![]() |
#571 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak wywabić plamę z... - wątek ZBIORCZY
w jaki sposób dopieracie bielizne a dokładnie majtki po śluzie? w czymkolwiek wypiorę to zawsze ślad zostaje
pomózcie! nie chce wyrzucać swojej ulubionej bielizny ![]()
![]() |
#572 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny jak wywabic plame z bluzki spowodawanej odbarwieniem sie napisu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#573 |
Raczkowanie
|
co zrobić z bluzką zachlapaną białą farbą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#574 |
Raczkowanie
|
Mam kilka kresek niebieskim dlugopisem na jasno brazowym sztruksie, co zrobic?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#575 |
Zadomowienie
|
Khe, khe
![]() Odzież z czarnej skóry glansowanej (nabłyszczanej)- szybko nabiera połysku po przetarciu jej świeżo przekrojoną cebulą Odzież ze skóry glansowanej stwardniałą na skutek mocnego przemoczenia nacieramy gliceryną. Po przeschnięciu natłuszczamy pastą do obuwia i po 30-40 minutach polerujemy miękką flanelką Czarną odzież z aksamitu odświeża się szczotką maczaną w oczyszczonej nafcie. Można też rozłożyć odzież na stole, przeciągnąć wilgotną szczotką, posypać drobną kuchenną solą i wyszczotkować. Po strzepnięciu przeczesać czystą suchą szczotką. Pogniecioną spódniczkę z aksamitu można odświeżyć trzymając ją (odwróconą na lewą stronę) nad rondelkiem z wrzącą wodą. Do prasowania odzieży z aksamitu niezbędne są dwie osoby, ponieważ prasuje się ją naciągniętą, w powietrzu, przez zaparzaczkę i po lewej stronie Aksamitny kołnierz przybrudzony i przetłuszczony czyści się surową, przekrojoną na pół cebulą. Po wysuszeniu trzeba go starannie wyszczotkować. Sztruksowe spodnie należy przed pierwszym praniem włożyć na 2 godziny do wody mocno zakwaszonej octem. Takie zakwaszanie powtarzamy co drugie pranie. Dzięki temu spodnie nie tracą koloru. Po wyjęciu z pralki (przypominam o wyłączeniu wirówki!) zawieszamy na ramiączku nad wanną i szczotkujemy trzykrotnie - z włosem, pod włos i jeszcze raz z włosem. Szczotkowanie można jeszcze powtórzyć w czasie wysychania spodni. Bawełnę hinduską (tzw. indyjską) pierze się w wodzie, w której gotowały się pszenne otręby, zawieszone w rondlu w woreczku z cienkiego płótna lub gazy. Gotuje je się przez 20 minut. Wodę ostudza i zanurza w niej tkaninę, używając otrąb jak mydła. Obuwie i torby z jasnej skóry - (nie z zamszu)- czyścimy szczotka maczaną w zimnym, słodkim mleku lub wcieramy ubitą na sztywno pianę z białka Torby czy paski z kolorowej skóry, które farbują, należy kilkakrotnie przetrzeć szmatką zmoczoną octem Tłusta plamę na kożuszku posypujemy obficie talkiem, zmieniając go 2-3 razy. Jeśli plama nie ustąpi, kawałek waty skrapiamy eterem (uwaga ogień!) i przecieramy splamione miejsce, ponownie posypując talkiem Na zakończenie szczotkujemy gumową szczotką do zamszu. Czarna lub granatowa bawełna ładnie pierze się w wodzie, w której gotował się szpinak lub liście bluszczu. Do ostatniego płukania używamy piwa zamiast wody - utrwala to i pogłębia kolor Czapki, kołnierze z jasnych futer czyścimy papką z magnezji i benzyny ekstrakcyjnej (uwaga ogień!) którą delikatnie wcieramy w skórę futra. Po 15 min. suchy proszek strzepujemy, a futro zawieszamy w suchym, przewiewnym miejscu, z dala od źródeł ciepła. Plamy z czerwonego wina natychmiast zalewa się 2 szklankami wody sodowej (gazowanej). Płyn dokładnie zbieramy gąbką i wysuszamy bibułą. Plamy z moczu osuszamy gąbką lub ligniną i tamponujemy szmatką zwilżoną mieszaniną wody i octu w proporcji 1:1 i osuszamy bibułą. Można też zalać plamę wodą gazowaną i natychmiast bardzo dokładnie osuszać bibułą. Zmechacony sweter czyścimy albo czystym, ostrym zmywakiem do szorowania rondli albo ostrą szczotką do ubrań włożoną w starą nylonową pończochę. Pończochę kilkakrotnie przesuwamy, bo gromadzą się w niej kuleczki zmechaconej wełny. Edytowane przez Doris Day Czas edycji: 2008-06-09 o 16:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#576 |
Zadomowienie
|
cd
![]() Niezbyt mocno sfilcowany sweter z czystej wełny można odfilcować, mocząc go przez 2 godziny w letniej wodzie, w której gotowała się fasola. 30dag wystarczy na sweter damski, a 50dag na sweter męski. Suchą białą fasolę zalać należy wieczorem 3-4 litrami zimnej wody i pozostawić do rana. Nazajutrz postawić na małym ogniu i gotować aż fasolka zmięknie. Wodę zlewa sie do miski i studzi. Fasolkę soli, doprawia do smaku i podaje np na obiad ![]() Swetry, szaliki, czapki z wełny angora czy moher pierze się również w letniej wodzie i rozgotowanym mydle, w wywarze z mydlnicy lub szamponie do włosów. Dla zapobieżenia wypadaniu delikatnych włosków, dzianinę przed praniem wkładamy do plastikowego woreczka, który zakręcamy gumką i chowamy na 2-3 dni do zamrażalnika. Pierzemy dopiero w 2 godziny po wyjęciu z lodówki. Do ostatniego płukania dodajemy 2 łyżki gliceryny. Odciskamy w ręczniku, strzepujemy i suszymy j.w. Dzianinę którą można prac w pralce (musi to być oznaczone na metce) przekładamy na lewą stronę i chowamy do woreczka lub poszewki, zakręcając ją gumką lub nawet zszywając. Poszewka musi być tak duża, aby sweter swobodnie w niej się mieścił. Zapobiega to mechaceniu się wełny. Czerwona i zieloną bawełnę płuczemy kilkakrotnie w wodzie zakwaszonej octem. Bawełnę niebieską w wodzie osolonej, a różową w kwaśnej serwatce. Cienkie suknie i bluzki z bawełny powinny być lekko usztywnione. Do ostatniego płukania dodajemy dwie łyżki cukru i łyżeczkę płynnego kleju biurowego Naturalny jedwab "surowy" pierze się w letniej wodzie z dodatkiem płatków mydlanych lub szamponu do włosów. Płucze się 4 razy, lekko wygniatając. do czwartego płukania dodaje się łyżkę mocnego roztworu kwasku cytrynowego, co przywraca utracona w praniu aperturę i połysk. Zawija się kolejno w 3-4 ręczniki frotte i lekko wilgotny prasuje ciepłym żelazkiem, po lewej stronie. Wełnianą marynarkę, spódniczkę czy spodnie zgniecione np w walizce należy zawiesić na wieszaku nad wanną, gdy napełniamy ją gorącą wodą na kąpiel. Zagniecenia znikną bez prasowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#577 |
Zadomowienie
|
Wyświecenia na kolanach i łokciach ubrań można zlikwidować nakładając na nie odciśniętą pulpę ze świeżo utartych (obranych) ziemniaków. Po paru minutach miejsca te energicznie szczotkujemy i porozstawiamy do wyschnięcia. Suchy proszek usuwamy szczotką i odkurzaczem i jeszcze raz szczotkujemy, żeby pozbyć się białego nalotu. Prasujemy przez grubą lnianą szmatkę.
Można też wyświeconą odzież potrzymać nad rondelkiem z wrzącą wodą , a kiedy tkanina ostygnie przeprasować przez lnianą zaparzaczkę zwilżoną wodę z dodatkiem octu. Obuwie skórzane mocno przemoczone, wypycha się gazetami (kilkakrotnie je zmieniając) i kładzie na boku, aby wysychały również i podeszwy. Nie kłaść w pobliżu źródeł ciepła, aby zbyt szybko suszona skóra nie popękała. W wysuszone obuwie wciera się trochę białej wazeliny, a po kilku godzinach pastuje i poleruje do połysku Kozaczki lub skórzane botki powinny wisieć, a nie leżeć. Uniknie się wtedy zagięć w okolicy kostki. Pastując obuwie dobrze jest skropić szczotkę octem lub spirytusem denaturowanym, dla uzyskania ładniejszego połysku. Wilgotne kalosze - można dosuszyć przez jedną noc. Wystarczy napełnić je wieczorem suchym, podgrzanym w piekarniku (lub na czystej patelni) ziarnem żyta czy pszenicy. Ostudzone ziarno, zsypane do płóciennego woreczka może być używane wiele razy. Kalosze czy śniegowce powinny być zawsze starannie umyte, zaraz po zdjęciu z nóg. Ślady zaschniętego błota bywają trwałe! Po umyciu i osuszeniu dobrze jest przetrzeć je mieszaniną wody i gliceryny ( w równych ilościach), a po wyschnięciu wypolerować flanelką. Co pewien czas można wetrzeć w kalosze pianę z białka Spod żelazka do którego przywarł spalony nylon lub stylon, można oczyścić przecierając acetonem lub zmywaczem do paznokci z acetonem. Zażółcony spód żelazka lekko rozgrzanego czyścimy miękką szmatką zwilżoną octem i maczaną w grubej kuchennej soli. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#578 |
Rozeznanie
|
Pilnie potrzebna rada
Kochane kobietki poradzcie mi jaki powinnam kupic odplamiacz?? mam piekna białą spodnice i są na niej plamy z przed roku nie pamietam czym je zrobiłam , czy ten tak często Vanish da sobie radę??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#579 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pilnie potrzebna rada
Powinien dać radę.
Ja go zawsze mam w domu,bo na moje plamy zawsze pomagał.Jeżeli jednak nie upora się z Twoją spódnicą,to w pralni myślę ,że dadzą radę bez problemu ![]() Z czego są te plamy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#580 |
Zakorzenienie
|
najpierw można tez pomoczyć w płynie do mycia naczyń.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#581 |
Zakorzenienie
|
najpierw Vanish na plame, a pozniej do prania i wszystko puszcza
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#582 |
Raczkowanie
|
Nie zgodzę się, chociaż dobrze że to biała sukienka. Ja vanishem zniszczyłam sobie niebieską bluzkę, bo zostały jaśniejsze plamy po nim i nadaje się tylko do sprzątania po domu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#583 |
Rozeznanie
|
Dziękuje dziewczęta za odpowiedzi , plamy były chyba z zywicy bo ławki w parku były zdezelowane więc pewnie po tym, ale po napisanym poscie udałam sie do tesciowej, która miała Vanish i własnym oczom niewierze własnie przed chwilą wyjełam ją z pralki plamy znikneły , oczywiscie wczesniej z pół godz. potrzymałam plame w Vanishu, spódnica uratowana
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#584 |
Raczkowanie
|
Pilnie potrzebna rada
a jak nic nie zadziała to soda oczyszczona
![]() oj spóźniłam sie troche z odp ![]() ![]()
![]() Edytowane przez rambo Czas edycji: 2008-06-12 o 16:50 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#585 |
Wtajemniczenie
|
a co pomoże na plamy z rdzy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#586 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#587 |
Przyczajenie
|
Dot.: żółte plamy pod pachami
Dziewczyny, odkopałam wątek bo u mnie też pojawiają się takie plamy, szczególnie na białych bluzkach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#588 |
Zakorzenienie
|
Dobry sposób ma Aga. Vizir do białego jest w ogóle bardzo skuteczny.
![]() |
![]() |
#589 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do wybielania bialych plam to mi czasem pomagala zwykla pasta BHP ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#590 |
Zadomowienie
|
Witam, mam problem!!!
Wczoraj wstawiłam pranie, dolałam płyn Silan tam gdzie powinien być... Wszystko ładnie, pięknie...Ale ![]() Jak wyciągnęłam moją ulubioną żółtą bluzeczkę, miała takie plamy- o dziwo jakieś dziwne ciemne. Po wyschnięciu te plamy są widoczne pod światło i są jaśnijesze nić kolorek bluzki! Wiem, że to po płynie do płukania. Inne rzeczy w porządku, tylko ta bluzeczka, choć wszystkie prane ciuszki były jasne! Jak wywabić te plamy? Nie rozmumiem, jak żółty płyn do płukania mogł tak poplamić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#591 |
Zakorzenienie
|
Wypierz jeszcze raz
![]() Jesli palmy są po płynie do płukania, to powinny zejść ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#592 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#593 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak czyścić białą skórę?
Witam
Mam białą skórzana torebkę, na której zrobiły się żółte plamy. Torba jest dość duża więc plamy też. Te "żółte zacieki" występują głównie przy szwach. Wiecie może jak to wczyścić? Próbowałam ciepłą woda i mydlem ale nic. A może wyprać ją w pralce? Macie jakieś pomysly? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#594 |
Raczkowanie
|
![]()
Farbowalam kolezance niedawno farba blond wlosy i myslalam ze jak zdejme bluzke to sie nie wybrudze, a tu suprise, ubrudzilam swoj ulubiony stanik ;( moze wiecie jak zmyc ta plame? zwykle pranie nic nie dalo ;| Moze znacie jakies specyfiki na rynku? Z gory dziekuje; *
![]() |
#595 |
Zakorzenienie
|
Dot.: plama po farbie do włosów :||
Wątpię, żeby taką plamę szło zlikwidować. Nie znam się na tym zupełnie, ale na mój gust farba taka barwi ubranie tak samo jak włosy.
Mogę się mylić, ale miałam coś podobnego z dywanikiem w łazience i poszedł służyć ojcu w garażu, bo nie było na niego siły.
![]() |
![]() |
#596 |
Zakorzenienie
|
nie zejdzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#597 |
... choć nie Westwood
|
Wydaje mi się, że nie da rady się pozbyć plamy po farbie do włosów. Trwale odbarwia tkaninę.
![]() |
![]() |
#598 |
Zakorzenienie
|
nie da rady juz tego usunac. dlatego ja do farbowania zawijam sie w specjalnie do tego przeznaczony recznik - juz tak zafarbowany, ze do niczego innego sie nie nadaje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#599 |
Raczkowanie
|
prosze nie ; (
![]() |
#600 |
Zakorzenienie
|
niestetey. Spróbuj jeszcze zmywaczem do paznokci. Plama nie zejdzie całkiem ale bedzie troche jaśniejsza.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:28.