|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4741 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wypadające włosy - PODSUMOWANIE!
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o masaż to potwierdzam, jest bardzo ważny, tylko trzeba nauczyć się wykonywać poprawnie ![]()
![]() |
#4742 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, czyli jak to jest poprawnie?
![]() |
#4743 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam ciekawe informacje na tema masażu, sposobu jego wykonywania, tylko nie wiem czy mogę tutaj wkleić te informacje (kopiując je z innych stron)?
Mysza zgodnie z prośbą PW poszło ![]() ![]()
Edytowane przez virka Czas edycji: 2007-10-29 o 15:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#4744 |
Rozeznanie
|
Wciąż borykam się wypadaniem włosów, dodatkowo pojawiło sie znów łojotokowe zapalenie skóry głowy. Jejku już kiedyś walczyłam z tym problemem, niestety ta dolegliwość ma charakter nawrotowy...Jestem załamana, obawiam sie, że nasili się wypadanie.
![]() Dziewczyny może któraś z Was zna godny polecenia produkt na ŁZS do smarowania miejsc zmienionych chorobowo? Myślałam o tym, ale nie wiem czy bedzie ok http://www.aptekawsieci.pl/go/_info/?id=7142 Bedę wdzieczna za wszelkie informacje. |
![]() ![]() |
![]() |
#4745 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4746 |
Zakorzenienie
|
Ustaliłyśmy z myszą, że informacje, które znalazłam na temat masażu, mogą się przydać innym borykającym się z problemem wypadających włosów, dlatego wrzucam te informacje tutaj, niech służą
![]() ![]() Informacje ogólne Podczas mycia lub po, dobrze jest zrobić masaż głowy. Masaż sprawia, że skóra głowy staje się lepiej odżywiona i dotleniona. Poprawia on ukrwienie skóry głowy i sprzyja lepszemu odżywieniu cebulek włosowych. Masować można opuszkami palców lub specjalną miękką szczotką przeznaczoną do masażu głowy. Tym sposobem nie tylko zapobiegamy wypadaniu włosów, ale wręcz przyczyniamy się do ich szybkiego wzrostu. Wiele osób, którym wypadają włosy unika masażu ręcznego lub szczotką w obawie przed zwiększoną utratą włosów. Nic bardziej błędnego: to właśnie brak masażu sprzyja wypadaniu włosów. Masaż skóry głowy poprawia jej krążenie. Jest stosowany od stuleci. Jak daleko sięga historia, pocieranie i ugniatanie było sposobem na ból, niewygodę i zmęczenie. Zostało potwierdzone, że masaż pobudza krążenie krwi w tych miejscach, gdzie został zastosowany. Efektywnym sposobem wzmacniania włosów jest ich lekkie pociąganie. Unosi to skórę głowy w stosunku do czaszki, i w każdym miejscu gdzie jest to uczynione poprawia się krążenie krwi. Składniki potrzebne do odżywienia włosów są pobierane w większych ilościach, co powoduje wzmocnienie włosów. Obumarłe włosy nigdy nie powinny zostać w skórze głowy, powinny zostać usunięte tak szybko jak to możliwe. Tylko pod tym warunkiem z tej samej torebki włosowej wyrośnie nowy włos. Jeżeli jednak martwy włos pozostanie do czasu gdy sam z niej wypadnie, często to powoduje obumarcie rdzenia i już nigdy z tej torebki włosowej nie wyrośnie nowy włos. Pięciominutowy masaż skóry głowy stosowany codziennie rano i wieczorem, połączone z ruchami okrężnymi za pomocą mocno przyciskanych opuszków palców ma niezwykle dobroczynne właściwości. Szczypanie skóry i delikatne unoszenie skóry głowy, oraz poruszanie jej na wszystkie strony pozwala usunąć martwe włosy i pobudzić krążenie. Pobudzający masaż głowy Sprawia, że skóra głowy staje się lepiej odżywiona i dotleniona; możesz go wykonywać podczas mycia włosów lub nakładania serum. Zmniejszenie dopływu krwi do korzeni włosów pozbawia je składników odżywczych. Stają się więc słabe i matowe. Masaż głowy pobudza krążenie krwi, wzmacnia korzenie włosów i poprawia wygląd czupryny. Przy okazji pomaga się odprężyć i poprawia samopoczucie. Najlepszym momentem na masaż jest albo mycie włosów, albo wcieranie w skórę głowy wzmacniającego serum. 1. Ułóż obie dłonie na głowie i rozstaw szeroko palce; powoli przesuwaj nimi po włosach, tak jakbyś chciała zagrabić czuprynę; poświęć na to kilka minut. 2. Naciskaj mocno czaszkę w różnych miejscach opuszkami palców; zataczaj palcami małe kółeczka; poszukaj wrażliwych lub napiętych punktów na skórze głowy i postaraj się je rozmasować. 3. Wymasuj dokładnie głowę całymi dłońmi; postaraj się dość mocno uciskać boki głowy; zataczaj palcami duże koła. 4. Przeczesz włosy dłonią; chwytaj pojedyncze kosmyki i lekko je ciągnij; w ten sposób wzmocnisz i dotlenisz cebulki włosowe. 5. Uciśnij punkt na czaszce znajdujący się na przecięciu linii nosa i linii łączącej uszy (znajdziesz go rysując palcem obie linie); masowanie tego miejsca pobudza umysł, poprawia koncentrację i podnosi ciśnienie krwi w organizmie. 6. Połóż obie dłonie na głowie i rozstaw palce; delikatnie oklepuj skórę głowy opuszkami palców; w ten sposób poprawiasz krążenie krwi w skórze głowy.
#4747 |
Zakorzenienie
|
Od dziś postanowiłam co drugi dzień robić 10-minutowy delikatny masaż skóry głowy
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4748 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym wszelkie szampony apteczne. Żeby zmiany na skórze nie rozprzestrzeniały sie chciałabym zastosować coś do smarowania miejscowego. Myślałam o emulsji bioderma node k, jednak nie jestem do końca przekonana. Nie chce wyrzuciś kaski w błoto....Może cos doradzicie? Z góry dzięki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4749 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak wogóle to zrobiłam sobie królewską maseczkę ![]() żółtko+nafta+olejek rycynowy+sok z cytryny+ łyżeczka waxu ![]() Posiedzę z tym tak do 18 a potem umyję wloski i spłuknę ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4750 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
ja osobiscie smarze ja z kazdym miesem, oczywiscie najpierw mieso potem cebula itd. Nawet posadzilam ja sobie w doniczkach na moich oknach uch co za widok! Czy wiecie ze ich liscie kluja? Oczywiscie przepraszam za karygodny blad ortograficzny smazyc a nie"smarzyc" ostatnio zdarza mi sie to bardzo czesto wybaczcie... Cytat:
Moze po prostu zmien szampon mnie kiedys to pomoglo ![]() Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2007-11-01 o 11:48 Powód: post pod postem |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4751 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Do tego 5 minutowy masażyk po nałożeniu i jeszcze będzie przy myciu kolejne 5 minutek ![]() Wiesz co nie przejmuj się, ze wypadnie więcej, to wypadną te obumarłe, które i tak miały wypaść, a im szybciej wypadną, tym szybciej zrobią miejsce na nowe włoski ![]() ![]() Postanowiłam stoczyć zmasowaną walkę wcierkami, różnymi, do tego masażyk i pozytywne nastawienie, przecież włosy nie będą mną rządzić! Cytat:
Zmieniłam, sądzę, że to wina łojotoku...Będę z nim walczyć ![]()
![]() |
#4752 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
No wiec nic tylko poprostu musimy sie spotkac to cos Ci zaserwuje.... A co do nastawienia to musisz poczekac na rezultaty nic odrazu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4753 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem doskonale, wcale nie liczyłam, że efekty będą już... Poczekam, ale nastawienie to połowa sukcesu ![]() milka19 miałam dać cynk w sprawie ampułek Joanny i toniku z rzepy, zapytałam również o kurację wzmacniającą ![]() ![]()
Edytowane przez virka Czas edycji: 2007-10-30 o 10:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4754 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4755 |
Zakorzenienie
|
A tak w ogóle, to seria "Z Apteczki Babuni" zdobyła nagrodę URODY za najlepszą serię do pielęgnacji włosów.
#4756 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=17335 http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=3819 Ta kuracja też była chwalona w wątku: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=17640 A co jest godne polecenia z serii "Apteczki"?
![]() |
#4757 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() P.S. Dzięki za odpowiedź. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4758 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4759 |
Wtajemniczenie
|
![]()
A miał ktoś ten olejek kokosowy Vatika?? też z serii Dabur
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4760 |
Raczkowanie
|
to jedyny olejek jakiego nie probowalam z Dabur, ale ma bardzo dobre skladniki, kokos odrzywia i nawilza, amla wzmacnia cebulki, zdaje sie, ze jest tam jeszcze cytryna lub limonka, wiec tez dobre dla wlosow, jak tylko skoncze to co mam kupie ten wlasnie
|
![]() ![]() |
![]() |
#4761 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A z serii "Z apteczki" mam odżywkę wzmacniającą : http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=19975 Recenzje ma dobre, ale dla mnie to nic szczególnego ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4762 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Albo przynajmniej niedaleko siebie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4763 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A co do szamponu to też o nim myślałam. Jest tani a dodatkowo ładnie te babcine kosmetyki u mnie na półeczce w łazience wygladają ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4764 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam pytanie do tych z was które podejrzewają ze wypadanie włosów związane jest z niedoborami. Otóż aktualnie znów wypada mi bardzo dużo włosów
![]() ![]() ![]() Jak sądzicie? czy moje obliczenia mają sens? I czy te białe paski na paznokciach mają związek akurat z tym że teraz wypadają mi włosy?
#4765 |
Raczkowanie
|
wievie co te kosmetyki joanny z apteczki, nigdy ich nie spotkalam a jakos mnie zainteresowaly. to na necie mozna je kupic czy po sklepach ganiac??
co szczegolnie polecacie?? ten szammpon normalizujacy?
![]() |
#4766 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po długim weekendzie zaopatrzę się w olejek (tylko jeszcze nie zdecydowałam który ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4767 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() I wiesz co znalazłam całą serię Joanny i tą Rzepa i tą "Z Apteczki Babuni" w sklepiku kosmetycznym na placu "Beskidy" na Woli. Wiesz gdzie to jest? Właśnie sobie zakupiłam tą kurację wzmacniającą z serii Rzepa i poczekam aż włoski mi podeschną i robię pierwszą wcierkę ![]() ![]() Jutro idę tam zakupić ten szampon normalizujący (zachęcona opiniami ![]() ![]() EDIT: Już po pierwszej wcierce kuracją z Rzepy, połączona z masażem ![]() ![]() Tak poza tym, to mam pytanie, bo wiadomo jest, że takie wcierki wcieramy w samą skórę głowy, bez włosów, ale jest to nie możliwe, żeby nie dotknąć włosów i tak gdzieś na około 1 cm lub lub 2 cm, te włosy były "mokre", macie jakieś sposoby na ominięcie włosów (ale to chyba nie jest możliwe... ![]() Faktycznie płyn jest bardzo wydajny i aplikator jest rewelacyjny ![]()
Edytowane przez virka Czas edycji: 2007-10-30 o 22:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4768 |
The Pink Power Mołderajtor
|
Virka,
wydaje mi się, że to zawilgocenie włosa wliczone jest w sposób zastosowania i uniknąć się tego nie da, tak to już jest z wcierkami, ale nie powinno Cię to martwić, to zupełnie normalna sprawa ![]() Berethalia Joannę znajdziesz w super/hipermarketach i drogeriach, nie ma się co wpędzać w koszty przesyłki z neta. Mi szczególnie podpasowała seria Rzepa, zamierzam jeszcze przetestować Pantivit i Fitokeratynę, jak jeszcze gdzieś dostanę. |
![]() ![]() |
![]() |
#4769 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Próbowałaś się już bawić z innymi olejami? Kokosowy, rycynowy, oliwa z oliwek... Nawet oliwkę Hipp da się stosować na włosy - w końcu to miks oleju sezamowego i migdałowego. Świetny efekt nabłyszczenia daje też henna ![]() Cytat:
![]() Olejek jaśminowy, cóż...jest perfumowany syntetycznie i również w głównej mierze składa się z oleju mineralnego. Nabłyszcza, pewnie i chroni ( olej mineralny tworzy szczelny film na włosach), ale to by było na tyle. Virko, jeśli będziesz jeszcze kiedyś robić podejście do bakłażana, pokrój go najpierw, posyp obficie solą, odstaw na jakieś 1/2 h, a kiedy puści sok opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Gwarantuję, że nie będzie gorzki ![]()
![]() |
#4770 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale muszę się pochwalić, że dzisiaj po czesaniu wypadło mi najmniej włosów odkąd toczę walkę z ich wypadaniem ![]() ![]() Jeju, jaka jestem szczęśliwa ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.