|
|
#31 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Protokół przedmałżeński
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo z księdzem to nigdy nic nie wiadomops. mojego młodszego brata co niedziela wyganiam do kościoła to gdy będziemy dokonywać tych formalności może zabierzemy go ze sobą a wtedy ksiądz ze względu na brata potraktuje nas "ulgowo"
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Jejku!!
A ja zamierzałam stanąć na ślubnym kobiercu w sierpniu lub wrześniu 2006.. ale to wszystko mnie przerasta. Chyba powinnam się z tym krokiem wstrzymać jakieś ... kilkadziesiąt lat... aż to wszystko pojmę... Zastanawiam się tylko gdzie w tym wszystkim jest miejsce na miłość, lojalność i szczęście póki śmierć nas nie rozłączy...? |
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Brzuszek: zaczynam mieć podobne obawy... wczoraj nawet rozmawiałam z narzeczonym i zaproponowałam, żebyśmy może najpierw wzięli cywilny, a kościelny dopiero za jakis czas. Bo jeśli mamy ślubować uczciwie, zgodnie z "wymaganiami" Kościoła, to ja na dzień dzisiejszy chyba nie jestem na to gotowa...
|
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Ja jak będę brać ślub to jeden (tzn. konkordatowy) wydaje mi się, że dzielenie na razie cywilny potem kościelny nie ma sensu, bo znam wiele par (małżeństw) które miały właśnie tak zrobić i nigdy nie wzięły kościelnego... bo jakoś nie po drodze, bo nie ma kasy, a za to co dla księdza, to np. meble czy garnki można kupić, albo poprostu, że głupio tak szopkę odstawiać przed ludźmi, że niby tacy nowożeńcy a kolejna rocznica ślubu leci...
Obaw mam mnóstwo... najgorsze, że im bliżej ślubu tym więcej... jestem tym wszystkim przerażona... i nawet nie zachowaniem mojego TŻ tylko tym co się słyszy od innych... (już pisałam o tym wcześniej) Najlepiej byłoby zamieszkać razem na jakiś czas i zobaczyć "czy z tej mąki będzie chleb"... Niestety w moim przypadku jest to niemożliwe z wielu powodów... nie stać nas na wynajęcie nawet kawalerki (tzn. wynająć możemy, tylko żadnego żarcia, ubrania itp. już nie kupimy, bo tylko na chleb starczy)... po drugie nasze rodziny bardzo chcą widzieć nas na ślubnym kobiercu, ale nie do pomyślenia byłoby właśnie takie życie na kocią łapę... zresztą sama wiem patrząc na znajomych, że jak się mieszka razem, to też coraz trudniej wtedy zabrać się za przygotowania do ślubu... Znamy się z moim TŻ już 6 lat i wiemy o sobie bardzo dużo ale takie mieszkanie razem to co innego, bo mimo iż mieszkamy od siebie kilka ulic dalej i spędzamy ze sobą wiele czasu, to nie jesteśmy w stanie porównać tego obecnego życia do wspólnego życia tylko we dwoje... |
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
My rozdzielamy slub na dwa osobne z dwoch powodow pierwszy i zasadniczy mamy zalobe i nie chcemy brac dyspensy bo uwazamy ze mozemy zaczekac ten rok zreszta wiemy ze koscielny tak czys iak wezmiemy bo oboje tego pragniemy a co do drugiego powodu to ejst on taki ze aktualnie budujemy dom i idzie na to bardzo duzo pieniazkow a nie chcemy brac na wesele od rodzicow ani pozyczac a wiemy ze w rok odlozymy tyle ile nam trzeba
A co do wspolnego mieszkania to dopiero ono pokazuje nam jaka jest ta druga osoba i ja dzieki wspolnemu mieszkaniu od 2 lat wiem ze pasujemy do siebie a co do protokolu mi slubu bedzie udzielal kolega wiec nie ma problemu a termin w kosciele ustalilismy 15 miesiecy wczesniej bo u nas takie sa terminy
|
|
#38 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) to chyba też się wypełnia.
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
jejq,te wszystkie protokoły,papierzyska,zaś wiadczenia....wrrr..skute cznie odpędzają od zawarcia małżeństwa
bo niby skąd mam widzieć czy ON albo JA jesteśmy psychicznie zdrowi ?mnie się w sumie wydaje,że nie bardzo i co wtedy? |
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
taaak, to pytanie o zdrowie psychiczne tez wzbudzilo moje watpliwosci zreszta nie tylko ono. nie wiem jak ja przez to przebrne - mieszkamy ze soba kilka lat i jakos nas tak wzielo dopiero teraz na slub i to koscielny ... chodzimy do kosciola i w ogole uwazam, ze wiara nic nikomu zlego nie zrobila, chce niby zyc w zgodzie z nia, ale czasu nie cofne, nie sprawie, ze najpierw sie pobierzemy, a potem zaczniemy wspolne zycie. z praktycznych wzgledow ciesze sie, ze najpierw sie "wyprobowalismy" bo wiem teraz, ze jestesmy po prostu "dla siebie". do tego wszystkiego jeszcze jestem rozwodka (bralam tylko cywilny) i mam dziecko i generalnie to sobie mysle, ze ksiadz mnie przy tym protokole popedzi gdzie pieprz rosnie, a Wy jak uwazacie?
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Oj, KATARZYNKO
ciężka przeprawa przed Tobą Swoją drogą to nigdy nie wiadomo na jakiego się księdza trafi Teraz to ja też mam dylemat MÓWIĆ PRAWDĘ CZY NIE Spowiadam się ze wszystkiego i nie wyobrażam sobie teraz zrobić wyjątek...do tej pory tylko raz mnie ksiądz zdenerwował przy spowiedzi ale w sumie miał rację,więc przestałam się wogóle spowiadać...Tylko na specjalne okazje typu chrzest czy ślub=świadkowanie. Za to w zeszłym roku popłakałam się przy konfesjonale-tak mnie pięknie ten ksiądz przyjął...końca przemowy nawet nie pamiętam,bo już ryczałam ciekawe jak będzie teraz Ale znając siebie to pójdę na żywioł i powiem wszystko,najwyżej zmienię księdza Trudno-nie kupuję kota w worku a moje libido też ma swoje prawa
|
|
|
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
w sumie racja - nie bede sie stresowac narazie, zmienie ksiedza, kosciol
gorzej, jak nie trafie na takiego co mi "odpusci"
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Grunt to się nie przejmować i poszukać "normalnego"księdza Trza zrobić "wywiad środowiskowy"
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
Podbijam
I przy okazji mam pytanie do tych, które już sprawy protokołu mają za sobą: Czy ten protokół to jest jakaś jedna, wszędzie obowiązująca wersja? Nie ukrywam że ilość pytań i ich treść trochę mnie przeraża... |
|
|
|
|
#45 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Ale ja uważam się za osobę wierzącą praktykującą chociaż z niektórymi zasadami się nie zgadzam, np. nie czekałam z seksem do ślubu i nie uważam, że przez to nie mam prawa i nie powinnam brać ślubu kościelnego.
Inka1980 uważasz, że tylko dziewice mają prawo do ślubu kościelnego? |
|
|
|
|
#47 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
Ok, z tym wciskaniem kitu księdzu tylko po to , żeby się nie czepiał to się z Tobą zgadzam, bo jest to świadome kłamstwo, ale przecież i tak musi się z tego wyspowiadać przed ślubem.
Dla mnie tylko trochę niezrozumiałe jest to, że musiałabym zrezygnować z religii tylko dlatego, że stosuję antykoncepcję (to tez jest przecież niezgodne z religią). Biorąc to pod uwagę to właściwie do kościoła nie chodziliby młodzi ludzie, bo przecież większość stosuje antykoncepcję. |
|
|
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
|
Wróciłam od księdza
Podpisanie protokołu odbyło się w całkiem sympatycznej atmosferze. Pośmialiśmy się, pogadaliśmy o górach...Sam protokół zajął nam kilka minut ksiądz pospisywał dane z dokumentów, a potem zadawał tylko najważniejsze pytania, w sumie może z 5 ![]() Te na samym końcu wogóle pominął. Nie wiem czemu przed tym spotkkaniem tak się stresowałam ...
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
Nas czeka dopiero wypełnienie protokołu. I mam problem z jednym pytaniem. U mojego TZ jest w rodzinie ciotka na stałe przebywająca w szpitalu psychiatrycznym, a jego kuzyn przez jakiś czas (po rozwodzie) przebywał w takim ośrodku. Czy mamy o tym powiedzieć księdzu? Mój TŻ mówi,że mu nie zalezy co powiemy a ja za bardzo panikuję. Zażartował nawet, że jak chcę to możemy nie powiedzieć o tych chorobach bo w razie unieważnienia ślubu kościelnego możemy mieć dobry pretekst - powiemy że niby to zataił przede mną.
|
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Chyba powinniście o tym powiedzieć, bo skoro jest pytanie czy w rodzinie były takie przypadki to zatailibyście to świadomie. Tym bardziej że nie jest to chyba powód żeby nie dostac zgody na śłub więc nie macie się czym martwić.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
Protokół przedmałżeński
Mam pytanie :Czy ksiądz ktory spisuje protokol odrazu bierze pieniadze "co laska"za slub?I czy ten protokol do czegos zobowiazuje?tzn czy ewentualnie bedzie mozna przelozyc termin slubu??prosze o pomoc pozdrawiam!
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanko!!!
wydaje mi sie ze termin slubu mozna przelozyc w Kosciele o ile wybraliscie jakis wolny na ktory chcecie przelozyc. A co do kasy to placi sie raczej pod koniec wizyt przed samym dniem slubu np dzien przed zalezy jak ksiadz sobie zazyczy lub jak Wy ustalicie z ksiedzem
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#55 |
|
Zadomowienie
|
przy spisywaniu protokołu nie płaciliśmy pieniędzy (spisaliśmy go 2,5 miesiaca przed slubem), do ślubu jeszcze 2 tygodnie, ale my juz zapłacilismy dla ksiedza.
Na reszte Twoich pytań nie znam odpowiedzi
|
|
#56 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Także jeśli jeszcze jest sporo czasu do Twojego ślubu, to bez problemu możesz zmienić. Na kiedy masz zaplanowany ślub i na jaką datę chcesz zmienic?
|
|
|
|
#57 |
|
Zadomowienie
|
A u nas płaci się kilka dni przed ślubem, albo w dzień ślubu. Termin też pewnie można zmienic, ale rozsądnie, nie na ostatnia chwilę, my zmienialiśmy godzinę.
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
Nigdzie nie mogę się dowiedzieć- czy podczas protokołu są pytania o to czy dochowaliśmy czystości? Jesteśmy po tzw pierwszym protokole (prawie same formalności- taki jak na pierwszej stronie wątku), drugi ma być ok 3 tyg przed ślubem i ksiądz powiedział, że pytania będą bardziej problematyczne?? Co to znaczy? nigdzie nie moge znależć pytań z drugiej części protokołu!!
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potwolku, zerknij na 1 post w tym wątku: tam masz wszystkie zebrane pytania z protokołu Podczas rozmowy duszpasterskiej poza protokołem może paść takie pytanie, ale nie musi, ja miałam to szczęście, że nie zadano nam tego pytania, bo bym spłonęła niczym pąsowa róża. Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2008-02-18 o 20:33 |
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.

ale już sobie ten protokół skopiowałam i zapisałam i już mnie ksiądz niczym nie zaskoczy no chyba że kwotą jaką za ślub zawoła 

A co do wspolnego mieszkania to dopiero ono pokazuje nam jaka jest ta druga osoba i ja dzieki wspolnemu mieszkaniu od 2 lat wiem ze pasujemy do siebie 

bo wtedy nie udzielają ślubu kościelnego
) to chyba też się wypełnia.