc ludzi powinni to naprawić.
Kastracja/sterylizacja świetnie wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne zwierząt. Tutaj nie tylko chodzi o "dobrą opiekę", ale także o samopoczucie zwierząt. W końcu jesteśmy za nie odpowiedzialni. Sama mam psa po kastracji, jest zdecydowanie zdrowszy (psych. i fiz.) niż przed zabiegiem. Nie był kastrowany ze wzg. na zachowanie, a problemy ze zdrowiem. Dlatego mam porównanie. ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- a tak poza tym to nie tego dotyczy temat... juhujuhuhuxD, a jak zapatrują się na pieska Twoi rodzice? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#686 |
Zadomowienie
|
Moje zwierzeta sa wykastrowane i jakos nie sa z tego powodu nieszczęsliwe...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#687 |
Rozeznanie
|
juhujuhuhuxD, książeczka dla psa, to ksiażeczka zdrowia, tak jak dzieci mają książeczkę zdrowia dziecka. weterynarz ją wyrabia (za darmo) i wpisuje się do niej wszystkie dane apropo szczepień, leczenia, zabiegów etc. twojego pieska.
Jeżeli pies został znaleziony, to za pewne książeczki nie posiada, chyba, że znalazca załatwił wstępną wizytę u weterynarza. Przed adopcją dowiedz się dokładnie JAK PIES REAGUJE NA KOTY, ponieważ zrozumiałam, że masz koty i chomika. Dowiedz się również czy pies niszczył coś w domu u znalazcy, czy nie przejawia agresji - oraz wszystkiego innego na tematu jego wyglądu/zachowania co tylko będzie możliwe, dzięki temu unikniesz smutnego przymusu zwrócenia psa (gdyby nagle okazało się, że np atakuje kota), a pies uniknie kolejnego stresu związanego ze zmianą miejsca. Jeżeli pies będzie bez książeczki, od razu pójdź z nim do weterynarza, będzie trzeba go odrobaczyć i zaszczepić, gdyż nie wiadomo, czy miał coś robione. Przygotuj się na koszta. Radzę również wykastrować/wysterylizować Sterylizacja lub kastracja, to tylko drobne zabiegi, jeżeli udamy się do dobrego lekarza. Wszystkie moje zwierzęta i chłopcy i dziewczynki przeszły te zabiegi. Odbierałam zwierzaki po godzinie, po 3 godzinach dochodziły powoli do siebie, dnia następnego były jak nowonarodzone. Taki zabieg to same korzyści, suki nie są narażone na ropomacicze, psy nie próbują ucieczek, stają się mniej terytorialne i agresywne do innch samców
![]() |
#688 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a napewno bezwzględnie powinno się kastrować starsze psy (7-8 lat), bo w tym wieku rośnie ryzyko przerostu prostaty etc... http://pies.onet.pl/6091,14,19,wszys...2,artykul.html no ale ten temat był wiele razy poruszany na forum, zawsze z takim samym skutkiem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#689 |
Zakorzenienie
|
ja mam akurat suczke wyrzucona z samochodu , to bylo 6 lat temu, miala ok. 4 m-cy, ale juz byla duza, jest kochana, przeslodka, ale na poczatku np. wygryzyla caly bok kanapy, teraz tez mamy z nia przeboje, wiec rzeczywiscie trzeba sprawe przemyslec
![]() a co do kastracji to nie rozumiem tez, dlaczego tylko nierasowe maja byc kastrowane ? niestety nie upinuje sie psa na 100 %, chyba, pilnowalam przez prawie 7 lat, a teraz nie upilnowalam suczki owczarka niem. z rodowodem, ale ze zauwazylam to bo byl moment pies jakis przeskoczyl na ogrod, to ja wlasnie w piatek wykastrowalismy, bo malo jest niechcianych pieskow? ja niestety kolejnych 7 czy wiecej nie moglabym zatrzymac, bo sama mam 4 pieski i nie uwazam ze to jest okaleczanie, bo widze wlasnie po Soni wyrzuconej z samochodu co sie z nia dzieje po cieczce, wtedy wlasnie pies sie meczy. Nie zrobilam tego wczesniej, bo boje sie wszelkich operacji, ale takie zrzadzenie losu i Sonia chyba tez pojdzie przed nastepna cieczka na takie zabieg, ktory kosztowal mnie 528 zl. A co pytania w watku, to juz sie zdecydowalas?
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#690 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pieski miniaturki
Buldożek francuski :P
są świetne takie kochane ale chrapią...jesli komuś to przeszkadza no to wiadomo że niee... mi przeszkadza czasem... ale i tak ją kocham :P spi w innym pokoju i jest spokój hehe ![]() w internecie jest pełno informacji o tej rasie : naprawde POLECAM!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:30.