Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-10-09, 15:26   #721
Kasiula85
Wtajemniczenie

GG do Kasiula85
Dot.: Pytanie o STAŻ

isuś to rzeczywiście trochę chamskie z ich strony

Kasiula85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-09, 15:47   #722
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiula85 Pokaż wiadomość
isuś to rzeczywiście trochę chamskie z ich strony
Chamskie to mało powiedziane
Zawiodłam się, bo wychodząc z UP byłam happy, że dostanę wreszcie staż, na dodatek będę pracować z TŻ a tu tymczasem wszystko okazało się być już nieaktualne
Już mi się pracować odechciało
Stary 2006-10-09, 16:08   #723
cheer
Zakorzenienie

isa, to można poniekąd porównać do sytuacji, jaką ja miałam, mianowicie wymagania, jakie mi podano w UP, to wykształcenie wyższe humanistyczne, a na miejscu się okazało, że polonistyczne. Ok, polonistyczne to humanistyczne, ale humanistyczne to niekoniecznie filologia polska. To jest wprowadzenie w błąd. Tak samo umiejętność pracy w grupie na miejscu okazała się być doświadczeniem w pracy zespołowej. To też dla mnie co innego. Albo wprowadzają świadomie (tylko po co?) lub nie (pracodawca podaje niezbyt ścisłe dane...), albo - jak w Twoim przypadku - nie informują o nieaktualności oferty...
Dramat. Choć jestem przeziębiona, jutro się wybieram, bo nie mogę już wytrzymać...
Stary 2006-10-09, 16:11   #724
isa666
Zakorzenienie

Ja myślę, że pracownicy UP tylko po to "kuszą" bezrobotnych ofertami pracy i stażu, żeby sami mogli sobie w statystykach zaznaczyć, że danego dnia obsłużyli tyle i tyle osób
Oni się martwią o swoje stołki a nas mają głęboko w i tak samo ich obchodzi to, czy oferty są aktualne czy nie
Zdarzają się sytuacje, że oferty PRACY są nieaktualne, ale stażu?
Przecież to UP daje kasę na staże, więc powinien wiedzieć czy oferta jest ważna czy już nie
Stary 2006-10-09, 16:21   #725
cheer
Zakorzenienie

Jak tu komuś wierzyć, jak tu komuś ufać...
Zobaczymy czego nowego się jutro dowiem, jak wstanę oczywiście...
Stary 2006-10-09, 17:31   #726
Kasiula85
Wtajemniczenie

GG do Kasiula85

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Jak tu komuś wierzyć, jak tu komuś ufać...
Zobaczymy czego nowego się jutro dowiem, jak wstanę oczywiście...
ech...nie ciekawie to brzmi...
ale mam nadzieję że mi uda się coś znaleść

Stary 2006-10-10, 16:23   #727
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość
Jestem wściekła, ale muszę to tu napisać

Dziś odebrałam rano telefon z Urzędu Pracy, że mają jakieś oferty stażu i żebym przyjechała sobie coś wybrać - pomyślałam, czemu nie? i pojechałam.
Na miejscu pokazano mi kilka ofert, z których spodobała mi sie oferta stażu na poczcie, gdzie pracuje mój TŻ Bez wahania zdecydowałam się na staż w owym urzedzie pocztowym
Pani w UP dała mi nr. telefonu do oddziału poczty w Krakowie, gdzie kazała mi zadzwonić i tam mieli mnie "zatwierdzić" na owy staż.

No więc po powrocie do domu od razu zadzwoniłam pod wskazany numer i co usłyszałam:
"Oferta już NIEKATUALNA"

Byłam wsciekła i nadal jestem, jak kurde mogli mi w UP obiecać staż na poczcie, powiedzieć mi że zacznę od poniedziałku 16 października a tymczasem okazało się, że oferta już nieaktualna
Jestem zła i wkurzona
niestety takie oferty rozchodzą się jak ciepłe bułeczki, podobnie jak normalne oferty pracy. Radzę poszukać czegoś na własną rękę niż liczyć na łaskawość UP ja staż załatwiłam sobie sama - to nic trudnego wystarczy dobrze napisane CV i list i możesz dzwonić, wysyłać oraz umawiać się na rozmowy kwalifikacyjne nie wszystko stracone
smerfeta01 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-10-10, 16:42   #728
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerfeta01 Pokaż wiadomość
niestety takie oferty rozchodzą się jak ciepłe bułeczki, podobnie jak normalne oferty pracy. Radzę poszukać czegoś na własną rękę niż liczyć na łaskawość UP ja staż załatwiłam sobie sama - to nic trudnego wystarczy dobrze napisane CV i list i możesz dzwonić, wysyłać oraz umawiać się na rozmowy kwalifikacyjne nie wszystko stracone
Wiem, ale póki co odechciało mi się pracy
A tymbardziej chodzenia do UP
Stary 2006-10-10, 17:45   #729
Kasiula85
Wtajemniczenie

GG do Kasiula85

nie straszcie mnie..

dziś przejeżdzałam obok PUP i było tyle ludzi przed ze normalnie nie wiem

Stary 2006-10-10, 19:11   #730
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Isa, a czy Ty powiedziałaś w PUP, że ta oferta stażu jest nieaktualna?? Oni napewno nie wiedzą o tym, a mogą wyciagnąć konsekwencje od pracodawcy który nie zgłosił, że już kogoś przyjał.

A teraz moje pytanko, dzwoniła dziś Pani do mnie że w Zusie zalegaja moje składki na II filar, emerytalny. Bo podobno do 7 dni od rozpoczęcia stazu powinnam zgłosić gdzie odprowadzać składki. Czy wy tez tak miałyscie?? I gdzie jesteście ubezpieczone?? Bo szczerze powiedziawszy nic z tego nie rozumiem, a jutro do pracy przyjdzie jakiś gostek, żebym cos podpisała.
kajasia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-11, 15:50   #731
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kajasia222 Pokaż wiadomość
Isa, a czy Ty powiedziałaś w PUP, że ta oferta stażu jest nieaktualna?? Oni napewno nie wiedzą o tym, a mogą wyciagnąć konsekwencje od pracodawcy który nie zgłosił, że już kogoś przyjał.

A teraz moje pytanko, dzwoniła dziś Pani do mnie że w Zusie zalegaja moje składki na II filar, emerytalny. Bo podobno do 7 dni od rozpoczęcia stazu powinnam zgłosić gdzie odprowadzać składki. Czy wy tez tak miałyscie?? I gdzie jesteście ubezpieczone?? Bo szczerze powiedziawszy nic z tego nie rozumiem, a jutro do pracy przyjdzie jakiś gostek, żebym cos podpisała.
tak, do siedmiu dni po rozpoczęciu stażu musisz zgłosić się do II filaru, jeśli tego nie zrobisz, wybiorą Ci losowo, gdzie będziesz ubezpieczona,a tak zawsze masz prawo wyboru ja jestem w ING
Stary 2006-10-11, 15:53   #732
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, zgłoszone zostało przeze mnie, że oferta była nieaktualna, ale u UP nic z tym nie zrobili Jak zawsze
Stary 2006-10-11, 16:32   #733
Roksi
Raczkowanie

Cytat:
tak, do siedmiu dni po rozpoczęciu stażu musisz zgłosić się do II filaru, jeśli tego nie zrobisz, wybiorą Ci losowo, gdzie będziesz ubezpieczona,a tak zawsze masz prawo wyboru ja jestem w ING
To na stażu też?! Kurcze, to mi pewnie przydzielili :/ Już miesiąc jestem na stażu.
Roksi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-11, 18:50   #734
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:
Tak a ja jestem 4 miesiac i dopiero do mnie dzwonili w jakim jestem ubezpieczona haha. Teraz mi powiedz Smerfeto jak to zalatwiałas bo ja zupełny laik jestem
Aaa i gdzie to zgłosić? W tym miejscu co ide sie podpisać czy jak??

Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość
Tak, zgłoszone zostało przeze mnie, że oferta była nieaktualna, ale u UP nic z tym nie zrobili Jak zawsze
Przykro mi Ale moze zacznij szukac na własną rękę??
Cytat:
Napisane przez Roksi Pokaż wiadomość
To na stażu też?! Kurcze, to mi pewnie przydzielili :/ Już miesiąc jestem na stażu.
Roksi niekoniecznie, jak widzisz mnie o tym poinformowano dopiero po ponad 4 miesiącach od rozpoczęcia stażu, nawet nie wiem kto dzwonił.
Stary 2006-10-11, 19:34   #735
mafda
Zadomowienie

Ja odbywałam staż na 1 roku Uzupełniających Studiów (po licencjacie) w Urzędzie Miasta przez 6 miesięcy. Było fajnie niestety nie zostałam zatrudniona ani nie przedłużono mi stażu ze względu na poziom bezrobocia (w każdej gminie długość stażu jest od tego uzależniona).
Szukając potem pracy zauważyłam że pracodawcy raczej nie zwracają uwagi na to że ktoś odbywał staż.
Ale jest duża szansa że po stażu zostanie się w danej firmie.
Polecam nie przyjmować pierwszej lepszej oferty w PUP - ja pierwsza jaką miałam odrzuciłam. Pani zaproponowała mi obsługe solarium i dodała że dla osób z wyższym wykształceniem mają obecnie tylko to.......
W sumie pewnie bym mogła sie opalać za darmo
Stary 2006-10-11, 19:39   #736
mafda
Zadomowienie

Co do losowania to odbywa się 2 razy w roku w styczniu i w lipcu. Zawsze można zmienić fyndusz emarytalny chyba po roku lub po dwóch. A z tego co wiem to mi składki zaczęły wpływać dopiero jak poszłam do pracy, więc nie wiem po co wybierac na stażu.
Stary 2006-10-11, 19:42   #737
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Roksi Pokaż wiadomość
tez o tym nie wiedzialam....a dowiedzialam przez przypadek jak po 1,5 miesiaca zadzowninila jakas kobieta i pyta mnie o ubezpieczenia, mowie ze nie mam i nic nie wiem i przyslala mi jakiegos agenta co mi pokazal pare ofert z roznych firm i sama moglam wybrac

a co do UP to jak mam tam isc jestem chora....te kobiety sa tam nienormalne
co ja sie nameczylam z zalatwiniem stazu.....
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-14, 09:41   #738
smerfeta01
Zakorzenienie

KAJASIA222 -->

staż miałam w Zusie, tam od razu po rozpoczęciu zapytali mnie gdzie chciałabym być ubezpieczona w tym II filarze, następnie przyszedł jakiś pan z różnymi ofertami i tak wybrałam ING. Miałam trochę uproszczone zadanie, jednak nie wiem gdzie to się powinno samemu załatwić, moze zapytaj pracodawcy, on powinien wiedzieć
Stary 2006-11-04, 10:53   #739
agata631
Raczkowanie

GG do agata631

hhhurrraaaaprzedłużyl mi staż!!!! do końca roku
ale sie ciesze
agata631 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-05, 10:11   #740
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Dzieki Smerfetko! Już załatwione.. a mój staż dobiega powoli końca... i nie wiem czy mam szanse na zatrudnienie tam... wszystko zależy od kontraktu NFZu na przyszły rok, wiec teraz oczekiwanie na odpowiedź od nich i na ewentualna rozmowę z szefem... kurcze podoba mi sie tu gdzie jestem, no i umiem już wszystko, wiem co i jak, ja chce tu zostać
Stary 2006-11-17, 16:39   #741
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki Smerfetko! Już załatwione.. a mój staż dobiega powoli końca... i nie wiem czy mam szanse na zatrudnienie tam... wszystko zależy od kontraktu NFZu na przyszły rok, wiec teraz oczekiwanie na odpowiedź od nich i na ewentualna rozmowę z szefem... kurcze podoba mi sie tu gdzie jestem, no i umiem już wszystko, wiem co i jak, ja chce tu zostać
może Ci się uda ja też na razie nie widzę innej pracy poza tą którą obecnie mam jak dobrze, że odbyłam tam staż
Stary 2006-11-30, 17:33   #742
asianiunia
Raczkowanie

Właśnie dziś skończyłam staż 8 miesiecy, było bardzo fajnie i dostałam śliczne prezenty od ludzi na koniec Jestem bardzo zadowolona ze wybrałam jednak UM a nie komende, choc nie wiem jakby tam było A i udało mi sie bo własnie odchodzi kolezanka z referatu i ja mam dostac umowe i pracowac na jej miejscu, mam nadzieje ze sie spełni
asianiunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-01, 06:25   #743
jotemka
BAN stały

staż to bardzo dobra rzecz
Większość firm, woli przyjąć stażystę i są 2 wyjścia albo dostaniesz tam etat, albo nie dostaniesz, ale masz już jakieś doświadczenie zawodowe.
Wiem z doświadczenia, że jak firma szuka pracownika na etat to głównie wybiera ze swoich byłych lub obecnych stażystów.
jotemka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-01, 06:51   #744
antii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asianiunia Pokaż wiadomość
Właśnie dziś skończyłam staż 8 miesiecy, było bardzo fajnie i dostałam śliczne prezenty od ludzi na koniec Jestem bardzo zadowolona ze wybrałam jednak UM a nie komende, choc nie wiem jakby tam było A i udało mi sie bo własnie odchodzi kolezanka z referatu i ja mam dostac umowe i pracowac na jej miejscu, mam nadzieje ze sie spełni
pracowałaś w UM tzn ? dlaczego nie wybrałaś komendy ,przeciez tam tak fajnie jest
antii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-13, 21:18   #745
asianiunia
Raczkowanie

antii

UMK - Urząd Miasta Krakowa. Dostałam 2 skierowania na staż do um i na komende, oczywiscie z koleżanka pierwsze poszłyśmy na komende ale tam niestety jeszcze nic o tym stazu nie wiedzieli i kazali przyjść za 2 dni, wiec poszłysmy do um a tam kazali zostawic cv i zostalysmy przyjete, akurat trafiłam na fajny referat i ludzi
asianiunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-19, 12:59   #746
smerfeta01
Zakorzenienie

i jak tam stażystki przed Świętami ? prezenty robicie ?
Stary 2006-12-19, 13:27   #747
bluegirl
Zakorzenienie

GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl

Cytat:
smerfeta a jak Tobie się pracuje? fajnie mieć własną kasę co?
w obecnych czasach z tego co widzę cięzko dostac umowę na czas nieokreslony, wszędzie tylko umowa zlecenie i to z miesiąca na miesiąć
aa własnie dziewczyny ile teraz jest stażowe na miesiąc, ostatio stałam na poczcie i pani wydawała stażowe i liczyła coś ok. 540 zł
ile jest teraz? za moich czasów 460 zł było chyba

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-19, 13:28   #748
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:
U mnie jeszcze 3 dni stazu i koniec, buuu zacznie sie szukanie pracy ;/ jak ja tego nie lubie brrrr.
Tyle dobrze ze porania jest nieczynna miedzy świętami a sylwestrem bo nie chciało by mi sie juz przychodzic
Stary 2006-12-19, 13:29   #749
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:
Napisane przez bluegirl Pokaż wiadomość
smerfeta a jak Tobie się pracuje? fajnie mieć własną kasę co?
w obecnych czasach z tego co widzę cięzko dostac umowę na czas nieokreslony, wszędzie tylko umowa zlecenie i to z miesiąca na miesiąć
aa własnie dziewczyny ile teraz jest stażowe na miesiąc, ostatio stałam na poczcie i pani wydawała stażowe i liczyła coś ok. 540 zł
ile jest teraz? za moich czasów 460 zł było chyba
470,27 tyle ja dostaje co miesiac w styczniu ostatni raz ;(
Stary 2006-12-19, 13:41   #750
bluegirl
Zakorzenienie

GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl

Cytat:
470,27 tyle ja dostaje co miesiac w styczniu ostatni raz ;(
hmmm to skąd na poczacie chłopakowi tyle wypłacała, może dodatkowo zwrot kosztów dojazdu czy jakiś zasiłek czy co aż pomyślałam że teraz stażyście wreszcie godziwe wynagrodzenie dostają
a jak obecnie ze stazami w waszych miastach, przestuj jakiś czy sa oferty?
czy znów czekają na budżet?

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości