Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-19, 20:22   #2701
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Jestem po 3-miesięcznym staży i czekam na przedłużenie go właśnie w tej samej instytucji. myslałam o zmianie miejsca, ale obawiałam się, że znów będę musiała długo czekać i od nowa chodzić i zaatwiać a tu już miałabym łatwiej. jak się okazało i tak musze czekać i tak, bo UP aktualnie staży nie daje:/ nie widzę nic dziwnego w przedłużaniu staży w tym samym miejscu, sporo moich znajomych tak robi. choć przyznam, że kusi mnie teraz zmiana miejsca, co prawda w obrębie tej samej instytucji, ale jednak na ciut inną pracę. powodem tego jest głównie myśl o tym, że nie wiem gdzie będę pracować w przyszłości, a doświadczenie pracy w różnych miejscach mogłoby być wartościowe. z drugiej strony 3 m-ce to mało i wszystkiego dobrze nie da się nauczyć przez ten czas. wiem, ze będąc nadal w tym samym miejscu na stażu mogłabym się jeszcze trochę nauczyć.
mi się wydaje, że potencjalny parocodawca raczej powien być zadowolony że ktoś ma staż na jednym stanowisku dłuższy. jeśli ktoś ma 3 tu 3 tam a 3 miesiące jeszcze w innym miejscu to tak naprawde może się dokładnie nie nauczyć tego co robił (oczywiście zależy to od charakteru pracy), a może paracodawca sobie pomyśleć że niesprawdzał się i go przepychali co raz dalej na inne stanowiska.
ja jestem zadowolona że od 9 miesiecy jestem na tym samym stanowisku, nauczyłam sie naprawde wiele i ucze sie nowszych rzeczy, jestem traktowana jako normalny pracownik i ludzie z dłuższym stażem pracy przychodza do mnie po porade odnośnie tego co robie. jeszcze 3 miesiące
Stary 2009-01-19, 20:52   #2702
myszkaaa88
Zakorzenienie

GG do myszkaaa88

Cytat:
Napisane przez mimix86 Pokaż wiadomość
Mam pytanie: czy pracodawca ma prawo wysłac stażystę na badania lekarskie? i jakie to będą badania, jeśli pracuję przy komputerze? (okulista, krew, coś jeszcze?)
Urząd Pracy kieruje na badania i to zazwyczaj rutynowe wzrok,wywiad, przesłuchanie przez lekarza, jesli nie masz zadnej wady wzroku to nie potrzeba zadnych wizyt u okulisty,wystarczy ta jedna wizyta.
-Moje życie.
Ty odwrócisz się i odejdziesz bez słowa,
nie wiedząc,że moje życie to Ty."

myszkaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-19, 21:31   #2703
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Mam pytanie: czy pracodawca ma prawo wysłac stażystę na badania lekarskie? i jakie to będą badania, jeśli pracuję przy komputerze? (okulista, krew, coś jeszcze?)
stażysta zaczynając pracę ma aktualne badania, UP o to dba i wysyła każdego. xero zaświadczenia lekarskiego stażysta zostawia w miejscu, w którym odbywa staż. więc wiadomo, że jest zdolny do pracy na tym stanowisku.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-19, 21:52   #2704
TemptationInMyHeart
Raczkowanie

ja wysłałam @ do mojego PUP napisałam, że od września chodzę do szkoły policealnej na administracje i się zapytałam czy jest możliwość odbyć staż u nich... po tygodniu jakaś Pani do mnie zadzwoniła żebym przywiozła CV... pojechałam na następny dzień i pani kierownik od razu mi się zapytała czy się zgadam na staż 12mcy i że oni nie obiecują, ze przyjmą mnie po tym roku do pracy....Oczywiście się zgodziłam... i po 3 dniach do mnie zadzwonili żebym za tydzień przyjechała po skierowanie do lekarza bo przyjmą mnie na ten staż

Sporo osób się dziwi, ze dostałam aż na 12 m-cy. Oczywiście plus jest taki,że idę na ten staż, nie będę siedziała w domu bezczynnie...ojjjj narozsyłałam się CV.... nachodziłam się po sklepach i nici.... więc czemu nie iść na ten staż.... minus to oczywiście te marne grosze płacone przez cały rok... nooo ale kazdy grosz się liczy no i mój dojazd 25km niestety autobusem bo prawka nie mam

i będę mogła sobie coś wpisac do CV bo myslę że tam się sporo nauczę
TemptationInMyHeart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-19, 22:25   #2705
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
stażysta zaczynając pracę ma aktualne badania, UP o to dba i wysyła każdego. xero zaświadczenia lekarskiego stażysta zostawia w miejscu, w którym odbywa staż. więc wiadomo, że jest zdolny do pracy na tym stanowisku.

Może tak jest, ale nie we Wrocławiu, bo PUP nie wysłał mnie na badania żadne, tylko dostałam skierowanie od pracodawcy. (i to po 3 tygodniach stażu)
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-19, 23:49   #2706
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Może tak jest, ale nie we Wrocławiu, bo PUP nie wysłał mnie na badania żadne, tylko dostałam skierowanie od pracodawcy. (i to po 3 tygodniach stażu)
widać co UP to trochę inne zasady
Stary 2009-01-20, 10:32   #2707
outentyczna
Raczkowanie

hey dziewczyny! dzisiaj byłam u UP i przedłużyli mi staż o 2 miesiące. łącznie będę 5 miesięcy na stażu, no chyba, że za 2 miesiące znowu mi przedłużą. na przedłużenie czekałam ok 2 tyg.
outentyczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 10:55   #2708
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

jak tak czytam jak szybko przedłużają wam staże i na jak długo macie staże to naprawdę załamuje mnie mój UP i to, że ciągle tam tłumaczą, że kasy nie ma, że dopiero w lutym będą staże dawać. jakoś po tym co piszecie widać, ze w innych miastach UP nie mają takich problemów z kasą..
Stary 2009-01-20, 10:57   #2709
myszkaaa88
Zakorzenienie

GG do myszkaaa88

Cytat:
jak tak czytam jak szybko przedłużają wam staże i na jak długo macie staże to naprawdę załamuje mnie mój UP i to, że ciągle tam tłumaczą, że kasy nie ma, że dopiero w lutym będą staże dawać. jakoś po tym co piszecie widać, ze w innych miastach UP nie mają takich problemów z kasą..
U mnie też dopiero w lutym dawali staże, ja sobie sama załatwiłam staż już w listopadzie/grudniu i czekałam trzy miesiące aż PUP powie,że ma kasę i dlatego też idę dopiero od lutego. Jedyny plus to taki,że dostałam od razu na 10 miesiecy czyli do końca roku spokój.
-Moje życie.

Stary 2009-01-21, 11:21   #2710
Sikorka0204
Zakorzenienie

Hej
Mam pytanie dotyczące zwrotu kosztów dojazdu
Wiem, że koszty przejazdu zwracane są na podstawie wszystkich biletów. A czy może być to paragon z biletu miesięcznego?
Pytam ponieważ bilet za cały miesiąc kosztuje ok 70zł a gdybym kupowała codziennie to kwota za 20 dni wynosiłaby 160zł...
I pewnie nie chcieliby aż tyle mi wypłacać za sam koszt przejazdu

Przepraszam, jeśli takie pytanie już padło ale niestety nie znalazłam
Sikorka0204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-21, 11:39   #2711
myszkaaa88
Zakorzenienie

GG do myszkaaa88

Tak, jak najbardziej moze byc bilet miesięczny. Mi nawet w urzędzie mowili,ze byloby lepiej zeby miec miesieczny bo pojedyncze sie gubia i tak dalej Takze spokojnie na pewno Ci zwrócą
-Moje życie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-21, 12:00   #2712
Sikorka0204
Zakorzenienie

No właśnie mniej zabawy jest z biletem miesięcznym
A swoją drogą ciekawe czy zwracaliby pełną kwotę, gdybym kupowała za każdym razem bilet(bo to dość duża kwota)? Bo z jednej strony komfort taki, że nie trzeba jedną firmą jeździć
Sikorka0204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-21, 13:07   #2713
TemptationInMyHeart
Raczkowanie

Zwracają cały koszt biletu?? bo słyszałam , że stażysta płaci 50zł a oni dokładają resztę...

Jak to jest?
Stary 2009-01-21, 13:17   #2714
myszkaaa88
Zakorzenienie

GG do myszkaaa88

Zwracają cały koszt dojazdu. Przynajmniej tak mówili u mnie w PUPie.
-Moje życie.

Stary 2009-01-21, 13:18   #2715
~Veronique
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TemptationInMyHeart Pokaż wiadomość
Zwracają cały koszt biletu?? bo słyszałam , że stażysta płaci 50zł a oni dokładają resztę...

Jak to jest?
mi początkowo zwracali jakąś część (w zależności od miesiąca różna kwota). a potem już za cały bilet miesięczny. nie wiem od czego to zależało. ale staż miałam rok temu więc może się coś zmieniło od tego czasu.

~Veronique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-22, 09:09   #2716
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Wiem, że było już to opisane na forum, ale nie mam siły szukac. Na kogo lekarz ma wystawic L4: na pracodawcę, gdzie odbywam staż czy na PUP?
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-22, 09:11   #2717
~Veronique
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, że było już to opisane na forum, ale nie mam siły szukac. Na kogo lekarz ma wystawic L4: na pracodawcę, gdzie odbywam staż czy na PUP?
mi wystawiali na PUP.

~Veronique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-22, 09:17   #2718
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
na pracodawcę, czyli na UP

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-23, 12:36   #2719
TemptationInMyHeart
Raczkowanie

Dziewczyny powiedzcie mi, szczególnie te dojeżdżające na staż....
bo sprawa jest taka, że ja będę dojeżdżała do mojego UP.... mam 25km... mi pasuje jeden autobus, którym będę akurat na czas... wiadomo jak to z autobusami...czasami się spóźniają...

czy mają w miejscach odbywania stażu jakieś pretensję za spóźnianie osób dojeżdżających?? Szczególnie mi chodzi o UP/PUP... można się jakoś dogadać z kierowniczką?? wiem, że to jest jednak praca ale niestety autobusu nie przyśpieszę

Pytam się was żebym wiedziała jak ta sprawa wygląda bo niedługo idę do kierowniczki po skierowanie do lekarza i żeby nie było, że jeszcze z tego powodu mnie na staż nie przyjmą

Edytowane przez TemptationInMyHeart
Czas edycji: 2009-01-23 o 12:38

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-24, 17:29   #2720
maugoszatka
Wtajemniczenie

TemptationInMyHeart myślę, że to zależy od ich wyrozumiałości,bo w gruncie rzeczy jesteś pracownikiem jak każdy inny i spóźniać się nie powinnaś.

maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-24, 17:33   #2721
Domina
Zakorzenienie

A ja bardzo bym chciala ze swojego stazu zrezygnowac bo juz naprawde nie mam sily(( Nerwowo sie tam wykoncze ale niestety nie stac mnie aby oddac wszystkie zarobione pieniadze a ciagle mi powtarzaja ze trzeba oddawac
https://www.facebook.com/Wstazki/?fref=ts MOJE CUDEŃKA WSTĄŻKOWE
Domina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-24, 17:49   #2722
TemptationInMyHeart
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Domina Pokaż wiadomość
A ja bardzo bym chciala ze swojego stazu zrezygnowac bo juz naprawde nie mam sily(( Nerwowo sie tam wykoncze ale niestety nie stac mnie aby oddac wszystkie zarobione pieniadze a ciagle mi powtarzaja ze trzeba oddawac

a co się stało?? gdzie w ogóle masz staż??
Stary 2009-01-24, 18:30   #2723
merciless
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Domina Pokaż wiadomość
Nerwowo sie tam wykoncze ale niestety nie stac mnie aby oddac wszystkie zarobione pieniadze a ciagle mi powtarzaja ze trzeba oddawac
Z tego co ja wiem, oddaje się pieniądze za badania lekarskie, a nie te, które ciężko i uczciwie zarobiłaś...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-24, 20:21   #2724
ardianekkk
Przyczajenie

Witam Jestem na stazu od października, mam kilka pytan.
Po pierwsze: moj kolega ktory byl na stazu od sierpnia w tej firmie co moja (ja chcialem miec wakacje wiesz przyszedlem pozniej:P ) konczyl staz 12 grudnia. Napisal podanie o przedluzenie ale zsostalo ono odrzucone, bo juz nie mieli kasy ponoc, koniec roku, te sprawy. Teraz kasa jest, ale czy moze wziac staz w tej samej firmie na tym samym stanowisku? Bo w PUP mowili mu ze juz nie mozna w tym samym miejscu.. jak to jest?
Drugie pytanie: zachorowalo mi sie dzisiaj. Chce wziac L4, bo padam z nog. W styczniu jak dostarczalem liste powiedzieli mi ze teraz jestem ubezpieczony u nich, a nie w ksiazecce rodzicow. Jak idzie sie do lekarza to trzeba miec taka ksiazeczke, skoro teraz jestem ubezpieczony to co mam wziac? No i zwolnienie ma byc wypisane na UP, bo to moj pracodawca, racja? Pytanie przy okazji, za l4 placa 100% wynagrodzenia?
trzecia sprawa: Co do kasy stazowej, jak z ta ustawa, bedzie nizsza placa czy wyzsza w koncu? bo jedni pisza ze sie zwiekszy (od czerwca) a inni ze juz cos prezydent podpisal i sie zmniejszy, jak to jest w koncu?
ardianekkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-24, 21:10   #2725
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez ardianekkk Pokaż wiadomość
Witam Jestem na stazu od października, mam kilka pytan.
Po pierwsze: moj kolega ktory byl na stazu od sierpnia w tej firmie co moja (ja chcialem miec wakacje wiesz przyszedlem pozniej:P ) konczyl staz 12 grudnia. Napisal podanie o przedluzenie ale zsostalo ono odrzucone, bo juz nie mieli kasy ponoc, koniec roku, te sprawy. Teraz kasa jest, ale czy moze wziac staz w tej samej firmie na tym samym stanowisku? Bo w PUP mowili mu ze juz nie mozna w tym samym miejscu.. jak to jest?
Drugie pytanie: zachorowalo mi sie dzisiaj. Chce wziac L4, bo padam z nog. W styczniu jak dostarczalem liste powiedzieli mi ze teraz jestem ubezpieczony u nich, a nie w ksiazecce rodzicow. Jak idzie sie do lekarza to trzeba miec taka ksiazeczke, skoro teraz jestem ubezpieczony to co mam wziac? No i zwolnienie ma byc wypisane na UP, bo to moj pracodawca, racja? Pytanie przy okazji, za l4 placa 100% wynagrodzenia?
trzecia sprawa: Co do kasy stazowej, jak z ta ustawa, bedzie nizsza placa czy wyzsza w koncu? bo jedni pisza ze sie zwiekszy (od czerwca) a inni ze juz cos prezydent podpisal i sie zmniejszy, jak to jest w koncu?
w grudniu i mój UP odrzucał podania z braku funduszy. teraz było pisane kolejne bo chce w tym samym miejscu. mozna mieć staż na tym samym stanowisku w tej samej instytucji, nie ma przeciwskazań. większość moich znajomych ma staż tym samym miejscu mimo przedłużania go.
co do ubezpieczenia w UP to nie jest tak, że automatycznie jesteś ubezpieczony przez UP, to przeba załatwić w UP, mi dali jakąś kartkę na której było napisane ze jestem przez nich ubezpieczona i pieczątki i to jest wazne 30 dni i co miesiąc trzeba to podbijać żeby było ważne, z tego co mi tłumaczyli w UP do lekarza z tym musze chodzić. więc jak nie masz tego załatwionego to próbuj na książeczkę rodziców (tak mi się wydaje). Zwolnienie na UP ma być wypisane. Płacą 100% za zwolnienie.
A co do kasy i tego ile mają płacić teraz za staże nie mam pojecia. Za dużo informacji słyszałam i głupieję od tego.

Edytowane przez moni_ka.g
Czas edycji: 2009-01-24 o 21:13
Stary 2009-01-24, 21:34   #2726
ardianekkk
Przyczajenie

ja tez cos podpisywalem, tazke sadze ze to bylo wlasnie to..to teraz przed pojsciem do lekarza musze isc wczesniej do up po ta kartke, tak? i o ile dostane l4 to mam je zaniesc od razu do urzedu czy dopiero jak z lista przychodze na koniec miesiaca? co do tego kolegi... tylko jemu skonczyl sie ten staz 12 stycznia, teraz siedzi w domu, nie ma "ciaglosci stazu", czy teraz moze isc na legalu po raz kolejny do tego samego miejsca?

Edytowane przez ardianekkk
Czas edycji: 2009-01-24 o 21:40
Stary 2009-01-24, 21:43   #2727
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez ardianekkk Pokaż wiadomość
ja tez cos podpisywalem, tazke sadze ze to bylo wlasnie to..to teraz przed pojsciem do lekarza musze isc wczesniej do up po ta kartke, tak? i o ile dostane l4 to mam je zaniesc od razu do urzedu czy dopiero jak z lista przychodze na koniec miesiaca?
przy podpisaniu daliby Ci tą kartkę. może podpisywaleś, że zapoznałeś się z informacją, że od stycznia masz być ubezpieczony w UP?
gdzie zanieść L4 nie pamiętam, nie miałam nigdy L4 na stażu. z tego co mi się przypomina to oryginał tego samego dnia do UP się oddaje a xero do miejsca w którym staż masz (raczej też tego samego dnia, albo zadzwonić przynajmniej, generalnie poiformowac instytucje, że masz L4).
co do kolegi to myślę, że może. ja też mam przerwę i nie bedzie ciągłości stażu. to nie ma znaczenia. ja tak robię, sporo osób tak robi. a co UP ma do tego jaka instytucja.

Edytowane przez moni_ka.g
Czas edycji: 2009-01-24 o 21:44
Stary 2009-01-25, 10:39   #2728
ardianekkk
Przyczajenie

czyli jutro przed wypisaniem l4 musze isc do urzedu po to cale ubezpieczenie, tak?
Stary 2009-01-25, 10:46   #2729
hathayoga
perfumove love

Jeżeli nie wyrobiłeś sobie książeczki ubezpieczeniowej w UP (weź jedno zdjęcie legitymacyjne, może od razu Ci wyrobią), możesz poprosić o zaświadczenie, że jesteś ubezpieczony (ważne 30 dni).

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 10:49   #2730
ardianekkk
Przyczajenie

Ja ledwo zyje, a widze ze czeka mnie jutro duzo zalatwiania w takim razie... wystawia mi takie zaswiadczenie od reki? w ogole nie na reke mi jest to ubezpieczenie w up, skoncze staz i co wtedy? moze nie dostane od razu pracy i znow bede musial u ojca wyrabiac ksiazeczke?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości