![]() |
#2701 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
ja jestem zadowolona że od 9 miesiecy jestem na tym samym stanowisku, nauczyłam sie naprawde wiele i ucze sie nowszych rzeczy, jestem traktowana jako normalny pracownik i ludzie z dłuższym stażem pracy przychodza do mnie po porade odnośnie tego co robie. jeszcze 3 miesiące ![]()
![]() |
#2702 |
Zakorzenienie
|
Urząd Pracy kieruje na badania i to zazwyczaj rutynowe wzrok,wywiad, przesłuchanie przez lekarza, jesli nie masz zadnej wady wzroku to nie potrzeba zadnych wizyt u okulisty,wystarczy ta jedna wizyta.
#2703 |
Zakorzenienie
|
stażysta zaczynając pracę ma aktualne badania, UP o to dba i wysyła każdego. xero zaświadczenia lekarskiego stażysta zostawia w miejscu, w którym odbywa staż. więc wiadomo, że jest zdolny do pracy na tym stanowisku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2704 |
Raczkowanie
|
ja wysłałam @ do mojego PUP napisałam, że od września chodzę do szkoły policealnej na administracje i się zapytałam czy jest możliwość odbyć staż u nich... po tygodniu jakaś Pani do mnie zadzwoniła żebym przywiozła CV... pojechałam na następny dzień i pani kierownik od razu mi się zapytała czy się zgadam na staż 12mcy i że oni nie obiecują, ze przyjmą mnie po tym roku do pracy....Oczywiście się zgodziłam... i po 3 dniach do mnie zadzwonili żebym za tydzień przyjechała po skierowanie do lekarza bo przyjmą mnie na ten staż
![]() Sporo osób się dziwi, ze dostałam aż na 12 m-cy. Oczywiście plus jest taki,że idę na ten staż, nie będę siedziała w domu bezczynnie...ojjjj narozsyłałam się CV.... nachodziłam się po sklepach i nici.... więc czemu nie iść na ten staż.... minus to oczywiście te marne grosze płacone przez cały rok... nooo ale kazdy grosz się liczy ![]() ![]() i będę mogła sobie coś wpisac do CV bo myslę że tam się sporo nauczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2705 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Może tak jest, ale nie we Wrocławiu, bo PUP nie wysłał mnie na badania żadne, tylko dostałam skierowanie od pracodawcy. (i to po 3 tygodniach stażu) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2706 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2707 |
Raczkowanie
|
hey dziewczyny! dzisiaj byłam u UP i przedłużyli mi staż o 2 miesiące. łącznie będę 5 miesięcy na stażu, no chyba, że za 2 miesiące znowu mi przedłużą. na przedłużenie czekałam ok 2 tyg.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2708 |
Zakorzenienie
|
jak tak czytam jak szybko przedłużają wam staże i na jak długo macie staże to naprawdę załamuje mnie mój UP i to, że ciągle tam tłumaczą, że kasy nie ma, że dopiero w lutym będą staże dawać. jakoś po tym co piszecie widać, ze w innych miastach UP nie mają takich problemów z kasą..
|
![]() ![]() |
![]() |
#2709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2710 |
Zakorzenienie
|
Hej
Mam pytanie dotyczące zwrotu kosztów dojazdu ![]() Wiem, że koszty przejazdu zwracane są na podstawie wszystkich biletów. A czy może być to paragon z biletu miesięcznego? Pytam ponieważ bilet za cały miesiąc kosztuje ok 70zł a gdybym kupowała codziennie to kwota za 20 dni wynosiłaby 160zł... I pewnie nie chcieliby aż tyle mi wypłacać za sam koszt przejazdu ![]() Przepraszam, jeśli takie pytanie już padło ale niestety nie znalazłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2711 |
Zakorzenienie
|
Tak, jak najbardziej moze byc bilet miesięczny. Mi nawet w urzędzie mowili,ze byloby lepiej zeby miec miesieczny bo pojedyncze sie gubia i tak dalej
![]() ![]()
![]() |
#2712 |
Zakorzenienie
|
No właśnie mniej zabawy jest z biletem miesięcznym
![]() A swoją drogą ciekawe czy zwracaliby pełną kwotę, gdybym kupowała za każdym razem bilet(bo to dość duża kwota)? Bo z jednej strony komfort taki, że nie trzeba jedną firmą jeździć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2713 |
Raczkowanie
|
Zwracają cały koszt biletu?? bo słyszałam , że stażysta płaci 50zł a oni dokładają resztę...
Jak to jest? |
![]() ![]() |
![]() |
#2714 |
Zakorzenienie
|
Zwracają cały koszt dojazdu. Przynajmniej tak mówili u mnie w PUPie.
![]()
#2715 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2716 |
Raczkowanie
|
Wiem, że było już to opisane na forum, ale nie mam siły szukac. Na kogo lekarz ma wystawic L4: na pracodawcę, gdzie odbywam staż czy na PUP?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2717 |
Zakorzenienie
|
mi wystawiali na PUP.
#2718 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2719 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny powiedzcie mi, szczególnie te dojeżdżające na staż....
bo sprawa jest taka, że ja będę dojeżdżała do mojego UP.... mam 25km... mi pasuje jeden autobus, którym będę akurat na czas... wiadomo jak to z autobusami...czasami się spóźniają... czy mają w miejscach odbywania stażu jakieś pretensję za spóźnianie osób dojeżdżających?? Szczególnie mi chodzi o UP/PUP... można się jakoś dogadać z kierowniczką?? wiem, że to jest jednak praca ale niestety autobusu nie przyśpieszę ![]() Pytam się was żebym wiedziała jak ta sprawa wygląda bo niedługo idę do kierowniczki po skierowanie do lekarza i żeby nie było, że jeszcze z tego powodu mnie na staż nie przyjmą ![]() ![]() ![]() Edytowane przez TemptationInMyHeart Czas edycji: 2009-01-23 o 12:38 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2720 |
Wtajemniczenie
|
TemptationInMyHeart myślę, że to zależy od ich wyrozumiałości,bo w gruncie rzeczy jesteś pracownikiem jak każdy inny i spóźniać się nie powinnaś.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2721 |
Zakorzenienie
|
A ja bardzo bym chciala ze swojego stazu zrezygnowac bo juz naprawde nie mam sily
![]() ![]()
#2722 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2723 |
Raczkowanie
|
Z tego co ja wiem, oddaje się pieniądze za badania lekarskie, a nie te, które ciężko i uczciwie zarobiłaś...
![]() |
#2724 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Po pierwsze: moj kolega ktory byl na stazu od sierpnia w tej firmie co moja (ja chcialem miec wakacje wiesz przyszedlem pozniej:P ) konczyl staz 12 grudnia. Napisal podanie o przedluzenie ale zsostalo ono odrzucone, bo juz nie mieli kasy ponoc, koniec roku, te sprawy. Teraz kasa jest, ale czy moze wziac staz w tej samej firmie na tym samym stanowisku? Bo w PUP mowili mu ze juz nie mozna w tym samym miejscu.. jak to jest? Drugie pytanie: zachorowalo mi sie dzisiaj. Chce wziac L4, bo padam z nog. W styczniu jak dostarczalem liste powiedzieli mi ze teraz jestem ubezpieczony u nich, a nie w ksiazecce rodzicow. Jak idzie sie do lekarza to trzeba miec taka ksiazeczke, skoro teraz jestem ubezpieczony to co mam wziac? No i zwolnienie ma byc wypisane na UP, bo to moj pracodawca, racja? Pytanie przy okazji, za l4 placa 100% wynagrodzenia? trzecia sprawa: Co do kasy stazowej, jak z ta ustawa, bedzie nizsza placa czy wyzsza w koncu? bo jedni pisza ze sie zwiekszy (od czerwca) a inni ze juz cos prezydent podpisal i sie zmniejszy, jak to jest w koncu? |
![]() ![]() |
![]() |
#2725 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do ubezpieczenia w UP to nie jest tak, że automatycznie jesteś ubezpieczony przez UP, to przeba załatwić w UP, mi dali jakąś kartkę na której było napisane ze jestem przez nich ubezpieczona i pieczątki i to jest wazne 30 dni i co miesiąc trzeba to podbijać żeby było ważne, z tego co mi tłumaczyli w UP do lekarza z tym musze chodzić. więc jak nie masz tego załatwionego to próbuj na książeczkę rodziców (tak mi się wydaje). Zwolnienie na UP ma być wypisane. Płacą 100% za zwolnienie. A co do kasy i tego ile mają płacić teraz za staże nie mam pojecia. Za dużo informacji słyszałam i głupieję od tego. Edytowane przez moni_ka.g Czas edycji: 2009-01-24 o 21:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2726 |
Przyczajenie
|
ja tez cos podpisywalem, tazke sadze ze to bylo wlasnie to..to teraz przed pojsciem do lekarza musze isc wczesniej do up po ta kartke, tak? i o ile dostane l4 to mam je zaniesc od razu do urzedu czy dopiero jak z lista przychodze na koniec miesiaca? co do tego kolegi... tylko jemu skonczyl sie ten staz 12 stycznia, teraz siedzi w domu, nie ma "ciaglosci stazu", czy teraz moze isc na legalu po raz kolejny do tego samego miejsca?
Edytowane przez ardianekkk Czas edycji: 2009-01-24 o 21:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#2727 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdzie zanieść L4 nie pamiętam, nie miałam nigdy L4 na stażu. z tego co mi się przypomina to oryginał tego samego dnia do UP się oddaje a xero do miejsca w którym staż masz (raczej też tego samego dnia, albo zadzwonić przynajmniej, generalnie poiformowac instytucje, że masz L4). co do kolegi to myślę, że może. ja też mam przerwę i nie bedzie ciągłości stażu. to nie ma znaczenia. ja tak robię, sporo osób tak robi. a co UP ma do tego jaka instytucja. Edytowane przez moni_ka.g Czas edycji: 2009-01-24 o 21:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2728 |
Przyczajenie
|
czyli jutro przed wypisaniem l4 musze isc do urzedu po to cale ubezpieczenie, tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2729 |
perfumove love
|
Jeżeli nie wyrobiłeś sobie książeczki ubezpieczeniowej w UP (weź jedno zdjęcie legitymacyjne, może od razu Ci wyrobią), możesz poprosić o zaświadczenie, że jesteś ubezpieczony (ważne 30 dni).
|
![]() ![]() |
![]() |
#2730 |
Przyczajenie
|
Ja ledwo zyje, a widze ze czeka mnie jutro duzo zalatwiania w takim razie... wystawia mi takie zaswiadczenie od reki? w ogole nie na reke mi jest to ubezpieczenie w up, skoncze staz i co wtedy? moze nie dostane od razu pracy i znow bede musial u ojca wyrabiac ksiazeczke?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:57.