Polecamy - odradzamy :) - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-03, 12:07   #691
masiek
Zadomowienie

Dot.: Polecamy - odradzamy :)

tak zachwalany Olilatum, pani położna poleciłam nam Olilatum Soft (bo moje dziecię to wcześniak) i co uczula młodego i nie tylko kilka znajomych mam też narzekało
Najlepiej naoliwia małego oliwa z oliwek.
A do kąpieli i pielęgnacji stosujemy kosmetyki: penatena i polskiego Linomaga (szczególnie polecamy maść w takiej zielonej tubce do ochrony fifilka i jajeczek)

chciałam jeszcze polecić za miast sterylizatora do butelek, urządzenie do gotowania na parze, w którym też można wyparzać butelki i smoczki tp. a przy okazji zdrowo gotować

a i dużą poduszkę "fasolkę" mi się przydała już w ciąży do spania i wygodnego siedzenia a po porodzie (miałam cc) byla bardzo przydatna do karmienia, a teraz przydaje się też do podparcia maluszka. Polecam jak największe poduszki.
masiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-04, 09:38   #692
szperrr
Zakorzenienie

Masiek, kazdy plyn moze potencjalnie uczulac, a Oilatum mimo wszystko jest chyba najbezpieczniejszy (parafina bardzo rzadko uczula) i ladnie nawilza, dlatego wlasnie jest tak polecany. Ale to chyba normalne, ze sa wyjatki od reguly i niektorym nie bedzie on odpowiadal.

My go uzywamy juz od kilku dobrych miesiecy i uzywac bedziemy
Stary 2008-07-04, 09:46   #693
masiek
Zadomowienie

A nie przeczę, że może moje dziecię wyjątkowe. Ale kilka znajomych mam (ze szkoły rodzenia) też zauważyło, że ciałko może i naoliwione, ale często czerwone. A przecież cena Oilatum nie mała...
masiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-04, 09:51   #694
dorka19801
Wtajemniczenie

ja używałam i nadal czasem używam zwykłej oliwki bella i nie mamy żadnych problemów i od początku nie mieliśmy. jak pojawiły sie potówki to kapalismy mała w krochmalu.
dorka19801 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-04, 10:25   #695
szperrr
Zakorzenienie

Ja zawsze bylam zdania, ze specjalnych kosmetykow (a takim jest Oilatum) powinno sie uzywac w specjalnych, wymagajacych tego sytuacjach, zeby skora sie nie przyzwyczajala do "wygody" i radzila sobie czesciowo sama. Niestety w pewnym momencie (Hania miala chyba z 2 miesiace) pojawily sie problemy z bardzo sucha skora, niemal skorupa zrobila jej sie tak z dnia na dzien, co moze byc objawem alergii, ale nie musi. Dostalysmy recepte na Oilatum i od pierwszego uzycia byla wyrazna poprawa. Kilka razy probowalam wrocic do innych plynow lub kapac Misie w samej wodzie i za kazdym razem byly problemy, wiec teraz trzymamy sie Oilatum (cale szczescie mamy go za darmo - na recepte).
Stary 2008-07-15, 12:15   #696
Violette_24
Zakorzenienie

Butelka raz jeszcze Plastikowe czy szklane??mam jakies dwie małe z aventu bo już ktoś mnie nimi uszczęśliwił. Chcę karmić piersią ale wolę być przygotowana na każdą okoliczność. A może Tomee Tipee? Albo dr Brown's?? I na co zwrócić uwagę kupując butelki? Z góry dzięki za rady.
A tak z innej beczki- jestem na etapie przygotowywania ubranek dla synka, prania, prasowania, itp. Miałam próbki Jelpa, lowelli i kupiłam płyn do prania Barwa Bebi i ten ostatni jest fantastyczny, kosztuje grosze a pachnie świetnie, posiada atesty i zawiera naturalne mydło, ubranka nie są sztywne, fajnie się prasują. Myślę,że warto spróbować.
Violette_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 13:59   #697
Kancia
Zakorzenienie

co do butelki to ja miałam zestaw startowy Aventu były tam 2 buteleczki 125 ml 2 butelki 250ml szczotka do butelek i smoczek Dostałąm w szpitalu jeszcze jedna mała butelke 125 ml i ten zestaw mi wystarczył na 12 miesiecy karmiłam butlą od początku. Nie wiem czy to zasługa butelek ale moje dziecko szybko nauczyło się pić z niekapka (tez Avent) a później z kubeczka z rurką W dodatku sam stwierdził, ze juz jest na tyle duzy, ze nie będzie więcej pił z butelki także ten etap juz zakończyliśmy.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-15, 17:18   #698
dorka19801
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Violette_24 Pokaż wiadomość
Butelka raz jeszcze Plastikowe czy szklane??mam jakies dwie małe z aventu bo już ktoś mnie nimi uszczęśliwił. Chcę karmić piersią ale wolę być przygotowana na każdą okoliczność. A może Tomee Tipee? Albo dr Brown's?? I na co zwrócić uwagę kupując butelki? Z góry dzięki za rady.
A tak z innej beczki- jestem na etapie przygotowywania ubranek dla synka, prania, prasowania, itp. Miałam próbki Jelpa, lowelli i kupiłam płyn do prania Barwa Bebi i ten ostatni jest fantastyczny, kosztuje grosze a pachnie świetnie, posiada atesty i zawiera naturalne mydło, ubranka nie są sztywne, fajnie się prasują. Myślę,że warto spróbować.
Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
co do butelki to ja miałam zestaw startowy Aventu były tam 2 buteleczki 125 ml 2 butelki 250ml szczotka do butelek i smoczek Dostałąm w szpitalu jeszcze jedna mała butelke 125 ml i ten zestaw mi wystarczył na 12 miesiecy karmiłam butlą od początku. Nie wiem czy to zasługa butelek ale moje dziecko szybko nauczyło się pić z niekapka (tez Avent) a później z kubeczka z rurką W dodatku sam stwierdził, ze juz jest na tyle duzy, ze nie będzie więcej pił z butelki także ten etap juz zakończyliśmy.
ja uzywam tylko butelek avent- moje dziecko innych nie uznaje i nie wiem czy to ich zasługa ale nie wiem co to kolka .barzdzo lubię te butelki i kubki niekapki też - uchwyty pasuję do butelek i dziecku wygodniej trzymać a pije z butelki , można też do kubka domontować smoczek.
dorka19801 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 21:10   #699
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Plastikowa bardziej praktyczna.
Ja też chwalę Avent. A jak chcesz żeby dziecku okazyjnie pijącemu z butelki nie zaniknęła umiejętność ssania piersi to pomocna jest Tomme Tippee. Na etapie karmienia piersią była moją (i synka) ulubioną.
Stary 2008-07-21, 21:50   #700
Violette_24
Zakorzenienie

moje kochane odpowiedzcie mi proszę co lepsze-muszle laktacyjne czy wkładki??czym to się różni? kupiłam juz wkładki laktacyjne( takie jednorazowe) ale słyszałam, że muszle są duzo lepsze. Proszę o opinię, oj zostało mi niewiele czasu a tu co rusz dowiaduję się czegos nowego i zaczynam juz troche schizować....
Violette_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 06:39   #701
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
moje kochane odpowiedzcie mi proszę co lepsze-muszle laktacyjne czy wkładki??czym to się różni? kupiłam juz wkładki laktacyjne( takie jednorazowe) ale słyszałam, że muszle są duzo lepsze. Proszę o opinię, oj zostało mi niewiele czasu a tu co rusz dowiaduję się czegos nowego i zaczynam juz troche schizować....
Ale szalejesz. Wyluzuj trochę. Bez sensu kupowanie wszystkiego na zapas. Nie wiadomo, czy w ogóle będą Ci potrzebne! Sklepy i apteki są otwarte i nie pozamykają ich jak urodzisz

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-22, 16:23   #702
wredna maupa23
Raczkowanie

GG do wredna maupa23

ja powiem tak pampersy super nie zamieniłbym ich na inne , chsteczki świetne , co do kremu ja uzywam sudocremu ale nie polecam przy wiekszych odparzeniach nie pomaga. Jedynym błedem było kopno huśtawki na stelażu stoi i zawala miejsce ale czego nie zrobi sie dla dzidziusia jesli chodzi o karulezle to jak najbardziej i to jeszcze w ciąży trzeba ja puszczac ja tak robiłam a gdy mała sie urodziła uspokajała ją .Broń boże chodaka ja pożyczyłam od koleżanki ale oddałam stwierdziłam ze jak bedzie miała chodzic to sama zacznie ,swietna rzeczą jest krzesełko do karmienia ale to od pół roczku nie polecam kołysek bo dziecko szybko wyrasta a jesli chodzi o łózeczko wszystkie są dobre tylko roznią się cena i bajerami. hmmm co tu jeszcze- szelek dla dzieci które zaczynaja chodzic tez nie polecam czasem jak widze takie szkraby to wydaje mi sie ze ida na smyczy :-/ oliwek nie uzywałam poniewaz do kapieli uzywałam ojlatum lub inny płyn do kapieli z dodatkiem olejków wiec skóra była nawilżona no chyba ze dziecko ma bardzo sucha skóre lub ciemieniuche wiec trzeba. mydełko zwykłe bambino żadnych wynalazków, beciki owszem są bardzo przydatne i dziecko czuje sie w nich bezpiecznie tak samo chusty tam maluszek będzie się swietnie bawił a i do karmienia są super i na spaser mozna wyjsc bez wozka .potem jak dziecko starsze np ma rok mozna kupic rowerek na 3 kółkach świetna sprawa ubaw i rozrywka w jednym. Nie poropnuje kupowac na poczatek jakichś ciuszków typu sukienki balowe dla noworodków czy innych takich strojów bo to się załozy raz i potem za małe ja mam cały worek takich rzeczy ale to był błąd powazny i strata pieniędzy. Body przez główke są super te od tyłu mało wygodne no i spioszki - śpioszki są poprostu rewelacja i to te rozpinane w kroku to tyle pozdrawiam wszystkie mamy te przyszłe też

Edytowane przez wredna maupa23
Czas edycji: 2008-07-22 o 19:07 Powód: poprawione ;)
wredna maupa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 16:27   #703
wredna maupa23
Raczkowanie

GG do wredna maupa23

aa co do butelek to ja kupiłam 6 normalnych szklanych do 120 ml na poczatek gdyz nie mogłam karmic piersią a potem 6 do 220 ml a szesć poniewaz mam sterylizator który tez sie bardzo przydaje bo gdy gotowałam butelki robił sie na nich biały nalot sterylizatora uzywam do dzis a córka ma rok
wredna maupa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 17:49   #704
primavera
Zakorzenienie

wredna maupa23 - twoje rady na pewno cenne, ale nie da się tego przeczytać

(może edytuj i dodaj jakąś interpunkcję )
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 19:02   #705
wredna maupa23
Raczkowanie

GG do wredna maupa23
Talking Dot.: Polecamy - odradzamy :)

wiem wiem ale jakoś musze sobie radzic w domu mały szkrab to i szybko trzeba pisac przepraszam za mój nie zbyt czytelny wpis ale chyba kazdy wie mniej wiecej o co chodzi

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-22, 19:30   #706
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Moja córka też ma rok i w życiu mi nawet przez myśl nie przeszło, żeby jej sterylizować butelki. Poza tym szklane są niebezpieczne (mogą się potłuc i skrzywdzić dziecko) i niewygodne (ciężkie). Więc ja jestem na nie szklanym butelkom. Poza tym 6 sztuk?? Po co????

A co to "chodak"?

Ja właśnie kołyskę polecam i to bardzo! Fakt, wystarcza na krótko, póki dziecko nie zacznie siadać, ale kołyska jest po prostu GENIALNA.

Stary 2008-07-23, 07:13   #707
wredna maupa23
Raczkowanie

GG do wredna maupa23

chodak - chodzik a jesli chodzi o szklane butelki to kazdy ma swoje upodobania moja córka nie macha raczkami i nie tłucze ich i sama nie trzyma ich więc sa szklane lepiej mozna umyc owszem plastikową ma ale do picia a 6 po to ze było mi wygodniej gdy była mała teraz wystarczają mi 2 a sterylizowac mozna dotąd dopóki dziecko przestanie pic z butelek to nie grzech Xantia ! pozdrawiam
Stary 2008-07-23, 07:22   #708
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
Napisane przez wredna maupa23 Pokaż wiadomość
chodak - chodzik a jesli chodzi o szklane butelki to kazdy ma swoje upodobania moja córka nie macha raczkami i nie tłucze ich i sama nie trzyma ich więc sa szklane lepiej mozna umyc owszem plastikową ma ale do picia a 6 po to ze było mi wygodniej gdy była mała teraz wystarczają mi 2 a sterylizowac mozna dotąd dopóki dziecko przestanie pic z butelek to nie grzech Xantia ! pozdrawiam
Twoja córka ma rok i nie pije sama z butelki??

No ja dziękuję bardzo gdzieś jechać i targać z sobą sterylizator i szklane butelki , chyba w życiu bym się z moim dzieckiem nigdzie nie wybrała. A już samolotem to w ogóle.

Nie jest grzechem sterylizowanie butelek rocznemu dziecku, ale według mnie to brak rozsądku po prostu i trzymanie dziecka pod sterylnym kloszem.

Stary 2008-07-23, 07:31   #709
wredna maupa23
Raczkowanie

GG do wredna maupa23
Question Dot.: Polecamy - odradzamy :)

posłuchaj kochana ja nie trzymam dziecka pod sterylnym kloszem nie znasz mnie i mojego dziecka a to forum jest po to zeby kazda matka mogła się wypowiedziec a to ze moja córka nie trzyma butelki sama to nie tragedia nie chce i nie trzyma więc opanuj sie z komentarzami bo to nie jest miejsce i czas na takie opinie . kazdy ma swoje zasady ja twoich nie komentuje miłego dnia
Stary 2008-07-23, 07:33   #710
wredna maupa23
Raczkowanie

GG do wredna maupa23

a co do wyjazdów to nie było i niej est to wcale takie trudne wystarczy dobrze sie zorganizowac a co do samolotów to nie latam
Stary 2008-07-23, 07:38   #711
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Nie piszemy posta pod postem to raz.

Dwa - stosujemy znaki interpunkcyjne.

Trzy - moja opinia jest inna od Twojej i mam prawo ją wyrazić. W Twoim sposobie wychowania mi się wiele nie podoba i właśnie o tym piszę. A jeśli Cię to boli, to trudno, nikt nie jest ideałem.

Stary 2008-07-23, 07:48   #712
wredna maupa23
Raczkowanie

GG do wredna maupa23

Nie boli mnie to ze mnie krytykujesz ale czytając twoje posty tez bym miała wiele Ci do zarzucenia ale nie robie tego bo to Twoje dziecko i Twoje życie i ja sie nie wtrącam , tak faktycznie masz prawo się wypowiedziec ale zrób to kulturalnie i bezkonfliktowo . Co do pisania tutaj to mój bład jestem nowa nie znam wszystkich zasad na pamiec .

miło było pgawędzić pozdrawiam
Stary 2008-07-23, 08:19   #713
Kancia
Zakorzenienie

no akurat z tym sterylizowaniem to sie zgadzam z Xantia

co do reszty przemilcze...
Stary 2008-07-23, 08:26   #714
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Ja to mam szczescie ostatnio, co nie wejde na jakis watek to przepychanki slowne

Oli ma 10 miesiecy i tez nie trzyma sam butelki Na niekapek reaguje histeria, owszem, jest ok, ale do zabawy, pic z niego nie chce...mamy juz cala kolekcje niekapkow w domu, szukalam tego jednego jedynego , ale jescze nie znalazlam

A niee, przypomnialo mi sie, ze trzymal sam butelke jak mial 3-4 miesiace, potem mu przeszlo, wykorzystuje rodzicow do tego celu
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 08:33   #715
Kancia
Zakorzenienie

bo on jest wygodny
Stary 2008-07-23, 08:34   #716
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
bo on jest wygodny
Nawet bardzo, cwaniak - już wie jak mamę wykorzystać

Stary 2008-07-23, 09:15   #717
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Nie, ja mysle, ze on chcial byc samodzielny, ale geny zwyciezyly Ojcowskie, rzecz jasna
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-23, 09:15   #718
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
wiem wiem ale jakoś musze sobie radzic w domu mały szkrab to i szybko trzeba pisac przepraszam za mój nie zbyt czytelny wpis ale chyba kazdy wie mniej wiecej o co chodzi
wiesz - każda z nas piszących na tym wątku ma małe dziecko, więc to żadne wytłumaczenie

Cytat:
aa co do butelek to ja kupiłam 6 normalnych szklanych do 120 ml na poczatek gdyz nie mogłam karmic piersią a potem 6 do 220 ml a szesć poniewaz mam sterylizator który tez sie bardzo przydaje bo gdy gotowałam butelki robił sie na nich biały nalot sterylizatora uzywam do dzis a córka ma rok
My mamy 2 butelki plastikowe - jedną małą i jedną dużą - i w zupełności wystarczają (nam akurat,Hubert mleko je z butli).

Co do sterylizowania - przez pierwsze 4 miesiące przelewałam wrzątkiem, teraz tylko myję.

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;8319431]
Oli ma 10 miesiecy i tez nie trzyma sam butelki
A niee, przypomnialo mi sie, ze trzymal sam butelke jak mial 3-4 miesiace, potem mu przeszlo, wykorzystuje rodzicow do tego celu [/quote]
...bo on ma ludzi od tego

Hubert małą trzyma sam od ok 4 mies, dużą od 6, ale dopiero od jakichś 2 tyg zajarzył, że musi przchylić butelkę do góry, żeby leciało. Teraz już rozumie - co doceniam zwłaszcza w nocy -daję mleko i niech się obsługuje
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 09:52   #719
wredna maupa23
Raczkowanie

GG do wredna maupa23

obiecuję ze będę pisac wyraźnie

moja córka tez trzyma butelkę tyle ze własnie nie umie sobie przechylic, z małą jako tako daje rade duzej nie chce dotknąc woli własnie jak ja ją karmię
Stary 2008-07-23, 10:04   #720
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

Adrian ma rok i umie sobie trzymac butle, choc nie zawsze mu sie chce (a nawet zwykle mu sie nie chce)
butelki uzywamy plastikowe z aventu i mamy kilka tanszych (ale z tych tylko soczki Adi uznaje) butelek szklanych bym nie kupila..

sterylizator mialam aventowski do mikrofali i faktycznie do 6 miesiaca Adi mial wszystko wysterylizowane a potem to juz i tak wydawalo mi sie bez sensu skoro raczkuje i wszytko co znajdzie na podlodze pakuje do dzioba (np psi wlos)

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości