Polecamy - odradzamy :) - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-13, 19:02   #871
joanna1978
Raczkowanie

Dot.: Polecamy - odradzamy :)

ale temat dalej ważny.każdy sie może wypowiedziec i przekazać wszystkim mamą doświadczenia.
moja Paulinka używała pampersów tylko w szpitalu-niestety nieweim jak działały.natomiast z huggis jestem super zadowolona-zarówno z tych droższych jak i tańszych. duzo też kupowałam z biedronki moich zdaniem sa dobre. rzadne mi nieprzeciekały i nigdy niemiałam problemu z pieluchami. no tylko dwa razy z tetrami-tak mi sie rozdarła mała żmijka jak poczuła mokre pod sobą, że dałam se spokój .
karuzela bardzo dobra sprawa.

Edytowane przez joanna1978
Czas edycji: 2008-11-13 o 19:07
joanna1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-13, 19:12   #872
Patrilla
Zakorzenienie

Talking Dot.: Polecamy - odradzamy :)

ja polecam produkty baby dream z rossmana pieluszki sa REWELACYJNE!!!
Stary 2008-11-13, 19:16   #873
joanna1978
Raczkowanie

no właśnie tez ich używałam też sa dobre
Stary 2008-11-23, 22:55   #874
AMILAMIJA
Zadomowienie

GG do AMILAMIJA Send a message via Skype™ to AMILAMIJA

To ja mm inne pytanie do doswiadczonych mamuś:
Bepanthen? Alantan? Sudocrem? Albo ktory na co najlepiej stosowac. Będe wdzięczna za opinie.

Mama lutowa 2009.
Stary 2008-11-24, 04:22   #875
dorka19801
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez basia100 Pokaż wiadomość
Karuzelkę nad łóżeczko naprawdę warto kupić, maluszki bardzo się nią interesują. Ja mam karuzelkę Canpol Babies, ale to już zależy od gustu, gdybym miała kupowac drugi raz, wybrałabym jak najbardziej kolorową, moja jest niestety raczej w pastelowych kolorach.

Mikro-buciki - stanowczo nie!!! i to powie Ci dowolny pediatra, ortopeda, każdy specjalista. Moja Wikusia też dostała mnóstwo bucikow, żadnych ani razu nie miała na sobie, nie wolno męczyć małej dopiero kształtującej się stópki, bucikami, więc bardzo Ci odradzam ich używanie. A wyglądają przesłodko - na półce

Ja też słyszałam różne opinie o Pampersach, sama ich używam i jestem bardzo zadowlona. Pierwsze kupiłam Huggies i to był niewypał, a pampersy dla noworodków mają genialną siateczkę - przynajmniej dla mnie, bo moja koleżanka mówi, że używa Huggiesów, a Pamers to niewypał Z tych tańszych pieluszek Wikusia raz miała założoną w szpitalu przez położne chyba Bella, dla mnie beznadziejna, siusiu nie wsiąkało w pieluchę i dziecku od razu było mokro na pupie. Aha, a w pampersach dla noworodków super jest też to, że w siateczkę wsiąka też kupka, noworodki robią najczęściej rzadkie. Musisz sama wypróbować różne rodzaje.

Pozdrawiam i dużo radości z Maluszka!
karuzela tak- super sprawa.ja też miała w pastelowych kolorach i była całkiem fajna.
pieluchy moge polecić również tesco(ale nie te w paski, tylko fioletowe)bardzo fajne. dobrej jakości i duzo tańsze od pampersów

Cytat:
Napisane przez AMILAMIJA Pokaż wiadomość
Bepanthen? Alantan? Sudocrem? Albo ktory na co najlepiej stosowac. Będe wdzięczna za opinie.

Mama lutowa 2009.
ja osobiście polecam alpikę i w cięższych przypadkach tormentiol
dorka19801 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 07:03   #876
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Wg mnie sudocrem jest przereklamowany. Takie tam sobie mazidełko do codziennej pielęgnacji pupy jak nic się nie dzieje. Równie dobrze można używać jakieś inne, tańsze mazidło. W cięższych przypadkach również tormentiol. Mimo tej całej nagonki...

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 08:47   #877
anula1981
Przyczajenie

Witam przyszłe mamusie!

Oto moje spostrzeżenia i prawie 2 - miesięczne doświadczenie:

NIEZBĘDNE:
- frida - bardzo ułatwia usuwanie wydzieliny z noska
- szczotka do włosów - moja córeczka urodziła się z gęstą czupryną
- Oilatum do kąpieli - wspaniale nawilża skórę - nie potrzeba już natłuszczać oliwką.
- chusteczki nawilżane
- przewijak na łóżeczko lub inny np. na komodzie, ale najważniejsze, aby był na takiej wysokości, by nie trzeba się schylać podczas przewijania
- przewijak - ceratka, niezastąpiąny podczas przewijania poza domem
- kocyk cienki i gruby
- śpiworek do spania - dziecko się nie odkryje i nie przykryje twarzy
- niania elektroniczna z monitorem oddechu - zaoszczędzi zamartwiania się czy dziecko oddycha
- laktator - przydaje się podczas nawału mlecznego i gdy chcę się wyrwać z domu
- wkładki laktacyjne
- stanik do karmienia - radzę kupić go po porodzie , bo mi dopiero wtedy rozmiar skoczył o 2 numery

MOŻNA SOBIE PODAROWAĆ
- nożyczki z okrągłymi końcówkami - równie dobrze radzą sobie normalne nożyczki
- rożek - używałam go przez pierwsze 3 dni do karmienia. Później spełniał funkcję kocyka, na którym leżał bobas
- Sudocrem - położna i lekarka odradziły ze względu na dużą zawartość cynku. Zamiast niego stosowałam Alpikę, a na odparzenia Tormentiol - działa błyskawicznie.
- Spirytus kosmetyczny - położna kazała przemywać kikut gencjaną, a gdy odpadł, przemywaliśmy pępek spirytusem salicylowym
- Body z krótkim rękawem - w okresie zimowym zupełnie niepraktyczne.
- Oliwka
- karuzela - w moim przypadku się nie sprawdza, bo mam wrażenie, że zamiast usypiać, to rozbudza małą, a poza tym ona śpi tylko na brzuszku
- mata edukacyjna - ten zakup można zostawić na później
- nakładki silikonowe na piersi - sutki bolały, owszem, ale smarowałam Bepanthenem przez 2 dni chyba. Później się zahartowały i już było lepiej.

Narazie to tyle, jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę
anula1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 10:03   #878
joanna1978
Raczkowanie

ja rzadko kremów uzywałam.jesli już musiałam to miałam linomag w kremie i w masci-moja niemiała problemów z pupcia wiec niewidziałam potrzeby jej smarowania za każdym razem
Stary 2008-11-24, 12:26   #879
sheryl
szeryfcio

Cytat:

Mama lutowa 2009.
wszystkie są do pupy.
Ja najbardziej polecam alantan. Jak była zaczerwieniona pupa, alantan sobie radził z tym w mig, a osławiony sudocrem nic nie pomógł.
Stary 2008-11-24, 13:20   #880
kasia123wrq
Przyczajenie

Witam,
a jaki polecacie krem na zimę?
kasia123wrq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 17:26   #881
joanna1978
Raczkowanie

Na czerwona pupcie dobra jest maka kartowflana-dodawałam równiez do kąpieli.
a co kremów był wtedy przed 4 laty nive krem na zime-fajny był bo fajnie sie rozprowadzał a teraz używam ziajki tez fajnie sie smaruje.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-24, 18:00   #882
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

Cytat:
Napisane przez kasia123wrq Pokaż wiadomość
Witam,
ja używałam zwykłego Bambino ale kiepsko sie rozprowadza, teraz kupiłam jakiś nowy rossmanowy Baby dream do każdej pogody, w tubce, bardzo fanie roprowadza się na buzi. Narazie jestem zadowolona.
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 19:41   #883
Patrilla
Zakorzenienie

my używany wszyscy kremu emolium
Stary 2008-11-26, 19:22   #884
joanna1978
Raczkowanie

ja miałam gąbke .dwa razy wyprałam i wyrzuciłam.niepolecam
a co do przewijaka -ja w szpitalu uzyłam ino raz Paulina o mało mi z niego niepoleciała bo mi sie wyślizgła, szkoda gadać -może z nerwów wiecie pierwsza pielucha i pierwsza chwila z dzieckiem. ale wystarczy zwykła cerata i pielucha tetrowa która mozna dac na łożko żeby je ochronic. wiele rzeczy mozna inaczej wymyslec. ja np gdy kąpałam mała zamiast tej gąbki dawałam ręcznik -było mi wygodnie kleknąc do brodzika.
a jezeli ktos robi remont łazienki polecam wanne
Stary 2008-11-26, 20:13   #885
dorka19801
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez joanna1978 Pokaż wiadomość
Na czerwona pupcie dobra jest maka kartowflana-dodawałam równiez do kąpieli.
a co kremów był wtedy przed 4 laty nive krem na zime-fajny był bo fajnie sie rozprowadzał a teraz używam ziajki tez fajnie sie smaruje.
no i kąpiel w krochalu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-26, 20:41   #886
joanna1978
Raczkowanie

w krochamalu? to chciałaś napisac .a cos nie tak? mąka jest dobra jezeli skóra jest podrażniona.i
Stary 2008-11-26, 22:26   #887
madlen0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasia123wrq Pokaż wiadomość
Witam,
ja polecam po prostu wazelinę lub krem ivostin na zimę bodajże tak to się pisze....
madlen0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-27, 08:08   #888
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

a jakie polecacie miseczki do karmienia? podobają mi się te antyposlizgowe i te utrzymujące ciepło - czy zdają egzamin?
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-27, 13:01   #889
sheryl
szeryfcio

Cytat:
a co do przewijaka -ja w szpitalu uzyłam ino raz Paulina o mało mi z niego niepoleciała bo mi sie wyślizgła, szkoda gadać -może z nerwów wiecie pierwsza pielucha i pierwsza chwila z dzieckiem. ale wystarczy zwykła cerata i pielucha tetrowa która mozna dac na łożko żeby je ochronic. wiele rzeczy mozna inaczej wymyslec.
no to może rzeczywiście brak wprawy, bo przewijak jest raczej po to by ułatwić mamie przewijanie niż utrudniać .
Ja przewijak polecam. Czasami przewijałam i na łóżku, ale potem tak czułam plecy, że dziękuję. A jeszcze męczyć się tak przez np.10 miesięcy? ...
Wiele rzeczy można inaczej wymyśleć, ale nie zawsze jest to najlepsze wyjście, czasami lepiej dołożyć np. 20 zł (wanienka) i ułatwić życie sobie i dziecku.

A i w temacie mąki; nam mąką ziemniaczana nie pomogła I nie tylko nam z tego co wiem.
W ogóle wolę konkretne specyfiki od domowych sposobów.

Cytat:
Napisane przez gothika Pokaż wiadomość
a jakie polecacie miseczki do karmienia? podobają mi się te antyposlizgowe i te utrzymujące ciepło - czy zdają egzamin?
ja kupiłam taką z antypoślizgową gumką doczepianą do dna, wydaje mi się to praktyczne. Ale na razie tej gumki nie używam, nie jest potrzebna, bo miskę i tak ja trzymam w ręku (dziecko jeszcze nie je samo, jakby miało ją przed nosem to najpewniej wylądowałaby na ziemi albo byłaby inna zabawa ).
Więc jeszcze nie wiem czy to się sprawdza, na początek (do roku) na pewno wystarczy najzwyklejsza.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-27, 13:15   #890
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:

Mama lutowa 2009.
do pupy polecam szczerze maść robioną, apteczną - gliceryna, lanolina i kwas borny (na podrażnienia) lub bez kwasu bornego - do codziennej pielęgnacji. Popros lekarza o recepte - to jest REWELACJA i wszystkie gotowe kremy wysiadają, równiez cenowo bo maśc apteczna kosztuje 5 zł. Uzywam masci prawie 3 lata i moje dziecko nie ma najmniejszych problemów z podraznieniami pupki.

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-27, 14:05   #891
Kathi75
Zakorzenienie

JA jednak za sudocremem jestem
Smarowalam tylko jak juz cos sie dziac zaczynalo i dzialalo swietnie a Alantanem to moglam sobie rece smarowac bo na pupe mojego synka nie dzialal wiec wniosek kazda pupa inna trzeba samemu poeksperymentowac

Maxi 17.08.2006
Gabi 02.05.2009
Kathi75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-27, 15:46   #892
dorka19801
Wtajemniczenie

Cytat:
w krochamalu? to chciałaś napisac .a cos nie tak? mąka jest dobra jezeli skóra jest podrażniona.i
tak w krochmalu i wszystko ok. mąka jest bardzo dobra- też jej uzywałam

Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość
ja kupiłam taką z antypoślizgową gumką doczepianą do dna, wydaje mi się to praktyczne. Ale na razie tej gumki nie używam, nie jest potrzebna, bo miskę i tak ja trzymam w ręku (dziecko jeszcze nie je samo, jakby miało ją przed nosem to najpewniej wylądowałaby na ziemi albo byłaby inna zabawa ).
Więc jeszcze nie wiem czy to się sprawdza, na początek (do roku) na pewno wystarczy najzwyklejsza.
tak -moim zdaniem to jest barzo praktyczne. moje dziecko już od kilku miesięcy je sama i taka miseczka się sprawdza
Stary 2008-11-27, 15:48   #893
Kancia
Zakorzenienie

co do przewijaka
ja musiałąm meć w domu miejsce zeby ćwiczyć dziecko w tym celu kupiłam komodę do której przybilismy z małzem blat na tej komodzie mam matę do jogi i tam przewijam mojego bąka, który ma prawie połtora roku idealnie się sprawdza mój przewijak bo plecy nie bolą i mam wszystko pod ręką

sudocrem nam nie pomagał bepanthen maść, alantan, linomag z cynkiem one sa super
na powazne problemy z pupą polecam pyoctanina roztwór wodny 2 %

co do miseczki natyposlizgowej to mój syn pierwsze co zrobił to oderwał miseczkę od tacki także u nas się nie sprawdza
Stary 2008-11-29, 17:51   #894
kasia1361
Zadomowienie

GG do kasia1361 Send a message via Skype™ to kasia1361

Witajcie mamuski
Moje dzieciaczki miały zwykłe miseczki i wszystko było super,sztućce były takie wykrzywione na początku ,teraz uzywaja juz normalnych takich jak my.Przewijak swietna sprawa.
Krem na odparzenia to tylko nivea u nas działał lub tormentiol na ostrzejsze odparzenia,które zdarzyły sie bodajże 2 razy.Kąpiel w krochmalu rewelacja lub z dodatkiem parafiny ciekłej.
Krem do twarzy używaliśmy Balneum baby dla nas rewelacja.
Pieluszki tylko pampers inne nie zdały egzaminu.
Jeśli chodzi o body dla noworodka to owszem uzywałam a jeśli szliśmy na wizyte do lekarza to kaftanik wtedy łatwiej i szybciej można było rozebrac i ubrać maleństwo.A body świetnie sie sprawdzały ponieważ pieluszka zawsze była na swoim miejscu i nie było mowy o przesikaniu.
Karuzela nad łóżeczko jak najbardziej,maluszki bardzo się nią interesowały.

https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=2422

Kacperek
27.05.2004r,
34 tc,2650 i 51 cm

Igorek
04.07.2006r
39 tc,3520 i 57 cm

Martynka
31.05.2011r
38 tc,3600 i 53 cm

kasia1361 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-29, 20:04   #895
malgogaj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anula1981 Pokaż wiadomość
- karuzela - w moim przypadku się nie sprawdza, bo mam wrażenie, że zamiast usypiać, to rozbudza małą, a poza tym ona śpi tylko na brzuszku
bo karuzela jest właśnie do zabawy a nie do usypiania.
Stary 2008-11-30, 11:13   #896
madlen0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gothika Pokaż wiadomość
ja kupiłam taką antypoślizgową miseczkę z gumką na dnie na zasadzie przyssawki ale nie zdała egzaminu bo się odklejała od krzesełka do karmienia więc kupiłam zwykłe miseczki z melaniny żeby w razie upadku nie rozbiły się i nie było szkła...
dostałam również taką miseczkę co się do niej wlewa wodę ciepłą i podtrzymuje temperaturę pokarmów ale szczerze to ani razu jej nie użyłam bo jak dziecko głodne to nie ma czasu na bawienie się z wlewaniem wody do miski jeszcze wrzątek nie może być żeby się dzidzia nie oparzyła oczywiście jest zabezpieczenie ale to nigdy nie wiadomo... polecam zwykłą miseczkę... najprostsze rzeczy są najlepsze
madlen0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-30, 22:08   #897
9ancia
Przyczajenie

wracając do sudocremu to mówię tak: każdemu pomaga co innego, jednak większość osób używa go na niedoskonałości cery, głównie trądzik, w wieku dorastania, ze wzgledu na dużą zawartość cynku. A drugim powodem w kolejności przez który sięga sie po sudocrem jest czerwona pupcia dzidziusia
9ancia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-04, 20:22   #898
dorka19801
Wtajemniczenie

polecam herbatki granulowane-koperkową i jagodową - staram się zawsze je mieć i dzisiaj nawet baardzo sie przydały- jagodowa- bo dziecko dostało jakiegoś rozstroju żołądka ale dzięki szybkiej reakcji już chyba po problemie.
Stary 2008-12-08, 09:37   #899
ZuziaFruzia
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Ja polecam kaszki smaczny sen z bobovity, faktycznie dziecko które często w nocy je spokojniej śpi i potrafi wytrzymać na takiej kaszce do rana
ZuziaFruzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-08, 16:00   #900
dorka19801
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ZuziaFruzia Pokaż wiadomość
Ja polecam kaszki smaczny sen z bobovity, faktycznie dziecko które często w nocy je spokojniej śpi i potrafi wytrzymać na takiej kaszce do rana
kaszki faktycznie sąbardzo dobre i dziecku smakują ale mój żarłoczek i tak budzi się głodny w nocy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości