Jakie kraje Was fascynują i dlaczego? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-29, 23:05   #181
baobab
Zadomowienie

GG do baobab Wyślij wiadomość przez Yahoo do baobab
Dot.: Re: Jakie kraje Was fascynują?

Szkocja i Irlandia
Ale bardziej Szkocja
i...Kilty
baobab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-30, 01:24   #182
Anul3k
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Anul3k
Dot.: Re: Jakie kraje Was fascynują?

Indie, Japonia, Egipt, Finlandia
Stary 2006-08-01, 18:29   #183
julkakulka
Raczkowanie

Cool Dot.: Jakie kraje Was fascynują?

HISZPANIA I MAROKO!!!!!!!
julkakulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-02, 10:06   #184
agamazzi
Zadomowienie

Dot.: Jakie kraje Was fascynują?

Meksyk i Wlochy
Stary 2006-08-02, 10:46   #185
ewelinka24
Raczkowanie

Fajny temat

Moim malym marzeniem zawsze byly Indochiny ,w tym roku w listopadzie spelnie swoje marzenie i wybieram sie do Kambodży

Jednak duzym marzeniem juz raczej trudnym do realizacji to Japonia.

Moze kiedys...

Polecam ta strone ,przepiekne zdjecia z roznych krajow

zerknijcie na gejsze i japonskie ogrody

http://www.phototravels.net/
ewelinka24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-02, 10:48   #186
ajali
Wtajemniczenie

Egipt i Grecja... ehhh
ajali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-02, 11:04   #187
mitusia
Rozeznanie

Dania, Szwecja, Irlandia....

(\__/)
(O.o )
(> < )
This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
mitusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-02, 12:01   #188
Monica123
Rozeznanie

A mnie fascynuje Kambodża

Monica123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-02, 12:03   #189
agamazzi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Monica123
A mnie fascynuje Kambodża
Napisz cos o kambodzy, nigdy sie nie interesowalam tym krajem...
Stary 2006-08-02, 13:05   #190
cellaris
Rozeznanie

DANIA, a w szczegulności północna Jutlandia. Byłam tam już kilka razy i zakażdym razem zakochuję się w tym kraju coraz bardziej.I tak sobie po cichutku marzę,ze jak wszystko dobrze pójdzie to za rok wyjadę tam na stałe
Stary 2006-08-02, 13:29   #191
ewelinka24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agamazzi
a historie ma ciekawa...i tragiczna

to bardzo biedny kraj jeden z najbiedniejszych na swiecie gnaiczy z Tajladnia ,wietnamem i laosem
"Przeszedl" wojny oraz straszny rezim ..
podczas rezimu wymorodwano okolo 2 milionow mieszkancow w latach 70-80 ..czyli w sumie calkiem niedawno.
Kraj do tej pory nie moze podniesc sie po wojnach i rezimie.
i do tej pory jest ominowany- w czasie wysiedlania mieszkancow "obkladano" minami drogi aby nieumozliwic powrot do miast .
Zabijano rodziny,dzieci ,mlodziez likwidowano szkoly..masowe egzekucje.
Nie bede sie to zbytno rozpisywac polecam artukul...

http://www.wyprawy.id.pl/kambodza/kambodza_m.htm

i film Pola smieci

Znajduje sie tam wspanialy kompleks Angkor wpisany na liste UNESCO

http://www.angkorvat.com/Default.asp

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-02, 14:28   #192
ewelinka24
Raczkowanie

Ale zeby Was nie zasmucac historia tego kraju ,dodam zdjecia kambodzy z podrozy mojego barta w tamtym roku... zeby was troche rozweselic

Te robaczki w miseczce to przysmak

Ps.mam wiecej zdjec
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P2242161.JPG (61,9 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P3022744.JPG (60,9 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P3063130.JPG (84,1 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P3063021.JPG (50,1 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P3022838.JPG (75,6 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2221987.JPG (58,0 KB, 6 załadowań)
Stary 2006-08-02, 14:35   #193
ewelinka24
Raczkowanie

a jeszcze cos

zdjecie z "lodziami " to handel na wodzie

zdjecie z siecia elektyczna..heh..doslowni e to sposob na elektrycznosc w kambodzy :P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P2191732.JPG (109,8 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2222005.JPG (80,8 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2282410.JPG (83,9 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2161376.JPG (59,7 KB, 4 załadowań)
Stary 2006-08-02, 14:35   #194
Monica123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agamazzi
Tak w sumie to co chcialam powiedziec o Kombodzy wyjela mi z ust Ewelinka24

Monica123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-02, 14:50   #195
mitusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cellaris
DANIA, a w szczegulności północna Jutlandia. Byłam tam już kilka razy i zakażdym razem zakochuję się w tym kraju coraz bardziej.I tak sobie po cichutku marzę,ze jak wszystko dobrze pójdzie to za rok wyjadę tam na stałe
tez bym chciala tam zamieszkac... znasz dunski czy bys sie dopiero uczyla? bo ten ich jezyk to strasznie trudny mi sie wydaje :P

(\__/)
(O.o )
(> < )
This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-08-02, 16:10   #196
agamazzi
Zadomowienie

DOT. KAMBODZY

Jestem w szoku , nigdy sie nie interesowalam tym krajem, zdjecia sa piekne, dzieki za linki... Bardzo interesujace...
Milej podrozy i udanego zwiedzania dziewczynki...
Stary 2006-08-02, 22:46   #197
Sweetie
Raczkowanie

A ja chce do Peru ze slynnym miastem Inkow i jeziorem Titicaca, no i wszechobecnymi Andami
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 200px-Peru_Machu_Picchu_Sunset.jpg (24,4 KB, 8 załadowań)
Stary 2006-08-03, 08:32   #198
cellaris
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mitusia
tez bym chciala tam zamieszkac... znasz dunski czy bys sie dopiero uczyla? bo ten ich jezyk to strasznie trudny mi sie wydaje :P
duńskiego zamierzam się uczyć od października.Moi znajomi z Danii gdy się o tym dowiedzieli kupili mi nawet wielgaśny słownik polsko-duński . Niestety bardzo trudno znaleźć kurs tego języka na Śląsku.A czy trudny?? Taka mieszanka angielskiego z niemieckim.W sumie jak przez jakiś czas tylko wśród Duńczyków to po dwóch tygodniach jesteś już w stanie "wyczaić" o co chodzi .Ale dla pobytu tam jestem w stanie "katować" się nauką tego języka. Niestety sam wyjazd do najprostszych nie należy, miliony papierów i zezwoleń do pozałatwiania,a wszystko oczywiście przez ambasadę więc i czas wyjazdu się odwleka .A ty byłaś kiedyś w Danii?
Stary 2006-08-03, 09:00   #199
mitusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cellaris
duńskiego zamierzam się uczyć od października.Moi znajomi z Danii gdy się o tym dowiedzieli kupili mi nawet wielgaśny słownik polsko-duński . Niestety bardzo trudno znaleźć kurs tego języka na Śląsku.A czy trudny?? Taka mieszanka angielskiego z niemieckim.W sumie jak przez jakiś czas tylko wśród Duńczyków to po dwóch tygodniach jesteś już w stanie "wyczaić" o co chodzi .Ale dla pobytu tam jestem w stanie "katować" się nauką tego języka. Niestety sam wyjazd do najprostszych nie należy, miliony papierów i zezwoleń do pozałatwiania,a wszystko oczywiście przez ambasadę więc i czas wyjazdu się odwleka .A ty byłaś kiedyś w Danii?
byłam dwa razy po 2 tygodnie za pierwszym razem wiekszosc czau spedzalam na jutlandii a za drugim razem w okolicach kopenhagi.... strasznie mi sie tam podoba za kazdym razem ......... masakra normalnie... ich jezyk to wlasnie taki pomieszany ang z niemieckim. Ja chce do Danii........

(\__/)
(O.o )
(> < )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-04, 09:01   #200
cellaris
Rozeznanie

No to widzę,że spotkałam taką samą maniaczkę Danii jak ja Ja spędziłam tam ubiegłe wakacje, i włąśnie dwa tydodnie temu wróciłam z kolejnego pobytu na Jutlandii, dokładnie z Hjorring. Wyobraź sobie,ze mój pierwszy powrót z Danii do Polski przypłaciłam depresją.No ale już jest lepiej bo wiem,że być może za rok będę już na wizażu jako emigrantka tylko narazie pracę muszę w Danii znaleźć bo bez tego nie ma prawa pobytu
Stary 2006-08-04, 19:35   #201
mitusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cellaris
No to widzę,że spotkałam taką samą maniaczkę Danii jak ja Ja spędziłam tam ubiegłe wakacje, i włąśnie dwa tydodnie temu wróciłam z kolejnego pobytu na Jutlandii, dokładnie z Hjorring. Wyobraź sobie,ze mój pierwszy powrót z Danii do Polski przypłaciłam depresją.No ale już jest lepiej bo wiem,że być może za rok będę już na wizażu jako emigrantka tylko narazie pracę muszę w Danii znaleźć bo bez tego nie ma prawa pobytu
no to zycze powodzenia w szukaniu pracy na poczatku napewno bedzie trudno ale praktycznie kazdy dunski zna angielski na swietnym poziomie wiec da sie dogadac ja na Jutlandii bylam pare lat temu (najdalej wysuniety punkt na polnoc itp itd ) a w zeszlym roku bylam w Holbaek (nie mam na klawiaturze tej ich literki "a" polaczone z "e" )

(\__/)
(O.o )
(> < )
Stary 2006-08-05, 08:11   #202
kaaSkaa
BAN stały

Arrow Dot.: Jakie kraje Was fascynują?

no ja jednak jestem caŁym sercem za grecją piękne pLaże, ta kultura, muzyka, nocne życie oni jednak nigdy nie zmienili się i mimo wszystko mają swoje zachowane tradycje i obyczaje a już o panach nie wspomne :P byŁam tam pare lat temu i wybieram się w przyszŁe wakacje tylko jak jechać to dziewczyny na blond się przefarbować bo grecy kochają blondynki, sama tego doświadczyŁam

w tym roku również byŁam w czarnogórze wcześniej nie wiedziaŁam że takie państwo nawet istnieje i posiada dostęp do morza również polecam a szczególnie budve i wyspę św. stefana nie jest tam tak drogo jak np. w chorwacji a to wszystko wygląda podobnie chciaŁabym pojechać tam też w przyszŁym roku, szczególnie że ciagną mnie tam wspomnienia z przystojnym opalonym wysokim brunetem o piwnych oczach no i obiecaŁam mu wkońcu więc dotrzymam sŁowa a ludzie są tam bardzo bardzo miLi więc myśle że warto zobaczyć pozdrawiam
kaaSkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-05, 09:28   #203
majula
Zakorzenienie

Wiekoszosc kraji ze wzgleduna zawod (turystyka) ale najbardziej to Australia Ameryka poludniowa i Wielka Brytania
majula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-09, 13:36   #204
pamoma
Przyczajenie

Smile Dot.: Jakie kraje Was fascynują?

1.Afryka
2.Europa
3.Australia+N.Zelandia
4.Ameryka
5.Azja

Wymieniam kontynentami!!!!
Stary 2006-08-09, 14:33   #205
eve_malutka
Zadomowienie

GG do eve_malutka

Peru i Maroko, Marakesz Marakesz ;D (to 2 chyba sie spełni za rok)
eve_malutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-22, 20:48   #206
KasikB
Rozeznanie

GG do KasikB

Jeżeli kiedykolwiek wygram w Lotto to pojadę do Japonii i Chin. Ciągnie mnie tam od pewnego czasu.
Generalnie muszę przyznac, ze bardziej mnie ciągnie na wschód niż na zachód i południe Europy. Z bliższych krajów chciałabym zobaczyć kiedyś Rosję a przede wszystkim Moskwe i Petersburg. Ciągnie mnie też w miejsca, gdzie kiedyś była Polska. Kilka lat temu zwiedziliśmy Kresy Wschodnie, Lwów widzieliśmy trzy razy. Teraz chyba czas na Wilno i okolice.

Cytat:
Napisane przez wredziulek
Filologia ukraińska? Może ja też kiedyś
Co do Krymu to moim zdaniem impreza na raz, za to z Kijowa mogłabym nie wyjeżdżać.
W Kijowie nie byłam, więc się nie wypowiadam, ale Krym podobał mi się bardzo, chętnie pojechałabym jeszcze raz

http://www.suwaczek.pl/cache/090aadb4fe.png
KasikB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-22, 22:48   #207
agamazzi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KasikB
Jeżeli kiedykolwiek wygram w Lotto to pojadę do Japonii i Chin. Ciągnie mnie tam od pewnego czasu.
Generalnie muszę przyznac, ze bardziej mnie ciągnie na wschód niż na zachód i południe Europy. Z bliższych krajów chciałabym zobaczyć kiedyś Rosję a przede wszystkim Moskwe i Petersburg.
Ja bylam w Chinach, w Pekinie (piekne miasto, mnostwo rzeczy do zobaczenia) i w Wuhan(tez cos mozna zobaczyc ale nie ma porownania do Pekinu)... Uwaga na jedzenie, ja po wizycie w typowej chinskiej resteuracji mialam zawsze sensacje zoladkowe nastepnego dnia...
Bardzo interesujacy kraj, kierowcy prowadza jak wariaci ale generalnie ludzie sa przyjazni i pomocni... Czego nie moge powiedziec O Rosji, bylam miesiac w Petersburgu i spotkalam sie ze strasznym zachowaniem, caly czas mnie legitymowali w hotelu i sprawdzali czy rzeczywiscie tam mieszkam... W metrze mnostwo zlodzei, na moich oczach ukradli jednej lasce telefon a innej portfel... Poza tym w sklepach, panie ekspedientki strasza wzrokiem i daja ci do zrozumienia zeby o nic nie prosic i nic nie dotykac bo im sie nie chce podawac...
I jeszcze za zwiedzanie zabytkow trzeba zaplacic czasami kilka razy wiecej niz miejscowi, chyba ze mowisz dobrze po rosyjsku to ci sie uda zaplacic mniej...
Ludzie to PORAZKA...
Ale miasto jest przepiekne...
Acha i wiza do rosji kosztuje o wiele wiecej niz do chin i wydaja tylko na miesiac a do chin na 3 m-ce...
Stary 2006-08-23, 21:11   #208
KasikB
Rozeznanie

GG do KasikB

Cytat:
Napisane przez agamazzi
Ja bylam w Chinach, w Pekinie (piekne miasto, mnostwo rzeczy do zobaczenia) i w Wuhan(tez cos mozna zobaczyc ale nie ma porownania do Pekinu)... Uwaga na jedzenie, ja po wizycie w typowej chinskiej resteuracji mialam zawsze sensacje zoladkowe nastepnego dnia...
Bardzo interesujacy kraj, kierowcy prowadza jak wariaci ale generalnie ludzie sa przyjazni i pomocni... Czego nie moge powiedziec O Rosji, bylam miesiac w Petersburgu i spotkalam sie ze strasznym zachowaniem, caly czas mnie legitymowali w hotelu i sprawdzali czy rzeczywiscie tam mieszkam... W metrze mnostwo zlodzei, na moich oczach ukradli jednej lasce telefon a innej portfel... Poza tym w sklepach, panie ekspedientki strasza wzrokiem i daja ci do zrozumienia zeby o nic nie prosic i nic nie dotykac bo im sie nie chce podawac...
I jeszcze za zwiedzanie zabytkow trzeba zaplacic czasami kilka razy wiecej niz miejscowi, chyba ze mowisz dobrze po rosyjsku to ci sie uda zaplacic mniej...
Ludzie to PORAZKA...
Ale miasto jest przepiekne...
Acha i wiza do rosji kosztuje o wiele wiecej niz do chin i wydaja tylko na miesiac a do chin na 3 m-ce...
O drogich wstępach w Rosji słyszałam już kiedyś. Trochę mnie to przeraża, ale jednoczesnie świadomość że za rok - dwa taki wyjazd bedzie droższy sprawia, że chętnie pojechałabym tam jak najwczesniej. Mój TZ nieźle mówi po rosyjsku, może uda się trochę taniej
Tak na marginesie: na Krymie tez już wpadli na dwie ceny biletów, na szczęście nie wszędzie to obowiązuje. Za to na porządku dziennym sa opłaty za robienie zdjęć i filmowanie. Za zdjęcia płaci się na ogół tyle co za wstęp, za kamerę wielokrotność wstępu (bywa że nawet 3x).

O zatruciach w krajach wschodnich też już słyszałam nieraz. Sama zresztą miałam tego przedsmak, kiedy w Turcji zatrułam się jakąś surówką. Mało brakowało a wylądowałabym w szpitalu

http://www.suwaczek.pl/cache/090aadb4fe.png
KasikB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-23, 22:37   #209
klaudynka4
Zakorzenienie

GG do klaudynka4 Send a message via Skype™ to klaudynka4

Zdecydowanie Indie i Japonia
Stary 2006-08-24, 17:43   #210
Finnabair
Rozeznanie

Japonię- za przepiękna kulturę i jezyk

Anglię- za królową i za całokształt
Finnabair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości