Polecamy - odradzamy :) - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-09, 13:52   #2011
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19
Dot.: Polecamy - odradzamy :)

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
A mnie się nasunęło pytanie czy pieluchy też zostały nabyte, gdy spodziewano się kupki...
Mi tez szczerze mowiac...

Cytat:
Napisane przez passionfruit Pokaż wiadomość
Ty byś wzięła, a ja bym nie wzięła. Przy 7 miesięcznym dziecku i 30 kilogramach limitu liczy się każdy gram (zwłaszcza, że bierze się jedzenie dla dziecka na 2 tygodnie). I tak mieliśmy kilka kilogramów nadbagażu.
A może jeszcze gips zabrać ze sobą jakbo w nocy nogę złamało, a nie było by nikogo kto do lekarza zawiezie?

No wiesz, co jak co, ale dla mnie termomert to podstawa, ktora trzeba miec przy dziecku...lecialam z malym do portugalii na miesiac i w apteczce dzieciecej znalazlo sie wszystko - od 2 rodzajow termometru, po 2 rodzaje czopkow na zbicie ewentualnej temperatury, witaminki, prebiotyki itp.
I jeszcze w Tunezji na dodatek....

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 13:55   #2012
passionfruit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Dobrze się czujesz?

Dziecko traciło przytomność przy 38, przy 37,5 wpadło w drgawki, tak dla Twojej wiadomości, więc termometr się przydał, bo takiej gorączki nie czuje się od dziecka na odległość.

Ps.
Wycieczki osobiste mnie nie interesują, tłumaczyć się z jakichś wydumanych życzeń gorączki dla dziecka też nie zamierzam, poziom dyskusji sięgnął bruku, więc dla mnie EOT.
Słuchaj, to nie żadna wycieczka osobista. Ale skoro napisałaś "jak Ci dziecko...", a nie "gdyby Ci dziecko...." to dla mnie brzmi jakbyś stwierdzała fakt, że mi się takie coś przytrafi a Ty tylko na to czekasz, żeby powiedzieć "a nie mówiłam?".
Przeżyć współczuję, bo to naprawdę musiała być koszmarna sytuacja, ale proszę nie wciskaj mi na siłę swojej opinii. Wszak opinia jest jak d***. Każdy ma swoją.

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

Cytat:
Napisane przez karenina19 Pokaż wiadomość
Mi tez szczerze mowiac...

No wiesz, co jak co, ale dla mnie termomert to podstawa, ktora trzeba miec przy dziecku...lecialam z malym do portugalii na miesiac i w apteczce dzieciecej znalazlo sie wszystko - od 2 rodzajow termometru, po 2 rodzaje czopkow na zbicie ewentualnej temperatury, witaminki, prebiotyki itp.
I jeszcze w Tunezji na dodatek....

Ty miałaś termometr, a ja nie miałam. I co w związku z tym? Jestem gorszą matką, czy krzywdę dziecku chciałam zrobić? A o zawartość apteczni chyba nie chcesz się licytować co?
A tak swoją drogą to czym różni się Tunezja od Portugalii (nie pisz mi, że położeniem na mapie, religią, kontynentem...).

Dla mnie EOT.

Edytowane przez passionfruit
Czas edycji: 2010-09-09 o 13:58
passionfruit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 14:00   #2013
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Dzwoni się po taksówkę, podaje listę zakupów i po sprawie.
No, ale wiele zależy od miejsca zamieszkania. U mnie w mieście takie coś zajęło by max 15 minut. No i nie czekała bym, aż dziecko będzie wyło z głodu. Takie rzeczy da się przewidzieć. A w razie czego dać troszkę wody z kieliszka, albo mleko rozmrozić i podać kieliszkiem.
Sposoby zawsze są. Dla chcącego nic trudnego.

Wiem, wiem że zaraz znajdzie się 100 "ale". Ja piszę tylko jak ja zrobiłam i co u mnie się sprawdziło (i u kilku moich koleżanek).

Takie zakupy troche drogie są, wiesz niektórzy muszą liczyc sie z każdym groszem... Ja np. w ostateczności bym zadzwoniła, ale po co, skoro mogę za wczasu pomyśleć i mieć na zapas??
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 14:02   #2014
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
A tak swoją drogą to czym różni się Tunezja od Portugalii (nie pisz mi, że położeniem na mapie, religią, kontynentem...).
Kultura i stanem oraz funkcjonowaniem sluzby zdrowia...

Stary 2010-09-09, 14:02   #2015
passionfruit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jaatkaa85 Pokaż wiadomość
Takie zakupy troche drogie są, wiesz niektórzy muszą liczyc sie z każdym groszem... Ja np. w ostateczności bym zadzwoniła, ale po co, skoro mogę za wczasu pomyśleć i mieć na zapas??
Wiem, dlatego po raz kolejny piszę, że to co napisałam to ja bym zrobiła.

Dobra, serio, nie odnoście się już do moich postów bo nie mam ochoty więcej na ten temat dyskutować. Powtarzam, że opinia jest jak d***, każdy ma swoją.

A co do funkcjonowania służby zdrowia to korzystałaś kerenino z tunezyjskiej kiedyś???
Stary 2010-09-09, 14:10   #2016
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
A co do funkcjonowania służby zdrowia to korzystałaś kerenino z tunezyjskiej kiedyś???

Mam tak zwyczaj ze wypowiadam sie tylko o tym, co znam z wlasnego doswiadczenia...

Ale tak jak napisalas EOT

Stary 2010-09-09, 14:12   #2017
passionfruit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karenina19 Pokaż wiadomość

Mam tak zwyczaj ze wypowiadam sie tylko o tym, co znam z wlasnego doswiadczenia...

Ale tak jak napisalas EOT
O! To napisz coś więcej, bo ja korzystałam z usług dentysty, oraz z lekarza ogólnego (odnośnie tej nieszczęsnej trzydniówki) i obie wizyty były na wyższym poziomie niż w PL.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-09, 14:13   #2018
Salomea1
Zadomowienie

Dziewczyny to nie jest wątek o służbie zdrowia, ani co wziąc czy nie brać na wakacje, więc skończcie już.
Salomea1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 15:07   #2019
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
O! To napisz coś więcej, bo ja korzystałam z usług dentysty, oraz z lekarza ogólnego (odnośnie tej nieszczęsnej trzydniówki) i obie wizyty były na wyższym poziomie niż w PL.

Wierze, ale ja mam porownania do Pl, bo mieszkam gdzie indziej i tu porownanie z Tunezja wypadlo kiepsko....w wiecej nie bede chyba pisala, bo kolezanka na dole ma racje...

Poza tym troche za bardzo bierzesz do siebie pewne rzeczy....kropka napisala, co sie przytrafilo jej maluszkowi a zrozumialas to tak, ze ona tobie tego zyczy...ja napisalam, co biore do apteczi na wyjazd - zrozumialas, ze twierdze, ze jestes zla matka, co mi nawet przez mysl nie przeszlo...

Cytat:
Napisane przez Salomea1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny to nie jest wątek o służbie zdrowia, ani co wziąc czy nie brać na wakacje, więc skończcie już.

Stary 2010-09-13, 08:22   #2020
ankonwa
Przyczajenie

nie wiem o czym był wyżej spór.... ale chciałam sie tylko podzielic opinią na temat pampersów.
od niedawna uzywamy pieluszek z biedronki... tak tak moje drogi , i sa naprawde świetne. ładne, chłonne i niedrogie. tylko te pieluszki DADA żadne inne. pupcia różowa, bez odpażeń. naprawdę polecam.
na dzień zakladamy DADA a na noc pampersa prawdziwego . bo całą noc wytrzyma bez problemu.

a co do sudokremu, bo wyżej byla o nim mowa. Lekarze jednak nie polecają, sudocrem jest na bazie sterydów, i powinno sie go stosowac jedyni e w przypadkach już odparzeń itp, a nie profilaktycznie. na codzień polecam Bepanten albo linomag. tak nam radzili na porodówce pediatrzy. i powiem szczerze że bepanten super. mały ma 6 miesięcy a ani razu nie miał odparzenia najmniejszego.
ankonwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-14, 16:39   #2021
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ankonwa Pokaż wiadomość
nie wiem o czym był wyżej spór.... ale chciałam sie tylko podzielic opinią na temat pampersów.
od niedawna uzywamy pieluszek z biedronki... tak tak moje drogi , i sa naprawde świetne. ładne, chłonne i niedrogie. tylko te pieluszki DADA żadne inne. pupcia różowa, bez odpażeń. naprawdę polecam.
na dzień zakladamy DADA a na noc pampersa prawdziwego . bo całą noc wytrzyma bez problemu.

a co do sudokremu, bo wyżej byla o nim mowa. Lekarze jednak nie polecają, sudocrem jest na bazie sterydów, i powinno sie go stosowac jedyni e w przypadkach już odparzeń itp, a nie profilaktycznie. na codzień polecam Bepanten albo linomag. tak nam radzili na porodówce pediatrzy. i powiem szczerze że bepanten super. mały ma 6 miesięcy a ani razu nie miał odparzenia najmniejszego.
a to ciekawe...

ja akurat polecam profilaktycznie albo wcale (nos sobie tym smaruję)
a Bepanthen dopiero w przypadku odparzeń, bo akurat działa

syna niczym nie smaruję, też ma 6 mies. i też nie ma odparzeń

linomag dobrze działa na dłonie (skarpetki na noc), łokcie i pięty
- dla dorosłych
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-14, 19:19   #2022
zuzaneczka
Zakorzenienie

no właśnie właśnie - też już o tym wspominałam; ja nie używałam żadnych specyfików na odparzenia i jakoś ich nie było

a jak już wystąpiły (u nas przy biegunce) to pomógł bepanthen

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 11:17   #2023
Aper
Zadomowienie

Cytat:
Które składniki sudocremu są sterydami wg ciebie, wyjaśnij szerzej, proszę...
Aper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 06:44   #2024
Jaatkaa85
Zadomowienie

JUa kupiłam kilka dni temu krem w rossmannie z serii babydream - nagietkowy w zieolnym opakowaniu, na odparzenia. Jest super. Wcześniej mieliśmy ten biały, ale jego konsystencja była za rzadka. Ten polecam, nic nie odparza.
W ogóle serię baby dream rossmannowska uważam za bardzo trafioną.
Stary 2010-09-19, 10:50   #2025
ankonwa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Aper Pokaż wiadomość
Które składniki sudocremu są sterydami wg ciebie, wyjaśnij szerzej, proszę...
słuchaj nie jestem lekarzem ani farmaceutą i nie wiem... tak lekarz pediatra mi powiedział.. to chyba wie co mówi...
ankonwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 11:08   #2026
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
słuchaj nie jestem lekarzem ani farmaceutą i nie wiem... tak lekarz pediatra mi powiedział.. to chyba wie co mówi...
Taaa akurat w to co mówią lekarze i przepisują (zwłaszcza) to miałabym, że tak powiem bardzo ostrożne podejście.

Oczywiście, że Sudocrem nie zawiera sterydów.

Edit:
Skład sudocremu:
Sudocrem zawiera kilkanaście składników: lanolina hipoalergiczna - pomaga w utrzymaniu prawidłowej wilgotności skóry; tlenek cynku - środek ściągający, który zmniejsza utratę płynu tkankowego; benzoesan benzylu i cynamonian benzylu – należą do składników balsamu peruwiańskiego, powszechnie uznanego za jego właściwości lecznicze; alkohol benzylowy - o właściwościach miejscowo znieczulających, zmniejsza ból miejscowy i podrażnienie. Działa również jako środek antyseptyczny / antybakteryjny i jest odpowiedzialny za ochronę przed bakteryjnymi czynnikami skażającymi.

Poza tym chyba maści ze sterydami są na receptę...

Edytowane przez poissonivy
Czas edycji: 2010-09-19 o 11:10
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 11:39   #2027
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poissonivy Pokaż wiadomość

Poza tym chyba maści ze sterydami są na receptę...
Są, są.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 18:55   #2028
Aper
Zadomowienie

Cytat:
Jak lekarz tak mówi, to ręce już opadają...
Aper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 22:26   #2029
velluto
Zadomowienie

ja napisze jak to było u mnie (dodam, że juz 3,5 miesiaca karmie piersia):
- laktator kupiłam wczesniej "na wszelki wypadek" - i bardzo dobrze. Byl potrzebny zaledwie kilka razy, ale wowczas chwaliłam dzien, w którym go kupiłam. Ja mam TT i dla mnie jest ok. W zestwie jest mała butelka ze smoczkiem, pojemniczki na pokarm i inne duperele. Uwazam, że warto miec laktator, w koncu wiekszosc kobiet kilka dni po porodzie ma nawał pokarmu, a dziecko niekoniecznie umie sobie poradzic z taka ilościa mleka.
- butelek kupiłam cały arsenał uzywałam tylko tej jednej od komletu z laktatora, reszta lezy nietknięta - a więc niepotzrebny zakup w moim przypadku,
- mleka w proszku nie kupowalam "na wszelki wypadek" - teraz mysle, że było to dosc lekkomyslne zachowanie, z tym ze ja naleze do tych kobiet którym mleka raczej nie brakuje, jak przysne w nocy podczas karmienia to mała budzi sie z mlekiem zaschnietym na brwaich tak ja popryskam Jednak przemawiaja do mnie argumenty "za" i w najblizszym czasie cos kupię
- do pupy używamy zwyklego linodermu z zieloną nakrętką (cena ok 10zł) - zero odparzen
- do kąpieli emolium emulsja do kąpieli - super sie sparwadza
velluto jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-20, 08:47   #2030
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aper Pokaż wiadomość
Jak lekarz tak mówi, to ręce już opadają...
Lekarze mówią różne dziwne rzeczy.
Do mnie kiedyś do laboru zadzwonił internista z oddziału wewnętrznego z ryjem, że na wyniku z badania moczu nie ma normy cukru. Oniemiałam. A jak już się wykrzyczał i na koniec ryknął mi do słuchawki: "to jaka jest ta norma?" to mało nie zemdlałam...

/Dodam, że w analityce generalnie nie opisuje się norm tych składników, których w ogóle nie ma być i wie to każdy, nawet praktykant po dwóch klasach studium pielęgniarskiego, który z analityką nic wspólnego nie ma./

Polecam bujaczek Fisher Price, ten najbardziej tu polecany. Żadna nowość w tym wątku, ale od siebie też go pochwalę.
Ja mam ten zielony z lwem.
Jest super. Do bujania (nogą niestety), do karmienia po wysunięciu nóżek, do zabawy (syn godziny przegadał do małpki) - fajna rzecz. I lekki. Wiele razy taszczyłam go do mamy w jednej ręce mając fotelik z dzieckiem, w drugiej leżaczek. U mnie sprawdził się super.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-09-20 o 08:49
Stary 2010-09-20, 11:10   #2031
Lisanka
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Hej Wam
Chciałam zapytać Was, co sądzicie o foteliku dla dzieci Maxi Cosi Mobi? Jestem przed zakupem fotelika samochodowego, oglądam różne foteliki dla dzieci od 9 miesięcy do 6 lat, foteliki 9-25 kg i ten mnie akurat wybitnie zaintrygował. Mogą go używać nawet dzieci 6-cio letnie, a jednak jest montowany w najbezpieczniejszy sposób czyli tyłem do kierunku jazdy. Poza tym daje dziecku możliwość wygodnego ułożenia się, bo ma cztero – stopniową regulację do spania. Wydaje się być całkiem fajny, ale przed zakupem chciałam się jeszcze skonsultować i poznać Wasze opinie. Z góry dzięki za porady.
Lisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 11:17   #2032
lonirex
Raczkowanie

U mnie ten fotelik się sprawdza (od ok. 3 miesięcy), bardzo wygodna jest 4-stopniowa regulacja pozycji dziecka. Cena niestety mogłaby być niższa, ale spokój w aucie podczas długiej jazdy jest bezcenny, podobnie jak wygoda naszego Miśka Byłabym wdzięczna natomiast za podpowiedź w sprawie nosidełka. Wiem, że powinno być ergonomiczne, ale waham się pomiędzy tymi dwoma:
Bondolino a Tuli Co myślicie?
lonirex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 12:01   #2033
prunelle
Wtajemniczenie

a ja mam pewnie głupie pytanie, ale to będzie moje pierwsze dziecko i nic na ten temat nie wiem: czy w takich nosidełkach dziecko można nosić i z przodu i z tyłu, czy tylko jedna pozycja jest możliwa?
(nie mogę się tego doczytać na stronach producentów...)

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 13:02   #2034
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
a ja mam pewnie głupie pytanie, ale to będzie moje pierwsze dziecko i nic na ten temat nie wiem: czy w takich nosidełkach dziecko można nosić i z przodu i z tyłu, czy tylko jedna pozycja jest możliwa?
(nie mogę się tego doczytać na stronach producentów...)

Ale w jakich nosidełkach?
Stary 2010-09-22, 13:46   #2035
kliwia
Zakorzenienie

Jaatkapewnie o takie cos chodzi.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 14:00   #2036
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jaatkaa85 Pokaż wiadomość
Ale w jakich nosidełkach?
na przykład w takich, o jakie pytała posta wyżej lonirex - przy tym: http://tublu.pl/Nosidelka_ergonomicz...-piaskowe.html nie ma o tym wzmianki, natomiast przy drugim już doczytałam, że można nosić z przodu i na plecach (http://tublu.pl/Nosidelka_Tuli/Nosid..._Coronado.html). Nie wiem, czy w tym, którego zdjęcie wkleiła kliwia, też się tak da? W ogóle nosiłyście w nosidełkach i polecacie jakieś?

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 14:11   #2037
kliwia
Zakorzenienie

prunelle nosidel raczej fizjoterapeuci nie polecaja. Ja zakupie chuste zamiast nosidla.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 14:23   #2038
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

ja też polecam chustę.
Wiązanie chusty początkowo wydaje się skomplikowane, ale jak tylko raz się spróbuję, to okazuje się banalnie proste. To świetna sprawa.
Teraz noszę dzidka w chuście elastycznej Lenny Lamb, a niedługo planuję kupić tkaną.

Żałuję jedynie, że dopiero przy drugim dziecku zdecydowałam się na zakup.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 12:45   #2039
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
prunelle nosidel raczej fizjoterapeuci nie polecaja. Ja zakupie chuste zamiast nosidla.
To zależy w jakim wieku dziecko i jakie jest to nosidło. Są naprawdę świetne, tylko trzeba poczytać i poszukać.

Np. Bondolino. Kręgosłup, pozycja żabki, wszystko jak trzeba. Gdy dziecko siedzi, takie nosidło jest całkiem bezpieczne. /I nic nie wisi tak jak na zdjęciu wyżej - notabene dla mnie szok, bo to drogie nosidło jest, rzekomo dobrej firmy./

Z tańszych: nosidła ergonomiczne Mei Tai np. Lenny Lamb. Bardzo dobre, polecane, nawet przez doradców chustowych, świetnie oceniane przez użytkowniczki na chustowych forach.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-09-23 o 12:53
Stary 2010-09-24, 07:45   #2040
Jaatkaa85
Zadomowienie

Jeszcze nosidła ono są poelcane - poslkiego producenta;
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości