![]() |
#211 |
Raczkowanie
|
Dot.: ?studentki Gdzie Pracujecie I Ile Zarabiacie?
Jestem na pierwszym roku studiow dziennych, zajecia od poniedzialku do czwartku. Piatek sobota niedziela pracuje w sklepie odziezowym, srednio 85 h w miesiacu, zarabiam 7,30 na godzine.
![]() |
#212 |
Rozeznanie
|
a ja mam takie pytanie.. kiedyś pracowałam 2 lata w sklepie ale wymazałam to z CV gdyż (wtedy) uważałam ze wysyłając moje papiery do biura, będzie to czymś.. haniebnym.. że mam mniejsze szanse na załapanie sie do biura jak wcześniej byłam w sklepie spożywczym jako zwykły pracownik a stażu w biurze nigdy nie miałam i nikt mi go przydzielić nie chciał choć bardzo chciałam sie przekwalifikować zawodowo a jak wiecie bez stażu ani rusz..
Od tamtego momentu (sklepu) pracowałam dorywczo u kilku amerykańskich rodzin opiekując sie dziećmi. Praca fajna, pieniądze ok, dzieci kochane ale moje rodziny musiały wracać po roku - dwóch do kraju z powodu kończącej sie wizy. No i mam w związku z tym problem. Teraz poszukuje pracy normalnej na etat (studiuje administracje zaocznie) ale niestety nie posiadam żadnych referencji od tamtych rodzin u których pracowałam, nie zadbałam o to, myślałam ze to na chwilkę tylko i tak lata leciały.. Nie wiem czy wpisywać to do CV i w jaki sposób, namiarów nie mam na te rodziny bo porozjeżdżały sie po świecie - do Indii, Stanów, Kandy.. Nie wiem czy powinnam o tym wspominać pracodawcy bo jakby nie patrzeć mam wielka lukę w moim CV Może wy coś poradzicie? ![]()
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
pisz kazde doswiadczenie w CV jakie tylko mialas,nawet drobnostki sie przydaja
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
W wakacje glownie(studiuje dziennie, dwa kierunki-wiec ciezko bylo by jeszcze "wcisnac" prace
![]() 3miesiace w Hiszpanii, 2x 3miesiace w Niemczech, teraz w Anglii(prawie pol roku) Zarobki od 3 do 6 tys euro(netto) czasami dorabiam w Pl, ale jakies smieszne prace bardziej. Jak widac wszystko jest wykonalne ![]() Pozdrawiam serdecznie wszystkie pracujace i ambitne studentki.. -a tych zerujacych wciaz na mamusi i tatusiu(a raczej ich portfelu) nie ![]()
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Również przyłączam się do nie pozdrowień ![]() Prace zaczynam od przyszłego tygodnia a z ambicją jeśli chodzi o nauke zawsze było krucho.. aby się prześliznąć z roku na rok, z semestru na semestr (bo w LO to spokojnie PRAWIE łapałam się na pasek ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
Nie no, ja ambitna zawsze byłam, choć, przyznaję, studia rzeczywiście rozleniwiają.
Widzę jednak, że dla niektórych ambicja jest równoznaczna z pracą na studiach, więc chyba jednak się myliłam w ocenie samej siebie. Moimi własnymi pieniędzmi jest na razie tylko stypendium naukowe. Do czasu. Cóż, niektórzy umieją zainwestować w swoją głowę i dobrze to wykorzystać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Pracuje jako hostessa i stawki nie sa niskie ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#219 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
400 zł? U mnie dziewczyny mają po 900-1000zł... oczywiscie wszystko zalezy od sredniej. Ja jak to uslyszalam to stwierdzilam ze trzeba bylo sie uczyc na I roku ![]() Fakt ze na własne pieniadze bede musiala 'harowac' za barem po nocach a nie beda 'same' (wiadomo że nie do końca same - nastepstwo efektywnej nauki w poprzednim roku) splywaly co miesiac na konto no ale coz.. kwestia wyboru ![]() Jako hostessa? A co "hostesssujesz"? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edit. A może ta kwota oznacza kasę, którą dostały teraz na konto jako suma stypy za październik, listopad (ew. i grudzień)? Bo nie chce mi się wierzyć, że gdzieś są stypy w wys. 1000 zł co miesiąc... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
od stycznia nigdzie nie pracuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#222 |
Raczkowanie
|
jasne.. Lepiej bawic sie w studiowanie i zerowac na pieniazkach od rodzicow.Jakos mozna i pracowac i stuiowac i miec stupendium naukowe.Wszystko zalezy od organizacji czasu.
Powodzenia w zyciu..tym doroslym kiedys. Obyscie sie nie obudzily za pozno. asiuk, owszem, mylilas sie w ocenie samej siebie ![]()
![]() |
#223 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli praca jest wyznacznikiem Twojej inteligencji/dojrzałości/ambicji, to życzę powodzenia w dalszym życiu ![]() Każdy ma inne powody, dla których pracuje lub nie pracuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hmmm.. moze nieco przesadzilam z ta zgryzliwoscia, zatem przepraszam Cie. Jestem zla...rozzalona(?) bo nie kazdy ma ten sam start w zyciu-a szkoda. Dla mnie jest proste, ze ten kto ma pieniadze lub moze je dostac od rodzicow najczesciej nie pracuje bo.. mu sie nie chhce, ew. "zdazzysz sie jeszcze w zyciu dziecko napracowac" i moze sie skoncentrowac tylko i wylacznie na studiach i urokach zycia zaka. Ja tej szansy i mozliwosci nie mam. Moi rodzice nawet gdyby chcieli mi pomoc finansowo -poprostu fizycznie nie moga. A niestety otaczaja mnie takie osoby ktora naleza to pierwszej wspomnianej grupy. I to jest troszke frustrujace. Zamiast byc dumna z tego ze jestem samodzielna czuje sie gorsza bo.. nawet nie wiem dlaczego;/
![]() |
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja chciałabym i nie chciałabym pracować. Z pewnością nie należę do osób, które bez żenady ciągną od rodziców pieniądze. Chcę zacząć pracować w zawodzie, ale... boję się po prostu ![]() Ciesz się, że jesteś samodzielna, choć rozumiem Twoje frustracje - tylko proszę, nie wyżywaj się na innych tylko dlatego, że żyją inaczej. Widzisz, ktoś faktycznie może być zwykłym pasożytem, a ktoś łamie się cały czas w sobie i nad tym rozmyśla. Zazdroszczę Ci zaradności i pewności siebie. Obiecałam sobie, że od semestru letniego poszukam pracy w jakimś biurze projektowym. CV już dawno napisane, portfolio wydrukowane... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Fakt, ciezko czasem podjac decyzje, pewnym krokiem wkroczyc do biura i zaprezentowac swoje CV i umiejetnosci(lub pewnym wprawnym ruchem kliknac "enter" i wyslac ![]() Nie napisze zadnej nowosci wspominajac jak duza jest konkurencja i mozna stracic wiare we wlasne sily w obliczu tysiaca innych kandydatow.. ale musze Ci wyznac, ze bardzo-naprawde bardzo pomaga jakiekolwiek doswiadczenie, niekoniecznie na stanowisku lub branzy w ktorej sie ksztalcisz. Spotykasz nowych ludzi- ![]() Ja np. bardzo sie balam gdy zaczynalam kazda nowa prace, zwl. ze byly to dziedziny w ktorych mialam niewielkie doswiadczenie. Ale usmieh i pozytywne nastawienie(choc moze jeszcze tego nie pokazalam na forum ![]() ![]() Spokojnej nocy ![]()
![]() |
![]() |
#229 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ale jesli na te "drobnostki" jak praca u anglojezycznych rodzin nie mam papierów żadnego potwierdzenia to mam to wpisac w CV? a jak pracodawca poprosi o jakies dokumenty to potwierdzajace to co mam zrobic?
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
wpisuj WSZYSTKO. jesli pracodawca zażąda referencji to mu powiesz czemu nie masz i tyle. ja juz troche chodzilam na te rozmowy kwal. i ani razu mnie sie o zadne referencje nie pytali. a to,zeby wpisywac kazde,nawet najmniejsze dosw. dowiedzialam sie na jednej z takich rozmow od pracodawcy wlasnie, bo tak jak Ty,nie wpisalam drobnostek. wyciagnal ode mnie ze jednak gdzies tam kiedys pracowalam i wrecz opiernczyl za niewpisanie w CV,kazde doswiadczenie sie liczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Rozeznanie
|
dzieki bardzo mi pomogłaś
![]()
![]() |
#232 |
Zadomowienie
|
studiuje zaocznie na drugim roku,pracuje w agencji reklamowej,zajmuje sie grawerowaniem produktow dla klientow,wypakowywaniem i rozp towaru,pracuje tam od miesiaca,atmosfera super mam blisko,dostaje 6zl/h nie narzekam wystarcza mi
![]() |
#233 |
Raczkowanie
|
Witajcie drogie Studentki
![]() Jestem technikiem rachunkowości i studiuję na II roku zaocznie administrację. Pracuję we wsparciu księgowości i mam 1500 brutto. Praca od poniedziałku do piątku 8-16. Jestem bardzo zadowolona, mimo że to tylko umowa zlecenie ale jak to będzie ładnie wyglądało w moim cv ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Raczkowanie
|
ja studiuję zaocznie filologię polską na II roku.
po skonczeniu szkoly sredniej poszlam na staz na 3 miesiace do sklepu spozywczego , potem pare miesiecy siedzialam w domu i czekalam na dalszy ciag stazu. dostalam na pol roku w osrodku kultury. chciano mi go przedluzyc juz do 9 miesiecy, ale znalazlam prace. bylo to malowanie obrazow - takich jak w kwiaciarniach mozna kupic. dostalam prace. zerwalam wiec staz po 5 miesiacach. praca w tych obrazach byla dla mnie czyms fajnym, marne grosze byly, ale przynajmniej stala kasa- po stazu nie zostalabym w biurze. dyrekcja nie zostawiala zadnych stazystow... wiec cieszylam sie.dostalam umowe na pol roku, na okres probny,ale facet zwolnil mnie po miesiacu pracy!!!! nie podal powodu!!! zanim dostalam umowe pracowalam tam na czarno dwa dni w tygodniu. bylo super, ladnie, pieknie. ale z dniem otrzymania umowy- wyzwiska, jakies pretensje. znosilam to. wiem,ze maluje dobrze, skonczylam szkole w tym kierunku, ale szef usilnie wmawial ,ze obrazy sa do niczego. zwolnil mnie, potem kolejna dziewczyne.... okazalo sie,ze zwalnia tak co rusz , teraz znow poszukuje pracownic. zaluje teraz,ze zerwalam ten staz. gosciu mnie normalnie oszukal- narobilam mu obrazow, on mi dal marne grosze i wywalil na zbita twarz. teraz ciezko mi znalezc prace. jak mowie podczas pierwszej ozmowy, ze studiuje zaocznie, to od rzu slysze, ze nikt mi nie bedzie dawal wolnego co dwa tygodnie... ale wytrwale poszukuje...
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
sabatina straszne to co opisałaś gr... jak pracodawcy traktują ludziii !! dlatego warto wszystko dokładnie przemyśleć i ni iśc nidy na czarno bo wtedy zapłacą mniej lub w ogole eh...
aaa ten gość to ostatni dooopeekk !!!! napewno coś znajdziesz ![]()
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
Studiuję administrację dziennie na 3 roku.
Na pierwszym roku niemalże nie pracowałam. Na drugim pracowałam jako barmanka w wegetariańskim barze, zarabiałam 4,75/h, oraz w PZU - tu pracowałam na akord. Praca polegała na wlepywaniu danych do komputerów - poświęcalam na to różną ilość czasu, w zależności od moich możliwości czasowych oraz ilosc pracy. Myślę, że średnio 15-18h w tygodniu - wychodziło gdzież 500-600 zl. W minione wakacje pracowałam w Stanach zjednoczonych. Praca różna - snack bar, tickety, różne atrakcje oferowane przez park wodny i nie tylko - zarabiałam 7,25$/h. Teraz jestem na trzecim roku. Od pańdziernika do grudnia nie pracowałam. Aktualnie zaczynam prace w jednym ze sklepów w galerii łódzkiej - 7 zł nettto/h. Robię teraz licencjat, a od przyszłego roku akademickiego zaczynam studia zaocze. Chcialabym wtedy szukać już pracy 'zbliżonej do kierunku studiów' w jakim sie kształcę.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
zielony stworek
|
Nigdzie nie pracuje,bo studiuję dziennie i jest to niewykonalne
![]() ![]() Zgłaszałam się do agencji na hostessę i żadna mi nie zaproponowała współpracy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Codziennie od rana masz zajęcia?? A weekendy?? Ja też studiuję dziennie i uważam, że da się wszystko pogodzić. Trzeba tylko szukać, szukać, szukać.. do skutku. ![]() Pozdrawiam
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:44.