|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1171 |
Zadomowienie
|
Dot.: Rasa psa dla mnie
Bardzo dojrzała decyzja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1173 |
Zadomowienie
|
zawsze pamietaj ze pies--to charakter,pozniej wyglad...
Jesli bedziesz sie decydowac na psa z danej grupy,zobacz jakie ma predyspozycje,jakie wymagania,porozmawiaj z wlascicielami,hodowcami.. .. Beagle,spaniele,wyzly to psy mysliwskie...Musisz pamietac ze czasem instynkt wezmie gore i nie do konca bedzie 100 prc posluszenstwa... Z kotem beagla sie da pogodzic,czemu by niby nie??? Moj spaniel mieszka z kotem i nigdy nie polowal na niego ![]() Wszystko kwestia socjalizacji,umietetnego zapoznania sie zwierzat i wlasciciela ktory skutecznie wyhamuje psa i wyznaczy granice. Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2011-07-26 o 13:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1174 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
adopcja doroslego gonczego, kiedy ma sie w chacie koty jest mocno ryzykowna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1175 |
Zadomowienie
|
zawsze mozna wziasc psa z tymczasu sprawdzonego na koty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1176 |
Przyczajenie
|
jaki?
cześć! mam lat 14 szkoła zajmuje mi tak od 7 do 15 - łącznie z uczeniem sie w domu. mieszkam w domu z dużym ogrodem. dla psa miałabym jakieś 5 - 6 godzin . czyli od 15 do 20-21. spacer wyglądał by tak że pies idzie spuszczony ze smyczy , później bieginie kawałek obok mnie , na łące rzucam frisbee ok. godziny później znóq biwg ok. 10 min do jeziorka i aportowanie z wody. znam sie na rasach , ale nie potrafie wybrać .
![]() pomożecie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1177 |
Raczkowanie
|
Dot.: jaki?
Jak nie masz za duzo czasu dla psiaka to nie kupuj. Chyba ze jeszcze inny lokatorzy sie nim zajma gdy ty bedziesz w szkole albo na wycieczce
![]() |
#1178 |
Zadomowienie
|
pamietaj ze koszty utrzymania psa spadna na rodzocow-bo ty raczej jeszcze nie zarabiasz
![]() To oni musza podjac decyzje jaka rasa bedzie do was pasowac,jakie macie oczekiwania wzgledem psa... Nie lubie planowania takiego czegos jak spacer bez psa ![]() Moze napisz jakie masz wymagaia wobec psa,jaka wielkosc,charakter,siersc a my cos pomozemy dobrac... Sama wiedza ksiazkowa o rasie to troche malo,najlepiej wejsc na forum rasy,porozmawiac z hodowcami ,wlascicielami konkretnej rasy psow... I oamietaj-pies rasowy-tylko z rodowodem! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1179 |
Raczkowanie
|
Jak masz tak mało czasu dla zwierzaka to bardziej spraw sobie kota niż psa. Ale z całym szacunkiem, zapytaj najpierw o zdanie rodziców, czy oni w ogóle życzą sobie zwierzaka w domu. I pamiętaj, że to jak Ty sobie zaplanujesz spacer i czas wolny ze zwierzakiem, może wcale tak nie wyglądac. On może wcale nie chciec biegac za frisby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1180 |
Zadomowienie
|
A może jakiś schroniskowiec? Po co kupować psa z rodowodem, skoro niejeden biedak ze schroniska wolałby takie warunki jakie oferujesz od siedzenia w kojcu i wychodzenia na spacer raz na ruski rok. Jest masa młodych psiaków, właściwie szczeniaków, które siedzą w boksach i moga jedynie pomarzyć o tym, że ktoś się nimi zainteresuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1181 |
Rozeznanie
|
ludzie pracują i mają czas dla psa, nie wiem,gdzie tu jest napisane o braku czasu,skoro to uczennica,jedyne co,to zgoda rodziców, to fakt,ale jeśli pyta,to raczej rodzice się zgodzili, więc pyta o rasę,nie czy pozwolicie jej mieć psa
![]() a co do rasy,to napisz jakie Ci się podobają, na jakich cechach zależy,bo ras jest dużo, zobacz tematy o psach i psich sportach,popatrz jakie najczęściej ganiają za frisbee i lubią pływać,to też cecha osobnicza,ale łatwiej będzie znaleźć w danej rasie takiego psa, bo nie każdy się nadaje, mojego chłopaka pies tylko łapki zamoczy w wodzie, a mój o łapaniu czegoś co się rzuca nie myśli, on ogólnie nie jest łapiący ;p ewentualnie może przenosić piłeczkę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1182 |
Raczkowanie
|
No sorry, ale jak ktoś (pomijając wiek) pisze, że dla psa to on ma czas tylko w konkretnych godzinach, to lepiej niech nie ma zwierzaka w ogóle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1183 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() psalinkaja masz jakieś konkretne wymagania co do wielkości czy wyglądu ? No i najważniejsze, czy rodzice się zgadzają? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1184 |
Raczkowanie
|
Jak czytam takie rzeczy to aż mi wstyd być człowiekiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1185 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1186 |
Zadomowienie
|
Chodzi raczej o to, że ona już sobie obmyśliła jak będzie spacer wyglądał, a nawet nie wie jakiej pies będzie rasy ani jaki będzie miał charakter. A jak nie będzie chciał albo nie będzie się nadawał do aportowania z wody albo frisbee?
Podstawowe pytania powinny być takie: kto będzie utrzymywał psa, kto będzie z nim wychodził (więcej niż 1 raz dziennie), kto będzie z nim jeździł do weta, co się stanie z psiakiem jak dziewczyna pójdzie na studia. Co my jej możemy powiedzieć nie znając jej trybu życia, wielkości mieszkania/domu, nastawienia innych domowników? Powinna przeszukać internet w poszukiwaniu dokładnych informacji o rasach, porozmawiać z rodziną i rozważyć opcję adopcji, bo jest mnóstwo piesków czekających na kochające domy i frisbee. Według mnie takie wątki są absolutnie bez sensu i pokazują właśnie przedmiotowe traktowanie zwierząt. Dzieciaki pytają "co lepiej kupić chomika czy świnkę morską?" albo "czy dalmatyńczyki są fajne?". Ale za tymi pytaniami nie kryje się głębsza refleksja nad faktycznymi możliwościami utrzymania zwierzęcia i wymaganiami danej rasy/gatunku.
![]() |
![]() |
#1187 |
Zadomowienie
|
Bo to są dzieci. Jak byłam w tym wieku (a nawet młodsza, bo "swojego" psa dostałam mając 9 lat) to zadawałam podobne pytania, planowałam sobie jakby miał wyglądać mój dzień ze zwierzakiem, o której dokładnie wychodziłabym na spacer itd. Gdyby podchodziła do wszystkiego skrajnie nieodpowiedzialnie to by w ogóle się nie interesowała tym jaka rasa by do niej pasowała. Zresztą znając życie to psa i tak nie będzie miała, a jak będzie miała to takiego na jakiego zdecydują się rodzice.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1188 |
Zadomowienie
|
Dokładnie tak
![]() I właśnie dlatego temat jest niewart nerwów ani nadmiernego angażowania się, bo to będzie decyzja rodziców. Miejmy nadzieję, że odpowiedzialna. ![]()
![]() |
![]() |
#1189 |
Raczkowanie
|
Pomoc w wyborze Psiaka :)
Witam kochane WizaZOOnki
![]() Niebawem nadejdzie w końcu ta wymarzona chwila kiedy wprowadzę się do swojego pierwszego własnego mieszkanka ![]() W związku z tym pragnę spełnić moje odwieczne marzenie o posiadaniu własnego PSA. Do tej pory nie miałam takiej możliwości; studia, stancje, co chwile w trasie itd... jednak teraz jak zakotwiczę w jednym miejscu zdecydowanie i na 100% chce sobie sprawić psiaka. No ale właśnie, mieszkanie jest w bloku, nie za duże bo 64m2, 3 pokoje, do tego pracuję, więc pies musi być przystosowany do kilkugodzinnego zostawania w domu bez opieki. Okolice są zielone, jest dużo ląk i lasu, więc z zapewnieniem ruchu psiakowi tez nie powinno byc problemu (jednak napewno nie moze to byc rasa zaprzęgowa ;-)) Kocham zwierzęta od nie-pamiętam-kiedy marzylam o tym zeby miec psa, jednak chcialabym, żeby była to rasa dostosowana do warunków jakie będe mogla mu zapewnić. Wiem, że może byc cięzko, ale nie chce zeby ograniczone miejsce czy czas dyskfalifikowały mnie jako ewentualną właścicielke czworonoga ![]() Dodam od razu, że nie chce psa ze schroniska, wiem, że powinno się im pomagać (staram się regularnie wplacać niewielkie bo niewielkie ale zawsze jakieś kwoty na schronisko w swojej okolicy) jednak sama nie podjęłabym się przygarnięcia takiego psa. Będe wdzięczna za wszelką pomoc, dodam, że po długich poszukiwaniach na necie biorę pod uwagę zakup jack russel teriera, pinczera średniego ew beaggla chociaż te ostatnie chyba muszą duzo duzo duzo biegać. Pozdrawiam ![]() Edytowane przez Hekate_23 Czas edycji: 2011-09-23 o 13:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1190 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomoc w wyborze Psiaka :)
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=159199 Musze o to spytac, dlaczego nie chcesz zaadoptowac psiaka ze schroniska, lub psiaka, ktory jest pod opieka fundacji? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1191 |
Raczkowanie
|
Tyle juz czekalam na to kiedy bede mogla sobie kupic psa.. i zawsze chcialam zeby to byl pies rasowy. Wiem wiem, prozna jestem.
Ale zdaje sobie sprawe z tego ze to jest duza odpowiedzialnosc i przygarniecie stworzenia ktore staje sie czlonkiem rodziny. Chcialabym zeby byl rasowy. Dziękuje, przeczytam z pewnoscia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1192 |
Rozeznanie
|
wszystko zależy jakiego psa chcesz,wybrałaś psy dość problematyczne i potrzebujące dużo ruchu, pracy i tylko Ty wiesz z jakim psem dasz sobie radę, dużo jest psów w typie rasy,rasowych do adopcji,ale to Twoja decyzja, mi się te psy ( http://www.dogomania.pl/threads/1218...e-domy./page13 http://www.dogomania.pl/threads/1639...3%B3w-Rasowych) bardzo podobają, ale to tylko moje zdanie,ja wybierałam psa pod siebie i pod pracę,więc pytałam tych, którzy mają psy danej rasy, szukałam takich,które pasują mi, bo każdy ma inne zdanie,
najlepiej jakbyś zadawała pytania o daną rasę albo określiła jakiego psa chcesz, bo to co komuś pasuje,nie musi Tobie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1193 |
Raczkowanie
|
Dzięki wielkie za to forum. Nie wiedzialam, ze takie istnieje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1194 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie, ze rasy, ktore wymieniasz to wymagajace psiaki - czy Twoj wybor padl na nie tylko ze wzgledu na ich wyglad?
W temacie terierow zapraszam na forum - http://www.terierkowo.fora.pl/rasy-terierow,16/ Kazda rasa ma swoj watek. Sa tam hodowcy ![]() Przejrzyj tez podzial ras wg FCI - zwroc uwage na te, ktore sa pracujace, ktore ozdobne i do towarzystwa, a ktore strozuja itd. http://psy-pies.com/podzial-ras-wg-grup-fci/ To bardzo dobrze, ze zalozylas watek - zycze, by w wyniku przemyslen wszelkich rad, ktore sie tu znalazly i znajda - powstal zwiazek idealny - Ty i Twoj pies ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzieki wielkie za wszystkie rady i linki, jak juz podejmę jakies wstępne decyzję podzielę się z Wami, żeby mieć 100% pewnośc, że dobrze wybrałam. Pozdrawiam! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czekamy na Twoj wybor ![]() Znalazlam kilka testow - nalezy je potraktowac z przymruzeniem oka...ale byc moze zaweza krag, w jakim prowadzisz poszukiwania ![]() http://www.sometests.com/tests/SelfA...ForMeTest.html http://www.answerbuddy.com/dog-quiz http://www.selectsmart.com/plus/sele...?url=doggydogs http://www.allthetests.com/quiz06/da...tid=1062346721 Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2011-09-26 o 14:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1197 |
Zadomowienie
|
Adopcja psa - jak dobrze to rozegrać?
Witajcie
Od dłuższego czasu myśleliśmy z moim TŻ o tym że chcemy mieć psa, postanowiłam dać ogłoszenie "przygarnę pieska w dobre ręce" na lokalnym portalu. Ponieważ mamy córkę 4letnią napisałam w ogłoszeniu jakie są kryteria w przypadku psa dorosłego lub że to ma być szczeniak. Dziś rano odezwała się Pani z naszego miasta która ma do oddania śliczną, rasową 3 letnią suczkę, którą muszą oddać z powodu nasilającej się alergii ich rocznego dziecka i jej samej na sierść. Rozmawiałam z Panią, rozwiałam wszystkie wątpliwości i dziś wieczorem ma do nas przyjechać, jak wszystko pójdzie dobrze to suczka zostanie już u nas. I teraz mam obawy jak przyzwyczaić psa który już 3 lata miał rodzinę do nowego domu i nowej rodziny? Wiem, że może mieć problem - moi rodzice mają psa (co prawda już 8 lat) i kiedy wyjeżdżają i zostaje on u nas to mówimy że "Kajtek ma depresję" - bardzo tęskni za moim tatą, leży ciągle w swojej budzie, wyje i nie chce jeść. Boje się że w przypadku tej suczki będzie podobnie a chciałabym jednak nam wszystkim ułatwić ten etap. Macie może jakieś pomysły, porady? Jak zrobić dobry "pierwszy krok" i jak przyzwyczaić dorosłego psa do nowego domu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1198 |
Zadomowienie
|
Dot.: Adopcja psa - jak dobrze to rozegrać?
Nie bierzcie tego psa już dzisiaj. Najpierw poczytaj fora dotyczące radzenia sobie z psem w różnych sytuacjach. Podstawą jest solidna wiedza teoretyczna a nie uczenie się metodą prób i błędów, zwłaszcza, gdy ma się małe dziecko.
I pilnujcie córeczki jak oka w głowie- pies jej nie zna, to, że wychowywał się z innym dzieckiem nie oznacza, że Wasze też polubi. Podstawowa zasada- nowy dom, nowe zasady, do których pies ma się od razu stosować. Zero pobłażliwości, zezwalania na określone zachowania, których w przyszłości nie będziecie tolerować, karanie nie biciem czy szarpaniem za skórę na karku, lecz izolowaniem psa (naganne zachowanie=pies ląduje na swoim leżeniu na kilka minut, żeby się wyciszył- i tak do upadłego). Chodzi po prostu o jasne przedstawienie reguł w domu. Jeśli pani coś zakazuje, to pan nie może psa pocieszać i mu na zakazaną czynność pozwalać. I psa oczywiście warto jak najwięcej chwalić, dawać mu smakołyki za dobre zachowanie itd ![]() To tak w baaaardzo dużym skrócie, ja bym nie brała od razu (tj. tego samego dnia co go poznałam) dorosłego psa mając małe dziecko w domu. Taki pies ma już pewne ustalone nawyki, może czuć się zdezorientowany w nowej sytuacji, która bądź co bądź jest stresowa- w efekcie może rozładować lęk poprzez choćby atak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1199 |
Zadomowienie
|
Zobaczymy jak będzie się zachowywała (suczka). Mam dużą wiedzę jeśli chodzi o psy - miałam już wiele lat psy, również jak już mieliśmy dziecko, do tego sama pracowałam kilka lat w schronisku dla psów dlatego mam "doświadczenie" jeśli chodzi o trudne przypadki. W tym wątku chodziło mi raczej o to co my możemy zrobić żeby pies poczuł się dobrze u nas i nie tęsknił za swoją rodziną.
PS wiem że mam być ostrożna i będę, umówiłam się z właścicielami że kilka dni będzie na próbę, w razie gdyby był coś nie tak mogę z powrotem go oddać choć bardzo bym nie chciała.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1200 |
Rozeznanie
|
Ja bym najpierw pojechała do domu, w którym suczka mieszka i zobaczyła jak tam się zachowuje, co jej wolno, co nie. Wyszła z nią na spacer.
Dopiero potem wprowadziła do swojego domu. 3 lata to nie jest jakoś dużo jeśli chodzi o psa. Można z psem spokojnie zacząć pracować w tym wieku i wprowadzić swoje zasady. Na pewno nie powinniście się nad suczką użalać. Podpytaj co jadła w domu, jakie lubi smakołyki i zabawki. Dobrze by było, abyś dostała sukę z jej posłaniem. Pamiętaj też o książeczce szczepień. Tak jak napisała Klaki należy uważać na relacje pies=dziecko. Jeśli suka siedzi u siebie niech dziecko da jej spokój. Zresztą na początku suczce powinniście taki spokój zapewnić. Znajdzie się w nowym domu, zupełnie sama. To dla psa bardzo stresująca sytuacja. Dajcie jej czas żeby się przyzwyczaiła.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:08.