Poncho szydełkowe - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-15, 18:14   #391
Myszka_80
Zakorzenienie

GG do Myszka_80 Send a message via Skype™ to Myszka_80
Dot.: Poncho szydełkowe

Piekne

http://picasaweb.google.com/myszka1980

Moje "conieco" https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=24660

Myszka_80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 18:26   #392
agusia1981
Zadomowienie

Cudeńka
agusia1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 20:28   #393
Mala_Migotka93
Przyczajenie

Red face Szydełkowe ponczo dla początkujących?

Witam,
przeglądając zdjęcia w internecie znalazłam ponczo wykonane na szydełku i strasznie mi się spodobało, stwierdziłam, że z chęcią zrobiłabym sobie takie ponczo. I tu jest problem, otóż nigdy nie robiłam nic na szydełku ponczo, które chcę wykonać wygląda tak: http://show.7ya.ru/private-showphoto...PhotoID=837238 czy któraś z Was mogłaby mi pomóc, ponieważ ja nic z tego nie rozumiem. Jedyne co potrafię to zwyczajny łańcuszek, mam nadzieję, że wyjaśnicie mi jak je zrobić? Bardzo proszę o pomoc, bardzo chciałabym wziąść się za takie ręczne robótki.
Mala_Migotka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 20:37   #394
crankyevilme
Raczkowanie

Dot.: Szydełkowe ponczo dla początkujących?

Z tego co widze to tutaj sa tylko podwojne slupki i oczka lancuszka. hmm moze przejrzyj najpier ten temat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=320042

ZAPRASZAM NA:
MÓJ WĄTEK

MÓJ BLOG ROBÓTKOWY

crankyevilme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 20:40   #395
Mala_Migotka93
Przyczajenie

Dziękuję za tak szybką odpowiedź, zaraz dokładnie poprzeglądam. Jestem zupełnie nowa na forum, więc ciężko mi się jeszcze tutaj popłapać. A jak patrzyłam na te wszystkie strony z szydełkowaniem to łapałam się za głowę i chciałam rezygnować, dlatego piszę tutaj. Aha i od czego powinnam zacząć robiąc to ponczo? I co robić po kolei? Mógłby mi ktoś powiedzieć, bo jestem zielona :/

Edytowane przez Mala_Migotka93
Czas edycji: 2010-11-15 o 20:48
Stary 2010-11-15, 21:17   #396
GLINKA121
Zakorzenienie

GG do GLINKA121 Send a message via Skype™ to GLINKA121

Cytat:
Napisane przez Mala_Migotka93 Pokaż wiadomość
Dziękuję za tak szybką odpowiedź, zaraz dokładnie poprzeglądam. Jestem zupełnie nowa na forum, więc ciężko mi się jeszcze tutaj popłapać. A jak patrzyłam na te wszystkie strony z szydełkowaniem to łapałam się za głowę i chciałam rezygnować, dlatego piszę tutaj. Aha i od czego powinnam zacząć robiąc to ponczo? I co robić po kolei? Mógłby mi ktoś powiedzieć, bo jestem zielona :/

Ale najpierw powinnaś się zapoznać dokładnie z regulaminem wątek "poncza" istnieje i tam powinnaś napisać swoją prośbę lub w wątku który podała Ci koleżanka -
GLINKA121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 21:57   #397
crankyevilme
Raczkowanie

Cytat:
uuhhhmmm......moze uda mi sie cos pomoc....zauwaz ze wzor sklada sie z siateczki z kwadracikow (jeden kwadracik to slupek [wczesniej sie chyba pomylilam mowiac o podwojnych slupkach]+2 oczka lanczuszka+ slupek. -- na koncu rzedu slupek zastepuja 3 oczka lancuszka ). ja bym zaczela od lancuszka - liczba oczek podzielna przez 3, tak aby uzyskac szerokosc 60 + 18 + 60 kwadracikow (138 x 3 -?) -- tak podaje schemat (duzy kwadrat z dziura ). potem chyba nalezy przerabiac zgodnie ze schemacikiem na dole strony az do wysokosci 70 kwadracikow. No i tutaj moje zdolnosci sie juz koncza bo nie wiem co z ta dziura na glowe. ja bym przerobila nastepne 18 rzedow kwadratow z jednej strony, zakonczyla nitke i przyczepila z drugiej strony zeby przerobic 18 rzedow z drugiej strony. Pamietaj ze dziura na glowe ma wymiary 18 kw x 18 kw wiec z kazdej strony trzeba jakby "dorobic" prostakat o wysokosci 18 kw (idac z gory na dol/lub odwrotnie) i szerokosci 60 kw (idac od lewej do prawej/lub odwrotnie). potem nalezy juz przerabiac na calej szerokosci (138 kw) zamykajac dziure na glowe lancuszkiem przez kolejne 70 rzedow kwadracikow.

mam nadzieje ze ktos cos z tego zrozumie bo ja juz sie sama pogubilam w swoim wywodzie

popatrz tez troche na technike siatkowa:
http://www.greyworm.net/majka/index....hnika_siatkowa
to ponczo jest w zasadzie tak skonstruowane

ZAPRASZAM NA:
MÓJ WĄTEK

MÓJ BLOG ROBÓTKOWY

Edytowane przez crankyevilme
Czas edycji: 2010-11-15 o 22:01
Stary 2010-11-15, 22:58   #398
GLINKA121
Zakorzenienie

To nie są kwadraciki tylko cm - ponczo zrobione techniką siatkową-filet /szydełko podstawy/
Należy zrobić próbkę 10 kwadracików na 10 rzędów obliczysz ile będzie potrzeba - jak dojdziesz do środka - powiem jak dalej
Stary 2010-11-16, 12:27   #399
Mala_Migotka93
Przyczajenie

Ja chyba jestem jakimś wyjątkowym antytalentem. Patrzę na te strony gdzie jest ten haft kwadracikowy i nic nie rozumiem. Mógłby mi ktoś to wyjaśnić jak głupolowi? Bo naprawdę nie rozumiem, jak już mam ten zwykły łańcuszek to co dalej? Jak to łączyć, żeby powstały kwadrty?
Stary 2010-11-16, 13:26   #400
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Ja chyba jestem jakimś wyjątkowym antytalentem. Patrzę na te strony gdzie jest ten haft kwadracikowy i nic nie rozumiem. Mógłby mi ktoś to wyjaśnić jak głupolowi? Bo naprawdę nie rozumiem, jak już mam ten zwykły łańcuszek to co dalej? Jak to łączyć, żeby powstały kwadrty?
A powiedz czy ty znasz podstawy na szydełko?czyli oczka ścisłe ,półsłupki ,słupki?
Jeśli tak to pomoże ci ten kursik własnie podstaw filetu czyli jak robi się te ,,kwadraciki''
Mam też po polsku o technice filetowej ale myślę że to ci powinno pomóc w załapaniu co i jak.Ale jak co pisz i pytaj .Pozdrawiam i powodzenia
misia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-16, 14:58   #401
Mala_Migotka93
Przyczajenie

Właśnie nie, pisałam wyżej, że za szydełko wzięłam się właściwie wczoraj i jedyne co potrafię to ten taki najzwyklejszy łańcuszek. Co dalej? Jak poszerzyć moje umiejętności? Nie mam nikogo kto by mi pokazał jak robić, a sama w tych wzorach połapać się nie potrafię.
Stary 2010-11-16, 16:02   #402
crankyevilme
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez GLINKA121 Pokaż wiadomość
To nie są kwadraciki tylko cm - ponczo zrobione techniką siatkową-filet /szydełko podstawy/
Należy zrobić próbkę 10 kwadracików na 10 rzędów obliczysz ile będzie potrzeba - jak dojdziesz do środka - powiem jak dalej
ooo no faktycznie centymetry ale ja to zakrecona pauka jestem

---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------

Cytat:
Właśnie nie, pisałam wyżej, że za szydełko wzięłam się właściwie wczoraj i jedyne co potrafię to ten taki najzwyklejszy łańcuszek. Co dalej? Jak poszerzyć moje umiejętności? Nie mam nikogo kto by mi pokazał jak robić, a sama w tych wzorach połapać się nie potrafię.
Migotko ja sie nauczylam polslupki i slupki z ksiazki i z rycin z neta, na podanych stronkach powinny byc takie obrazki

ZAPRASZAM NA:
MÓJ WĄTEK

MÓJ BLOG ROBÓTKOWY

Stary 2010-11-16, 16:07   #403
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
No to myślę że powinnaś najpierw potrenować sobie po kolei półsłupki ,słupki ,jak to łączymy.To nie jest trudne na pewno dasz radę.Ale trudno wytłumaczyć komuś pisząc co i jak jak nie zna podstaw.Więc póki co potrenuj te podstawy robiąc jakiś mały kwadracik ,serwetkę prostą i potem można się wziąć za coś większego i zrozumieć odczytywanie wzorków .
Choć to ponczo co wybrałaś to bardzo prosty wzorek ,jeden z łatwiejszych ale ja nie wiem jak ci to opisać bo robisz łańcuszek jaki potrzebujesz ,potem jako pierwszy słupek wykorzystujesz dwa oczka łańcuszka i wkłuwasz szydełko w drugie oczko robiąc słupek.To wszystko i tak do końca rzędu a następny tak samo robisz zaczynając od dwóch oczek łańcuszka jako pierwszy słupek i w drugie oczko-czyli w słupek poprzedniego rzędu robisz słupek i tak do końca.A nie masz kogoś kto by ci pokazał podstawy ?
Stary 2010-11-17, 21:09   #404
Mala_Migotka93
Przyczajenie

No właśnie ubolewam, bo nie mam nikogo kto mógłby mnie poinstruować, dlatego piszę tutaj, ale popatrzcie co znalazłam:
http://www.youtube.com/watch?v=-ClXU...eature=related Tą metodą bez problemu wykonam takie ponczo, co?
Stary 2010-11-18, 00:16   #405
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie ubolewam, bo nie mam nikogo kto mógłby mnie poinstruować, dlatego piszę tutaj, ale popatrzcie co znalazłam:
http://www.youtube.com/watch?v=-ClXU...eature=related Tą metodą bez problemu wykonam takie ponczo, co?
Dokładnie tak ,tą metodą zrobisz swoje ponczo.Super że tam zajrzałaś ,idealnie pokazane to jest Teraz na pewno załapiesz i będziesz szydełkowała dobrze ,powodzenia i jak co pytaj na pewno pomożemy jakby co
Stary 2011-02-23, 13:29   #406
k1978
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Maraya Pokaż wiadomość
Olivko

Wiec tak .... Robisz lańcuszek. Ilość oczek musi byc podzielna przez 4. Gdy juz masz ten łańcuszek to go łączysz w kołeczko.Łańcuszek musi być tak długi aby bez problemu przeszdł ci przez głowę no i jeszcze jakis zapasik. Gdy juz masz kołeczko zaczynasz 1 rząd- robisz 3 o łańcuszka, w 4 oczko łańcuszka robisz 3 słupki , 1 oczko łańcuszka i w 4 oczko 3 słupki, 1 oczko łańcuszka ... itd. Ale musisz ten poczatkowy łańcuszek ,który zrobilas podzielić na pół. tzn złożyć go i wtedy powstana ci dwa punkty gdzie będziesz wyrabiac rogi poncho. Rogi musza byc dwa: Tylny i przedni. Wtedy zamiast 3 słupków robisz na rogu 3 słupki 1 oczko lańcuszka i 3 słupki w to samo miejsce czyli w w to samo oczko łańcuszka a potem gdy wyjdziesz na prostą znowu pojedyńczo. Te dodane 3 słupki bedą
wyrabiać róg poncho. Na rogach tylnym i przednim w każdym rzędzie będziesz robic tak samo tzn 3 słupki , 1 oczko lańcuszka i 3 słupki w jedno oczko łańcuszka. W drugim , trzecim itd rzędzie słupki będziesz wkuwać w te miejsca gdzie masz z poprzedniego rzędu 1 oczko łańcuszka (taką przerwę). Myślę,że teraz zrozumiesz Maraya

A to efekty mojej pracy wg tego wzoru
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg p0.jpg (32,6 KB, 98 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg p9.jpg (40,8 KB, 93 załadowań)
k1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 12:22   #407
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez k1978 Pokaż wiadomość
A to efekty mojej pracy wg tego wzoru
Sympatycznie się prezentuje i super się układa nie ciągną się rogi ani boki.
Stary 2011-09-21, 13:59   #408
Wioletta 098
Raczkowanie

GG do Wioletta 098

Zainspirowały mnie wasze prace i poszperałam w szafie znalazłam włóczkę i.. to początki mojej pracy może kolorek troszkę zbyt jaskrawy ale..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0146.jpg (184,5 KB, 61 załadowań)

Edytowane przez Wioletta 098
Czas edycji: 2011-09-21 o 14:01
Wioletta 098 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-22, 11:14   #409
ffenix
Raczkowanie

Witam
Jestem świerzakiem, jeśli chodzi o szydełkowanie, ale skusiłam się i zaczęłam robić poncho.
Nic skomplikowanego na poczętek, zwykły ażurek z prostokątów.
Nio i właśnie...

Prawie skończyłam robić te dwa prostokąty i uzmysłowiłam sobie, że nie wiem jak je połączyć

Czy któraś z Was mogłaby mnie poinstruować jak się łączy takie prostokąty?

Znalazłam tylko instrukcje do łaczenia małych elementów typu np. kwiatków, z którego napewno skorzystam przy następnej robótce, ale teraz mam problem z tymi prostokątami.

Prosze, prosze, prosze
ffenix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-22, 11:21   #410
GLINKA121
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ffenix Pokaż wiadomość
Witam
Jestem świerzakiem, jeśli chodzi o szydełkowanie, ale skusiłam się i zaczęłam robić poncho.
Nic skomplikowanego na poczętek, zwykły ażurek z prostokątów.
Nio i właśnie...

Prawie skończyłam robić te dwa prostokąty i uzmysłowiłam sobie, że nie wiem jak je połączyć

Czy któraś z Was mogłaby mnie poinstruować jak się łączy takie prostokąty?

Znalazłam tylko instrukcje do łaczenia małych elementów typu np. kwiatków, z którego napewno skorzystam przy następnej robótce, ale teraz mam problem z tymi prostokątami.

Prosze, prosze, prosze
Zajrzyj do wątku szydełko podstawy albo wrzuć wzór tych elementów coś się zaradzi
Stary 2011-11-22, 12:43   #411
ffenix
Raczkowanie

GLINKA121, dziękuję za zainteresowanie moim problemem

Całą moją przygodę z szydełkiem zaczęłam od wątku Szydełko-podstway, plus masę jeszcze innych stronek o tym jak posługiwać się szydełkiem, ale albo przeoczyłam albo nie skojarzyłam

Potrafię robić łańcuszki, półsłupki, słupki (w różnych wariantach), oczka ścisłe, rakowe, i różne inne - tego wszystkiego nauczyłam się m.in. z ww. wątku

Nie za bardzo jednak przyswoiłam czytanie schematów

Poncho, za które się zabrałam, robię na wyczucie, intuicyjnie, a że jest prościutkie, to mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę.

Zrobiłam 80 oczek, a potem w kolejnych rzędach robię w co drugim oczku słupek i dwa oczka.
Wychodzi taka krateczka, coś jak sieć rybacka To się chyba nazywa technika siakowa.
Jak widać nic specjalnego, ale mam nadzieję, że jak wykończę dół czymś bardziej "falbaniastym", to będzie wyglądać dobrze.

Jedyny problem, to te połączenie dwóch prostokątów

Tak wygląda ta moja siateczka
http://www.greyworm.net/majka/image/...iatkowa03d.jpg

Jak się tu wstawia obrazki/zdjęcia?

Edytowane przez ffenix
Czas edycji: 2011-11-22 o 12:47
Stary 2011-11-23, 12:20   #412
ffenix
Raczkowanie

Prosze prosze prosze
Stary 2011-11-23, 12:29   #413
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Prosze prosze prosze
Ta siateczka to jak filetowa technika.Wiesz ja bym chętnie spróbowała ci pomóc ale kompletnie nie wiem o co ci chodzi ,może wstaw zdjęcia swojej robótki będzie nam łatwiej podpowiedzieć co i jak.

Zdjęcia wstawiasz tak ,pisząc post masz opcję poniżej
,,zarządzaj załącznikami
klikasz w to i wybierasz miejsce z którego chcesz pobrać zdjęcie , jak sie załaduje to w tamtej tabelce klikasz

zładuj i gotowe
Stary 2011-11-23, 12:48   #414
ffenix
Raczkowanie

Mam nadzieję, że mi się uda....

To taka siateczka, zrobiłam dwa prostokąty i nie wiem jak je połączyć ze sobą
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_5245.jpg (160,9 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_5246.jpg (147,8 KB, 24 załadowań)
Stary 2011-11-23, 15:27   #415
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieję, że mi się uda....

To taka siateczka, zrobiłam dwa prostokąty i nie wiem jak je połączyć ze sobą
A masz wzór poncha jaki to miał być ,który wybrałaś?jaki to miał być bo jak rozumiem na czymś się opierałaś robią to poncho Jak masz wstaw go też?
Stary 2011-11-23, 16:14   #416
ffenix
Raczkowanie

To taki misz-masz....
Kształtem ma wyglądać tak jak na pierwszej fotce, czyli "w czubek" z przodu i z tyłu.
Splot ma mieć taki jak to na drugiej fotce.
Znalazłam gdzieś w sieci, że żeby miało taki kształt jak chce, to mam połączyć dwa takie same prostokąty, tak jak na ostatniej fotce.
Nio i utknęłam przy tym łączeniu - nie wiem jakim "splotem" połączyć to wszystko w linii prostej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ponczo Marty.jpg (140,0 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1122320538250.jpg (153,3 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg technika_siatkowa03d.jpg (58,4 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 002-wzór.jpg (7,7 KB, 15 załadowań)
Stary 2011-11-23, 17:39   #417
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
To taki misz-masz....
Kształtem ma wyglądać tak jak na pierwszej fotce, czyli "w czubek" z przodu i z tyłu.
Splot ma mieć taki jak to na drugiej fotce.
Znalazłam gdzieś w sieci, że żeby miało taki kształt jak chce, to mam połączyć dwa takie same prostokąty, tak jak na ostatniej fotce.
Nio i utknęłam przy tym łączeniu - nie wiem jakim "splotem" połączyć to wszystko w linii prostej
Jeśli ma wyglądać jak na drugiej fotce to zszywasz boki zostawiając -do miejsca gdzie ustalisz sobie dekolt,otwór na główkę ,zostawiasz większy i po zszyciu -można połączyć szydełkiem i obrabiasz sobie ten otwór w koło tu najlepiej słupkami robisz taką jakby pliskę .
Pierwsza wersja to łączysz prostokąty w sumie z jednej strony-krótszym do dłuższego i następnie ten wolny krótszy do krótkiego dłuższego bokiem tak jak masz na schemacie .
Nie obrabiasz otworu chodź możesz.A próbowałaś sobie te obie wersje spiąć szpilkami i przymierzyć,to najlepsza metoda ,o wiele lepsza niż takie pisane tłumaczenie ,spróbuj.
Wiem że dziewczyny u nas robiły taką wersję ,może zajrzą i lepiej ci to wytłumaczą jakby co.Ale póki co spróbuj pospinać i mierzyć , będziesz wiedziała co i jak.Proponuje ci zszywanie bo jak piszesz początkująca z szydełkiem.Powodzenia ,a jak co pytaj
Stary 2011-11-23, 18:18   #418
ffenix
Raczkowanie

Pospinałam to i przymierzyłam generalnie wiem, w którym miejscu którą część przyłożyć.

Nie wiem tylko jakim "ściegiem" to "spiąć" na trwałe.
Potrafię szyć, i na maszynie i ręcznie, ale nie bardzo chciałabym iść na skróty przy tym szydełkowaniu

Dlatego poprosiłabym o sugestię co do wyboru "szwu". Czy połączyć to słupkami czy półsłupkami czy jeszcze czymś innym.
Dosyć szybko się uczę, więc jeśli jakaś dobra dusza opisze (jak to robić między dwoma kawałkami "płachty") mi jak to zrobić, to będę baaaaardzo wdzięczna
Stary 2011-11-23, 18:50   #419
misia2
Zakorzenienie

Maszyną na pewno nie polecam ,ściągnie ,będzie widoczne łączenie.
Podsyłam ci link do kursiku krok po kroku co do łączenia elementów co prawda kwadratów ale można z powodzeniem wykorzystać to również przy twoim poncho

http://wlasnorecznie.blogspot.com/20...-do-pledu.html
Stary 2011-11-23, 20:04   #420
ffenix
Raczkowanie

misia2, dziękuję za link z kursikiem spróbuję zrobić tak jak w tej instrukcji, mam nadzieję, że mi to wyjdzie jak należy trzymaj proszę kciuki za mnie, bo to poncho to taki test dla mnie, czy to TO, czy mam dalej szukać swojego hobby
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości