Protokół przedmałżeński - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-11, 21:07   #31
ane3ka_l
Raczkowanie

GG do ane3ka_l
Dot.: Protokół przedmałżeński

Cytat:
Napisane przez *misia*
O kurcze ale już sobie ten protokół skopiowałam i zapisałam i już mnie ksiądz niczym nie zaskoczy no chyba że kwotą jaką za ślub zawoła
Kwota zapewne co łaska NIE MNIEJ NIŻ...
ane3ka_l jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 21:07   #32
sohf
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Akane
Zapewne przemyśleniu pewnych kwestii, żałowaniu, biciu się w piersi i przytakiwaniu temu, co ksiądz powie :/ I owszem - przy kolejnej spowiedzi trzeba wspomnieć, że się nie dostało rozgrzeszenia. Niezłego pietra miałam, nie ma co...
wcale się nie dziwię... jejku, czy te wszystkie formalności musza być takie stresujące...
sohf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 21:10   #33
*misia*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ane3ka_l
Kwota zapewne co łaska NIE MNIEJ NIŻ...
no własnie i tego nie mniej niż się obawiam bo z księdzem to nigdy nic nie wiadomo
ps. mojego młodszego brata co niedziela wyganiam do kościoła to gdy będziemy dokonywać tych formalności może zabierzemy go ze sobą a wtedy ksiądz ze względu na brata potraktuje nas "ulgowo"
Stary 2005-10-12, 01:03   #34
Brzuszek
Raczkowanie

Jejku!!
A ja zamierzałam stanąć na ślubnym kobiercu w sierpniu lub wrześniu 2006.. ale to wszystko mnie przerasta. I nie tylko chodzi mi o ten protokół, sale, orkiestry itp., dobre rady "kochanych" ciotek, sąsiadek i inne ploteczki dotyczące tego, co musisz zrobić a czego Ci nie wolno i wogóle tego jak wygląda wspólne życie po ślubie ... nie wspominając już jaki to facet jest przed a jaki po ślubie...

Chyba powinnam się z tym krokiem wstrzymać jakieś ... kilkadziesiąt lat... aż to wszystko pojmę...

Zastanawiam się tylko gdzie w tym wszystkim jest miejsce na miłość, lojalność i szczęście póki śmierć nas nie rozłączy...?
Brzuszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 08:21   #35
Akane
Zakorzenienie

Brzuszek: zaczynam mieć podobne obawy... wczoraj nawet rozmawiałam z narzeczonym i zaproponowałam, żebyśmy może najpierw wzięli cywilny, a kościelny dopiero za jakis czas. Bo jeśli mamy ślubować uczciwie, zgodnie z "wymaganiami" Kościoła, to ja na dzień dzisiejszy chyba nie jestem na to gotowa...
Akane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-13, 10:24   #36
Brzuszek
Raczkowanie

Ja jak będę brać ślub to jeden (tzn. konkordatowy) wydaje mi się, że dzielenie na razie cywilny potem kościelny nie ma sensu, bo znam wiele par (małżeństw) które miały właśnie tak zrobić i nigdy nie wzięły kościelnego... bo jakoś nie po drodze, bo nie ma kasy, a za to co dla księdza, to np. meble czy garnki można kupić, albo poprostu, że głupio tak szopkę odstawiać przed ludźmi, że niby tacy nowożeńcy a kolejna rocznica ślubu leci...

Obaw mam mnóstwo... najgorsze, że im bliżej ślubu tym więcej... jestem tym wszystkim przerażona... i nawet nie zachowaniem mojego TŻ tylko tym co się słyszy od innych... (już pisałam o tym wcześniej)

Najlepiej byłoby zamieszkać razem na jakiś czas i zobaczyć "czy z tej mąki będzie chleb"...
Niestety w moim przypadku jest to niemożliwe z wielu powodów... nie stać nas na wynajęcie nawet kawalerki (tzn. wynająć możemy, tylko żadnego żarcia, ubrania itp. już nie kupimy, bo tylko na chleb starczy)... po drugie nasze rodziny bardzo chcą widzieć nas na ślubnym kobiercu, ale nie do pomyślenia byłoby właśnie takie życie na kocią łapę... zresztą sama wiem patrząc na znajomych, że jak się mieszka razem, to też coraz trudniej wtedy zabrać się za przygotowania do ślubu...
Znamy się z moim TŻ już 6 lat i wiemy o sobie bardzo dużo ale takie mieszkanie razem to co innego, bo mimo iż mieszkamy od siebie kilka ulic dalej i spędzamy ze sobą wiele czasu, to nie jesteśmy w stanie porównać tego obecnego życia do wspólnego życia tylko we dwoje...
Brzuszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-13, 12:42   #37
Misiaczek20
Raczkowanie

My rozdzielamy slub na dwa osobne z dwoch powodow pierwszy i zasadniczy mamy zalobe i nie chcemy brac dyspensy bo uwazamy ze mozemy zaczekac ten rok zreszta wiemy ze koscielny tak czys iak wezmiemy bo oboje tego pragniemy a co do drugiego powodu to ejst on taki ze aktualnie budujemy dom i idzie na to bardzo duzo pieniazkow a nie chcemy brac na wesele od rodzicow ani pozyczac a wiemy ze w rok odlozymy tyle ile nam trzeba A co do wspolnego mieszkania to dopiero ono pokazuje nam jaka jest ta druga osoba i ja dzieki wspolnemu mieszkaniu od 2 lat wiem ze pasujemy do siebie a co do protokolu mi slubu bedzie udzielal kolega wiec nie ma problemu a termin w kosciele ustalilismy 15 miesiecy wczesniej bo u nas takie sa terminy

Misiaczek20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-01, 11:01   #38
Yoasia 22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ane3ka_l
Z tego co mi wiadomo to protokół wypełnia się zawsze. No i chyba jak się drugi raz za mąż wychodzi to już nie bo wtedy nie udzielają ślubu kościelnego Pozdrowionka *misia*!!!
Jak się drugi raz wychodzi za mąż i jest się wdową ( ) to chyba też się wypełnia.
Stary 2006-02-01, 16:31   #39
annLee
Zakorzenienie

jejq,te wszystkie protokoły,papierzyska,zaś wiadczenia....wrrr..skute cznie odpędzają od zawarcia małżeństwa
bo niby skąd mam widzieć czy ON albo JA jesteśmy psychicznie zdrowi ?mnie się w sumie wydaje,że nie bardzo i co wtedy?
annLee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-01, 17:40   #40
Katarzyna R
Raczkowanie

GG do Katarzyna R

taaak, to pytanie o zdrowie psychiczne tez wzbudzilo moje watpliwosci zreszta nie tylko ono. nie wiem jak ja przez to przebrne - mieszkamy ze soba kilka lat i jakos nas tak wzielo dopiero teraz na slub i to koscielny ... chodzimy do kosciola i w ogole uwazam, ze wiara nic nikomu zlego nie zrobila, chce niby zyc w zgodzie z nia, ale czasu nie cofne, nie sprawie, ze najpierw sie pobierzemy, a potem zaczniemy wspolne zycie. z praktycznych wzgledow ciesze sie, ze najpierw sie "wyprobowalismy" bo wiem teraz, ze jestesmy po prostu "dla siebie". do tego wszystkiego jeszcze jestem rozwodka (bralam tylko cywilny) i mam dziecko i generalnie to sobie mysle, ze ksiadz mnie przy tym protokole popedzi gdzie pieprz rosnie, a Wy jak uwazacie?
Katarzyna R jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 00:21   #41
annLee
Zakorzenienie

Oj, KATARZYNKO ciężka przeprawa przed Tobą
Swoją drogą to nigdy nie wiadomo na jakiego się księdza trafi
Teraz to ja też mam dylemat MÓWIĆ PRAWDĘ CZY NIE
Spowiadam się ze wszystkiego i nie wyobrażam sobie teraz zrobić wyjątek...do tej pory tylko raz mnie ksiądz zdenerwował przy spowiedzi ale w sumie miał rację,więc przestałam się wogóle spowiadać...
Tylko na specjalne okazje typu chrzest czy ślub=świadkowanie.
Za to w zeszłym roku popłakałam się przy konfesjonale-tak mnie pięknie ten ksiądz przyjął...końca przemowy nawet nie pamiętam,bo już ryczałam ciekawe jak będzie teraz
Ale znając siebie to pójdę na żywioł i powiem wszystko,najwyżej zmienię księdza kościół tego Ci u nas w kraju pod dostatkiem
Trudno-nie kupuję kota w worku a moje libido też ma swoje prawa
Stary 2006-02-02, 09:35   #42
Katarzyna R
Raczkowanie

GG do Katarzyna R

w sumie racja - nie bede sie stresowac narazie, zmienie ksiedza, kosciol gorzej, jak nie trafie na takiego co mi "odpusci"
Katarzyna R jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 10:02   #43
annLee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Katarzyna R
w sumie racja - nie bede sie stresowac narazie, zmienie ksiedza, kosciol gorzej, jak nie trafie na takiego co mi "odpusci"
Odpuści,odpuści...nie będzie miał wyjścia
Grunt to się nie przejmować i poszukać "normalnego"księdza
Trza zrobić "wywiad środowiskowy"
Stary 2007-03-21, 15:20   #44
freshona
Zadomowienie

Podbijam
I przy okazji mam pytanie do tych, które już sprawy protokołu mają za sobą:
Czy ten protokół to jest jakaś jedna, wszędzie obowiązująca wersja? Nie ukrywam że ilość pytań i ich treść trochę mnie przeraża...
freshona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 09:01   #45
inka1980
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sohf Pokaż wiadomość
z tego co wiem to przy rozmowie z ksiądzem, należy z całym przekonaniem stwierdzi, ze sex to dopiero po ślubie i w ogóle broń boże nie mieszkamy razem, bo inaczej mozna całe kazanie usłyszec :/ a co do tych pytań to ja też nie wiem, czy z góry na dół się zgadzac i powpisywac to co ksiądz oczekuje dla świętego spokoju, czy odpowiadac niekoniecznie po myśli księdza. i też nie wiem czy np może w jakimś wypadku ślubu odmówic???
To po kiego... brać ślub w kościele katolickim, jeśli uważamy, że to wszystko bzdura?? Przecież nie ma żadnego przymusu, żeby brać ślub w kościele.
inka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-23, 10:56   #46
justka_81
Raczkowanie

Ale ja uważam się za osobę wierzącą praktykującą chociaż z niektórymi zasadami się nie zgadzam, np. nie czekałam z seksem do ślubu i nie uważam, że przez to nie mam prawa i nie powinnam brać ślubu kościelnego.
Inka1980 uważasz, że tylko dziewice mają prawo do ślubu kościelnego?
justka_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-23, 20:32   #47
inka1980
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justka_81 Pokaż wiadomość
Ale ja uważam się za osobę wierzącą praktykującą chociaż z niektórymi zasadami się nie zgadzam, np. nie czekałam z seksem do ślubu i nie uważam, że przez to nie mam prawa i nie powinnam brać ślubu kościelnego.
Inka1980 uważasz, że tylko dziewice mają prawo do ślubu kościelnego?
Nie, nie uważam. Natomiast uwazam za bzdurne stwierdzenie, że księdzu trzeba "wciskać kit", kiedy się robi inaczej, myśli inaczej, tylko po to, żeby się nie czepiał. A nie lepiej powiedzieć prawdę, jeśli to, co robimy uważamy za słuszne? A że ksiądz się będzie czepiał? Jeśli jesteśmy takie mądre i przekonane o tym, że robimy lepiej, to co nas obchodzi zdanie księdza, prawda? Jeśli sądzisz, że jesteś na tyle mądra, że to Ty wybierasz z religii to co dla Ciebie wygodne, a nie liczysz się z tym, co kościół na to, a mimo to zgadzasz się w tym kościele brać ślub, czyli w jakiś sposób Ci na tym zależy, to po co ta hipokryzja?
inka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-23, 20:48   #48
justka_81
Raczkowanie

Ok, z tym wciskaniem kitu księdzu tylko po to , żeby się nie czepiał to się z Tobą zgadzam, bo jest to świadome kłamstwo, ale przecież i tak musi się z tego wyspowiadać przed ślubem.
Dla mnie tylko trochę niezrozumiałe jest to, że musiałabym zrezygnować z religii tylko dlatego, że stosuję antykoncepcję (to tez jest przecież niezgodne z religią). Biorąc to pod uwagę to właściwie do kościoła nie chodziliby młodzi ludzie, bo przecież większość stosuje antykoncepcję.
Stary 2007-03-24, 13:22   #49
madla
Rozeznanie

Wróciłam od księdza Podpisanie protokołu odbyło się w całkiem sympatycznej atmosferze. Pośmialiśmy się, pogadaliśmy o górach...
Sam protokół zajął nam kilka minut ksiądz pospisywał dane z dokumentów, a potem zadawał tylko najważniejsze pytania, w sumie może z 5
Te na samym końcu wogóle pominął.

Nie wiem czemu przed tym spotkkaniem tak się stresowałam ...
Stary 2007-03-24, 21:48   #50
Marzenax
Raczkowanie

Nas czeka dopiero wypełnienie protokołu. I mam problem z jednym pytaniem. U mojego TZ jest w rodzinie ciotka na stałe przebywająca w szpitalu psychiatrycznym, a jego kuzyn przez jakiś czas (po rozwodzie) przebywał w takim ośrodku. Czy mamy o tym powiedzieć księdzu? Mój TŻ mówi,że mu nie zalezy co powiemy a ja za bardzo panikuję. Zażartował nawet, że jak chcę to możemy nie powiedzieć o tych chorobach bo w razie unieważnienia ślubu kościelnego możemy mieć dobry pretekst - powiemy że niby to zataił przede mną.
Marzenax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-25, 14:22   #51
justka_81
Raczkowanie

Chyba powinniście o tym powiedzieć, bo skoro jest pytanie czy w rodzinie były takie przypadki to zatailibyście to świadomie. Tym bardziej że nie jest to chyba powód żeby nie dostac zgody na śłub więc nie macie się czym martwić.
Stary 2007-09-25, 19:40   #52
madziks...
Raczkowanie

GG do madziks...
Protokół przedmałżeński

Mam pytanie :Czy ksiądz ktory spisuje protokol odrazu bierze pieniadze "co laska"za slub?I czy ten protokol do czegos zobowiazuje?tzn czy ewentualnie bedzie mozna przelozyc termin slubu??prosze o pomoc pozdrawiam!
Stary 2007-09-25, 21:09   #53
SoNeRa
Zakorzenienie

Dot.: Pytanko!!!

wydaje mi sie ze termin slubu mozna przelozyc w Kosciele o ile wybraliscie jakis wolny na ktory chcecie przelozyc. A co do kasy to placi sie raczej pod koniec wizyt przed samym dniem slubu np dzien przed zalezy jak ksiadz sobie zazyczy lub jak Wy ustalicie z ksiedzem
Stary 2007-09-26, 12:13   #54
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziks... Pokaż wiadomość
Mam pytanie :Czy ksiądz ktory spisuje protokol odrazu bierze pieniadze "co laska"za slub?I czy ten protokol do czegos zobowiazuje?tzn czy ewentualnie bedzie mozna przelozyc termin slubu??prosze o pomoc pozdrawiam!
my przy spisywaniu zapytalismy sie o kase to powiedzial ze na kilka dni przed slubem jak przyjdziemy z reszta papierow

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-26, 12:27   #55
Bunny_82
Zadomowienie

przy spisywaniu protokołu nie płaciliśmy pieniędzy (spisaliśmy go 2,5 miesiaca przed slubem), do ślubu jeszcze 2 tygodnie, ale my juz zapłacilismy dla ksiedza.
Na reszte Twoich pytań nie znam odpowiedzi

31.10.2008

Aniołek [*] 12.10.2011 - 16 tc

Bunny_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-26, 12:29   #56
bagusia
Raczkowanie

GG do bagusia

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
my przy spisywaniu zapytalismy sie o kase to powiedzial ze na kilka dni przed slubem jak przyjdziemy z reszta papierow
Dokładnie tak jest- wczoraj byłam w kancelarii podać świadków i dokończyć resztę formalności- a ślub za 3 dni. Także płaci się w tym ostatnim tygodniu przed ślubem, a wtedy raczej terminu już nie zmienisz, bo troszkę za mało czasu nio i goście, sala i wszystko pozałatwiane Jedyne co, to płaci się za zapowiedzi, które są 2 lub 3 tygodnie przed ślubem, wszystko zależy czy w twojej parafii są piesemne czy czytane Także jeśli jeszcze jest sporo czasu do Twojego ślubu, to bez problemu możesz zmienić. Na kiedy masz zaplanowany ślub i na jaką datę chcesz zmienic?

....bo miłość nie zna pór dnia.... a nadzieja nie ma końca....

bagusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-27, 18:24   #57
agusia1981
Zadomowienie

A u nas płaci się kilka dni przed ślubem, albo w dzień ślubu. Termin też pewnie można zmienic, ale rozsądnie, nie na ostatnia chwilę, my zmienialiśmy godzinę.
agusia1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-18, 18:49   #58
Potwolek
Raczkowanie

Nigdzie nie mogę się dowiedzieć- czy podczas protokołu są pytania o to czy dochowaliśmy czystości? Jesteśmy po tzw pierwszym protokole (prawie same formalności- taki jak na pierwszej stronie wątku), drugi ma być ok 3 tyg przed ślubem i ksiądz powiedział, że pytania będą bardziej problematyczne?? Co to znaczy? nigdzie nie moge znależć pytań z drugiej części protokołu!!
Potwolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-18, 20:09   #59
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Potwolek Pokaż wiadomość
Nigdzie nie mogę się dowiedzieć- czy podczas protokołu są pytania o to czy dochowaliśmy czystości? Jesteśmy po tzw pierwszym protokole (prawie same formalności- taki jak na pierwszej stronie wątku), drugi ma być ok 3 tyg przed ślubem i ksiądz powiedział, że pytania będą bardziej problematyczne?? Co to znaczy? nigdzie nie moge znależć pytań z drugiej części protokołu!!

Potwolku, zerknij na 1 post w tym wątku: tam masz wszystkie zebrane pytania z protokołu

Podczas rozmowy duszpasterskiej poza protokołem może paść takie pytanie, ale nie musi, ja miałam to szczęście, że nie zadano nam tego pytania, bo bym spłonęła niczym pąsowa róża.

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2008-02-18 o 20:33
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-18, 20:13   #60
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Potwolek Pokaż wiadomość
Pierwsze słyszę o drugiej części protokołu, my wypełnialiśmy go raz na jednej wizycie z księdzem, więc nie wiem o jaki drugi protokół chodzi. O sprawy intymne nas nie pytał.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości