![]() |
#301 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparat na zęby.
Ja jestem szczęśliwą posiadaczką aparatu z porcelanowymi kostkami świetnie to wygląda
![]() ![]()
#302 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat
Ja miałam wyrywane dwie czwórki, potem aparat zakładany tylko na boki a potem na przód porcelanowe (ceramiczne) kostki z białymi gumkami...
![]() Annfas, Gumka ma rację - zaopatrz się w kaszki i takie lekkie potrawy, ja nie mogłam gryźć po założeniu jednego łuku... Ale to przechodzi, teraz narazie muszę uważać, żeby mnie ktoś przypadkiem piłką nie uderzył (a na w-f troche szaleje... :P) bo trochę boli, ale da się przeżyć.. Co się nie robi dla ładnych ząbków ![]() ![]()
#303 |
Zakorzenienie
|
juz jestem zaopatrzona
![]() u mnie obylo sie bez wyrywania zebow, bo ja bede miala prostowana szczeke, tak to moge najprosciej okreslic, i jak bedzie ona wygladala tak jak powinna to wtedy zrobi sie miejsce dla zabków. bede tylko miala usuwane ósemki ale to na koniec leczenia, bo one sobie urosly tylko poziomo, nie przebily sie przez dziąsło, ale zeby potem nie popsly tego co poprawi aparat, to po jego zdjeciu beda usuniete, na szczescie tylko dwie na dole, bo na gorze nie mam i nie bede miala |
![]() ![]() |
![]() |
#304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#305 |
Zakorzenienie
|
Aha czyli masz prostą sytuację ja we wrześniu miałam tragiczne ząbki, a teraz piękny uśmiech po prostu kocham ten porcelanowy aparacik
![]()
#306 |
Zadomowienie
|
Hmm... a jaki jest szacowany całkowity koszt takiej przyjemności? Mam na myśli aparat na górę i dół + wszystkie koszty z tym związane.
|
![]() ![]() |
![]() |
#307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#308 |
Raczkowanie
|
dziewczyny czy wam też ortodonta wspominał o łukach podniebiennych i podjęzykowych? a może któraś z was takie ma? bo byłam u kilku i każdy mówił :wyrwać zęby, a jeden coś nawijał że zamiast wyrywania zakłada się takie łuki. No ale niestety tak iaparat jest droższy więc jednak wyrwałam te zęby ( 3 naraz).
|
![]() ![]() |
![]() |
#309 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Ja nosiłam aparat przez jakieś 1,5 roku i na górny i na dolny łuk zębowy. Miałam wyrywane wszystkie czwórki. Na początku też się martwiłam, że się nie wyruwnają, nie przesuną tak jak trzeba. Aparatu nie noszę już długo, a wszystkie szpary się zespoiły i nawet nie widać, że miałam usuwane. Więc głowa do góry i czekaj na efekty
![]() PS. Czy ktoś może przesunąć ten wątek na plotkowe? |
![]() ![]() |
![]() |
#310 |
Zakorzenienie
|
juz jestem po zalozeniu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#311 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny a ja mam 2 pierwsze ząbki do przodu troszke
![]() Tak strasznie chciałabym mieć proste, ale jak mialam 10 lat to byłam u ortodonty w tarnowie i przesłali zdjęcie moich zdjątek do kliniki w Krakowie, i jakis facet powiedzial,ze to mój urok i zeby nei zmieniac,a ja sie zle z tym czuje, chcialabym miec sliczne proste ząbki, nigdy do zdjec sie nie usmiecham, bo sie po prostu wstydze ;( Rodzice mówia,ze tak jest dobrze i koniec. A ja mam 18 lat i chce miec proste zeby!!! Oni mi nie dadzą na aparat.. musze cos z tym zrobic ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#312 |
Zakorzenienie
|
3 na raz? :O mi wyrywali 2, z przerwami trwającymi 2 tygodnie! Przecież potem krew leci itp, jeść nie idzie... :/
Mi też już szpar nie widać, a wydawało się, jakby były ogromne ![]()
#313 |
Zakorzenienie
|
To życzę wytrwałości heh
![]()
#314 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przerwa między zębami
Cytat:
Nawet nie wiesz jak sie ciesze. I oczywiscie zycze Ci aby udalo Ci sie w pelni zaakceptowac te "zebiska" ![]() I jesli bedziesz miala taka potrzebe - zebys w przyszlosci miala pieniadze na ten aparat. Naprawde nie ma za co dziekowac bo ja tylko wyrazilam swoje zdanie. Nawet sie balam ze Cie uraze ![]() ![]()
![]() |
#315 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przerwa między zębami
Cytat:
![]() jednak masz siłe przebicia, nawet do takiej głowy jak moja ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#316 |
Zakorzenienie
|
jak na razie jestem wtrwala
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#317 |
Raczkowanie
|
JUPI!!!dziewczynki ja juz tez mam swoje srebrne cacko na zabkach -gorny luk dolny bedzie za tydzien!Boli troszke i mam wrazenie ze zaraz mi odpadnie jak bede za bardzo buzie otwierala.Co do jedzonka wcinam mleczne papki albo ziemniczki z ryba i duzo sosu zeby mozna bylo odrazu polknac!Mowie bez problemu no moze jak za szybko jezyk lata to troszke nie wyraznie,ogolnie da sie przezyc i odliczam 2 lata do zdjecia
![]()
#318 |
Raczkowanie
|
Jeszcze jedno pytanko,czy jak myjecie zeby pasta to macie odruchy wymiotne?Bo ja od pierwszego mycia zebow z aparatem przezywam koszmar strasznie chce mi sie wymiotowac jak myje szczene,zaopatrzylam sie w paste plynna zobaczymy czy bedzie lepiej :/
#319 |
Zakorzenienie
|
ja nic takiego nie mam, myje normalnie zeby, na razie ortodontka kazala mi zwykla szczoteczka ale jesli nie bedzie zadnych przeciwwskazań to wróce do elektrycznej
|
![]() ![]() |
![]() |
#320 |
Zakorzenienie
|
ej dziewczyny mam pytanie.. nie bede zakladać nowego wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mam odruchów wymiotnych, zaraz po założeniu też nie miałam... Wydaje mi się, że musisz sie do aparatu przyzwyczaić, jeśli nie te "odruchy" nie ustaną, powiedz to ortodontce...
Zęby sie same nie wprostują.... Trzeba im pomóc ![]()
#322 |
Zakorzenienie
|
Wizyta u ortodonty
No więc byłam dzisiaj u ortodontki... I tak ogolnie to nie za wiele się dowiedziałam.. w związku z tym chciałam Wam napisać moje spostrzeżenia. Otóż zęby mam krzywe (stłoczone tak, że na przemian mam do środka i na zewnatrz nachylone) na dole, na górze mam prawie proste. No i pani ortodontka ledwie co zajrzała mi w zęby (ogólnie w gabinecie spędziłam góra 3 minuty, z tego dwie minuty na rozmowę podczas której ortodontka dawała mocno do zrozumienia że już chciałaby otrzymać zapłatę za wizytę...) i mowi "jaki aparacik byś chciała? stały czy ruchomy? bo ja bym dała tak: na górę stały, na dół ruchomy bo masz tylko stłoczone" no i podała ceny. mnie i moją mamę to zdziwiło, bo zęby na dole wyglądaja sto razy gorzej od tych na górze, a aparat stały powinien być chyba na większą wadę prawda?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#323 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wizyta u ortodonty
up
|
![]() ![]() |
![]() |
#324 |
Zakorzenienie
|
zadzwon na koszykowa i sie wszytskoego dowiedz, przeszukaj archiwum plus google plus grupa dyskusyjna np na gazeta.pl ,troche wlasnej inwencji w tej kwestii na zaszkodzi ,prawda?
co sadzimy o twojej wizycie ? a co mamy sadzic ,wizyta jak wizyta nikt z nas nie jest ortodonta wiec nie powie czy twoj lekarz ma racje czy nie. |
![]() ![]() |
![]() |
#325 |
Rozeznanie
|
Dobrze zrobiłaś decydując się na konsultacje z innym ortodątą...
![]() Jednak wątków o aparatach itp. jest całe mnóstwo- poszukaj w wyszukiwarce... Miłego wieczoru.
![]() |
#326 |
Raczkowanie
|
Bardzo dobrze, ze masz watpliwosci!
Ja mialam aparat ruchomy (nic nie zdzialal) i staly pozniej, i napawde nie slyszalam zeby laczylo sie te metody... tym bardziej, ze to dolne zeby sa wazniejsze bo trzymaja caly "uklad" i jesli zmieni sie cos na dole to na gorze rowniez sie zmieni na pewno. Idz na konsultacje i nie daj sie namowic na ruchomy aparat, lepiej wydac troche wiecej ale raz na zawsze pozbyc sie problemu. pozdrawiam ika
#327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
domyslam sie ze liczylas na odpowiedz pt: zadzownie na koszykowa i poszukam kogos odpowiedniego i umówie cie na wizyte. niestety nie zrobie tego. mnie po takich postach sie odechciewa a tobie po odpowiedziach ,ciekawe co jest pierwsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#329 |
Zakorzenienie
|
czasem podobno jest tak ze u niektorych wystarczy wyrwac zeba a pozostale sie same rozsuną ale bardzo rzadko sie to zdarza, wiec raczej bym na to nie liczyla, a jesli na prawde chce sie wyprostowac ząbki to trzeba sie liczyc z aparatem
|
![]() ![]() |
![]() |
#330 |
Przyczajenie
|
kleo wiem co czujesz, ja tez przez cos takiego przeszlam. poszlam do ortodontki i generalnie laska liczyla na to zeby jak najwiecej kasy ode mnie wyciagnac. leczenie mialo potrwac 2 lata i 3 miesiace. Ale walnela tekst typu "wyrwiemy dwie czworeczki, ale nie gwarantuje ze szpara miedzy nimi do konca sie zamknie". pomyslalam sobie "to po cholere mi ten aparat na ponad dwa lata??!!". potem trafilam do jakiegos specjalisty z lublina. facet jest przecudowny, przemily i co najwazniejsze wie co robi. przyjmuje w wawie w niedziele i poniedzialki. powiedzial 1,5 roku dol, 1 rok gora. po kazdej wizycie widoczne zmiany. zabki sie przestawialy "w oczach". w zasadzie to juz od jakis 4 miesiecy mam idealne zabki, ale musi sie to jeszcze wszystko utrwalic i zdejmuje w czerwcu. polecam tego faceta z reka na sercu. generalnie mam mala obsesje na punkcie zebow,a poniewaz jestem spod znaku panny to jestem pedantka i bardzo dokladną osobą. gdybym oddała sie w ręce tamtej baby, to bym sobie tego nie darowała. jak chchesz namiary na faceto to daj znc. pozdrawiam i powodzenia z aparatem, naprawde warto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.