|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3451 |
perfumove love
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Myślę, że Ata ma na myśli to, że nie można iść ot tak sobie do pierwszego lepszego rodzinnego po zaświadczenie, iż jest się zdolnym do podjęcia pracy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3452 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3453 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz staram się o kolejny staż, więc o ile wszystko pójdzie po mojej myśli, znowu czeka mnie wizyta u lekarza i codzienne wychodzenie rano do pracy. Ciężko będzie bo trochę się rozleniwiłam ostatnio ![]()
![]() |
#3454 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3455 |
Zakorzenienie
|
czyli stażowe dostałaś za 11 dni a nie za 6, bo jest płacone za 31 dni w każdym miesiącu, a zaczęłaś 20
![]() Zadzwonili dziś do mnie z UP! Od poniedziałku idę na staż, z tego co dowiedziałam się wcześniej na 6 m-cy, ale ostatecznie będę wszystko wiedziała jutro jak odbiorę skierowanie na staż ![]() Edytowane przez moni_ka.g Czas edycji: 2009-03-19 o 13:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#3456 |
Raczkowanie
|
Prosze powiedzcie mi jak to jest z tymi wolnymi dniami na stazu.
Mnie dokladnie 23 marca mija miesiac od rozpoczecia stazu, czyli przysluguja mi te pierwsze 2 dni wolne ktore moge wziac dopiero po przepracowanym miesiacu. Natomiast jak jest z kolejnymi ? Wiem, ze nie musi minac miesiac, czyli ja po tym 23 marca moge od razu wziac sobie 4 dni ? A potem kolejne dopiero po 23 kwietnia czy jak to jest ? Bede wdzieczna za odpowiedz ![]()
#3457 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
W ostatnim miesiacu odbywania stazu przysluguja Ci 4 dni ( 2 za miesiac poprzedni i 2 za miesiac ostatni ) To jest nowosc. Przy stazach rozpoczetych na starych zasadach - przed nowym rokiem (ustalonych w starej ustawie) niestety nie ma mozliwosci podjecia 6 dni w przypadku stazy 3 miesiecznych i adekwatenie do dl. trtwania stazu (czyli nie ma mozliwosci podjecia 2 dni za ostatni miesiac) |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3458 | |
perfumove love
|
Cytat:
Po każdych 30 dniach pracy przysługują ci 2 dni wolnego, możesz sumować po przepracowanych kolejnych miesiącach, ale nie brać wcześniej dni, które ci jeszcze nie przysługują ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3459 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3460 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
W mysl nowych przepisow byloby to odpowiednio 12 i 6 dni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3461 |
perfumove love
|
Mój staż rozpoczął się 5 grudnia, jest na 6 miesięcy i jak najbardziej przysługuje mi w sumie 12 dni wolnych. Tobie również.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3462 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
Lepiej zapytajcie o to w waszych Urzedach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3463 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że wypowadasz się z perspektywy konkretnego urzędu pracy. Wypowiedź Twoja nie jest więc obiektywna.
Jestem pracownikiem urzędu pracy od lat....10. Moi klienci nie mają kart czipowych. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia o czym piszesz. Zapachniało mi Matrixem ![]() Jesli pozwalam sobie na jakiekolwiek doradztwo na tym forum to tylko wtedy kiedy mogę mieć cień pewności, że wyjasnienia moje moga być obiektywne i tyczyć się wszystkich urzędów w Polsce. Karty czipowe o których myślisz to chyba jakiś regionalny pomysł w Twoim rejonie, nie ma takich w tej części Polski w której ja mieszkam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3464 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
Zreszta jak juz zdazylysmy sie tutaj przekonac kazdy Urzad ma swoje widzimisie i czasem nie jestesmy w stanie udzielic dobrej jednoznacznej odpowiedzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3465 |
perfumove love
|
O jakich KONKRETNIE starych zasadach mówisz? :|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3466 |
Podróżniczka
|
Chodzi mi o przepisy starej ustawy. Nowa ustawa wprowadza mozliwosc podjecia 2 dni za ostatni miesiac odbywanego stazu. W starej ustawie nie bylo takiej mozliwosci uwzglednionej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3467 |
Zadomowienie
|
Ok, do maja jeszcze daleko, więc zapytam gdy będę w UP, dzięki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3468 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3469 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3470 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() Tyle że sumując dni stażu, od jego początku do końca, zawsze jest jakaś nadwyżka dni (w sensie staż liczony po 30 dni w miesiącu, dodatkowe dni to te z miesięcy mających 31 dni). Więc osoba rozpoczynająca staż w grudniu pracuje 182 dni, a nie 180. Dwa dni ma w ostatnim miesiącu trwania stażu na wykorzystanie tych przysługujących mu dni wolnych za ostatni miesiąc (zakręciłam? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3471 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Próbuje się odnieśc do tego co napisalas ![]() ![]() Byc może w ten sposób pracownicy w Twoim Urzędzie zinterpretowali przepis w pewien sposób ustalając swój własny dając Ci tym samym możliwośc do pobrania 12 dni wolnych ze względu na różnice w dniach miesiąca. Patrząc jednak na to, że stażowe(jak i zasiłek) naliczane jest za 31 dni (bez względu na to ile dni ma miesiąc) interpratacja tych przepisów w sposób w jaki podałaś nie miałaby chyba racji bytu. Tak myśle, ale mogę się mylic. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3472 |
Zakorzenienie
|
ja zaczynałam staż w październiku, miałam staż na 3 miesiące i przysługiwało mi 6 dni wolnych, mimo, że byłam na starych zasadach. dopytywałam o to jeszcze w kadrach u siebie i w UP.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3473 |
Podróżniczka
|
Dziwne wydaje mi się to, że przepisy są różnie interpretowane w różnych Urzędach, każdy Urząd ma tez inne zasady chociażby o tych zaświadczeniach lekarskich(ktos pisał, ze byl z tym u lekarza rodzinnego i nic się nie stało - moze to jest Matrix ? ). Przyglądając się bliżej tej sprawie ("urlopom" dla stazystów) można przypuszczac, że cały przepis był po prostu niejasny - nie określony konkretnie stąd różnice w jego interpretacji. Nowa ustawa jasno wyznacza ilosc dni wolnych.
Reasumując wydaje się bezcelowe zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi na większośc z nich w tym wątku ponieważ można spodziewac się skrajnie różnych odpowiedzi, a w niektórych przypadkach można nawet zostac oskarżonym o brak obiektywizmu. Na wszytskie pytania powinna byc więc jedna rada- masz wątpliowści łap za słuchawkę i dzwon do odpowiednich kompetentnych osób w Twoim Urzędzie. ![]() Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2009-03-19 o 19:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#3474 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3475 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() ![]() A co do kart to kartę ma każdy swoją tą normalną czipową. Ciągle wydajemy legitymacje ubezpieczeniowe ( w razie pobytu w szpitalu) tutaj, u nas przynajmniej, nic się nie zmieniło. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3476 |
Przyczajenie
|
Poniewaz jestem nowa na tym forum na wstępie chcialam sie przywitac
![]() Za kazdy miesiac stazu wyplacana jest taka sama podstawa brutto, miesiace traktowane sa jednakowo czyli po 30 dni. ja zaczelam staz 2 lutego i tak jak wczesniej wspomniala jakas dziewczyna dostalam 615 zł na reke tzn ze zabrano mi 3 czy 4 dni w mysl nowych przepisów, tak zostalam poinformowana w UP. bardzo prosze o odp jak to naprawde wyglada, czy słusznie zabrano mi tyle dniówek pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3477 |
BAN stały
|
Te karty są już od iluś tam lat i ma je każdy. To nie są dla zarejestrowanych tylko normalne NFZ. U nas idzie sie do lekarza z kartą tylko i pani w rejestracji wszysktie dane z niej odczytuje.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3478 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3479 | |
BAN stały
|
Cytat:
http://bi.gazeta.pl/im/7/2488/z2488167N.jpg Jestem ze śląska, wszyscy podlegający pod katowicki NFZ takie kart mają, nie weim czy gdzieś jeszcze też są. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3480 |
Wtajemniczenie
|
A co, jeśli się wykorzysta więcej urlopu niż się ma?
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:40.