|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jakie kraje Was fascynują?
chorwacja
![]() skandynaw ia.tam.ne.bylam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 |
BAN stały
|
Skandynawia
a tu konkretnie mam na myśli Szwecję, po tym jak na promie do Szwecji spotkałam się z : SNAPSVISOR Szwed w odróżnieniu od Polaka, śpiewa zanim się upije. W Szwecji istnieje silna tradycja „piosenek do sznapsa", tak zwanych SNAPSVISOR. Wspólne picie alkoholów mocnych - wódek lub sznapsów - odbywa się w następujący sposób: wódka zostaje rozlana do kieliszków, ludzie rozmawiają, śmieją się, jędzą, po czym ktoś wstaje i zaczyna śpiewać sam. Ludzie mogą się przyłączyć lub śpiewać samodzielnie w wybranej kolejności. Jest to tradycja niezmiernie dziwna dla polskich oczu, jednak bardzo sympatyczna. Istnieje niezliczona ilość „piosenek do sznapsa" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja ostatnio zaczytuje sie w szwedzkich trillerach
![]() |
![]() |
#544 |
Zadomowienie
|
Ja również po tych opisach nabrałam ochoty na Ukrainę :P
jak mój nick wskazuje uwielbiam Rosję =) Jestem Rosjanką, urodzoną w Moskwie, ale od zawsze żyję tutaj - na śląsku ![]() Teraz mam 16 lat i moim marzeniem jest pojechać na jakis obóz językowy za wschodnia granicę. Niestety rodzice się nie zgadzają, mówią, że niebezpiecznie i jestem za młoda itd. Moja mama tylko trochę tam mieszkała, ale to jak już była dorosła. Mówiła mi, że alkohol stoi tam po 5 zł od litra, bardziej na wschód od moskwy, jednak jeszcze nie w Azji prawie każdy ma wlasną produkcję ![]() słyszałam trochę o Syberii, którą chciałabym koniecznie zobaczyć. Ludzie myją się w baniakach, które raz na tydzień latem są napełniane ciepłą wodą, a w zimie 2 razy na tydzień. Tak to w rzece. Nie ma toalet. Myślę jednak, że będąc turystą nie pozna się tej prawdziwej rosji, która mnie fascynuje.
![]() |
#545 |
Raczkowanie
|
Już nawet mieszkając w Moskwie można poznać "prawdziwą" Rosję. Oczywiście nie mycie w baniaku, (chociaż nie wykluczam
![]() Polecam kurs językowy w Instytucie Puszkina w Moskwie. Myślę, że jest to "bezpieczna opcja" mimo młodszego wieku. aa i ja również marzę o Syberii! ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- ....a może ktoś się wypowie na temat Prowansji?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 |
Idiotka
|
Oj tak!Chorwacja!Niesamowite miejsce (mówię szczególnie o południu kraju - Riviera Makarska
![]() ![]() W tym roku lecę dalej... Zobaczymy jakie wrażenia będą po podróży ![]() A w przyszłości chciałabym zobaczyć Alaskę, Nowy York itp., Norwegię, Indie, zwiedzić Afrykę ![]() ![]() ![]()
Jedyny łatwy dzień był wczoraj. ![]() Bynajmniej ≠ Przynajmniej! Edytowane przez adziorek1990 Czas edycji: 2010-07-07 o 18:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 |
Raczkowanie
|
Wiele miejsc chciałabym odwiedzić, ponieważ generalnie uwielbiam podróżować. Jednak od zawsze, niezmiennie na pierwszym miejscu jest Kuba!
![]() Edytowane przez monqes Czas edycji: 2010-07-09 o 15:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#548 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W internecie znalazłam oczywiście do Yekaterinburga, czy do Moskwy, ale żadne polskie biuro się tym jakos nie interesuje i wszytsko jest po rosyjsku. U mnie w domu nikt nie zna dobrze tego języka i nie wchodzi nawet w grę takie ryzyko jeszcze na wschód. O dziwo, do Niemiec puścili mnie bez problemu właśnie z niemiecka umową. No cóż, pozostaje mi tylko czekać chyba do ferii zimowych. może wtedy uda mi się ich namówić chociaż do tego petersburga.
![]() |
![]() |
#549 |
Raczkowanie
|
To może Kaliningrad? Wystarczy paszport i wiza, nie trzeba starać się dodatkowo o wizę białoruską...
Jest bliżej więc nawet rodziców namówisz na podróż ![]() Aha i do ferii spokojnie przyswoisz podstawy rosyjskiego! 3mam kciuki za spełnienie Twoich marzeń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No rodziców zbytnio nie namówię, bo musiałabym całą Polskę przejechać, mieszkam w Bielsku Białej, do czech mam pół godziny ![]() Jak juz mówiłam, obozów tam nie widziałam, a bez pośrednictwa biura polskiego wszystko jest po rosyjsku.
![]() |
![]() |
#551 |
Raczkowanie
|
Uwielbiam Włochy, cudowny kraj,klimat , ludzie, jedzenie, malownicze krajobrazy. Piękny Rzym ale małe miasteczka chyba są jeszcze fajniejsze. Owoce morza za które można oddać życie. Nie da się tego opisać. Byłam tam już kilka razy i wiem, ze bede wracać. Lubie też Prage, bo jakoś wątki romantyczne mi się tłuką we wspomnieniach .
Myśle, ze każdy kraj ma piękne miejsca i ludzi którzy potrafią zafascynowac. Dlatego chciałabym być wszędzie ![]() Może znajdzie się jakieś biuro podróży, które zasponsoruje uroczym wizażystkom jakiś miły wypad integracyjny? hihi Poniżej zdjęcie z styczniowego wyjazdu do Włoch - Miasto Umarłych.
Z miłością jak z masłem. Od czasu do czasu trochę chłodu utrzymuje je w świeżości. Marcel Achard Every girl should use what Mother Nature gave her before Father Time takes it away. Laurence J. Peter |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#552 |
Raczkowanie
|
Co do Ukrainy, to miałam okazję być tam tydzień... Bieda okropna- na każdym kroku, ale jacy ludzie!! To nieprawda, że nie akceptują Polaków- spotkałam się z cudownym przyjęciem!!! Mimo, że są bardzo biedni, to tacy życzliwi i szczęśliwi... żyją z dnia na dzień, nie zastanawiając się, co będzie jutro...
Miałam okazję zwiedzić Lwów, Stanisławów, Trembowlę, Tarnopol. Co do tematu: - południowa Francja (Prowansja- nigdy tam nie byłam, ale zakochałam si.ę w tym miejscu, Lazurowe Wybrzeże, zamki nad Loarą. Paryż zwiedzałm, ale nie zachwycił mnie. - Włochy (szczególnie Toskania, Wenecja, Florencja, Orvieto). - ostatnio fascynuje mnie Irlandia (te cuuudownekrajobrazy i muzyka...) - Grecja (możliwe, że dzięki filmowi ,,Moja wielka grecka wycieczka- polecam) I przyłączam się do prośby kobietanowoczesna napiszcie coś o Prowansji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 |
Zakorzenienie
|
Z racji tego, że byłam już na zachodzie i południu Europy, to chciałabym zobaczyć jeszcze północ (a szczególnie koło podbiegunowe
![]() Co do krajów pozaeuropejskich, to chciałabym zobaczyć kiedyś Meksyk i Peru, no i wyruszyć na afrykańskie safari (Kenia, Tanzania). Kraj arabski "zaliczyłam" - Tunezję, ciekawie, inna kultura... może kiedyś tam pojadę, ale tym razem może do Egiptu ![]() Jeśli chodzi o miejsce, które szczególnie pozostało mi w sercu, to Lazurowe Wybrzeże (Francja Południowa) - nie ze względu na jakieś tam sławy itd., tylko ze względu na cudowne kolory, przepiękne miasteczka, lazurowe morze i cudowny zapach powietrza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 |
Zakorzenienie
|
UKRAINA - byłam i jestem pewna że wrócę tam jeszcze nie raz
![]() a oprócz tego interesują mnie wszystkie kraje Ameryki Łacińskiej, szczególnie Meksyk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 | |
Idiotka
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Może i gdzieniegdzie widoki były ładne,ale nie rewelacyjne ![]() I oczywiście to jest tylko moje zdanie ![]() ![]() Każdemu podoba się coś innego ![]() W tym roku jadę w inne rejony, więc zobaczę jakie po tegorocznych wakacjach będę mieć wrażenie! ![]()
![]() |
![]() |
#556 |
Przyczajenie
|
Filipiny. Lubię te klimaty tych ludzi i kocham moją żonę, która jest Filipinką. Uważam, że my Polacy jesteśmy zbliżeni kulturowo przez to, że Filipiny były kolonią hiszpańską, zaszczepiono tam katolicyzm. A co wy myślicie na ten temat? czekam na kontakt.
Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 |
Zakorzenienie
|
Mnie fascynuje każdy kraj . Na słowo ,,podróż'' dostaję gorączki , muszę co jakiś czas gdzieś jechać , zwiedzić .
W wolnych chwilach kombinuje gdzie można jeszcze pojechać. Ale moim największym marzeniem jest Australia. Od dziecka o niej marzę. Pewnie kiedyś pojadę ![]() A ostatnio zainteresowała mnie Szkocja , nie wiem dlaczego ale planuję się tam wybrać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
Raczkowanie
|
Ukraina. Mentalnie i kulturowo podobna do Wschodu Polski, z którego pochodzę. Ten swojski język,mówienie `dawaj` gdy chce się kogoś pospieszyć, mega przyjaźni ludzie, i klimat,którego nie potafię wytłumaczyć. We Lwowie czuję się dokladnie tak jak w domu. Mimo,że bieda aż piszczy ludzie uśmiechają się i mówią,że przecież kiedyś było gorzej. Kocham ten kraj.
![]() |
#559 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie Bośnia i Hercegowina. Piękna, nieodkryta (jak np Chorwacja), podnosząca się po zniszczeniach, łącząca islamso- chrześcijańskie kultury, słowiańsko- gościnna, upalna, przy tym tania. Po prostu wspaniała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#560 |
Przyczajenie
|
Hmm też chętnie odwiedziłabym Nową Zelandię
![]() Chociaż myślałam o takiej wycieczce po Łotwie, Litwie i Estonii. Czy któraś z Was odwiedzała te kraje ? a jak tak to jak > samochodem>?samolotem? i co ciekawego widziałyście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie fascynuje Turcja, jednak po ostatnich działaniach politycznych (fundamentaliści) tracę na nią ochotę. Cytat:
Sami Włosi jednak potrafią czasem zajść za skórę i bywają męczący. Cytat:
Ostatnio najbardziej szaleje za Austrią (mówię o miejscu do którego zdarzało mi się częśto jeździć w ostatnim czasie). Duża mieszanka kultur. Jednak miasta tętnią życiem. Zawsze jest pełno ludzi. Gdy wchodzi do zwykłego supermarketu każdy napotkany pracownik mówi Ci "Dzień Dobry"! Jeśli potrzebujesz pomocy od razu Ci pomagają. Jeśli już mowa o różnych kulturach to ostatnio rozmawialiśmy z TŻem o tym jak różne są kultury. Na prostym przykładzie, wchodzi do Restauracji grupa 1. Japończyków. 2. Turków. 3. Włochów. Gdy chcą złożyć zamówienie oto jak powyższe grupy się zachowują: 1. Jedna osoba - najstarsza bądź najwyższa "stopniem" ![]() Kto chce cole? Tak samo. I tak cały czas. Cisza, spokój. Dopiero jak wszyscy dostaną jedzenie zaczynają konsumować. Zanim sklepy zaczną pracę, nie ma w Japonii spóźniania się. Jeśli jest powiedziane, że o 8:00 zaczynają pracę to o 7:45 wszyscy już czekają na swoich stanowiskach. Wtedy o 8:00 zaczyna przemówienie kierownik a wszyscy słuchają jak na kazaniu i odkrzykują mu. 2. Grupa Turków - nigdy nie czyta menu. Każdy przekrzykuje siebie nawzajem. Jedna osoba zamawia: daj nam Pani 10 x coca cola, 3 dzbanki woda, .... Dużo chleb. Więcej chleba. Wszystko chcą na wczoraj w dużych ilościach. Są głośni. 3. Włosi - oczywiście "ciao Bella" każdy zamawia dla siebie przekrzykując innych. Kelner ma ochotę uciec bo nie wie co się dzieje, co dla kogo, ile dla kogo. Mega rozgardiasz ![]()
![]() |
![]() |
#563 |
Raczkowanie
|
Kachulec, co do tej Austrii to zgadzam się, trzeba przyznać wyższość kultury krajom zachodnim, tak samo jest w Szwajcarii, Niemczech itd... Ja byłam w szoku, gdy zobaczyłam co to znaczy kultura na drodze w Szwajcarii. Spacerujesz, , idziesz w kierunku przejścia dla pieszych i widzisz samochód, który zwalnia i już zatrzymuje się przed pasami. I jeszcze się uśmiecha
![]() I co do tych kultur, trudno się nie zgodzić. Polacy znó uważają, że jak płacą to im się należy i koniec kropka. Choć nie należy też wszystkich generalizować, no ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#564 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Choć ostatnio po kilku wizytach w różnych urzędach zauważam pewne zmiany - nie tylko związane z remontem ![]()
![]() |
![]() |
#565 |
Raczkowanie
|
a mnie się marzą Wyspy Wielkanocne i Islandia
![]()
![]() |
#566 |
Raczkowanie
|
Rosja.. Syberia.. jezioro Bajkał
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 |
Raczkowanie
|
Hiszpania! a dokładnie Katalonia. byłam tam dwa razy i już za pierwszym zdążyłam się zakochać. ta cudowna atmosfera, piękne widoki, przyjaźni ludzie...
![]() Edytowane przez Ondine_16 Czas edycji: 2011-03-19 o 20:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#568 |
Rozeznanie
|
Barbados...a bliżej to Tunezja. Zupełnie odmienna kultura, pełno turystów, a jednak nie ma tam tandety i mam nadzieję, że długo nie będzie
![]() |
#569 |
Wtajemniczenie
|
marzę o jednym konkretnym miejscu a jest to Nowy York
![]() |
![]() |
#570 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A gdzie dokładnie byłaś?
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.