![]() |
#181 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wielki,wstrętny tampon? i sposoby na zabezpieczenie latem..
a ja nie wyobrażam sobie życia bez tamponów. bez względu na porę roku używam ich. tylko jak na pewno zostaję w domu to wkładam podpaski. ale jak gdzieś wychodzę to obowiązkowo tampon.i nie muszę się martwić, że mi się podpaska przesunie albo przemoknie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
kurde dziewczyny zazdroszcze Wam tego komfortu.. eh mam nadzieje ze nie stchórze i nie bedzie bolało i tez uda mi sie wlozyc tampona ;(
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
napewno
![]() używam tamponow właściwie od początku...teraz już nie moge sobie bez nich zycia wyobrazić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, ja też miałam kiedyś problem z tamponami, zarówno z zakładaniem jak i wyjmowaniem. przy zakładaniu (zwykłego tamponu bez aplikatora) nie mogłam go wsunąć bardziej, niż długość samego tamponu, a przecież wiadomo, że to dużo za płytko - więc nie używałam tamponów w ogóle.
dopiero na studniówce poczułam się "zmuszona" - koleżanka poleciła mi tampony z aplikatorem, twierdząc, że nie da się ich umieścić za płytko. różnica dla mnie była kolosalna - pierwszy raz poczułam jak to jest "mieć w sobie tampon, ale wcale go nie czuć". no ale z wyjmowaniem miałam problem dość długo - bolało. z resztą z wkładaniem też jakiś czas miałam problem - ciężko mi było znaleźć "właściwy kąt wkładania". ale kombinowałam i znalazłam - wy też "szukajcie"! dla mnie najlepsza pozycja, to usiąść normalnie na sedesie, z szeroko rozstawionymi nogami i lekko pochylić się do przodu - u mnie w takiej pozycji tampon wysuwa się idealnie i bez żadnego bólu czy dyskomfortu. oczywiście nie jest to "złoty środek" dla wszystkich, bo każda z nas jest odrobinę inaczej zbudowana, ale warto szukać i kombinować. a, no i przepraszam za moralizatorstwo, ale po prostu jestem przerażona postępowaniem niektórych moich koleżanek, dlatego to napiszę: pamiętajcie o dokładnym myciu rąk przed założeniem tamponu, niezależnie od tego, czy w wersji bardziej, czy mniej higienicznej (mniej higieniczna - oczywiście bez aplikatora) w żadnym wypadku nie powinno się niczego dotykać pomiędzy umyciem rąk a aplikacją (drzwi, klamki, klapa od sedesu...) oprócz samego tamponu oczywiście. w dużej mierze to właśnie z "nieczystych rąk" biorą się te nadżerki i inne problemy. jeszcze raz przepraszam, może dla Was (oby!) mówię oczywiste rzeczy, ale po prostu mnie krew zalewa, jak widzę moje koleżanki, które w klubach dotykają rękami stolików, szklanek, numerków, a potem idą do klubowej toalety i nie opłukując nawet rąk przystępują do zmiany tamponu :/ :/ :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Ja praktycznie uzywam tylko tamponow - wybieram te z aplikatorem bo wygodniejsze i higieniczne. Lata wprawy sprawily ze zaaplikowalabym go sobie chyba nawet w stanie niewazkosci lub innej wymyslnej pozycji.
Pierwsze tampony to byl dyskomfort i podczas zakladania i wiekszy podczas wyjmowania. Teraz? nic nie czuje. Czuje tylko komfort. suchosc, pewnosc. Zabezpieczenie the best i zima i latem. ah noi do rad silesiann dodalabym tez czesta wymiane - a nie jak niektorzy jeden na 8 h....brrr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zawsze wymieniam max co 4 godziny, mimo, że mam raczej średnio obfite krwawienia, nawet na początku. zawsze stosuję się do rad w ulotce - jeśli na tamponie pozostają białe włókna (mimo 4 godzin) to używam tych o coraz mniejszej chłonności. (zawsze kupuję 3 paczki różnej chłonności na raz, żeby odpowiednio mniejszy tampon był pod ręką). nie wyobrażam sobie chodzenia z tamponem dłużej niz 4 (no, czasami max 5 godzin), z resztą z podpaskami jest podobnie (jeśli już ich używam w dzień, na przykłąd pod koniec okresu gdy mam już raczej plamienie niż krwawienie - wtedy używanie tamponu uważam za raczej niewskazane) miałam koleżankę która od rana do wieczora potrafiła wytrzymać w jednej podpasce, twierdząc, że "przecież jeśli jeszcze nie jest <pełna>, to po co ją wymieniać", blee. sorry, ale na higienie nie wolno oszczędzać :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Miuoshowa
|
Ja uzywam tamponow od pierwszego okresu i nie wyobrazam sobie bez nich zycia!
![]()
![]() |
#189 |
Przyczajenie
|
na poczatku bałam sie tamponow :P chodziłam w nich tylko po domu i to góra pol godzinki, pozniej pojechałam nad morze na tydzien i akurat wtedy dostałam okres
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
BAN stały
|
Dlaczego my kobiety musimy mieć miesiączkę
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
jeju oby mi sie udało wsadzic w koncu tego tampona ;(
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
O matko ja bez tamponów bym nie mogła! Podpasek używam tylko jak siedze w domu i nigdzie nie idę i na noc. Czasami na noc tez używam tamponów ale tylko wtedy gdy nocuję u mojego TŻ-ta ale nie wysypiam sie bo co kilka godzin do łazienki biegam
![]()
![]() |
#194 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
a ja uzywam i tego i tego.... zalezy,. jak mam tampony to okej jak podpaski to tez mogą byc... choc wle tampony
![]() ![]() ![]() N4TI napewno Ci sie uda... tylko sie nie denerwuj bo to moze przeszkodzic ja tak mialam na początku a teraz idzie jak po maśle ![]()
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
jestem juz po probie i mini i normal ;( ja nie wiem co sie ze mna dzieje ale wlozylam pol tampona i okropnie mnie w srodku pieklo ;( znow sie nie udalo ;(
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Żeby urodzić kiedyś ślicznego, słodkiego, kochanego bobaska, jestem w stanie to znieść
![]() Nie używałam jeszcze tamponów (proszę, nawet pod tym względem jestem zupełnie niewinna ![]()
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
odświeżam troszkę wątek
![]() ja polecam na pierwszy raz OB. sama użyłam Ob przedwczoraj (pierwszy raz) i było mi niewygodnie! Nie mogłam chodzić normalnie heh, napewno źle włożyłam eh co ja zrobię, jestem w 3 dniu, a w podpasce czuje sie jak w pampersie i jeszcze ten wf i krotkie obcisle spodenki buuu ale od koleżanek słyszłam, ze lepiej na pierwszy raz użyć ob, są takie zwykłe i ponoc lepsze ![]() pzdr ![]()
![]() |
#199 |
Wtajemniczenie
|
próbowałam wiele razy włożyć tampona i dupa. wlozylam dosyć głęboko ale miałam wrażenie ze albo sie wysunie albo niewiem i chyba go troche czułam.. polazilam troche i wyjełam pozniej nastepnego wlozylam i znow wyjełam az mnie 'tam' zaczelo piec troche wiec zrezygnowalam. kiedys mama mi kupila biedronkowe tapony na wyprobowanie zużyłam wieksze pol paczki na próby(!!) i do tej pory nie moge jakos sie nauczyc nosic taponow
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
no i udało mi sie wczoraj
![]() ![]()
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
Ja tamponów używam prawie od samego początku. Nie wyobrażam sobie teraz chodzenia do pracy z podpaską, albo jazdy rowerem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#203 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a ja tez nie umiem zakladac tamponow.. kiedys 2 razy mi sie chyba udalo, ale sie zrazilam bo ubralam tampaxa (tylko te z aplikatorem umiem zakladac, innych nie:P) i poszlam na basen i mi przemokl!!! a mialam go krotko, jakies pol godzinki czy godzine.. krwawienia mam obfite, to moze od tego, ale chlonnosc mial wysoką , wiec nie wiem i teraz sie boje uzywac tamponow zeby mi tez jakis nie przemokl bo by byla masakra ![]()
![]() |
![]() |
#204 |
Wtajemniczenie
|
ja bym w życiu nie poszła na basen kiedy mam okres! nawet z tamponem. bałabym, że się coś stanie.
na pierwszy raz użyłam tych najmniejszych o.b. i też nie umiałam włożyć, ale jakoś poszło i teraz potrafię zalożyć tampon w 5 sekund ![]()
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#206 |
Zadomowienie
|
Ja zaczęłam używać tamponów gdzieś pomiędzy 11 a 12 rokim życia, wiem że to wcześnie, ale musiałam, bo jeżdziłam na sekcje pływacką. Za pierwszym razem to było straszne, płakałam i nie mogłam go włozyć, ale za drugim razem mi się udało i teraz nie sprawia mi to juz żadnego problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
ja używam sporadycznie tamponów, bo zniechęciłam się, jak przeczytałam, jakie to świństwo...ale wygodne świństwo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
A pływacie tez bez obaw w tamponach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:07.