Polecamy - odradzamy :) - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-07-08, 11:41   #241
watka
Rozeznanie

Dot.: Polecamy - odradzamy :)

Moje kity wyrzucone pieniądze:

1. Prenatal firmy Puritan's Pride - witaminki dla kobiet w ciąży i karmiących piersią - cena wychodzi ekonomiczna, ale trudno przełknąć duże, szorstkie piguły, które mocno czuć witaminą B

2. płyn do kąpieli do skóry suchej i atopowej Balneum Hermal - okropny, mocny chemiczno-cytrynowy zapach zostaje na skórze i włosach niemowlaka
Stary 2007-07-12, 13:25   #242
Biedronka1
Wtajemniczenie

Smile Dot.: Polecamy - odradzamy :)

Ja jestem mamą czteromiesięcznego dzidziusia. Zanim urodziłam czytałam wszystkie rady i niektóre się przydały.
A co do zakupów kosmetyków dla dzieci do kąpieli oraz pielęgnacji. Jeśli nie musicie kupować przed urodzeniem dziecka to nie róbcie tego. W szkole rodzenia jak i później w szpitalu dostaniecie próbki różnych produktów i wtedy dopiero przetestujcie je na swoich maluchach i kupcie to co wam najbardziej odpowiada.
Biedronka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-23, 21:54   #243
gosia__
Raczkowanie

jestem mama 3 miesięcznej Dari i u nas hitem zdecydowanie są body a kitem koszulki pod kaftanik które mała miala ubrane może2 razy,kitem okazały się pieluszki huggisy mimo że dokładnie zapinane i tak sie zawsze z nich coś wylało,a o dziwo niezłe okazały sie pieluszki z tesco-bardzo podobne do tych z biedronki
gosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-24, 07:41   #244
ch_aga
Zadomowienie

U nas kilka dni temu otworzyli LIDLa więc wczoraj wybrałam się na zwiedzanie i zakupiłam pieluszki Cien, są naprawdę superanckie i tanie jak barszcz: 6,99zł/14sztuk. Nie wiem czy to stała cena czy promocyjna więc dziś idę zrobić zapas Używam też pieluszek z rossmana, tych bordowych aczkolwiek teraz mają one nowe opakowania i też są świente. Huggisy niczego sobie a Bella Happy do bani.
Pozdrawiam
ch_aga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-24, 12:33   #245
goha80
Zadomowienie

Co wypowiedz to inne zdanie na temat pieluszek my z synusiem lubilismy belle happy i huggiesy z puchatkami, te tansze to o du.. rozbic. a co mi sie jeszcze przypomnialo. niecierpie szamponu do wlosków bobini truskawkowego wloski dziecka smierdza po nim jak wymiociny!!! bleee....
Stary 2007-07-28, 13:02   #246
myszeczka18lat
Raczkowanie

Mam takie małe pytanko.... co sadziecie o karuzeli Fisher price z misiami, lampka nocną i pozostałymi dodatkami.? Czy sie sprawdza? Bym chciała taka karuzelę z lampka nocną i nie wiem czy da zda egzamin...
proszę o opinie doswiadczonych mam....
myszeczka18lat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-29, 16:25   #247
Aatena
Zadomowienie

Ja jeszcze nie jestem zbyt doświadczona, bo dopiero nieco ponad 2 m-ce jestem mamą, ale z tego, co zaobserwowałam u swojej córeczki, to maleństwo zwraca uwagę na początku tylko na bardzo kolorowe przedmioty, a w karuzeli fisher Price misie są one raczej mdłe. Mam 2 karuzele (żadna z nich to nie FP) i na tę mniej kolorową dopiero teraz zaczyna żywiej reagować, a zwierzątka ma żółte, pomarańczowe, różowe i niebieskie wcale nie w bardzo jasnych odcieniach. Od dawna zaś pieje (najpierw tylko obserwowała) na pszczółki w zdecydowanie żywych barwach. Wybierając karuzelę zwróć uwagę na to, czy ma odsuwany pałąk - zdecydowanie lepiej przy wyjmowaniu dziecka z łóżeczka. No i dobrze, jeśli można w dowolnym momencie wyłączyć granie.
PS. Słyszałam sporo dobrych opinii o Tiny Love, również karuzelach.
Aatena jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-27, 10:05   #248
Agaru
Przyczajenie

GG do Agaru

Nie widziałam, żeby ktoś wspominał o woreczkach na pieluchy Paklanki. Ja polecam, nie są drogie a bardzo praktyczne.

Do kąpieli na początku Oilatum świetnie się sprawdza, później można przerzucić się na coś tańszego. Teraz testujemy próbki i świetny jest płyn do kąpieli z oliwką NIVEA Baby. Szampon Oilatum na 100% nie szczypie w oczy, przypadkiem przetestowane na moim maluszku.
Oliwka Bubchen u nas się nie sprawdziła bo maluszek dostał wysypki, za to świetna okazała się oliwka Hippa.

Do smarowania pępka stosowaliśmy spirytusowy roztwór gencjany (położna tak radziła) i pępek trzymał się bardzo długo. Jak przeszłam na 70% roztwór spirytusu pępek odpadł po 2 dniach stosowania.

Nożyczki najlepiej normalne, jeśli ktoś się boi normalnymi to są takie z zaokrąglonymi końcówkami, takie specjalne dla dzieci Canpolu, można wyrzucić do śmieci.

Beoanten krem, świetny do smarowania buzi gdy maluszek się podrapie albo wyjdą mu jakieś krosteczki.
Bepanten maść do smarowania pupy gdy się przytrafi odparzenie.

Na bolące brodawki CASTOR EQUI MAŚĆ, odrobinę rozsmarować na wkładkę laktacyjną, lepiej działa niż posmarowanie bezpośrednio na pierś.

Pajace tylko z rozpinanymi obiema nogawkami, z jedna rozpinaną… porażka.
Body bardzo fajna sprawa.

Na początku bardzo dobrze sprawdza się rożek. I taki patent z pieluchą tetrową: składamy ja i kładziemy w miejscu, gdzie maluszek ma głowę. Jak mu się uleje to wymieniamy pieluchę, nie musimy prać całego rożka. Tak samo w łóżeczku, układamy złożoną pieluszkę w miejscu gdzie dziecko kładzie główkę.

Karuzela na początek tylko w zdecydowanych barwach.

Wanienkę mamy profilowaną ONDA, na początku się nie sprawdziła. Gdy maluszek trochę podrośnie (nasz ma nieco ponad 2 m-ce) okazała się świetna.

Wózek mam X-Lander ze skrętnymi przednimi kołami (4-ro kołowy) Bardzo dobrze się prowadzi ale z gondola stosunkowo ciężki. Bez odpinania kół nie wchodzi do Punto, nie wspominając już, że jeśli w bagażniku jest zapakowany stelaż to gondola nie wejdzie.
Z zamontowaną spacerówką będzie znacznie lżejszy. Jest funkcjonalny ale ma szeroki rozstaw tylnej osi, gdy robię zakupy mam problemy z przejechaniem przez bramki w kasie :-(

Jak kupujecie pieluszki warto zawsze przeliczyć ile jedna sztuka kosztuje, bo czasem może się okazać, że te „tanie” wcale takie nie są.
Agaru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-10, 22:46   #249
agi_kn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
dziewczynki moje pytanie dotyczy łozeczek turystycznych. Chciałabym uzywac takiego na co dzien
co o tym sadzicie???

opis łozeczka:
Łóżeczko turystyczne przerabiane na kołyskę
regulowane położenie dna (2 poziomy)
materacyk
bezpieczny przewijak
płozy
moskitiera
wibracje, muzyka, lampka świecąca kolorami tęczy
OTWIERANY BOK
kieszeń boczna na akcesoria
kółka do przemieszczania
hamulce
pakowane do dołączonej torby
Kancia do jakiego wniosku doszlas z tym lozeczkiem bo ja chce bardzo podobne kupic ale cos czytam ze dziewczyny pisza ze takie lozeczka maja niekorzystny wplyw na kregosłup??
Stary 2007-09-11, 07:00   #250
Kancia
Zakorzenienie

eee nie wiem skąd taka opinia. Ja mam normalny materac kokosowo - gryczany i łożeczko "działa" tak samo jak zwykłe drewniane. Myslę, ze najwiecej plusów to bedzie wtedy kiedy dzidzius zacznie sie poruszac po łozeczku bo chociaz sie nie poobija o szczeble no i zawsze mozna je złozyc i zabrac ze soba na wyjazd generalnie polecam.
Stary 2007-09-11, 07:23   #251
amiaga1
Przyczajenie

ja też zakupiłam łóżeczko baby design z lampką i melodyjkami i jest świetne mała w nim teraz raczkuje swobodnie wstaje i jak upada to się przynajmniej nie obija. Wcześniej ją huśtałam jak była marudna na tym środkowym wkładzie. Jak dla mnie jest to rewelacyjne łóżeczko::. A materac można dokupić
amiaga1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-11, 10:15   #252
agi_kn
Rozeznanie

dokupilyscie dodatkowy materac do niego? bo ja w sklepie akurat ogladalam z lozeczko z firmy coneco i nie jestem pewna co do podloza.
Wydaje mi sie ze to lozeczko ma same plusy a przynajmniej wiecej niz drewniane bo wlasnie sa w nim szczebelki o ktore dziecko non stop sie uderza glowka lub inna czescia ciała :P pomijam delikatne wibracje ktore licze ze pomoga w usypianiu maluszka
Stary 2007-09-11, 15:29   #253
Kancia
Zakorzenienie

no bez normalnego materaca sie nie obejdzie to co jest w tych łozeczkach nazywane materacem to tylko podkładka moim zdaniem ja jak juz pisalam mam kokosowo - gryczany i jest ok
Stary 2007-09-11, 16:14   #254
czerwcowa_panna_mloda
Rozeznanie

GG do czerwcowa_panna_mloda

Jestem raczkująca mamą (Julia ma 1 miesiąc), ale mimo to juz widze co jest niewypałem w tym poczatkowym etapie, a co sie sprawdza.

Niewypały:
1. foczka do kąpieli - zimny, bezuzyteczny kawalek plastiku, ktory nijak sie ma do kształtu dziecka, z cudem graniczy umycie dziecku np. pach, gdy kurczowo je do siebie przyciska
2. nozyczki do obcinania paznokci, obcinacz tez bez rewelacji, 1 odruch dziecka moro i skaleczenie gotowe-moze dobre dla wprawnych rodziców
3. body zakładane przez głowe (moje dziecko tego nie cierpi) i kaftaniki (podwijaja sie, roluja), pajacyki nie do konca rozpinane, tzn nie do samych stopek lub tylko z 1 strony - ciezko sie wkłada i wyjmuje nozki.
4. pieluchy bella happy - przemakały!!!

Rewelacja:
1. gabka profilowana wkładana do wanienki, kapac moze jedna osoba i 2 rece sa wolne. Nota bene: polecam wanienke zakładaną na wanne - nie trzeba nic dzwigac! Trzeba tylko miec stabilne miejsce na przewijak.
2. drobny pilnik do paznokci, nie ma zadnych ostrych kantów na pazurkach!
3. body, takie rozpinane w kroku, ale i od góry do dołu
4. pieluchy godne polecenia: pampers new baby oraz husteczki nawilzajace z biedronki firmy Dada

Aatena - kazde dziecko jest widac inne, bo moja Julia nie zwraca na razie najmniejszej uwagi na kolorowe zabawki, np. swiecacego robaczka Sissy (niby od 0m+), ale intryguja ją moje wlasnorecznie malowane obrazki, czarno-biało-czerwone. Ponoc takie kolory na poczatku widza noworodki najlepiej.

czerwcowa_panna_mloda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-11, 22:46   #255
amiaga1
Przyczajenie

Ja materacyka nie mam gdyż położna która u nas była stwierdziła iż dziecku mogę podłożyć kocyk i będzie ok. Zresztą gdzieś wyczytałam że maluchy powinny spać na w miarę twardym materacu A co do wibracji to dziecko moje było bardziej zdezorientowane tym wibrowaniem niż uspokojone zresztą to chyba zależy od brzdąca co lubi a czego nie Najlepiej jej się teraz podobają melodyjki bo wsaje do rogu i robi swoje lalalala Mankamentem jest to że nie da się przymocować karuzeli bo ja dostałam taką mocowaną do zwykłego łóżeczka i nijak się nie dało jej zamontować ale i tak nie zamieniłabym go teraz na ten szczebelkowy model
amiaga1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-12, 09:15   #256
czerwcowa_panna_mloda
Rozeznanie

GG do czerwcowa_panna_mloda

Widzę, że każda mama ma swoją opinie na temat łózeczka , zalezy od tego jakie kupiła swojemu dziecku.
Ja osobiscie uwazam, ze drewniane, tradycyjne, ze szczebelkami jest najlepsze - sama sie w takim wychowalam i nie mam zadnego urazu głowy (chyba), a szczebelki pomagają sie chwytac i wstawac. Turystyczne łozeczko, wg mnie jest mniej stabilne, materiał zbiera tylko kurz, ale jest za to idealnym rozwiazaniem w podrózy. Do kołysania zas dziecka słuzą mi wlasne ramiona lub lezaczek, a nie bujane lozeczko
(Mam łózeczko-tapczanik firmy Klups, model Bartek 2, ktore mozna potem pozbawic szczebelków, wiec posłuzy długggoooo.)

czerwcowa_panna_mloda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-12, 11:15   #257
yaira
Rozeznanie

GG do yaira

ja natluszczalam parafina bo moja Zuza uczulona byla na oliwkia pralam ja w balneum ubranka w lovela potem przeszlam na niemiecki Ariel zel
Stary 2007-09-12, 15:15   #258
agi_kn
Rozeznanie

Ja dzis kupilam lozeczko turystyczne coneco oczywiscie nie pwoiem jak sie sprawdza bo dzidzia pojawi sie za 2 mce w kazdym razie co do kurzu to mysle ze osadza sie tak samo jak na drewnianym a mysle ze obmycie go co jakis czas nie spowoduje jakiejs alergii czy cos w tym rodzaju w dodatku mysle ze przemyte na mokro nie bedzie smierdzialo tak jak namoczone drewno
Wibracje w tym lozeczku sa delikatne wrecz powiedzialabym malo wyczuwalne wiec akurat jest to poprostu dodatek bez ktorego mozna sie obyc
Po zlozeniu jestem bardzo zadowolona i mysle ze moj synus tez bedzie. Dokupilam materac piankowy choc nie wiem czy bedzie przydatny i tak jak napisala amiaga nie poloze tylko kocyka.
Rewelacyjnym rozwiazaniem jest wyjscie na zamek z tego lozeczka pisze to juz pod katem starszego brzdaca ze bedzie mogl sam wchodzic i wychodzic -Ogolnie narazie jestem za lozeczkami turystycznymi ))
Stary 2007-09-13, 22:13   #259
Natalieeh
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kostka.kr Pokaż wiadomość
Moje również. W 100 % !!!
Zgadzam sie z Tobą w zupełności. Poproś kogoś o pomoc przy pierwszej kąpieli, nie warto kupowac wszystkiego,co dostepne jest na rynku, chociaz producenci tylko na to czekaja, wmawiajac,z e jest to nam niezbedne..
Natalieeh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-14, 08:19   #260
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

dziewczyny poradzcie

jutro wybieram sie na wielkie zakupy kosmetyczno-apteczne, przeczytalam watek bardzo mi pomogl.

Mam jeszcze pytanie, ile pieluch tetrowych kupic na start, powiedzmy ze mam zamiar ich uzywac, chociaz raz na jakis czas zeby maly mial przewiew i dostep powietrza
(mam nadzieje ze nie wda sie we mnie bo mnie zwykla podpaska odparza)

Czy jest taka maść uniwersalna, ktora mozna polecic na odparzoną pupe dziecka i przy okazji na brodawki mamy ?? nie chce odrazu kupowac zbyt duzej ilosc smarowidel

Spiworek dziecko urodzi sie koncem pazdziernika / poczatek listopada, kupic nie kupic ??, a jak juz to na jaki rozmiar, (juz wiem ze dziecko urodzi sie malutkie)

czy zaopatrywac sie odrazu w jakies farmaceutyki np paracetamol czy cos na goraczke.. wiem ze potem moga byc stresowe sytuacje ale chyba bez wiedzy lekarza nic nie podam.

i jeszcze jedno, wyczytalam cos o nakladkach sylikonowych, ale wytlumaczcie mi z czym to sie je, podobno ulatwiaja karmienie, ale gdzie to kupic i jak to wyglada, bo nie mam pojecia.

i przepraszam z góry ze trawie nie jeden temat po raz setny ale wiecie jak to jest
Stary 2007-09-14, 08:47   #261
primavera
Zakorzenienie

Agnes - odpowiem ci, co sama mniej-więcej wiem, chociaż moje doświadzcenie na razie takie samo, jak i twoje.
Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość

Mam jeszcze pytanie, ile pieluch tetrowych kupic na start, powiedzmy ze mam zamiar ich uzywac, chociaz raz na jakis czas zeby maly mial przewiew i dostep powietrza
Ja kupię 20 - ale nie wiem, czy to dużo czy mało czy w sam arz

Cytat:
Czy jest taka maść uniwersalna, ktora mozna polecic na odparzoną pupe dziecka i przy okazji na brodawki mamy ?? nie chce odrazu kupowac zbyt duzej ilosc smarowidel
Na pupę bardzo dużo osób poleca Sudocrem, ale nie wiem, czy on się nadaje na brodawki? Na brodawki to słyszałam jakąś maśc na B...ale nie pamiętam nazwy.

Cytat:
czy zaopatrywac sie odrazu w jakies farmaceutyki np paracetamol czy cos na goraczke.. wiem ze potem moga byc stresowe sytuacje ale chyba bez wiedzy lekarza nic nie podam.
Ja sobie takei rzeczy odpuszcze - pewnei i tak jak coś się będzie działo, to polecimy do lekarza, sama bałabym się coś podać.

Cytat:
i jeszcze jedno, wyczytalam cos o nakladkach sylikonowych, ale wytlumaczcie mi z czym to sie je, podobno ulatwiaja karmienie, ale gdzie to kupic i jak to wyglada, bo nie mam pojecia.
Nakładki silikonowe pomagają przy karmieniu przy wklęsłych brodawkach albo jak dziecko bardzo porani brodawki - ale podobno dziecko się do nich przyzwyczaja i później może nie chcieć ssać bez nich. Kupuje się je w tych róznych sklepach czy stoiskach z rzeczami dla dzieci, w aptekach pewnie też.

Jeśli któraś moja "teoria" jest błędna, to mnie poprawcie
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-14, 08:54   #262
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia
Ag-nes, nie wiem ile pieluch tetrowych na początek, bo my od razu używaliśmy jednorazowych. Z pupą nic się nie działo. Nawet wydaje mi się, że tetrowa bardziej może odparzyć niż jednorazowa, ale to moje zdanie.

Taką uniwersalną maścią / kremem możebyć bepaten.

Śpiworek, hmmm, wg mnie niepotrzebny dla noworodka. Będzie potrzebny za 1,5-2 miesiące. Na początek lepsze są rożki, bo można ciaśniutko dziecko zawinąć w tzw "naleśnik"

Ja żadnych leków nie kupowałam. Z czasem zaopatrzyłam się (profilaktycznie) w sab-simplex na kolki i viburcol czopki (po szczepieniu).

Nakładki silikonowe są ochroną na poranione brodawki. Ja ich nie potrzebowałam.

Primavera, jeśli się chce stosować pieluchy tetrowe do przewijania, to 20 szt jest zdecydowanie za mało.

Sudocrem jest idealny na pupę, ja stosuję i pupa gładka

Szefowa wydziału ds. niemożliwych

Edytowane przez Rzabba
Czas edycji: 2007-09-14 o 09:56 Powód: post pod postem
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-14, 12:09   #263
Wisniowysad
Zakorzenienie

GG do Wisniowysad

co do ilosci pieluch tetrowych to ja mam 20sztuk, ale uzywam tylko do wycierania po kąpieli i do wycierania buziaczka, jak sie uleje, czy przy ząbkowaniu jak sie bardzo slini, generalnie jest to ilosc wystarczająca na takie uzywanie
jesli chcialabyscie uzywac tetrowych na poczatek do przewijania dzieciatka to mysle ze 50-60sztuk powinno starczyc, tak przynajmniej twierdzi moja mama
Wisniowysad jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-09-14, 12:45   #264
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

dzieki bardzo dziewczyny cos juz mi sie rozjasnia
Stary 2007-09-14, 12:54   #265
agi_kn
Rozeznanie

Ja tez mam 20 pieluch tetrowych i chyba z 4 flanelki i sorki ale dla mnie troche dziwne jest jak ktos pisze ze w pampersach nie ma dojscia powietrza To nie czasy kiedy one wchodzily na rynek i nie wiem czy czasami tetra mniej powietrza nie przepuszcza niz pieluszki jednorazowe, czasami jeszcze rodzice zakladaja ceratkowe mjteczki wiec juz w ogole masakra.
Ja mam nakladki na brodawki z aventu i mozna je kupic w prawie kazdym sklepie z akcesoriami dla maluszkow.
Primavera pewnie Ci chodzilo o bepathen ponoc dobry i na pupe i na brodawki, ale nie mozna posmarownej brodawki dac malcowi wiec albo wtedy nakladka sie sprawdzi albo kupic inny krem ja mam Maltan jest to preparat ktory hamuje rozwoj bakterii i dziala przeciwzapalnie. Napisane jest na ulotce ze systematyczne stosowanie tej masci zachęca niemowle do ssania
Ja zgadzam sie z primavera zeby nie kupowac na wlasna reke zadnych lekow bo takiemu malenstwu samemu strach cos podac i tak czy siak trzeba z nim isc do lekarza a ten poda mu to co trzeba
Stary 2007-09-14, 13:09   #266
Kancia
Zakorzenienie

mozna dac posmarowana brodawke bepanthenem maluszkowi. Nawet w ulotce bylo napisane Bepanthen jest i na pupe i na brodawki

http://www.bepanthen.pl/index.php?id=35&lek_id=582
Stary 2007-09-14, 13:23   #267
primavera
Zakorzenienie

o, Kancia - ty jako świeża mamusia pewnei masz już swoje typy i "antytypy" - podziel się z nami swoją wiedzą

Ja w sumie nei zastanawiałam sie jakos bardzo nad róznicami między tetrą a pampkami - tzn poza tymi oczywistymi... Wiadomo - moja babcia na przykład mówi, ze pampersy to rozrzutność i tetra tańsza, ale czy ja wiem... Wg mnie w tetrze dziecko się przesika - więc oprócz codziennego prania pieluch dochodzi jeszcze zakup trzy razy większej ilości śpioszków czy pajaców niz przy pampersach... Wydaje mi sie, ze to zaoszczędzone na pieluchach - pójdzie na pranie i ubranka
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-09-14, 14:07   #268
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

Cytat:
Napisane przez agi_kn Pokaż wiadomość
sorki ale dla mnie troche dziwne jest jak ktos pisze ze w pampersach nie ma dojscia powietrza To nie czasy kiedy one wchodzily na rynek i nie wiem czy czasami tetra mniej powietrza nie przepuszcza niz pieluszki jednorazowe,
Sorki, wszystkowiedząca nie jestem, gdybym byla to pewnie bym tu nie pisala, od tego jest ten watek zeby nie bac sie zapytac o wszystkie watpliwosci, a jest ich szczegolnie duzo dla mnie- matki spodziewającej sie pierwszego dziecka. Pozatym nie pytam o ocene tego, czy moje pytanie jest dziwne czy nie.. poprostu poprosilam o pomoc.
Stary 2007-09-14, 14:17   #269
lid-ka
Raczkowanie

polecam wodę Gerber, bo nie trzeba jej gotowac i sprawdza sie w podróży. Odradzam soczki kubusiowe, bo sa za gęste. sto razy lepsze dla maluszków są te rzadsze - np bobofruty.
lid-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-14, 15:12   #270
Jupi
Zadomowienie

GG do Jupi

ja mialam 10 pieluch tetrowych+ 2 flanelowe- wystarczylo
do brodawek bepanthen, do pupci sudocrem. mozna do pupci bepanthen, ale jest dosc drogi, nie oplaca sie go uzywac do kazdego przewijania. MOZNA miec nasmarowane brodawki przy karmieniu- nic sie dziecku nie stanie- sprawdzilam w praktyce
nakladki na piersi czasami sie przydaja, czasami nie. przed porodem nie warto kupowac, najlepiej zapytac o to polozna srodowiskowa jak juz bedzie widziala jak sobie radzicie z karmieniem.
co do lekow, to ja nie kupowalam. pozniej na pewno przyda sie panadol w syropku (zabkowanie- od 6go miesiaca). mozna kupic calcium w syropku na jakies ukaszenia i sprawy alergiczne, ale w tym doradzi Wam Wasz lekarz pediatra.
mi sie spiworek przydawal tylko w porach wiosennych i jesiennych, kiedy jeszcze nie wlaczylismy ogrzewania, albo dopiero wylaczylismy.
najwazniejsze- gorzej jest dziecko przepocic, niz jak ma mu byc chlodniej! 1 warstwa rekawka wiecej niz mama wystarczy. w domu dziecko nie musi byc w czapce smiejcie sie, ale widzialam juz rozne mamy

pozdrawiam, doradzam przeczytac caly ten watek- to jest skarbnica wiedzy

mamusia czerwcowa 2006 i lutowa 2008

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości