PREZENTY na ROCZNICE, URODZINY, IMIENINY - pomysły - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-13, 21:26   #541
Gosiaczek2507
Zadomowienie

GG do Gosiaczek2507
Dot.: Prezent na Dzien Chłopaka?

ja ci wkleje link do kuponików

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ny+mi%B3o%B6ci

blog

http://tworczoscgosiaczka.blogspot.com/
Gosiaczek2507 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-14, 08:18   #542
katarzyna0
Raczkowanie

Dot.: Prezent -pomocy!!

Cytat:
Napisane przez sleepy Pokaż wiadomość
bardzo dojrzała odpowiedź...
a dla mnie logiczne jest to że w dziale TARGOWISKO, Kosmetyki wymianiamy sie kosmetykami a nie udzielamy sobie rad 'jak przygotowac prezent'
od tego są inne watki...

dzięki

haha grupowy bunt?
ejj jestem tu poczatkujaca ;D wiec nie wiem zbytnio co i jak i gdzie ;D
wiec powinnyscie zrozumiec , bo na p0oczatku tez mialyscie problemy .
ja was nibe zmuszam abyscie tu wchodzily ;]
PA.

ODPISUJCIE U MNIE!! BD.WDZIECZNA
katarzyna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-14, 09:15   #543
elianka
Zakorzenienie

wątek łącze. Dla porządku
Stary 2008-11-15, 17:37   #544
Adeq
Zakorzenienie

Dot.: PREZENTY na ROCZNICE, URODZINY, IMIENINY - pomysły

Cześć dziewczyny!

Chciałabym was poprosić o pomysły na własnoręcznie robione prezenty GWIAZDKOWE dla najbliższych. Uważam, że niektóre z nich bardziej cieszą niż kupione.
W ubiegłym roku zrobiłam świetny prezent rodzicom - byli zachwyceni! Poszperałam, poszukałam i zebrałam ich zdjęcia - od lat młodości do teraz. Powklejałam je do ozdobnego albumu etapami - osobno, później razem, ślub, dzieci i tak dalej...naprawdę bardzo się cieszyli

W tym roku też chciałabym im zrobić jakąś niespodziankę, ale nic nie przychodzi mi do głowy...
Będę bardzo wdzięczna jeśli któraś z Was podsunie mi jakiś ciekawy pomysł
Nie muszą to być pomysły na prezenty tylko dla rodziców, przydadzą się też dla brata i bratowej...

Z góry dziękuję!
Stary 2008-11-16, 10:49   #545
*MaYa*
Raczkowanie

GG do *MaYa*

Cytat:
Napisane przez katarzyna0 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie wizażanki !

Mam problem ..
Chce zrobic koleżance prezent ,lecz chodzi mi o własnoręczne wykonanie tego prezentu.
Niestety nie mam żadnego pomysłu..
Może ktoś z Was mogłby mi pomoc?
Musze zrobic to do poniedziałku..
Pomoże mi ktoś ?

Pozdrawiam i z gory dziekuje ;*
Niedawno robiłam prezent dla przyjaciółki na 18-stkę. Wklejam zdjęcia, może coś Cię zainspiruje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1010216.jpg (132,5 KB, 205 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1010234.jpg (104,0 KB, 170 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1010236.jpg (69,3 KB, 146 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1010229.jpg (72,3 KB, 161 załadowań)

Z pasji do gotowania http://dietetycznie-fantastycznie.blogspot.com/
*MaYa* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-16, 13:39   #546
nika89
BAN stały

A ja odnoszę się do tematu wątku Najfajniejsze prezenty są albo zrobione własnoręcznie, albo zrobione własnoręcznie przez kogoś . Może fajnym prezentem byłby obraz z wami, tzn, obraz, na którym jesteście razem, albo portret chłopaka, albo czegoś, co on lubi.

Ja wykonuje takie obrazy na zamówienie, zapraszam do mojego wątku - adres jest w stopce . Pozdrawiam.
nika89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-17, 20:52   #547
matiszek
Przyczajenie

Oficjalnie witam wszystkich, jest to mój pierwszy post tutaj. Jestem pewnie w zdecydowanej mniejszości forum ponieważ jestem chłopakiem. Zarejestrowałem się tu ze względu na 2 działy - zrób to sam i moje gotowanie. Bardzo lubię piec i kombinować różne rzeczy. Może niedługo założę swój wątek.
Ale do sedna sprawy. Mam prośbę na gwiazdkę w naszej paczce robimy sobie prezenty. Ja robię go mojemu przyjacielowi. Mam plan żeby zrobić mu jakieś pudełko, takie fajne, śmieszne, na różne drobiazgi. Materiałów raczej mam dużo do wyboru. Chodzi mi głównie o pomysł. I druga sprawa - kupujemy sobie prezenty na gwiazdkę i wylosowałem chłopaka. Ogólnie jestem w pierwszej klasie liceum, więc jeszcze wszyscy nie za dobrze się znają. To mogłoby być coś śmiesznego.
Szukałem w różnych wątkach, ale nie znalazłem żadnych pomysłów, które by mi pasowały. Jakby ktoś jednak coś podobnego znalazł to mógłby podać linka. Czekam na Waszą pomoc.
Pozdrawiam.
matiszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-27, 13:37   #548
nika89
BAN stały

Hm myslę, że obrazki robione przeze mnie i mojego Tż'a bedą sprawdzonym prezentem .
Wykonujemy obrazki ze zdjecia - par, albo innych wybranych zdjec przez kienta .

Powiem szczerze, że ja dostałam obrazek od swojego chłopaka na nasza półrocznicę. (NIC O TYM NIE WIEDZIAŁAM!) I omal nie padłam z wrażenia . Sam wszystko ustalił i trafił w dziesiątke!

Jesteśmy godni zaufania - mieliśmy wiele zleceń, jedno z wizażu zostało nawet zamieszczone w naszym wątku .

ZAPRASZAM SERDECZNIE
Link w podpisie - Obrazki na zamówienie.
nika89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-09, 20:06   #549
Bambi2
Raczkowanie

A ja właśnie się zastanawiam nad prezentem gwiazdkowym dla... hmm... no właśnie - troszkę więcej niż kolegi ale jeszcze nie chłopaka... Chciałabym, żeby wiedział, że o nim pamiętam, ale żeby to było coś niezobowiązującego. Kompletnie nie mam pomysłu...
...Ukrzyżowane wspomnienia nie pozwolą zapomnieć,
nawet wówczas, gdy odkryję wszystkie ścieżki Twojej filozofii
i przesłucham całego Bacha...

W najgłębszą ciemność strącił mnie największy blask (...)

Bambi2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-25, 12:00   #550
miszelinka865
Przyczajenie

Smile Dot.: Re: prezenty!!! prezenty!!! prezenty!!!

hej
witam wszystkich
w styczniu mam rok ze swoim chlopakiem i chcialabym aby byl to prezent super, ale nei chcialam dawac mu teo co dala swojemu bylemu, a dla niego zrobilam kronike 3 lat naszego zwiazku a zwiazek sie rozadl
nie chce 2 raz robic kroniki
wiec wymyslilaj ze zrobie "planszowa gre erotyczna"
co sadzicie o tym pomysle???
miszelinka865 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 12:54   #551
martuska87
martuska877

a ile by to trwalo ja bym chciala taki na rocznice?
martuska87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-20, 10:10   #552
ewawis20
Przyczajenie

witam Wizażanki na ta stronke zagladam od niedawna ale bardzo mi sie spodobała i dlatego licze tez na Wasza pomoc oczywiscie bede chciała sie Wam odwdzieczyc roznież dobra rada mam powazny dylemat i mało czasu w przyszłym tyg 1 X mamy pierwsza rocznice. co gorsza od okoła miesiaca głowie sie co chciałabym dać chłopakowi. kolacje czesto sobie organizujemy, ramke, poduszke, kubek, długopis i tp. rzeczy juz dostał a ja chciałabym go czyms extra zaskoczyc!!dosłownie zaskoczyć teraz odchodze juz od zmysłów bo naprawde mało czasu zostało, zasugerujcie cos , nasunciemi pomysł. z góry dziekuje
ewawis20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-27, 21:28   #553
gburiavonfuria
Zadomowienie

swego czasu miałam pomysł na wyhawtowanie inicjałów jeśli masz cierpliwość to myśle, że byłoby to ciekawe. może być zamówiony, ręcznie malowany kubek, ja taki dostałam i to mój ulubiony na tym rysunku On mnie przytula i ma skrzydła - mój anioł (stróż? mogą być puzzle ze zdjecia, tylko nie 500 kawałków, takie coś zrobiliśmy rok temu i nie możemy złożyć xD był jeszcze brelok do kluczy z inicjałami naszymi na matowej stronie a na błyszczącej cyctat z Małego Księcia. O. i teraz mam znowu problem, bo zbliża sie 5 rocznica i już nie mam pomysłu
Stary 2009-10-30, 19:26   #554
madzioszka5
Rozeznanie

Dziewczyny a co na prezent dla mamy na urodziny? :<
można ukrywać fakt, ale w snach, to przypływa.
madzioszka5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 21:57   #555
Kamila0419
Przyczajenie

Dziewczyny, co myślicie o tym, by kupić mojemu chłopakowi na trzecią rocznicę bycia razem spinki do mankietów?
Kamila0419 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-10, 19:17   #556
fryta313
Przyczajenie

Niewiem czy to komuś się przyda ale ja na naszą pierwszą rocznicę zrobiłam uroczystą kolacje (świece, sok porzeczkowy(bo prowadziliśmy), spagetti z jednego tależa, kwiatek...) w miejscu gdzie zabrał mnie na pierwszą randkę,a że to jest styczeń to wieczorem było już ciemno, poprosiłam kumpele żeby wszystko przygotowała a ja pojechałam po mojego kochanego, zawiązałam mu oczy i długo kluczyłam po różnych uliczkach żeby nie orientował sie gdzie jest a na koniec dostał puzzle z naszym zdjęciem i wierszem na 1000elementów (bo bardzo lubi układać) i wiszą teraz nad łóżkiem i tak sobie wspominamy...

niestety problem weny twórczej znów się pojawił to bo za 2 miesiące kolejna rocznica pomóżcie!!
fryta313 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 14:23   #557
kocikocilapki
BAN stały

a czy ktoś z Was miał kiedyś doświadczenia z quadami? Mój facet to fascynat i zapaleniec kompletny - wiem, że z tą jago pasją nie wygram, dlatego też w myśl przysłowia gdy wejdziesz wśród wrony to kracz jak i one znalazłam coś takiego: http://wyprawaquadami.notlong.co m nie znam się za bardzo bo do tej pory starałam się być jak najdalej od tego hobby i starałam się konkurować, ale cóż... Czy te quady bombardiery są do opanowania przez kobietę raczej chucherko...? boję się że pojedziemy i zamiast szaleć będzie musiał mnie niańczyć i już nie będzie chciał ze mną jeździć i znów będę toczyć tą z góry przegraną walkę z maszynę...

Edytowane przez kocikocilapki
Czas edycji: 2009-11-12 o 14:26
kocikocilapki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 09:50   #558
miszelinka865
Przyczajenie

rocznice

najlepszym, prezentem na takie rocznice moimzdaniem, jest własno recznie wykonany album ze zdjeciami badz kronika wspolnych wypadów... super mozna to zrobic)
miszelinka865 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-16, 20:54   #559
Belka_
Przyczajenie

Dot.: 25 rocznica ślubu moich przyszłych teściów

Wtam wszystkich mam malutki problem... otoz chodzi o prezent na 18 dla mojego chlopaka.. nie mam pojecia co mu podarowac ;/ patrzylam juz w sklepach ale sa tylko jakies *******y typu drzewka szczescia z roznymi rzeczami na galeziach albo jakies idiotycznie smieszne figurki :P a ja chcialabym dac mu cos orginalnego takiego co by mu sprawilo wielka radosc i przypominalo o mnie a nie mam rzadnego pomyslu a do urodzin zostalo malo czasu ok 2 tygodni. bardzo was prosze podajcie jakies swoje propozycje <prosi>
Belka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-17, 12:55   #560
fooosy
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Hej - to może dasz mu to co ja mojemu TŻ. Bo ja mu robie fotozeszyt z jego drużyną piłkarską - mój misiek jest zajawionym kibicem, sam zresztą gra. Więc ukradkiem pozbierałam kilka fotosów, jakies podpisy od jego kolegów ( w tajemnicy) i teraz prezent się robi. Na okładec jego zdjęcie i herb druzyny, a na kartach zdjęcia z treningów, zyczenia od kolegów, jakieś inne podpisy i na końcu moje foto ( no bo musi pamietać, że sport jest wazny, ale mnie też nie może zaniedbywać) całośc kosztuje mnie tylko 20 zł, ale jestem pewna, że misiek się ucieszy, tym bardziej, że zbiliża się koniec sezonu i terningi sie skończą
fooosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-17, 18:11   #561
96LadyPoziomka96
Raczkowanie

Zbliża się gwiazdka a ja nie mam jakikolwiek pomysłów co by jeszcze kupić przyjaciółce. Chciałabym żeby to było na prawdę związane ze świętami bo na mikołaja dostała komplet różnych kosmetyków itd więc chciałam teraz kupić jej coś co będzie związane z Bożym Narodzeniem tym bardziej że tego roku spędzam z nią Wigilie.
Myślę nad:

Świeczką w kształcie śmiesznego renifera.
Kubek który gra jak w leje się picie z mikołajem.
i co dalej. ?

I tak tu przy okazji podaje strone jak zrobić samej pudełko na prezent
http://www.cafeart.pl/20080329696/mi...e/Pudelko.html

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Belka_ Pokaż wiadomość
Wtam wszystkich mam malutki problem... otoz chodzi o prezent na 18 dla mojego chlopaka.. nie mam pojecia co mu podarowac ;/ patrzylam juz w sklepach ale sa tylko jakies *******y typu drzewka szczescia z roznymi rzeczami na galeziach albo jakies idiotycznie smieszne figurki :P a ja chcialabym dac mu cos orginalnego takiego co by mu sprawilo wielka radosc i przypominalo o mnie a nie mam rzadnego pomyslu a do urodzin zostalo malo czasu ok 2 tygodni. bardzo was prosze podajcie jakies swoje propozycje <prosi>
Nie wiem czy pomogę ale spróbuje:

Jeżeli chcesz aby to przypominało o Tobie to może latającą w powietrzy ramkę na 4 zdjęcia koszt: 69zł
http://www.gadzetex.pl/Ramka_latajac...escian-11.html

Następnie może być jajko z wiadomością po 10 dniach z jajka wyrasta roślinka i na jednym z liści piszę albo:
KOCHAM CIĘ
HAPPY BIRTHDAY
GOOD LUCK
THANK YOU
koszt: 29.95 zł
http://www.2future.pl/Produkt/69/jajko_z_wiadomoscia

Zegar Kamasutra ;] niema godziny o której by nie myślał o Tobie ;DD
koszt;49zł
http://www.znajdzprezent.pl/Prezent/...Kamasutra.html

Może jeszcze wasze zdjęcie stworzone z innych waszych lub ulubionych maleńkich zdjęć.
koszt zależy od rozmiaru.
http://www.znajdzprezent.pl/Prezent/...o-zdjecia.html

Wielka miłość w małym sercu do One Tree Hill
96LadyPoziomka96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-20, 12:37   #562
NoProblem
Przyczajenie

Ja dla swojej dziewczyny na zeszłe święta zrobiłem magiczne pudełko z sentencjami. Znalazłem gdzieś stare metalowe pudełko po kawie albo herbacie. Wydrukowałem z jednej ze stron z cytatami około 300 myśli, sentencji, dobrych rad itp. Dopisałem również kilkadziesiąt od siebie, bardzo się ucieszyła. To była jedna z część świątecznej paczki.
NoProblem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-20, 16:12   #563
Belka_
Przyczajenie

dzieki wielkie juz wiem co kupie bardzo mi pomoglas 96LadyPoziomka96
Belka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-05, 14:22   #564
fooosy
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

96LadyPoziomka96
kurcze, nie patrzyłam już tutaj, a taki fajny pomysł.
Fantastyczna ta lewitująca ramka

Wybrać jakieś ładne zdjęcia i już
Może mamie na Dzień Matki kupię
A teraz zbliża się Dzień Babci - ale tu już prezent wymyślony, nie super oryginalny ale wiem, że babcia się ucieszy fotokalendarz z wnukami i prawnukami
fooosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 22:40   #565
96LadyPoziomka96
Raczkowanie

Fajnie że się podobają..

A ja tym razem przyszłam się poradzić..
Moja przyjaciółka z którą znamy się juz 15 lat obchodzi urodziny czy dobrym pomysłem byłoby oprócz jakieś materialnej rzeczy zrobić filmik z naszymi zdjęciami, głupkowatymi nagraniami, cytatami, tekstami ?

Wielka miłość w małym sercu do One Tree Hill
96LadyPoziomka96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 14:36   #566
Bitt3rsweet
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 96LadyPoziomka96 Pokaż wiadomość
Fajnie że się podobają..

A ja tym razem przyszłam się poradzić..
Moja przyjaciółka z którą znamy się juz 15 lat obchodzi urodziny czy dobrym pomysłem byłoby oprócz jakieś materialnej rzeczy zrobić filmik z naszymi zdjęciami, głupkowatymi nagraniami, cytatami, tekstami ?

Wg mnie to świetny pomysł Takie rzeczy, które odnoszą się konkretnie do Waszej przyjaźni, najlepiej ukazują tą bliskość i więź I co ważne, będzie dużo śmiechu i pewnie łez szczęścia

I ja też mam problem, pisałam już w innym wątku, ale nikt nie odpisał, więc może tu ktoś mi pomoże
Mój bliski kolega ma niedługo imieniny i nie wiem co mu kupić, a chciałabym aby to było coś naprawdę fajnego
On interesuje się kolarstwem (kiedyś jeździł na zawody itd.), ekonomią/bankowością/finansami itp. a także motoryzacją.
I kompletnie nie mam pomysłu na prezent. Mam nadzieję, że mi pomożecie Jaki prezent byłby odpowiedni?

Nie każ mi się zmieniać.

Pozwól mi być sobą.

Bitt3rsweet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-03, 14:43   #567
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14

Mi przyjaciółka na urodziny zrobiła własnoręcznie album
Okładka oznacza to co kocham i czym się fascynuję, zaś pierwsza strona w środku rzeczy, które uwielbiam.

edit. dodam, iż każdy zawsze myśli, że album jest kupiony w sklepie, widząc jego okładkę
Stary 2010-02-05, 10:30   #568
kaha1989
Raczkowanie

Witam was drogie wizażanki Zbliżają się walentynki i szukam na forum jakieś ciekawe pomysły na prezencik dla mojego TŻ-a Chciałabym dać mu coś zrobionego przez siebie jak co roku Co do prezentów które już były to mogę coś o nich napisać jeśli będziecie chciały Może i wam się cos spodoba, zainspiruje
Więc były już
-zdjęcia z własnoręcznie robionymi ramkami(wakacyjnymi, z muszelkami, z serduszkami itp
-album ze zdjęciami(zrobiony na stary) W nim na 1 stronie długi cytat Paulo Coelho o miłości Kolejne strony to zdjęcia(wszystkie w sepii) i pasujące do zdjęć inne cytaty Na końcu albumu zaczepiłam kupiony mały kluczyk z podpisem "Do mojego serca"
-był też torcik Nie tylko jemu smakował :P Wymalowałam na nim pisakami do tortów(cukrowymi) serduszka i datę
-była prezentacja multimedialna (śmieszna) :P Zaczęłam od tego jak byliśmy mali ale jeszcze osobno, potem jak się poznaliśmy, co razem przeżyliśmy do tej pory, ile dla mnie znaczy Potem przeszłam do tego co nas czeka :P(ślub, dziecko, dom, starość) W każdym slajdzie był obrazek zciągnięty z internetu (np małe dzieci, para, obrazki z cytatami,tekstami, obrazek z usg kobiety w ciąży, don, samochód, ślubna para, a na końcu dziadek i babcia trzymający się za ręce Prezent baaaardzo się podobał TŻ był w lekkim szoku :P
Proszę was dziewczyny o jakieś ciekawe pomysły Pozdrawiam
kaha1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-05, 23:19   #569
m_AdziK
Przyczajenie

hej!
Ja znalazłam dużo ciekawych pomysłów na prezent, sposobów na spędzenie oryginalnego wieczoru tylko we dwoje lub urządzenie naprawdę fajnej urodzinowej imprezki na tej stronce:

www.pomyslnawieczor.pl

Gorąco polecam!
m_AdziK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-09, 10:00   #570
Kessie71
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez m_AdziK Pokaż wiadomość
hej!
Ja znalazłam dużo ciekawych pomysłów na prezent, sposobów na spędzenie oryginalnego wieczoru tylko we dwoje lub urządzenie naprawdę fajnej urodzinowej imprezki na tej stronce:

www.pomyslnawieczor.pl

Gorąco polecam!
Przejrzałam stronę - jest naprawdę świetna! Polecam dziewczynki, dużo niebanalnych pomysłów i inspiracji, ja właśnie siedzę i nie mogę się oderwać Zaraz coś wybiorę na Walentynki <3
Kessie71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości