![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks?
Zaczynam brać novynette od następnego cyklu. Są to moje pierwsze pigułki. Ginekolog powiedziała mi, że totalnie zabezpieczona będę dopiero przy drugim opakowaniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Przyczajenie
|
hmmm ja zaczynam swoje powiedzmy pierwsze opakowanie... narazie biore przez 12 dni, żeby zobaczyć jak mój organizm reaguje na hormony
![]() ![]() a co do 100% działania tabletek to wydaje mi się, że zależy to też od ich rodzaju... mi koleżanka powiedziała, że dopiero po 50ciu dniach można być 100% pewną że dzidziusia nie będzie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
yyy a dlaczego od 50 dnia?? ;|
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na 100% to mozesz byc pewna jak nie bedziesz uprawiac seksu ![]() tabletki nigdy nie daja 100% pewnosci, nawet wlasciwie stosowane |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Przyczajenie
|
![]()
witajcie , jestem tutaj nowa i powiem wam , że w obawie przed zajściem w ciążę ja stosuję zarówno tabletki antykoncepcyjne w połączeniou z prezerwatywą ...
partner nie widzi ku temu przeciwwskazań nie nalega jest dobrze , a i oboje jesteśmy o wiele spokojniejsi ... kończyć może "we mnie " innym sposobem który nam obojgu odpowiada ![]() pozdrawiam was wszystkie ciepło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
jak konczy w Tobie innym sposobem? bo nie rozumiem
![]() |
#127 |
Przyczajenie
|
chciałam się dowiedzieć bo troche się martwie.
Otóż... dzisiaj biorę pierwszą tabletke, ale jestem chora i jutro ide do lekarza... podejrzewam, że przepisze mi antybiotyk. Więc moge brac tabletki anty razem z antybiotykami ? Zmniejsza to skuteczność tabletek? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zadomowienie
|
antybiotyk zmniejsza dzialanie tabletek, o ile sie nie myle to nalezy stosowac dodatkowo prezerwatywe przez czas brania antybiotyku i jesze tydzien po skonceniu brania antybiotyku, ale ekspertem nie jestem i glowy nie dam.
W ulotce z tabletek anty. powinno pisac ze antybiotyki oslabiaja dzialanie pigulek
![]() |
#129 |
Przyczajenie
|
dziękuje
![]() No właśnie na ulotce nic nie pisze o antybiotykach wiec pytam ![]() Dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Dzis dostałam Yasminelle od lekarki i ona wyraźnie mi powiedziała (dwu krotnie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
kazdy lekarz to opinia. moja mowila z3e po 7 dniach juz jestem zabezpieczona, a mimo wszytsko ciagle mam obawy a biore juz miesiecy i ciagle jakies mnie głupie mysli nachodzą
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Przyczajenie
|
ja bralam yasminelle pol roku przytylo mi sie trzy klio poza tym wsio ok a skutecznosc od pierwszej tabletki tak mi powiedzial gin zdarzylo mi sie ze trzy razy zapomniec ale nic sie nie wydarzylo pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, mam pytanie.
Skończyłam brać pierwsze opakowanie Logestu. Jestem na etapie 7 dni przerwy. Pigułkę zawsze brałam ok.18. Niestety, ta godzina nie odpowiada mi ze względu na moją pamięć, zajęcia (czasami brałam 2h później). Wiem, że takie opóźnienia mogą mieć wpływ na skuteczność antykoncepcji. I tutaj pojawia się moje pytanie: Czy mogę zmienić godzinę przyjmowania tabletek? Np na 8 rano? Dziękuję za odp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
Można zmienić,ale raczej zrób to przy nowym opakowaniu
![]() Brałam logest 2 lata i teraz dostałam DIANE 35...i mam wątpliwości...tzn czy jestem bezpieczna hihihi bo w przypadku logestu jedna tabletka mnie zabezpieczała hihih ...oj ja głupia naczytałam się i teraz mam mętlik w głowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
można z powodzeniem zmienić godzinę przy nowym opakowaniu.
Poza tym 2h opóźnienia w przyjęciu tabletki nie ma skutków ubocznych, chyba że jest to tzw. mikropigułka. Zwykle 'niebeziecznie' zaczyna się robić, gdy opóźnienie sięga 12h. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Rozeznanie
|
mam pytanko...
nie robilam w zeszlym miesiacu przerwy 7 dniowej...z tamtego blistra wzielam 21 tabletek a z nowego tylko 14..ostatnia tabletke wzielam w piatek..w sobote sie kochalam...i ta sobota to byl pierwszy dzien przerwy..czy w takim wypadku kiedy nie dociagnelam drugiego blistra do konca jestem (i bylam) zabezpieczona od soboty? jesli wpakowalam to pytanie tu gdzie nie potrzeba to prosze moderatorow o przeniesienie tam gdzie powinno ono sie znalezc... ![]()
![]() |
#137 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez karusiaaa3 Czas edycji: 2008-02-26 o 03:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
no wlasnie robie...tylko sie po prostu chcialam dowiedziec czy w sobote czyli pierwszy dzien przerwy bylam normalnie zabezpieczona...dzwonilam do ginekologa ale z nim to sie mozna bylo dogadac jak z tylkiem w nocy...dlatego pytalam was
![]() ![]()
![]() |
#140 |
Zadomowienie
|
to jak to jest w koncu ze tabletki zawierajace mniej hormonow chronia slabiej przed nieplanowana ciaza????
![]() ![]() ![]() yy.. a jeszce mam pytanie: załóżmy ze plami sie po tabletkach, one "nie trzymaja cyklu" to znaczy że nie chronią tak dobrze przed ciaza i ich dzialanie jest oslabione?
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
Dot.: antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks? - zbiorczy
Te które maja mniejszą ilość hormonów wcale nie muszą powodować mniej skutków ubocznych. Wszystko zależy od organizmu. Jedne dziewczyny fatalnie czują się na tabletkach właśnie z mniejszą ilością hormonów a inne żle na tych z większą ilością hormonów. Niektóre dziewczyny wogóle nie tolerują tabletek jedofazowych i muszą być np na trójfazowych.
Wszystkie tabletki mają ten sam wskaźnik pearla. Masz na myśli plamienia przy którym opakowaniu?? Do 3 plamienia są normalne mogą występować. Jeśli występują później znaczy to że maja za małą ilość hormonów o ile przyczyną plamień nie ejst coś innego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
wiem ze do 3 opakowania m,ozna plamic, chodzi mi o plamienia przy wiecej niz 3 opakowaniach, wtedy to znaczy ze nie chrona juz tak dobrze?
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
hmmm mam właśnie problem z tym związany. otóż tabsy biorę od 25 lutego, oczywiśie był to 1szy dzień okresu. no i tak jakby okres mi się ciut przedłużył bo do dziś lekko plamię. czy to źle...? za 2 tygodnie mamy zamiar z chłopakiem się kochać. czy do tego czasu plamienia mi przejdą...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy jesli zrobilam sobie przerwe- dwa okresy i przy trzecim zaczelam brac od pierwszego dnia cyklu znow tabletki to tez od poczatku jestem zabezpieczona. taka przerwa(dosyc krótka) nie zaburzy mi calego cyklu hormonalnego? Przed przerwa wzielam jedynie dwa opakownia tabletek. Straszna jestem panikara- naczytalam sie gdzies w internecie na roznych stronach i teraz mi to chodzi po głowie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
hypnotica wiem ze do 3 opakowania tabletek plamienia sa "w normie" bo organizm sie dopiero przyzwyczaja, ale z tego co wiem to jest sie zabezpieczonym i plamienia nie maja na to wplywu, moja gin tak powiedziala
![]() |
#146 |
Przyczajenie
|
hmmm zastanawiam się nad czymś... moje plamienia mają charakter raczej takiej małej jasno-brązowej plamy, jakby raczej wydzieliny. czy to jest właśnie plamienie czy może coś jest nie tak>?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Wtajemniczenie
|
Gdy byłam u lekarza po prostu jakieś zaćmienie na mnie spłyneło i zapomniałam się o wiele rzeczy spytać, kolejna wizyta za 3 miesiace, a chodze do 'kliniki' i zadzwonic moge co najwyzej do... recepcji, dlatego zapytam tutaj a może moje wątpliwości się rozwieją....
Mam problem z cerą, nadmiernym owłosieniem... prolaktyna już spadła, ale nadal biorę bromergon (1/2 tabletki raz dziennie), nadal mam podwyższony testosteron. Pani doktor przepisała mi Syndi-35, ale... I tabletka miałabyć przyjęta 5 dnia cyklu. Już wzielam trzy i tak się teraz zastanawiam, czy... od pierwszej tabletki jestem już 'zabezpieczona' ? Ten 5 dzien cyklu takze mnie zastanawia, moze któraś z Was zna powod... zazwyczaj bierze sie dnia pierwszego, prawda? Dziękuję za odpowiedź ![]() edit: Przestudiowałam jeszcze raz ulotkę i jest mowa tylko o przyjęciu I tabletki I dnia cyklu... przyjmując wlasnie tak, tabletki maja zapewnić skuteczna ochrone antykoncepcyjna. Ten 5 dzien mnie ciagle meczy ![]()
Edytowane przez italiaanka Czas edycji: 2008-03-05 o 20:29 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#149 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
to jak to wkoncu z tymi plaminiami jest...? jak sa pozniej niz w pierwszych trzech opakowaniach to tabletki zabezpieczaja czy nie...? bo sie zszokowalam teraz... ja przez cale 6 opakowan novynettu mialam plamienia, dopiero teraz zmienilam tabletki tzn wzialm pierwsza z regulonu... tylko raz mi sie zdazylo zebym nie miala krwawienia w przerwie ale pani ginekolog tego nie skomentowala.. teraz oprocz dosc obfitych plamien ktore sie skonczyly przed ukonczeniem opakowania tabletek mialam normalnie "miesiaczke" w przerwie... myslicie ze moge 'spac spokojnie'?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.