|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
CIASTECZKA DUKANOWE !
4 łyżki otrąb pszennych 4 łyżki otrąb owsianych jajko słodzik (według własnego uznania, ja rozkruszam 8 tabletek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka stołowa mleka w proszku (odtłuszczonego) 1/4szklanki mleka Wszystko razem wymieszać żeby powstała jednolita masa. Na brutfankę wyłożoną folią aluminiową uformować ciasteczka. piec ok 30 min w temp 160 stopni. są bardzo dobre !! ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- PASTA JAJECZNO RYBNA 3 jajka wędzona makrela łyżeczka musztardy łyżka majonezu odtłuszczonego sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo, mięsko z makreli oddzielamy od ości.Ugotowane jajka kroimy w kosteczkę i mieszamy z rybą. Dodajemy majonez Odtłuszczony i łyżeczkę musztardy.doprawiamy wg własnego uznania
|
|
#572 |
|
Przyczajenie
|
halo,probowalam dzis zrobic te nutelle ale cos mi nie wyszla,zamiast gladkiej masy mialam twarda mase ktorej nie mozna bylo rozmieszac!
|
|
|
|
|
#573 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#574 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczynki
![]() oto świetny i bardzo prosty przepis na małe i słodkie 'co nieco'. - serek wiejski , mało tłusty . - deser 'sonata' 0% cukru i 0,9% tłuszczu ( czekoladowy lub waniliowy - wedle uznania ) obydwa produkty należy ze sobą zmieszać, jakie proporcje? to zależy od was, ja dodaje cały serek wiejski i trochę więcej niż pół deseru sonata. jeżeli jest za mało słodkie można też dodać odrobinę słodziku. POLECAM!
|
|
|
|
|
#575 |
|
Raczkowanie
|
ZIELONA SAŁATKA Z OGÓRKIEM I POREM W SOSIE CZOSNKOWYM, FAZA P
321a.jpg Przepis na sałatkę jak zrobić krok po kroku znajdziecie na moim blogu http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/...m-w-sosie.html ZAPRASZAM SERDECZNIE Edytowane przez bryssska Czas edycji: 2011-03-17 o 14:00 |
|
|
|
|
#576 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#577 |
|
Raczkowanie
|
DUKANOWSKIE LECZO , FAZA PW
335a.jpg Przepis na leczo jak zrobić krok po kroku znajdziecie na moim blogu http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/...a-faza-II.html Zapraszam serdecznie |
|
|
|
|
#578 |
|
Raczkowanie
|
BROKUŁOWO-POROWA SAŁATKA Z JAJKIEM I PIECZARKAMI, FAZA PW
358a.jpg Jak zrobić sałatkę krok po kroku znajdziecie na moim blogu http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/...eczarkami.html Zapraszam serdecznie |
|
|
|
|
#579 |
|
Raczkowanie
|
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI Z POREM, FAZA PW
383a.jpg Jak zrobić faszerowane jajka krok po kroku znajdziecie na moim blogu http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/...rem-dieta.html Zapraszam serdecznie |
|
|
|
|
#580 |
|
Raczkowanie
|
NALEŚNIKI NA MAŚLANCE, FAZA P
460a.jpg Jak zrobić naleśniki krok po kroku znajdziecie na moim blogu http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/...-maslance.html Zapraszam serdecznie |
|
|
|
|
#581 |
|
Raczkowanie
|
SPAGHETTI DUKANA, FAZA PW
466a.jpg Jak zrobić spaghetti krok po kroku znajdziecie na moim blogu http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/...a-faza-II.html Zapraszam serdecznie |
|
|
|
|
#582 |
|
Raczkowanie
|
ŻUREK NA MAŚLANCE, FAZA P
473a.jpg Jak zrobić żurek krok po kroku znajdziecie na moim blogu http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/...na-faza-I.html Zapraszam serdecznie |
|
|
|
|
#583 |
|
Raczkowanie
|
SAŁATKA WIOSENNA, FAZA PW
494a.jpg Jak zrobić sałatkę krok po kroku znajdziecie na moim blogu http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/...a-faza-II.html Zapraszam serdecznie |
|
|
|
|
#584 |
|
Raczkowanie
|
SZYBKI SOSIK KOPERKOWO-CZOSNKOWY, FAZA P
497a.jpg Jak zrobić sosik krok po kroku znajdziecie na moim blogu http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/...ta-Dukana.html Zapraszam serdecznie |
|
|
|
|
#585 |
|
Raczkowanie
|
WĄTRÓBKA DUSZONA Z JABŁKIEM, FAZA III
540a.jpg Jak zrobić wątróbkę krok po kroku znajdziecie na moim blogu http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/...-faza-III.html Zapraszam serdecznie |
|
|
|
|
#586 |
|
Raczkowanie
|
SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO, FAZA P
599a.jpg Jak zrobić szaszłyki krok po kroku znajdziecie na moim blogu http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/...na-faza-I.html Zapraszam serdecznie |
|
|
|
|
#587 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mam pytanie odnośnie tego przepisu i jego fazowości... zdefiniuj co rozumiesz przez mazeinę... czy zmiksowane otręby czy też po prostu skrobię kukurydzianą. bo jak to drugie, to naleśniki na fazę I się chyba średnio nadają... |
|
|
|
|
|
#588 |
|
Raczkowanie
|
ŚLEDŹ Z SERKIEM WIEJSKIM, FAZA P
617a.jpg Jak zrobić śledzia krok po kroku znajdziecie na moim blogu http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/...na-faza-I.html Zapraszam serdecznie |
|
|
|
|
#589 |
|
Raczkowanie
|
mazeina to skrobia kukurydziana i jest dopuszczalna w I fazie diety według książki Dr. Pierra Dukana "Metoda doktora Dukana", tabela z przyprawami
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#590 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#591 |
|
Raczkowanie
|
PIZZA Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI, FAZA PW
631a.jpg Jak zrobić pizzę krok po kroku znajdziecie na moim blogu http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/...a-faza-II.html Zapraszam serdecznie |
|
|
|
|
#592 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#593 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#594 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#595 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszytskich
![]() Dzisiaj pierwszy dzien diety. Przesledzilam wasze poprzednie watki z wielka uwaga. To moje drugie podejscie do diety Dukana. Robilam wiele błedow, zajadlam sie otrebami i wyszla mi dieta bardziej bogatoblonnikowa niz proteinowa ![]() Teraz doedukowana, jestem zdeterminowana nie przerwac
|
|
#596 |
|
Raczkowanie
|
Przekładaniec Drobiowy cały filet z kurczaka 2 duże cebule, pokrojone w kostkę lub półksiężyce' kostka białego chudego sera 1 duży jogurt naturalny przyprawa kebab-gyros (dość dużo) Filety kroimy i ubijamy tak jak na tradycyjne kotlety, i układamy pierwszą warstwę w naczyniu, posypujemy obficie przyprawą kebabową i grubo cebulą, układamy na tym warstwę pokrojonego w plastry sera białego i polewamy jogurtem, na który też sypiemy przyprawę. Następnie kolejne warstwy aż skończy nam się mięsko. Zapiekać w termoobiegu rozgrzanym do 180 stopni około 40-45 minut. Ja piekłam pod przykryciem ale musiałam później odlać nadmiar wody, więc można by piec bez przykrycia. Po upieczeniu kroić jak tort, podawać z dukanowym naleśnikiem Smacznego
|
|
|
|
|
#597 |
|
Raczkowanie
|
KROKIETY Z PIERSI Z KURCZAKA, FAZA P
662a.jpg Jak zrobić krokiety krok po kroku znajdziecie na moim blogu http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/...na-faza-I.html Zapraszam serdecznie !!! |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#598 |
|
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny,
Wiem ze byly juz przepisy na serniki, ja jednak podam moja wersje ![]() Sernik z czekoladowa polewa -2 kostki sera chudego z LIDLA 275g (wyprobowalam rowniez chudy twarog z biedronki jednak polecam ten) -4 jajka -Poł duzego kubka jogurtu naturalnego Danone -Aromat waniliowy kilka kropel -25-30 tabletek slodzika z lidla (nie może być na bazie aspartamu) rozgniecione rozpuszczone w łyzce mleka albo dwóch mleka (ilość tabletek zalezy od tego czy wolisz slodszy) -3 łyzki czubate otrębów -1 łyzeczka proszku do pieczenia Ser i jogurt polaczyc i wymieszac mikserem. Miksowac chwile żeby grudki sera mniej wiecej zniknęły (jak ktos woli gladki sernik, moze mieszac do skutku- mi grudki nie przeszkadzaly wiec troszke zostawilam). Potem dodać ŻÓŁTKA jajek, otręby, słodzik rozpuszczony w mleku i łyżeczkę proszku do pieczenia . Miksowac. Z białek ubic piane (w oddzielnym naczyniu oczywiscie) i potem ta cala mase polaczyc delikatnie lyzka z piana z białek. Piec w 170 stopniach (50min-60min) w blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Ja nie włączałam termoobiegu ani takich ale sprawdzalam patyczkiem drewnianym czy nie jest mokry pod koniec i tak piec żeby się przyrumienil ladnie. POLEWA „NUTELLOWA” 1 Żółtko jajka (białko można tam do piany do sernika zuzyc, ja tak zrobilam) 3 łyzki kakao odtłuszczonego 1 łyzke mleka w proszku odtłuszczonego 2-3 łyzki mleka zwykłego, a potem „ile zajmie” do konsystencji nutelli takiej jak jest w sklepie ![]() Słodzik: 10-15 tabletek (rozgnieść, rozpuścić w tym mleku w plynie) Wymieszac wszystkie składniki na gladka masę. (Najlepiej mikserem jednym "śmigłem" w wysokim kubku (trzymac kubek jedna reka druga miksowac). Ja kosztowalam czy już słodkie jak czekolada czy jeszcze dodawac słodzika. Polac sernik jak ostygnie i na 2 minutki do piekarnika jeszcze zdjecia nie zdazylam zrobic bo zjadlam ![]() ![]()
|
|
#599 |
|
Raczkowanie
|
przepis na serniczek super przepis a moze ktos wklei cos na 1 i 2 faze takie proste i zeby zrobic na 2 dni?
|
|
|
|
|
#600 |
|
Przyczajenie
|
Filet z piersi kurczaka
-1 filet podwojny z kurczaka -3-4 łyzki maslanki naturalnej -1-2 zabki czosnku przecisnietego przez praske -przyprawy: papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz czarny i to co ktos lubi: ja dodaje majeranek, koledre, galke muszkatalow, jalowiec, rozmaryn- zeby uzyskac efekt przyprawy gyros 1.Przyprawy rozrabiam w maslance, dodaje czosnek 2. Filety z kurczaka kroje w kostke lub paski- w zaleznosci od humoru ![]() 3. Polewam rozrobiona mikstura pokrojona piers i marynuje przez noc 4. Nastepnego dnia przychodze z uczelni i wrzucam na patelnie (bezprosrednio, bez tluszczu, mozna podlewac odrobina wody jezeli patelnia juz calkiem wyschnie) i ewentualnie delikatnie solę na talerzu juz ![]() Czasami do tego dorabiam tzatziki -maly kubek jogurtu odtluszczonego naturalnego - 2 łyzki białego sera chudego (z biedronki, bo jest "wodnisty"wiec polecam ten) - troszke ogorka (1/4 takiego szklarniowego) - czosnek 1 ząbek przecisniety przez praske - przyprawy- pieprz ziolowy, troszke soli- ale naprawde odrobine, bo zatrzymuje wode w organizmie! 1. Jogurt i 2 łyzki sera białego chudego zmiksowac blenderem na gladka mase, dodac przyprawy i czosnek 2. ogorek starty na tarce dodac do powstalej masy z punktu 1 I tak oto mam obiadek: kawaleczki kurczaka nanurzam sobie w powstalej masie i mam urozmaicenie zawsze do zwyklego miesa. Pozostala reszte wykorzystuje np do kolacji- zawijam sobie ruloniki z szynki do srodka wkladajac troszke tej masy
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:35.