|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pyszszszszne ciasto do pizzy
Ines! Ty "trollu pizzowy", ja mam już takiego smaka, że szok!!! dziś na "powrót taty" pieczemy z Krysią pizzę! zaraz zabieram się za ciasto!
Ja do ciasta na etapie "gniecienia" dodaję zmiażdżony czosnek, kminek i "zioła beliczka" (czyli wymieszane w słoiku bazyaia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, estragon). Moja mała rada - z drożdży świeżych ( z kostki) ciasto lepiej wyrasta i pięknie pachnie! |
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
Koniecznie musze nastepnym razem pododawać do ciasta jakieś przyprawy/zioła
. Tylko zebym nie zapomniala ![]() Beliczku, ja wlasnie tez zawsze używam drożdzy w kostce. Jakos nie wyobrażam sobie skorzystania z innych... Taka tradycjonalistka ze mnie .
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
widze, ze dzisiaj wizazanki maja dzien pizzowy
![]() u mnie tez byla pizza, a nawet dwie ![]() ale zgrzeszylam i nie wiem czy powinnam sie wypowiadac na kulinarnym, bo pizze po prostu zamowilam ... tlumacze to brakiem czasu oczywiscie dzis zajelam sie malowaniem doniczek ( farbki w koncu przszly ) i zrobieniu obiadu zapomnialam, upssssss ![]() jak robie pizze, to tez dodaje ziola do ciasta ( bazylia, oregano), jest bardziej aromatyczne i jeszczeeeee piekniej pachnie
|
|
|
|
|
#64 |
|
Rozeznanie
|
moi bracia zamiast drozdzy uzywaja proszku do pieczenia i musze przyznac, ze jest niezla-calkiem jak taka z pizzerii(ciasto)
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
Mmmmm jaki smakowity watek
Ja nigdy jeszcze nie mialam okazji zrobic pizzy - bo jakos nie moge znalezc "pewnego" przepisu. Widze ze ten zostal wyprobowany.Wiec spisalam sobie i napewno na dniach wyprobuje. Jak to sie mowi metoda prob i bledow moze mi sie uda
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wydaje mi sie ze piecyk jest na gaz Musze sie mu dokladnie przyjrzec bo mi sie cos wydaje ze nie ma uchwytow wyzej ale pewnie sa, tylko ja nie zauwazylam ale bardzo dziekuje za porade ha
|
|
|
#68 |
|
Raczkowanie
|
a wiecie jak zrobic taki pyszny śmietanowy sos do pizzy ??? - jadłam to w pizzeri
De Grasso - podane w miseczce - do polewania i maczania - sos był pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy yyyyyyszny |
|
|
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: pizza
jutro zrobie moja pierwszą pizze
już nie moge się doczekać jak wyjdziezaraz lece do sklepu po składniki
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
Połączyłam wątki o pizzy w jeden duży wątek. Dużo osób ineteresuje się jak zrobić domową pizzę i szuka tego tematu. teraz będzie mniej bałaganu.
|
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
Świetny pomysł! Sama jakieś dwa dni temu szukałam tych wątków o pizzy i miałam spory kłopot z połapaniem się w tym wszystkim.
|
|
|
|
|
#72 |
|
Konto usunięte
|
przepis z gazety wyborczej jest b.dobry, kiedys był tu wychwalany
|
|
|
|
|
#73 |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
jesteście okrutne
też muszę zrobić |
|
|
|
|
#74 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
mam zamiar zrobić tą ze strony http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5...0627275#opinie
robiłyście tą? DObra jest? A i jeszcze mam pytanie, nie mam okrągłej blachy... w jakiej to zrobić? |
|
|
|
|
#75 |
|
|
Dot.: ciasto do pizzy
Martiq, a ten sos, to się robi tak, że wrzycam pomidory i gotuje i to ma być już wtedy postać taka sosowata?
|
|
|
|
|
#76 |
|
|
czemu nikt się do mnie nie odzywa...? ;(
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Powodzenia! P.S. Jak Martiq robi sos nie powiem bo nie wiem, ja na masełku smaże cebulkę do tego pomigody w kostke bez skórki, papryka, chwile dusze pod przykryciem, na gotowe ciacho wylewam trochę oliwy z ziołami na to sos i reszta dodatków Smacznego! |
|
|
|
|
|
#78 |
|
Raczkowanie
|
Ja sos pomidorowy robię tak:
-mała puszka koncentratu pomidorowego -czosnek według uznania mogą być 4 ząbki i może ich być 10 ![]() -oliwa, mniej więcej 4-5 łyżek -sól -pieprz Wszystko mieszamy. Sos na jedną pizzę (blachę z piekarnika). |
|
|
|
|
#79 |
|
Rozeznanie
|
ja robie wg tego przepisy ktory podala Paula78
wlasnie zrobilam przed godzinka i wyszla tak dobra jak zawsze szybko, dobre i na obiadek jak znalazl bedzie na jutro
|
|
#80 |
|
BAN stały
|
NAJŁATWIEJSZA PIZZA:
2szkl mąki pół szkl mleka zimnego 1/3 szkl oleju łyżeczka proszku do pieczenia i pół łyżeczki soli - wszystko miksujemy i troche u gniatamy ręką. wałkujemy i wykładamy na blachę. na to nakładamy przygotowany wczesniej farsz (podsmażoną kiełbaske, papryke i pieczarkiI PYCHA a przygotowanie trwa 15 minut. AHA pieczemy 40 minut w 250 stopniach |
|
|
|
|
#81 |
|
Raczkowanie
|
HEJ DZIEWCZYNY!!ja mam takie głupie pytanie na pizze nakładacie mozzarelle ta biała czy zolta ? nie mam zielonego pojecia , wiec jak ktoras z Was bedzie tak dobra i odp. bede wdzieczna. wiem pytanie jest smieszne ale ja chce sie tylko upewnic? :P
pozdrawiam serdecznie!!
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żółte polskie sery typu "pizzarella" z niewiadomych mi powodów używają nazwy mozarella. pozdrawiam i życzę smacznego
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
Raczkowanie
|
biały sos zamiast ketchupu
nie mogłam znaleźć nigdzie przepisu więc zrobilam sama - biały sos czosnkowo-ziołowy do polewania lub maczania pizzy po upieczeniu kwasna śmietana - 18-22% ziola do pizzy czosnek granulowany majonez - ok łyzki pieprz, sól wymieszac - odstawić do lodówy na conajmniej godzine a potem wylac taki sosik na miseczkę dipowa i maczać pizzę - zamiast ketchupu - pysznotka !!!! Małzonek i synalek wcinali w tempie zastraszającym |
|
|
|
|
#84 |
|
Rozeznanie
|
pizza inaczej
chciałabym się podzielić przepisem na pizzę
...,którą podajemy z pieczywem nie będę wymieniać składników bo można ich używać wg.swoich upodobańpodsmażamy na maśle średnią pokrojoną cebulę następnie dodajemy pokrojone 2 średnie pomidory solimy dusimy we własnym sosie ale nie do całkowitego odparowania gdy warzywa zmiękną wylewamy na nie roztrzepane z solą całe jajka przykrywamy i teraz w zależności od upodobań możemy dodać posiekany szczypiorek.pieczarki,pap rykę czerwoną lub inne warzywa następną warstwę stanowi wędlina(niekoniecznie)ja dodaję polędwicę jak jajka zaczną się ścinać wszystko posypujemy żółtym serem i czekamy aż się rozpuści podajemy gorące prosto z patelni moje rady: do przygotowania tej potrawy najlepiej używać patelni teflonowej,twarde warzywa przed dodaniem do np.jajek dobrze jest wcześniej podsmażyć ja najpierw duszę pieczarki dodaję paprykę przekładam na talerz i dopiero potem zaczynam próżyć cebulę |
|
|
|
|
#85 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: pizza inaczej
no no no - calkiem fajny pomysl - jak bede miala wiecej czasu to sprobuje- bo na razie nauka nauka nauka (
|
|
#86 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
juz mi nauka bokiem wychodzi :P ale jak bedzie wiecej wolnego to ruszam na podboj kuchni
|
|
|
#88 |
|
Raczkowanie
|
To taka zapiekanka??
Ja pizze robię tak- ciasto jest najważniejsze- 1kg mąki, kostka drożdży, cukier, sól, olej, woda i mleko, ale z ilością płynów nie można przesadzać, żeby ciasto nie było za bardzo klejące.
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Spisałam sobie wszystko i za chwileczke lece do sklepu po składniki
Pozdrawiam !!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.

. Tylko zebym nie zapomniala 
.
i nie wiem czy powinnam sie wypowiadac na kulinarnym, bo pizze po prostu zamowilam ... tlumacze to brakiem czasu oczywiscie
ale pewnie sa, tylko ja nie zauwazylam
ha

...,którą podajemy z pieczywem