|
|
#241 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Pizza
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
ja akurat miksera na razie nei posaidam
tak, bez drozdzy, wyprobowalam ostatnio, gdy mi zbraklo drozdzy w domu, nei bylo ich tez w pobliskim sklepie, a nei chcialo mi sie po nie leciec do hipermarketu |
|
|
|
|
#243 |
|
Raczkowanie
|
i jak to ciasto ??? miekkie wyszło ??? chyba wypróbuje przepis...
|
|
#244 |
|
Zakorzenienie
|
raczej cienkie i chrupiace, my takie preferujemy
|
|
|
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
może nie jest tak do końca domowa
ale odkryłam ostatnio w Carrefourze ciasto do pizzy. Pakowane na tacce zawiniete folią spożywczą. Mięciutkie, świeze. Tylko wyłozyć na blachę udekorować wg upodobań i piec. Ja piekłam na oko jak się przyrumieniło to wyciagałam. Wychodzi za każdym razem super. W zależnosci jak rozłozymy ciasto to może byc gruba puszysta pizza albo cienka chrupiąca ![]() Polecam PS. ciasto jest fajowe bo mozna nim kręcić i rzucac jak prawdziwą pizza nie rozrywa się.
|
|
|
|
|
#246 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
no jasne, ze jak ma się sprawdzone to będzie lepsze
ja robiłam sama i to kupne i kupne wychodzi nam lepiej a i zalezy jaką kto lubi pizze |
|
|
|
|
#249 |
|
Zakorzenienie
|
ja lubie taka chrupiaca, z dodana oliwa z oliwek do ciasta i przyprawami w ciescie
|
|
|
|
|
#250 |
|
Raczkowanie
|
dzięki za rozjaśnienie
wypróbuję
|
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
mnie kolejny raz czeka piecznie pizzy, bo moj chlopiec ja uwielbia i przynajmniej raz w tygodniu sobie "zaklepuje" na obiad. Ile ja juz tych pizz w zyciu zrobilam
|
|
|
|
|
#252 |
|
Zakorzenienie
|
Mój sprawdzony przepis na pizzę: (po wypróbowaniu wielu)
->2 szklanki mąki ->3/4 szklanki ciepłego mleka ->3/4 kostki drożdży ->łyżeczka soli ->łyżeczka cukru (do mleka i drożdży) ->dwie łyżki oleju Ja również doprawiam samo ciast wg. upodobań troszkę juz do mąki dosypuje przyprawy pozniej przyozdabiam górę i na 20 min do pieca na 180* a mąkę wymieszaną z wszystkimi składnikami do wyrosnieca rowniez wkladam na 40 minut do pieca na ok 40*
|
|
#253 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
Ja od kąd powstał ten wątek korzystam z przepisu Pauli jest super!!
|
|
|
|
#254 | |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
no ja wlasnei planuje kupic na zapas drożdze w proszku, bo te zwyczajne szybko sie psuja, a dzis w koncu musze pizzę zrobić
|
|
|
|
|
#256 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny dajecie mase przepisow na ciasto i sama pizze ale ktory z tych przepisow pozwoli mi uzyskac ciasto srednio grube <nie lubie grubego a TZ cienkiego wiec poszlismy na kompromis:P> i zeby bylo nie suche ale lekko chrupkie?
bardzo prosze o rade
|
|
|
|
|
#257 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczoraj zrobiłam pizzę z przepisu pauli
wyszła bardzo dobra
|
|
|
|
|
#258 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wiedziałam,ze takie coś jak drożdze w proszku istnieje
|
|
|
|
|
#259 |
|
Przyczajenie
|
Chętnie spróbuję inny przepis. Ja stosuję taki i jak na razie kto jadł ten nie narzekał
![]() - 3 szkl. mąki - 5 dag drożdży rozpuścić w szkl. letniej wody - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cukru - 3 łyżki oliwy Wszystko razem połączyć. Ciasto smaruję: podsmażoną na oliwie cebulą z czosnkiem i z koncentratem pomidorowym. |
|
|
|
|
#260 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
widać każda gospodyni ma swój przepis
![]()
|
|
|
|
#261 |
|
Raczkowanie
|
Pizza ala Pizza Hut
![]() 250g mąki 3 łyżki oleju 1 szczypta soli/pieprzu/cukru/proszku do pieczenia suszone drożdże (prawdziwe oczywiście lepsze) 1 szklanka podzielona na pół (jedna połowa mleka, druga połowa wody) Wszystko razem rozgnieść. Dzisiaj zrobiłam pizzę wg.tego przepisu. Mam nadzieje, że o niczym nie zapomniałam ![]() Zdjęcia w załączniku. Co do farszu : -dużo papryki -boczek surowy -ser -szynka Chcialam dodać również oliwki i kukurydze ale nie miałam w domku
Edytowane przez BeautifulThings87 Czas edycji: 2009-03-12 o 15:23 |
|
|
|
|
#262 |
|
Zakorzenienie
|
To jest pizza gigant! Super!
A wiesz, ze naprawde wyglada jak z Pizzy Hut? Narobilas mi smaku;-) |
|
|
|
|
#263 |
|
Raczkowanie
|
A jak pieczecie te pizze?tzn na jakiej funkcji? w obsłudze do mojego piekarnika jest napisane żeby piec na termoobiegu ale ciasto jest wtedy na środku prawie surowe i cienkie!
pieczecie na góra&dół czy jak?
|
|
|
|
|
#264 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A bez przesady ![]() Ja pieczę pizze przez 12min na funkcji -pieczenie z góry i dołu- a po 12 minutach daje na termoobieg A co do zdjecia to pizza nie była przypalona tylko koncentrat pomidorowy troszkę zmienił swój kolor
|
|
|
|
|
|
#265 |
|
Zakorzenienie
|
Najprostsza pizza...
przepraszam na tym podrofum jestem nowa i się nie orientuję... jeśli coś przesuńcie wątek.
szukam najprostszego na świecie przepisu na ciasto do pizzy. w internecie są jakieś niesprawdzone metody a do tego forum mam zaufanie... poratuje ktoś? chodzi mi o ciasto bez drożdży ale wypróbowany przepis...
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-05-24 o 14:05 |
|
|
|
|
#266 |
|
Zakorzenienie
|
przepraszam dopiero zanalzłam ten wątek niepotrzebnie szukałam w poprzednim...
mam drożdże suszone dr.oetkera. jedno opakowanie 7 gram to jak to dodać żeby nie było za dużo ?Xd
|
|
|
#267 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ja robię pizzę z tymi drożdżami oetkera i daje całe opakowanie na pół kilo mąki, zresztą tak jest chyba na opakowaniu napisane
|
|
|
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
ale mi ślinka cieknie przez ten wątek
zaraz lecę robić pizzę z pieczarkami, szynką, serem, ogórkami kiszonymi i papryką.
|
|
|
#269 |
|
Rozeznanie
|
Często dodaję kminku do ciasta. Polecam wypróbować, bo pycha.
|
|
|
|
|
#270 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Re: PIZZA
moja pizza:
skladniki: 20 g drozdzy, 0,3 litra wody [najlepiej goracej! ] pol lyzeczki cukru i soli, ok 500 g maki, oliwa, i t wszystkie skladniki co tam chcesz do pizzy jakies pieczarki, wiadomo na gore nakladasz to co lubisz ![]() zaczynamy: kruszysz te drozdze z cukrem i dolewasz polowe z tej wody co masz przygotowane, czekasz az zaczna rosnac, dolewasz to i reszte przygotowanej wody do maki w jakiejs duzej misce i dodajesz pol lyzeczki soli, urabiasz ciasto, jak urobisz formujesz dwie rowne kulki i kladziesz w cieple miejsce, wystarczy 15 minut. potem rozprasowujesz te kulki na dwa okragle placuszki i masz juz dwa spody do pizzy, nakladasz an to co chcesz i do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni na 20 minut, wychodzi pyszna a ciasto idealne!
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:13.

ale odkryłam ostatnio w Carrefourze ciasto do pizzy. Pakowane na tacce zawiniete folią spożywczą. Mięciutkie, świeze. Tylko wyłozyć na blachę udekorować wg upodobań i piec. Ja piekłam na oko
jak się przyrumieniło to wyciagałam. Wychodzi za każdym razem super. W zależnosci jak rozłozymy ciasto to może byc gruba puszysta 

pieczecie na góra&dół czy jak?

zaraz lecę robić pizzę z pieczarkami, szynką, serem, ogórkami kiszonymi i papryką.