![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pyszszszszne ciasto do pizzy
Ines! Ty "trollu pizzowy", ja mam już takiego smaka, że szok!!! dziś na "powrót taty" pieczemy z Krysią pizzę! zaraz zabieram się za ciasto!
Ja do ciasta na etapie "gniecienia" dodaję zmiażdżony czosnek, kminek i "zioła beliczka" (czyli wymieszane w słoiku bazyaia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, estragon). Moja mała rada - z drożdży świeżych ( z kostki) ciasto lepiej wyrasta i pięknie pachnie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Koniecznie musze nastepnym razem pododawać do ciasta jakieś przyprawy/zioła
![]() ![]() Beliczku, ja wlasnie tez zawsze używam drożdzy w kostce. Jakos nie wyobrażam sobie skorzystania z innych... Taka tradycjonalistka ze mnie ![]()
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
widze, ze dzisiaj wizazanki maja dzien pizzowy
![]() u mnie tez byla pizza, a nawet dwie ![]() ale zgrzeszylam ![]() ![]() ![]() ![]() jak robie pizze, to tez dodaje ziola do ciasta ( bazylia, oregano), jest bardziej aromatyczne i jeszczeeeee piekniej pachnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
moi bracia zamiast drozdzy uzywaja proszku do pieczenia i musze przyznac, ze jest niezla-calkiem jak taka z pizzerii(ciasto)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
![]()
Mmmmm jaki smakowity watek
![]() Ja nigdy jeszcze nie mialam okazji zrobic pizzy - bo jakos nie moge znalezc "pewnego" przepisu. Widze ze ten zostal wyprobowany.Wiec spisalam sobie i napewno na dniach wyprobuje. Jak to sie mowi metoda prob i bledow moze mi sie uda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() wydaje mi sie ze piecyk jest na gaz ![]() ![]() ![]() ![]() ale bardzo dziekuje za porade ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
a wiecie jak zrobic taki pyszny śmietanowy sos do pizzy ??? - jadłam to w pizzeri
De Grasso - podane w miseczce - do polewania i maczania - sos był pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy yyyyyyszny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pizza
jutro zrobie moja pierwszą pizze
![]() zaraz lece do sklepu po składniki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Połączyłam wątki o pizzy w jeden duży wątek. Dużo osób ineteresuje się jak zrobić domową pizzę i szuka tego tematu. teraz będzie mniej bałaganu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Świetny pomysł! Sama jakieś dwa dni temu szukałam tych wątków o pizzy i miałam spory kłopot z połapaniem się w tym wszystkim.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
przepis z gazety wyborczej jest b.dobry, kiedys był tu wychwalany
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
jesteście okrutne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
mam zamiar zrobić tą ze strony http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5...0627275#opinie
robiłyście tą? DObra jest? A i jeszcze mam pytanie, nie mam okrągłej blachy... w jakiej to zrobić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
|
Dot.: ciasto do pizzy
Martiq, a ten sos, to się robi tak, że wrzycam pomidory i gotuje i to ma być już wtedy postać taka sosowata?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
|
czemu nikt się do mnie nie odzywa...? ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Powodzenia! P.S. Jak Martiq robi sos nie powiem bo nie wiem, ja na masełku smaże cebulkę do tego pomigody w kostke bez skórki, papryka, chwile dusze pod przykryciem, na gotowe ciacho wylewam trochę oliwy z ziołami na to sos i reszta dodatków Smacznego! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Ja sos pomidorowy robię tak:
-mała puszka koncentratu pomidorowego -czosnek według uznania mogą być 4 ząbki i może ich być 10 ![]() -oliwa, mniej więcej 4-5 łyżek -sól -pieprz Wszystko mieszamy. Sos na jedną pizzę (blachę z piekarnika). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
![]()
ja robie wg tego przepisy ktory podala Paula78
wlasnie zrobilam przed godzinka i wyszla tak dobra jak zawsze szybko, dobre i na obiadek jak znalazl bedzie na jutro ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
BAN stały
|
NAJŁATWIEJSZA PIZZA:
2szkl mąki pół szkl mleka zimnego 1/3 szkl oleju łyżeczka proszku do pieczenia i pół łyżeczki soli - wszystko miksujemy i troche u gniatamy ręką. wałkujemy i wykładamy na blachę. na to nakładamy przygotowany wczesniej farsz (podsmażoną kiełbaske, papryke i pieczarkiI PYCHA a przygotowanie trwa 15 minut. AHA pieczemy 40 minut w 250 stopniach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
![]()
HEJ DZIEWCZYNY!!ja mam takie głupie pytanie na pizze nakładacie mozzarelle ta biała czy zolta ? nie mam zielonego pojecia , wiec jak ktoras z Was bedzie tak dobra i odp. bede wdzieczna. wiem pytanie jest smieszne ale ja chce sie tylko upewnic? :P
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żółte polskie sery typu "pizzarella" z niewiadomych mi powodów używają nazwy mozarella. pozdrawiam i życzę smacznego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
biały sos zamiast ketchupu
nie mogłam znaleźć nigdzie przepisu więc zrobilam sama - biały sos czosnkowo-ziołowy do polewania lub maczania pizzy po upieczeniu ![]() kwasna śmietana - 18-22% ziola do pizzy czosnek granulowany majonez - ok łyzki pieprz, sól wymieszac - odstawić do lodówy na conajmniej godzine a potem wylac taki sosik na miseczkę dipowa i maczać pizzę - zamiast ketchupu - pysznotka !!!! Małzonek i synalek wcinali w tempie zastraszającym |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
pizza inaczej
chciałabym się podzielić przepisem na pizzę
![]() ![]() podsmażamy na maśle średnią pokrojoną cebulę następnie dodajemy pokrojone 2 średnie pomidory solimy dusimy we własnym sosie ale nie do całkowitego odparowania gdy warzywa zmiękną wylewamy na nie roztrzepane z solą całe jajka przykrywamy i teraz w zależności od upodobań możemy dodać posiekany szczypiorek.pieczarki,pap rykę czerwoną lub inne warzywa następną warstwę stanowi wędlina(niekoniecznie)ja dodaję polędwicę jak jajka zaczną się ścinać wszystko posypujemy żółtym serem i czekamy aż się rozpuści podajemy gorące prosto z patelni moje rady: do przygotowania tej potrawy najlepiej używać patelni teflonowej,twarde warzywa przed dodaniem do np.jajek dobrze jest wcześniej podsmażyć ja najpierw duszę pieczarki dodaję paprykę przekładam na talerz i dopiero potem zaczynam próżyć cebulę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
Dot.: pizza inaczej
![]() ![]() ![]()
![]() |
#86 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
![]()
To taka zapiekanka??
Ja pizze robię tak- ciasto jest najważniejsze- 1kg mąki, kostka drożdży, cukier, sól, olej, woda i mleko, ale z ilością płynów nie można przesadzać, żeby ciasto nie było za bardzo klejące. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Spisałam sobie wszystko i za chwileczke lece do sklepu po składniki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:36.