Jakie kraje Was fascynują i dlaczego? - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-11, 18:31   #541
ricca166
Wtajemniczenie

Dot.: Jakie kraje Was fascynują?

chorwacjatam.bylam
skandynaw ia.tam.ne.bylam
ricca166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-20, 12:48   #542
Pracoholiczka
BAN stały

Skandynawia
a tu konkretnie mam na myśli Szwecję, po tym jak na promie do Szwecji spotkałam się z :

SNAPSVISOR

Szwed w odróżnieniu od Polaka, śpiewa zanim się upije. W Szwecji istnieje silna tradycja „piosenek do sznapsa", tak zwanych SNAPSVISOR. Wspólne picie alkoholów mocnych - wódek lub sznapsów - odbywa się w następujący sposób: wódka zostaje rozlana do kieliszków, ludzie rozmawiają, śmieją się, jędzą, po czym ktoś wstaje i zaczyna śpiewać sam. Ludzie mogą się przyłączyć lub śpiewać samodzielnie w wybranej kolejności. Jest to tradycja niezmiernie dziwna dla polskich oczu, jednak bardzo sympatyczna. Istnieje niezliczona ilość „piosenek do sznapsa"
Pracoholiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-20, 13:12   #543
Kinaa1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pracoholiczka Pokaż wiadomość
Skandynawia
a tu konkretnie mam na myśli Szwecję, po tym jak na promie do Szwecji spotkałam się z :

SNAPSVISOR

Szwed w odróżnieniu od Polaka, śpiewa zanim się upije. W Szwecji istnieje silna tradycja „piosenek do sznapsa", tak zwanych SNAPSVISOR. Wspólne picie alkoholów mocnych - wódek lub sznapsów - odbywa się w następujący sposób: wódka zostaje rozlana do kieliszków, ludzie rozmawiają, śmieją się, jędzą, po czym ktoś wstaje i zaczyna śpiewać sam. Ludzie mogą się przyłączyć lub śpiewać samodzielnie w wybranej kolejności. Jest to tradycja niezmiernie dziwna dla polskich oczu, jednak bardzo sympatyczna. Istnieje niezliczona ilość „piosenek do sznapsa"
OFF
ja ostatnio zaczytuje sie w szwedzkich trillerach

Autorka zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny
Kinaa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-21, 17:27   #544
RosjaRosja
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do RosjaRosja Send a message via Skype™ to RosjaRosja

Ja również po tych opisach nabrałam ochoty na Ukrainę :P
jak mój nick wskazuje uwielbiam Rosję =) Jestem Rosjanką, urodzoną w Moskwie, ale od zawsze żyję tutaj - na śląsku
Teraz mam 16 lat i moim marzeniem jest pojechać na jakis obóz językowy za wschodnia granicę. Niestety rodzice się nie zgadzają, mówią, że niebezpiecznie i jestem za młoda itd. Moja mama tylko trochę tam mieszkała, ale to jak już była dorosła.
Mówiła mi, że alkohol stoi tam po 5 zł od litra, bardziej na wschód od moskwy, jednak jeszcze nie w Azji prawie każdy ma wlasną produkcję

słyszałam trochę o Syberii, którą chciałabym koniecznie zobaczyć. Ludzie myją się w baniakach, które raz na tydzień latem są napełniane ciepłą wodą, a w zimie 2 razy na tydzień. Tak to w rzece. Nie ma toalet. Myślę jednak, że będąc turystą nie pozna się tej prawdziwej rosji, która mnie fascynuje.

RosjaRosja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 11:04   #545
kobietanowoczesna
Raczkowanie

Już nawet mieszkając w Moskwie można poznać "prawdziwą" Rosję. Oczywiście nie mycie w baniaku, (chociaż nie wykluczam) ale mentalność i kulturę.

Polecam kurs językowy w Instytucie Puszkina w Moskwie. Myślę, że jest to "bezpieczna opcja" mimo młodszego wieku.

aa i ja również marzę o Syberii!

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

....a może ktoś się wypowie na temat Prowansji??
kobietanowoczesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 18:42   #546
adziorek1990
Idiotka

Cytat:
Napisane przez ricca166 Pokaż wiadomość
chorwacjatam.bylam
skandynaw ia.tam.ne.bylam
Oj tak!Chorwacja!Niesamowite miejsce (mówię szczególnie o południu kraju - Riviera Makarska ) W Chorwacji byłam już 12 razy... i powiem Wam,że jeszcze mi się nie znudziła! Piękny kraj!

W tym roku lecę dalej... Zobaczymy jakie wrażenia będą po podróży
A w przyszłości chciałabym zobaczyć Alaskę, Nowy York itp., Norwegię, Indie, zwiedzić Afrykę Ah plany, marzenia Tylko skąd wziąć tyle pieniędzy na takie podróże..

Bynajmniej ≠ Przynajmniej!

Edytowane przez adziorek1990
Czas edycji: 2010-07-07 o 18:44
adziorek1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-09, 15:39   #547
monqes
Raczkowanie

Wiele miejsc chciałabym odwiedzić, ponieważ generalnie uwielbiam podróżować. Jednak od zawsze, niezmiennie na pierwszym miejscu jest Kuba! Ten kraj mnie fascynuje od... odkąd pamiętam. Mam już uzbieraną ładną sumkę na podróż na Kubę i oby wszystko wypaliło, oby, oby!

Edytowane przez monqes
Czas edycji: 2010-07-09 o 15:44
monqes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-09, 20:04   #548
RosjaRosja
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do RosjaRosja Send a message via Skype™ to RosjaRosja

Cytat:
Napisane przez kobietanowoczesna Pokaż wiadomość
Już nawet mieszkając w Moskwie można poznać "prawdziwą" Rosję. Oczywiście nie mycie w baniaku, (chociaż nie wykluczam) ale mentalność i kulturę.

Polecam kurs językowy w Instytucie Puszkina w Moskwie. Myślę, że jest to "bezpieczna opcja" mimo młodszego wieku.

aa i ja również marzę o Syberii!

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

....a może ktoś się wypowie na temat Prowansji??
Tylko wiesz, ja mam 16 lat dopiero. Musiałabym jechać za pośrednictwem polskiego biura i widziałam tylko do petersburga, ale terminy były jakieś dziwne i rodzice powiedzieli, że jestem za młoda

W internecie znalazłam oczywiście do Yekaterinburga, czy do Moskwy, ale żadne polskie biuro się tym jakos nie interesuje i wszytsko jest po rosyjsku. U mnie w domu nikt nie zna dobrze tego języka i nie wchodzi nawet w grę takie ryzyko jeszcze na wschód. O dziwo, do Niemiec puścili mnie bez problemu właśnie z niemiecka umową.

No cóż, pozostaje mi tylko czekać chyba do ferii zimowych. może wtedy uda mi się ich namówić chociaż do tego petersburga.

Stary 2010-07-12, 07:11   #549
kobietanowoczesna
Raczkowanie

To może Kaliningrad? Wystarczy paszport i wiza, nie trzeba starać się dodatkowo o wizę białoruską...
Jest bliżej więc nawet rodziców namówisz na podróż
Aha i do ferii spokojnie przyswoisz podstawy rosyjskiego!

3mam kciuki za spełnienie Twoich marzeń
kobietanowoczesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-13, 20:31   #550
RosjaRosja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kobietanowoczesna Pokaż wiadomość
To może Kaliningrad? Wystarczy paszport i wiza, nie trzeba starać się dodatkowo o wizę białoruską...
Jest bliżej więc nawet rodziców namówisz na podróż
Aha i do ferii spokojnie przyswoisz podstawy rosyjskiego!

3mam kciuki za spełnienie Twoich marzeń
Dziękuję bradzooo! Kiedyś mi się uda =D
No rodziców zbytnio nie namówię, bo musiałabym całą Polskę przejechać, mieszkam w Bielsku Białej, do czech mam pół godziny
Jak juz mówiłam, obozów tam nie widziałam, a bez pośrednictwa biura polskiego wszystko jest po rosyjsku.

Stary 2010-07-17, 21:41   #551
SweetLips
Raczkowanie

Uwielbiam Włochy, cudowny kraj,klimat , ludzie, jedzenie, malownicze krajobrazy. Piękny Rzym ale małe miasteczka chyba są jeszcze fajniejsze. Owoce morza za które można oddać życie. Nie da się tego opisać. Byłam tam już kilka razy i wiem, ze bede wracać. Lubie też Prage, bo jakoś wątki romantyczne mi się tłuką we wspomnieniach .
Myśle, ze każdy kraj ma piękne miejsca i ludzi którzy potrafią zafascynowac. Dlatego chciałabym być wszędzie
Może znajdzie się jakieś biuro podróży, które zasponsoruje uroczym wizażystkom jakiś miły wypad integracyjny? hihi

Poniżej zdjęcie z styczniowego wyjazdu do Włoch - Miasto Umarłych.

Every girl should use what Mother Nature gave her before Father Time takes it away. Laurence J. Peter
SweetLips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 09:54   #552
ania077
Raczkowanie

Co do Ukrainy, to miałam okazję być tam tydzień... Bieda okropna- na każdym kroku, ale jacy ludzie!! To nieprawda, że nie akceptują Polaków- spotkałam się z cudownym przyjęciem!!! Mimo, że są bardzo biedni, to tacy życzliwi i szczęśliwi... żyją z dnia na dzień, nie zastanawiając się, co będzie jutro...
Miałam okazję zwiedzić Lwów, Stanisławów, Trembowlę, Tarnopol.

Co do tematu:
- południowa Francja (Prowansja- nigdy tam nie byłam, ale zakochałam si.ę w tym miejscu, Lazurowe Wybrzeże, zamki nad Loarą.
Paryż zwiedzałm, ale nie zachwycił mnie.

- Włochy (szczególnie Toskania, Wenecja, Florencja, Orvieto).

- ostatnio fascynuje mnie Irlandia (te cuuudownekrajobrazy i muzyka...)

- Grecja (możliwe, że dzięki filmowi ,,Moja wielka grecka wycieczka- polecam)

I przyłączam się do prośby kobietanowoczesna napiszcie coś o Prowansji
ania077 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 10:25   #553
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Z racji tego, że byłam już na zachodzie i południu Europy, to chciałabym zobaczyć jeszcze północ (a szczególnie koło podbiegunowe ), no i wschód ze szczególnym uwzględnieniem dawnych obszarów Polski.

Co do krajów pozaeuropejskich, to chciałabym zobaczyć kiedyś Meksyk i Peru, no i wyruszyć na afrykańskie safari (Kenia, Tanzania). Kraj arabski "zaliczyłam" - Tunezję, ciekawie, inna kultura... może kiedyś tam pojadę, ale tym razem może do Egiptu .

Jeśli chodzi o miejsce, które szczególnie pozostało mi w sercu, to Lazurowe Wybrzeże (Francja Południowa) - nie ze względu na jakieś tam sławy itd., tylko ze względu na cudowne kolory, przepiękne miasteczka, lazurowe morze i cudowny zapach powietrza .
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 18:01   #554
maddzia007
Zakorzenienie

UKRAINA - byłam i jestem pewna że wrócę tam jeszcze nie raz
a oprócz tego interesują mnie wszystkie kraje Ameryki Łacińskiej, szczególnie Meksyk
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 15:56   #555
adziorek1990
Idiotka

Cytat:
Napisane przez SweetLips Pokaż wiadomość
Uwielbiam Włochy, cudowny kraj,klimat , ludzie, jedzenie, malownicze krajobrazy. Piękny Rzym ale małe miasteczka chyba są jeszcze fajniejsze. Owoce morza za które można oddać życie. Nie da się tego opisać. Byłam tam już kilka razy i wiem, ze bede wracać.

Może znajdzie się jakieś biuro podróży, które zasponsoruje uroczym wizażystkom jakiś miły wypad integracyjny? hihi
Mnie osobiście we Włoszech podobała się tylko Mirabilandia Rzym, Wenecja i inne miasta i mieściny mnie nie zachwyciły Ah no i może jeszcze fontanna Di Trevi wywarła na mnie dobre wrażenie,ale to może dlatego,że kiedy tam byłam jakiś mężczyzna oświadczył się kobiecie
Może i gdzieniegdzie widoki były ładne,ale nie rewelacyjne
I oczywiście to jest tylko moje zdanie
Każdemu podoba się coś innego

W tym roku jadę w inne rejony, więc zobaczę jakie po tegorocznych wakacjach będę mieć wrażenie!

Bynajmniej ≠ Przynajmniej!
adziorek1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 05:52   #556
Virgo1980
Przyczajenie

GG do Virgo1980 Wyślij wiadomość przez Yahoo do Virgo1980 Send a message via Skype™ to Virgo1980

Filipiny. Lubię te klimaty tych ludzi i kocham moją żonę, która jest Filipinką. Uważam, że my Polacy jesteśmy zbliżeni kulturowo przez to, że Filipiny były kolonią hiszpańską, zaszczepiono tam katolicyzm. A co wy myślicie na ten temat? czekam na kontakt.

Pozdrawiam.
Virgo1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 13:44   #557
Baby14
Zakorzenienie

Mnie fascynuje każdy kraj . Na słowo ,,podróż'' dostaję gorączki , muszę co jakiś czas gdzieś jechać , zwiedzić .
W wolnych chwilach kombinuje gdzie można jeszcze pojechać.

Ale moim największym marzeniem jest Australia. Od dziecka o niej marzę. Pewnie kiedyś pojadę
A ostatnio zainteresowała mnie Szkocja , nie wiem dlaczego ale planuję się tam wybrać.
Baby14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 15:38   #558
hawana2002
Raczkowanie

GG do hawana2002 Send a message via Skype™ to hawana2002

Ukraina. Mentalnie i kulturowo podobna do Wschodu Polski, z którego pochodzę. Ten swojski język,mówienie `dawaj` gdy chce się kogoś pospieszyć, mega przyjaźni ludzie, i klimat,którego nie potafię wytłumaczyć. We Lwowie czuję się dokladnie tak jak w domu. Mimo,że bieda aż piszczy ludzie uśmiechają się i mówią,że przecież kiedyś było gorzej. Kocham ten kraj.
3.Visca El Barca! Zawazięta kibicka piłki nożnej i siatkówki
4. Erasmus!
5. -10kg.
hawana2002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 16:07   #559
nanetti_
Raczkowanie

Zdecydowanie Bośnia i Hercegowina. Piękna, nieodkryta (jak np Chorwacja), podnosząca się po zniszczeniach, łącząca islamso- chrześcijańskie kultury, słowiańsko- gościnna, upalna, przy tym tania. Po prostu wspaniała.
nanetti_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 13:04   #560
caramba
Przyczajenie

Hmm też chętnie odwiedziłabym Nową Zelandię czy to nie tam kręcono Władcę Pierścieni ?
Chociaż myślałam o takiej wycieczce po Łotwie, Litwie i Estonii. Czy któraś z Was odwiedzała te kraje ? a jak tak to jak > samochodem>?samolotem? i co ciekawego widziałyście ?
caramba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-02, 08:05   #561
nanetti_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez caramba Pokaż wiadomość
Hmm też chętnie odwiedziłabym Nową Zelandię czy to nie tam kręcono Władcę Pierścieni ?
Chociaż myślałam o takiej wycieczce po Łotwie, Litwie i Estonii. Czy któraś z Was odwiedzała te kraje ? a jak tak to jak > samochodem>?samolotem? i co ciekawego widziałyście ?
Ja byłam na wycieczce na Litwę (autokarem) standardowo Wilno- Troki Radziłabym w tym przypadku samochód, bo z tego co się orientuję, bilety lotnicze są drogie, nie jest to aż tak daleko, (np Wilno jest już 200 km od granicy) a samochód to transport od drzwi do drzwi
Stary 2011-03-04, 15:32   #562
Kachulec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nanetti_ Pokaż wiadomość
Zdecydowanie Bośnia i Hercegowina. Piękna, nieodkryta (jak np Chorwacja), podnosząca się po zniszczeniach, łącząca islamso- chrześcijańskie kultury, słowiańsko- gościnna, upalna, przy tym tania. Po prostu wspaniała.
I jedzenie...

Mnie fascynuje Turcja, jednak po ostatnich działaniach politycznych (fundamentaliści) tracę na nią ochotę.

Cytat:
Napisane przez SweetLips Pokaż wiadomość
Uwielbiam Włochy, cudowny kraj,klimat , ludzie, jedzenie, malownicze krajobrazy. Piękny Rzym ale małe miasteczka chyba są jeszcze fajniejsze. Owoce morza za które można oddać życie. Nie da się tego opisać. Byłam tam już kilka razy i wiem, ze bede wracać. Lubie też Prage, bo jakoś wątki romantyczne mi się tłuką we wspomnieniach .
Myśle, ze każdy kraj ma piękne miejsca i ludzi którzy potrafią zafascynowac. Dlatego chciałabym być wszędzie
Jest to rzeczywiście zupełnie inny kraj. Jednak we wszystkich krajach śródziemnomorskich żyje się inaczej jest zupełnie inna mentalność.

Sami Włosi jednak potrafią czasem zajść za skórę i bywają męczący.

Cytat:
Napisane przez Pracoholiczka Pokaż wiadomość
Skandynawia

SNAPSVISOR

Ci to rzeczywiście mają wiele tradycji związanych z piciem. I mają niesamowicie mocne głowy...

Ostatnio najbardziej szaleje za Austrią (mówię o miejscu do którego zdarzało mi się częśto jeździć w ostatnim czasie).
Duża mieszanka kultur. Jednak miasta tętnią życiem. Zawsze jest pełno ludzi. Gdy wchodzi do zwykłego supermarketu każdy napotkany pracownik mówi Ci "Dzień Dobry"!
Jeśli potrzebujesz pomocy od razu Ci pomagają.

Jeśli już mowa o różnych kulturach to ostatnio rozmawialiśmy z TŻem o tym jak różne są kultury.
Na prostym przykładzie, wchodzi do Restauracji grupa
1. Japończyków.
2. Turków.
3. Włochów.

Gdy chcą złożyć zamówienie oto jak powyższe grupy się zachowują:

1. Jedna osoba - najstarsza bądź najwyższa "stopniem" pyta się dla kogo woda? Towarzystwo, które chce wode podnosi ręce jak w szkole.
Kto chce cole? Tak samo.
I tak cały czas. Cisza, spokój. Dopiero jak wszyscy dostaną jedzenie zaczynają konsumować.
Zanim sklepy zaczną pracę, nie ma w Japonii spóźniania się. Jeśli jest powiedziane, że o 8:00 zaczynają pracę to o 7:45 wszyscy już czekają na swoich stanowiskach. Wtedy o 8:00 zaczyna przemówienie kierownik a wszyscy słuchają jak na kazaniu i odkrzykują mu.

2. Grupa Turków - nigdy nie czyta menu. Każdy przekrzykuje siebie nawzajem. Jedna osoba zamawia: daj nam Pani 10 x coca cola, 3 dzbanki woda, ....
Dużo chleb. Więcej chleba. Wszystko chcą na wczoraj w dużych ilościach. Są głośni.

3. Włosi - oczywiście "ciao Bella" każdy zamawia dla siebie przekrzykując innych. Kelner ma ochotę uciec bo nie wie co się dzieje, co dla kogo, ile dla kogo. Mega rozgardiasz

Nieprzyzwoicie uparta i troszkę złośliwa

Kachulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 10:23   #563
nanetti_
Raczkowanie

Kachulec, co do tej Austrii to zgadzam się, trzeba przyznać wyższość kultury krajom zachodnim, tak samo jest w Szwajcarii, Niemczech itd... Ja byłam w szoku, gdy zobaczyłam co to znaczy kultura na drodze w Szwajcarii. Spacerujesz, , idziesz w kierunku przejścia dla pieszych i widzisz samochód, który zwalnia i już zatrzymuje się przed pasami. I jeszcze się uśmiecha
I co do tych kultur, trudno się nie zgodzić. Polacy znó uważają, że jak płacą to im się należy i koniec kropka. Choć nie należy też wszystkich generalizować, no
Stary 2011-03-06, 21:11   #564
Kachulec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nanetti_ Pokaż wiadomość
Kachulec, co do tej Austrii to zgadzam się, trzeba przyznać wyższość kultury krajom zachodnim, tak samo jest w Szwajcarii, Niemczech itd... Ja byłam w szoku, gdy zobaczyłam co to znaczy kultura na drodze w Szwajcarii. Spacerujesz, , idziesz w kierunku przejścia dla pieszych i widzisz samochód, który zwalnia i już zatrzymuje się przed pasami. I jeszcze się uśmiecha
I co do tych kultur, trudno się nie zgodzić. Polacy znó uważają, że jak płacą to im się należy i koniec kropka. Choć nie należy też wszystkich generalizować, no
Wiadomo, że wszędzie trafiają się "chamy i nieroby" I nie ma co generalizować. Jednak my jesteśmy jeszcze trochę w tyle pod wieloma względami. Co bardzo zresztą widać po urzędach - załatwić jakąkolwiek sprawę graniczy z cudem. Wszyscy są poirytowani. Itp.
Choć ostatnio po kilku wizytach w różnych urzędach zauważam pewne zmiany - nie tylko związane z remontem

Nieprzyzwoicie uparta i troszkę złośliwa

Kachulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-19, 18:32   #565
qilka
Raczkowanie

a mnie się marzą Wyspy Wielkanocne i Islandia
Stary 2011-03-19, 18:57   #566
martha3
Raczkowanie

Rosja.. Syberia.. jezioro Bajkał ach te marzenia, kiedyś w końcu pojadę
martha3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-19, 20:19   #567
Ondine_16
Raczkowanie

Hiszpania! a dokładnie Katalonia. byłam tam dwa razy i już za pierwszym zdążyłam się zakochać. ta cudowna atmosfera, piękne widoki, przyjaźni ludzie... uwielbiam.

Edytowane przez Ondine_16
Czas edycji: 2011-03-19 o 20:38
Ondine_16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-20, 18:30   #568
darla13
Rozeznanie

Barbados...a bliżej to Tunezja. Zupełnie odmienna kultura, pełno turystów, a jednak nie ma tam tandety i mam nadzieję, że długo nie będzie
Stary 2011-03-27, 10:23   #569
imago84
Wtajemniczenie

marzę o jednym konkretnym miejscu a jest to Nowy York
Stary 2011-03-30, 10:02   #570
hawana2002
Raczkowanie

GG do hawana2002 Send a message via Skype™ to hawana2002

Cytat:
Napisane przez Ondine_16 Pokaż wiadomość
Hiszpania! a dokładnie Katalonia. byłam tam dwa razy i już za pierwszym zdążyłam się zakochać. ta cudowna atmosfera, piękne widoki, przyjaźni ludzie... uwielbiam.

A gdzie dokładnie byłaś?
3.Visca El Barca! Zawazięta kibicka piłki nożnej i siatkówki
4. Erasmus!
5. -10kg.
hawana2002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości