![]() |
#2161 |
szeryfcio
|
Dot.: Polecamy - odradzamy :)
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23694516]Sliwka,
A moja córa dostała do, no powiedzmy, nauki raczkowania dmuchany walec, [/QUOTE] A u nas do nauki raczkowania najlepszy był kot ![]()
#2162 |
Konto usunięte
|
Aż się ślini do niego
![]() Mamy kocura, (nie)stety on wybiera wysokie pozycje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2163 |
Zakorzenienie
|
#2164 |
Zakorzenienie
|
Dobre
![]() A i mi się przypomniało, że moje dziecię za pilotem od tv pełzało. |
![]() ![]() |
![]() |
#2165 |
Zakorzenienie
|
mój za pilotem ćwiczy jakieś ponadnaturalne wygięcia ciała
![]() żeby nie był zupełny off-top - odradzam Obiadek Bio Gerber z kurczakiem od 5mies, taki suchar, że nie spada z łyżeczki, a z ust odchodzi kawałkami, dziecko się krztusi i zapycha. Dzis synek zjadł resztę tylko dlatego, że "rozcieńczyłam" daniem Bobovita o podobnym składzie (nie chciałam wprowadzać nic nowego, a czasem takie suchsze obiadki mieszam z owocowymi deserkami. Synek niestety od momentu wprowadzenia słoików ma tendencje do zaparć... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2166 |
Zakorzenienie
|
Moja córa też pełza za pilotem o TV chyba każde dziecko lubi piloty
#2167 |
Zakorzenienie
|
i telefony...
#2168 |
Zadomowienie
|
Mój synek, jak tylko pilota zobaczy, to od razu rzuca wszystko i pełza za nim. A spóbuj mu zabrac, to ryk nie z tej ziemi. Ostatnio też scierałam kurze i postawiłam miskę z wodą w pokoju. Jak zobaczył, jak wydarł, szybciej niż na nogach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2169 |
szeryfcio
|
No jak widać na zdjęciu nie za bardzo
![]() ![]() A wracając do raczkowania, to my też mieliśmy ten walec z piłeczkami i mały go uwielbiał. Bawił się nim nawet jak któraś część była już przegryziona i nie trzymał formy w pełni ![]()
Cosmesfera Edytowane przez sheryl Czas edycji: 2010-12-13 o 13:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#2170 |
Przyczajenie
|
Ja się zacząłem zastanawiać jak to jest z bucikami dla dziecka - głównie dlatego, że sam znam kilka osób, które w wyniku używania złego obuwia (przy czym to praktycznie same kobiety) mają poważne problemy ze stopami.
Buty nie są do końca rzeczą naturalną, a łazimy w nich prawie ciągle. A małe dziecko, które jeszcze nie jest w stanie powiedzieć, że buty je cisną, może mieć zafundowane złe warunki "rośnięcia" już na samym starcie. Zastanawiam się, czy nie lepiej jest dziecku tych butów w ogóle nie zakładać - choćby na takim spacerze (może nie o tej porze roku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2171 |
Zakorzenienie
|
U mnie syn chodził w butach ortopedycznych i musiał, ale córka chodziła po domu na boso albo w skarpetkach a na spacerki w bucikach ale takich z usztywnianą piętą. Kupowałam buty z Bartka, były najlepsze z tych jakie są dostępne u mnie w mieście. Ale w piaskownicy w lato biegała na boso i po placu zabaw (z tym miękkim podłożem) problemu ze stopami nie ma. No i jeżeli chodzi o buty w zimę to ja synowi (urodził się w styczniu) nie nakładałam od początku bo uważam za głupotę jak rodzice takiemu maleństwu wciskają byty - bo to ładnie wygląda. Ja uważam, że jeżeli dziecko jeszcze nie chodzi tylko leży w wózku opatulone - to wystarczą skarpetki ciepła nawet ze dwie pary - z czego jedne grube. Do tego przecież dochodzi kombinezon (większość ma też takie buciki), gruby kocyk i osłonka na wózek.
#2172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo dobre sa takie skorzane buciki - na stopie dziecko wlasciwie ich nie czuje a jakas ochrona dla nozki jednak jest. Nie slizgaja sie, wygodne. Moj odkad chodzi tylko w nich smiga ![]()
![]() |
#2173 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym, jak ma miękkie podłoze - jak pisałaś - buty niepotzrebne. Te skórzane - jak wyzej - są fajne, tylko po co dla dziecia niechodzącego? Zawsze to jakieś ograniczenia dla stopy. Te na później, jak już zacznie chodzic - z Bartka - niektóre nie są złe. Uważam, ze warto zapłacić dużo za buty, zwłaszcza jeśli dziecko malłe. Ja sama po domu łążę albo an boso albo w kapciach na drutach robionych. I starsza córka też tylko na boso śmiga, nigdy jej nie zmuszałam do zakaldania kapci. Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2010-12-15 o 09:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2174 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u nas co prawda butelki TT się sprawdziły ale smoczek musiałam wyrzucić bo służył do wypluwania lub jako gryzak. a i z niekapkiem mała przeprosiła się dopiero niedawno (ma roczek). choć nie powiem, można nim rzucać o ściany i nie spadnie ani kropla |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego napisalam, ze moj maly nosi odkad chodzi... ![]() A co do dziecka niechodzacego i butkow, to od pewnego momentu - mysle, ze tak kolo 6-7 m-cy - warto je jednak troche zakladac, nie czesto, ale tak zeby dziecko sie przyzwyczailo, bo jak mu sie je nagle zalozy w wieku 10 m-cy to nie ma co sie dziwic, ze bedzie wsciekle sciagac to cos, co mu sie do nozki nozki przyczepilo i tylko go denerwuje, bo nigdy tego nie mial i nie zna... ![]()
![]() |
#2176 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=karenina19;23783700]
Dlatego napisalam, ze moj maly nosi odkad chodzi... ![]() A co do dziecka niechodzacego i butkow, to od pewnego momentu - mysle, ze tak kolo 6-7 m-cy - warto je jednak troche zakladac, nie czesto, ale tak zeby dziecko sie przyzwyczailo, bo jak mu sie je nagle zalozy w wieku 10 m-cy to nie ma co sie dziwic, ze bedzie wsciekle sciagac to cos, co mu sie do nozki nozki przyczepilo i tylko go denerwuje, bo nigdy tego nie mial i nie zna... ![]() To fakt ![]() ![]()
#2177 |
szeryfcio
|
Buciki, tak jak już Jaatkaa i zuzia13m pisały, zakłada się jak dziecko konkretnie chodzi. To jest zalecenie ortopedów. A jak dziecko zaczyna chodzić, np. przy meblach po domu, to nie ogranicza się stópek niczym, tylko ewentualnie zakłada skarpetki antypoślizgowe.
A w wieku 6-7 m. to już w ogóle jest bezzasadne. ![]() Sciągać to ono sobie będzie jeszcze dużo, i rajstopki, i potem majtki... taki czas....fizjologia.... potem to wszystkim mija.
#2178 |
Raczkowanie
|
mam dziecia generalnie spokojnego, nie chorującego, teraz ma prawie 3 lata:
u mnie sprawdziło się: ![]() - łóżeczko turystyczne- takie z regulacją wysokości i przewijakiem, młodziak śpi w nim jeszcze teraz - a w łóżeczku szczebelkowym u teściów obija głowę aż dzwoni - żarcie słoiczkowe - na początku HIPP i Bobovita, potem zaczęłam sama gotować, ale do kaszki do tej pory dodaję słoiczek - od 4 mca chyba... - butelka Dr Brown's - jak dla mniei mojego syna rewelka, zero kolki, nie było problemów przy karmieniu mieszanym pieluchy tetrowe- do wycierania gęby, rąk itd - ubrania ze szmateksu i dziedziczone - nie ma co wydawać kasy na te nexty i coccodrilla, potem i tak leżą w szafie albo sprzedajecie za półdarmo; a w szmatach można znależć naprawdę cudeńka ![]() smoczek nuk chyba najbardziej podpasował glutowi tran - rewelacja, ja używam od 2 lat do mleka i dzieciak nawet katar rzadko kiedy złapie jak mi się coś wydobędzie z niepamięci, to dopiszę.. |
![]() ![]() |
![]() |
#2179 |
Zakorzenienie
|
u nas też i pies do nauki wstawania
![]() ja tych pankowych puzzli nie polecam Api wyjęła u znajomych o z cyfry 6 i wepchała do buzi ![]() Pościel mogę polecić z Ikea super jest!! emesjot ubranka nexta mam tylko z lumpka ![]()
![]() |
#2180 |
Zakorzenienie
|
Moim dzieciom w sklepach kupuję tylko majtki, skarpetki i czapki, resztę mają ze szmateksów. Teraz niestety synowi muszę kupować w sklepach większość bo w szmateksach znaleźć coś ładnego dla dziecka 6- lat i wyżej jest już problem. Ale oczywiście zawsze coś tam dokupię
![]() A wracając do tego co polecamy - to ja jeszcze zabawkę polecę - moje dzieci je uwielbiają i bawią się nimi cały czas. Są to zwierzątka z firmy SCHLEICH - http://merlin.pl/Schleich/browse/sea...Fdgq3godhlXTnw Są rewelacyjnie wykończone, każdy szczegół, ręcznie malowane i śliczne ![]()
#2181 |
Konto usunięte
|
Zuzia, moja co prawda za mała, ale sama pamiętam jak uwielbiałam się takimi figurkami bawić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2182 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23815156]Zuzia, moja co prawda za mała, ale sama pamiętam jak uwielbiałam się takimi figurkami bawić
![]() Ja też ![]() ![]() ![]() ![]()
#2183 |
Zadomowienie
|
Moja córka też uwielbia wszelkie figurki, najlepiej zwierzątka lub dinozaury.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2184 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie wszystkie Wizażanki, właśnie przekopuję się przez post i cieszę się niezmiernie, że powstał taki temat.
Jak na razie nie trafiłam na problem o który chciałabym zapytać, dlatego moje krótkie pytanko brzmi: które laktatory są lepsze? Te z pompką czy rączką? Ucieszyła by mnie też odpowiedź jakiej firmy bardziej polecacie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2185 |
Zadomowienie
|
Z laktatorów polecam Tufi-handy (tańszy odpowiednik medela-harmony) zaryzykuje stwierdzenie że jest lepszy od aventa isis a przynajmniej równie dobry
#2186 |
Raczkowanie
|
generalnie nie kupuj laktatora przed porodem- może Ci być zupełnie zbędny...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2187 |
Zadomowienie
|
Ja osobiście nie znam przypadku gdzie karmiącej kobiecie ani razu nie przydał się laktator. Może tu się znajdzie osoba która nie miała laktatora i z reka na sercu ani razu nie czuła potrzeby by go mieć pod ręką choćby po to by odciągnąć mleko i zostawić np z mamą dziecko kilka godzin. Mi laktator przydał się przy wielu sytuacjach:
-przy bardzo zmasakrowanych brodawkach zamiast się katować odciągałam i podawałam dziecku z butelki -syn nie mógł prawidłowo zlapać brodawki i wył z głodu -przy zapaleniu piersi kazano mi odciągać pokarm tak często jak to tylko możliwe -przy nawale pokarmu i obolałych piersiach odciągnięcie mleka przynosi dużą ulgę -zamroziłam sześć pojemnikow po 180 ml z siarą (pierwszy pokarm-"żółty") która jest najzdrowszym i najbardziej wartościowym pokarmem i podałam dziecku przy pierwszej infekcji jak miało ok 1,5 miesiąca -mam zdecydowany opór do karmienia w miejscu publicznym i wtedy podawalam tylko z butelki -przy zostawianiu dziecka z kimś na kilka godzin -jak byłam wyjątkowo zmeczona w nocy to mąż mógł podać odciągnięte mleko -przy problemach z apetytem widziałam dokładnie ile dziecko zjada -odciągnięte mleko można zagęścić nutritonem lub kaszką jak się dziecku ulewa -poza tym dużo szpitali ma wpisany laktator w listę rzeczy które trzeba przynieść ze sobą
#2188 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Bardzo szybko pokarm mi się zgubił. Natomiast przy drugim dziecku używałam, ale bardzo krótko- raptem 3 tygodnie, bo mimo starań pokarm też bardzo szybko zanikł. ![]() Taka moja uroda- podsumowała położna. Dlatego sądzę, że nie warto kupować drogiego laktatora przed porodem, jeśli nie wiemy, czy będzie nam potrzebny... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2189 |
Zakorzenienie
|
a po co od razu kupować drogi... ja kupiłam uzywany na all i byłam bardzo zadowolona, no i uratował mnie przy nawale, zaraz po powrocie do domu
#2190 |
Zakorzenienie
|
Laktatora nie miałam i nie potrzebowałam. Zostawiłam ten zakup na "po porodzie" jeżeli będzie potrzeba. Nie było
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:53.