![]() |
#4261 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Polecamy - odradzamy :)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4262 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4263 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36490667]http://allegro.pl/kaczuszka-farbki-m...565929468.html
http://allegro.pl/tablatki-do-barwie...563227110.html a takie coś ![]() ciekawe na drugim zestawie notatka, że są 3+ myślę, że jakby dzieciak nie lubił kąpieli, to warto wypróbować. Mój jest zajęty garnkami z Ikei, więc do wanny nie muszę go dodatkowo zachęcać |
![]() ![]() |
![]() |
#4264 |
szeryfcio
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36490310]A korzystałyście z tych kolorowych pastylek do kąpieli? widziałam takie jakieś dla dzieci.[/QUOTE]
Ja kupiłam takie Rossmanowskie Liliputz. No i cóż... barwią wodę... i tyle. ![]()
#4265 |
Zadomowienie
|
Ja kiedyś kupiłam taką pastylkę za 2 zł w kauflandzie, nieznana mi firma, woda była lekko zabarwiona, ładnie pachniała, była chyba winogronowa i z olejkiem, ogólnie fajny gadżet, raczej na prezent dla kogoś, więcej nie kupię bo drogo wychodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4266 |
Konto usunięte
|
Nie, no ja wiem, że tylko barwią wodę :d ale dla dziecka to i tak wesołe, ja pamiętam jak mała byłam i mama mi czasem sól kolorową morską do kąpieli dawała- ale radocha, gdy woda robiła się np. zielona :d
|
![]() ![]() |
![]() |
#4267 |
szeryfcio
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36494786]Nie, no ja wiem, że tylko barwią wodę :d ale dla dziecka to i tak wesołe, ja pamiętam jak mała byłam i mama mi czasem sól kolorową morską do kąpieli dawała- ale radocha, gdy woda robiła się np. zielona :d[/QUOTE]
No tak, dla dziecka radocha. Mój to chciał wrzucać jedna po drugiej ![]()
#4268 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze są takie co barwią i musują
#4269 |
Zakorzenienie
|
Artykuł polecam.
O niezwykłych relacjach dorosłych i dzieci http://www.polityka.pl/nauka/czlowie...-i-dzieci.read |
![]() ![]() |
![]() |
#4270 |
Zakorzenienie
|
Świetny artykuł. Aż jestem pod wrażeniem rozległości tematu. Od razu zaczęłam analizować znane mi przypadki i wielu punktach widzę powód wielu zachowań i moich i męża. Muszę sobie teraz poszukać i poczytać więcej
![]() Dzięki za linka. |
![]() ![]() |
![]() |
#4271 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Oglądałam kiedyś taki smutny program - w rumuńskich domach dziecka robiono badania jak wpływa samotność i brak kontaktu z opiekunem bądź rodzicem na rozwój dzieci. Wyniki były po prostu zatrważające. Te dzieci całymi dniami milczały np. patrząc w ścianę. Nie ujawniały żadnych swoich potrzeb, tak sobie wegetowały, nie płakały, nie śmiały się, nie bawiły... nawet nie wołały że chcą jeść. Nic, tak jakby nie wiem - nie istniały? Okropne to było, aż dzisiaj jeszcze jakoś tak mi smutno się robi na samą myśl.
![]() |
#4272 |
Zakorzenienie
|
Swego czasu zaczytywałam się w opisach RADu i jego konsekwencjach. Straszne to jest i nawet nie chce mi się myśleć, ale nie sadziłam, że tak łatwo doprowadzić do niektórych zachowań RADowych nawet w normalnej rodzinie.
Przypomniało mi się, jak kiedyś na językoznawstwie opowiadał nam profesor językoznawcach, którzy twiedzili, że język jest wrodzony i dzieci nie muszą być uczone mówić, żeby zaczęły. To było na początku zeszłego wieku, kiedy na takie eksperymenty jeszcze pozwalano - grupę kilkudziesięciu dzieci wychowywano w zupełnej ciszy a właściwie w taki roboczy sposób: Myto, karmiono, przebierano. Zero rozmowy, zabawy itd. Chcieli udowodnić, że dzieci i tak zaczną mówić. Nie zaczęły, bo prawie wszystkie zmarły przed ukończeniem pierwszego roku życia. Od tej pory eksperyment służył już psychologom i innym pokrewnym dziedzinom,a miał być zwykłym językoznawczym badaniem. Nie jestem już teraz pewna, bo minęło kilka lat, ale coś mi się wydaje, że badania były jakoś związane z Chomskym. |
![]() ![]() |
![]() |
#4273 |
Zakorzenienie
|
Czy miałyście może, czytałyście, ta książeczke? Polecacie? (4+)http://www.qlturka.pl/psia_kupa,patronaty,941.html
Artykuł super. Od dziś mówię na swoje dzieci Noszeniaki ![]() [pełna treść dostępna dla abonentów Polityki Cyfrowej]buu ![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2012-09-17 o 16:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#4274 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4275 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj znajoma opowiadała mi, jak to jej koleżanka nauczyła usypiać 5 miesięczniaka. Dzieciak wył przez 20 minut, ona siedziała w pokoju obok, serce jej się krajało, ale nie poszła. I nauczył się zasypiać samo. Szok, jak może normalny człowiek takie metody stosować rodem z jakiegoś strasznego sierocińca. Ale wiele osób nie widzi nic w tym złego, wręcz przeciwnie.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4276 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- Cytat:
Ja rozumiem zmęcznie usypianiem czy cos tam jeszcze,ale kurcze chyba większość ludzi wykazuje jakąś empatię? I np. nie zostawiłoby płaczącego męża,matki,przyjaciółki.. .. A dziecko zostawia.To wbrew jakiejkolwiek logice -nie regować na wołanie istoty zupełnie bezradnej. Aaa,teraz doczytałam -"serce jej się krajało" -czyli czuła się z tym źle,ale zrobiła to wbrew dziecku i sobie. Dla mnie sprawa jest jasna ,ktoś zrobił jej wodę z mózgu i wmówił,ze dziecko to terrorysta,którego nalezy usadzić i pokazać kto tu rządzi.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-09-17 o 19:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4277 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie też to niepojęte, instynkt każe iść do dziecka, a jakaś głupia teoria każe siedzieć w pokoju obok i z ciężkim sercem słuchać płaczu.
Albo jak słyszę, że ktoś niemowlakowi poczytał bajeczkę, położył do łóżka i ma spać. Nic to, że ryczy. Na cholerę niemowlakowi ta bajka, chyba tylko dla rodzica, żeby poczuł, jaki to jest fajny i troskliwy. Polecam też, dla tych zwolenników treningu samodzielnego zasypiania u niemowlaka ![]() http://www.antykoncepcja.com.pl/article2_1.htm |
![]() ![]() |
![]() |
#4278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiedziałam jej prosto z mostu,ze moja umie spać bez nauki,i jej dziecko pewnie tez umie i zeby słuchała siebie i robiła co uwaza za słuszne. I jak narazie młody nie ryczy wieczorami ![]()
![]() |
#4279 |
Zadomowienie
|
ehh... to ja polecę książkę "Zasypianie bez płaczu" - autorzy zdaje się Sears (nie mam jej teraz pod ręką). Oni proponują sposób usypiania, który mi się baaaardzo podoba - tzn każą wypróbować różne sposoby i każą słuchać siebie i dziecka... taki pięciomiesięczniak nie wymusza a sygnalizuje nam swoje potrzeby - potrzeby podstawowe, których nie zaspokojenie może mieć poważne konsekwencje w przyszłości... Polecają spanie z dzieckiem, ale też pokazują jak nauczyć zasypiać dziecko w swoim łóżeczku... wtedy, gdy będziemy My i Dziecko na to gotowi...Powiem szczerze, że przeczytałam kilka poradników na temat zasypiania z różnymi metodami - podoba mi się metoda Tracy Hogg, ale niestety w czasie ząbkowania jest mało praktyczna i po prostu obie się męczyłyśmy z Hanią.
Teraz słucham potrzeb mojego Skarba i pierwszą część nocki (od ok 19)przesypia w łózeczku przysuniętym do naszego łóżka, a po pobudce na karmienie (o 4) Hania śpi już z nami. Ona jest szczęśliwa i my też, bo śpi wtedy do 7-8 a nie do 5. Młoda potrafi zasnąć w łóżeczku samodzielnie, w naszym łóżku podczas karmienia, na rękach bujana, w leżaczku, w wózku na spacerze - jedno się tylko w zasadzie nie zmienia: śpiewamy Jej kołysanki. Najważniejsze słuchać siebie i dziecka... a nie, serce się kraja, ale dziecko płacze... gdzie tu sens? gdzie logika? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4280 |
Zakorzenienie
|
równiez polecę tę ksiażkę ,autorzy to M i W Sears
![]()
#4281 |
Zakorzenienie
|
No jak to co, dobro dziecka oczywiście.
Boska ![]() Vixen, ja nie wiem co sie dzis ze mną dzieje, poryczałam sie jak to przeczytałam.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2012-09-17 o 20:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#4282 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36490667]http://allegro.pl/kaczuszka-farbki-m...565929468.html
http://allegro.pl/tablatki-do-barwie...563227110.html a takie coś ![]() Płyn bubchena też barwi wodę . Cytat:
Jakoś SAMO WYSZŁO ale zanim urodziła sie Olka musiałam nauczyć synka usypiania samemu a nie ze mną . Trwało tydzień ( zwiewał z wyrka ) potem zatrybił że nie ma łażenia ![]()
![]() |
#4283 |
Zakorzenienie
|
Chyba kupię tę książkę o zasypianiu, zwłaszcza likwidacja 4 czy 5 karmień nocnych mnie interesuje
![]() Mnie też się smutno zrobiło jak przeczytałam o tym niemowlaku samotnie usypiającym. |
![]() ![]() |
![]() |
#4284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż do dziś dnia mi dziecko się budzi nad ranem, a dzisiejszej nocy o 2:30 zażądała mleczka, przetrzymałam ją do 3:30 i poddałam się... w sumie to nie wiem jak się ludziom udaje oduczyć dziecko jeść w nocy, mi się wydaje, że moja córka przestanie jeść w nocy wtedy, gdy przestanie jeść mleko z butli.
![]() |
#4285 |
Przyczajenie
|
a co myslicie o farbach dla dzieci do malowania i jedzenia
#4286 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4287 | |
szeryfcio
|
Cytat:
Mój się w ogóle nie budził w nocy. Pił z butli o 22-23 a potem 6-7 rano.
![]() |
#4288 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jak zje kolację - kanapkę, parówkę czy coś tam to budzi mi się koło 5-6 rano na jedzenie, czasem nawet koło 7 (to już rekord). Ale przeważnie gardzi kolacją, głównie wydłubuje dziury w chlebie i tyle z tego jej jedzenia jest, a potem wyje mi w nocy że "chciem mlećko mamusiu", i tak potrafi długi jęczeć - aż dostanie. Nie chcę jej karmić w nocy, obawiam się o jej zęby, zawsze próbuję ją przekonać, że zaczekamy do rana, ale udało mi się zaledwie kilka razy. Mała nie zaśnie, a żadne oszukiwanie wodą czy rozcieńczonym mlekiem nie działa, bo ona mi tym pluje i nie chce, jest już za duża na takie oszukiwanie, tak to można robić mniejszym dzieciakom.
![]() |
#4289 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jak słucham tych dobrych rad o nauce zasypiania dzieci i o tym, że chwile może sobie popłakać, to już ![]() ![]() i w ogóle to traktowanie niemowlaka jak obcego z innej planety, przecież to mały człowiek jest, nie zna świata, nie mówi to jak ma się porozumiewać? dla niego rodzice to cały świat, a jak biedny płacze i widzi że nikt nie reaguje, to nie wiem co sobie taki maluch myśli, aż mnie serce boli ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4290 |
Zadomowienie
|
WTRĄCE SWOJE 3 GROSZE NT USYPIANIA. JA NIE MIAŁM Z TYM PROBLEMU DO OK 9 MIESIĘCY, CODZIENNIE MIELIŚMY "RYTUAŁ" I STAŁY PLAN DNIA- WIECZOREM BYŁA KĄPIEL, (sorki za duze litery) potem bulta i zasypiała albo przy butli albo odkładałam do łóżeczka i zasypiała bez problemów, bez płaczu itp. Natomiast teraz mam problem bo od ponad roku zasypiamy razem w naszym łożu małżeńskim, nawet taty się domaga, szczebelki ma wyjęte wiec nawet jesli ją w nocy odłoże to przychodzi do nas. I co ja mam teraz z tym zrobić? Jak włoże szczebelki to będzie ryk bo nie wyjdzie, a takie spanie choć spodki to jest upierdliwe... Oduczyłam smoczka, oduczyłam bujania w wózku, uczę na nocniku a tego nie wiem jak oduczyć...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.