|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1351 |
Przyczajenie
|
Dot.: Problem z wyborem psa!
Moja znajoma ma właśnie środkowoazjatyckiego i szczerze nigdy wcześniej nie spotkałam mądrzejszego psa. Wiadomo to rasa typowo stróżująca, ale swoich nie ruszy nigdy wiec same plusy. Trzeba tylko dobrze wychować.
A co do dawania porcji rosołowej to nic złego, po prostu jeśli daje się kości to musi być na nich mięso wtedy jest to bezpieczne no i oczywiście na surowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1352 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
W fundacji doradzą konkretnego osobnika, posłużą wskazówkami. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1353 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1354 |
Konto usunięte
|
a ja poleciłabym jakiegoś dużego psa ze schrona, miliard jest tam takich, lub szwajcarskiego psa pasterskiego, nieagresywne, lubiące dzieci, ale ich wygląd może odstraszać.(cena to ok. 2500- 4000zł)
Oczywiście wszystkie rasowe psy to wzięte z HODOWLI z rodowodem, a nie pseudohodowli. ( dlatego ja bym brała schroniskowego psiaka. Edytowane przez 201610310857 Czas edycji: 2014-05-01 o 13:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1356 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1357 |
Przyczajenie
|
Kości kurczaka są ostre tylko i wyłącznie po obróbce termicznej! Więc nie wiem skąd te teorie o niebezpieczeństwie. Wręcz przeciwnie surowe mięso z kośćmi jest wskazane w diecie psa. Wiadomo nie wolno tak z dnia na dzień rzucić psu porcji rosołowej bo wprowadza się to stopniowo.
Ale zapewniam, na surowo kości są nieszkodliwe i nie są ostre jak szpilki. Siedzę w temacie parę lat więc wiem co mówię. Jeśli chodzi o gotowane to można dawać jeśli chce sie swojego psa szybko stracić, to bardzo niebezpieczne. Mój pies je korpusy, skrzydełka no i jego ulubione łapki ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1358 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1359 |
Wtajemniczenie
|
W temacie jedzenia to moje psy jedzą rapety albo ogony świńskie, pewnie bezpieczne bo kundelek będzie miał 12 lat, owczarki po 5-7 a kot 3.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1360 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1361 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Co do lekarzy, ja z wieloma miałam okazję rozmawiać na temat żywienia zwierząt w trakcie wielu wykładów i poważnie żaden nie wspomniał, że surowe są niezdrowe czy niebezpieczne. Jeśli chodzi o uszkodzenie przewodu pokarmowego przez kości drobiowe jest to taki sam procent jak możliwość uszkodzenia układu przez gryzaki czy inne przysmaki jak kości prasowane tyle, że akurat w nich nie mamy pewności co tak naprawdę jest. To istotne, że mniejszym zwierzętom przypuśćmy shih tzu, maltańczyk bo one na pewno by miały problem z kośćmi przy swoich malutkich pyszczkach ![]() I jak już wspominałam nie powinno się nagle rzucić psu nie wiadomo jak wielkiej porcji, ale stopniowo zaczynając od najdelikatniejszych. Pies musi nauczyć się gryźć, a nie przełykać. Tutaj tkwi najgorszy problem bo czasami z łakomstwa potrafią przełknąć zbyt duży kawałek i potem jest problem, tutaj nawet już nie chodzi o kości bo zdarza się, że połknie kawałek zabawki czy czegokolwiek innego dostępnego w domu. Ale musimy pamiętać, że jednak są psy których organizm po prostu nie toleruje kości to tak jak u ludzi, niektórzy nie tolerują przypuśćmy laktozy. Mój poprzedni pies jadł najczęściej właśnie kości drobiowe i nigdy nic mu nie było, przystopowałam jakoś po 13-14 roku jego życia bo wiadomo straszy ma większe problemy i trawienie już nie te. Został uśpiony w wieku 17 lat i trzymał się doskonale do samego końca, żadnych problemów z układem pokarmowym, żołądkiem, jelitami. Okaz zdrowia ![]() Ale wiadomo każdy ma własne doświadczenie i jeśli ktoś się boi podać to nikt go nie zmusi, kości nie są potrzebne do życia psu wiadomo nie umrze bez nich więc czy podać pupilowi czy nie decydujemy sami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1362 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale wiadomo, że co pies to też inne zachowania, choroby, dieta ![]() akurat kości kurczaka boję się mu dać i z reguły pozwalam mu obgryźć ją z chrząstek i mięsa a samą kość wyrzucam. Dostaje na tyle dużo kości, że niepotrzebne jeszcze kurczaka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1363 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mały kundelek (mój pies) dokładnie wszystko przeżuje, obwącha spokojnie, a jak nie smakuje to zostawi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1364 |
Przyczajenie
|
Mój na początku jak zabrałam go ze schroniska właśnie był jak odkurzacz, przydzielałam mu małe porcje bo jednak wiadomo, że w schroniskach psy nie mają czym się objeść, więc stopniowo coraz więcej dostawał, a mimo to co kilka dni wymiotował bo żołądek nie dawał rady no, ale już ma to za sobą i jest ok
![]() A masz dużego psa czy małego? Mój miał być mieszanką owczarka niemieckiego ze środkowoazjatyckim, a wyszedł mi mały grzdyl ![]() ![]() Wiadomo jeśli się boisz to nie ma co ryzykować, sama znasz najlepiej swojego psa i wiesz co mu służy. Co do labradorów to są psy które zjedzą dosłownie wszystko, nawet to co nie nadaje się do jedzenia ![]() A potem chodzą takie pulpeciki i kilka kroków je męczy... Trzeba przy nich bardzo uważać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1365 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ja myślę, że wbrew pozorom labrador potrzebuje ruchu, to nie do końca pies kanapowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1366 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Podwórka przypilnować też potrafią ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1367 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A twój Posokowiec chodzi do lasu na Polowanie, czy podwórko ci bombarduje kopiąc dołki? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1368 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() A najlepsze jest to, że mój pies nie pozwoli obcemu dotknąć naszego samochodu, normalnie jak ktoś podchodzi to aż mu oczy z orbit wyskakują i ciężko go utrzymać nawet w kolczatce. Ale tak to to najkochańszy, najradośniejszy pies jakiego widziałam, po prostu no nie ma kochańszego. to Ci się rozpisałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1369 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1370 |
BAN stały
|
oj tak i szczere zmartwienie jak się coś z nim dzieje i troska jak o członka rodziny, bo nim jest w 100%.
Ostatnio czubek wyskoczył mamie z bramy jak zobaczył moją siostrę i go samochód potrącił z taką siłą, że go odrzuciło na 20 metrów. Mama czekała 24 godziny zanim zadzwoniła i mi powiedziała, żeby wiedzieć, że mu nic nie jest bo wie, że bym się martwiła a jeszcze miałam rano kolokwium a to się stało dzień wcześniej po 18. Na szczęście tylko chodził taki poobijany i poobcierany 2-3 dni i weterynarz go zbadał i nic mu nie jest ale po prostu jak mi mama opowiadała jak to siostra widziała, jak wyskoczyły obie do psa, na ręce go, do samochodu i do weterynarza czym prędzej a facet uciekł!!! ale na chyba go chwyciło sumienie bo po 2 godzinach wrócił i przepraszał, pytał czy nic się nie stało psu, czy trzeba za weterynarza zapłacić. Aż się trzęsłam z nerwów jak mi mama opowiadała co się stało dzień wcześniej. Ja to mogę o nim gadać 24/dobę, taka gaduła ze mnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1371 |
Przyczajenie
|
Mastify angielskie są cudowne *.*
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1372 |
Zadomowienie
|
Usunęłam linka żeby nie było wybaczcie
![]() Edytowane przez gazelaa Czas edycji: 2014-05-08 o 15:09 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1373 |
Rozeznanie
|
gazelaa,sprawdzone hodowle? Przez kogo? Pseuducha i naciągacza? Masz w ogóle pojecie o psach, rodowodach itp ? Wiesz w ogóle co za link wstawiasz??? Do pseudohodowli !!!
Masakra... ![]() ![]() ![]()
Zapraszam na nie-wizażowe stronki... ![]() SPANIELE DO ADOPCJI http://psitulisko.w.interia.pl Edytowane przez a_na Czas edycji: 2014-05-08 o 14:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1374 |
Zadomowienie
|
Wybacz
![]() ![]() Edytowane przez gazelaa Czas edycji: 2014-05-08 o 14:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1375 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1376 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez gazelaa Czas edycji: 2014-05-08 o 15:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1377 |
BAN stały
|
no tak, tylko rozsyłasz informacje, na których temat nie masz bladego pojęcia. PO CO?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1378 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1379 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1380 |
Zadomowienie
|
Ok pozostawiam temat bardziej wtajemniczonym. Powodzenia z wyborem psa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:08.