![]() |
#1501 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Hej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1502 |
Raczkowanie
|
Dziezyny powiedzcie pracowałam na umowe zlecenie czy po tej umowie będę mogla podjąć staż?
#1503 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/1001.htm Nie rozumiem dlaczego tak Ci powiedzieli. Bez sensu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1504 |
Przyczajenie
|
kurdek nie wiem :/ co by im powiedziec madrego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1505 |
Przyczajenie
|
Myślę, że powinnaś znaleźć treść ustawy lub jakiegoś dokumentu na ktory mogłąbyś się powołać, pewnie w necie gdzies to będzie, wydrukować i iść z tym do UP, staż masz prawo odbyć 12 miesięcy, i jeśli nie przedłużyli to i tak masz prawo ubiegać się o kolejny
|
![]() ![]() |
![]() |
#1506 |
Przyczajenie
|
Chciałbym się dowiedzieć ile przysługuje mi dni wolnego od stażu i czy jeśli będę miał te wolne to dostanę owiele mniejszą wypłatę niż tyle ile do tej pory ? 650 zl
|
![]() ![]() |
![]() |
#1507 |
Przyczajenie
|
Na 30 dni przepracowanych dni przysługuje Ci 2 dni wolnego, ja byłam 2 razy na zwolnieniu lkekarskimw ciągu stażu i nic mi nie odebrali pieniążków
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1508 |
Przyczajenie
|
Szkoda, bo wydawało mi się że 2 tygodnie :/ Bo chciałem wyjechać na majówke i chciałbym wziąść wolne :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#1509 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dwa tygodnie na każdy przepracowany miesiąc ?! Heh, to by było zbyt piękne, zeby mogło być prawdziwe ![]() Tymczasem przysługuje nam tylko 2 dni wolnego od pracy ![]() Choc przyznam się szczerze, że u mnie niechetnie wydają stażystom te 2 dni ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1510 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Staż minimalnie trwa 3 mc, a zrezygować można w KAŻDEJ CHWILI (skąd wzięłaś informacje,ze po 2 mc? ![]() Co do nauki w systemie dziennym to nie jest to usprawiedliwieniem.Z reguły bywa to przecież zaplanowane prawda? Jeśli ktoś składa dokumenty na uczelnię celem nauki w trybie dziennym to liczy się z tym - i ma nadzieję zresztą-że będzie przyjęty,także na staż nie powinien iść.Indywidualnie dyrektor urzędu może podjąć jednak decyzję na korzyść absolwenta. Może.Nie musi... Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1511 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do podjęcia nauki w systemie dziennym, to masz rację. Sprawdziłam w swojej umowie i rzeczywiście jest tam punkt mówiący, że "w trakcie stażu nie podejmę nauki w systemie dziennym". Jednak kilkakrotnie spotkałam się z taką sytuacją i nie jest to jakieś straszne przewinienie. Zwłaszcza, że osoba taka mogła zostać przyjęta na studia dopiero w którejś z kolei rekrutacji. Często na uczelniach obsadzenie niektórych kierunków, zazwyczaj tych mniej obleganych, trwa nawet do połowy września. W takim przypadku osoba taka jest zobowiązana do oddania wszystkich poniesionych przez urząd pracy kosztów, POZA stypendium stażowym, a więc najczęściej nie ponosi żadnych kosztów. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1512 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1513 |
Raczkowanie
|
Hey dziewczynki, mam pytanko czy prawdą jest że staż można odbyć tylko raz w życiu (czyli np. po szkole średniej) a potem po studiach po raz kolejny
![]()
Żeby kogoś zdobyć zrobimy wszystko, a gdy już go zdobędziemy nie robimy nic... ![]() Jesteśmy razem http://www.suwaczek.pl/cache/f7cb21a0aa.png ![]() Jesteśmy małżeństwem http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008...800830.png</a> ![]() 2 cs |
![]() ![]() |
![]() |
#1514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1515 |
Przyczajenie
|
Staż może maksymalnie trwać 12 miesięcy, jeśli skierują Cię na 6 tylko to możesz ubiegać się o drugi aż do wyczerpania tych 12 miesięcy.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1516 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny, nie chcę zaśmiecać forum, więc zadam to pytanie tutaj. Czy na okresie próbnym przysługuje jakiś urlop, dni wolne? z góry dziękuję za odpowiedź
#1517 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1518 |
Raczkowanie
|
Żeby kogoś zdobyć zrobimy wszystko, a gdy już go zdobędziemy nie robimy nic... ![]() Jesteśmy razem http://www.suwaczek.pl/cache/f7cb21a0aa.png ![]() Jesteśmy małżeństwem http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008...800830.png</a> ![]() 2 cs |
![]() ![]() |
![]() |
#1519 |
Zakorzenienie
|
A orientujecie sie czy na stronce internetowej urzedu sa oferty pracy i stazow?
Dziewczyny, ktore odbyly staz:czy dlugo czekalyscie, az Was gdzies skieruja? Czy gdy sie rejestruje, to wypelniam jakas ankiete, w ktorej zaznaczam np.jaka praca mnie interesuje tzn.jakiego typu?
![]() |
#1520 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oferty pracy owszem, ale kodowane, wiec zobaczysz tylko nazwe stanowiska i numer oferty, aby uzyskac dodatkowe informacje musisz byc osoba bezrobotna zarejestrowana w urzedzie, nie udzielamy informacji przez telefon! Na staz idziesz, zaraz gdy zalatwisz sobie badania (zalezy to od tego jaki Ci wyznacza termin u lekarza) Gdy sie rejestrujesz mozesz zaznaczyc jaka praca Cie interesuje, ale nikt na to nie patrzy. Jesli bedziesz spelniala wymagania co do ofert, ktore posrednik pracy moze Ci zaoferowac (szczegolnie jesli nie masz dosw. zawodowego a praca jest do przyuczenia) odmowa przyjecia oferty wiaze sie z utrata statusu osoby bezrobotnej na okres 3 miesiecy. Wyjatkiem jest wlasnie staz, gdzie przeciez nie skieruja Cie jako wychowawce przedszkola jak jestes na przyklad po Administracji. Pozdrawiam ![]()
![]() |
#1521 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1522 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1523 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jesli jestem na socjologii, to chyba moge liczyc na to, ze dadza mi raczej jakas propozycje stazu, gdzie bede miala duzo do czynienia z ludzmi?Nie chcialabym np.pracowac fizycznie jak faceci ![]() A czy moga skierowac mnie do sasiedniego miasta oddalonego ok.20 km? Cytat:
![]()
![]() |
#1524 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie moga Cie wyrzucic gdzies na staz w teren poza ktory obejmuje Urzad. Moj urzad obejmuje dwie dzielnice w Łodzi i na terenie tych dzielnic znajduja sie jednostki, ktore ubiegaja sie o stazystow. Oczywiscie mozesz isc na staz w momencie gdy studiujesz, ale jest jeden warunek. Nie mozesz byc studentem studiow dziennych, poniewaz zgodnie z w/w przeze mnie ustawa nie jestes dyspozycyjna w godzinach 8 - 16, a przy rejestracji podpisujesz takie oswiadczenie, a wiesz skladanie falszywych zeznac itp. Ale jesli jestes wieczorowa lub zaoczna to jak najbardziej ![]() No jesli jestes na socjologii (w trakcie studiow) to napewno nie dostaniesz jakiejs glupiej propozycji, ale najczestszym "stanowiskiem" na jakie sa staze to wlasnie pracownicy biurowi, referenci itp itd.
![]() |
#1525 |
Zakorzenienie
|
witam,
ja mam pytanie do osób pracujących w UP lub orientujących się w temacie. Od października studiuje zaocznie... od wrzesnia odbywam staż. Po pól roku został mi przedłużony o kolejne 6 miesiecy. Wczoraj pani z urzedu zapytała mnie czy studiuje... odpowiedzialam ze tak na co ona zdziwiona czemu nikogo nie poinformowałam ? Ja jeszcze bardziej zdziwiona :p odpowiedziałam że mówiłam ze chce podjac studia zanim zaczełam staż i jak już go rozpoczęłam. Pani stwierdziła ze ok i teraz musze podpisac zerwanie ubezpieczenia bo ubezpieczyc mnie mają rodzice. Powiedziała że skoro rodzice pracują to jeden z nich ma mnie ubezpieczyć u siebie w zakładzie pracy. Tata dowiedział się ze ponieważ studiuję zaocznie to on mnie nie może ubezpieczyc, jeśli bym dziennie się uczyła to tak. Więc ? Juz nic nie rozumiem... Rodzice nie, UP nie czyli pozostaje tylko szkoła ? Tak więc od wczoraj jestem nie ubezpieczona... gdyby tak mi się coś stało (odpukać)
![]() |
#1526 |
Zadomowienie
|
Szkola daje Ci ubezpieczenie, ale nie jest to ubezpieczenie na wypadek choroby czyli ZDROWOTNA SKŁADKA, szkola skladek nie odprowadza.
Daj mi jeden dzien, dowiem sie jutro w pracy i Ci odpowiem tutaj, bo szczerze mowiac ja nie rejestruje i nie wiem, ale zapytam kolezanki ![]()
#1527 |
Zakorzenienie
|
Byłabym ci bardzo wdzięczna! Bo nie wiem co mam robic...
![]() |
#1528 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Fajnie byloby dostac sie na staz na stanowisko, o ktorym piszesz...Mam nadzieje, ze sie uda!!
![]() |
#1529 |
Przyczajenie
|
Czy muszą obowiązkowo zabierać z wypłaty na składkę zdrowotną i coś tam jeszcze ? Nie da się z tego zrezygnować, aby dostawać owiele więcej pieniędzy ? :/
A druga sprawa to jeśli skończę 12 miesięcy stażu mogę starać się o zasiłek dla bezrobotnego ? |
![]() ![]() |
![]() |
#1530 | |
Zadomowienie
|
Juz wiem!! Kolezanka z ktora pracuje byla w takiej sytuacji. Otoz jesli rozpoczelas nauke, niewazne ze sa to studia zaoczne, twoi rodzice maja obowiazek uezpieczyc cie do 25 roku zycia. W takim wypadku, dostaniesz wicej pieniazkow, bedzie nie niewielka kwota, ale zawsze cos. Takze pani z urzedu mialam racje
![]() Cytat:
2. Nie mozesz ubiegac sie o zasilek. O zasilek mozesz ubiegac sie tylko w momencie, gdy jestes zatrudniona (a staz nie jest zatrudnieniem, poniewaz odbywajac staz nadal figurujesz w ewidencji osob bezrobotnych), poza tym aby ubiegac sie o zasilek osoba musiala byc zarejestrowana conajmniej kwote minimalna krajowa (w tym momencie 1126 zł brutto) pozdrawiam
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:55.