![]() |
#1321 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Polecamy - odradzamy :)
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/misc.php?do=bbcode Tu jest opisane jak
If you're out on the road Feeling lonely and so cold All you have to do is call my name And I'll be there on the next train Edytowane przez jo@n@ Czas edycji: 2009-07-08 o 19:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1322 |
Raczkowanie
|
Po kilku m-cach bycia mamą stwierdzam co następuje:
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1323 |
Raczkowanie
|
Jestesm szczęśliwą mamcią od 1,5 roku i oto moja lista rzeczy, który były mi niezbędne
![]() DLA SZKRABA - pampersy - chusteczki nawilżające - rożek usztywniany - gruszka do noska - termometr do pomiaru temp. ciałka - TERMOMETR DO WODY ZOSTAŁ MI ODRADZONY PRZEZ PEDIATRĘ, ZAWYŻAŁ TEM WODY I DZIECKO NIE CHCIAŁO SIĘ KĄPAĆ A JA NIE WIEDZIAŁAM DLACZEGO ![]() - szczoteczka do włosków - krem sudokrem ( do pupci ) - maść tormentiol ( jesli się przydarzy odparzenie pupci ) - emulsja do kąpieli OILATUM ( 1/5 nakrętki do wanienki ) - uzywam tylko kosmetyków nivea baby ( oliwka, żel do kąpieli, mleczko nawilżające ) - pileluchy z tetry również się przydają ( 10 - 15 sztuk ) - do 8 m-ca karmiłam piersią więc nie używałam butelek ( póżniej tylko canpol, bo avent sie nie sprawdził - mała nie chciała pić z tych smoczków) - nożyczki dla niemowląt - przewijak - wanienka ze stelażem - ręcznik z kapturkiem - nawilżacz powietrza - ciuszki prałam w proszku lovela ( do 5 m-ca, póżniej w normalnym) - woda morska ( do noska ) nawilża śluzówkę, lepiej oddycha się maleństwu - niedrapki ( takie małe rękawiczki ) A to ulubiona zabawka mojej córki w okresie niemowlęcym ![]() http://allegro.pl/item692681791_fish...e_projekt.html DLA MAMY - 2 koszule do szpitala - zlafrok - klapeczki ( normalne i pod prysznic ) - majtuśki - biustonosz dla kobiety karmącej - podpaski do połogu lub majteczki jednorazowe - ręcznik, potrzebne kosmetyki - tantum rosa ( takie saszetki z proszkiem, który się rozpuszcza w ciepłej wodzie i myję miejsca intymne - szybciej sie goi ) - wkładki laktacyjne ( dla tych które karmią ) - laktator AVENT RĘCZNY - z tego jestem mega zadowolona! - bepanthen, maść którą smarowałam sobie sutki |
![]() ![]() |
![]() |
#1324 |
Zadomowienie
|
![]()
Dzien dobry.
Mam pytanie do mam uzywajacych laktator TT. Pytanie moze laickie mocno, ale zgubilam instrukcje ![]() Mam nadzieje, ze bedziecie wiedziec o co mi chodzi. Bo ja to wszystko rozlozylam, ale jest to klopotliwe i po zlozeniu nie bardzo mi sie takie skladanie-rozkladanie podoba. Dziekuje za pomoc. ![]()
#1325 |
Zadomowienie
|
Ja rozkładałam do mycia na części pierwsze i ten tłoczek też. To na poczatku wydaje sie kłopotliwe, ale zobaczysz,że jak zaczniesz uzywać to mycie tego wszystkiego wyda Ci się dziecinnie proste.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1326 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1327 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Moze tez wywoalac przewlekly katar- zrozpaczony, wysuszany nos stara sie na sile utrzymac rownowage i produkuje wiecej i wiecej i dziecko laduje u laryngologa. Nie wiem jak jest u Ciebie , ale warto to wziac pod uwage. Ja uzywalam aspiratora otrivin- reklamowka, ktora dostalam w paczce ze szpitala. Uzywalam to za duzo slowo, bo uzylam raptem 2x( akurat nie ma teraz sezonu infekcyjnego, poszczescilo nam sie). Na ogol moj syn sam sobie wykichuje kozki, ale tez nigdy nie mial kataru. Gdyby mu sie takowy zdazyl, to odciagalabym tylko w sytuacji ,gdy przeszkadzalby on w karmieniu lub powodowal dyskomfort u dziecka.Byc moze zmienie zdanie, gdy pojawi sie pierwszy katar, ale na dzien dzisiejszy zalozenia sa j.w.Natomiast uwazam, ze fridowanie nosa raczej nie powinno byc elementem CODZIENNEJ rutynowej higieny zdrowego dziecka. Dodam jeszcze, ze w tej chwili nie uzywam zadnych kremow ani masci na skore mojego Antka i skora jest wspaniala. (W odwodzie mamy mleczko z filtrem SVR 50plus- nosze Antka w chuscie i czasami musze mu buzke posmarowac). Co do uzywania sudokremu- wazne, by nakladac naprawde cieniutka warstwe i tylko wtedy, gdy rzeczywiscie jest potrzeba. gruba warstwa moze zaszkodzic. Laktatorem elektrycznym Medeli jestem zachwycona, ale po ustabilizowaniu laktacji potrzebuje kilku dni zwiekszania laktacji by w koncu cos konkretnie odciagnac. wersja na szybko: karmie kilka razy pod rzad z jednej piersi, w tym czasie druga sie napelnia i z niej odciagam. A i tak najszybciej leci jak rownoczesnie odciagam i karmie synka ( z roznych piersi), tylko troche to niewygodne. POkarm zamrazam w szklanych sloiczkach po deserkach dla dzieci i nie mam problemow z bisfenolem A ;)
Antoś 4.03.2009 ![]() Grześ 22.10.2010 ![]() Czekamy na Córeczkę TP 4.07.2014 ![]() Edytowane przez memi Czas edycji: 2009-07-28 o 07:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1328 |
Zadomowienie
|
Fridy używam tylko jak syn ma katar (wtedy jest niezastąpiona) czyli już ze 3 miesiące nie używałam a wody morskiej jeszcze rzadziej (gdy przy zaschniętym katarze sama frida sobie nie radzi).
Też jestem tego zdania żeby nie używać wody morskiej zbyt często.
#1329 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny jakie polecacie wkładki i majtki poporodowe?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1330 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1331 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1332 |
Zadomowienie
|
Zwykłe majtki bawełniane? ok, tyle, że w niektórych szpitalach personel reaguje na nie conajmniej "alergicznie"
![]()
#1333 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1334 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy od szpitala. U nas co prawda na liście rzeczy do zabrania jest napisane, że jednorazowe, ale moja teściowa, która jest tam położną, mówiła, że ordynator "walczy" z jakimikolowiek majtkami na obchodzie, więc trzeba leżeć bez, a do tolatety chodzić trzymając podpaskę między nogami. Na wyjście wystarczą zwykłe babcine majtasy bawełniane, bo lepiej trzymają podpaskę na miejscu niż te siateczkowe czy flizelinowe, które najczęściej sa one size.
Wkłady poporodowe: albo specjalne medyczne, jakie dają w szpitalu, albo te z Belli. Żadne podpaski ze skrzydełkami, a już nie daj Boże Allwaysy.
#1335 |
Zakorzenienie
|
A czemu nie alwaysy? Sa przeciez alwaysy bez siateczki, w calosci bawelniane. Czym niby te podklady sie roznia, poza rozmiarem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1336 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
PS. Położna na szkole rodzenia wspominała, że żadne Allwaysy itp.
![]() |
#1337 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1338 |
Zakorzenienie
|
mi tez by zwykłe podpaski nie wystarczyły
![]() u mnie w szpitalu nikt nie sprawdzal jakie mam gacie.. ale takie siatkowe super sie sprawdzily..bardzo dobrze trzymaly i nic nie uciskaly ![]() poniewaz kupilam ich sporo to jeszcze z tydzien w domu w nich chodzilam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1339 |
Zakorzenienie
|
Kurcze....dziwi mnie, że w szpitalach zakazują nosić majtek. No jak ktoś chce to niech sobie nosi. Niby co? Wyrzucą ze szpitala? Bez sensu. Ja nosiłam takie jednorazowe majtasy i przez pierwszy dzień podkłady popoodowe belli, a póxniej już zwykłe podpaski.
A niech by mi ktoś spróbował powiedzieć, że mam bez majtek leżeć. Chyba bym go wyśmiała. No co to jest? niewolnictwo? Czy kobeity, które rodzą dzieci mają po 5 lat? Ps. Jednorazowe bawełniane majtki to całkiem niezły pomysł. Te wszystkie siateczkowe niby przepuszczające powietrze i tak nic nie dawały bo całe powietrze blokują podkłady...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1340 |
Zadomowienie
|
dzień po porodzie do domu? to chyba jakaś prywatna klinika tak wypuszcza wcześnie. Normalnie się wypisuje w trzeciej dobie za wyjątkiem jakiegoś strasznego nawału porodów i przekrętów typu że się po wypis przyjdzie na następny dzień. Z tego co się orientuje to szpital nie dostaje zwrotu kosztów leczenia jak pacjent nie leży 3 doby dlatego kobiety w ciąży jak idą do szpitala na barania (które zajmują 1, 2 dni) to i tak leżą trzy dni czekając "na wyniki" a nieraz one są dużo szybciej. Nie wiem tylko czy to się też tyczy porodów.
#1341 |
Zakorzenienie
|
kasiagora23 aaliyah rodziła w Angli..i tam jest taki system ze wypisuja nastepnego dnia a czasem i tego samego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1342 |
Zadomowienie
|
ja myślę że u nas jest lepiej, te 3 doby sa takim jakby przygotowaniem do tego, że za chwilę nie będzie nikogo do pomocy, położne doradzą jak przystawiac do piersi, pokażą jak sie kapie, przewija, pojawiaja się różne problemy z karmieniem, mlekiem czasem dziecko dosteje żółtaczke (przeważnie 2/3 doba). Kobieta też jest pod obserwacją, ja sobie chwalę że trzy dni leżałam, a wy?
#1343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edit: Kasiagora, nie ma przymusu u nas ze masz wyjsc po dobie. Edytowane przez aaliyah Czas edycji: 2009-07-29 o 10:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1344 |
Zakorzenienie
|
Ja tam wolałabym wyjść na drugi dzień. Czułam się dobrze, a po tych 2 dobach w szpitalu byłam tak zmęczona i wykończona, że katastrofa. Z tego co wiem to wszystkie moje koleżanki wychodziły ze szpitala w tragicznym stanie psychicznym i dopiero w domu odpoczywały.
![]() |
#1345 |
Zadomowienie
|
moja szwagierka rodziła ze dwa tygodnie temu i w trzecie dobie usłuszała "pani jeszcze zostaje bo coś pani blada"- nikt się jej nie pytał czy może wyjść. Mi powiedzieli że gdybym urodziła zaraz przed północą a nie o po piątej rano to bym leżała jeden dzień krócej. Też mi się nikt nie pytał czy chcę już wyjść. Z rozmów z lekarzami wywnioskowałam, ze to oni decydują kiedy sie wychodzi.
#1346 |
Zakorzenienie
|
ja bylam niecale dwa dni w szpitalu ale to przez to ze sama tak zdecydowalam...
(miałam dosc ciezki porod i nieczulam sie na siłach) tutaj w irlandii to tak jak w anglii...mozna wyjsc na od razu... ![]() oczywiscie przed wyjsciem bada cie lekarz a dzidziola pediatra... to oni decyduja czy mozna wyjsc... ale zazwyczaj jak jest wszystko dobrze to sie wychodzi... Jezeli natomiast chcesz zostac dłuzej to nie ma problemu... Były ze mna dziwczyny co siedzial po 5 dni bo sie nie czuly na siłach.... co do majtasów to tez polecam zwykłe babcine bawełniane... Było mi super wygodnie... nie sadze ze dłuzej mi sie goiła rana przez te majtaski... najwazniejsze tak jak mowia dziewczyny to czesta zmiana podklado(u mnie to tez byly podpachy nocne) i czeste podmywanie sie... ja to co szłam na siusiu to sie myłam anawet czesciej... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1347 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale ja bardzo dobrze sie czulam, godzine po porodzie poszlam wziac prysznic. Cytat:
Co do gojenia to u mnie odbylo sie to ekspresowo i mysle, ze majtki nic nie maja do gojenia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1348 | |
szeryfcio
|
Jeśli chodzi o majty, to mi najbardziej odpowiadały takie siateczkowe, traktowałam je jako jednorazówki. Raz miałam fizelinowe, fuj.
Cytat:
Ja osobiście czułam się dobrze, ale myślę, że dobrze jest, ze trzymają standardowo 3 dni, bo przecież w 2/3 dobie wychodzi czy jest żółtaczka (czy nie).
![]() |
#1349 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny co do tych majtek to nawet siatkowych nie mozna nosic w szpitalu?
Ja bede chciala wyjsc ze szpitala jak najszybciej jezeli oczywiscie nie bedzie zadnych problemow ze zdrowiem dziecka lub moim. Po pierwszym porodzie czulam sie dobrze i synek tez wiec dlaczego teraz ma byc inaczej. Nie potrzebuje tez pomocy poloznych bo juz mam doswiadczenie po pierwszym dziecku. Z reszta mowi sie ze w szpitalu maja nauczyc kobiete jak zajmowac sie dzieckiem a czytalam wiele wypowiedzi mam ktore mowily ze polozne same kapia dzieci bez obecnosci mamy. W niektorych szpitalach dziecko nie moze byc nawet razem z mama caly czas w pokoju co uwazam za chore. Przynajmniej ja sobie tego nie wyobrazam, zeby mi zabierano dziecko, kąpano i robiono jakies inne zabiegi czy badania bez mojej obecnosci. To moje dziecko i mam prawo miec je caly czas przy sobie od samego urodzenia i wiedziec co sie z nim dzieje wiec jezeli w szpitalu beda mieli z tym problem to bede sie chciala wypisac nawet od razu. |
![]() ![]() |
![]() |
#1350 |
Zakorzenienie
|
Każda z ran szybciej się goi, jeśli jest do niej dostęp powietrza i że jest w jej okolicy sucho i czysto. Dlatego najlepiej jest jak najczęściej leżeć bez majtek i wietrzyć krocze, a po podmyciu się wysuszać skórę - czytałam, że letni strumień z suszarki do włosów świetnie się do tego nadaje. No i oczywiście pamiętać o jak najczęstszym zmienianiu podkładów czy potem podpasek.
---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Pisałam już, że wszystko zależy od szpitala. Co miasto to inne zwyczaje. Trzeba pytać na miejscu.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.