![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
ciasto na pizze taka z pizzerii
Czesc dziewczyny
Piszecie tu wiele fajnych przepisow, ja postanowilam zrobic pizze. Chcialabym by to byla pizza taka jak w pizzerii, znacie moze przepis? chodzi mi glownie o ciasto, bo to ktore robie na drozdzach jakos mi nie smakuje. Slyszalam cos ze trzeba dac proszek do pieczenia zamiast drozdzy, ale nie wiem sama. Jak znacie jakies przepisy to podajcie prosze, bo to ma byc kolacja z ukochanym pozdrawiam pa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: ciasto na pizze taka z pizzerii
Skorzystaj z wyszukiwarki ,dziewczyny juz podawały sprawdzone przepisy na ciasto do pizzy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Dziekuje ale juz patrzylam w wyszukiwarce i wszystkie przepisy tam sa na bazie drozdzy. ale to ciasto niestety nie smakuje tak jak to z pizzerii a mi na takim zalezy.
Jak ktos zna taki przepis to prosze podajcie bede bardzo wdzieczna pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Marysiu dziewczyny podawały przepisy na ciasto jak z pizzerii i one wszystkie mają w składzie drożdże...może inny smak nie zależy od drożdży ale od sosu czy czegoś innego
![]() PIZZA HUT CIASTO 1 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 1 ¼ łyżeczki soli 2 łyżki oleju z oliwek 2 łyżki mąki kukurydzianej 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku ¼ łyżeczki sproszkowanej cebuli 3/8 łyżeczek MSG=glutaminian sodu 1 ½ łyżeczke drożdzy Umieść wode, cukier, sól i oliwe w misce (cukier i sol ma sie rozpuścić). Następnie domieszaj drożdże, mąkę i inne „suche składniki”. Ugniatać przez 8-10 min tak aby uformowało się miękkie ale niezbyt „kleiste” ciasto. Zostawić przykryte na 45 min. Następnie ugniatać jeszcze przez chwile (aby „zeszło powietrze”) i odstawić na kolejne 15 min. GOTOWE 3/8 łyżeczek MSG=glutaminian sodu-, można dać zamiast tego trochę „Warzywka”
![]() |
#95 |
Wtajemniczenie
|
Wiesz co ostatnio znalazłam przepis na pize niby z telepizzy. I tam do ciasta dodaje się gotowane ziemniak. Wypróbowałam i ciasto wyszło takie chrupiące i chyba najlepsze ze wszystkich jakie robiłam.http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=389 ten przepis jest na różnych stronach internetowych, ale jest dobry.
Spróbuj. Ja na tym przepisie poprzestanę.
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
A co oznacza "&frac" w przepisie na ciasto niby z Pizza Hut
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I skąd bierzesz (i po co?) glutaminian sodu? wiem że jest w vegecie, ale nie w formie czystej, tylko z solą i przyprawami. Poza tym czy nie lepiej zjeść naturalne ciasto, zamiast napakowanego sztucznościami? Co do problemu głównego... Ciato drożdżowe do pizzy może nie wychodzić, bo w prawdziwej pizzeri piece są rozgrzane do ok 400 stopni. I w takiej temperaturze powinno się piec ciasto. W domu nie osiągniemy takiego pułapu. Ale trzeba się starać, by piekarnik był maksymalnie rozgrzany. I dopiero do rozgrzanego trzeba wrzucić pizzę. nie istnieje pizza z proszkiem do pieczenia ![]() ![]() Czymś podobnym do pizzy jest tarta na słono. Tylko że wtedy spód jest na kruchym cieście. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Wtajemniczenie
|
mnie kiedys moj ukochany poprosil zebym zrobila pizze na obiadek, a ze chcialam byc ambitna to sprobowalam na 3 roznych ciastach. jedno bylo bez drozdzy mi smakowalo ( jemu nie), ale najlepsze bylo z dodatkiem mleka, a ze ja sie nie znam na przeliczaniu jednostek
![]() Przepisu teraz nie podam bo jestem poza domem, ale jak wroce to postaram siezamiescic. ps. jak kogos interesuje to mam ksiazeczke w pdf z przepisami na pizze. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Wypróbowałam ten patent z gotowanym ziemniakiem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Ja przewaznie robie na oko, ale wyglada to tak:
Szykuje sobie 0,5 kg maki 2 niepelne szklanki wody (ciepla, ale nie goraca) Drozdze (kroje z jednej kostki 1/3) 1 lyzke soli 1 lyzke cukru 2-3 lyzek oliwy przyprawa czosnek Wsypuje do duzej miski albo na stolnice make, w tym czasie do jednej szklanki dodaje cuker + 1/3 drozdzy,a do drugiej sol. Zagniatam ciasto stopniowo dodajac wode + 2-3 lyzek oliwy i jeszcze podsypuje ciasto maka. Ciasto odstawiam na ok.2 godziny, az wyrosnie. Ja najbardziej lubie pizze z: baza sos pomidorowy sos hollandais kawalki przypieczonego kurczaka kukurydza brokuly starty kawalek sera Narobilam sobie smaka, chyba dzisiaj zrobie pizze... ![]() Pozdrawiam Ania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pyszszszszne ciasto do pizzy
Dziewczyny w jaki sposób postępujecie z pieczarkami? Smażycie je przed włożeniem na pizzę czy układacie surowe? W takiej z pizzerii wydaje mi sie ze są surowe, ale czy nie puszczą niepotrzebnej wody jak dam surowe? Zawsze dawałam przesmażone ale mają inny smak niż takie jak na gotowej pizzy (a na takim mi zależy). Jak Wy robicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#103 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Ines, dajesz surowe? A później pizza nie pływa w wodzie z tych pieczarek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nawet nie pomyslalam ze tak sie moze stać ![]() Najlepiej sprobuj chociaz raz z surowymi i sie przekonasz jaki bedzie efekt ![]()
![]() |
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Ja daję zawsze przesmażone a u mnie w pizzeri dają te pieczarki marynowane i jest zupełnie inny smak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Ja do tej pory robiłam podobnie jak Femme, tylko proporcje mniejsze:
30 dag mąki pszennej 1/4 kostki drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin żółtko (ewentualnie) 1 łyżeczka soli ok. 3/4 szklanki letniej wody 1/2 łyżeczki cukru Drożdże wymieszać z odrobiną letniej wody, cukrem i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy zaczną rosnąć, dodać je z solą do mąki i wyrobić ciasto dodając wodę, oliwę i ewentualnie zółtko. Ciasto posmarować oliwą i odstawić w cieple miejsce. Gdy podwoi objętość wylepić nim wysmarowaną oliwą blachę. Zawsze wszyscy się zachwycali, ale odkąd dodaję jeszcze gotowanego ziemniaka jest jeszcze lepsza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
ja mam świetny przepis na ciasto do pizzy,wyszło mi niesamowite, aż nie podejrzewałam że potrafię taką pyszną pizze zrobić no ale do rzeczy tu jest stronka http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1239/67/ krok po kroku wszystko pokazane
![]() tylko sos mi wyszedł nie dobry ale to chyba mój błąd nowicjuszki bo jak tam było żeby zagęścić mąką ziemniaczaną to wsypałam tej mąki od serca do tego sosu... potem smakowało.... ekhm... mąką ziemniaczaną, mamuśka aż się za głowę złapała i teraz już wiem że powinnam wcześniej w czymś tę mąkę rozpuścić.... ucze się UCZĘ ![]() smacznego!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spróbujcie warto tak ładnie w domu pachnie mniam... a pizza wychodzi mniamusna |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki a ja do ciasta dodaje bazylie i oregano ciasto smaczniejsze jest.. a jak juz wyrosnie posypuje troche przyprawa knor do pizz i zupełnie inny smak jest niż bez tego.
Spróbujcie warto tak ładnie w domu pachnie mniam... a pizza wychodzi mniamusna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Nutko - może połącz te wątki o cieście na pizzę w jeden wątek, co? Będzie łatwiej te receptury na ciasto do pizzy ogarnąć, bo krąży ich już po naszym forum kilkanaście jak nie więcej. Co o tym sądzisz, Pani Moderator?
![]() Dziewczyny nie korzystają z wyszukiwarki i zakąłdają nowe wątki... A szkoda, bo pizza to jeden z najpopularniejszych tematów na wizazowym" gotowaniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Cześć. jestem tutaj nowy kulinarnie
![]() Dzięki za każdą konkretna odpowiedź ( mało konkretne też ) hyhyhy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Nutka nie gryzie!
|
Ciasto podane w tym wątku przez Paule jest the best!!Robiłam juz kilka razy i z czystym sumieniem polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#116 | |||
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Przyczajenie
|
Dot.: ciasto do pizzy
do ciasta dodaj troszeczke startej galki muszkatalowej- poprawi smak ciasta
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Przyczajenie
|
Dot.: ciasto do pizzy
ciasta mozesz zrobic wiecej a to co zostanie wloz do zamrazalnika- wykorzystasz przy nastepnej okazji
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
![]()
Tak jak sama nazwa wątku mówi poszukuję przepisu na ciasto do pizzy.
Robię pizzę od ładnych paru lat i w tym czasie "przetestowałam" różne rodzaje ciasta... Wszystkie były bardzo dobre, ale większość z nich tj. ich konsystencja jest jak ... ciasta na racuchy. A mi się marzy ciasto o konsystencji zwartej (coś jak na makaron) tak jak prawdziwi włosi robią... ciasto sobie zagnieść i móc podrzucać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szukam przepisu na ciasto do pizzy!!
wpisując w opcji przeszukaj to forum hasła ciasto i pizza znalazłam kilka wątków na ten temat. czy naprawdę żaden z zamieszczonych tu przepisów Ci nie odpowiada?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:36.