![]() |
#4471 |
Raczkowanie
|
![]()
Drogie moje,
oczywiście że zaliczam się już do grona "magazynierów" ![]() Na samej obronie nie stresowałam się tak, bo sms-ki od Kuby rozładowywały moje napięcie ![]() ![]() A przed samym wejściem pan woźny mnie zaczepił i zagadał to przynajmniej nie myślałam o tym co za chwilę nastąpi ![]() Także jestem ogólnie zadowolona! ![]() Neissi, ja jeszcze odnośnie tych artystycznych spraw. Ponieważ już jestem po obronie, chcę skompletować artykuły potrzebne do zrobienia tej oryginalnej bluzki. Wobec tego jutro wybieram się do sklepu dla plastyków. I chciałam jeszcze raz zapytać, bo mówiłaś że mogę użyć zwykłej gąbki... a mówiąc o wałku to miałaś na myśli też taki z gąbki? taki do tapetowania czy malowania? Buziaki ![]() P.S. Dzięki za kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4472 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Województwo Pomorskie
A więc mam zaszczyt być pierwszą gratulującą
![]() ![]() GRATULUJĘ!!! ![]() Cytat:
Potrzebujesz coś takiego: http://www.decolada.pl/akcesoria/zes...owych-212.html lub takiego: https://ssl.allegro.pl/item209272796...nia_2_181.html Jak na to spojrzysz to sama stwierdzisz, że gąbką do naczyń osiągniesz ten sam cel o wiele taniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4473 |
Wtajemniczenie
|
gosiu gratuluje
![]() ![]() neissi zrobilam zupke ![]() ![]() ![]() ![]()
#4474 |
Rozeznanie
|
Gosiu gratulacje
![]() ![]() ![]() ![]() neissi jasne, że mam was, mam zawsze komu po marudzić idt itp ![]() Chyba trzeba pomyśleć o jakimś spotkaniu, co Wy na to?? Zastanawiam się co się dzieje z innymi dziewczynami, które często się tu udzielały, szczególnie Aga, nawet już nie odpisuje na smsy. właśnie zafarbowałam sobie włoski, siedzę z Tą mazią na włoskach i czeka i czekam ![]() ![]() ![]() ok życzę dobrej nocki ![]()
#4475 |
Raczkowanie
|
Dziękuję, kobitki
![]() ![]() No to dobrej nocy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4476 |
Wtajemniczenie
|
pobuuudkaaa
![]() no wlasnie aga sie strasznie odciela od nas po tej calej aferze opaskowej, asia usprawiedliwiona bo nie ma za bardzo czasu..a co z malenka? chyba sesja juz sie jej skonczyla ![]()
#4477 |
Raczkowanie
|
![]()
Witaj Agatko
![]() ![]() ze mnie też niezły śpioch, jak widać ![]() Przed chwilą przyszedł pan listonosz i przyniósł paczuszkę zamówioną w necie ![]() Mam więc teraz koszulkę DM taką ze sklepu i niedługo zabieram się za własną produkcję ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4478 |
Wtajemniczenie
|
a ja tez czekam na paczuszke z allegro, bo zamowilam sobie sukienusie..ciekawe czy bedzie na mnie dobra hehe
![]() ![]() dzis bylam w chinskiej knajpie z kolega na pozegnalnym obiadku bo jutro wyjezdza do UK ..ech ta anglia wszystkich nam zabiera... ![]() lece wizazowac ![]()
#4479 |
Rozeznanie
|
Cześć Kochane Dziewuszki
![]() Rzeczywiście trochę mnie nie było u nas na wąteczku i na Wizażu. Już się usprawidliwiam. UWAGA... Zaczynam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Po obobzie pojechałam odsapnąć do domku letniskowego (mam domek w Rentynach). Ale pogoda niestety nie dopisała i nie bardzo sobie odpoczęłam ![]() ![]() ![]() ![]() Na początku spóźnione, ale szczere życzonka dla wszystkich jubilatek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() margerotko GRATULUJĘ obrony Pani Magazynier ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() neisii współczuję śmierci Babci. Wiem co czujesz. Ja swojego ukochanego Dziadeczka straciłam już prawie 3 lata temu i do tej pory nie mogę się z tym pogodzić ![]() Nie do końca wąteczek przez raczki podbity - ja jestem rogatym koziorożcem ![]() ![]() Ale się rozpisałam.... Kończę powolutku. Muszę zadzwonić do firmy i ustawić sobie grafik na sierpień, bo w tym roku tylko sierpień mi został niestety, bo lipiec mi odpadł a we wrześniu mam poprawkę i praktyki do odbębnienia ![]() Buziaczki Kochane ![]() Edytowane przez MaLeNkA84 Czas edycji: 2007-07-14 o 16:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#4480 |
Rozeznanie
|
Ale się rozpisałam... Nie było mnie długo, ale za to wróciłam z impetem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4481 |
Rozeznanie
|
Ale się wkurzyłam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4482 |
Wtajemniczenie
|
no malenka cienbie jak nie ma to nie ma a jak wrocisz to jak walniesz referata
![]() oj przykro mi z powodu pracy, njgorsze jest jak sobie cos zaplanuje czlowiek a cos krzyzuje te plany ![]()
#4483 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam wieczorowo
No właśnie, Maleńka mi też przykro... rozumiem Cię. No i dziękuję za gratulacje ![]() Zrobiłam dziś zakupki w polecanym przez Neissi sklepie dla plastyków. ![]() ![]() Farb IDEA nie mieli. Kupiłam farby do tkanin białą i niebieską metalic firmy Javana. Co do tych zwyczajnych akrylowych (które chciałam do pomalowania okularów) wybrałam białą nazywa się chyba Colour czy jakoś tak. Więc z grubsza już się przymierzam do pracy... ![]() Buziaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4484 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewuszki!
![]() Ja też wieczorowo zaglądam ![]() ![]() Margerita tu akurat nie będę już taka precyzyjna ![]() Maleńka super, że do nas zajrzałaś ![]() ![]() ![]() grin_ajz mam nadzieję, że sukienka będzie leżała super ![]() ![]() Neska jeśli chodzi o spotkanie to ja jestem za ![]() Dobra Kobietki. Znikam, bo mój Mężuś na mnie czeka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4485 |
Raczkowanie
|
![]()
Neissi, dzięki za dobre rady
![]() Ja jutro wyjżedżam w Bory Tucholskie, dlatego nie będę się pojawiać na forum przez jakiś czas... Uciekam się pakować ![]() Buziaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4486 |
Raczkowanie
|
Margerita fajnie masz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4487 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To prawda, że jak się pojawiam to z wielkim hukiem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() neissi nie wiem czy coś lepszego mi się trafi. Raczej tak dobrze płatnej pracy to nie znajdę na wakacje nigdzie.... No i tą pracę bardzo lubię bo to jest mój żywioł... Uwielbiam pracę z ludźmi i podróże, więc to jest wymarzona robota dla mnie. Wczoraj moja kumpela rozmawiała z dziewczyną która jest odpowiedzialna za linię i istnieje cień nadziei, że może pojadę na kurs 5 sierpnia .... Ale to jeszcze nie wiadomo na 100%. Mają mnie mieć na uwadze. Dobrze by było gdyby się udało bo miałabym kasę, żeby w końcu zrobić mojej kizi mizi operację na przepuklinę. Chodzi z nią już bardzo długo i boję się, że jak jeszcze z nią pochodzi to jej się zagnieździ i już nie będzie operowalna ![]() ![]() ![]() Od 2 dni robię księgę z życzeniami dla mojego Misia na naszą drugą rocznicę (spóźniony prezent, ale najważniejsze, że od serca ![]() ![]() margeritko miłej podróży i udanego wypoczynku. Nie pamiętam, ale tam chyba też są żubry, a żubr wieczorem podchodzi lepiej, więc uważaj na siebie ![]() ![]() Znowu się rozpisałam, ale ja nie potrafię inaczej ![]() ![]() Buziaczki dla Was Kochane ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4488 |
Wtajemniczenie
|
witam dziewczynki
![]() ja w poniedziale wyjezdzam na tydzien do stegny wiec mnie nie bedzie...ladnie opiekujcie sie watkiem, nie pozwolcie mu upasc ![]() ![]()
#4489 |
Rozeznanie
|
ooooooooo jak tu pusto
![]() ![]() ![]() Właśnie dziś odjechała ostatnia partia rodzinki i znów powrót do rzeczywistości. Zbytni nie mam o czym pisać ![]() może jutro będę miała wenę ![]()
#4490 |
Raczkowanie
|
![]()
Wakacje - to i pusto... wizażanki wypoczywają
![]() U mnie nic specjalnego... wróciłam spod namiotu by zabrać ze sobą mój bicykl i trochę kalorii spalić ![]() ![]() ![]() Buziaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4491 |
Raczkowanie
|
A u mnie cały czas coś się dzieje
![]() Najpierw były moje urodziny. Pierwsze od ślubu, więc miałam podejrzenia, że może zjechać się rodzinka ze strony Męża. On na szczęście podejrzanie był za robieniem imprezy, a to już nasuwało myśl, że jednak mogą się zjawić. Mieszkam na kaszubach, a tu ludziska przychodzą bez zapraszania i nie ma, że się nie robi imprezy. No, więc postanowiłam zrobić skromnego grilla w ogrodzie. Myślałam, że kupię kiełbachy i napcham towarzystwo. Niestety nie było tak łatwo, bo zaraz moja psiapsiółka zaczęła postękiwać "a to nie będzie tego pysznego mięska?"; ja pomyślałam, że właściwie to mogłabym zrobić krówkę, której dawno nie jadłam; a tata cały czas chodził i pytał czy jestem pewna, że jedno wystarczy, bo na tyle ludzi... Po ślubie rodzinka z 9. osób powiększyła mi się do 23. Na szczęście 6 osób nie bywa i odpadł mi szwagier, który miał być z narzeczoną. Do tego była jeszcze moja przyjaciółka z narzeczonym i przyjaciel Męża. Co daje w sumie 17 osób? ![]() No, więc zrobiłam: - 22 piersi z kurczaka pieczone w folii z turecką mieszanką przypraw (na szczęście wsadziłam to do piekarnika i upiekłam zanim przyjechali pierwsi goście, a potem wystarczyło tylko wrzucić na chwilę na grilla żeby fajnie wyglądało ![]() ![]() - do tego miska sosu z tureckimi przyprawami - do tego najprostsza sałatka z 16 pomidorów, przypraw i majonezu, bo miałam taki mętlik w głowie, że nie byłam w stanie wymyśleć innej, a co dopiero dwóch, co by goście mieli wybór ![]() - do tego tona ryżu A na deser: - własnej roboty tort śmietanowy przekładany mandarynkami (przepis wymyśliłam na prędce, ale tort udał się wyśmienicie) - cała blacha krówki (miały być dwie, bo u nas jest rozchwytywana, ale nie miałam już sił) - dwie blachy ciasta marchewkowego według przepisu Pascala, które robiłam pierwszy raz w życiu (jedno zrobiłam na mące ryżowej, bo tylko tyle jej upolowaliśmy i jedno było na fruktozie, bo mój tata jest cukrzykiem. Zrobiłam je specjalnie dla mojego szwagra, który jest na diecie bezmlecznej, ale byłam już tak padnięta i tak pilnowałam żeby nie pomieszać przepisów, że wrzuciłam tam tabliczkę pokruszonej czekolady, której przecież też nie może. Myślałam, że sobie nogę odgryzę ![]() - dwa ciasta zamówiłam w sprawdzonej cukierni pod namową mojego kochanego Mężusia - miały być jeszcze lody, ale nie było już miejsca w zamrażarce. Nie starczyło mi też miejsca na galaretkę dla szwagra. Do picia kupiłam kawę rozpuszczalną, bo ostatnio goście całą nam wychlali, miałam kawę sypaną, kilka soków pomarańczowych, wodę, Pepsiorę zwykłą i cytrynową, oraz dodatki - cytryna, limonki, mleczko skondensowane, mleko kozie, lód. Urodzinki miałam 15-tego, więc w sobotę starałam się wszystko przygotować żeby następnego dnia już nie robić tyle. Mój Mężuś posprzątał całe mieszkanie, a ja upiekłam ciasta. Położyliśmy się o 3 w nocy, a od rana w niedzielę lataliśmy jak szaleni. Pierwsi goście zjawili się o 12:00 i zostali zaprzęgnięci do roboty w kuchni, bo nie miałam czasu się nimi zajmować, a było jeszcze pełno do zrobienia. Przyjaciółka pomagała mi dokańczać ciasta i mieszała sos do mięsa, a jej narzeczony zajmował się wylizywaniem bitej śmietany z opróżnianych naczyń. Uwijaliśmy się we czworo jak w ukropie, a ukrop był dosłowny, bo tego dnia zaczęły się upały, a zajmujący się mięsem piekarnik zdąrzył jeszcze bardzej podgrzać atmosferę w kuchni. O 15:30 reszty gości jeszcze nie było, więc nie czekając na nich, podaliśmy do obiadu i zjedliśmy. Nie zjadłam zbyt wiele, bo wiedziałam, że lada chwila zacznie się nalot i żołądek ściskał mi się na samą myśl. Koło 16:00 przyjechała moja rodzinka, a tuż za nimi rodzinka Męża. I zaczęło się to, co misie lubią najbardziej. Musiałam grzecznie witać się z gośćmi, przyjmować życzenia, zbierać zamówienia na kawę, zapraszać do stołu, krzątać się w kuchni, a wszystko to robić naraz. Do tego nic nie mogłam spokojnie zrobić, bo co rusz, ktoś wpadał do kuchni i mówił "idź do nich, bo tam nikt nic nie mówi", "idź zabawić gości" i takie tam. No więc staram się wtedy rozdwoić i powoli wpadam w furię, bo jak tylko wlatuję zziajana do kuchni, bo jedni goście myją mi naczynia i wypadałoby żebym im chociaż potowarzyszyła, to zaraz pojawia się życzliwy za plecami i znów donosi, że "goście się nudzą". Nienawidzę tego. Ja wyłażę ze skóry żeby wszystkim dogodzić, a ci nawet nie wysilą się żeby zająć się samymi sobą. W końcu wszyscy, z wyjątkiem trójki dzieci, są dorośli ![]() Byłam od rana już tak wykończona, że machnęłam ręką na wieść, że wszyscy przyjechali po obiedzie i nie chcieli mojej całej michy sałatki, tony ryżu, litra sosu i 16 porcji mięsa, które jak świstak zawijałam w te sreberka zużywając połowę mojej cennej przyprawy przywiezionej przez mamę prosto z Turcji. Pół dnia spędziłam w kuchni, a drugie pół latając wokół gości, którzy po sekundzie od spuszczenia z oczu, zdąrzyli zalać cały stół robiąc sobie prysznic z Pepsiory przy nieudolnym rozkładaniu parasola ogrodowego, który na tym wietrze i przy tylu gościach i tak nie dawał rezultatów. W efekcie, rodzina Męża pływała w Pepsiorze, a życzliwy głos powtarzał "no zrób coś", "dajcie im coś do przebrania", "niech się umyją", "Gosia poszła do samochodu". Nie dość, że rozmowa się nie kleiła, to dla odmiany nikt nie chciał już nic pić i jeść. Od czasu do czasu ktoś tylko przerywał grobowe milczenie żartem proponując nieszczęsną Pepsiorę. Przez to całe latanie z nikim nie mogłam pogadać, bo koło 19:00 jedni po drugich zaczęli opuszczać przyjęcie, a każdemu musieliśmy z Mężem dać tobołek na drogę i odprowadzić do furtki. Jak tylko wracaliśmy do stołu, okazywało się, że kolejni goście opuszczają towarzystwo i od nowa trzeba było iść do kuchni, nałożyć ciasta, odprowadzić do furtki i pomachać. Do 21-szej została jeszcze moja siostra ze szwagrem, z którymi na szczęście udało mi się zamienić dwa słowa. Potem było już tylko sprzątanie. Dobrze, że dzięki gościom, mieliśmy gotowy obiad na 3 następne dni. Udało mi się też uratować prawie połowę krówki ![]() Mam jeszcze tyle do opowiadania, że książkę bym tu napisała, ale muszę lecieć, bo własnie przegapiłam już połowę filmu, na który czekałam. Pędzę oglądać!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4492 |
Raczkowanie
|
Post pod postem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4493 |
Rozeznanie
|
oooooooooo jak ja lubię czytać Wasze opowieści
![]() neissi dałaś niezły popis - super się czyta ![]() Na początek spóźnione zyczonka ![]() ![]() hmmm zaciekawiła mnie ta turecka przyprawa, czy ma ona jakąś określoną nazwę?u nas może nie dostanę ale warto wiedzieć ![]() Jedzonko było pyszne aż mi ślinka poleciała gdy czytałam. Ja wczoraj też miałam gości, zjechali się znajomi i nadrabialiśmy stracone chwile. Ojj też było gorąco !!! ![]() Dziś mieliśmy iść na koncert hity na czasie ale taka pogoda że aż nie chce się nigdzie wychodzić bleee lecę też coś w Tv obejrzeć papapa
#4494 |
Raczkowanie
|
Dzięki Neska
![]() Jutro dam Ci przepis na Krówkę i jak chcesz to dołączę przepis na najszybszą i najsmaczniejszą białą kiełbasę w piwie ![]() Moi rodzice chcieli dać nam na rocznicę ślubu bilety na koncert Roda Stewarta, ale dobrze, że mnie uprzedzili, bo akurat nie jest to dla nas taka furora. Moje Kochanie przepada za Kazikiem, a ja ogólnie lubię każdą muzykę, ale Rod Stewart akurat nie jest aż tak porywający żeby na niego iść. Teraz mam za zadanie wymyśleć na co chcielibyśmy iść w zamian. Bardzo lubimy kabarety i chcieliśmy iść na Ani Mru Mru w Gdyni, ale jeden z Wójcików ma coś z nogą i wszystkie występy zostały albo odwołane, albo przesunięte, a Misio 10 sierpnia wyjeżdża już na kontrakt. Może Wy nam pomożecie w wyborze? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4495 |
Raczkowanie
|
Dzisiejszy temat to mężczyźni
![]() Pytacie mnie dlaczego jest ze mnie chłop w spódnicy. Oto wyjaśnienie: Od środy trwają u nas roboty polegające na zwalaniu starego komina. Okazało się, że komin wcale nie był przystosowany i na ścianach zaczęły wychodzić brunatne wykwity. Chcąc, nie chcąc, musieliśmy zdecydować się na zwalenie tego czegoś i zakup nowego systemu kominowego. Zaczęło się od tego, że we środę rano obudził mnie krzyk mamy. Dorwała tatę z nogą na drabinie. Już spindrał się na dach żeby zwalać komin w pojedynkę. Typowy przykład kooperacji wśród mężczyzn. Zamiast obudzić zięcia, po cichaczu zbiorę narzędzia i będę palił głupa. Niestety cały plan dał w łeb, bo złośliwa żona znów go dopadła i wszystko zepsuła. Niepocieszony z obrotu spraw, wystrzelił jak z procy z psem do lasu żeby odreagować. Ja za ten czas wstałam, zrobiłam śniadanie i obudziłam Męża. Wyposażyłam go w roboczą odzież, którą mu wcześniej zakupiłam i oddelegowałam do wykonania zadania. Uzbrojeni w młoty i przecinaki, przystąpili do rozbiórki. Uwineli się dość szybko i po jakimś czasie mogłam się cieszyć nowym rozwiązaniem architektonicznym w postaci niebieskiego świetlika na środku dachu. Niebieskiego, bo nakryli dziurę niebieską folią. Ogólnie robota szła gładko, gdyby nie moje i mamy interwencje, które męską część społeczeństwa doprowadzały do furii. Otóż tak się nasi drodzy panowie rozpędzili, że nie mogli się doczekać kiedy mama opróżni swój gabinet żeby mogli zwalać dalej. U nas u góry to pół biedy, bo i tak mamy mieszkanie w ciągłym remoncie, ale na dole, z jednej strony, był wyremontowany pokój, w którym mama miała swoje biuro i pełno papierów, a z drugiej, wymalowany salon ze świeżo położonymi panelami. Tak im się paliło, że wieczorem, kończąc demolkę u góry, tata nagle uruchomił młot pneumatyczny i tłumaczył, że koniecznie musi go użyć do rozbicia stropu. Tak, więc mama w swoim biurze starała się skupić nad księgowością, kiedy tata na górze, tuż nad jej głową, wywijał młotem. Hałas był tak wielki, że zabrałam Sonię i usiadłam na werandzie. Nagle słyszę jak coś leci z wielkim hukiem. Wbiegam do salonu, a tam pełno gruzu na panelach. Młot dalej pracował, więc poleciałam na górę co sił w nogach i wołam do taty żeby przestał. Oczywiście w tym hałasie wcale mnie nie słyszał, a uwagi na mnie nie zwracał najmniejszej. Dopiero mama wpadła tuż za mną i wyłączyła mu zasilanie, co bardzo go zdziwiło. Awantura była jak ta lala. Nie dość, że oberwały panele, to jeszcze z dziury w ścianie wyglądał kabel od prądu, o który tata cudem nie zahaczył. Mama mało nie wyszła z siebie i nie stanęła obok, a tata utrzymywał, że przecież nic się nie stało tłumacząc jej dziecinnym głosikiem, że przecież on dobrze wiedział o tym kablu (tylko tak jakoś wyszła mu zdziwiona mina), a mama tragizuje. Mama wykrzykiwała: - Myślałam, że jak jeden głupi to drugi chociaż myśli, a to jest głupi do kwadratu! Pomyślałby ktoś, że to nic wielkiego, ale jak wliczyć w to pomysł rozpoczęcia rozbiórki od piwnicy (w piętrowym budynku i kominie wbudowanym w ścianę nośną), męską współpracę polegającą na waleniu młotem z jednej strony, kiedy drugi z drugiej strony stara się właśnie przybić do ściany folię, na którą leci gruz, i dwa przecinaki spoczywające na dnie komina, bo tata nie przyznał się, że je spuścił... to pomysłowość męska nie zna granic. c.d.n. Muszę lecieć robić zupkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4496 |
Wtajemniczenie
|
hejka dziewczynki
![]() no neissi ty powinnas opowiadania pisac ![]() ![]() a ja wczoraj wrocilam ze stegny (o booooze myslalam ze jajo zniose w autobusie...2h w korku stalismy..na szczescie nie bylo goraco), wypoczelam teraz trzeba sie brac ostro za szukanie pracy ![]()
#4497 |
Raczkowanie
|
![]()
I ja witam
![]() zgadzam się z przedmówczynią. Świetnie się czyta wypowiedzi Neissi ![]() Wczorajszy koncert wypadł dobrze. Podobało mi się. Kasia Nosowska na wstępie wspomniała o tragedii, która miała miejsce we Francji i z myślą o ofiarach i ich rodzinach odbył sie koncert. Za wytrwałość dostałam autografy i zdjęcie z Kasią. Czekałam 60 minut bo podobnoż prasa lokalna zajmowała czas artystom. Ludzie powoli się wykruszali tracąc nadzieję że ktoś do nas wyjdzie. Na końcu została garstka (jakieś 12-13 osób). Podsumowując bardzo podbudowana i naładowana pozytywną energia wróciłam wczoraj do domciu ![]() Nie wiecie jeszcze o jednym. Zaprosiłam Kubę na ten koncert (szukając okazji do spotkania) bo Hey to jeden z jego ulubionych polskich zespołów (właściwie drugi w hierarchii). Niestety nie udało się. Wypadło mu coś. Ale obiecał że to się nadrobi ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4498 |
Rozeznanie
|
hej hej ja tylko na chwilkę
![]() neissi daaj dawaj przepisiki ![]() buźka dla wszystkich spiesze sie bom głooodna pPAPAP
#4499 |
Raczkowanie
|
Dzięki Dziewuszki za słowa uznania
![]() Neska straszne sorki, że jeszcze nie dałam przepisu, ale spędziłam wczoraj w kuchni kilka godzin robiąc zwyczajną zupę, która nie powinna zabrać więcej niż 30 minut i byłam z deczko wykończona. Naobieralam się ziemniaków jak dla pułku i walczyłam z głupim robotem kuchennym, a mężczyźni mojego życia (czyt. tata i Mąż) zamiast mi pomóc, korzystali z okazji do pogrania mi na nerwach, które napięły się do granic wytrzymałości. Od razu nadrabiam. Oto przepis ![]() Ciasto Krówka Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki tortowej (przesianej) 1/2 szkl. cukru 5 żółtek 1 margaryna Kasia do pieczenia (miękka) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 litr śmietany 30% z lodówki 1/2 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 śmietan-fixy 50g mielonych orzechów laskowych Zamiast robić samemu masę karmelową z mleka skondensowanego, można zakupić puszkę gotowej masy krówkowej. Ma ciut mniejszą pojemność niż mleko skondensowane, ale wypróbowałam i w zupełności wystarcza. Cenowo wychodzi tak samo, a nawet lepiej, bo nie zużywamy gazu i czasu. Jeśli nie mamy gotowej masy krówkowej to zabieramy się najpierw za mleko. Obieramy puszkę z papieru i kładziemy ją w całości na dnie dużego garnka. Garnek musi być tak duży, żeby po napełnieniu go wodą, woda sięgała minimum na dwa palce nad puszką. Garnek z puszką i wodą przykrywamy pokrywką i stawiamy na gazie. Gotujemy 2,5 godziny uważając żeby woda cały czas zakrywała puszkę. Jeśli woda wyparuje, puszka może wybuchnąć. Po upływie podanego czasu, gasimy gaz i zostawiamwszystko do wystygnięcia. Najlepiej jest przygotować mleko poprzedniego dnia lub zacząć z samego rana. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i ugniatamy ręką tak długo, aż wyjdzie z tego gładkie ciasto. Najlepiej powierzyć to zadanie mężczyźnie, bo łapska odpadają ![]() ![]() Jeśli nie mamy takiej dużej patery, najlepiej jest zostawić jeden płat ciasta na papierze w blasze i w niej układać kolejne warstwy. Niestety przy krojeniu ciasto się łamie, a śmietana wychodzi bokami, ale amatorom krówki to nie przeszkadza ![]() Neska drugi przepisik dam Ci jutro, bo umówiłam się z moim Mężusiem, że puszczę go do kompa. Biedactwo tyle już czeka, że zaczął gadać do telewizora ![]() Margerita widzę, że coś tam u Ciebie kwitnie ![]() ![]() grin_ajz witamy po powrocie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4500 |
Wtajemniczenie
|
witam dziewuszki
![]() ooo neissi krowka brzmi apetycznie.. strasznie kalorycznie ![]() ![]() ciasto wydaje sie proste jak budowa cepa..chyba je kiedys wykonam ![]() no trzymajcie kciuki za te moje poszukiwania, narazie skladam papiery gdzie sie da, mam nadzieje, ze w koncu zaczna sie do mnie odzywac... ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:06.