Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-05-10, 18:07   #3421
smv
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

sylviontko a nosiz juz doł czy na razie czekasz...
kurcze ja nie wiem sama co bym chciala....jak sie usmiecham to i tak mi widac tylko górne zeby a dolnych nie no a 3 dolna mam kompletni stłoczona przez ósemki ktore mi wyrosly...
pani mi mowila ze jka chce to ona dopasuje mi góre do dołu...ale jednak chcialabymm dwa aparaty...wiaodmo ze ze wzgledów zdrowotnych.
no nic ja pomysle...poki co czekam na gore ;P
Stary 2007-05-10, 18:20   #3422
sliver
Przyczajenie

Wiam Przed chwilką sie zalofowałam. Piszę ponieważ mam pewnien problem. Nie wiem sama co mysleć oO. W poniedziałek ściągnełam aparat po roku chodzenia. Ząbki ładnie sie wyprostowały tylko troche sa wypchnięte (za tydzień dostje aparat retencyjny). Dziwi mnie, że większośc osób tak długo chodzi w aparatach, tak czesto chodzi do ortodonty i tak duzo płaci za wizyte. Ja chodziłam raz na 2-3 miesiące, płaciłam 50 złotych, aparat zdjęłam po roku, ząbki sa w porządku. Nie wiem w takim razie czy moja ortodontka to pararcz nie znający się na rzeczy czy anioł który nie zdiera pieniędzy z ludzi :P
sliver jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 18:27   #3423
smv
Zakorzenienie

byc moze mialas mala wade.moja kumpela tez nosila parat tylko rok na dol..ale wizyty iala tak co miesiac raczej.
takze ciesz sie ze chodzilas raz na 2-3 miesiace i placilas malo Gratuluje
i witam nowa forumowiczke
Stary 2007-05-10, 18:31   #3424
sliver
Przyczajenie

Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Witam jeszcze raz serdecznie Oczywiście cieszę się bardzo, tylko boję się, że coś złego stanie sie z ząbkami np że się cofną na stare miejsca albo coś... mam obawy bo to wszystko wydaje mi sie zbyt piękne :P dziękuję za odpowiedź )

acha chciałabym jeszcze spytać jak długo nosi się retencyjny aparat?? podobno samemu sie go w jakiś sposób "podkręca" ?? na czym to polega?? czy jest niewygodny ??

Edytowane przez Madziorka
Czas edycji: 2007-05-10 o 21:48 Powód: post pod postem
sliver jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 18:48   #3425
agiii
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tancerka Pl Pokaż wiadomość
TO SZCZYT BEZCZELNOŚCI!
Chciałam CI POMÓC!
no wiem że chciałas pomóc i dziękuje bardzo ale aparat nosze juz troche a pozatym (nie wiem jak inni) ale ja wiem do czego służy klej... zreszta nawet gdybym sie na ortodoncji wogóle nie znala to i tak bym wiedziala ze zwykly klej sluzy do klejenia ... a nerwowa nie jestem... wyluzowana i owszem nawet bardzo... a czy jestem bezczelna?? nie wydaje mi się...

Pozdrawiam
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 19:02   #3426
jucha
Wtajemniczenie

Kate92, ja mam kryształowy i mogę go z czystym sumieniem polecić. Moja orto np. kategorycznie odradziła mi porcelanowy, niby też kosmetyczny, ale w/g niej niewytrzymały jest i przebarwia się (każda orto ma inne zdanie)

Aparatki - od poniedziałku noszę dół i nie wiem czy to kwestia moich małych ząbków na dolnej szczęce, czy co...ale zamki (a krysztłowy aparat ma większe zamki jak na moje oko) są poprzyklejane jakoś nisko, tak, że nie mam jak myć ząbków tuż przy dziąsłach, jak i nad zamkami...nie wiem czy się do tego przyzwyczaję?
jucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 19:03   #3427
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

smv, ja dół też mam strasznie stloczony. Jak mi zakladala aparat, to powiedziala, że na dól dopiero po 3 miesiącach, aby zrobić miejsce na dolnych ząbkach, bo podobnie, jak Tobie, nie bylo mi ich widać. Teraz efekty już widzę<jupi>
a tak wygląda mój dól
http://img515.imageshack.us/img515/8198/z4mz7.jpg
sylviontko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 19:10   #3428
agiii
Zadomowienie

no ja tez zauwazylam ze mam bardzo nisko dół.... myslalam ze mi moze sam sie tak ssuwa powoli czy cos ale to niemozliwe moze tak zakładają...?
Stary 2007-05-10, 19:14   #3429
Ines-ka
Zakorzenienie

Nakręciłyście mnie na czerwone gumki. Póki co noszę już dłuższy czas bezbarwne (jedną długą). Następna wizyta tuż przed wakacjami i już nie mogę się doczekać.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 19:16   #3430
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

Sylwia jestem pod wielkim wrazeniem - takie zmiany w 2 m-ce ! super po prostu w sumie ja miałam wysunięta 2L i w ciagu miesiaca ladnie się wyrównała teraz tylko diasteme trzeba zamknąć i też mam wade zgryzu dość pokaźną ale o niej dowiem się więcej na następnej wizycie.
Uśmiechnij się kochana bo już piękne ząbki masz

Mam ciało boga tylko szkoda, że Buddy
Djana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 19:17   #3431
patii_17
Przyczajenie

No to ja sie musze pochwalic ze od 1,5h jestem posiadaczka szafirowego aparatu narazie tylko na gore... przyznam ze czuje sie nieco dziwnie...bardzo sie balam,nocke ledwo co przespalam a tu sie okazuje ze jak narazie zamiast miec dola mam bardzo dobry humor zeby powoli zaczynaja bolec..i boje sie ze moze sie to troche pogorszyc ale jestem gotowa na wszystko
patii_17 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-10, 19:21   #3432
agiii
Zadomowienie

a ktos mi mowil ze czerwone i malinowe optycznie pożółcają zeby... no chyba ze ktos ma sniezno biale zabki i bez skazy to i pewnie czerwone gumki niestraszne:P
Stary 2007-05-10, 19:25   #3433
kate92
Przyczajenie

smv dzieki za odpowiedz ;*
kate92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 19:27   #3434
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agiii Pokaż wiadomość
a ktos mi mowil ze czerwone i malinowe optycznie pożółcają zeby... no chyba ze ktos ma sniezno biale zabki i bez skazy to i pewnie czerwone gumki niestraszne:P
Czerwone szminki optycznie wybielają zęby. Więc tak samo jest z gumkami.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 19:32   #3435
kate92
Przyczajenie

Dzięki Jucha tylko ze kryształowy sporo kosztuje pewnie.. mi ortodatka zaproponowala kosmetyczny za 1700zl jutro jade na wizyte i sie jeszcze wszystkiego dokładnie dowiem
kate92 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-10, 19:36   #3436
Djana
Zadomowienie

GG do Djana
Smile Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez patii_17 Pokaż wiadomość
No to ja sie musze pochwalic ze od 1,5h jestem posiadaczka szafirowego aparatu narazie tylko na gore... przyznam ze czuje sie nieco dziwnie...bardzo sie balam,nocke ledwo co przespalam a tu sie okazuje ze jak narazie zamiast miec dola mam bardzo dobry humor zeby powoli zaczynaja bolec..i boje sie ze moze sie to troche pogorszyc ale jestem gotowa na wszystko

Pati :) reakcja jak najbardziej prawidłowa daj znać jak stwierdzisz że się uzależniłaś od lusterka to znaczy od ciągłego oglądania ząbków

gratuluje i miłego wieczorka

Stary 2007-05-10, 19:37   #3437
agiii
Zadomowienie

ooooo...to cos dla mnie musze pomyslec nad czerwonymi
Stary 2007-05-10, 19:43   #3438
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Przyznam szczerze,że ja już się uzależnilam od lusterka. Jak tylko siedzę jako pasażer, gapię się w lusterko. W domu też co chwila biegam do lustra zobaczyć postępy. A muszę Wam przyznać, że coś moja orto musiala dać mi niezly drut, bo 13 kwietnia bylam i do tej pory czuję jak się prostują.ale to suupppeerr!!
Stary 2007-05-10, 19:47   #3439
jucha
Wtajemniczenie

Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez kate92 Pokaż wiadomość
Dzięki Jucha tylko ze kryształowy sporo kosztuje pewnie.. mi ortodatka zaproponowala kosmetyczny za 1700zl jutro jade na wizyte i sie jeszcze wszystkiego dokładnie dowiem
ja w Wawie płaciłam po 2,5 tys. za każdy łuk

Cytat:
Napisane przez sylviontko Pokaż wiadomość
smv, ja dół też mam strasznie stloczony. Jak mi zakladala aparat, to powiedziala, że na dól dopiero po 3 miesiącach, aby zrobić miejsce na dolnych ząbkach, bo podobnie, jak Tobie, nie bylo mi ich widać. Teraz efekty już widzę<jupi>
a tak wygląda mój dól
http://img515.imageshack.us/img515/8198/z4mz7.jpg
przepraszam za głupiutkie pytanie, ale co oznacza "stłoczony dół"? jak luknęłam na Twoją załączoną fotkę, to mam identyczny:ehem"

Edytowane przez Madziorka
Czas edycji: 2007-05-10 o 21:50 Powód: post pod postem
jucha jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-10, 19:53   #3440
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Stloczony, czyli taki jak jaza malo miejsca, za dużo zębów
Stary 2007-05-10, 20:06   #3441
patii_17
Przyczajenie

Djana : Ja juz sie powoli chyba uzalezniam ciagle ogladam to cudo w lusterku hehe juz sie boje co bedzie za kilka dni mam tylko pytanie czy zeby normalnie sie myje tak jak zwykle??czy trzeba jakos delikatniej i na cos konkretnego uwazac?
patii_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 20:17   #3442
smv
Zakorzenienie

jucha stłoczoine to wlansie jak masz za duzo w gebie) w momm przypadku to moja 3l dolan wyszłaz łuku przez 'kochane' ósemki:)

co do czerownego koloru to nie zgodze sie ze wybiela zeby...w kazdej gazecie mozan przeczytac ze czerwone kolory pożółcają, natomiast zimne kolory jak ajbardziej wybierlaja...nie mam osobiscie problemu z kolorem zeębów ale zauazylam z emoja 3l górna jest pożółknieta;/ wkurza mnie to
ma ktos na to sposob?

co do retencji (ktos pytał) to kto pwedzial ze jak sie nosi retencyjny aparat to sie go podkreca!!!!;o
z podkrecaniem zgodze sie przy aparacie ruchomym i tym tzw hyrax'ie czy inym diablestwie..ale nigdy przy noszeniu retencyjnego!przeciez po to sie go nosi zbey zeby staly na miejscu a nie jeszcze sie rozchodzilyslyszlaam ze jakies 3 lata trzeba nosic taki retnecyjny
Stary 2007-05-10, 20:31   #3443
Karmen_1984
Raczkowanie

GG do Karmen_1984

Tez sie zastanawiam jak to z tym myciem,wtedy mnie boli bardzo ale dam rade.Tylko jak dbacie o ząbki w aprarcie ? jakos specjalnie szczotkujecie,jakies specjalne pasty ???szczoteczke mam.
Karmen_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 20:34   #3444
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Ja myję zwyklą szczoteczką, wyciorki już dawno poszly w kąt, bo za bardzo giętkie, no i mam jeszcze taką do czyszczenia zamków. Bardzo zadowolona jestem z irygatora-wymywa wszystkie resztki z zamków, także polecam.
Stary 2007-05-10, 20:49   #3445
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
jucha stłoczoine to wlansie jak masz za duzo w gebie) w momm przypadku to moja 3l dolan wyszłaz łuku przez 'kochane' ósemki:)

co do czerownego koloru to nie zgodze sie ze wybiela zeby...w kazdej gazecie mozan przeczytac ze czerwone kolory pożółcają, natomiast zimne kolory jak ajbardziej wybierlaja...nie mam osobiscie problemu z kolorem zeębów ale zauazylam z emoja 3l górna jest pożółknieta;/ wkurza mnie to
ma ktos na to sposob?

co do retencji (ktos pytał) to kto pwedzial ze jak sie nosi retencyjny aparat to sie go podkreca!!!!;o
z podkrecaniem zgodze sie przy aparacie ruchomym i tym tzw hyrax'ie czy inym diablestwie..ale nigdy przy noszeniu retencyjnego!przeciez po to sie go nosi zbey zeby staly na miejscu a nie jeszcze sie rozchodzilyslyszlaam ze jakies 3 lata trzeba nosic taki retnecyjny

ja mialam czerwone gumeczki calkiem fajne :d

co do retencji to sa rozne rodzaje a nosi sie ja zaleznie od wady jaka mielismy, z tego co znam i widzialam to retencje sa takie : szyna przezroczysta taka jak do wybielania zabkow dwa zwykly taki retencyjny czyli na podniebienie i tylko drucik na zebach jest a trzeci to wlasnie taki jak ruchomy z taka sruba na srodku ktora sie skreca ktos tam u gory pisal ze taki miec bedzie czy juz, tzn ze orto zamiast konczyc leczenie stalym i ustawic all jak nalezy to konczy ruchomym ( z tego co wiem zreszta ktos napisal ze i tak ma jakies wypchniete zeby jak pomylilam to mnie poprawcie ) ;]

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 21:01   #3446
emeczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Djana Pokaż wiadomość
Emeczka - super gumeczki chyba sobie takie założe na następnej wizycie
Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
emeczka ale walnelas sobie mix'a ) bardzo ladnie!!!)
dzięki co prawda pomysł miałam nieco inny (bo chciałam jasną i ciemna zieleń ) ale orto stwierdziła że to będzie ładniejsze i weselsze połącznie a co do czerwonych gumeczek... u dziewczyny u której je podpatrzyłam wyglądały super, ząbki też były idealne (tzn nie wyglądały "żółto" ). ja już jestem przekonana że za miesiąc założę czerwone (no chyba że je zmiksuję z innym kolorkiem ). generalnie nie narzekam na kolor swoich zębów, skoro w żółtych mi się podobają, myślę że i w czerwieni będą wyglądać dobrze a jeśli nie no to co? w końcu co miesiąc się je zmienia

co do higieny. ja używam szczoteczki do aparatów (prawie jak zwykła, tylko środkowa część włosia jest krótsza żeby lepiej czyścić zamki i zęby dookoła), do tego wieczorkiem używam wyciorków (noo może nie zawsze ale zazwyczaj), nici dentystyczne obowiązkowo, szczególnie przy pierścieniach. rano i wieczorem pasta elmex pomarańczowa, w dzień używam takiej która mi się pod rękę podwinie zazwyczaj po myciu używam płynu do płukania czego się nie robi dla białych i zdrowych zębów...
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 23:23   #3447
AppleGirl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Djana Pokaż wiadomość
AppleGirl dzieki za rade właśnie jak dziś zęby mylam to się zastanawiałam czy tej szczoteczki orto jakoś się zmiękkczyć nie da zaglądam a tu odpowiedź telepatiaj jakaś czy co??
nie ma za co może i telepatia, kto to wie

mam pytanko:

czy wyciski przed zdjęciem aparatu robi się tą samą substancją co przed założeniem?
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-11, 05:24   #3448
smv
Zakorzenienie

apple girl....taka sama
Stary 2007-05-11, 09:23   #3449
Aisza21
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny! Mam do was pytanie . Ja rownież chcę sobie załozyć niedługo aparat ale nie wiem czy to jest możliwe bo chcę wyjechac za granicę na 4 miesiące. Czy nosząc aparat mogłabym wyjechac? Co ile są wizyty kontrolne i czy da się jakoś przedłuzyc odstęp pomiedzy nimi do 4 miesięcy?
Aisza21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-11, 10:09   #3450
Djana
Zadomowienie

GG do Djana
Smile Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez Aisza21 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny! Mam do was pytanie . Ja rownież chcę sobie załozyć niedługo aparat ale nie wiem czy to jest możliwe bo chcę wyjechac za granicę na 4 miesiące. Czy nosząc aparat mogłabym wyjechac? Co ile są wizyty kontrolne i czy da się jakoś przedłuzyc odstęp pomiedzy nimi do 4 miesięcy?
Cześć Aisza Niestety, wizyty są co 3-6 tygodni, przy małych wadach max okres to 8-10 tygodni (tak tu dziewczyny pisały przynajmniej), po tym czasie, bez zmiany druta/napięcia/ligaturek leczenie jest nieefektywne, to znaczy przez ten okres jak na wizycie nie jesteś. Myślę że szkoda sobie stresu na wyjeździe dodawać i aparat założyć po powrocie, bo w tym czasie leczenie i tak będzie stało w miejscu, a na początku wizyty muszą być regularne. Myślę że dobrze zrobisz jak się teraz do leczenia przygotujesz - to znaczy odwiedzisz orto, porobisz wszystkie potrzebne rzeczy, ustalicie plan leczenia i takie tam no i zaraz po przyjeździe założysz aparat uwierz mi że okres przygotowawczy może się strasznie ciągnąć i dłużyć, więc szkoda czasu - zaczynaj już teraz

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości