antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks? - zbiorczy - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-03, 20:06   #121
czarna_90
Raczkowanie

Dot.: antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks?

Zaczynam brać novynette od następnego cyklu. Są to moje pierwsze pigułki. Ginekolog powiedziała mi, że totalnie zabezpieczona będę dopiero przy drugim opakowaniu.
czarna_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-07, 19:45   #122
hypnotica
Przyczajenie

hmmm ja zaczynam swoje powiedzmy pierwsze opakowanie... narazie biore przez 12 dni, żeby zobaczyć jak mój organizm reaguje na hormony w każdym razie pomimo brania tabletek, narazie zdecydowaliśmy z chłopakiem używać dodatkowo prezerwatyw... chyba dla wewnętrznego spokoju
a co do 100% działania tabletek to wydaje mi się, że zależy to też od ich rodzaju... mi koleżanka powiedziała, że dopiero po 50ciu dniach można być 100% pewną że dzidziusia nie będzie a na ulotce znowu pisze, że od 1go dnia więc lepiej posłuchać lekarza
hypnotica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-11, 15:48   #123
anusiaa89
Zadomowienie

yyy a dlaczego od 50 dnia?? ;|

anusiaa89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-11, 15:54   #124
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hypnotica Pokaż wiadomość
a co do 100% działania tabletek to wydaje mi się, że zależy to też od ich rodzaju... mi koleżanka powiedziała, że dopiero po 50ciu dniach można być 100% pewną że dzidziusia nie będzie a na ulotce znowu pisze, że od 1go dnia więc lepiej posłuchać lekarza
to lepiej sluchac kolezanek, czy lekarza?
na 100% to mozesz byc pewna jak nie bedziesz uprawiac seksu

tabletki nigdy nie daja 100% pewnosci, nawet wlasciwie stosowane
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-11, 18:54   #125
ediaaa
Przyczajenie

Smile Dot.: antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks?

witajcie , jestem tutaj nowa i powiem wam , że w obawie przed zajściem w ciążę ja stosuję zarówno tabletki antykoncepcyjne w połączeniou z prezerwatywą ...
partner nie widzi ku temu przeciwwskazań nie nalega jest dobrze , a i oboje jesteśmy o wiele spokojniejsi ...

kończyć może "we mnie " innym sposobem który nam obojgu odpowiada

pozdrawiam was wszystkie ciepło
ediaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-12, 13:20   #126
anusiaa89
Zadomowienie

jak konczy w Tobie innym sposobem? bo nie rozumiem

Stary 2008-02-13, 17:16   #127
cytryneczkaaa
Przyczajenie

chciałam się dowiedzieć bo troche się martwie.
Otóż... dzisiaj biorę pierwszą tabletke, ale jestem chora i jutro ide do lekarza... podejrzewam, że przepisze mi antybiotyk. Więc moge brac tabletki anty razem z antybiotykami ? Zmniejsza to skuteczność tabletek?
cytryneczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-13, 19:40   #128
anusiaa89
Zadomowienie

antybiotyk zmniejsza dzialanie tabletek, o ile sie nie myle to nalezy stosowac dodatkowo prezerwatywe przez czas brania antybiotyku i jesze tydzien po skonceniu brania antybiotyku, ale ekspertem nie jestem i glowy nie dam.
W ulotce z tabletek anty. powinno pisac ze antybiotyki oslabiaja dzialanie pigulek

Stary 2008-02-13, 20:28   #129
cytryneczkaaa
Przyczajenie

dziękuje
No właśnie na ulotce nic nie pisze o antybiotykach wiec pytam
Dzięki
cytryneczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-15, 14:58   #130
dottta
Zakorzenienie

Dzis dostałam Yasminelle od lekarki i ona wyraźnie mi powiedziała (dwu krotnie ) że one NIE dają pełnego zabezpieczenia przed ciążą w trakcie brania pierwszego opakowania Dopiero przy drugim będę prawidłowo zabezpieczona natomiast w ulotce piszą że działają antykoncepcyjnie od pierwszej tabletki
dottta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-15, 15:13   #131
smv
Zakorzenienie

kazdy lekarz to opinia. moja mowila z3e po 7 dniach juz jestem zabezpieczona, a mimo wszytsko ciagle mam obawy a biore juz miesiecy i ciagle jakies mnie głupie mysli nachodzą
Stary 2008-02-15, 16:46   #132
kfjatusek
Przyczajenie

ja bralam yasminelle pol roku przytylo mi sie trzy klio poza tym wsio ok a skutecznosc od pierwszej tabletki tak mi powiedzial gin zdarzylo mi sie ze trzy razy zapomniec ale nic sie nie wydarzylo pozdrawiam
kfjatusek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-15, 20:31   #133
Natix
Zadomowienie

Dziewczyny, mam pytanie.

Skończyłam brać pierwsze opakowanie Logestu. Jestem na etapie 7 dni przerwy. Pigułkę zawsze brałam ok.18. Niestety, ta godzina nie odpowiada mi ze względu na moją pamięć, zajęcia (czasami brałam 2h później). Wiem, że takie opóźnienia mogą mieć wpływ na skuteczność antykoncepcji.
I tutaj pojawia się moje pytanie: Czy mogę zmienić godzinę przyjmowania tabletek? Np na 8 rano?

Dziękuję za odp
Natix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 18:31   #134
monika2806
Raczkowanie

Można zmienić,ale raczej zrób to przy nowym opakowaniu

Brałam logest 2 lata i teraz dostałam DIANE 35...i mam wątpliwości...tzn czy jestem bezpieczna hihihi bo w przypadku logestu jedna tabletka mnie zabezpieczała hihih ...oj ja głupia naczytałam się i teraz mam mętlik w głowie
monika2806 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-17, 22:12   #135
Taverney
Zakorzenienie

można z powodzeniem zmienić godzinę przy nowym opakowaniu.
Poza tym 2h opóźnienia w przyjęciu tabletki nie ma skutków ubocznych, chyba że jest to tzw. mikropigułka. Zwykle 'niebeziecznie' zaczyna się robić, gdy opóźnienie sięga 12h.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-19, 12:38   #136
chilligirl
Rozeznanie

mam pytanko...

nie robilam w zeszlym miesiacu przerwy 7 dniowej...z tamtego blistra wzielam 21 tabletek a z nowego tylko 14..ostatnia tabletke wzielam w piatek..w sobote sie kochalam...i ta sobota to byl pierwszy dzien przerwy..czy w takim wypadku kiedy nie dociagnelam drugiego blistra do konca jestem (i bylam) zabezpieczona od soboty?

jesli wpakowalam to pytanie tu gdzie nie potrzeba to prosze moderatorow o przeniesienie tam gdzie powinno ono sie znalezc...

"Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever"
chilligirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-19, 13:06   #137
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez chilligirl Pokaż wiadomość
mam pytanko...

nie robilam w zeszlym miesiacu przerwy 7 dniowej...z tamtego blistra wzielam 21 tabletek a z nowego tylko 14..ostatnia tabletke wzielam w piatek..w sobote sie kochalam...i ta sobota to byl pierwszy dzien przerwy..czy w takim wypadku kiedy nie dociagnelam drugiego blistra do konca jestem (i bylam) zabezpieczona od soboty?

jesli wpakowalam to pytanie tu gdzie nie potrzeba to prosze moderatorow o przeniesienie tam gdzie powinno ono sie znalezc...
Jesteś zabezpieczona, teraz zrób normalnie 7 dniową przerwę.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-19, 15:59   #138
karusiaaa3
Przyczajenie

.

Edytowane przez karusiaaa3
Czas edycji: 2008-02-26 o 03:49
karusiaaa3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-19, 16:46   #139
chilligirl
Rozeznanie

no wlasnie robie...tylko sie po prostu chcialam dowiedziec czy w sobote czyli pierwszy dzien przerwy bylam normalnie zabezpieczona...dzwonilam do ginekologa ale z nim to sie mozna bylo dogadac jak z tylkiem w nocy...dlatego pytalam was dziekuje

"Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever"
chilligirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-01, 20:02   #140
anusiaa89
Zadomowienie

to jak to jest w koncu ze tabletki zawierajace mniej hormonow chronia slabiej przed nieplanowana ciaza???? a ja myslalam ze te ktore zawieraja mniej hormonow powoduja mniej skutkow ubocznych a chronia tak samo dobrze jak te ktore zawieraja tego hormonu wiecej?
yy..
a jeszce mam pytanie:
załóżmy ze plami sie po tabletkach, one "nie trzymaja cyklu" to znaczy że nie chronią tak dobrze przed ciaza i ich dzialanie jest oslabione?

Stary 2008-03-01, 21:37   #141
aneczka8
Zadomowienie

Dot.: antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks? - zbiorczy

Te które maja mniejszą ilość hormonów wcale nie muszą powodować mniej skutków ubocznych. Wszystko zależy od organizmu. Jedne dziewczyny fatalnie czują się na tabletkach właśnie z mniejszą ilością hormonów a inne żle na tych z większą ilością hormonów. Niektóre dziewczyny wogóle nie tolerują tabletek jedofazowych i muszą być np na trójfazowych.
Wszystkie tabletki mają ten sam wskaźnik pearla.

Masz na myśli plamienia przy którym opakowaniu?? Do 3 plamienia są normalne mogą występować. Jeśli występują później znaczy to że maja za małą ilość hormonów o ile przyczyną plamień nie ejst coś innego.
aneczka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-02, 12:26   #142
anusiaa89
Zadomowienie

wiem ze do 3 opakowania m,ozna plamic, chodzi mi o plamienia przy wiecej niz 3 opakowaniach, wtedy to znaczy ze nie chrona juz tak dobrze?

Stary 2008-03-04, 15:23   #143
hypnotica
Przyczajenie

hmmm mam właśnie problem z tym związany. otóż tabsy biorę od 25 lutego, oczywiśie był to 1szy dzień okresu. no i tak jakby okres mi się ciut przedłużył bo do dziś lekko plamię. czy to źle...? za 2 tygodnie mamy zamiar z chłopakiem się kochać. czy do tego czasu plamienia mi przejdą...?
Stary 2008-03-04, 18:22   #144
Camarilla
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy jesli zrobilam sobie przerwe- dwa okresy i przy trzecim zaczelam brac od pierwszego dnia cyklu znow tabletki to tez od poczatku jestem zabezpieczona. taka przerwa(dosyc krótka) nie zaburzy mi calego cyklu hormonalnego? Przed przerwa wzielam jedynie dwa opakownia tabletek. Straszna jestem panikara- naczytalam sie gdzies w internecie na roznych stronach i teraz mi to chodzi po głowie Moze któras cos wie wiecej na ten temat. Póki co nie mam jak zapytac swojego ginekologa. Moze ktoras bedzie umiała odpowiedziec. Pozdrawiam

Camarilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-05, 12:59   #145
anusiaa89
Zadomowienie

hypnotica wiem ze do 3 opakowania tabletek plamienia sa "w normie" bo organizm sie dopiero przyzwyczaja, ale z tego co wiem to jest sie zabezpieczonym i plamienia nie maja na to wplywu, moja gin tak powiedziala

Stary 2008-03-05, 18:03   #146
hypnotica
Przyczajenie

hmmm zastanawiam się nad czymś... moje plamienia mają charakter raczej takiej małej jasno-brązowej plamy, jakby raczej wydzieliny. czy to jest właśnie plamienie czy może coś jest nie tak>?
Stary 2008-03-05, 18:10   #147
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Gdy byłam u lekarza po prostu jakieś zaćmienie na mnie spłyneło i zapomniałam się o wiele rzeczy spytać, kolejna wizyta za 3 miesiace, a chodze do 'kliniki' i zadzwonic moge co najwyzej do... recepcji, dlatego zapytam tutaj a może moje wątpliwości się rozwieją....

Mam problem z cerą, nadmiernym owłosieniem... prolaktyna już spadła, ale nadal biorę bromergon (1/2 tabletki raz dziennie), nadal mam podwyższony testosteron.

Pani doktor przepisała mi Syndi-35, ale... I tabletka miałabyć przyjęta 5 dnia cyklu. Już wzielam trzy i tak się teraz zastanawiam, czy... od pierwszej tabletki jestem już 'zabezpieczona' ? Ten 5 dzien cyklu takze mnie zastanawia, moze któraś z Was zna powod... zazwyczaj bierze sie dnia pierwszego, prawda?

Dziękuję za odpowiedź

edit: Przestudiowałam jeszcze raz ulotkę i jest mowa tylko o przyjęciu I tabletki I dnia cyklu... przyjmując wlasnie tak, tabletki maja zapewnić skuteczna ochrone antykoncepcyjna. Ten 5 dzien mnie ciagle meczy

Edytowane przez italiaanka
Czas edycji: 2008-03-05 o 20:29 Powód: dopisek
italiaanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-06, 13:18   #148
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez italiaanka Pokaż wiadomość
Gdy byłam u lekarza po prostu jakieś zaćmienie na mnie spłyneło i zapomniałam się o wiele rzeczy spytać, kolejna wizyta za 3 miesiace, a chodze do 'kliniki' i zadzwonic moge co najwyzej do... recepcji, dlatego zapytam tutaj a może moje wątpliwości się rozwieją....

Mam problem z cerą, nadmiernym owłosieniem... prolaktyna już spadła, ale nadal biorę bromergon (1/2 tabletki raz dziennie), nadal mam podwyższony testosteron.

Pani doktor przepisała mi Syndi-35, ale... I tabletka miałabyć przyjęta 5 dnia cyklu. Już wzielam trzy i tak się teraz zastanawiam, czy... od pierwszej tabletki jestem już 'zabezpieczona' ? Ten 5 dzien cyklu takze mnie zastanawia, moze któraś z Was zna powod... zazwyczaj bierze sie dnia pierwszego, prawda?

Dziękuję za odpowiedź

edit: Przestudiowałam jeszcze raz ulotkę i jest mowa tylko o przyjęciu I tabletki I dnia cyklu... przyjmując wlasnie tak, tabletki maja zapewnić skuteczna ochrone antykoncepcyjna. Ten 5 dzien mnie ciagle meczy
Srodki antykoncepcujne (te dwuskladnikowe) przyjmuje sie pierwszego lub piatego dnia cyklu. Gdybys wziela pierwszego dnia cyklu to od pierwszej tabletki bylabys zabezpieczona a tak musisz przez tydzien dodatkowo sie zabezpieczac. Dopiero po tym czasie preparat osiagnie pelna skutecznosc antykoncepcyjna. Teraz za pewne nie pisza o tym piatym dniu aby nie macic pacjentkom w glowach

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-13, 08:54   #149
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
Srodki antykoncepcujne (te dwuskladnikowe) przyjmuje sie pierwszego lub piatego dnia cyklu. Gdybys wziela pierwszego dnia cyklu to od pierwszej tabletki bylabys zabezpieczona a tak musisz przez tydzien dodatkowo sie zabezpieczac. Dopiero po tym czasie preparat osiagnie pelna skutecznosc antykoncepcyjna. Teraz za pewne nie pisza o tym piatym dniu aby nie macic pacjentkom w glowach
Dziękuję ślicznie za odpowiedź
Stary 2008-03-13, 18:56   #150
ojejka89
Zadomowienie

to jak to wkoncu z tymi plaminiami jest...? jak sa pozniej niz w pierwszych trzech opakowaniach to tabletki zabezpieczaja czy nie...? bo sie zszokowalam teraz... ja przez cale 6 opakowan novynettu mialam plamienia, dopiero teraz zmienilam tabletki tzn wzialm pierwsza z regulonu... tylko raz mi sie zdazylo zebym nie miala krwawienia w przerwie ale pani ginekolog tego nie skomentowala.. teraz oprocz dosc obfitych plamien ktore sie skonczyly przed ukonczeniem opakowania tabletek mialam normalnie "miesiaczke" w przerwie... myslicie ze moge 'spac spokojnie'?
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości