![]() |
#151 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jakie kraje Was fascynują?
Ja bym chciala jechac do egiptu jesli wyjde kiedykolwiek za mąz to chcialabym wlasnie tam jechac z mezem
![]() Edytowane przez bini6 Czas edycji: 2006-02-16 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
|
mnie też ciągnie jakoś do Egiptu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
A mnie się marzą od dawna wyspy greckie i oczywiście Egipt. A poza tym chciałabym pojechać do Finlandii (uwielbiam finów
![]() No tak i najważniejsz bo związane z kierunkiem studiów czyli Ukraina a najchętniej Kijów i Krym hheehe !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Zadomowienie
|
Brazylia... Marze by tam pojechac na dluzej, poznac kulture tego kraju, jezyk, ludzi i karnawał...
![]()
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
CYPRRRRRRRRR
![]()
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
Po pierwsze Irlandia i Włochy
![]() Po drugie Hiszpania i Bretonia ![]() Po trzecie Indie i Brazylia. ![]() Potem długo,długo nic i Stany,Wielka Brytania,Meksyk,Francja ![]() Uwielbiam podróżować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Zadomowienie
|
W najbliższym czasie chciałabym pojechać do Francji (mam niedosyt
![]() marzy mi się jeszcze Portugalia z tych mniej realnych, albo jak kto woli bardziej odległych: Kanada, Australia, Ameryka Pd i Środkowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
O tak...
Australia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Wtajemniczenie
|
nasz kraj - Polska generalnie mi geograficznie, klimatycznie bardzo odpowiada, ale gdyby okolicznosci losu wyrwaly mnie stad nie powiedzialabym nie... ale nie sadze, abym na zawsze byla wstanie mieszkac zagranica chocby w najpiekniejszym zakatku swiata...wiem, ze wielu ludzi w moim wieku chetnie wyjezdza do Anglii na staz, pracowac w restauracjach i barach, opiekowac sie dziecmi itp...ale ja chyba za duzo w swoim zyciu mialam niestabilnych momentow i nie potrzebuje takich wrazen pozostaje mi wzdychanie do widokowek ;p Od jakiegos czasu, w skutek znajomosci z pewnym fascynujacym absolwetem kartografii, zapragnelam zobaczyc Nepal, Tybet...ale to raczej tylko marzenia. taka podroz to cala pochlaniajaca duzo czasu i pieniedzy wyprawa.
![]() - na wegry ![]() - do irlandii - do meksyku ![]() apropo fiordow jest swietny dowcip z tekstem "a tak widzialem fiordy! z ręki mi jadły" ![]() dolaczem jeszcze okolicznosciowa piosenke w klimacie nostaligicznym, tekst wbrew pozorom madry ![]() Może To Przeznaczenie Pytasz mnie, co wlasciwie Cie tu trzyma ![]()
![]() |
#160 |
Rozeznanie
|
A francuzów fascynuje Polska ;-):
Autentyczny artykuł w jednej z francuskich gazet... "Polska. Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym co piaty mieszkaniec stracił życie w czasie drugiej wojny światowej, którego 1/5 narodu żyje poza granicami kraju i w którym co 3. mieszkaniec ma 20lat. Kraj brutalnie oderwany od wiekowych tradycji, który odbudował swoja stolice według obrazów Canaletta, a stare miasto odtworzyli jako nowe. Kraj, który ma dwa razy więcej studentów niż Francja, a inżynier zarabia tu mniej niż przeciętny robotnik. Kraj, gdzie człowiek wydaje dwa razy więcej niż zarabia, gdzie przeciętna pensja nie przekracza ceny(!)trzech par dobrych butów, gdzie jednocześnie nie ma biedy a obcy kapitał się pcha drzwiami i oknami. Kraj, w którym koncesjami rządzą monopoliści. Kraj, ze stolica, w której centrum stoją nowoczesne biurowce, oferujące pomieszczenia po 10-35 USD za metr kwadratowy. Kraj, w którym cena samochodu równa się trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znaleźć miejsce na parkingu. Państwo, w którym można sobie kupić chodniki, postawić parkometry i płacić państwu tylko 10% podatku od zysku. Kraj, w którym rządzą byli socjaliści, w którym święta kościelne są dniami wolnym od pracy (!), gdzie otrzymanie paszportu do niedawna stanowiło problem, a mimo tego ponad 3,5 mln obywateli rocznie wyjeżdża na wczasy za granice. Jedyny kraj byłego bloku socjalistycznego, w którym obywatelowi wolno posiadać dolary, choć nie wolno mu ich kupić ani sprzedać poza bankami i kantorami. Cudzoziemiec musi zrezygnować tu jakiejkolwiek logiki, jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z kucharzem po francusku, ekspedientem po niemiecku a ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza. Polacy..! Jak wy to robicie..?"
![]() |
#161 |
Zadomowienie
|
Irlandia
![]() A co do naszej Polski... to mnie tu całkiem dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Raczkowanie
|
Ja bym bardzo chciała pojechać do:
Japonii- Kioto ![]() Normandii ![]() i Irlandii ![]()
![]() |
#163 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do Krymu to moim zdaniem impreza na raz, za to z Kijowa mogłabym nie wyjeżdżać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
A mi sie strasznie marzy Japonia
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Wtajemniczenie
|
![]()
oooo tak Japonia - super !!! ewentualnie Brazil, Puerto Rico, Chille, Hawaje !!!!!!!!!!!!!!! Chiny .... coś pięknego !!!!!!!!!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
wszystkie kraje ktore wymienilyscie plus Sardynia - a raczej jej plaze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Raczkowanie
|
Szwajcaria
![]() Jakbym chciała tam pojechać ![]() Ile jedzie się samochodem z granicy polskiej do granicy szwajcarskiej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zadomowienie
|
Egipt, Hiszpania, Meksyk
![]() ![]() ![]()
![]() |
#169 |
Zakorzenienie
|
a ja od zawsze mam straszną zajawkę na Indochiny...w szczególności Wietnam , Laos, Kambodża, na końcu od biedy Tajlandia, bo jest już zbyt zepsuta przez turystów. Właśnie czytam fascynującą ksiązkę "Culture Shock- a guide to customs and etiquette- Vietnam". Cuudowny przewodnik napisany nie pod turyste nawet, ale pod człowieka który chciałby tam zamieszkać. Od kilku lat czytam i czytam na ten temat, mam nadzieję że pewnego dnia poznam jakiegoś cudownego TŻ, który podzieli pasję i zechce tam ze mną wyjechać na jakiś czas, żeby zakosztować tej kultury.
I marzy mi się już z takich bardziej realnych rzecz dług rejs po większości greckich wysp. Jak pisze Kazantzakis w Greku Zorbie, nie ma podobno niczego piękniejszego niz surowy krajobraz greckich wysp skąpanych w jesiennym słońcu...mnie udało się zakosztować uroku Krety, Thassos i Santorini...mam jednak nadzieję że któregoś dnia zrealizuję sen o takim rajsie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Zadomowienie
|
Norwegia, Irlandia i wszelkie wyspy pacyficzne, zwłaszcza Vanuatu.
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
Widziałam dzis w telewizorze chorwackie tramwaje...
Do Chorwacji ![]()
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
Kuba, Kuba, Kuba. No ewentualnie... Kuba. To co ja mam na punkcie tego kraju to się chyba nadaje do psychiatry już... Tylko proszę nie myśleć, że jestem fanką Castro... Chodzi mi o klimat dawnej Kuby... Póki oc jeszcze zachowany w jakimś stopniu, co będzie jak wejdą Amerykanie ze swoim kompleksem zbawiania świata nie wiem... Zresztą to zupełnie inny świat.. Ci ludzie, mimo takiej biedy zadowoleni z życia, krajobraz Starej Habany, plaże, stare samochody i wreszcie magia tańca i muzyki... Cygara i Tequila... Nie wiem czy mnie ktoś zrozumie
![]() ![]()
![]() |
#173 |
Rozeznanie
|
Hiszpania, Włochy, Japonia, Indie, Australia, Brazylia, Chiny, Francja, w tej kolejności, a potem? reszta świata
![]()
![]() |
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Ja bardzo chcialabym odwiedzić Irlandię, Włochy i Hiszpanię, ale raczej malutkie miasteczka albo wioski, a nie wielkie miasta
![]()
![]() |
#175 |
Zadomowienie
|
Marzę o Kenii
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
Norwegia, Tybet, Indie, Kenia
Kiedyś marzyłam żeby zamieszkać w Australii |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#179 |
Wtajemniczenie
|
ja bym chciała pojechać do :
1Finlandii _ uwielbiam wszystko co z nią związane ![]() 2Indii ![]() 3Chiny
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
Seszele i Brazylia i Indie i Norwegia
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:24.