Pizza - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-24, 11:49   #211
Scarlet23
Zadomowienie

Dot.: Przepis na pyszną pizzę ;)

Cytat:
Napisane przez Superchic(k) Pokaż wiadomość

W ogóle kocham pizzę, ale tylko razową . Przepis u mnie na blogu, bardzo polecam, można oszczędzić sobie wyrzutów sumienia . Najlepsza jest z mozzarellą, szczególnie z dwoma gatunkami - wędzoną i zwykłą . Ja na swoją połówkę kładę też często tofu.

Och też uwielbiam razową i na pewno wypróbuję Twój przepis
Scarlet23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-24, 12:36   #212
Niuniaczek
BAN stały

A ja się wycwaniłam i teraz już kupuję gotowe ciasto na pizzę , kupuję w Carrefourze na dziale z pieczywem za 1,70 . Może nie jest jakieś mega super ale ujdzie i pizze dzięki temu też szybko robię, ekperymentuję tylko ze składnikami
Niuniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-24, 15:29   #213
Scarlet23
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Niuniaczek Pokaż wiadomość
A ja się wycwaniłam i teraz już kupuję gotowe ciasto na pizzę , kupuję w Carrefourze na dziale z pieczywem za 1,70 . Może nie jest jakieś mega super ale ujdzie i pizze dzięki temu też szybko robię, ekperymentuję tylko ze składnikami
hmmm ale spód kupujesz czy ciasto bo ja wiedziałam że spody są ale nie wiedziałam że ciasto można kupić w cerfurze a tak to spróbuje , ja jak robie pizze to robie na 3-4pizze i ciasto trzymam w lodówce i jak TŻ mnie odwiedza to robimy mniam
Scarlet23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-24, 19:04   #214
Niuniaczek
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Scarlet23 Pokaż wiadomość
hmmm ale spód kupujesz czy ciasto bo ja wiedziałam że spody są ale nie wiedziałam że ciasto można kupić w cerfurze a tak to spróbuje , ja jak robie pizze to robie na 3-4pizze i ciasto trzymam w lodówce i jak TŻ mnie odwiedza to robimy mniam
Kupuję ciasto, robią je na miejscu i paku ją tak jak mięso mielone (na tackę i oplatają folią) kosztuje 2 zł za kg i zwykle taka jedna tacka josztuje 1,50-1,70 , trzeba tylko uważać bo rośnie jak cholera i czasami opakowanie pęka
Niuniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-29, 12:37   #215
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99
Dot.: Pizza

ja od niedawna zaczęłam gotowac i chyba wątek ma 3 lata ale może ktoś przeczyta .
tak więc mój sprawdzony, niezawodny i najlepszy przepis na pizzę (pizza była o dziwo moją pierwszą w pełni zrobioną przeze mnie samą potrawą ) pochodzi z książki dla dzieci
Jest to Margheritta, aczkolwiek można dodać tam inne dodatki.
Przytaczam:
Potrzeba
Cytat:
40 dag mąki
drożdże
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
pół kostki masła (margaryny)
2 łyżki stolowe oliwy
niepełna szklanka mleka
koncentrat pomidorowy
40 dag żółtego sera
Wg mnie sera może być mniej . Ja robiłam ze 120 g sera ostatnio pizzę - pokryło całą blachę.
Jak robić:
Cytat:
1. Zetrzyj na tarce żólty ser
2. Podgrzej w rondelku mleko - jeżeli masz zwykłe drożdże a nie suszone to rozpuść je w mleku [ok. 1/5 tego prostokącika]
3. Wyłóż na stolnicę (stół, miskę) mąkę , drożdże (jeżeli masz suszone) cukier, sól, masło, oliwę i zagnieć je razem. Podczas zagniatania stopniowo dodawaj mleko do ciasta
4. Zagniataj ciasto do momentu aż stanie się gładkie, miękkie i elastyczne. Włóż je do miski i odstaw na 30 min żeby ciasto 'urosło'
5. Wyłóż blachę papierem.
6. Ciasto włóż do blachy i posmaruj je koncentratem pomidorowym i posyp startym serem. Tak przygotowaną pizzę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20min w temp. 180 stopni.
To tak .
W tej książce jest napisane że wychodzą ciasta dwie blachy - dla mnie wychodzi jedna średnia (bo w książce pisze dwie małe) aczkolwiek powinna jedna duża . Żeby ciasto było łatwiej 'umieścić' w blasze to zawsze rozwałkowuje je Gdy pizza ma więcej składników piecze się ją 30-40 minut .
Mam andzieję ze komuś pomogłam .
Stary 2008-09-03, 15:12   #216
martus9
Raczkowanie

A jakie najlepiej robicie ciasto?mi wychodzi takie kruche od spodu dość grube?macie jakiś fajny przepis na takie cienkie podobne jak w pizzeriach?wiadomo że tam pieką w piecach i to smakuje inaczej ale może coś zbliżonego potraficie zrobić?
martus9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 15:17   #217
olasia99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martus9 Pokaż wiadomość
A jakie najlepiej robicie ciasto?mi wychodzi takie kruche od spodu dość grube?macie jakiś fajny przepis na takie cienkie podobne jak w pizzeriach?wiadomo że tam pieką w piecach i to smakuje inaczej ale może coś zbliżonego potraficie zrobić?
ja robie normlaną pizze jak podałam przepis i wychodzi cienka, przed ulozeniem na blache dziele ją na 2 części jak daje na małe blaszki albo jedna część ale mocno rozwałkowuje i jest cienka .. ale ja wole na podwójnym ciescie w pizzeriahc zawsze
no i mi moja smakuje bardziej
Stary 2008-09-04, 19:44   #218
aagnesska22
Wtajemniczenie

a mi pizze robi ukochany nie wiem jak bo sie w to nie mieszam ale ciasto wychodzi mu takie jakie lubie:cieniutkie i takie delikatne...ehh...zyc nie umierac
aagnesska22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-01, 19:58   #219
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kajasia222 Pokaż wiadomość
Podam wam przepis na pyszne ciasto któe zawsze mi sie udaje i robię go 20 min:
-1/2 kg mąki
- 1 torebka drożdży instant
-3 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
-1 łyżeczka soli
-1 szklanka wody ciepłej

Ciasto zaczynamy od wyrobienia mąki z solą, drożdżami i wodą - wody dodajemy tyle, by otrzymać ciasto o średniej twardości - tak by plastycznie układało się pod rękoma. Kiedy ciasto dobrze wyrobione, gładkie dodajemy do niego oliwę i znowu wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całą oliwę i będzie błyszczące i nie będzie się łączyło ze stolnicą. Teraz ciasto ląduje w misce, miska jest nakryta ściereczką i odstawiona - miska w ciepłe miejsce (Ja wsadzam do zlewy z wrzątkiem). Kiedy ciasto podrośnie - zwiększy swoją objętość około półtora raza, wyjmujemy je z miski, oprószamy mąką i formujemy placek. Na wysmarowanej blachą oliwie układamy ciasto, zawijamy trochę brzegi, by nadzienie nie uciekało i smarujemy je bardzo obficie oliwą.
Aaa wychodzi blacha ta z wyposażenia pieca, więc jest co jeść

Smacznego!!!
Naszło mnie na pizze, a że dzisiaj wszystko pozamykane, a kobieta w ciąży zdolna jest do wszystkiego byleby zaspokoić potrzebę swojego Dziecka siedzącego w brzuchu, więc zaczęłam szukać przepisu na pizze Jak manna z nieba spadłaś mi z tym przepisem z drożdżami instant, bo tylko takie posiadałam

Tarammm, nie cała godzina i pizza gotowa!!! Pyyyyyccchhhha!!!! To moja pierwsza pizza w życiu i od razu taka dobra Nie będę już chyba więcej szukać innych przepisów. Ciasto jest w smaku idealne Fajny motyw z tą miską w zlewie z gorącą wodą. Poraz pierwszy w życiu wyrosły mi drożdże, bo wczęsniej nigdy mi nic nie wyrastało

Trochę mi wyszło za grube ciasto, następnym razem rozwałkuję na cieńsze, bo ono o tak sporo wyrośnie.

Posmarowałam keczupem i przecierem, posypałam ziołami prowansalskimi, oregano i przyprawą do pizzy. Na to czerwona fasola z zalewą, szynka i ser
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pizza1.jpg (81,7 KB, 167 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pizza.jpg (87,5 KB, 145 załadowań)

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-02, 10:50   #220
Annaluka
Zakorzenienie

2 szklanki mąki przesiać do miski przez sitko, żeby była pulchniejsza.
Dodać do tego 1 jajko oraz pół łyżeczki soli. Odstawiamy na bok.

Bierzemy drożdże od 3 do 5 dag (na oko ) i dodajemy do tego płaską łyżeczkę cukru. Łączymy. Zalewamy połową szklanki ciepłego mleka (takie około 40 stopni, czyli bez problemu można wsadzić palec, a jest gorące). Dodajemy ze 3 łyżki mąki i mieszamy na gładką maź. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, żeby wyrosło (przykryte szmatką).

Jak drożdże wyrosną to wlewamy je do miski z mąką i wszystko razem mieszamy = urabiamy ciasto. Potem odstawiamy ciasto na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.

Rozwałkowujemy i już jest ciasto. Ja wsadzam do zimnego piekarnika, żeby jeszcze w trakcie nagrzewania piekarnika miało szansę się dogrzać i bardziej wyrosnąć.

Ja robiłam dwa razy i wyszło świetne

Czas pieczenia - indywidualny. Nastawiam na program pieczenia obustronnego do ciast. Temperatura maksymalna. Po 15 minutach wygląda już na gotowe, ale trzeba dłużej poczekać do 20-25 minut, żeby nie było zakalca.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0715.jpg (53,8 KB, 125 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0716.jpg (29,4 KB, 138 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0692.jpg (36,7 KB, 155 załadowań)
Stary 2008-11-02, 10:56   #221
olasia99
Zakorzenienie

Annaluka : Boże, jak smakowicie wygląda
Stary 2008-11-02, 12:27   #222
brzydula_81
Zakorzenienie

Annaluka- tez robie bardzo podobnie. najpierw przygotowuje rozczyn - drozdze (zwykle lub sproszkowane + 2 lyzki maki + 1,5 kubka mleka/ wody) odstawiam w cieple miejsce zeby wyroslo) pozniej wlewam do miski z 2 kubkami maki, sola, oliwa -lekko to wszystko mieszam i uzupelniam woda ( 3/4 kubka) tak zeby ciasto bylo bardzo sprezyste, ale nie zbite. dobrze to wszystko wyrabiam i pozniej wszystko przenosze na foremke i znow do cieplego piekarnika na kilkanascie minut (zeby wyroslo) a pozniej juz co mi sie zamarzy.....jesli chodzi o przyprawy to obowiazkowo swieza bazylia i duuuzo czosnku , sosik pomidorowy, pieczarki, salami, uwielbiam z dodatkiem czarnych oliwek, wczoraj dodalam tez krewetki
mniam mniam

pozdrawiam wszystkie pizzomaniaczki

a oto moja wczorajsza
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0062.jpg (103,9 KB, 153 załadowań)

J. Allen

brzydula_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-02, 13:04   #223
olasia99
Zakorzenienie

Smakowita
Jak podawałąm już tui swój przepisa i chciałam pokazać zdjęcia. Mam tylko takie, którą robilam kilka miesięcy temu, przed świętami, ale na aparacie, a nie mogę znaleźć czytnika kart a bym się pochwaliła . Z ksiązki z przepisami dla dzieci miałam ten przepis (!) która moja mama kupiła mojej siostrze ciotecznej . Robiłam ją jak 13 lat miałam
Stary 2008-11-02, 22:07   #224
Maddie
Wtajemniczenie

A ja pizzę robię tak (przepis od mojej teściowej ):
2 szklanki mąki
20 g drożdży rozpuszczonych w 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Zagniatamy, odstawiamy do wyrośnięcia, wałkujemy i układamy na pizzy co tylko chcemy Z tych proporcji wychodzi akurat jedna blacha.
Na zdjęciu moja ostatnia pizza "na bogato" z wędzonym filetem, kukurydzą, pieczarkami, papryką, cebulą i masą żółtego sera
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00295.jpg (64,9 KB, 201 załadowań)
Maddie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 22:27   #225
goosia207
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maddie Pokaż wiadomość
A ja pizzę robię tak (przepis od mojej teściowej ):
2 szklanki mąki
20 g drożdży rozpuszczonych w 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Zagniatamy, odstawiamy do wyrośnięcia, wałkujemy i układamy na pizzy co tylko chcemy Z tych proporcji wychodzi akurat jedna blacha.
Na zdjęciu moja ostatnia pizza "na bogato" z wędzonym filetem, kukurydzą, pieczarkami, papryką, cebulą i masą żółtego sera
Właśnie dzisiaj chciałam zrobić pizzę i mam taki sam przepis na ciasto (+łyzeczka cukru do drożdży).Ciasto całkowicie mi nie wyszło.Twarde jak kamień Nie wiem co zrobiłam źle, bo już kiedyś korzystałam z tego przepisu, ale dawno...
Stary 2008-12-04, 22:59   #226
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez goosia207 Pokaż wiadomość
Właśnie dzisiaj chciałam zrobić pizzę i mam taki sam przepis na ciasto (+łyzeczka cukru do drożdży).Ciasto całkowicie mi nie wyszło.Twarde jak kamień Nie wiem co zrobiłam źle, bo już kiedyś korzystałam z tego przepisu, ale dawno...
Też robię z tego przepisu, z tym, że najpierw robię zaczyn, moim zdaniem wtedy jest lepsza. Czyli wsypuję mąkę do miski, robię wgłębienie, wlewam powoli tam te pół szklanki wody - ważne, żeby była ciepła. Nie zimna i nie gorąca! Do niej wkruszam drożdże i sypię pół łyżeczki cukru. Odstawiam na 15 min, aż drożdże ruszą, dopiero wtedy dodaję olej i sól, zagniatam i odstawiam na 30 min do wyrośnięcia.
Jest to bardziej czasochłonne, ale efekt lepszy
shockwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 08:17   #227
goosia207
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Też robię z tego przepisu, z tym, że najpierw robię zaczyn, moim zdaniem wtedy jest lepsza. Czyli wsypuję mąkę do miski, robię wgłębienie, wlewam powoli tam te pół szklanki wody - ważne, żeby była ciepła. Nie zimna i nie gorąca! Do niej wkruszam drożdże i sypię pół łyżeczki cukru. Odstawiam na 15 min, aż drożdże ruszą, dopiero wtedy dodaję olej i sól, zagniatam i odstawiam na 30 min do wyrośnięcia.
Oooo a ja wodę wlałam zimną (tylko drożdże rozpuściłam w ciepłej, ale to w małej ilości wody) ciekawe czy to mogło być przez to...?
Stary 2008-12-05, 11:32   #228
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Oooo a ja wodę wlałam zimną (tylko drożdże rozpuściłam w ciepłej, ale to w małej ilości wody) ciekawe czy to mogło być przez to...?
Najprawdopodobniej tak- zimna woda sprawia, że drożdże w ogóle nie "startują" i ciasto nie chce rosnąć. A z kolei wrzątek je może zabić i też nie ruszą. Dlatego najlepsza jest ciepła woda, taka, że jak włożysz palec to Cię nie parzy
Stary 2008-12-08, 12:40   #229
maugoszatka
Wtajemniczenie

o matkooooooooooooo , zaśliniam się tym wątkiem

maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-08, 15:41   #230
shockwaves
Wtajemniczenie

Polecam dodanie do ciasta płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - pizza będzie chrupiąca na zewnątrz, a w środku puszysta mniamm
Stary 2008-12-08, 15:53   #231
Anecka
Zakorzenienie

Ja tez lubie pizze, ale chcialabym przejsc na jakas "zdrowsza",
Znalazlam fajny przepis swego czasu, ale niespecjalnie wszystko rozumiem.. Moglby mi ktos pomoc z tlumaczeniem? Zaznaczylam wyrazy ktorych nie rozumiem.

Cytat:
Mediterranean Sweet Potato Pizza

Makes 2 pizzas

Ingredients:

FOR THE TOPPING:

1 small can chopped tomatoes
1 small onion, peeled and finely chopped
1 garlic clove, peeled and crushed
1 tsp freeze-dried oregano or mixed herbs
2 tsp virgin olive oil
1 small red pepper and 1 small yellow pepper, deseeded and sliced
2 medium zucchini, trimmed and sliced
1 medium red onion, peeled and cut into wedges 50g pitted green or black olives fresh basil leaves, to garnish.

FOR THE BASE:

1 large sweet potato, peeled and cut into chunky pieces (about 400g prepared weight) 300g organic whole meal flour
2 tsp baking powder
1 good pinch herbal seasoning (optional)
65ml cold water mixed with 2 tbsp virgin olive oil

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-09, 08:58   #232
goosia207
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Wczoraj zrobiłam pizzę tak jak ty i mi wyszła ciasto pięknie urosło i była pyszna
goosia207 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-09, 09:42   #233
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Wczoraj zrobiłam pizzę tak jak ty i mi wyszła ciasto pięknie urosło i była pyszna
No to cieszę się, że pomogłam
Stary 2009-01-20, 11:15   #234
Krotochwila
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

no to i ja zrobiłam ale z drożdżami instant dr oetkera i super wyszła
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_5014.jpg (81,3 KB, 130 załadowań)
Krotochwila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 16:04   #235
doghot
Przyczajenie

Patrz regulamin. Notorycznie reklamujesz i spamujesz!!

Edytowane przez Nutka
Czas edycji: 2009-01-23 o 08:53
doghot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 16:14   #236
olasia99
Zakorzenienie

a ja widzę 'jak zrobić szpinak'
Stary 2009-01-22, 17:29   #237
traicionera
Zakorzenienie

ja najbardizej lubie sama robic ciasto na pizzę, niedawno kupilam kilka razy te z carrefoura, ale jednak ono za bardzo wyrasta jak na moje standardy(wole takei cienki i chrupiace). Ostatnio zrobilam tez csiato z proszkiem do pierczenia i bylo nawet nawet.
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 12:34   #238
ZuziaFruzia

traicionera a możesz podać przepis na to ciasto z proszkiem do pieczenia, bo ja zawsze robię z drożdżami instant, ale chętnie spróbowałabym takiego. Nie mogę ostatnio tych drożdży suchych dostać u mnie wykupili wszystko czy co A to moja ostatnia pizza ale miałam mało drożdży i taka malutka wyszła, na kolacyjkę pycha
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg img 007.jpg (15,4 KB, 94 załadowań)
ZuziaFruzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 09:51   #239
traicionera
Zakorzenienie

przepis ten znalazlam na stronie kuchnia.o2.pl
Składniki:
- 1/3 szklanki oleju,
- 2/3 szklanki mleka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szklanki mąki,
- sól.

Jak przyrządzić?
Wszystko do miski i dobrze zagnieść - najlepiej rękami, robi się bardzo sympatyczne łatwo odchodzące od rąk ciasto. Piec ok.20-30 minut.
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 12:22   #240
ZuziaFruzia

Dziękuję. Następnym razem spróbuję z proszkiem. A ja jak robię z drożdży instant to robię ciasto mikserem super się wyrabia
ZuziaFruzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości