Polecamy - odradzamy :) - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-07, 09:10   #4831
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Polecamy - odradzamy :)

Andziat, dawaj nożyczki, przecież sama jej nie zostawisz z nimi tylko ostre - mnie żal dzieciaków, które nawet do szkoły dostają od rodziców plastikowe badziewie :/ młodej kupiłam normalne,średniej wielkości, z ostrym czubkiem, i po prostu tnie przy mnie i tyle. A, patrzyłam tez na to by oczka nożyczek na tyle spore były, bym mogła wsadzić też ja swoje palce trochę i ciąć najpierw z małą, szybciej dziecko załapuje technikę.

Klej - hicior u nas najlepsza zabawa: rysuję oczy, nos itd. "tatusia", wycinam, na kartce rysuję owal twarzy i Agata nakleja. Ojciec ma z 5 takich portretów już

A czy puzzle polecam... a bo ja wiem? mamy akurat ramkowe takie: http://sklep.trefl.com/wiosenny-tani...e-ramkowe.html inny obrazek nieco, ale księżniczki :d i takie z Puchatkiem też. Jakość jak to trefl, fajna warto w lidlu polować, często mają po 8zł.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 09:47   #4832
andziat
Zakorzenienie

no to w takim razie muszę się zaopatrzyć w klej, nożyczki, kolorowy papier
Coś jeszcze polecasz do takich robótek ręcznych?

Edytowane przez andziat
Czas edycji: 2013-05-07 o 10:50
andziat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 11:03   #4833
kliwia
Zakorzenienie

andziat zuzka troche zle uklada nozyczki wzgledem papieru - dalam jej takie male staaaare z jakiegos zestawu, idealne dla niej, bo maja male oczka w ktore wkalda sie paluszki. i jej nie lataja. Ale ostatnio dorwala z szuflady takie do wycinania wzorkow. i brzegi kartek pociela to chyba nie ma tragedii.
Wczoraj corka jednej z wizazanek tez 2,5 lat obciela sobie grzywke wiec chyba umieja ciac nasze dzieciaki

A zuzka klejem dzis posklejala swoje puzle jak byla niedeleikatna to sie poodwazal obrazek od kartonika, i dzis postanowila to skleic.
W zlobku tez kleja klejem to chyba stad ta pasja do kleju

jedna z mamusiek dala swojemu synkowi taka linijke z otworami co sie odrysowywuje i tes sie dlugo tym zajac potrafil
o cos w tym stylu, tylko ona miala jakies wielkanocne ksztalty:
http://allegro.pl/szablon-wojskowy-2...216464033.html

oo tu fajny wybor:
http://allegro.pl/linijka-z-szablone...199735094.html

ps. przypomnialo mi sie, ze moja mala ostatnio od kuzynki przytargala cale plastikowe nozyczki - i nawet tna ale jak zuzka zle jeszcze trzyma nozyczki, to te plastikowe sie za bardzo rozszerzeja - jakby za luzno skrecone byly, i taaaak szpara miedzy ostrzami, to wtedy nie dala rady nic sama naciac, musialam jej pomagac.

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2013-05-07 o 11:49
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 11:54   #4834
andziat
Zakorzenienie

tak, dzieciaczki są bardzo zdolne, to chyba rodzice (czytaj ja) myślą, że z pewnymi rzeczami nie dadzą sobie jeszcze rady
Fajne te linijki do odrysowywania, muszę się przejść do jakiegoś papiernika albo do hipermarketu i zaopatrzyć się w podstawowy zestaw. W internecie wszystko jest ale jak sie podliczy z przesyłką to więcej wychodzi. Myślałam, że będą jakieś zestawy, ale w każdym są kredki lub flamastry a tego mamy sporo

Jeszcze chciałam Was zapytać, co można kupić chłopczykowi na chrzest?
Oprócz świecy i pamiątkowej kartki co ojciec chrzestny może jeszcze podarować?
Dawno temu byłam chrzestną i dawałam albo srebrną łyżeczkę albo srebrny smoczek z grawerami, czy teraz kupuje się coś innego?

Edytowane przez andziat
Czas edycji: 2013-05-07 o 11:55
Stary 2013-05-07, 11:58   #4835
kliwia
Zakorzenienie

andziat, dziewczynce to latwiej, bo mozna kupic z bizuterii juz cos, a chlopcu
Stary 2013-05-07, 12:15   #4836
andziat
Zakorzenienie

no właśnie, z dziewczynkami jest prosto, biżuterię kochają od małego
a u mnie chrześniaki same chłopaki, nikt mnie nie chce dziewuszką uraczyć
dobrze, że mam córkę to mam kogo stroić
Stary 2013-05-07, 12:21   #4837
Lowczyni
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andziat Pokaż wiadomość
Dawno temu byłam chrzestną i dawałam albo srebrną łyżeczkę albo srebrny smoczek z grawerami, czy teraz kupuje się coś innego?
Złoty łańcuszek na pewno mu się przyda, chociażby do komunii tylko splot możesz wybrać bardziej męski

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-07, 13:07   #4838
andziat
Zakorzenienie

tak też mi mówiła koleżanka, żeby jeszcze do łańcuszka kupić medalik z Matką Boską to będzie miał do komunii
Ale niestety mój mąż jest chrzestnym i powiedział, że nie chce łańcuszka
Stary 2013-05-07, 15:18   #4839
kinia656
Zadomowienie

mój prawie 3 latek też się interesuje puzzlami jak miał 2 latka to dostał z bobem budowniczym bo uwielbia tą bajkę i dłuuugo układałam dopóki nie dostał z większą ilością elementów z kubusiem puchatkiem- potem kubuś był na 1 miejscu i non stop układał, teraz znowu dostał więcej elementów chyba właśnie z lidla z autami (z tej bajki chyba) ale narazie słabo idzie :P albo dlatego że za dużo elementów albo dlatego że mu sie to już znudziło bo naprawdę codziennie po kilka razy układał jak nie więcej

Jeszcze medalik na niego czeka (jak byłam w ciąży to byłam w Częstochowie i tam kupiłam z myślą o nim)
Co do chrzestu- mój synek właśnie dostał taki smoczek srebrny z wygrawerowaną datą chrztu- śliczny nawet nie wiedziałam że takie cuda można kupić :P

Klej i wycinanki też lubi, najbardziej to klej (pewnie wyniósł z przedszkola bo tam często robią jakieś wyklejanki)

Poza tym zazdroszczę wam pomysłów bo ja to nigdy nie umiem nic wymyśleć ciekawego..
A jak jest ciepło na dworzu to zabawkami się nie interesuje jedynie tymi do ogrodu, wtedy od rana do wieczora chce być tylko na dworzu, zjeżdżać, kopać, bawić się w piachu, jeździć na rowerze..
A namiot mam zwykły z kubusiem puchatkiem i w zeszłym roku lubił tam siedzieć zobaczymy jak w tym roku, bo jeszcze nie wystawiłam.
kinia656 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 15:45   #4840
andziat
Zakorzenienie

co do pomysłów to ja tez za bardzo kreatywna nie jestem
dlatego tu zaglądam, podpytuje i podpatruje blog naszego Guru od zabaw dla dzieci

znajoma podpowiedziała mi jeszcze, że na chrzciny można kupić złotą monetę albo sztabkę złota - brzmi to tylko tak poważnie ale jest malutka 1 g, są oczywiście cięższe ale i droższe
na stronie mennicy polskiej są takie pamiątki, mają też swój sklep w Warszawie w Arkadii i Pani mi powiedziała, że jest spory wybór nawet do 200 zł, pewnie się tam przejadę na dniach i pooglądam
Co myślicie, chyba to będzie fajna pamiątka?
Stary 2013-05-07, 16:41   #4841
ptysza
Zadomowienie

Cytat:
co do pomysłów to ja tez za bardzo kreatywna nie jestem
dlatego tu zaglądam, podpytuje i podpatruje blog naszego Guru od zabaw dla dzieci

znajoma podpowiedziała mi jeszcze, że na chrzciny można kupić złotą monetę albo sztabkę złota - brzmi to tylko tak poważnie ale jest malutka 1 g, są oczywiście cięższe ale i droższe
na stronie mennicy polskiej są takie pamiątki, mają też swój sklep w Warszawie w Arkadii i Pani mi powiedziała, że jest spory wybór nawet do 200 zł, pewnie się tam przejadę na dniach i pooglądam
Co myślicie, chyba to będzie fajna pamiątka?
moja dostala od tesciow 1 gram na chrzest, 2 gr na drugie urodziny
tz zapowiedzial ze na 3 ur maja dac 3 gr albo ich nie wposci

ciekawe czy do 18-stki wytrzymają

co do zabaw to tesciowa wynalazla farby w sztyfcie rewelacja, koszt ok 30 zł za 12 kolorow, tak rewelacyjnie sie tym maluje, kolory bardzo bardzo nasycone
to nasz nowy hicior
ptysza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 16:58   #4842
Konto usunięte

Hicior sprzed godziny - mata piankowa z puzzlami z cyframi dużymi wyciągnęłam dla 4miesięczniaczki, a dorwała 3latka
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 21:13   #4843
taszkin
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;40690072]Hicior sprzed godziny - mata piankowa z puzzlami z cyframi dużymi wyciągnęłam dla 4miesięczniaczki, a dorwała 3latka [/QUOTE]
Ha, moja do dziś sobie z nich domek buduje i tam włazi. Ale bratu nie pożyczy
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-07, 21:30   #4844
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

A propo puzzli. Agata moja ma te baby trefl (2,3,4 elementy), układa wszystkie bez większego kłopotu. I teraz się zastanawiam czy kupić te trefl junior (4,6,8,12), czy te maxi, czy jeszcze jakieś inne
Za miesiąc kończy 2 latka. ardzo lubi puzzle, znalazłam w szafie jakieś stare, po szwagierce jeszcze (200 elementów chyba) i lubi patrzeć jak układam.

A propo barbie przypomniało mi się, że Agata ma jedną barbiowatą lalkę tylko z tych mniejszych (jakby dziecko barbie ), ale nawet nie wiem w którym pudle jest, takie zainteresowanie

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 07:56   #4845
kliwia
Zakorzenienie

scio spokojnie mozesz kupic Agacie takie od 12el. w zwyz
Stary 2013-05-08, 08:47   #4846
andziat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ptysza Pokaż wiadomość
moja dostala od tesciow 1 gram na chrzest, 2 gr na drugie urodziny
tz zapowiedzial ze na 3 ur maja dac 3 gr albo ich nie wposci

ciekawe czy do 18-stki wytrzymają

co do zabaw to tesciowa wynalazla farby w sztyfcie rewelacja, koszt ok 30 zł za 12 kolorow, tak rewelacyjnie sie tym maluje, kolory bardzo bardzo nasycone
to nasz nowy hicior
byłam wczoraj i oglądałam te sztabki, kurcze jakie to maleństwo jak paznokieć u najmniejszego palca, wiem, że to 1 gram ale jak zobaczyłam to takie tyci, tyci Monety są piękne, srebrne oczywiście bo złote to cena w tysiącach Nie mogliśmy się z mężem zdecydować i musimy jeszcze to przemyśleć. Niby to ma być pamiatka więc taka srebrna moneta np. z papieżem lub znakiem zodiaku to fajny prezent ale znowu sztabka to inwestycja, w końcu to czyste złoto

poszukam tych farb, zaciekawiłaś mnie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;40690072]Hicior sprzed godziny - mata piankowa z puzzlami z cyframi dużymi wyciągnęłam dla 4miesięczniaczki, a dorwała 3latka [/QUOTE]

moja córka takie własnie puzzle piankowe układał u teściowej i strasznie była nimi zafascynowana, tam akurat były zwierzątka do ułożenia
Stary 2013-05-08, 11:29   #4847
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:

zestaw srubokretow i kompas,
dla mnie to bardziej praktyczne niz smoczek z grawerem

ja mojemu kupilam drewnianego aniolka w cepelii
i tekturowa ksiazeczke o opiekunczym aniolku
(chcialam zamowic aniolka tilde przytulanke, ale nie zdarzylam)

siedmiorog ma ladnie wydane modlitwy http://www.gandalf.com.pl/b/moje-pie...wy-tradycyjne/
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 11:57   #4848
andziat
Zakorzenienie

mi się wydaje, że to powinna być jednak pamiątka a nie coś praktycznego Coś praktycznego można kupić na urodziny ale na chrzest od Ojca chrzestnego wypadałoby by pozostała jakaś pamiątka
Tata chrześniaka jest sentymentalną osobą i na pewno będzie chciał prezent jakoś wyeksponować więc raczej do szuflady nie poleci
Stary 2013-05-08, 11:57   #4849
kliwia
Zakorzenienie

ja moge polecic jeszcze figurki zz willow tree - mam dwie dostalam na slub
http://www.willowtree.pl/figurki.htm...category_id=16 ale bez tej podstawki na ktorej stoja
i jak sie zuzia urodzila
http://www.willowtree.pl/figurki.htm...category_id=16

sa aniolki tez: te 'dla dzieci to maja wysokosc 13cm , ja mam te wyzsze
http://www.willowtree.pl/anioly.html
albo taki niekoniecznie aniolek
http://www.willowtree.pl/anioly.html
one sa zrobione z takiej masy i rzezbione jak w drewnie wygladaja slicznie

na stronie zagranicznej willow tree jest taki wybor ze az strach, u nas na razie skromnie.

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2013-05-08 o 12:01

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-08, 11:58   #4850
Konto usunięte

Ano
Dla mnie też takie prezenty-kurzołapki nie przemawiają. Chrzest jest dla dziecka? To Biblię dziecięcą na pamiątkę i coś, co dziecko wykorzysta. O ile biżutkę dziewczynka jakoś wykorzysta, o tyle... smoczek, łyżeczka? oj tam.
Stary 2013-05-08, 12:09   #4851
andziat
Zakorzenienie

Kliwia piękne te aniołki
Stary 2013-05-08, 12:15   #4852
kliwia
Zakorzenienie

szajba ja tez nie lubie kurzolapow, ale ze to z takiej okazji i ze ladne to wystawiam hahaha
ja mam dla zuzki pudlo z takimi sentymentalnymi rzeczami kartki gratulacyjne jak sie urodzila, karte ciazy, pieluche tetrowa ze szpitala, opaske z nozki, kartke ze szpitalnego korytka, pierwsze bodziaki, i mam tez taki metalowy kubeczek 'kurzolap' z ktorego nie da sie pic,a chyba cos takeigo tez na chrzest mozna dac, ma dziecko dokeljone etc, dostalam to od siostry, wyslala mi to w paczce ze wszytskim co miala dla zuzki odlozone haha
i gdybym dostala smoczek lyzeczke - to pewnie tez bym tak wstawila

wydaje mi sie ze mozna dostac ksiazeczki o tematyce aniolkowej ktore by sie nadawaly dla dziecka i uwazam ze praktyczbe prezenty na cgrziny wcale nie sa zle
zuzka dostala zabawke od chrzestnej - w stylu szczeniaczka-uczniaka i zlote serduszko z wygrawerowanym imieniem - i wsio chyba
Stary 2013-05-11, 19:49   #4853
jask5
Przyczajenie

Odradzam sklep Obi w Olsztynie: syf bród i ubóstwo. Brak przewijaka. Napisałam u siebie tekst na blogu krytykujący ten sklep, oni się odezwali, obiecali poprawę i w dalszym ciągu brak przewijaka. Dziwne.
jask5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 19:56   #4854
kliwia
Zakorzenienie

jask to chyba i tak nie przebije toalety dla matek ciezarnych lub z dziecmi a jednoczesnie dla osob niepelnosprawnych u mnie w galerii zeby do nie wejsc , uwaga, trzeba zadzownic dzwoneczkiem i czekac niewiadomo ile - nigdy nie sprawdzalam, choc chyba musze to sprawdzic, az przyjdzie ktos z obslugi galerii i laskawie otworzy dzrwi kluczem!
do tegu czasu sie szikac mozna
Stary 2013-05-11, 20:12   #4855
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
szajba ja tez nie lubie kurzolapow, ale ze to z takiej okazji i ze ladne to wystawiam hahaha
ja mam dla zuzki pudlo z takimi sentymentalnymi rzeczami kartki gratulacyjne jak sie urodzila, karte ciazy, pieluche tetrowa ze szpitala, opaske z nozki, kartke ze szpitalnego korytka, pierwsze bodziaki, i mam tez taki metalowy kubeczek 'kurzolap' z ktorego nie da sie pic,a chyba cos takeigo tez na chrzest mozna dac, ma dziecko dokeljone etc, dostalam to od siostry, wyslala mi to w paczce ze wszytskim co miala dla zuzki odlozone haha
i gdybym dostala smoczek lyzeczke - to pewnie tez bym tak wstawila
Ja też mam takie pudełeczko ze skarbami moich dzieci - każdemu poskładałam osobno, karty ciąży, usg połówkowe, wydruki, dokumenty ze szpitala, obróżki z nóżek i rączek, te karteczki z wózeczka szpitalnego, czapeczki ze szpitala itd.

Takie "skarby" wydają mi się lepsze dla dziecka niż np. zabawki, o których dziecko za rok czy dwa już nie będzie nawet pamiętać, a te "kurzołapki" to jednak coś na całe życie

Cytat:
jask to chyba i tak nie przebije toalety dla matek ciezarnych lub z dziecmi a jednoczesnie dla osob niepelnosprawnych u mnie w galerii zeby do nie wejsc , uwaga, trzeba zadzownic dzwoneczkiem i czekac niewiadomo ile - nigdy nie sprawdzalam, choc chyba musze to sprawdzic, az przyjdzie ktos z obslugi galerii i laskawie otworzy dzrwi kluczem!
do tegu czasu sie szikac mozna
Często to widuję i uważam to za jakąś krańcową porażkę.
Duże sklepy w większości nie są przygotowane dla matek z dziećmi czy ciężarnych. W popularnej w moim mieście "Galerii" do toalety trzeba czekać ok. 30 minut - obojętnie czy z dzieckiem w brzuchu czy na zewnątrz. Tylko kto tyle wytrzyma?
Stary 2013-05-11, 20:14   #4856
kliwia
Zakorzenienie

klarisa no ale czemu zwykla toaleta jest owtarta normalnie, a ta dla inwalidow i matek na klucz?
Stary 2013-05-11, 20:25   #4857
Konto usunięte

Oo tego też nie ogarniam - klucz u ochrony sklepu. A "ochrony" ani widu...
Stary 2013-05-11, 20:26   #4858
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
klarisa no ale czemu zwykla toaleta jest owtarta normalnie, a ta dla inwalidow i matek na klucz?
Też tego nie ogarniam, szczególnie że jakoś nie spodziewam się tam specjalnych luksusów zastać...
Stary 2013-05-12, 18:25   #4859
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Dziewczyny, pisałyście tu ostatnio o domkach drewnianych i mebelkach. Za tydzień będą w Lidlu: http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl...ndex_40418.htm
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-12, 20:56   #4860
Lowczyni
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pisałyście tu ostatnio o domkach drewnianych i mebelkach. Za tydzień będą w Lidlu: http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl...ndex_40418.htm
Ciekawe jakiej wielkości?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości