![]() |
#3061 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
![]()
![]() |
#3062 |
Zakorzenienie
|
a ja konczę staż 1 marca i teraz się zastanawiam, co zrobić.. czy pisać podanie o przedlużenie, bo mi 4 mies jeszcze zostaly, czy może spytac się prezesa czy nie ma szans dostania się na etat... boję się jednak straszliwie.. ja wiem, ze kto nie ryzykuje, ale jakoś przerażenie mnie ogrania jak mam do niego iść...
#3063 | |
perfumove love
|
Cytat:
Nie po to kuje się przez 5 lat, zarywa noce, pracuje dorywczo i w wakacje, broni mgr, by potem sprzedawać ziemniaki. Choć nie mam nic do ziemniaków ![]() Gdybym miała pracować za minimum jako sprzedawca, wolałabym robić to za granicą, przynajmniej mogłabym się utrzymać z takiej pensji ![]() Druga rzecz to to, że faktycznie wielu pracodawcom wydaje się, że oferując staż młodym bezrobotnym praktycznie obdarowują swą łaską zatrudnienia ![]() edit. w takiej sytuacji zazwyczaj pytam, jak rozpisałby program stażu na poszczególne miesiące. czego stażysta może nauczyć się w kolejnych miesiącach stażu, jakie nabyć doświadczenie. co wpisze mu w referencje? "umiejętność obsługi klienta"? yyy. Edytowane przez hathayoga Czas edycji: 2009-02-16 o 20:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3064 |
Raczkowanie
|
Ja tez sie zgadzam..Chociaz ja jestem po studiach dot finansów, to jednak teraz mysle ze ja bardzo bym chciała jakis staż, gdzie mogłabym pomagać ludziom...Ale dokladniej jeszcze nie wymysliłam..Ale chyba nie chciałabym w biurze wypełniac jakis dokumentów...fajnie by bylo moze pracować w jakims posrednictwie, gdzie sie ma duzy kontakt z ludzmi, i kiedy sie czuje satysfakcje ze sie komuś pomogło, udzielilo porady itp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3065 |
Wtajemniczenie
|
hathayoga
masz rację!! ja jestem ciekawa czy po roku stażu będę w ogóle cokolwiek umiała:/ wiem że moja koleżanka trafiła na fajny staż w banku,naprawdę już w ciągu tygodnia nauczyli ją wielu rzeczy...
#3066 |
Raczkowanie
|
No dobra, moje Panie!
A jak sie do tej pracy na stazu ubieracie? Normalnie? Formalnie? Ps. Nie wzielabym stazu w sklepie. Trzeba czekac, az zaproponuja cos co ladnie wyglada w cv, do oporu (chyba do 6msc) Dziwie sie, ze dalas sie przekoanc pani na rozmowie kwalifikacyjnej. Na co CI po prawie europejskim obsluga kasy fiskalnej? Moim zdaniem kobieta w dobie kryzysu szuka darmowej, bo oplacanej nie przez nia, ale przec UP, sily roboczej. Jesli odpowiada Ci taka praca, znajdz podobna na normalnym etacie za 1000zl... i jeszcze praca w soboty - koszmar (za te pieniadze)! Moze wyrazam sie zbyt ostro, ale seriously - czasem lepiej poczekac albo szukac samemu, nawet kosztem dojazdow. Edytowane przez Katya Czas edycji: 2009-02-16 o 23:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#3067 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3068 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze odnośnie stażu w sklepie. ja od samego początku wiedziałam, że staż chcę w swoim zawodzie i nie przyjęłabym innej propozycji stażu. nie po to 5 lat studiowałam, zeby na staż iść do sklepu. i nie zgodzę się, że byłoby to nowe doświadczenie bo w moim zawodzie byłoby to całkiem niepotrzebne doświadczenie. dlatego stażu szukałam sobie sama, w najbardziej interesującej mnie instytucji. jak pracować za bardzo małe pieniądze to przynajmniej tam gdzie mogę się czegoś nauczyć i co mogę potem wpisać w CV, a mój staż, choć krótki był idealnie nadaje się do mojego CV. Teraz szukam pracy, czekam też na przedłużenie stażu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3069 |
Wtajemniczenie
|
Czyli nie będę miała konsekwencji z tego, że nie przyjmę takiej oferty stażu??
Bo koleżanka nastraszyła mnie że mogą mnie wypisać z bezrobotnych ?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3070 |
Zakorzenienie
|
a jak jest pozniej z wyplacaniem tego stpendium ? Wplacaja na konto czy trzeba latac do UP ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3071 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak podasz im nr konta to będą wpłacać ci na konto. u mnie bylo tak, że nawet jak komuś na konto przelewali to i tak musiał co ok 5 tygodni (UP wyznaczał termin) zgłaszać się do UP i podpisywać się na liście, podpisać że nic się nie zarobiło przez ten czas oraz dostarczać listę obecności za ubiegły miesiąc ze stażu. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3072 |
Raczkowanie
|
A ja mam ten sam problem co wczoraj...Wie ktos czy jak sie ma mniej niz 1 ha pola to sie nie płaci podatku rocznego od domu (nakaz platniczy od nieruchomosci)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3073 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zauważyć pragnę jedno- jeśli jest to początek studiów niestacjonarnych,a poza tym osoba legitymuje się wykształceniem średnim ogólnym to-w zależności oczywiście od lokalnego rynku pracy- perspektywy kierunkowego stazu mogą być przeciętne. I przykro mi to stwierdzić,ale osoba taka legitymuje się brakiem kwalifikacji zawodowych,a co za tym idzie formalnie staż choćby w sklepie spożywczym NIE JEST poniżej jej kwalifikacji. Nie zachęcam do podjęcia stazu w tym kierunku- wyjaśnijmy to sobie. Jest to jednak jakaś alternatywa w sytuacji braku innych propozycji. A chcąc planować świadomie swoją drogę zawodową proponuję zacząć od wyszukania sobie takiej jednostki gdzie podejmując staż zdobędę kierunkowe doświadczenie, czekając bowiem biernie na propozycje PUP mogą mnie spotkać mniej atrakcyjne oferty- urząd nie generuje miejsc pracy, dysponuje jedynie tym co zaoferuje pracodawca. Poza tym proponuję nie uzależniać tak bardzo swojej drogi zawodowej od stażu.Powszechnie wiadomo,że można go przerwać w sytuacji lepszej alternatywy,a poza tym każde zajęcie jest lepsze niż jakakolwiek forma bezczynności. Cytat:
Przy pierwszej odmowie wyrejestrowanie na 4 mc, przy drugiej na 6 mc, przy trzeciej na 9 mc. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3074 |
Raczkowanie
|
A czy ten nakaz płatniczy na serio jest konieczny w kazdym PUPie? Jesli ktos mieszka w domu to oni zawsze to chcą tak...hm a jesli sie nie ma takiego nakazu to co wtedy...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bo nie moge sie cos dogadac z moim dziadkiem...on chyba nie rozumie o co mi chodzi... Edytowane przez MissKiss Czas edycji: 2009-02-17 o 17:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#3075 |
Przyczajenie
|
A czy wiecie moze, jak prysnac ze stazu, tak aby nie obciazyli mnie jakimis kosztami??? Bo nie mam jak teraz znalezc sobie pracy skoro jak zaczelam to nie przysluguja mi zadne dni wolne by choc isc na jakas rozmowe, a chce zrezygnowac, bo wcisneli mi telemarketing, a ja jestem po studiach turystycznych i pod koniec zeszlego roku odbylam juz staz pol roczny (sama sobie zalatwilam w biurze podrozy), to teraz nie mieli zadnych ofert pracy dla mnie to mnie zas na staz beznadziejny wyslali. Np jak poprosze pracodawce zby mnie wydalil, to nie bedzie to mialo jakichs konsekwencji dla mnie, typu ze mnie wywala z bezrobocia??
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3076 | |
perfumove love
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3077 |
Raczkowanie
|
No wlasnie jestem w kropce bo kompletnie nie wiem od czego zacząc...
Dzwonilam juz w sumie 2x tam do UP...to chyba jutro tam pojade i wtedy sie cos dowiem...jedyne wyjscie... Tylko mnie zastanawia jedno..Bo ta pani mi powiedziała ze ten nakaz płatniczy od nieruchomości jest to podatek roczny jaki sie placi za dom...Czyli wychodzi na to ze kazdy kto mieszka w domku powinien( MUSI) go płacić...To co jesli bedzie taka sytuacja ze moj dziadek nie płaci (cos mi mowil ze jak sie ma mniej niz 1 ha działki to sie nie płaci)..Tylko to mnie zastanawia...Bo on twierdzi ze jak ma tyle działki to nie musi płacić...Moze mowi o czyms innym...Ahh juz 2 dni jestem w plecy.. ![]() Edytowane przez MissKiss Czas edycji: 2009-02-17 o 20:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#3078 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też mam do czynienia z ludźmi, bo codziennie przychodzą klienci do biura w którym mam staż. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3079 |
Raczkowanie
|
netto1000zl, nie wiem dlaczgeo zaproponowali mi staz w sklepie nie byl ozadnych ofert wiec sie zgodzilam ale nie jestem na tym stazu przemyslala to i poporstu pracuje w tym sklepie. przeciez to taka sama praca j ak w sklepie odzieżowym, obsluga na kasie itd. wole teraz nabyc doswiedczenie bo chce poznej wyjechac i poszukam sobie jakiejs pracy w miescie w ktorym studiuje a napewno to ze znam oblusge kasy fiskalnej mi si eprzyda, jak rowniez nauka programu fakturo-towarowego . a zarejestrowac sie w urzedzie (jako bezrobotna )moge dopiero po 3 mcach. takze ten staz to byl niewypal i nieprzemyslenie z mojej strony dobrze ze na niego nie poszłam
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3080 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3081 |
Raczkowanie
|
znajoma studiuje fizjoterapie i byla na stazu gdzie- w ubezpieczeniach. dziwnie proponują staże w nasyzm miescie prawda?? cos typu "jest staż zaoferujmy go pierwszej lepszej osobie aby się go pozbyć i nie przychodzli pytac o inne oferty" krótko mowiac"prosze mi dupy nie zawracac i bierz to co ci daje!" nie o taka "prace z ludzmi" chyba im chodzilo tym paniom z up na studiach prawda?? bo pewnie tez sie deklarowały ze beda pomagać ludziom, doradzać itd.. ateraz- NIC maja wszystkich daleko i głęboko... osoba ktora studiuje stosunki miedzynarodowe ma staz w UP- jakim cudem o moim kierunku nikt nie słyszał i nikt z up nie wie gdzie mam isc na staz?? słysze tylko od wrzesnia"prosze sobie samemu szukac" "nie mozemy pomóc" ;/;/;/ a ofert biurowych mieli i to w brud ;/;/;/ MIŁO. ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#3082 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3083 |
Raczkowanie
|
Tez sie zgadzam z tym..tak powinno być. Mają wisieć oferty stażu odpowiednio poukładane według wykształcenia jakie kto ma. Ale przeciez jak ktos skonczył studia Finanse albo Prawo itp to chyba UP mu nie da stazu w sklepie
![]() ![]() ![]() Nie straszcie mnie nawet bo aż mnie gęsia skórka napadła... ![]() Edytowane przez MissKiss Czas edycji: 2009-02-18 o 14:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#3084 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Staż jest przypisany do osoby personalnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3085 |
Raczkowanie
|
czesc, dostałam za 5 przepracowanych dni (za styczen) wyplate 154,60... cos mi sie mało wydaje, czy tak ma byc? bardzo prosze o odp.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3086 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Napisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ----------
![]() |
#3087 | |
perfumove love
|
Cytat:
Ostatnio widziałam ogłoszenie na stanowisko młodszego referenta w pewnym urzędzie, praca polegająca na współprowadzeniu administracji jednostki. Minimalny staż pracy 5 lat. A ja durna kiedyś myślałam, że liczą się głównie umiejętności i zapał do pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3088 |
Zakorzenienie
|
Mi to wygląda na obstawione stanowisko. Mieli "kogoś" z 5 letnim stażem pracy, więc żeby on "wygrał" konkurs i dostał pracę dali takie wymagania. Taka rzeczywistość, nie ma co ukrywać.
#3089 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3090 |
Raczkowanie
|
Czy możecie mi powiedzieć czy jak już te umowe stazowa podpisze to rozpoczynam staż w trybie hmm natychmiastowym ?
Dostalam dzis wiadomosc od UP, ze do konca tego tygodnia zapraszaja mnie w celu podpisania umowy, jak bylam ostatnio w urzedzie to umawialismy sie na 27.02. I teraz mam maly problem poniewaz nie spodziewalam sie ze to jednak ruszy tak szybko i bylam w pelni nastawiona na to ze rozpoczne staz od marca i zaplanowalam cos waznego na przyszly tydzien. Oczywiscie jak trzeba bedzie to odwolam... Jednak czy oni tak moga zrobic ze najpierw w sumie obiecywali staz od marca, podpisanie umowy 27.02, a jutro jak tam pojade moga mi powiedziec ze od piatku zaczynam ? Czy ewentualnie ja mam jakikolwiek wplyw na terminy, moge np. poprosic ze chcialabym zaczac od poczatku marca, czy lepiej w ogole w tej kwestii sie nie odzywac ![]()
"Mam tyle słów jest ich siła Życzeń i pragnień jak w kolędzie Gdzie się podziały kiedy byłaś Czy się odnajdą gdy znów będziesz...?" Edytowane przez mika456 Czas edycji: 2009-02-18 o 19:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:58.