![]() |
#2251 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
TEORETYCZNIE nie możesz.. Zawsze jednak możesz napisać podanie do Dyrekcji z prośbą o zezwolenie na staż. U nas zazwyczaj się zgadzają. Wcześniej jednak musisz znaleźć odpowiedniego pracodawcę itd.. Musisz to dobrze oczywiście umotywować.Powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2252 |
Zakorzenienie
|
z tego co ja wiem, to stażu nie mogą odbyć osoby które byly gdziekolwiek zatrudnione i na jakkolwiek czas. Nie ma tutaj nic do rzeczy dobra wola UP.
Chyba ze ktos zatai te dane - ale to juz inna bajka. Nie wiem natomiast jak jest z przygotowaniem zawodowym.
#2253 |
Zakorzenienie
|
aha
ostatnio sie tu pytałam jak skończe staż i sie nie zgodze u nich pracowac,któras z was odpowiedziała,ze zostane wyrejestrowana,a to nie prawda,mam prośbe jak nie jestescie pewne to nie wprowadzajcie w błąd ok ja sie wypytałam i mogę bez problemu odmówić,nie mam obowiazku aby pracowac,wiec nie wyrejestruja mnie ![]() musze jakoś wytrwac do listopada musze dac rade,ale jak skąd siły nie wiem a wczoraj tez powiedzialam,ze zostalam bez opiekuna 2 tyg,a ona,ze tak nie powinno byc,powinnam miec qwolne jezeli go nie ma i powinnam pismo napisac,ale myśle pisac nie pisac,nie chce pózniej sie meczyc jeszcze barzej,bo bankowo by sie mscił ,pani powiedziala ze jezeli sie boje to natsraszyc urzedem i moze tez stosunek zmieni,bo mam 2 dni wolnego za wrzesien+1 za sobote a nie chce dac,teraz juz za pazdziernik to w sumie 5dni,jak opiekun wroci i nie bedzie chcial dac zglaszam do urzedu,bo ma obowiazek mi dac
#2254 |
Zakorzenienie
|
dra jest jeszcze tak ze kazdy UP rządzi sie swoimi prawami i to że np w Wlkp urzad zrobi tak, to nie znaczy ze UP w Mazowieckim zrobi tak samo.
Niby jest ta sama ustawa, ale to taka sama zasada jak z Urzędami Skarbowymi.
#2255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2256 |
Zakorzenienie
|
no wiesz..................ta k specjalnie wchodze na ten wątek zeby kogos wprowadzic w blad
![]() odbywalam staz i nie moglam miec przedtem ZADNEJ pracy
#2257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Warunkiem otrzymania stażu jest również brak doświadczenia zawodowego. Ministerstwo Gospodarki i Pracy dokładnie określa, czym jest brak takiego doświadczenia. Jeśli ktoś został zatrudniony wcześniej, ale na czas krótszy niż trzy miesiące, może starać się o staż (nie jest istotne na podstawie jakiej umowy czy o dzieło, czy o pracę). Jeśli pracował gdzieś dłużej niż trzy miesiące jest traktowany jako osoba z doświadczeniem i nie kwalifikuje się do programu. http://praca.wp.pl/kat,18459,title,S...l?ticaid=16b9c |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Warunkiem dostania się na staż jest nie przekroczenie 25 rż przy wykształceniu średnim i niżej i 27 rż przy wykształceniu wyższym+nie może upłynąć 12 mc od ukończenia studiów. Doświadczenie nie ma tu żadnego znaczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
PS: pracowalam w UP przez rok
![]() ![]() |
![]() |
#2260 |
Zakorzenienie
|
mimo wszystko moglas to milej napisac, a nie w taki sposób
#2261 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje za odpowiedzi, jak pójde sie rejestrować do UP dowiem się czy będą jeszce środki, bo w lipcu były, ale dostałam pracę. TEraz żałuże, bo 3 misiące męczrani przeżyłam...
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2263 |
Zakorzenienie
|
wiadomo że sa rzeczy które obowiązuja wszystkie UP w Polsce, ale sa tez kwestie nie do konca wyjaśnione i tu kazdy Urząd robi juz jak uwaza
![]()
#2264 |
Konto usunięte
|
lipa
![]() dostalam 2 oferty,jedna zew szkoly jezykowej,okazalo sie ze chca osobe z anglistyki,a druga do biura prawnego,gdzie wlasnie kogos przyjeli wczesniej:/ w urzedach nie bylo nic ![]() chyba zle ze na te studia adminsitracyjne poszlam:/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
US interpretują różnie ordynacje podatkową i ustawy. Często ludzie powołują się na interpretacje naczelników US z różnych części Polski. Jednak prawo jest jedno... Jak się nie załatwi w Up danego miasta to się dzowni do Urzędu Pracy wojewódzkiego ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2266 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie, z góry przepraszam jeśli taka kwestia była juz poruszana. Czy możecie powiedzieć mi , jakie dokładnie dokumenty należy złożyć w Urzędzie Pracy aby zarejestrować się jako osoba bezrobotna.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaświadczenia o odbytych szkoleniach/kursach, wszelkie uprawnienia świadectwa pracy zaświadczenia lekarskie o przeciwskazaniach zdrowotnych do podjęcia pracy,jeśli się je posiada dowód osobisty |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2268 |
Zakorzenienie
|
a nr NIP tez???
#2269 |
Rozeznanie
|
tez
![]() ![]()
![]() |
#2270 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam dziś w Up, żeby wziąć wniosek dla pracodawcy, bo chyba będę miała gdzie odbyć staż. Teraz mam iśc do nich, żeby mi to wypełnili i co dalej?
Na razie sie w Up nie rejestrowałam... Czy mogę dopiero wtedy, jak zaakceptują ten wniosek? Długo sie czeka na coś takiego?
#2271 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
najpierw musisz sie zarejestrowac w UP zeby miec status bezrobotnego, potem brac sie za staz ![]()
![]() |
#2272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo nie wiadomo ile to wszystko potrwa, a takto chociaz zlecenia dla studentów mogę łapać... Ale jak firma chce mnie przyjąć, to już chyba polowa sukcesu, prawda?
![]() |
#2274 |
Zakorzenienie
|
nie martw sie, ja tez tak myslalam, bo nikt mi nie powiedzial ze trzeba sie zarejestrowac....zlozylam ten wniosek i ciagle byl odrzucany.
Jak masz juz firme na oku, to z górki, ale zarejestruj sie czym prędzej ![]()
#2275 |
Zakorzenienie
|
Boję się własnie tego, ze gdy się zarejestruję i złożę wniosek ,UP może go odrzucić
![]() Ale to pokręcone wszystko... A jesli nie zaakceptują wniosku, to mozna bez problemu wypisać sie z UP?
#2276 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie ze jak juz masz firme na oku to sprawa jest prosta, tylko musisz sie wpisac jako bezrobotna i zaniesc ten wniosek o staż.
Nie dadza Ci w innym miejscu skoro firma Cie chce, ale na ile dostaniesz to juz nie wiem
#2277 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Momento... jaki wniosek chcesz składać? Wniosek o staz sklada PRACODACA ktory chce stazyste z urzedu, natomiast ty idziesz, rejestrujesz sie jako bezrobotna, idziesz do okienek pt "STAZE" i mowisz ze chcesz isc na staz. Jesli nie masz pracodawcy, nie jestes kandydatem do zadnej firmy, to mowisz pani w okienku ze chcesz isc na staz. Pani w okienku przeglada twoje wyksztalcenie i do tego dobiera ci i udostepnia oferty stazowe, ty sobie wybierasz gdzie chcesz isc np. jesli jestes kosmetyczka to do salonu kosmetycznego, mozesz isc do komendy policji, do jednostki wojskowej, do urzedu no gdzie tylko chcesz wlasciwie... Cala procedura nie powinna trwac dluzej niz tydzien - gora dwa, a nie 2 - 3 miesiace!! Mozesz nawet w urzedzie pracy w ktorym sie rejestrujesz zapytac pani w okienku czy nie potrzebuja na staz i wtedy to trwa kilka dni, bo musisz czekac na badania a jak je zrobisz to wlasciwie natychmiast mozesz zaczynac. Tak w kazdej chwili mozesz sie wyrejestrowac z Urzedu - rejestracja nie jest obowiazkowa, jest to Twoje widzi-mi-sie. pozdrawiam
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2278 |
Raczkowanie
|
Mgosiek, nie w każdym urzędzie tak jest jak ty mówisz, u mnie np. czekam na staż już ponad miesiąc i dalej nic- żadnych ofert dla mnie (jestem na administracji zaocznej). I nie tylko ja tak mam. Wszystko zależy od UP.
Do tego pani w UP mnie pocieszyła że coś się mają zmienić przepisy stażowe i pewnie będę się kwalifikować tylko do prac interwencyjnych (mam przepracowane 2,5 miesiąca). Wie któraś coś o tym? |
![]() ![]() |
![]() |
#2279 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No byc moze zalezy to od miejscowosci w jakiej mieszkasz, ja mieszkam w duzymmiescie i ze stazami nie ma problemu, ale jak jest mniejsza miejscowosc to moze byc tak jak mowisz. edit: dobra zobaczylam w profilu ze masz 20 lat. Mnie nic nie wiadomo o zmianie przepisow, srednie wyksztalcenie i do 25 r.ż lub wyzsze do 27 r. ż. do roku po zakonczeniu studiow wyzszych - kwalifikujesz sie, nie wiem o czym ta pani mowila...
![]() |
#2280 |
Raczkowanie
|
Z tego co zrozumiałam to może się skrócić ten okres przez który można było pracować i po którym można iść jeszcze na staż. Gdyby się on skrócił to moje 2,5 miesiąca pracy by dużo zmieniło...
Mieszkam w miejscowości która ma ok. 45 tys mieszkańców. Na własną rękę też próbowałam szukać sobie stażu- przeszłam praktycznie całe miasto i każdą firmę/instytucję i nic. Nie potrzebują stażysty :/ Myślałam o tym żeby spróbować w większym mieście- jak np. Rzeszów czy Tarnów. Ale wątpię żeby mnie tam wysłali bo to już nie zasięg mojego PUPu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.