|
|
#211 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Przepis na pyszną pizzę ;)
Cytat:
|
|
|
#212 |
|
BAN stały
|
A ja się wycwaniłam i teraz już kupuję gotowe ciasto na pizzę , kupuję w Carrefourze na dziale z pieczywem za 1,70
. Może nie jest jakieś mega super ale ujdzie i pizze dzięki temu też szybko robię, ekperymentuję tylko ze składnikami
|
|
|
|
|
#213 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a tak to spróbuje , ja jak robie pizze to robie na 3-4pizze i ciasto trzymam w lodówce i jak TŻ mnie odwiedza to robimy mniam
|
|
|
#214 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#215 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pizza
ja od niedawna zaczęłam gotowac i chyba wątek ma 3 lata ale może ktoś przeczyta .
tak więc mój sprawdzony, niezawodny i najlepszy przepis na pizzę (pizza była o dziwo moją pierwszą w pełni zrobioną przeze mnie samą potrawą ) pochodzi z książki dla dzieci ![]() ![]() Jest to Margheritta, aczkolwiek można dodać tam inne dodatki. Przytaczam: Potrzeba Cytat:
Jak robić: Cytat:
W tej książce jest napisane że wychodzą ciasta dwie blachy - dla mnie wychodzi jedna średnia (bo w książce pisze dwie małe) aczkolwiek powinna jedna duża . Żeby ciasto było łatwiej 'umieścić' w blasze to zawsze rozwałkowuje je Gdy pizza ma więcej składników piecze się ją 30-40 minut . Mam andzieję ze komuś pomogłam .
|
|
|
|
#216 |
|
Raczkowanie
|
A jakie najlepiej robicie ciasto?mi wychodzi takie kruche od spodu dość grube?macie jakiś fajny przepis na takie cienkie podobne jak w pizzeriach?wiadomo że tam pieką w piecach i to smakuje inaczej ale może coś zbliżonego potraficie zrobić?
|
|
|
|
|
#217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i mi moja smakuje bardziej
|
|
|
|
#218 |
|
Wtajemniczenie
|
a mi pizze robi ukochany
nie wiem jak bo sie w to nie mieszam ale ciasto wychodzi mu takie jakie lubie:cieniutkie i takie delikatne...ehh...zyc nie umierac
|
|
|
|
|
#219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, więc zaczęłam szukać przepisu na pizze Jak manna z nieba spadłaś mi z tym przepisem z drożdżami instant, bo tylko takie posiadałam![]() Tarammm, nie cała godzina i pizza gotowa!!! Pyyyyyccchhhha!!!! To moja pierwsza pizza w życiu i od razu taka dobra Nie będę już chyba więcej szukać innych przepisów. Ciasto jest w smaku idealne![]() Trochę mi wyszło za grube ciasto, następnym razem rozwałkuję na cieńsze, bo ono o tak sporo wyrośnie. Posmarowałam keczupem i przecierem, posypałam ziołami prowansalskimi, oregano i przyprawą do pizzy. Na to czerwona fasola z zalewą, szynka i ser
|
|
|
|
|
|
#220 |
|
Zakorzenienie
|
2 szklanki mąki przesiać do miski przez sitko, żeby była pulchniejsza.
Dodać do tego 1 jajko oraz pół łyżeczki soli. Odstawiamy na bok. Bierzemy drożdże od 3 do 5 dag (na oko ) i dodajemy do tego płaską łyżeczkę cukru. Łączymy. Zalewamy połową szklanki ciepłego mleka (takie około 40 stopni, czyli bez problemu można wsadzić palec, a jest gorące). Dodajemy ze 3 łyżki mąki i mieszamy na gładką maź. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, żeby wyrosło (przykryte szmatką). Jak drożdże wyrosną to wlewamy je do miski z mąką i wszystko razem mieszamy = urabiamy ciasto. Potem odstawiamy ciasto na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Rozwałkowujemy i już jest ciasto. Ja wsadzam do zimnego piekarnika, żeby jeszcze w trakcie nagrzewania piekarnika miało szansę się dogrzać i bardziej wyrosnąć. Ja robiłam dwa razy i wyszło świetne Czas pieczenia - indywidualny. Nastawiam na program pieczenia obustronnego do ciast. Temperatura maksymalna. Po 15 minutach wygląda już na gotowe, ale trzeba dłużej poczekać do 20-25 minut, żeby nie było zakalca.
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
Annaluka- tez robie bardzo podobnie. najpierw przygotowuje rozczyn - drozdze (zwykle lub sproszkowane + 2 lyzki maki + 1,5 kubka mleka/ wody) odstawiam w cieple miejsce zeby wyroslo) pozniej wlewam do miski z 2 kubkami maki, sola, oliwa -lekko to wszystko mieszam i uzupelniam woda ( 3/4 kubka) tak zeby ciasto bylo bardzo sprezyste, ale nie zbite. dobrze to wszystko wyrabiam i pozniej wszystko przenosze na foremke i znow do cieplego piekarnika na kilkanascie minut (zeby wyroslo) a pozniej juz co mi sie zamarzy.....jesli chodzi o przyprawy to obowiazkowo swieza bazylia i duuuzo czosnku
, sosik pomidorowy, pieczarki, salami, uwielbiam z dodatkiem czarnych oliwek, wczoraj dodalam tez krewetki ![]() mniam mniam pozdrawiam wszystkie pizzomaniaczki a oto moja wczorajsza
|
|
|
#223 |
|
Zakorzenienie
|
Smakowita
Jak podawałąm już tui swój przepisa i chciałam pokazać zdjęcia. Mam tylko takie, którą robilam kilka miesięcy temu, przed świętami, ale na aparacie, a nie mogę znaleźć czytnika kart a bym się pochwaliła . Z ksiązki z przepisami dla dzieci miałam ten przepis (!) która moja mama kupiła mojej siostrze ciotecznej . Robiłam ją jak 13 lat miałam
|
|
|
#224 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja pizzę robię tak (przepis od mojej teściowej
):2 szklanki mąki 20 g drożdży rozpuszczonych w 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Zagniatamy, odstawiamy do wyrośnięcia, wałkujemy i układamy na pizzy co tylko chcemy Z tych proporcji wychodzi akurat jedna blacha.Na zdjęciu moja ostatnia pizza "na bogato" z wędzonym filetem, kukurydzą, pieczarkami, papryką, cebulą i masą żółtego sera
|
|
|
|
|
#225 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem co zrobiłam źle, bo już kiedyś korzystałam z tego przepisu, ale dawno...
|
|
|
#226 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jest to bardziej czasochłonne, ale efekt lepszy |
|
|
|
|
|
#227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(tylko drożdże rozpuściłam w ciepłej, ale to w małej ilości wody) ciekawe czy to mogło być przez to...?
|
|
|
#228 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#230 |
|
Wtajemniczenie
|
Polecam dodanie do ciasta płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - pizza będzie chrupiąca na zewnątrz, a w środku puszysta mniamm
|
|
|
|
|
#231 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez lubie pizze, ale chcialabym przejsc na jakas "zdrowsza",
Znalazlam fajny przepis swego czasu, ale niespecjalnie wszystko rozumiem.. Moglby mi ktos pomoc z tlumaczeniem? Zaznaczylam wyrazy ktorych nie rozumiem. Cytat:
|
|
|
#232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#233 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#234 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
no to i ja zrobiłam ale z drożdżami instant dr oetkera i super wyszła
|
|
|
|
|
#235 |
|
Przyczajenie
|
Patrz regulamin. Notorycznie reklamujesz i spamujesz!!
Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2009-01-23 o 08:53 |
|
|
|
|
#237 |
|
Zakorzenienie
|
ja najbardizej lubie sama robic ciasto na pizzę, niedawno kupilam kilka razy te z carrefoura, ale jednak ono za bardzo wyrasta jak na moje standardy(wole takei cienki i chrupiace). Ostatnio zrobilam tez csiato z proszkiem do pierczenia i bylo nawet nawet.
|
|
|
|
|
#238 |
|
|
traicionera a możesz podać przepis na to ciasto z proszkiem do pieczenia, bo ja zawsze robię z drożdżami instant, ale chętnie spróbowałabym takiego. Nie mogę ostatnio tych drożdży suchych dostać u mnie wykupili wszystko czy co
A to moja ostatnia pizza ale miałam mało drożdży i taka malutka wyszła, na kolacyjkę pycha |
|
|
|
|
#239 |
|
Zakorzenienie
|
przepis ten znalazlam na stronie kuchnia.o2.pl
Składniki: - 1/3 szklanki oleju, - 2/3 szklanki mleka, - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, - 2 szklanki mąki, - sól. Jak przyrządzić? Wszystko do miski i dobrze zagnieść - najlepiej rękami, robi się bardzo sympatyczne łatwo odchodzące od rąk ciasto. Piec ok.20-30 minut. |
|
|
|
|
#240 |
|
|
Dziękuję. Następnym razem spróbuję z proszkiem. A ja jak robię z drożdży instant to robię ciasto mikserem super się wyrabia
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.

. Najlepsza jest z mozzarellą, szczególnie z dwoma gatunkami - wędzoną i zwykłą 

. Może nie jest jakieś mega super ale ujdzie i pizze dzięki temu też szybko robię, ekperymentuję tylko ze składnikami
a tak to spróbuje , ja jak robie pizze to robie na 3-4pizze i ciasto trzymam w lodówce i jak TŻ mnie odwiedza to robimy mniam 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

a bym się pochwaliła
(tylko drożdże rozpuściłam w ciepłej, ale to w małej ilości wody) ciekawe czy to mogło być przez to...?