Poncho szydełkowe - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-15, 14:25   #241
misia2
Zakorzenienie

Dot.: Poncho szydełkowe

Cytat:
Napisane przez ewasd Pokaż wiadomość
Aaaaaa, widzisz, ja się właśnie zastanawiałam, po jakigo... te oczka takie długie tam są, a to słupki poprzeczne... Jeszcze takich nie robiłam, ale już wiem, więc zabieram się do robotki. Jak już zrobię, to pokażę, co mi wyszło, ale to chyba będzie długooooooooo trwać.
Jakie dlugo Ewka ,jakie długo ,wieczory mamy długie więc i dłubać można długo.Ty się nie ociągaj tylko szybciutko nam tu pokazuj.W końcu na kursie czasu zaoszczędziłaś bo szybki dostałaś .Pozdrawiam słonecznie.
misia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 20:34   #242
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

Cytat:
Napisane przez atka_73 Pokaż wiadomość
Witam
Przeglądałam wątki na forum i dotarłam tutaj
Wrzuciłam na fotosik kilka propozycji chusty i poncha. Moze kogos zainteresują i zainspirują do dziergania
Pozdrawiam

http://atka_73.fotosik.pl/albumy/432268.html

Atka_73 czy jest mozliwość przesłania tych ponch co wrzuciłas na fotosika na maila. Słaba jakość jak sie sciaga a chciałabym juz 2 napewno wydziergac. Rany ja tylko kupuje wełny i dostaje bzika

espaniolaek@gmail.com - jezeli moglabym prosic

espaniola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-16, 13:51   #243
ewasd
Raczkowanie

Espaniola, nic się nie martw, wełna nie mleko, nie zepsuje się, a fajnie mieć coś w domku w zapasie, bo jak cię natchnienie chwyci, to tylko szufladę otworzysz i już. Ja prawie zbzikowałam z tych wszystkich cudności i moich planów robótkowych, no, potem jakoś ochłonęłam i teraz już robię tak, że mam rozrobionych kilka rzeczy i zmieniam, aby nudno nie było, i wcale się nie spieszę. Wprawdzie, dłużej trwa, zanim skończę jedną rzecz, ale później mam więcej na 1 raz.

A nie próbowałaś w tym fotosiku kliknąć na zdjęcie? mi się otwiera większe i wtedy dobrze widać schematy.

P.S. Misiu,dzięki twojemu"dokopaniu"zaczęła m to fioletowe ponczo, fajnie się robi (moja wersja będzie lagunowa), ale i tak muszę pruć, bo ja z natury krótkowzroczna jestem i nie zauważyłam, że to są podwójne słupki, no a ja zaczęłam zwykłe...
ewasd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-16, 16:14   #244
misia2
Zakorzenienie

Ewasd nie ma za co ,naprawdę ,po prostu zauważyłam i podzieliłam się tym.Miłego dziergania.Aaaa a ten kolor ,lagunowy'' to ciemny czy jasny? lubię ten kolor też.
Stary 2008-05-18, 13:20   #245
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

Cytat:
Napisane przez misia2 Pokaż wiadomość
Ewasd mam takie coś i inne ale nie wszystkie moge wstawić ,nie wchodzą .Wstawię co mogę a te drugie jak chcesz na pocztę wyślę,ale to dla dorosłych.

MISIA robiłaś to poncho brazowe może albo któraś z Was. Własnie sie zabieram za nie ale moze ktoś mi powie iloma oczkami zaczala, i co na okraglo sie je robi i zaklada przez glowe?
Stary 2008-05-18, 13:22   #246
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

oczywiście o to mi chodzi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PONCZO%20MA%C5%81E%20FOT.jpg (149,1 KB, 152 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PONCZO%20MA%C5%81E%20SCH.jpg (203,8 KB, 139 załadowań)
Stary 2008-05-18, 13:30   #247
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

Cytat:
Espaniola, nic się nie martw, wełna nie mleko, nie zepsuje się, a fajnie mieć coś w domku w zapasie, bo jak cię natchnienie chwyci, to tylko szufladę otworzysz i już. Ja prawie zbzikowałam z tych wszystkich cudności i moich planów robótkowych, no, potem jakoś ochłonęłam i teraz już robię tak, że mam rozrobionych kilka rzeczy i zmieniam, aby nudno nie było, i wcale się nie spieszę. Wprawdzie, dłużej trwa, zanim skończę jedną rzecz, ale później mam więcej na 1 raz.

A nie próbowałaś w tym fotosiku kliknąć na zdjęcie? mi się otwiera większe i wtedy dobrze widać schematy.

P.S. Misiu,dzięki twojemu"dokopaniu"zaczęła m to fioletowe ponczo, fajnie się robi (moja wersja będzie lagunowa), ale i tak muszę pruć, bo ja z natury krótkowzroczna jestem i nie zauważyłam, że to są podwójne słupki, no a ja zaczęłam zwykłe...
Ewasd koleżanka jest tak miła, że mi przesłała.... no i czekamy na twoje rozmaitości... zasypiesz nas na nam wyjda

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-18, 15:09   #248
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez espaniola Pokaż wiadomość
MISIA robiłaś to poncho brazowe może albo któraś z Was. Własnie sie zabieram za nie ale moze ktoś mi powie iloma oczkami zaczala, i co na okraglo sie je robi i zaklada przez glowe?
Espaniola robiłam na trzy latka ,zaczelam od 50 oczek albo 55 -robiłam sobie próbkę bo robiłam grubym szydełkiem .Po trzecim rzędzie mierzyłam przez główkę jak przechodzi I PODJELAM DECYZJE ŻE ZROBIĘ SZERZEJ.
Potem wciągnełam sznureczek i pomponikiem.Nie szło zrobić niemal na styk bo dzieciaczki mają dość duze głowki w tym wieku no i też marudzą przy sciąganiu za ciasnych.Dlatego zrobiłam większy otwór.A wzorek jest tak fajny że nawet szczególnie nie liczyłam oczek podzielnych na wzór ,udało mi się od razu go wciągnąć.Nie było widac małego błędu
Stary 2008-05-18, 17:04   #249
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

Cytat:
Espaniola robiłam na trzy latka ,zaczelam od 50 oczek albo 55 -robiłam sobie próbkę bo robiłam grubym szydełkiem .Po trzecim rzędzie mierzyłam przez główkę jak przechodzi I PODJELAM DECYZJE ŻE ZROBIĘ SZERZEJ.
Potem wciągnełam sznureczek i pomponikiem.Nie szło zrobić niemal na styk bo dzieciaczki mają dość duze głowki w tym wieku no i też marudzą przy sciąganiu za ciasnych.Dlatego zrobiłam większy otwór.A wzorek jest tak fajny że nawet szczególnie nie liczyłam oczek podzielnych na wzór ,udało mi się od razu go wciągnąć.Nie było widac małego błędu

Super dzieki za odp, bedziesz moim GÓRU jak cos nie tak wydziergam
Stary 2008-05-18, 18:21   #250
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Super dzieki za odp, bedziesz moim GÓRU jak cos nie tak wydziergam
Jakie Guru no co ty nie stresuj mnie prosze.
Acha ja w ogóle zrobiłam jej luźniejsze i dłuższe żeby miało dziecko swobodę ruchu.Ale Espaniolka pamiętaj ze zalezy z jakiej włoczki robisz jeśli chodzi o wielkość.Tak więc te 50-55 oczek na otwór zalezy od grubości włóczki jak i szydełka ,Ja robiłam z grubej wszystko.
Stary 2008-05-18, 19:23   #251
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

Cytat:
Jakie Guru no co ty nie stresuj mnie prosze.
Acha ja w ogóle zrobiłam jej luźniejsze i dłuższe żeby miało dziecko swobodę ruchu.Ale Espaniolka pamiętaj ze zalezy z jakiej włoczki robisz jeśli chodzi o wielkość.Tak więc te 50-55 oczek na otwór zalezy od grubości włóczki jak i szydełka ,Ja robiłam z grubej wszystko.

Własnie specjalnie weszłam drugi raz na forum zeby zapytać Cie o włóczke. Ja mam kupioną bawełnę z Camilli ale cos czuje w kościach ze bedzie sie rozciągac. Rozmawiałam z przyjaciółka rodziny ktora dzierga na drutach i poradzila mi bawełne z akrylem i teraz juz nie wiem co robic. Planuje szydełkiem 3 ale co do wełny nie wiem. Chyba musze jutro isc znowu na zakupy
Stary 2008-05-18, 19:36   #252
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Własnie specjalnie weszłam drugi raz na forum zeby zapytać Cie o włóczke. Ja mam kupioną bawełnę z Camilli ale cos czuje w kościach ze bedzie sie rozciągac. Rozmawiałam z przyjaciółka rodziny ktora dzierga na drutach i poradzila mi bawełne z akrylem i teraz juz nie wiem co robic. Planuje szydełkiem 3 ale co do wełny nie wiem. Chyba musze jutro isc znowu na zakupy

Ja miałam włóczke grubą ,nie powiem ci jaki skład dokładnie ale zwasze biorę pod uwagę bawelnę z akrylkiem i czymś jeszcze.Moja włoczka miała opis na grubość drutów 5-6 a szydełko miałam 1 ale mówię z chińskiej numeracji,nie wiem jaka na naszą ,a i tak mogłoby być grybsze bo i była melanżowa ,pogrubiana w niektórych miejscach i troszkę gubiła wzorek.Nie mam aparatu bo jeszcze ją mam i wstawiłabm tu.Ale wyszła fajowo nawet dla małej choć dominowały ciemniejsze kolory.

Ale wisz co jak zrobisz jej luźniejsze nie tak jak jest w opisie to nie powinna się rozciągać ale ładnie układać.
Stary 2008-05-18, 20:06   #253
ewasd
Raczkowanie

Espaniola, ja też się szykuję na to dziecięce ponczo, bo jest śliczne. Szukam włóczki takiej na szydełko nr 5, bo wydaje mi się, że ten wzorek nadaje się lepiej do grubszej włóczki, tak jak napisała Misia. Ty pewnie to pierwsza zrobisz, więc jestem ciekawa, jakie wrażenia i doświadczenia będziesz mieć, potem cię zasypię pytaniami , już się możesz cieszyć.
ewasd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-19, 09:38   #254
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

Cytat:
Espaniola, ja też się szykuję na to dziecięce ponczo, bo jest śliczne. Szukam włóczki takiej na szydełko nr 5, bo wydaje mi się, że ten wzorek nadaje się lepiej do grubszej włóczki, tak jak napisała Misia. Ty pewnie to pierwsza zrobisz, więc jestem ciekawa, jakie wrażenia i doświadczenia będziesz mieć, potem cię zasypię pytaniami , już się możesz cieszyć.

Wynika z tego dziewczyny, że musze isc na zakupy wiec tak szybko nie wydziergam a jeszcze mam Calineczke chorą i latam po lekarzach
Stary 2008-05-19, 14:42   #255
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Wynika z tego dziewczyny, że musze isc na zakupy wiec tak szybko nie wydziergam a jeszcze mam Calineczke chorą i latam po lekarzach

Oj a co się dzieje z Calineczką,mam nadzieję że nic poważnego.Zdróweczka dużo dla maleńkiej życzę.
A za włóczką może kuknij na Allegro ,mają sporo fajnych włóczek co niektórzy i za dobra cenę.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-19, 18:52   #256
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

Cytat:
Oj a co się dzieje z Calineczką,mam nadzieję że nic poważnego.Zdróweczka dużo dla maleńkiej życzę.
A za włóczką może kuknij na Allegro ,mają sporo fajnych włóczek co niektórzy i za dobra cenę.

Ja sie kompletnie nie znam na wełnach - jak nie dotkne to nic nie widze. Jkak bedziesz coś widziala na poncho to dawaj linka
Stary 2008-05-19, 18:56   #257
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Ja sie kompletnie nie znam na wełnach - jak nie dotkne to nic nie widze. Jkak bedziesz coś widziala na poncho to dawaj linka
Ok a podpowiedz jeszcze jakie kolorki ciebie interesują?

A co u małej Calineczki ,jak jej zdrówko.
Stary 2008-05-19, 19:07   #258
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

Cytat:
Ok a podpowiedz jeszcze jakie kolorki ciebie interesują?

A co u małej Calineczki ,jak jej zdrówko.

A kochana dziekuje - włsnie dostała jeden juz zaszczyk - myślałam ze tego nie przezyje a jeszcze 5 dni 2 razy dziennie ale ide na ploteczki bo zaraz bety nas przegoni

a kolorki na poncho mysle ze jakis melanż ekry, róż, kocham zieleń a dla mnie chciałabym brązowy i zgniła zieleń he - dużo tego. Dla Calineczki żywe kolory a dla mnie bure
Stary 2008-05-21, 19:46   #259
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

misiu
Stary 2008-05-21, 19:51   #260
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

Misiu nie wiem czy to poncho mi wyjdzie. Zaczełam go i jakoś dziwnie... Robie z wełny z camilli szydełkiem 3,5 i natrzaskałam 120 oczek hehe dziwnie bo w opisoe 43. Zobaczymy czy cos z tego wyjdzie a poza tym to gdzie tam sa podwojne slupki bo ja jakos nie widze hehheh
Stary 2008-05-21, 20:44   #261
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Misiu nie wiem czy to poncho mi wyjdzie. Zaczełam go i jakoś dziwnie... Robie z wełny z camilli szydełkiem 3,5 i natrzaskałam 120 oczek hehe dziwnie bo w opisoe 43. Zobaczymy czy cos z tego wyjdzie a poza tym to gdzie tam sa podwojne slupki bo ja jakos nie widze hehheh

A dlaczego wziełas 120 oczek ,nie wiem jaką grubośc ma Camila ale ,moze jest cieńsza.A może zób rozcięcie dla małej na górze żeby główka przechodziła.A wyjśc ci wyjdzie ponczo bo niby czemu nie ma wyjść? Dasz radę spoko.
Co do tych słupków podójnych nie łapię o czym piszesz.

Espaniola jak córeczka ,jak zastrzyki znosi ,lepiej.Moc zdrówka dla małej.
Stary 2008-05-21, 21:00   #262
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

Cytat:
A dlaczego wziełas 120 oczek ,nie wiem jaką grubośc ma Camila ale ,moze jest cieńsza.A może zób rozcięcie dla małej na górze żeby główka przechodziła.A wyjśc ci wyjdzie ponczo bo niby czemu nie ma wyjść? Dasz radę spoko.
Co do tych słupków podójnych nie łapię o czym piszesz.

Espaniola jak córeczka ,jak zastrzyki znosi ,lepiej.Moc zdrówka dla małej.

Misiu zastrzyki tragedia - ma podobno bolace i jak widzi obca osobe jak wchodzi do domu to juz płacze. Robie jej oklady z sody i smaruje balsamem z Solarisu bo podobno goi ale co tam - placz jest i bedzie. a co do wloczki to ona za gruba nie jest. Zrobiłam 120 bo jak zrobiłam 100 to ledwo przez głowe przechodziło. Moze poczekam i kupie grubsza włóczke no nie wiem. Tak sobie pomyslalam ze jak bedzie zaszeroka na gorze to moge zawsze dorobic jej pare rzadków a jak urosnie troszeczke i bedzie zaciasna to bede pruć hehehhe a jakbym zaczeła odrazu wasko to w przyszlosci nie spruje heheh - oleś kombinator.
Stary 2008-05-21, 21:06   #263
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Misiu zastrzyki tragedia - ma podobno bolace i jak widzi obca osobe jak wchodzi do domu to juz płacze. Robie jej oklady z sody i smaruje balsamem z Solarisu bo podobno goi ale co tam - placz jest i bedzie. a co do wloczki to ona za gruba nie jest. Zrobiłam 120 bo jak zrobiłam 100 to ledwo przez głowe przechodziło. Moze poczekam i kupie grubsza włóczke no nie wiem. Tak sobie pomyslalam ze jak bedzie zaszeroka na gorze to moge zawsze dorobic jej pare rzadków a jak urosnie troszeczke i bedzie zaciasna to bede pruć hehehhe a jakbym zaczeła odrazu wasko to w przyszlosci nie spruje heheh - oleś kombinator.

Oj kombinator ,zamotałam się czytając co piszesz ale po drugim razie zaskoczyłam hahahahah.Posłuchaj ale weź pod uwagę że jak robimy łańcuszek to zawsze wygląda jakby ciasno było.A potem okazać sie może że za duzo oczek.Może zrób sobie próbkę jednak taką na 10 cm i sprawdź dokładnie ile oczek wchodzi.Bo potem też będzie za szeroko i nic nie zrobisz.A z drugiej strony to ponczo wychodzi lepiej moim zdaniem jak jest szersze-mam na mysłi od ramionek w dół niż takie dopasowane jak jest na zdjęciu.Więc może nie ma tego złego co na dobre wyjdzie i musowo robiąc więcej oczek wyjdzie ponczo śliczne.
Stary 2008-05-21, 21:15   #264
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

Cytat:
Oj kombinator ,zamotałam się czytając co piszesz ale po drugim razie zaskoczyłam hahahahah.Posłuchaj ale weź pod uwagę że jak robimy łańcuszek to zawsze wygląda jakby ciasno było.A potem okazać sie może że za duzo oczek.Może zrób sobie próbkę jednak taką na 10 cm i sprawdź dokładnie ile oczek wchodzi.Bo potem też będzie za szeroko i nic nie zrobisz.A z drugiej strony to ponczo wychodzi lepiej moim zdaniem jak jest szersze-mam na mysłi od ramionek w dół niż takie dopasowane jak jest na zdjęciu.Więc może nie ma tego złego co na dobre wyjdzie i musowo robiąc więcej oczek wyjdzie ponczo śliczne.

jakies takie rozlane mi wychodzi zaraz ci pokaze jak zrobie zdjecie - oczywiscie to poczatek
Stary 2008-05-21, 21:18   #265
misia2
Zakorzenienie

Tym się nie przejmuj to sporu uskok jest ale przecież chodzi o ramionka więc musi wyjść takie szersze jakby na wyrost.Jak ciebie to drażni to przymiez na małą i wtedy sama zobaczysz jak się bedzie układa .Jeśli ta włóczka nie jest sztywna to będzie się super własnie układać.
Czekam na zdjęcia.
Stary 2008-05-21, 21:29   #266
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

Cytat:
Tym się nie przejmuj to sporu uskok jest ale przecież chodzi o ramionka więc musi wyjść takie szersze jakby na wyrost.Jak ciebie to drażni to przymiez na małą i wtedy sama zobaczysz jak się bedzie układa .Jeśli ta włóczka nie jest sztywna to będzie się super własnie układać.
Czekam na zdjęcia.

no wiesz przymierzałam ale tak sie znam na tym co i nic hehe
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_6234.jpg (124,2 KB, 63 załadowań)
Stary 2008-05-21, 21:35   #267
misia2
Zakorzenienie

No to rzeczywiście ci sie naddaje ,to znaczy nie tyle naddaje bo sporo oczek masz na główkę i myślę że powinnac zgubić od drugiego rzędu ,czyli powiedzmy co 10 słupek przerobić dwa razem,w trzecim to samo zrobić .Moze nawet co 7-8 ,musiałabyś sprawdzac podczas roboty jak się układa.Postaraj się zejść to ilości podanej w wzorze ale stopniowo.
Na chwilę obecną porobiły się wręcz skrzydełka od samej góry ,a powinno opadać na ramionkach a nie się unosić,nie bedzie to dobrze wyglądać.Tak mi sie wydaje z tego co widze na zdjęciu.
Stary 2008-05-21, 21:44   #268
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

Cytat:
No to rzeczywiście ci sie naddaje ,to znaczy nie tyle naddaje bo sporo oczek masz na główkę i myślę że powinnac zgubić od drugiego rzędu ,czyli powiedzmy co 10 słupek przerobić dwa razem,w trzecim to samo zrobić .Moze nawet co 7-8 ,musiałabyś sprawdzac podczas roboty jak się układa.Postaraj się zejść to ilości podanej w wzorze ale stopniowo.
Na chwilę obecną porobiły się wręcz skrzydełka od samej góry ,a powinno opadać na ramionkach a nie się unosić,nie bedzie to dobrze wyglądać.Tak mi sie wydaje z tego co widze na zdjęciu.

kurcze to musze kupic inna wełne bo z tej nie dam rady zgubic do wroru bo za duzo. Jaka mi proponujesz - wiem ze wełny maja jakies grubosci - jaka mam kupic i jakie szydełko i sprawa jasna
Stary 2008-05-21, 21:52   #269
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
kurcze to musze kupic inna wełne bo z tej nie dam rady zgubic do wroru bo za duzo. Jaka mi proponujesz - wiem ze wełny maja jakies grubosci - jaka mam kupic i jakie szydełko i sprawa jasna

Espaniolka zmiana wełny ci nie pomoże skoro musisz na dzień dobry zwiększyć ilośc oczek i to trzy krotnie.Nic to nie da bo robiąc dalej według wzoru robisz od razu większe i zawsze bedzie ci sie naddawać czy cieńką czy grubą włóczką.To działa Espaniolka tak jabyś serwetę roiła ,jeśli zaczniesz od duzego kółka to potem wyjdzie ci np.nie cztery koła tylko osiem ,albo robiąc cztery będzie się naddawać i zrobią się ,,fale''.Więc albo uwzględnij otwór główki otwarty czyli robisz jak teraz ale nie na okrągło przez dwa trzy rzędy i nabierasz mniej oczek,albo robisz 120 oczek ale w drugim rzędzie starasz się gubić.W każdej grubości wełenki można gubic i naddawać.
Stary 2008-05-21, 22:07   #270
espaniola
Rozeznanie

GG do espaniola

Cytat:
Espaniolka zmiana wełny ci nie pomoże skoro musisz na dzień dobry zwiększyć ilośc oczek i to trzy krotnie.Nic to nie da bo robiąc dalej według wzoru robisz od razu większe i zawsze bedzie ci sie naddawać czy cieńką czy grubą włóczką.To działa Espaniolka tak jabyś serwetę roiła ,jeśli zaczniesz od duzego kółka to potem wyjdzie ci np.nie cztery koła tylko osiem ,albo robiąc cztery będzie się naddawać i zrobią się ,,fale''.Więc albo uwzględnij otwór główki otwarty czyli robisz jak teraz ale nie na okrągło przez dwa trzy rzędy i nabierasz mniej oczek,albo robisz 120 oczek ale w drugim rzędzie starasz się gubić.W każdej grubości wełenki można gubic i naddawać.

kochana to wyższa szkoła jazdy heheheh. Chyba zrobie rozpinane hehe
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości