![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Poncho szydełkowe
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Atka_73 czy jest mozliwość przesłania tych ponch co wrzuciłas na fotosika na maila. Słaba jakość jak sie sciaga a chciałabym juz 2 napewno wydziergac. Rany ja tylko kupuje wełny i dostaje bzika espaniolaek@gmail.com - jezeli moglabym prosic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
Espaniola, nic się nie martw, wełna nie mleko, nie zepsuje się, a fajnie mieć coś w domku w zapasie, bo jak cię natchnienie chwyci, to tylko szufladę otworzysz i już. Ja prawie zbzikowałam z tych wszystkich cudności i moich planów robótkowych, no, potem jakoś ochłonęłam i teraz już robię tak, że mam rozrobionych kilka rzeczy i zmieniam, aby nudno nie było, i wcale się nie spieszę. Wprawdzie, dłużej trwa, zanim skończę jedną rzecz, ale później mam więcej na 1 raz.
![]() A nie próbowałaś w tym fotosiku kliknąć na zdjęcie? mi się otwiera większe i wtedy dobrze widać schematy. P.S. Misiu,dzięki twojemu"dokopaniu"zaczęła m to fioletowe ponczo, fajnie się robi (moja wersja będzie lagunowa), ale i tak muszę pruć, bo ja z natury krótkowzroczna jestem i nie zauważyłam, że to są podwójne słupki, no a ja zaczęłam zwykłe... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
Ewasd nie ma za co ,naprawdę ,po prostu zauważyłam i podzieliłam się tym.Miłego dziergania.Aaaa a ten kolor ,lagunowy'' to ciemny czy jasny? lubię ten kolor też.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
MISIA robiłaś to poncho brazowe może albo któraś z Was. Własnie sie zabieram za nie ale moze ktoś mi powie iloma oczkami zaczala, i co na okraglo sie je robi i zaklada przez glowe? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Rozeznanie
|
oczywiście o to mi chodzi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem wciągnełam sznureczek i pomponikiem.Nie szło zrobić niemal na styk bo dzieciaczki mają dość duze głowki w tym wieku no i też marudzą przy sciąganiu za ciasnych.Dlatego zrobiłam większy otwór.A wzorek jest tak fajny że nawet szczególnie nie liczyłam oczek podzielnych na wzór ,udało mi się od razu go wciągnąć.Nie było widac małego błędu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Super dzieki za odp, bedziesz moim GÓRU jak cos nie tak wydziergam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
Jakie Guru no co ty nie stresuj mnie prosze.
![]() Acha ja w ogóle zrobiłam jej luźniejsze i dłuższe żeby miało dziecko swobodę ruchu.Ale Espaniolka pamiętaj ze zalezy z jakiej włoczki robisz jeśli chodzi o wielkość.Tak więc te 50-55 oczek na otwór zalezy od grubości włóczki jak i szydełka ,Ja robiłam z grubej wszystko. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Własnie specjalnie weszłam drugi raz na forum zeby zapytać Cie o włóczke. Ja mam kupioną bawełnę z Camilli ale cos czuje w kościach ze bedzie sie rozciągac. Rozmawiałam z przyjaciółka rodziny ktora dzierga na drutach i poradzila mi bawełne z akrylem i teraz juz nie wiem co robic. Planuje szydełkiem 3 ale co do wełny nie wiem. Chyba musze jutro isc znowu na zakupy |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam włóczke grubą ,nie powiem ci jaki skład dokładnie ale zwasze biorę pod uwagę bawelnę z akrylkiem i czymś jeszcze.Moja włoczka miała opis na grubość drutów 5-6 a szydełko miałam 1 ale mówię z chińskiej numeracji,nie wiem jaka na naszą ,a i tak mogłoby być grybsze bo i była melanżowa ,pogrubiana w niektórych miejscach i troszkę gubiła wzorek.Nie mam aparatu bo jeszcze ją mam i wstawiłabm tu.Ale wyszła fajowo nawet dla małej choć dominowały ciemniejsze kolory. Ale wisz co jak zrobisz jej luźniejsze nie tak jak jest w opisie to nie powinna się rozciągać ale ładnie układać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Raczkowanie
|
Espaniola, ja też się szykuję na to dziecięce ponczo, bo jest śliczne. Szukam włóczki takiej na szydełko nr 5, bo wydaje mi się, że ten wzorek nadaje się lepiej do grubszej włóczki, tak jak napisała Misia. Ty pewnie to pierwsza zrobisz, więc jestem ciekawa, jakie wrażenia i doświadczenia będziesz mieć, potem cię zasypię pytaniami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wynika z tego dziewczyny, że musze isc na zakupy wiec tak szybko nie wydziergam a jeszcze mam Calineczke chorą i latam po lekarzach |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj a co się dzieje z Calineczką,mam nadzieję że nic poważnego.Zdróweczka dużo dla maleńkiej życzę. ![]() A za włóczką może kuknij na Allegro ,mają sporo fajnych włóczek co niektórzy i za dobra cenę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja sie kompletnie nie znam na wełnach - jak nie dotkne to nic nie widze. Jkak bedziesz coś widziala na poncho to dawaj linka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A kochana dziekuje - włsnie dostała jeden juz zaszczyk - myślałam ze tego nie przezyje a jeszcze 5 dni 2 razy dziennie ale ide na ploteczki bo zaraz bety nas przegoni a kolorki na poncho mysle ze jakis melanż ekry, róż, kocham zieleń a dla mnie chciałabym brązowy i zgniła zieleń he - dużo tego. Dla Calineczki żywe kolory a dla mnie bure ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Rozeznanie
|
misiu
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 |
Rozeznanie
|
Misiu nie wiem czy to poncho mi wyjdzie. Zaczełam go i jakoś dziwnie... Robie z wełny z camilli szydełkiem 3,5 i natrzaskałam 120 oczek hehe dziwnie bo w opisoe 43. Zobaczymy czy cos z tego wyjdzie a poza tym to gdzie tam sa podwojne slupki bo ja jakos nie widze hehheh
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dlaczego wziełas 120 oczek ,nie wiem jaką grubośc ma Camila ale ,moze jest cieńsza.A może zób rozcięcie dla małej na górze żeby główka przechodziła.A wyjśc ci wyjdzie ponczo bo niby czemu nie ma wyjść? Dasz radę spoko. Co do tych słupków podójnych nie łapię o czym piszesz. Espaniola jak córeczka ,jak zastrzyki znosi ,lepiej.Moc zdrówka dla małej. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Misiu zastrzyki tragedia - ma podobno bolace i jak widzi obca osobe jak wchodzi do domu to juz płacze. Robie jej oklady z sody i smaruje balsamem z Solarisu bo podobno goi ale co tam - placz jest i bedzie. a co do wloczki to ona za gruba nie jest. Zrobiłam 120 bo jak zrobiłam 100 to ledwo przez głowe przechodziło. Moze poczekam i kupie grubsza włóczke no nie wiem. Tak sobie pomyslalam ze jak bedzie zaszeroka na gorze to moge zawsze dorobic jej pare rzadków a jak urosnie troszeczke i bedzie zaciasna to bede pruć hehehhe a jakbym zaczeła odrazu wasko to w przyszlosci nie spruje heheh - oleś kombinator. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj kombinator ,zamotałam się czytając co piszesz ale po drugim razie zaskoczyłam hahahahah ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
jakies takie rozlane mi wychodzi zaraz ci pokaze jak zrobie zdjecie - oczywiscie to poczatek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
Tym się nie przejmuj to sporu uskok jest ale przecież chodzi o ramionka więc musi wyjść takie szersze jakby na wyrost.Jak ciebie to drażni to przymiez na małą i wtedy sama zobaczysz jak się bedzie układa .Jeśli ta włóczka nie jest sztywna to będzie się super własnie układać.
Czekam na zdjęcia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
no wiesz przymierzałam ale tak sie znam na tym co i nic hehe |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Zakorzenienie
|
No to rzeczywiście ci sie naddaje ,to znaczy nie tyle naddaje bo sporo oczek masz na główkę i myślę że powinnac zgubić od drugiego rzędu ,czyli powiedzmy co 10 słupek przerobić dwa razem,w trzecim to samo zrobić .Moze nawet co 7-8 ,musiałabyś sprawdzac podczas roboty jak się układa.Postaraj się zejść to ilości podanej w wzorze ale stopniowo.
Na chwilę obecną porobiły się wręcz skrzydełka od samej góry ,a powinno opadać na ramionkach a nie się unosić,nie bedzie to dobrze wyglądać.Tak mi sie wydaje z tego co widze na zdjęciu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
kurcze to musze kupic inna wełne bo z tej nie dam rady zgubic do wroru bo za duzo. Jaka mi proponujesz - wiem ze wełny maja jakies grubosci - jaka mam kupic i jakie szydełko i sprawa jasna |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Espaniolka zmiana wełny ci nie pomoże skoro musisz na dzień dobry zwiększyć ilośc oczek i to trzy krotnie.Nic to nie da bo robiąc dalej według wzoru robisz od razu większe i zawsze bedzie ci sie naddawać czy cieńką czy grubą włóczką.To działa Espaniolka tak jabyś serwetę roiła ,jeśli zaczniesz od duzego kółka to potem wyjdzie ci np.nie cztery koła tylko osiem ,albo robiąc cztery będzie się naddawać i zrobią się ,,fale''.Więc albo uwzględnij otwór główki otwarty czyli robisz jak teraz ale nie na okrągło przez dwa trzy rzędy i nabierasz mniej oczek,albo robisz 120 oczek ale w drugim rzędzie starasz się gubić.W każdej grubości wełenki można gubic i naddawać. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
kochana to wyższa szkoła jazdy heheheh. Chyba zrobie rozpinane hehe |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:05.