|
|||||||
| Notka |
|
| Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1261 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: ozdoby wielkanocne
|
|
|
|
|
#1262 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Balon posmarowałam oliwką, taką dla dzieci, ale jadalna też się chyba nada Wczoraj zrobiłam jeszcze dwa jajka usztywniane w łudze i z tego efektu jestem najbardziej zadowolona Oto te dwa jaja i jeszcze kurki, wg wzoru damurka Edytowane przez mamuta Czas edycji: 2007-04-03 o 22:01 |
|
|
|
|
|
#1263 |
|
Zakorzenienie
|
Mamuto Piękne ozdoby
|
|
#1264 |
|
Konto usunięte
|
Przesliczne, ja gdy tylko skoncze moj pirwszy w zyciu szydelkowy koszyczek zaraz sie pochwale
narazie mam dno
|
|
|
|
|
#1265 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze inną technika robione jajo.
|
|
|
|
|
#1266 |
|
Raczkowanie
|
Mamuta przepiękne ozdoby.
A to moje wielkanocne wieńce |
|
|
|
|
#1267 |
|
Raczkowanie
|
śliczne te wieńce, takie... takie... wielkanocne
|
|
|
#1268 |
|
Zadomowienie
|
Wieńce podobają mi się szalenie
|
|
|
|
|
#1269 |
|
Zakorzenienie
|
Monika.pasz - palmy bardzo pomysłowe
Mamuta pięknejajka Robótka inne ale super Amazonka ozdoby wianuszkowe super
|
|
#1270 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1271 |
|
Przyczajenie
|
Moja koleżanka ostatnio przyniosła do szkoły takie "jajo" ono było z wełny w środku puste...niestety nie chce nam powiedzieć jak je zrobić..jajo jest całe..nie wycina się żadnego otworu dużego zeby coś "wsadzić" do środka. Mówi że robi klej z mąki i wody... i że robi go na balonie... a pozniej przebija. Dobra to ja zrobiłam w domu..
1. Wzięłam rekawiczke gumową taką bo niemiałam balonu pod reką...(to balon i to balon) 2. Zrobiłam ten klej i obsmarowałam nim balona. 3. Poczekałam aż wyschnie i sie sztywne zrobi. 4. Przekułam igłą ale balon nie pękł, tylko sie zrobiła mała dziurka i wszystko sie zassało do środka i NIC nie wyszło ![]() Wie ktoś może jak to zrobić? http://receitasdecroche.blogspot .c...-com-arte.html podobne do tego, ale z wełny i bez tej dziury takiej.?? jak to zrobić?? proszę o odpowiedź |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1272 |
|
Przyczajenie
|
Drogie dziewczyny! Serdecznie pozdrawiam wszystkich z okazji nadchodzacych swiat
Na forum nabralam sie mnostwo pomyslow, jestescie naprawde pomyslowe, zdolne i bardzo zyczliwe ![]() Chcialabym dac dla was tez czasteczke siebie, wiec dziele sie kilkoma pomyslami
|
|
|
|
|
#1273 |
|
Zakorzenienie
|
Piekne macie jajca, wieńce i inne maskotki
koniecznie trzeba watek zachowac do przyszłego roku
|
|
|
|
|
#1274 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#1275 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#1276 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, w tym wątku dyskutujemy na temat wykonania takich jajek poczytajcie http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=1220
|
|
|
|
|
#1277 |
|
Zadomowienie
|
Moje gratulacje:
Monika.pasz- piękne pisanki Mamuta-śliczne jaja ,kurki Robótka-super jajko,w falbanki? Amazonka-bardzo ładne wieńce, takie radosne Julcia-kropkowane kurki,bomba Benia68-nie martw się,jak nie zrobię teraz to będę miała co robić później.Najważniejsze,że dzięki Tobie mam wzory.Dzięki. Zgadnij,kto,zgadnij,skąd, życzy Ci Wesołych Świąt Nie myśl sobie,że to bajka,życzę Ci smacznego jajka, niech tradycja wodę leje ,bo zajączek dziś szaleje. |
|
|
|
|
#1278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zuzula, ja wziełam cienki to mi pękł zanim dobrze jajo wyschło z tego co wyczytałam i juz jedno jajo zrobiłam: - mocny balon (nie nadmuchiwać zbyt mocno) wiązanie balona schować do środka jaja (żeby końcówka balona nie wystawała na zewnątrz - wskazówka margo5) - posmarować balon oliwką dla dzieci (mamuty przepis), kremem do rąk mój lub innym tłustym kremem- klej - vikol najlepszy, ale moze też byc woda z cukrem w proporcji 1:1, albo ługa (gotowy preparat do usztywniania - krochmalenia) cukier .... zanim wyschnie mocno się klei do rąk -> po wyschnięciu juz sie nie lepi- nitkę (włóczkę, kordonek czy co tam masz)- nawiniętą na luźne motki - namoczyć w tym co masz przygotowane do owinięcia balona (cukier, vikol, ługa) żeby było całkiem mokre - jajo bez dziury, w jakims wybranym miejscu na jaju zrobić większy ażurek bo ten balon trzeba wyjąć ja na koniec, po wysuszeniu polakierowałam lakierem (najtańszy jaki dostałam NITRO ), od biedy mozesz użyć lakieru do włosów - uwaga lakier przyciemnia nitki, dobrze się sprawdzają blade kolory niteka tu sobie popatrz jajko zrobione przez _MAMA_ http://www.wizaz.pl/forum/showthread...165826&page=15 moje długgggggggggggggggggggie i CUDA mamuty i bardzo kształtne damurkahttp://www.wizaz.pl/forum/showthread...165826&page=25 pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#1279 |
|
Zakorzenienie
|
A ja na jajako choruję ale będę trenowac dopiero za rok
chyab że coś mi jeszcze odbije? własciwie przydałby mi się stroik na stolik hihi i jakieś miejsce dla tego pana
Edytowane przez Ludojadka` Czas edycji: 2007-04-05 o 08:54 Powód: dodanie załącznika |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1280 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
czas do świąt ucieka zdecydowanie zbyt szybko, tyle jeszcze pomysłów i propozycji, tylko dzień ma zdecydowanie zbyt mało godzin ![]() może uda mi się wyczarować jeszcze jakąś kurkę na szydełku, hmmm |
|
|
|
|
#1281 |
|
Zakorzenienie
|
pta1sia krokusy
|
|
|
|
|
#1282 |
|
Zakorzenienie
|
Piękne wszystkie ozdoby
|
|
#1283 |
|
Zadomowienie
|
julciu a posiadasz szablony do tych rewelacji z ostatniego twojego postu #750
|
|
|
|
|
#1284 |
|
Rozeznanie
|
kurcze zazdroszcze talentu
|
|
|
|
|
#1285 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny piękne te wasze ozdoby.Moją wnusię najbardziej ucieszyły propozycje Julci z gazetek- i dziękuje za nie bardzo-lubi tego typu robótki.
Glinka i Kaczucha, dzięki za pochwałę mojego jaja, ale już na drugie takie nikt mnie nie namówi.Miałam z kiepskiego styropianu jajo -takie mocno kulkowate. Te falbanko- kwiatki tworzą się same - wbijałam odwrotną str szydełka w jajo kwadraty pocięte ze wstążki.Później wpadłam na pomysł,żeby jajo się tak nie rozlatywało obszydełkowałam je słupkami. Niby dziecinnie prosta technika, ale te wstążki wypadały, więc końcówki moczyłam w kleju magic.Efekt już mnie nie cieczył,po takiej pracy,chociaż jajo wyszło ok.Aha trzeba koniecznie wstążkę ciąć nożyczkami z ząbkami, bo wstążka się strzępi i efekt fatalny. Pierwsze wyrzuciłam, bo nie wiedziełałam o tym, oczym już napisałam, a najgorsze było to, że pod koniec pracy jajo się rozleciało.Stąd pomysł koniecznego obszydełkowania.Jeszcze jedna ważna uwaga wstążka moja była szer 3,5 cm lepsza by była szersza wówczs można głębiej wepchnąć i nie będzie wypadać.To takie wskazówki, do których doszłam po zrobieniu tego jaja. Edytowane przez robótka Czas edycji: 2007-04-05 o 13:11 |
|
|
|
|
#1286 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1287 |
|
Zakorzenienie
|
Madziczek
tak wg Wenny mieli fajny pomysł ![]() drugi wyszedł już ładniejszy bardziej pełny chrześniak go dostanie ![]() L. |
|
|
|
|
#1288 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny robicie takie śliczne te jaja, że w przyszłym roku chyba i ja się skuszę, w tym to już niestety nie dam rady
![]() Najlepsze życzenia dla wszystkich wizażanek
|
|
#1289 |
|
Przyczajenie
|
Oj dzięki z rady
Wy robicie ŚliCZNIUTKIE te ozdóbki...jak zrobie jajo to wkleje fotkę, ale jedno ale..... jak obklejam to jajo posmarowane "czymś tłustym" w tym wypadku mam krem... to tą nitką umiem obkleić tylko pionowo...poziomo już jak obklejam to sie wszystko rozwala nie umiem... może mi ktoś coś doradzić innego?nitki się obsuwają i ochydnie to wygląda.... Mógłby ktoś napisać szczegółową instrukcję? albo coś? Z gróy dziękuję,
|
|
|
|
|
#1290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nitka wg mnie powinna "pić" klej czy co tam masz (żeby wsiąkało w nią) i cały motek leżał w misce z vikolema ja kręciłam balonem trzymając go oburącz, nie trzymałam nitki podczas nawijania na balon... nie wiem czy zrozumiale to napisałam
Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2007-04-05 o 17:16 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:13.

Wczoraj zrobiłam jeszcze dwa jajka usztywniane w łudze i z tego efektu jestem najbardziej zadowolona
Oto te dwa jaja i jeszcze kurki, wg wzoru damurka
narazie mam dno

), od biedy mozesz użyć lakieru do włosów - uwaga lakier przyciemnia nitki, dobrze się sprawdzają blade kolory nitek