![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pizza
Cytat:
![]() ![]() ![]() Pierwsza piekła się w 220 od góry i od dołu, potem tylko od góry, bo por zaczął się przypalać, no i koniec końców nie była tak ładnie zrumieniona od góry. Była raczej sucha (w sensie, że taka raczej sztywna, i nie czuć było wilgoci) ale chrupiąca ![]() Druga też się piekła w 220 najpierw od spodu, potem z termoobiegiem i była bardziej miękka, lekko wilgotna (ale to może od pieczarek, bo w pierwszej ich nie było) i nie była chrupiąca. Mimo wszystko była lepsza ![]() Następnym razem spróbujemy z termoobiegiem od początku do końca. Tylko zastanawiam się czy temperatura 220 to taka w sam raz czy może dać na 250? Czytałam gdzieś, że najlepiej ustawiać piekarnik na maxa, tylko z drugiej strony boje się, że pizza mi się spali z wierzchu i od spodu, a w środku będzie niedopieczona... Ile Wy w ogóle pieczecie tą pizzę tak mniej wiecej? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
ja robiłam z ciut odmiennego przepisu i wyszła fantastycznie:
zaczerpnięte z o2. kuchnia "Składniki: - 1,5 szkl mąki, - 3 dkg drożdży, - 3 łyżeczki oleju, - 0,5 szkl wody przegotowanej i lekko ciepłej, - 0,5 łyżeczki soli, - 0,5 łyżeczki cukru. Jak przyrządzić? Jeżeli ciasto na drożdżach to wiadomo,że składniki muszą mieć temperaturę pokojową-tak tylko przypominam. Na początk włączamy piekarnik ponieważ w czasie przygotowywania ciasta równomiernie się nagrzeje to też ma swoje znaczenie. Temperatura jakiej potrzebujemy to 225 stopni. Do miski wsypujemy mąkę,kruszymy drożdże, wlewamy olej, wsypujemy sól i cukier (ewentualnie jakieś zioła, jeśli chcemy mieć ciasto ziołowe). I włączamy mikser ![]() Gdy wyrośnie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy ( łatwiej zwiększy swą objętośc i będzie pulchniejsze ). Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto nadając mu kształt blaszki na której będzie pieczona pizza. I tyle. A zanim położycie na nim wszystkie wybrane składniki polecam posmarowac je specjalnym sosem: W kubku mieszamy :koncentrat pomidorowy,mnóstwo ziół, zwłaszcza bazylii,roztary czosnek-3 ząbki ale wielbiciele czosnku powinni wziąć więcej. No i sól.Zresztą jak zwykle przyprawy wg uznania. Pieczemy to cudo zaledwie 15-20 minut.Wychodzą fajne górki na brzegach jeśli sie je ominie przy smarowaniu tym sosikiem ![]() Ciasta wystarcza na blaszkę o wymiarach 30/40 cm. Uwagi: Podane proporcje dobrałam sobie sama w miare prób. W oryginalnym przepisie jaki dostałam było: - 3 szkl mąki, - 4 dag drożdży, - 6 łyżek oleju, - szkl wody. Ale okazało się ze ciasta jest zbyt dużo no i coś w ogóle nie pasowało. Od kilku lat robię wg przepisu poprawionego i jest niezawodny." Ciasto rosło mi dosłownie 10 minut i potem 25-30 w piekarniku i było pyszniutkie, pulchniutkie, mięciutki w sam raz i przede wszystkim nic się nie przypaliło na 225stopniach i termoobiegu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Wtajemniczenie
|
Zawsze jak piekę pizzę (ok 20min w temp. 200st, ustawiam piekarnik na pieczenie z góry i zdołu) to ser mi się za bardzo przypieka i nie jest taki "ciągnący się". Macie na to jakieś rady? jakiego sera należy użyć? mozarella jest dobra?- nie próbowałam jej nigdy w pizzy.
a jak ustawić piekarnik? może tylko na pieczenie z dołu, żeby góra się nie przypiekała? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Rozeznanie
|
Ser powinno się dawać ok 5 min przed wyciągnieciem pizzy z piekarnika. Wtedy jest mięciutki i ciągnący. Mozarella może być-jak najbardziej. Ja też często daję zwykły żółty ser i na to jeszcze trochę kosteczek fety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jednak z tego co słysze od znajomych to problemem może byc po prostu piekarnik ![]() ![]() Może spróbuj zakryc ciasto folią aluminiową i 10 min. przed końcem pieczenia po prostu ją zdejmij lub jak radzi Olcia_ rom posyp ser przed wyjęciem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny za rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zadomowienie
|
Przeczytałam cały wątek i nabrałam takiej chęci na pizze ze pojęcia nie macie. Znam dobry i łatwy przepis na sos czosnkowy :P
Potrzebna jest tylko oliwa z oliwek, czosnek i jakieś zioła. Ja zazwyczaj robie z odrobiną bazylii. Sos najlepiej jak postoi jeden dzień żeby przeszedł tym czosnkiem ![]() ![]()
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wolę takie 'białe', gęste sosy czosnkowe, na bazie majonezu lub jogurtu greckiego. A Twój jest bardzo płynny na pewno, bo tylko z oliwą. IMO nie bardzo taki typ sosu nadaje się do pizzy.
![]() |
![]() |
#189 |
Raczkowanie
|
wlaśnie ze takie sosy dodaje się do pizzy w włoszech!!! takie "olejki" i jest to bardzo dobre!!!!
![]() |
#190 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Napisałam o swoich preferencjach smakowych, mam nadzieję, że skrót IMO -> in my opinion, jest dla Ciebie zrozumiały.
![]() |
![]() |
#192 |
Zadomowienie
|
Ja też zajadam pizzę z aromatyzowaną czosnkiem oliwą - pychota
![]()
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
pizzeria z cieńkim ciastem...
Jeżeli jest już taki wątek a ja go nie zauważylam, to z góry przepraszam. Co prawda wiem, że temat pizzy był juz wielokrotnie poruszany, ale wydaje mi się że nikt jeszcze nie stworzyła takiego wątku, a mianowicie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: pizzeria z cieńkim ciastem...
pizza na cienkim ciescie jest w telepizza, mozna wybrac ciasto albo na cienkim albo na grubym, mnie tam pizza smakuje ale niewiem jak tobie i czy jest w twoim miescie
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
dzięki za szybką odpowiedż. jest napewno.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Banolli zdecydowanie, Pizza Dominum tylko trzeba poprosić (zwykle pytają). Polecam też pizzerię na karmelickiej Mamma Mia - boska pizza
![]()
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
dzięki za informacje! pizza dominium jest świetna, to wiem ale jej do mnie nie dowożą mimo że mieszkam stosunkowo blisko rynku, nie wiem dlaczego/ W Banolli jest cieńkie ciasto?? nie wiedziałam... a tej mamma mia jeszcze nie znałam ;D
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
BAN stały
|
A ja się załamałam. Zabrałam sie pełna zapału do przepisu z pierwszej strony - ten z gazety , zrobiłam jak w przepisie, ciasto rozgniatałam 10 min ale kleiło się niemiłosiernie dodałam jeszcze maki ale nie chciałam za duzo by nie było za twarde i nadal sie kleiło - odstawiłam do wyrośnięcia , stało 1 godzine i nie wyrosło...... szlag mnie trafił nic mi nie wychodzi, aż sie pokłociłam z TZ (a raczej on ze ną bo był strasznie głodny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dzięki Antoinette ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
A zdarza się Wam kupować pizze mrożone? Jeśli tak, to jakie uważacie za najlepsze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
Dzieeewczyny, odświeżam wątek bo dziś robię pizzę na obiad
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#203 |
Wtajemniczenie
|
Wydaje mi się, że do ananasa to tylko szynka i ser
![]() ![]() BTW, dziewczyny, duzo dajecie oliwy to ciasta? Bo mi wychodzi pyszne ciasto, ale jest troche za suche porownując do "normalnej" pizzy. Moze daje za malo oliwy? ![]()
![]() |
#204 |
Przyczajenie
|
Przepis na pyszną pizzę ;)
Oto przepis na przepyszną pizzę jak z pizzerii z cienkim ciastem. U mnie w domu zawsze wychodzi i zawsze świetnie smakuje
![]() Składniki: Ciasto: mąka - 1 i 3/4 szklanki letnia woda - pół szklanki drożdże - 20g oliwa z oliwek (lub olej) - 3 łyżki sól - pół łyżeczki cukier - pół łyżeczki 1 ziemniak - średniej wielkości* Sos: koncentrat pomidorowy - 200g majonez - 2 łyżeczki jogurt naturalny - 2 łyżeczki 1 ząbek czosnku "Przyprawa do pizzy" (firma Prymat) - około 2 łyżeczek Sposób wykonania: Ziemniak obrać i gotować w osolonej wodzie. Podczas gotowania należy zrobić rozczyn z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i połowy przygotowanej letniej wody, w ciepłym miejscu pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ziemniak już się ugotuje zrobić z niego puszystą masę. Do w miare dużego naczynia mąkę przesiać, dodać sól, oliwę (lub olej) resztę przygotowanej wody, wyrośnięty rozczyn i ziemniaka. Wyrabiać ciasto, czym dłużej tym lepiej, ale możemy już przestać gdy zacznie ono odchodzić od rąk i będzie puszyste. Pozostawić do wyrośnięcia. W między czasie robimy sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (ząbek czosnku obieramy i siekamy). Włączamy piekarnik do nagrzania i ustawiamy temperaturę 220-240 stopni C. Na papierze do pieczenia smarujemy tłuszcz i kładziemy ciasto. Rozwałkowujemy je cienko, robiąc grubszy brzeg. Smarujemy sosem pomidorowym. Dodatki zależą teraz tylko od własnej inwencji twórczej ![]() _________________________ _________________________ ________________ * Ziemniak sprawia, że ciasto jest miękkie w środku i chrupiące po bokach. Nie czuć wielkiej różnicy w smaku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przepis na pyszną pizzę ;)
Będę musiała wypróbować ten patent z ziemniakiem, sama kiedyś robiłam placek drożdżowy bez jajek i w przepisie był właśnie ugotowany ziemniak. W ogóle czytałam, że te kartofle to bardzo dobre spulchniacze, stosowano je już w dawnym cukiernictwie
![]() ![]() ![]() ![]() W ogóle kocham pizzę, ale tylko razową ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#206 |
Rozeznanie
|
A czy ktoś próbował wyrabiać ciasto na pizzę w automacie do chleba? Bardzo zależy mi na takim przepisie. No i żeby drożdze były instant. Please...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#208 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dwie szklanki - pół paczuszki, itd. Ja na trzy szklanki mąki (wychodzi duża pizza o średnicy 30 cm na grubym cieście) daję pełną łyżeczkę tychże drożdży.
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
wczoraj zrobiłam drugi raz w życiu (za pierwszym razem ciasto nie urosło i nie wyszła
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:59.