![]() |
#121 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Szukam przepisu na ciasto do pizzy!!
Cytat:
2 szkl. mąki 4 łyżki oleju 3 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli i cukru 1/2 szklanki ciepłej wody Drożdże rozrabiany z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i 1 łyżkę mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i dobrze jest aby na blaszczce jeszcze trochę podrosło. Smacznego!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Nutka nie gryzie!
|
Skorzystaj z wyszukiwarki..
![]() jest naprawdę duzo przepisów i bardzo ciekawy wątek nt |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Rozeznanie
|
A ja robię pizzę z mojego ulubionego przepisu, wychodzi pycha, kiedyś dawno dawno ktoś podawał ten przepis ale nie pamiętam czy na Wizażu, jeśli jest kogoś to przepraszam, a więc :
300 dag maki 3 dag drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka oliwy (lub oleju) szczypta soli 2 ugotowane ziemniaczki (małe), bardzo dokładnie ugniecione ![]() Właśnie ten składnik - ziemniaczki, powodują że ciasto ma świetną konsystencję, smak w cieście jest ich niewyczuwalny. Odkąd mam ten przepis to innego nie stosuję, naprawdę polecam, pizza jest wysmienita, cieniuta i pyszniutka. Nie wiem jak Wy ale ja pizzę piękę tak, że nastawiam temperaturę piekarnika na 250-300 stopni, potem wkładam juz pizzę (z sosem i z innymi dodatkami) bez SERA!!!! ser nakładam dopiero na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika, wtedy jest ciągnący ![]() Naprawde polecam ![]() ![]() ![]()
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
ja robie ciasto w mikserze do wyrabiania ciast w nastepujacych proporcjach
troszke mniej niz 1/2 kg maki lyzeczka soli 300 ml bardzo cieplej ale nie goracej wody do tego lyzeczka cukru i troszke mniej niz 1/2 kostki drozdzy-dokladnie rozpuscic drozdze dodac do maki podczas wyrabiania ciasta dolewam powoli oliwe z oliwek spod smaruje koncentratem pomidorowym zmieszanym z przyprawa kamis do kuchni wloskiej smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pyszszszszne ciasto do pizzy
Paula78 fajnie, że wkleiłaś ten przepis na wizaż!! Już kilka razy próbowałam, bo nie wierzyłam, że za każdym razem wychodzi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
![]()
Szukam przepisu na cieńkie ciasto do pizzy.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pizza: przepis
![]() |
#129 |
|
dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
...to może zmniejsz ilość składników a prze wszystkim ilość drożdży.
Ja rozpuszczam 2-3 dkg drożdży w pół szklanki mleka, następnie do miski z letnią wodą lub mlekiem(1 szkl)- (na mleku jest mięciuśka)- dosypuję 2-2,5 mąki do tego wlewam wyrośnięte drożdże i ok.3 łyżek oleju-wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przekładam na blachę (płaską jakie są w wyposażeniu kuchenek) układam wszystkie produkty, posypuję przyprawą do pizzy i scieram ser żółty lub plastry i czekam aż lekko się 'wyruszy'. Piec w 190* przez ok 30-40 min. Udanego pieczenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Rozeznanie
|
Pizza-najwspanialsza potrawa na świecie(poza słodyczami oczywiście)
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
|
Dziękuje dziewczyny za linki i porady.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
Dot.: pizza: przepis z Pizza Hut
Ciasto puszyste
Składniki: 400g mąki 30g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek (ja używam zwykłego) 2/3 szkl mleka rozcieńczonego w wodzie w równych proporcjach pół łyżeczki soli szczypta pieprzu wykonanie: mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie. Dolać oliwy i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać wodę dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać 10 minut (ja nie mam cierpliwości tak długo sie z nim babrać i krócej urabiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
Smaka mi zrobiłyście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
Znalazłam u siebie jeszcze jeden przepis na pizze z Pizza Hut, ale tym razem na ciasto cienkie
![]() ![]() A oto składniki: 400g mąki 40g drożdży 6-7 łyżek oleju woda pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, oregano (i inne przyprawy, które pasują do pizzy ![]() Przygotowanie Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu oraz resztą przypraw.Zrobić wgłębienie, wlać oliwę, 1/4 szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednolitą masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm i ponakłuwać widelcem. A oto przepis na sos pomidorowy (starcza na dwie porcje). Jeszcze go nie wypróbowałam, ale jak któraś z was go zrobi, to proszę zdać relacje ![]() 2 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżki wody 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki świeżych, posiekanych ziół Pastę pomidorową wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocnodoprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 10-15 minut. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: ciasto do pizzy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
Ja podaje przepis na arabska pizze.Ciasto jest podobne do przepisow juz podawanych:
-0,5kg maki -30g drozdzy -300ml letniej wody 2lyzki oliwy -lyzeczka soli,lyzka cukru drozdze z woda (100ml) i cukrem wymieszac i zostawic do wyrosniecia wlac drozdze do maki,dodac oliwe i sol,200ml wody letniej i wyrobic-zostawic na 1 godz. ciasto wylozyc na blaszce o gr.ok 1cm,posmarowac przecierem pomidorowym na to ser,morarella i kawalki pomidora (bez skorki).Powinno sie na serze ulozyc mozarelle i na kazdej mozarelli jeden krazek pomidora.Wyglada to tak jakby pizza byla podzielona na takie kwadraty w kazdym kawadracie mozarella i pomidor. Najwazniejsze piec w 200stopniach 10-15min nie wiecej bo bedzie twarda,i po upieczeniu podawac ze swieza bazylia(jeden listek na jednam pomidorze?Smakuje naprawde super!!!!!!!!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
pyszne jest to Knorr`a czy jak
![]() jami jami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
A ja dzisiaj będę miała pizze na kolację
![]() oto mój przepis: 40dag mąki 2dag drożdży sól 3łyżki oleju 1szklanka mleka 1łyżeczka cukru do mąki dodać drożdże rozpuszczone z cukrem, sól, olej i ciepłe mleko w takiej ilości, aby powstało niezbyt rzadkie ciasto.Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Powiem Wam jeszcze, że ja bardzo lubię, jak przed nałożeniem składników, ciasto posmaruję się koncentratem pomidorowym.To dodaje smaku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zadomowienie
|
Ja podam przepis nie tyle na ciasto co na fajny i pyszny farsz
![]() Podpatrzone w jednej z moich ulubionych pizzerii we Włoszech ![]() Normalne ciasto na pizzę (mogę podać, ale już dziewczyny podawały wiele sprawdzonych metod) Sos do pizzy (biorę przecier pomidorowy- takie passato- u nas nawet Pudliszki to juz robi) i podsamżam z roztartymi jakimiś 2ząbkami czosnku, poszatkowaną drobno cebulką, bazylią, oregano solą i pieprzem aż zrobi się bardziej gęste) Do jednej miski scieram cały ser pleśniowy+ trochę wiecej sera żółtego+ cebulkę tym razme pokrojoną w talarki+ rucolę (ale możę być coś innego np. radicchio (tego nie za dużo, bo gorzkie), czy inne fajna smakowa sałata) tak jak jest- nie ciąć jej+ pokruszone grzyby (jeśli suszone- ja takie wolę) ale możę być też pieczarka rzecz jasna. Tą całą mieszankę doprawiam solą pieprzem i oregano (ew. też bazylia) Ciasto wyłożone na blachę smaruję sosem (nie może być zbyt rzadkie bo inaczej ciasto nie wyrośnie) i na to wrzucam moją mieszankę Nie bawię sięw żadne wartswy bo przeważnie nie mam na to czasu a ciasto, sos i tak zabiera mi go dużo ![]() Ser pleśniowy nadaje świetny smak mieszając się z grzybami i innymi składnikami. Do tego ślicznie wygląda na wysokim puchowym cieście. U mnie baaardzo szybko znika Polecam i życzę smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
I Ja ostatnio robiłam pizze
![]() Ciasto: 2 szkl mąki, 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody, łyżeczka cukru i soli, ok 1/3 drożdzy i trochę oliwy. Sos robiłam tak: pomidory z puszki + koncentrat + czosnek (duzo) + cebula + bazylia, oregano, sól, pieprz do rondla i podgotować. Pozostałe składniki: W osobnym garnku podgotowac pieczarki (dużo). Pokroić paprykę, jakieś mięsko (ja wziełam pierś z kurczaka, pokroiłam drobno i usmażyłam), kukurydza z puszki, starkowany ser żółty, ser mozarella (jest swietny!!!). Jak ciasto wyroście, rozłożyć je na blaszce posmarowanej oliwą, posmarować całym sosem, wyłozc na to pieczarki, mięso, kukurydzę, paprykę, posypać serem żółtym i na to mozarelle, mozna dodac oliwki. Palce lizac, szkoda tylko, że ma to tyle kalorii ![]()
![]() |
#142 |
Wtajemniczenie
|
I Ja zrobiłam kilka dni temu pizze przez Wasze kuszenie
![]() Skorzystałam z przepisu pauli78 ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
Hej Dziewuszki
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Przyczajenie
|
do ciasta dodaje szczypte galki muszkatalowej- daje to niepowtarzalny smak- polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
O Jezu, ale jestem głodna. A wlazłam tylko porównać swój przepis na ciasto
![]()
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Re: Dot.: pizza
a ja ciasto robie normalnie - mąka, woda, drożdże i spróbuje z tym olejem
![]() ![]() Sos do pizzy robie tak - kroje cebulke i podsmażam ją na margarynie ![]() ![]() ![]() ![]() Jesli chodzi o sos do pizzy to robie czosnkowy - szklanka smietany gestej - szklanka majonezu - i czosnek wedlug potrzeb zalezy ile kto lubi ![]() ![]() ![]()
Wąteczek Avuśki ![]() NOWA LISTA SZUKAM!! Zaglądajcie czesto! Częste aktualizacje! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...54#post2534254 PROSZE ODPISYWAC W MOICH WĄTKACH!! Nie czytam innych odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
moja mama ma taki totlanie zywkly przepis a ciasto jest pyszne ,puszyste i duuze lpesze niz w pizzie hut na pdowojnym
![]() drozdze,masa,4 lyzeczki soli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Dot.: pizza
Cytat:
Właśnie w lodóce rośnie mi ciasto z przepisu na neapolitańską, cieniutką pizze. Zrobię do niej taki czosnkowy sosik ![]() Edytowane przez beliczek Czas edycji: 2006-08-23 o 10:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Raczkowanie
|
Re: Dot.: Re: Dot.: pizza
Cytat:
![]()
Wąteczek Avuśki ![]() NOWA LISTA SZUKAM!! Zaglądajcie czesto! Częste aktualizacje! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...54#post2534254 PROSZE ODPISYWAC W MOICH WĄTKACH!! Nie czytam innych odpowiedzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Przyczajenie
|
![]()
Starałam sie znaleźć tutaj juz ten przepis..ale nie było go...a więc pisze
![]() Składniki: -1,5 szkl mąki, - 3 dkg drożdży,(ok 1/3 kostki) - 3 łyżeczki oleju, - 0,5 szkl wody przegotowanej i lekko ciepłej, - 0,5 łyżeczki soli, - 0,5 łyżeczki cukru. Sposób przygotwania: Najlepiej zanim zacznie się przygotowywać ciasto radze włączyc piekarnik na 225 stopni, aby stopniowo się nagrzewał.Wszystkie składniki stopniowo mieszamy w misce, oczywiście rękami. Jak ciasto będzie dośc jednolite, to wyciągamy je z miski i ugniatamy, mozemy przy tym posypać blat mąką, aby ciasto nie przywarło. Później odkładamy ciasto na jakiś czas aby urosło, najlepiej w misce, pod wilgotną ściegeczką w ciemnym i troszke cieplejszym miejscu. Za ten czas można przygotowywać wszystkie składniki, wg uznania ![]() ![]() Zanim wyłozymy na siasto składniki radze posmarować je sosikiem złożonym z małej ilości wody, koncentratu, soli i ziół. Ciasto piec 15-20 minut SMACZNEGO! Znalazłam ten przepis kiedyś na jakiejś cstronie internetowej, nie pamiętam juz jakiej. Była to pierwsza pizza jaką robiłam i musze powiedzieć że wszystkim bardzo smakowała. Ciasto cieniutkie i chrupiące. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:36.